Hirdetés
- iPhone topik
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Garmin topik
- Fotók, videók mobillal
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- CES 2026: Színre lép a Motorola Razr Fold
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Madwe
nagyúr
Új építés esetén nem feltétlen drágább a hőszipka a gázkazánnál. Hőszipka esetén drágább a gép ugyan, de a kábelezése h tarifával már lehet ugyanott lesz mint a gázkazán + csüvezés + kémény + gázterv.
pjen: kérdés mekkora radiátorok… azért ha 800m3 gáz neki a fogyazstása valószínű jól szigetelt uh kis hőveszteséget kell csak pótolni + ha normálisan méretezett radiátorai vannak s elég lehet 40-50 fokos előremenő akkor sok olyan hőszipka van ami ott gazdaságos!
-
MarKoo
addikt
Így már értem...
A tervező kapásból lebeszélt a szellőztető rendszerről amikor felhoztam, hiába a többlépcsős szűrő, mégis keringteti a port - de ezt lehet érdemes lesz újragondolni.
Lakossági felhasználók és víz-, gáz-, fűtésszerelő szakik által elmondott tapasztalatokból tudok jelenleg döntéseket hozni és eddig egy ember kivételével senki sem volt teljesen megelégedve vele - ahhoz képest hogy milyen volumenű befektetés pl. egy kondenzációs gázkazánhoz képest. Vagy az üzembiztosság a probléma, vagy az hogy egy mennyezet hűtés esetén nem annyira hatékony nagy melegben, mint amire számítottak.
Már az elején felhívták a figyelmem arra hogy ahány ember annyi különböző véleménnyel fogok találkozni - amiről persze teljes mértékben meg vannak győződve hogy az úgy jó ahogy ők gondolják (és ezt most nem rád értem).
Köszönöm hogy leírtad te is a gondolataidat, ezek alapján igyekszem újra gondolni ezeknek a kivitelezését és addig változtatni rajtuk amíg van rá lehetőség.

-
sharp4
őstag
Hőszivattyút ne kérdőjelezd meg. Mi másfél éve költöztünk be az új házunkba.
Két szinten 133 m2. 30-as téglafal, 15 cm grafitos szigeteléssel, fűtés hőszivattyúval.
H tarifát tavaly nyáron kezdtünk el intézni, idén január elején szerelték fel az új mérőt, a sok napelemes igénybejelentés miatt csúszott meg az ügyintézés ideje. Tehát H tarifa csak januártól volt elérhető. 2022. májusától 2023. májusáig az éves villanyszámlánk mindössze 290.000 Ft volt. Ebben volt némi elektromos autó töltés, fűtés, hűtés, 300L HMV tartály állandó 41 fokon tartása.Napelemünk még nincs, de így is elég baráti, nem?
-
Madwe
nagyúr
Usaban könnyűszerkezetes épületekl vannak zömében, azok nyilván rosszabbul szerepelnek tornádó ellenében.
Az meg hogy 30as vagy 38as téglából épült e a falad nem hiszem hogy jelentős különbség lenne
Fal vastagsága tényleg csak teherbírás miatt legyen fontos, szigetelést hőszigeteléssel olcsóbban és méreteiben is vékonyabban meg lehet ugrani.
Nyilván hőtároló közeg nem árt ha van,, de ha nem könnyűszerkezetesről beszélünk akkor az azért adott. Pláne ha beton födémes. -
Catman
aktív tag
Hasonló cipőben járunk mi is. Van esetleg valahol objektív tanulmány a különböző fűtési módokról? Tehát nem hőszivattyú/gázkazán kereskedő blogbejegyzései...
A napelem szaldó megszűnése után kicsit én is elbizonytalanodtam a hőszivattyúval kapcsolatban. Jelenleg kondi kazánunk van, évi 800m3 a fűtés/melegvíz. Egy hőszivattyú vajon tud ennél költségtakarékossbb lenni? Akár úgy is, ha egyszercsak megszűnik a H tarifa? -
miért vagy híve a minél vékonyabb teherhordó falazatnak
Válasszuk ketté a dolgot. Statikai szempontból nyilván olyan vastagság kell, ami a terhelést elbírja. Ezt kiszámolja a statikus, csókolom. Ezt felülméretezni értelmetlen, ergo pénzkidobás. De a gyakorlatban sokan a hőszigetelő képesség miatt választanak vastagabb teherhordó falazatot. Na, ez nagyon nem megérős! Egységnyi keresztmetszeten a polisztirol/szálas hőszigcsó sokkal jobb választás.
Amúgy szellőztető rendszer nem lesz, nem kedvelem allergiásként.
Ezt nem értem. Pont allergiásként jó választás, hiszen többlépcsős szűrőt kell egyébként is elhelyezni benne. Szellőztetni mindenképpen kell, hiszen egy korszerű ház szinte teljesen légtömör. Miért jobb az ablakot folyamatosan résszellőzésen tartani?itt amennyiben lehetőségem lesz rá a hőszivattyút is mellőzni szeretném
Hát, de mi az alternatíva?...brutális módon megoszlanak róla a vélemények amiket eddig meghallgattam.
