- One mobilszolgáltatások
- 10 hasznos trükk Xiaomi / Redmi / Poco telefonokhoz
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Motorola Moto G77 - kis motor, nagy karosszéria
- Kiszivárgott a Pixel 10a specifikációja
- EarFun Air Pro 4+ – érdemi plusz
- iPhone topik
- Újabb részletek a Galxy S26 Ultra privát képernyőmódjára vonatkozóan
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
kokokka
üzenetére
Ez nem egy egyszeerű kérdés. Az Athlon II-ben nincs L3 cache, a Phenom II-ben van. Ez önmagában 10-20% többletteljesítményt ad azonos órajelen, de természetesen alkalmazásfüggő. Ha feloldod a negyedik magot, akkor lesz 10% órajelelőnyöd. Ez legjobb esetben éppencsak fedezi az L3 cache előnyét. Viszont a Thuban/Zosma magjai némileg feljettebbek is, ez további pár százalék. És a hab a tortán, hogy ha csak két magot terhelsz, akkor a 960T 3,4 GHz-ig fel tudja vinni az órajelét. És még egy plusz: a 960T-k mindegyike Black Edition, tehát a szorzójukat szabadon állíthatod, akár felfelé is. Továbbá ha szerencséd van fel tudod oldani benne a további két magot is.
Persze a magfeloldás lutri. Láthatóan a mostani procidban is hibás a negyedik mag. A 960T esetén is előfordulhat, hogy nem jó a további két mag.
Ami viszont valamilyen szinten visszalépés: a 960T esetében nagyon betegen vannak a P-State-ek meghatározva. Szóval sokszor nem fog tudni olyan keveset fogyasztani, mint amire egyébként képes lenne. Viszont az S0 órajele és feszültsége alacsonyabb.
-
törölt tag
Túl sok Creative hangkártyához volt eddig szerencséd. Az enyémhez sincs W10 driver, mégis megy. Amihez van Vista-s, annak mennie kell, mert a driver modell azóta nem igazán változott. Énis a Vista-s drivert használom hozzá, pedig van W7-es is, de azzal kicsivel gyengébben szól.
Egyik ismerősömnek meg egy ESS Solo1-et izzítottam be W7 alatt, mert az Asus a szerencsétlen SoundMax-ot rakta a lapra, amihez az Analog Devices közvetlen támogatást nem nyújt, az Asus meg a nemtörődöm vizilényt alakítja vele kapcsolatban.
-
törölt tag
válasz
üzenetére
Elfúj a borda alatt, de a VRM borda felett. Tiszta haszon. Lehet hűvös a proci, csak minden más izzik fel a házban.
PeachMan: ebay-en '3k-ért lehet venni lézeres hőmérőt. Persze ez csak a borda hőmérsékletét méri. Aztán hogy a bordára átadásra kerül-e egyáltalán a hőenergia, az már egy másik kérdés. Volt már rá példa, hogy egy gyártó ótvar hővezető anyagot használt, és emiatt melegedett a kelleténél jobban a félvezető. Erre vezuethető részben vissza a rengeteg elfüstölt nForce-os lap is. A kis felületre egy nem éppen jó thermal pad került, szóval a chip nem tudta leadni a hőt. Abit AN8-nál rengeteget javított a tuningpotenciálon, ha az ember leszedte azt a rigyót róla, és akár a legprimitívebb hővezető pasztára cserélte. Maga a blokk és a radiátor is melegebb lett, de a chip hűvösebb. De hasonló a baja ugye a Haswell prociknak is.
-
törölt tag
Ha még mindig a Phenom II-t használod: annak az IMC-je 1333MHz-re van hitelesítve. Ha annál magasabb órajelen akarod használni a RAM-okat, akkor az igenis tuning. Az IMC nem fogja bírni csak úgy simán az ilyen mértékű túlhajtást, emelni kell a feszültségét.
Az mondjuk egy másik kérdés, hogy mivel IGP nélküli rendszer, édesmindegy, hogy mennyin mennek a RAM-ok.
-
törölt tag
Rakhatsz a VRM síkja felé akár száz ventilátort is, akkor sem fogja magát a VRM-et egyetlen egy sem légáramlattal kényeztetni. A Ninja nagy alsó lemezei meg pont csak arra jók, hogy leárnyékolják még jobban a FET-eket. A toronyhűtők márcsak ilyenek, főleg az ilyen nagy méretűek. Használtam Infinity-t Abit AX8 v2.0-n. Nos, csak arra volt jó, hogy az egyébként nem igazán melegedő K8T890 bordája ~80-90 °C-ig felmelegedjen, a VRM meg mégg ennél is jobban. Pedig az Infinity még kisebb is, mint a Ninja. Egy "szerencsétlen" (valójában nagyon is jó) CMHK8-8122A-A2 stock X2 cooler mellett meg a NB 35°C felé soha sem ment, és az egyébként hűtetlen VRM sem melegedett 50 °C felé. Ja, a proci egy nem éppen izmos A64 3200+ (D0) volt. Az Opteron 180-ra inkább rá sem raktam az Infinity-t. Az SI-128SE alatt köszöni nagyon jól elvan. És a lap sem fő szét.
