Hirdetés
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Honor Magic8 Pro - bevált recept kölcsönvett hozzávalókkal
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Realme GT Master Edition - mestermunka
- Telekom mobilszolgáltatások
- Neked tükröt, az iPhone Airnek emléket állít a Realme
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Van egy elég fapados alaplapom (MSI 970A-G45) és gyanusan lassan boot-ol. A BIOS bekapcsolás után kb. 10-15mp múlva töltődik csak be. Ebbe bele kell törődnöm, vagy van valami beállítás erre?
-
törölt tag
Ma beszereltem a Be Quiet! ShadowRock TopFlow hűtőt. A ventit lecseréltem egy kb. +40%-al erősebbre. Pár fokkal melegebb ezzel a CPU, mint a régivel, de még az előírt értéken belül vagyok. Viszont tolja a levegőt a VRM-re
Még picit oldalról is fújatom rá egy másikkal, így a ház tetején szépen távozik a meleg. Oda már nem fért venti, hogy kiszívja, de érezni ahogy a fizika dolgozik 
-
törölt tag
Érdemes lehet MX4-et tenni a VRM borda alá? Elég vékony gap-pad van, szerintem ráfeküdne rendesen a borda. Persze kérdés, h ér-e valamit.
-
törölt tag
Dobj be egy ventit ami a VRM részre fújja a levegőt a lapon. A semmi áramlásnál még a tavaszi szellő is jobb.
04ahgy: Amúgy több topicban is olvasgatva azt hiszem sokan vagyunk akiknek eddig meg sem fordult a fejében, hogy azt is hűteni kell. A lapra szerelt VRM bordák további hamis illúziót keltenek szerintem. Én éppen most gondolkodom a hűtés irányának megfordításán emiatt. Mivel hely alig van a borda és a gépház hátulja között arra gondoltam inkább teszek egy ventit ami befele tolja a levegőt és ezt megdöntőm amennyire lehet a VRM rész felé. A bordán lévő venti szívná tovább és utána egy másik a hát tetején kinyomná. Csak terv, majd kipróbálom.

-
törölt tag
Igen, erre gondoltam én is. Amennyire észrevettem a VRM hűtése nem befolyásolja a throttling-ot sajnos. Emiatt hiába hűtöm, ezzel a BIOS-al nem tudom kellően túlhajtani a CPU-t. Kizárólag a fogyasztást nézi szerintem. Bár ezt is inkább valami képlettel számolhatja a vcore/órajel/cpu type alapján, mivel fogyasztásmérő vagy vrm temp szerintem nincs a lapon. Bár van egy "Auxiliary" nevű valami, ami terhelés függvényében melegszik, de szerintem nem az, mert jelenleg 50C-nál nem szokott magasabbra menni.
Fórumokat olvasgatva az derült ki, hogy az újabb BIOS-okba elméletileg azért tették be ezt a védelmet, mert az FX8xxx CPU-k túlmennek az AMD által hivatalosan megadott TDP értéken és akadtak VRM meghibásodások. Gondolom a támogatott CPU listából kivenni pedig üzletileg nem volna kifizetődő.
A jelenlegi 3.6GHz-nél és ~1.3V Vcore esetében úgy tűnik már nem kapcsol be a védelem. Ennél magasabb órajel/vcore esetében pedig igen. Próbáltam 3.7GHz, 3.8GHz, stb. értékekkel is. Prime95 alatt még nincs gond vagy nagyon sokára jelentkezik csak, de IntelBurnTest-el könyörtelenül előjön.
Még mindig gondolkodom a régi BIOS visszapakolásán. Hosszú órákat hagytam már menni külön VRM hűtés nélkül, 4GHz/1.44V-on, FullHD videókat kódolva és nem volt gond. Persze ez nem jelenti, hogy nem is lesz, de talán hűtéssel, ~3840MHz/1.35V-on nem lenne gond vele.
Van valami költséghatékony javaslatod? Pénzt áldozni most nem tudok fejlesztésre.