Na jó, de ezek hiteles vélemények voltak? Én elmentem egy hőszivattyús képzésre is, de őszintén szólva nem nagyon látom az alternatíváját egy zöldmezős projekt esetén. -
MarKoo
addikt
Pusztán laikusként (nem kötekedésnek szánva) kérdezem, hogy miért vagy híve a minél vékonyabb teherhordó falazatnak? Amúgy szellőztető rendszer nem lesz, nem kedvelem allergiásként. Másban szeretem az "innovatív" dolgokat, de itt amennyiben lehetőségem lesz rá a hőszivattyút is mellőzni szeretném, mert nem nagyon hiszek se a hatékonyságában se a megtérülésében és brutális módon megoszlanak róla a vélemények amiket eddig meghallgattam.
-
Én a minél vékonyabb teherhordó falazat + polisztirol hőszigetelés híve vagyok. Új épületeknél szerintem nincs objektív előnye a gyapotnak (grafitosnak sem). Mi a tosztól lenne penész, ha nincs hőhíd? Egy vadiúj épület eleve hőhídmegszakításokkal épül. A szellőztető rendszert pedig úgyis be kell építeni, ez független a felhasznált anyagoktól.
-
MarKoo
addikt
Sziasztok!
Új ház építése előtt állok, és sajnos már rögtön a legelején megoszlik a szakemberek véleménye. Az eredeti felállás szerint Viastein Viablokk D450/30 NF+GT pórusbetonból épülne, 10-15-ös grafitos szigeteléssel. Néhányan próbálnak lebeszélni a polisztirol szigetelőanyag használatáról és helyette a jóval drágább multipor ásványi hőszigetelő lapot javasolják. Nem vagyok híve az ilyen mértékű felesleges kiadásoknak, ezért most szóba jött a 37,5-es Viablokk szigetelés nélkül - hogy ne halmozzuk a rétegeket, amitől szintén ódzkodok kicsit. Tényleg ennyire problémás lenne a polisztirol hőszigetelők alkalmazása pórusbeton estén, vagy csak próbálnak jóval drágább megoldásokat eladni a felhasználónak? Az építész szerint nem kell ilyen komolyan venni, nem fog penészedni ha lezárom grafitos szigeteléssel a külső oldalát, csupán gondoskodni kell a rendszeres szellőztetésről, de ő is inkább a vastagabb pórusbetont javasolja lehetőleg szigetelés nélkül.
Előre is köszönöm a segítséget!
-
G@ben
addikt
Elvesztem az infók között, azt meg tudnátok mondani, hogy ha most pályáznék napelemre, ami ki tudja, mikor lenne beépítve, akkor milyen elszámolásba kerülnék? Éves szaldó, havi szaldó, bruttó? Illetve most mekkora támogatás van az építésre? Köszi!
-
axioma
veterán
válasz
balojazz
üzenetére
Tokre igazad van, csak en ugye a szigeteles nelkuli epitkezesre mondtam hogy a rezsicsokis arral nem kene hosszutavon szamolni. En tuti teljesitem vagy tulteljesitem az eloirasokat ha epitkezek, ha tologatjak akkor is. Most is van napelem (nem futeni, az hulyeseg), meg most is boven az epitesi idoben elvart szigeteltseg fole mentunk.
-
balojazz
aktív tag
válasz
balojazz
üzenetére
És még egyszer, hogy világos legyen. 100 m2-re számolva 20 év alatt 4 millió forint a különbség a rezsicsökkentett és az ahhoz képesti ötszörös ár közt BB ház esetén. Ebből a 4 misiből csak 3.2 millió a fűtés. Ezt a bő 3 milliót nem tudod hasznosan elkölteni, hogy érdemben lecsökkentsd, nullázni meg nem tudod sehogy, 3 millióból meg nem is kapsz semmit. És 200 m2-nél sem lesz dupla, azaz 8 misi a gázkülönbség, mert egyrészt a hmv nem változik, másrészt pl emeletes háznál a külső felület per lakótér m2 arány jobb lesz, vagyis nem kell duplaannyit fűteni. Következtetés? Nyugodtan tervezz rezsicsökkentett gázárra, mert az ötszörösével is jól jársz.
-
balojazz
aktív tag
Az meglehetősen ingoványos terep, ha valaki úgymond "nem rezsicsökkentett árra" tervezi energiahatékonysági szempontból a házat. Ha megfelel az épület a minimum BB elvi elvárásoknak (mert ugye a moratórium miatt nem kell!), akkor elég érdekesen alakul a matek. Ekkor ugyanis pl gázfűtésnél 100 m2-re vetítve, kb 400 m3-ből megvan a fűtés, további 100-ból a hmv, ez nagyságrendileg évi 60 ezer. Ha hosszú távon 500 forinttal számolsz m3-enként, ami egy elég elrugaszkodottan piaciatlan ár, akkor ugyanez évi kb 260 ezer forint, az 10 év alatt 2.6 misi, 20 év alatt meg 5.2. Ennyi ráfordítással nem tudom, mit kapsz, de max a fűtésen fogsz valamennyit, de nem az összeset, a hmv-n meg semmit. Ha napelemezel, az talán árban van, de az inverter 20 év alatt 2-3 alkalommal cserélendő, és a napelem is lassan újratelepítendő, vagyis ugyanennyit megint rákölthetsz, plusz ugye nincs éves szaldó sem, de van egy drága hőszivattyúd, amit szintén cserélhetsz. Stb. És ha csak 300 lesz a gáz? Ha 500-nál sem éri meg túltervezni, akkor mi van? És 20 évig csak drukkolsz, hogy dráguljon a gáz? Én inkább maradnék a BB-nél, még legrosszabb esetben sem buksz nagyot, legjobb esetben meg nem kell megtérülést számolgatni, és nagyot nyersz. Ez ingoványos terep, én nem terveznék a talánra meg a mivanhára.