-
törölt tag
válasz
djdaniel
üzenetére
Csak az a probléma, hogy a 990FX-ben csak PCI-E 2.0 támogatás van. És mivel a procival az tartja a kapcsolatot, hótra mindegy, hogy az Asus rakott rá egy PCI-E 3.0 vezérlőt. Dísznek jó, lehet szokás szerint nagyokat kamuzni a specifikációknál, és erre hivatkozva a reálisnál sokkal többet kérni valamiért. (Kb mint anno az AudioMAX-ra épített "X-Fi".) Dehát ezért szeretjük az Asus-t.
-
törölt tag
El kell felejteni a párhuzamos áramlású coolereket. Gyakorlatilag egyik sem hűti a lapot. Merőleges áramlásúból meg nem csak a gyári létezik. Bár nem tudom miért hanyagolják el ezt a szegmenst a gyártól, a Freezer teljesítményszintjét egy hasonló méretű merőleges áramlású is simán hozná, és nem is főne a lap.
De most mindenki a toronyhűtőkre élvez, mert ez a divat.
-
törölt tag
válasz
Tothgera30
üzenetére
Igen, el kell indulnia négytűssel is.
-
törölt tag
válasz
Tothgera30
üzenetére
A nyolctűs EPS12V igazából csak a 140W-od TDP-jű procikhoz kell, annál kisebb fogyasztásúakhoz elég a négytűs ATX12V is.
-
törölt tag
válasz
Gyufaaa
üzenetére
A hőtágulástól nem fog lehűlni semmi, és nem áramlik tőle érdemben a levegő.
Egyébként ez a hűtés túl van misztifikálva. Érdekes módon az AMD a legújabb FirePro-khoz 10 és 20CFM-es ventilátorokat ajánl, nem 70-80CFM-eseket, mint a kisebb fogyasztású Radeonokra szoktak rakni a gyártók... Az egésznek a titka a légcsatorna, ami az adott szerverekben WS-ökben ki van alakítva, így a levegő oda megy, ahova kell, nincs felesleges légáramlás egyetlen irányba sem, mint az irányítatlanul "szellőztetett" homePC-kben. És mindjárt elég a légszállítás negyede is.
Ahogy a MacPro-kban is 60mm-es néma ventilátorok vannak, mert a tervezett és irányított légáramlás miatt bőségesen elegendőek.
-
törölt tag
válasz
Gyufaaa
üzenetére
Egy kis házat is lehet ugyan olyan jól szellőztetni. Eleve kisebb az is, ami benne van. Ráadásul a valamelyest nagyobb alkatrész-koncentráció miatt egy légcsatorna is nagyobb hatásfokkal működhet. És akkor mindjárt nem kell egy házba 7-8 ventilátor, hanem elég 2-3 is...
-
törölt tag
válasz
Oliverda
üzenetére
Úgyis a költségekre fognak hivatkozni. Ahogy tette az XFX is, mikor rákérdeztem, hogy miért nincs energiagazdálkodás és ventilátorszabályzás az 5570-eiken. Mert ugye előbbi mennyi többletköltséggel is jár? (Másik BIOS-t kell belehegeszteni, szóval nulla.) Utóbbi meg talán egy dollárba kerülne. Szóval csak mellébeszélés lesz.
Van egy olyan sejtésem, hogy anno az nV kikötötte, hogy így kell megvalósítani. Mert más nem indokolja, hogy egyetlen gyártó sem gyártott olyan lapot, ami csak simán visszaállt volna 2x8-ra.
-
törölt tag
válasz
Oliverda
üzenetére
Kérdés mennyire szabadon konfigurálható. És mit hova kötnek. Mert el tudom képzelni, hogy pl a GbE vezérlőket a NB-re kötik. És akkor azt sem tudjuk, hogy az AMD egyáltalán engedélyezi-e.
Egyébként most még csak pár százalék, de ki tudja mennyi lesz egy-két generáció múlva. Tudom, vegyenek PCI-E 3.x-es lapot.
Plusz lehet én látom rosszul, de a NB-ek esetén nincs külön kiemelve az A-link. Szóval vagy az is abból a hatból gazdálkodik, vagy mit tudom én.