-
törölt tag
Az a helyzet, hogy jelenleg 3.6GHz-en megy a CPU @1.32V-al, mert fojton letilt a lap. Prime95 alatt nem, de linx teszt (IntelBurnTest) alatt így is throttling van. Nem volt jó választás ez a lap.

Bárhogy pakolom a ventit, terhelés alatt a VRM rész nagyon meleg. Akkor is ilyen, ha a gyári hűtőt használom a 14-es ventivel. Pedig az pakolja oda a levegőt rendesen, mert nagy légszállítású, kimondott CPU hűtő venti. Persze kérdés, hogy mennyire lehet meleg. Szerintem bármit csinálok terhelés esetén ez nem lesz langyos. -
törölt tag
Kicsit elnéztem. Az a 6-os venti igazából 7-es, de nem lényeges.
Az viszont igen, hogy BIOS-t frissítettem v2.7-re és a >=2.5 verziósak tartalmaznak egy beépített védelmet. Ha átlépi a proci a 125W TDP értéket, akkor a hőmérséklet 255C-ra vált és életbe lép a throttling. Sikerült belefutnom. Sajnos nem a VRM hőmérsékletét méri gondolom, de védi ezzel gyakorlatilag. Vissza is kellett vennem 3780MHz-re a sebességet.A VRM alatt fogva az alaplapot eléggé forró a cucc, de nem éget. Persze azért nem fognám perceken keresztül, de nem is kell elkapnom a kezem. Ez nem tudom elég hűtés-e így akkor neki. Most ki van pakolva az asztalra a lap és a venti rá van csak téve a csatlakozókra és a VRM bordára. Pontosan a lapra merőlegesen fújja a levegőt.
HWiNFO64-el monitorozva az értékeket észrevettem, hogy van egy plusz hőmérséklet érték a gyári program/bios értékekhez képest. Auxiliary néven hozza. Ez átlagban 42C körüli értéket mutat teljes terhelésen. Illetve még van egy T1/D1, de ez szerintem a ventin lévő érzékelő lehet. Mert hogy kilóg valami szenzor belőle.
Eddig a v2.4 BIOS-t használtam, abban nincs TDP átlépés védelem, de jó volna visszatenni, mert azzal a 4GHz-et throttling nélkül használhattam. Gondolom az, hogy átlépem a 125W TDP értéket még nem probléma önmagában.
-
törölt tag
Délután picit foglalkoztam a dologgal. Találtam itthon egy 4cm, 6cm, 8cm ventiket. A 4cm-es elég harmatosnak tőnik, azzal nem foglalkoznék, de a 6-os és 8-as még jó lehet. Elég hangosnak tűnnek, de ez van. A 6-os amúgy az AMD gyári hűtőhöz adott venti, a 8-as egy házhoz adták még.
Próbálgattam a behelyezést, egyelőre csak odatámasztva. Csináltam pár képet róla, kérlek nézd meg őket.
A 6cm-es venti befér a csatlakozók tetejére is. Csináltam róla pár képet szintén. Bér nem fedi le így teljesen a VRM részt, de a ráfújt levegő valamerre távozik. Hátha megoldáslehet ez is.
kép1 kép2 kép3A döntött megoldásnál befolyásoló tényező lehet, hogy a CPU hűtő venti brutális légszállítással rendelkezik. Az átlagos házventik ahogy láttam 40-50CFM légmozgást produkálnak, de ez teljes fordulaton (1600rpm) ~92-96CFM légszállítású. Jövő héten jön egy másik venti bele, ami 110CFM!!! Ezt csak azért írom, mivel a venti alja ~2cm-el a CPU hűtő lamellái alá lóg, esetleg az oldalról fújó 6 vagy 8cm-es venti levegőjét elnyomhatja. Főleg, hogy a lamellás részbe is belóg még pár centiméteren a venti. Persze lehet tévedek, csak egy gondolat volt.