-
balojazz
aktív tag
Ez csak egy példa volt. Lehetne 5 cm szugetelés is. Egyébként még sokáig lesz moratórium a szigorúbb szabályok alól. Azt érzékeltettem, hogy ha ebbe a problémába fut bele az építtető, ki fogja játszani, ha nem idióta. Ez nem kérdés. Egyébként VAN engedély szigetelés nélkül.
-
balojazz
aktív tag
Értem én ezt is, de ha ésszerűen tervezel, a szélsőségeket úgyse veszed figyelembe, a maradék szóba jöhető falazatok közül pedig nem a falvastagság alapján választasz. Amúgy is, ha mai elvárásoknak akarsz megfelelni (kb "passzívház" követelmény), még grafitos szigeteléssel sem mehetsz 45-46 cm + vakolat alá (szumma 47-48), nagyon fölé meg szintén nem nagyon kerülsz, maximum a kb valódi passzívház esetén, ahol már 25-35 cm grafit kell, illetve vályogfalak utólagos szigetelésekor, de ugye ott már adott a vastag fal. Szóval újépítésűnél ökölszabályként 50 pluszmímusz 2 cm a falvastagság.
-
asdf_
veterán
válasz
balojazz
üzenetére
Ezt a hasznos terület fétist sosem értettem amúgy: a házakat hasznos alapterületre tervezik. Ehhez tervezik hozzá a falazatot.
A kivitelező meg bruttó m²-re számláz. Tobb beton is kell, több tégla is, tetőből is nagyobb kell így, több fából, rögtön beugrik plusz egy sor cserép, amit szintén nem ingyen raknak fel, ha 15-15 centivel szélesebb a ház
-
-
balojazz
aktív tag
Nálunk 45% a beépíthetőség, az mindenre elég. És ha mégsem, ott vannak a szintek. És ha tényleg kellene 5-10-20 centi, megoldod okosban, pl az engedélyt szigetelés nélkül kéred, oszt szevasz. De nem is mérik lézerrel, ha a terven stimmel minden, úgyhogy annyit csalhatsz. Nálam kb 25-30% lett, de ki nézi. Most megnéztem, 20%.
-
axioma
veterán
válasz
balojazz
üzenetére
A helyi epitesi eloirasok - ha nem a pusztaban epikezel nagy es 20+% beepithetosegu telekre, hanem varoson belul a megveheto aru telkekre tervezel minel jobb eletteret.
Ma az ujaknal az eloirasok miatt nem lehet utolag hizlalva a beepithetosegen tullogni, egybol jonak kell lennie. -
balojazz
aktív tag
Ezt a hasznos terület fétist sosem értettem amúgy: a házakat hasznos alapterületre tervezik. Ehhez tervezik hozzá a falazatot. Mit számít ekkor, hogy 5-10 cm-rel kisebb az előkert és a hátsó kert? Ki nem szarik bele, hogy 25 dekával több vagy kevesebb fűmag kell? Hacsak nem utólag szigetelsz, de akkor meg úgysem a belsővel van gond, hanem kívülről az ablakkal, a párkánnyal meg a lábazattal: úgysem bontod vissza a falazatot.
-
axioma
veterán
Mert gondolom erre megy ki a tablazat... Miert nincs benne a 25-os drifix, az mennyi cm-rel [grafitos...] tudja ugyanazt, es mennyi m2 nyereseg ez a kombo az altalad favorizalt 58cm-es fallal szemben hasznos teruletben? [Ha az a celod h minek 44-es tegla manapsag, akkor ertem.]
-
Frankie50
tag
válasz
balojazz
üzenetére
Az utóbbi napokban errefelé is hűvösebb volt. De a lényeg, hogy harmada az ezt megelőző éveknek, és kb fele vagy kevesebb lesz a hónap, mint a jelleggörbés mennyiség. Nem tudom mennyit csökkentene a hőmérsékleti görbe a kereten, de amíg az éves rezsi csökkentett kereten belül van a fogyasztás, addig szerintem nem sok jelentősége van. Persze a határon billegőknél lehet meglepetés a számláknál.
-
-
Frankie50
tag
válasz
Frankie50
üzenetére
Ma rápillantottam az órára, ebben a hónapban 100 m3-nél tartunk. Ez egyenlőre kevesebb mint fele az általuk adott jelleggörbés értéknek. Ellenben tavaly 110 m3 volt a teljes novemberi fogyasztásunk. Most vagy hidegebb ez a hónap, vagy már nem vagyunk annyira beparázva a számlától

-
balojazz
aktív tag
válasz
tzsolesz
üzenetére
Jó kis táblázatokat lehet találni a neten különböző falazatok hőátbocsátási tényezőire, különböző vastagságú szigetelésekkel együtt, így jól összehasonlíthatók az anyagok és a szigetelésekkel együtt a jóságuk. Én pl nem tudom, hogy pl egy 1990-es évekbeli gázszilikát fal hogyan viszonyul egy vályoghoz, vagy épp egy 2020-as évekbeli Ytong gázbetonhoz. Valószínűleg találsz egy közelítő becslést erre is.