-
törölt tag
válasz
Oliverda
üzenetére
Az alaplapokat valóban nem. De nem az alaplap az, ami elsődlegesen megszabja mindezt. Ez már a chipset-ben eldől. Ugyanis pl a 20 PCI-E sávot nem tudod kényed-kedved szerint kiosztani. A vezérlőben alapból előre definiáltan kötegelve vannak, a kapcsoló ezeket a kötegeket tudja tovább osztogatni. nF4 SLi esetén a 20 sáv a következő kötegekbe volt szervezve: 8, 8, 1, 1, 1, 1. A sima nF4-ek esetén 16, 1, 1, 1. Az részletkérdés, hogy maguk a chipek egyébként ugyan azok voltak. Ettől függetlenül az aktuális hídkonfiguráció (amit ugye homemade bárki módosíthatott) meghatározta, hogy mit hogyan alakíthatsz. Az egyik híd pont a kötegelési konfigurációt befolyásolta. Ha az SLi-re volt állítva, akkor az x16 köteget felbontotta 2x8-ra, és felszabadította az egyébként letiltott negyedik x1 köteget. És mindjárt meg is volt a lehetőség a 16+1-es leosztásra.
Na ez a konfigurálhatóság az, ami hiányzik az AMD chipset-eknél. Alapból 2x8 a konfiguráció, nincs kiegészítő x1 köteg, amit oda lehetne egyáltalán vezetni a második hosszú foglalathoz. Szóval az alaplapgyártók ha megfeszülnek sem tudnak olyan lapot gyártani, aminél 16+1-es leosztás lenne. Illetve tudnak, de akkor el kell dobniuk egy x1-et, és egy külső PCI-E kapcsolót is kell rakniuk a lapra.
Az nFakármennyi SLi-s lapokon a switchcard illetve a shadowcard emiatt kellett (amíg a sw vezérelt terminálást meg nem oldották)
-
-
törölt tag
válasz
Oliverda
üzenetére
Valamelyest drágítja a lapot mindenképpen, mert bonyolultabb lesz a PCB, és a csatlakozók is drágábbak. Én sem igazán értem ez az "irodai lapra is rakjunk 3-4 x16-ot és fizettessük ki a júzerrel az SLi licencet is" hozzáállást.
Egyébként gyanítom az utóbbi van a háttérben, nyilván az nV-nak vastagon fog a ceruzája, így mindenkivel fizettetni kell a licencért, nem csak azokkal, akik valóban ilyen céllal vesznek lapot. Ritka undorító dolognak tartom. Nekem sincs semmi szükségem még második hosszú foglalatra sem. Főleg, hogy az AMD ugye a mai napig nem volt képes megoldani a 16+1 üzemmódot. Ha a második foglalatban van egy x1 kártya, akkor az elsődleges szépen visszavált x8-ra.
(Érdekes lenne egy próbapert indítani ezzel kapcsolatban. Ha a szükségtelen Win árát visszafizettette a bíróság a gyártókkal, akkor még annyira sem szükséges licenc esetén is lehet erre esély.)
-
törölt tag
A megoldás kulcsa nem az új chipset, hanem a megfelelően kialakított feszültségszabályzó. Ugyanis a tápellátás miatt lehetségesek inkompatibilitások. Ez csak akkor kerülhető el, hogyha a gyártó egy új revíziót ad ki a lapból, aminél ezt a problémát megoldották (pl Giga). Attól, hogy ráakasztják csak úgy, hogy kompatibilis, még nem biztos, hogy az is lesz.
madd dogg: Komolyan nem értem miért nem a gyártó oldaláról tájékozdsz. Ott a CPU Support list, abban benne van a válasz a kompatibilitási kérdésedre. Az unlockolhatóságra vonatkozóan meg akkor kapunk választ, maikor páran kipróbálták. Bár elnézve a kézikönyvet nem igen van ilyen funkció a BIOS-ban.
-
törölt tag
Én viszont jelezném, hogy már előfordult párszor, hogy ilyesmit állított az Asus, aztán a vége egy instabil rendszer lett, amit semmilyen megoldással nem lehetett stabillá tenni. A megoldást pedig abban látta az Asus, hogy a beta BIOS beta maradt, a lapot meg úgy ahogy van elfelejtették. Kevesebb mint fél évvel a piacra dobása után...
-
törölt tag
válasz
antikomcsi
üzenetére
Nem az én egyedi problémám, és nem csak nF4-gyel. Szóval nem az én részemről felelőtlenség.
-
törölt tag
A Socket 940 és az AM2 nem ugyan az. Más keretet használnak. Ettől függetlenül a rögzítőfülek távolsága azonos. Szóval ha van s754/939/940 lefogató, akkor esetleg jó lehet. De csak akkor ha a keretre kell a coolert rögzíteni. Ha külön rögzítő kell hozzá, akkor nem jó, mert a keretet a lapra rögzítő furatok viszont máshol vannak.