-
törölt tag
Köszönöm, hogy segítesz. Eddig meg sem fordult a fejemben, hogy a toronyhűtő a VRM-et nem hűti. De tényleg igazad van. Most, hogy kiszereltem a lapot és belestem a borda alá, ott voltak a kis fekete "bigyók" és a padok. Nem sok vizet zavarhatnak.
A hűtőm a ház elejétől a vége felé tolta a levegőt. Próbáltam odatenni 8cm-es ventit, ráültetve a csatlakozókra és megdöntve a hűtő felé, de nem fér el. Merőlegesebben kellene állnia. Illetve ez esetben probléma lehet az is, hogy picit visszafele akarná fújni a levegőt. Lehet egy 6cm-es már dőlne annyit, de akkor az áramlás irányát is meg kellene fordítanom. Akkora ez a toronyhűtő, hogy semmi nem fér el tőle. Igazából az a baj szerintem, hogy a lap mélységében rövidebb a megszokottnál. Csak 2 sorban vannak a csavarhelyek is. A harmadik, ház elejénél futó 3db tartóra már rá sem fekszik.
A lényeg, hogy nincs ötletem hogyan tudnám elhelyezni a VRM hűtést ezen a lapon, ezzel a hűtővel.
Ha segítenél valahogy megoldani, az jó lenne, megköszönném. Nem direktbe értetlenkedek csak valahogy nem férek el. Ha gondolod visszapakolom a tornyotés lövök pár képet különböző szögből, hogy lásd hol, mennyihely van. Bár lehet át kéne menni a dologgal a léghűtés topicba.Viszont most kapja a levegőt az alaplap
Picit vissza kellett vennem a sebességből, de ugyanazt a feszt. hagyva kevésbé meleg az alaplap a VRMek túloldalánál. Eddig égetett, most csak meleg. -
törölt tag
válasz
üzenetére
Visszatettem a gyári hűtőt és rápakoltam egy nagy ventit. Jelenleg így néz ki.
Hűti a VRM-et is és kap levegőt a chipset is. Esetleg van még valami amit tehetek a jobb hűtésért amíg meglesz az új cooler? -
törölt tag
válasz
üzenetére
Mégis megbolygatom picit. Nagyon meleg terhelésnél a lap. Jelenleg annyit tudok tenni, hogy visszateszem a gyári hűtőt és fölé teszek egy 14cm-es, 92CFM-es ventit. Az totálba adja a VRM-nek majd. A gép hátába szerelt ventit érdemes kivennem? Mert az kihúzza a VRM elől a levegőt nem?
-
törölt tag
Kösz az infót és a képeket. Tudom, hogy nem a chipset szolgáltatja a tápfeszt csak pongyolán fogalmaztam, elnézést. Arra utaltam, hogy egy újabb (nekem ez a 990FX), jobban terhelhető (8+2 fázis) alaplapot választanék a mostani helyett. Már csak a majdani CPU csere miatt. Viszont akkor gyakorlatilag legyen 8+2 fázis (állítólag azzal jobban lehet az FX-8320-at túlhajtani) és ne törődjek a borda meglétével, igaz? Hűtöm levegővel a PCB-t és mást nem nagyon tehetek, ha jól értem. Akkor az a kérdés, melyik lap van normálisan méretezett VRM-el szerelve.
Update: a PCB erősen langyos terhelésnél. Hogy a CPU vagy a VRM az oka, nem tudom. A ház másik oldalát levettem és a cpu backplate környékén ki van vágva a fém a házon, ott fogtam meg.
-
törölt tag
Aha, így már értem. Köszönöm. Esetemben akkor valószínűsíthető, hogy gyanta van a borda alatt és az alaplap melegszik át? Lehet érdemesebb volna alaplapot cserélni egy normális hűtésűre, mert a top flow megoldás is csak félmegoldás esetemben, nem? Nem merném egy FX-8320 alatt ezt használni. Valami közepes 990fx chipset talán jobb választás lenne.
-
törölt tag
Tényleg nem vitatkozni akarok veletek, hisz 100%, hogy jobban értetek a dologhoz, mint én. Viszont biztos, hogy annyira nem meleg a borda. Lazán rajta tudom hagyni az ujjamat terhelés alatt is. Hacsak nem pusztult el a paszta a VRM és a borda között, akkor tuti nem melegszik fel olyan hőfokra. Persze jó volna mérni valahogy. Ettől függetlenül valóban ésszerűbb lehet ilyen hűtésre valami hőcsöves, de 90fokban elfordított, alaplap fele fújó hűtő. Tudnátok ajánlani esetleg valami jobb típust?
-
törölt tag
válasz
üzenetére
Nem szeretném, mert túl jól hűt. Scythe Mine 2
Itt látszik, hogy alatta elfúj a venti.Attól tartok, hogy amennyivel többe kerülne a hűtőcsere, nem nyernék annyit a dologgal. Lehet inkább lapot cserélek akkor már. 8+2 fázissal esetleg hőcsöves VRM hűtéssel.
-
törölt tag
Értem, de hogyan oldjam meg? Nem férek hozzá egy ventivel a cpu hűtő miatt.

Mondjuk a hűtő csövei alatt elfúj a venti, mert leér teljesen a CPU talpra. 12cm-es venti lenne ami pont szintben van alul-felül a bordán, de ebben 14cm-es van. Ráadásul 96CFM légszállítással, de most jön bele új >100CFM légszállítással. Szerintem mozog ott a levegő. 4GHz-en járatva a Phenom II-t is csak langyos a borda.
-
törölt tag
Hoppá. Én SB, NB-t egyaránt 1.1V-on használom. Azt hittem ez is magas és 1V körül lehet talán.
FX topicban anno azt mondták felejtsem el ebben a lapban. Főként az oc-t.
-
törölt tag
Van egy MSI 970 chipset-es alaplapom, amiben egy Phenom II van. Mivel a lap csak 4+1 fázisos, nem is tudok jobb CPU-t tenni bele gondolom.
Az volna az egyik kérdésem, hogy enneél a chipset-nél mi az alap SB, NB feszültség? Mert nem +/-V beállítás van, hanem kiírja a feszültség értékeket.
Illetve a CPU-NB feszültség alapérték mi lehet?
-
törölt tag
Van egy MSI 970A-G45 lapom, benne egy Phenom II 955BE CPU.
Olyan furcsaság van vele, hogy a legújabb BIOS-t (v2.7) használva gyári beállítások mellett is terhelés hatására visszaesik az órajel, 255fokot ír az Aida64. Közben az 55fokot a régi BIOS (v1.4) mellett 4GHz esetén sem lépte át. Tehát hűtés gondja nincs. VRM bordák is alig langyosak. Van valami info erről, hogy miféle jelenség ez?
Új hozzászólás Aktív témák
- Tőzsde és gazdaság
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Óra topik
- Két 8 GB-os VGA-ra teszi fel ezt a negyedévet az NVIDIA?
- AMD Ryzen 7 / 5 / 3 1***(X) "Summit Ridge" (AM4)
- A Sharp továbbra is hisz a 8K tévékben
- Ilyet se látunk minden nap, már füstölt a GeForce, de a játék még futott
- Trollok komolyan
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Autós topik
- További aktív témák...
- Xiaomi 11T 128GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
- HIBÁTLAN iPhone 11 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4494, 100% Akkumulátor
- 2 TB-os Samsung 980 PRO M.2 SSD with heatsink - garanciával
- OnePlus Pad Go Green nagy kijelző, könnyű hordozhatóság 8/128 GB Használt, karcmentes 3 hó
Állásajánlatok
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Még picit oldalról is fújatom rá egy másikkal, így a ház tetején szépen távozik a meleg. Oda már nem fért venti, hogy kiszívja, de érezni ahogy a fizika dolgozik