-
tzsolesz
nagyúr
Amúgy eddig 30-as szilkát (gázbeton) házban éltünk. Szigeteletlenben. Annak jobb a szigetelő képessége?
Nyáron megfőttünk benne, télen hamar kihűt az is. -
tzsolesz
nagyúr
Ez a 6 köbméter most 1 négyzetméterre vonatkozik ugye?
(idézet egy korábbi posztból innen)A fűtési igény a kisebb U értékű falnak arányosan kisebb.
Az 5X-ös arány azért elég durva pl.
1 m2 vályog kinti -2 és benti 24 fok esetén
Azaz 26 fok külömbségnél: 1x24=24 Wattal fűti az utcát.
Egy télen cirka 1x20x180x16/1000=57,6 kWh megy ki rajta.
Ami ~6 m3 földgáz...ami jóóóóó sok!
Miközben egy mai fal csak 3,4-3,6 Wattal fűti az utcát.
Egy télen cirka 0,18x20x170x12/1000=7,4 kWh megy ki rajta CSAK.
Ami ~0,75 m3 földgáz... és nem 57,6 m3 -
dobolan
senior tag
válasz
tzsolesz
üzenetére
Ez falra nem jó. Táblás kőzetgyapotot keress, de annak is kell majd fából vagy fémből tartószerkezet.
Amúgy először azt nézd meg mennyire szívja fel a vizet a talajból a fal, ha nagyon (nincs vízszigetelés), akkor inkább ne szigeteld, illetve ne legyen belül sem betonozva sehol, mert full penész lesz az egész kecó télen nyáron.
Festésre/vakolásra csak mészalapú, szóval nem műgyantás anyagok a jók. -
balojazz
aktív tag
válasz
tzsolesz
üzenetére
Javítson ki, aki ért hozzá, de picit utánaolvasva mindenhol azt mondják, hogy a (50 cm) vályog nagyon rossz hőszigetelő. Ugyan a tömege nagy, ezért ha már meleg, akkor jól szinten tartható, de kifelé is tolja a hőt. Ha ezt megbolondítom gázkonvektorral, félnék, hogy a gatyám rámegy. Állítólag jó páraáteresztő kőzetgyapottal meg hasonló természetes anyagokkal szigetelhető. Ha ez igaz, akkor ez a tél a tanulópénz, jövőre meg szigetelsz és nyílászárókat cserélsz. És fűtési rendszert. Ha nem igaz, akkor rossz forrásokból tájékozódtam. De biztos van itt hozzáértő, és/vagy lefolytatták már ezt a vályogos diskurzust mások sokkal előbb.
-
Frankie50
tag
hát ehhez lehet az ügyfélszolgálat sem tud két egyformát mondani
Nekem annyival könnyebb, hogy hideg időszakkal kezdek, és nyár elején tudok korrigálni mindkét irányba. Amióta kukáztam a gázbojlert, meg a két fürdőből a gázos fűtőtesteket, azóta nincs nyári túlfogyasztás, 40-50 m3 fogyott nyáron előtte. 2007 óta lakunk itt, az első évben a központi fűtéses lakás után, több mint 3400 m3 gáz fogyott, aztán szépen megtanultunk gazdálkodni, az ésszerűség határán, ami nem fájt a pénztárcának
Tavaly durvább beavatkozásra volt szükség
Nem volt olcsó, de sikerült, és a megtakarított gázból, felénél több vissza is jött a befektetésnek. -
Frankie50
tag
De most november van
október 144 volt nekem is
Gondolom vegyes profilban, a kedvezményes érték alatt állítottad be, nekem 1680 m3 van beállítva, arra adja ezeket az értékeket. Tavaly sokat fizettünk, mert elő évben 2900 volt a fogyasztás. Tavaly ezt lefaragtuk 1200 m3 alá, de későn módosítottam a mennyiséget, és lett némi túlfizetésünk. Átalányt fizetek, tavaly egyszer volt meglepő számla, mert ők februárt kevesebb kedvezményes mennyiséggel számolják, mert rövidebb hónap. -
G@ben
addikt
válasz
Atomantiii
üzenetére
Tehát előre beszedik megint a pénzt. Pompás!
Frankie50: ott nekem októberre 144-et mutat.
-
Frankie50
tag
Ha van mvm regisztrációd akkor ott meg tudod nézni a személyre szabott fogyasztási görbédet. Számláim/számlabeállítások/jelleggörbe módosítás. Itt meg lehet nézni, állítani. Nekem vegyesben 217 m3-t enged ebben a hónapban, úgy , hogy a kedvezményes mennyiség alatt van beállítva a fogyasztás.
-
G@ben
addikt
-
balojazz
aktív tag
válasz
Atomantiii
üzenetére
Októberre 97 a keret? Nagyon meleg volt akkor, még nem igazán kellett fűteni. A szeptember 16 az oké.
-
Atomantiii
addikt
Nálam pl ennyire jött ki a felhasználható mennyiség:
szeptember 16 m3
október 97 m3
november 1-22: 150 m3 (tegnap elvileg 10 m3 elmehetett volna, ez a nap volt eddig a leghidegebb). Gyakorlatilag ha kitöltöm a linkelt táblázatot akkor ilyenkor déuitán már letudom kérdezni az előző nap adatait, tehát 1 nappal vagyok csak lemaradva amikor diktálnom kell. Így elég jól meg lehet mondani, hogy benne vagyok-e a keretben vagy sem. -
amargo
addikt
-
G@ben
addikt
válasz
Calogero
üzenetére
Számolhatok én akármit, ha a hőmérséklet miatt nem engedi elhasználni a MJ-t, ami ráadásul csak utólag derül ki. Tehát ellentmondás, hogy egy évben elhasználhatsz 63645 MJ-t, miközben a hőmérséklet függvényében ezt változtatja. Vagy nyárra megmondja, hogy az enyhe tél miatt mindenki használjon nyugodtan még 20000-et, mert annyi maradt az éves keretből? Fűtsünk nyugodtan, ne csak kint legyen 35 fok?
-
tzsolesz
nagyúr
válasz
balojazz
üzenetére
Sajnos csak hagyományos FÉG konvektorokkal fűtünk 3 helyiséget. 2 szoba és konyha.
50cm-es vályogfal, az ablakokat, és az bejárati ajtókat is öntapadós gumival szigeteltem egyelőre, látszólag. és érzésre jól zárnak. Ez ér amúgy valamit, vagy csak placebó?cappa72 köszi ezt átnézem.
vzsryl 144/hó?
Ezt hogy kell?
Online is lehet az oldalon? Regisztrálva vagyok MWM Next-en is. Ott tudok diktálni is. -
G@ben
addikt
válasz
Calogero
üzenetére
Számolhatunk MJ-al is, de az meg van adva egy évre. Ha meleg van, ha hideg, kedvezményesen 63645 MJ használható fel, nem? Ha meleg van télen is, akkor a havi felhasználható gáz mennyisége a hőmérséklet miatt kisebb lesz, mert korrigálnak a hőmérséklettel. Ez extrém esetben kiadhatja azt, hogy nyárra marad mondjuk 20000 MJ felhasználható gázod augusztus elejéig, amit nem fogsz elhasználni, mert hőmérséklet függvényében ott sem emelik a limitet. Vagyis előáll az a helyzet, hogy a 63645 MJ sem fix, mert a meleg miatt nem engedik felhasználni. Nem ellentmondás ez?
-
-
G@ben
addikt
válasz
Atomantiii
üzenetére
De akkor az egész évre megadott 17xx m3 sem érvényes, azt majd megtudjuk jövő augusztusban, hogy mennyi? Mert ha épp meleg van egész évben, akkor a határon mozgók lehet, hogy túllépik, mert az 17xx m3-rel számoltak és fizetnek piaci árat, miközben úgy tudták, hogy beleférnek az éves keretbe?
Ez a havi adat hol érhető el egyébként vagy hogyan lehet kiszámolni? -
G@ben
addikt
Egy dolgot nem értek. A rezsicsökkentett ár bevezetésénél meghatározták, hogy melyik hónapban mennyi gázt lehet fogyasztani. Az most fix vagy korrigálják a hőmérsékleti tényezőkkel? Ha korrigálják, akkor meg lehet nézni valahol, hogy mennyit szabadott ténylegesen használni? Pl októberre 143,66 m3 a megadott, de a meleg miatt ez már kevesebb, mondjuk 120 m3 és afölött már piaci ár van, vagy az előre megadott m3 még mindig érvényes?
-
Doki16
addikt
A föld felszínétől csak kb 20-30 centit tudtam lejjebb vinni az XPS lábazati szigetelést. Kértem a kőművest, hogy hálózza már be, hogy betudjam temetni a gödröket. Kb. így néz ki mindenhol: [kép]
Azt mondta nekem a kőműves, hogy már rég betemethettük volna, mert azt a részt ami föld alá kerül úgysem hálózza és húzza ragasztóval be. Én pedig úgy gondoltam, hogy kellene. Azért nem akarja megcsinálni, mert a háló felhúzza a vizet. Mi az igazság? Most tényleg maradjon a föld alatt a natúr szigetelés? -
Sz.L.
aktív tag
válasz
pigmeus
üzenetére
Mindenek előtt, csupán észrevételeket írok, és nem megoldási ajánlásokat, mivel a részletek nem ismertek.
Ezt célszerű egy komplett projektként kezelni. Nagyon nagy kérdés, hogy mekkora összeg áll rendelkezésre ehhez a projekthez. (Ez elméleti kérdés volt részemről, ne válaszolj rá!
)Első lépésnek érdemes szétszedni fázisokra ezt a felújítást. Elsőként a tetővel kellene kezdeni. Ez esetben túl sok jó hírem nincs. Ahhoz, hogy ez korrekt legyen, nagyon sokat vissza kellene bontani. A "kutyaól" rész egy nagyon macerás terület. Ha jól értelmezem, akkor a "kutyaól" oldal falai téglából vannak. Ez esetben a körülötte lévő részre páratechnikailag is nagyon oda kell figyelni. Ezt a részt majdhogynem egy különálló vegyes szigeteléssel kellene ellátni, úgy, hogy körülötte biztosított legyen a szellőzés a tetőtérben. Ezt a részt kívülről, körbe nem szabad párazárni! Őszintén szólva, elkezdtem ennél részletesebben leírni, de túl aprólékos lenne. A tetőfedő cég, ha korrekt, akkor részükről egy nagyon fontos dolog van, amit be kell tartani. Meg kell vizsgálni, hogy az adott szakaszokon, melyik a hideg és melyik a meleg oldal. Ez alapján lehet részenként kiépíteni a szigetelést. Ez alapján célszerű a helyszínt felmérniük. Én ez után kérnék róla egy részletes rajzot és megmutatnám egy tervezőnek.
Néhány észrevétel még a tetőhöz: Akik korábban készítették, biztosra mentek, hogy ne ázzon be az ingatlan. Ilyen esetekben is szoktak párazárókat alkalmazni a páraáteresztő (alátét héjazat) helyett. Erről korábban írtam. Egy normál tetőnél az alap rétegrend az kb ilyen lenne:
A fenti megoldás sajnos nálad több okból sem opció. Viszont a megfelelő rétegrendet lehet tartani, azokon a szakaszokon, ahol egyértelműen meg lesz határozva a hideg-meleg oldal.
A #8801-ben leírt véleményemet továbbra is tartom. Biztos vagyok benne, hogy mindegyik szaki teljesen visszabontaná és újra építené a tetőrészt.
Amíg a tető nincs kész, addig nem célszerű a többivel foglalkoznod. Tehát ezek után jöhet majd a 2. fázis.
-
-
pigmeus
tag
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Igen, mert így akarják ahogy mondtam. Vagyis igazából senki nem mondta el rendesen hogy csinálná
de a szobáknál Belülről ott a
vakolat,
nád és
deszka van felrakva, majd
szarufák között annak idején EPS szigetelést tetetek, erre
párazáró fólia
ellenléc
léctartó
amin a cserép.
Ezt mi jelenleg nem bontanánk meg belülről, hanem aki jött mindenki azt mondta hogy kívülről kellene visszabontani a cserepet, berakni a szigetelést. Így belső oldalra nem kerülne párazárás/hőtükörfólia, mint te is írtad.
Gipszkartonos mondta, hogy ő belülről lebontaná a mostani szerkezetet és újraépítené bentről, de innen sem lehet hozzáférni a tető nagy részéhez, max bujkálással. Padlás 1, Padlás 2, pedig elég kicsi a hely. Gondolkodtam egy purhabos megoldáson, de ott meg az ács munkához nem értenek és elég horror árajánlatot kaptam (kérdéses visszaépítéssel), de itt is kívülről lebontanák a szerkezetet.
ez a megoldás amit te írtál szerintem max saját kivitelezésben járható, mert erre nem hiszem hogy találok embert, ilyen napidíjakkal meg lehet ugyanott lennék és hogy ellenőrzöm le? -
válasz
pigmeus
üzenetére
Az eredeti hsz-edben ezt írtad:
ácsok azt mondták ő kívülről bontanák meg és raknák be a szigetelést
Szerintem ez nem azt jelenti, amit most írsz:
kívülről szeretnénk megbontani a tetőt és szarufák közé kőzetgyapotot tenni (10cm), erre menne páraáteresztő fólia, illetve a cserép vissza.
Szerintem aki a tanácsot adta, az nem úgy értette, hogy az egész szigetelést kívülről kell berakni, hanem úgy értette, hogy egy helyen meg kell bontani a tetőt (nyilván kívülről), aztán bemenni és szigetelés 99 %-át belülről felrakni, aztán visszarakni a cserepeket.
Vagyis be kell menni a padlás1 és padlás2 térbe, a páraáteresztő fóliát bemekkelekelni a szarufák közé, valahogy így:
(Mert ugye ha rendesen akarnád berakni, akkor le kellene szedni az egész tetőt és stafnikat rakni a szarufákra, de az oltári nagy munka).Aztán alulról be kell rakni a 10 cm-es EPS/kőzetgyapot szigetlést a páraáteresztő fólia alá valamilyen távtartóval, hogy legyen légrés a szigetelés és a fólia között:
Aztán alulról egy újabb fóliaréteggel lezárod a szigetelést (ez az újabb fólia már lehet mondjuk egy vastag hőtükrös buborékfólia, ez is javítja a hőszigetelést):
Ezt a munkát kívülről nem lehet megcsinálni, csak belülről. -
vzsryl
nagyúr
válasz
tzsolesz
üzenetére
Ha éves viszonylatban beférsz az 1729m3-be, akkor rakd átalányra, és havi 144m3-re állítsd. Én így tettem, és nincsenek meglepetések. Minden hónapban fizetek ~15k-t, aztán a januári leolvasás után kapok vissza X összeget. Tippre 1200-1300m3 lesz az éves fogyasztásunk. Most január 25. óta ment el ~600m3. De ha lesz néhány fagyos hét, akkor a havi 300-400m3 eldurranhat.
-
válasz
tzsolesz
üzenetére
Nem úgy van , hogy 144 köbméter jár minden hónapra.
Hanem összesen jár 1728 (gázminőségtől függően, mert MJ-ból számítják vissza)[link], jelleggörbe is tartozik hozzá, ráadásul nem mindegy, hogy vegyes, vagy csak fűtés profil.
Tehát ha augusztusban a megengedett 16 m3 helyett 20-at használsz, akkor 4-et már "piaci árat tükröző" áron kapod. -
pigmeus
tag
Szia, Megpróbáltam összeszedni, remélem valamennyire érthető is lesz, lett...
[kép]
Tető szerkezete kívülről befelé:
cserép
párazáró fólia
EPS táblák berakva szarufák közéEmeleti szoba, kutyaól kívülről befelé:
kutyaól üveggyapottal körbeölelve
ablak alatt tégla (b30? hosszában rakva) vagy kisebb méret, nincs szigetelvepadlás 1
nincs szigetelés csupasz beton felület
nincs párazárás, erre fekszik fel egy fa támasztás a tetőnek, több darabpadlás 2 - ez igaz a szobák ferde részére is
belülről kifelé:
vakolat
nád
fa léc/deszka
nincs nyoma párazárónak
gerendák közé hungarocell/üveggyapot van bedugvaItt mint látható több probléma van, egyrészt hiányos a tető szigetelése, nem megfelelő.
Első körben kívülről szeretnénk megbontani a tetőt és szarufák közé kőzetgyapotot tenni (10cm), erre menne páraáteresztő fólia, illetve a cserép vissza.
Itt a szobák esetében az ablak alatti részre mindenképpen kellene szigetelés, akár 15 cm EPS, csak legyen aki bevállalja.
Később, pedig ha úgy alakul akkor belülről bontás és a szobák ferde részét kibővíteni a szigetelést, párazárás és gipszkartonnal lezárni.
Padlás 2: ez fafödém, így ide első sorban csak üveggyapotot terítenék(10 vagy 20cm), két rétegben, én ide is gondoltam egy pára áteresztő fóliát rátenni és erre kellene majd valami járófelület is, (kéményhez, tágulási tartályhoz).
Később a szoba kaphatna ezen része egy gipszkarton álmennyezetet, párazárással.
Padlás 1: Ide nem raknék párazárást, mivel erre több helyen felfekszik a tető, ide is csak üveggyapot, két rétegben (10 v 20cm) erre tenni páraáteresztő fóliát.Homlokzattal megvagyok lőve, az energetikai tanúsítvány szerint 15 cm-el már meg lehetne felezni a fogyasztást(?). Itt mindenképpen grafitosban gondolkodnék, de sajnos az előző tulaj cseréltetett ablakot(gerébtokos), de a kivitelezés nem az igazi. Nincs berakva XPS körben, nincs hely oldalról odarakni a szigetelést, vagy akkor a redőnynek búcsú(150*150-es ablakok). Itt felmerült, hogy marad az ablak és befordulunk a szigeteléssel, de akkor redőny nem lesz. Később pedig ha cserélünk, akkor kisebb ablak és kaphatna XPS szigetelést körbe. De nem tudom hogy ez esztétikailag mennyire lenne csúnya később...
Van e értelme felrakni 15 cm-t vagy inkább kisebb szigetelés is jó lehet? Ablakcsere esetén az ablakos berakja az XPS szigetelést, vagy erre kell egy másik szakit találni aki ezt megoldja?
Elől beton lépcső van, ami egy vastagabb szigetelés miatt használhatatlan lenne, így vagy bontás, vagy vékonyabb szigetelés, Mind két esetben az emeleti terasszal egyben beépítésre kerülne ez a rész.
Hátsó terasz egy elég nagy beton placc, ami lábakon áll, tehát nem a földön van, így egy kellemes hőhíd. Falon felfúrva a 15*15-es tartószerkezet, amivel megint nem tudom mit lehetne kezdeni. Be lehet e szigetelni? Vagy itt a fa szabadon kell hogy maradjon? Milyen megoldás jöhet erre szóba?
Pince, közel 90cm magasan van a talajszint alatt. Pince födémen fut a víz, szennyvíz, fűtéscsöve, így nem tudom mennyire lehet ezt leszigetelni vagy gond ha pár helyen szabadon maradna és csak a többi lenne szigetelve. Itt a lehetőség, hogy a beton járdára ráengedni, járda alá 10cm vagy 40cm. Itt most -4 fok van, de a pincében 15 fok. Sajnos, nagyobb eső után probléma a párásodás, így nagyon másra nem lehet használni a pincét mint tárolás, fűtés miatt nem hiszem, hogy itt bármikor fagy közeli állapot alakulhatna ki. De egy jobb szigetelés esetén a házban a padló fog e hűlni vagy a szigetelés hiányát ez megoldja ha lentebb megyek pince szigeteléssel? -
balojazz
aktív tag
válasz
tzsolesz
üzenetére
Ez egy sokismeretlenes egyenlet. Milyen profilban vagy, mekkora a ház, milyen a szigetelés, milyen a kazán, van-e fűtő klímád, mennyi a fogyasztás pár nap után, extrapolálható-e legalább 2 hétre stb. Figyeld a fogyasztást, szabályozd a fűtést, gyűjts adatokat, akár az előző tulajtól a tavalyi téli szezonról is stb.
-
tzsolesz
nagyúr
Sziasztok. Földgáz diktálási tanácsot tudna nekem valaki adni?
Nem akarom a 144m3/hó átlagot túllépni.
Vettünk egy házat a nyáron (2023.08.23), nem volt fűtés ugye azóta. 1 hete beköltöztünk, és fűtünk is.
Hogyan érdemes diktálni, azóta már készült számla alapdíjról 973Ft. Kb. 3 hónapig ezt fizettem ugye.
Mennyit érdemes diktálni hogy kemény tél esetén is 144m3/hó legyen, és ne az átlagom jó legyen? H
Ha most 300m3 t bediktálok, azt kedvezményesen számlázzák ki? Mert elosztják 3 al?
vagy hogy működik ez?
Kérlek segítsetek.
Itt vannak a számláim ameket eddig kaptam:
-
Sz.L.
aktív tag
Bocsánat előre is a rövid válaszokért. Rohanós napom van:
#9303 amargo : Nem padlófűtéses. Kamera paraméterei: Flir Lepton 3.5 (MSX 5MP-vel mixelve).
#9304 pigmeus: Tudtommal nincs ökölszabály.
#9307 amargo : Jogos a kérdés, hogy mennyire veri vissza a hőt. Én azt gondolom, hogy 1-2 fok homlokzat-lábazat eltérés esetén nincs jelentősége. Ezt én megfelelőnek minősítem. A fotód és a fotóm alapján, azt gondolom, hogy mind két kivitelezési forma szerint elkészíthető jól a szigetelés.
-
amargo
addikt
válasz
pigmeus
üzenetére
kb 80 a fagyhatár. Nálam is körbe betonjárda volt, de felszedtem nagyrészt, ahol nem tudtam és csak kb pár cm-re van leengedve ott ilyen:
Ez már a pince szintbe nyúlik, kb állandó 20-21 fok van itt és olyan 40-50cm vastag a beton a szigetelés mögött.
Szerintem elég látványos a különbség az előzőleg linkeltemhez képest.Amit Sz.L. is linket ott is csak azért kérdezősködtem, mert számomra pont az tűnik ki, hogy hőhidas lesz, ha nem megy le a szigetelés a lábazatnál, de lehet csak olyan meleg még a föld, hogy az sugározza a hőt, nem tudom. Viszont egyértelműen látszik, hogy egy teljesen működőképes megoldást és anyagilag sokkal jobban megéri, mert alapjában véve kintre nem szökik el annyi hő már így sem. Persze még bentről kellene képeket csinálni, hogy lent a sarkokban mekkora hóhidat jelent ez, ami meg a komfort és a penész miatt érdekes.
Én tartós fagyok után készítettem a képeket, amikor napközben sem ment -6 felé az átlag hőmérséklet, padlófűtés mellett. Azaz a lábazatnál nálam nem 1x-en fokos különbség (deltaT) volt, hanem 3x -es, azaz a szenzor sokkal jobban mutatja még az apró különbséget is. A kamera amivel készítettem, persze nem egy profi kamera, de azt írják, hogy elég jó már rajta a szenzor. Nálam a szigetelés nem a megtérülésről szólt, ezért betudtam vállalni már-már esztelenséget is.

#9306 pigmeus:
Vízszigetelés, nálam a teleknek van egy bizonyos lejtése a tetőről érkező csapadékot a föld alatt vezetem el a kert hátsó részébe, dréncső is van pluszban, de külön a falra nem raktam védelmet, mert a talajvíz nagyobb része amúgy is elfog folyni, ha pedig nem, akkor nem az a 60 -80 cm mélységű védelem fogja megállítani, hiszen alatta van még 1,5m szigeteletlen felület.. ez pedig irgalmatlan meló lett volna már.. és a pince alja továbbra sem szigetelt.. -
-
-
-
Sz.L.
aktív tag
Igen, emlékszem. Gondoltam, hogy megosztok egy olyan fotót, ahol nincs leásva az XPS. Itt ezekkel a beállításokkal nem kék minden, viszont csak 0,9 fok a homlokzat és a lábazat közti hőmérséklet különbség. Ennél a beállításnál, tágabb méréstartományban, ez is olyan kép lenne, mint a tiéd volt (majdnem egységesen kék).

Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Mijia Smart Socket Plug kínai WIFI-set keresek
- Nagyon szép, fehér Jura Impressa J5 automata kávéfőző profi cappuccino fejjel
- Új! AKRacing Premium Master gamer szék
- Új, csomagolássérült Philips, TrueLife, Lovi cumisüveg melegítők/sterilizáló/mellszívó - garival! -
- Xiaomi Electric Scooter 5 Max hosszú garancia + gyorstöltő, azonnal vihető
- Akciós kisWorkstation! Dell Precision 3560 i7-1165G7 4.7GHz / 32GB / 512GB / Quadro T500 2GB FHD 15"
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 128GB Deep Purple-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4237,100% Akksi
- Dell Latitude Core i5 - i7 - 6-7-8-10-11-12-13. gen. üzleti kategóriás notebookok számlával
- REFURBISHED és ÚJ - DELL Thunderbolt Dock WD22TB4 (210-BDTD)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Nekem annyival könnyebb, hogy hideg időszakkal kezdek, és nyár elején tudok korrigálni mindkét irányba. Amióta kukáztam a gázbojlert, meg a két fürdőből a gázos fűtőtesteket, azóta nincs nyári túlfogyasztás, 40-50 m3 fogyott nyáron előtte. 2007 óta lakunk itt, az első évben a központi fűtéses lakás után, több mint 3400 m3 gáz fogyott, aztán szépen megtanultunk gazdálkodni, az ésszerűség határán, ami nem fájt a pénztárcának 
Tető szerkezete kívülről befelé:
Ez már a pince szintbe nyúlik, kb állandó 20-21 fok van itt és olyan 40-50cm vastag a beton a szigetelés mögött.