Egyébként a CNPS 7000 nem egy nagy eresztés. Nem biztos, hogy elbír egy 95W-os procival, a hűtési teljesítménye valamivel elmarad a stock coolerek mögött. Emellett teleszórja a ház belsejét mindenféle elektromágneses ganéval, amit pl a tunerkártyák nem szeretnek.
-
törölt tag
válasz
legenda007
üzenetére
Ha nem sürgős a dolog (mondjuk mert nem inkompatibilitás, vagy instabilitás miatt akarsz cserélni), akkor azt a kis időt már kibírod. Egyébként szolgáltatások szempontjából nem kell érdemi előrelépésre számítani, szóval maximum a Bulldozer kompatibilitás lehet többlet egy mai AM3 lappal összevetve.
-
törölt tag
válasz
Oliverda
üzenetére
Az átlag embernek bőven elég egy Brazos platformos gép (mondjuk azt sem értem azokról miért spórolta le szinte mindenki az eSATA-t...). Aki már játszani akar, az is meg tud építeni egy jó gépet mATX alapon. De ettől még nem kellene a fullATX lapoknak sok szempontból butábbnak lennie, mint a kicsiknek.
Nekem alapvetően csak tartalékként kellene az IGP, illetve mivel csak analog monitoraim vannak. Ugyanis az újagg VGA-kon már csak egy analog kimenet van, szóval használnom kell az IGP-t is, ha mind a két monitort használni akarom.
Ami még érdekes számomra, hogy a 880G-s lapok még szánalmasabb felépítésűek, mint a 890GX-esek. Azokon miért nem lehet elforgatott SATA csatlakozó, miért kell rájuk több PCI... Mintha visszafelé fejlődne az ipar.
-
törölt tag
válasz
Oliverda
üzenetére
Igazából ez az egyetlen lap, aminek csak egy hibája van. Amivel még együtt is tudnék élni. De pl az AsRock megoldásai iszonyat elbaltázottak. Komolyan nam éertem kinek tervezték a lapjaikat. Az MSI meg csak mATX-ben gyárt 890GX-es lapot...
A sima G-k nem, de azoknál nincs 8+8 sem. 790/890GX-nél viszont van, és mivel ehhez az összes gyártó tartja magát, és mind a chipset korlátozásaira hivatkozik, egyértelmű, hogy nem alaplap-tervezési probléma. Anno az nV meg tudta oldani, a gyártók úgy is építették a lapjaikat.
Mondjuk ha a GX elhagyása azt jelenti, hogy nem lesz ez az idióta PCI-E routing, akkor még üdvözölni is tudom. Viszont ha az IGP-s chipset lényegében semmi előrelépést nem jelent (és nem csak IGP teljesítményben), akkor semmi értelme az egésznek.
-
törölt tag
válasz
Oliverda
üzenetére
Valóban ez van legközelebb az értelmes felépítéshez. Csak azt nem értem a Giga miért csak az alsóbb kategóriás lapjaira képes eSATA-t rakni... Ennek alapvetően csak ennyi a baja.
Kicsit nem figyelem most a fejleményeket. 990GX nem is lesz?
mATX kieseik, azokon nincs elég csatlakozó. Az AMD egyébként veszi végre a fáradtságot, és megoldja a 8+8 mellett a 16+1-et is ugyan azzal a chipsettel? -
törölt tag
-
törölt tag
A SATA szabvány a legelső végleges revíziója óta tartalmazza a HotPlug-ot. Csak a korai SATA tápcsatlakozós tápokon nincs bekötve a csatlakozóba a +3,3V, ami ehhez szükséges. SATA 1 esetén ez még csak opcionális volt (és ezzel lehetett ugye spórolni), SATA 2 óta elméletileg kötelező, a mostani tápokon be is van kötve (a SATA több fejlett funkciójához is kell egyébként a +3,3V). A tápátalakítókban természetesen továbbra sincs.
-
törölt tag
válasz
Csiborbogár
üzenetére
Minimálisan jobb, ACC meg van az SB710-ben is. A microATX miért nem jó? Tele akarod rakni kártyákkal?
Új hozzászólás Aktív témák
- Gumi és felni topik
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen autót vegyek?
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- One mobilszolgáltatások
- Milyen TV-t vegyek?
- Logo - doctorSIM
- Azonnali informatikai kérdések órája
- OLED TV topic
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Sanyo akkutöltő + 2 használható akku
- LG 55QNED823RE / QNED / 55" - 140 cm / 4K UHD / 120Hz & 4ms / HDR Dolby Vision / FreeSync + HDMI 2.1
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest