- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Yettel topik
- Kikristályosodik a Razr 60
- Mobil flották
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
smallmer
őstag
válasz
sharp4 #10773 üzenetére
Szia!
4 főre.
Ebből kettő kicsi és kádban fürdenek + a feleségem is néha beleül egy nagy kád vízbe. Nem szeretnék azzal foglalkozni, hogy nehogy elfogyjon a melegvíz. Ez az oka, hogy ekkorát terveztem be. Egyébként miért tartod pazarlónak felfűti és max nem használjuk el mindet nem? -
Elemental
addikt
válasz
sharp4 #10077 üzenetére
Egy szintes, 200nm, ebből 30nm a garázs, ami nincs fűtve.
30as tégla, 15cm hungarocell. 25cm födém, 15cm aljzat szigetelés.
Padlófűtés.
Minden szoba külön termosztát, 23,5 fokra állítva 0-24, egyedül a fürdőszobai van magasabbra állítva, hogy ott folyamatosan menjen (folyamatosan meleg legyen a talaj) -
balojazz
aktív tag
válasz
sharp4 #10021 üzenetére
Ezekkel mind tisztában vagyok. De akkor másképp mondom. Az egyik, ami miatt haragszom a propagandisztikus árcsökkentésre, az azon eljárás, hogy úgy csökkentem egy termék vagy szolgáltatás árát, hogy valójában növelem, de mindenkinek azt mondom, hogy csökkentem. Egyszerű példa a kiskereskedelmi különadó. Bizonyos árbevétel fölött az élelmiszerláncok forgalmára pl vágtató inflációs környezetben, 2022 vagy 2023 nyarán ezt a kulcsot 4.5%-ra növelték, ami a nettó árra rakódik, még az áfa előtt. Vagyis ha bemegyek egy Lidlbe, Sparba, Auchanba, Tescoba, Aldiba, Pennybe, minden termék először megkapja ezt az adót, majd erre rá az áfát. A 100 forintnyi áru 104.5 lesz áfázás előtt, így a fogyasztói ár 132.7. Ami adózási szempontból azt jelenti, hogy az élelmiszerek áfája úgy lett 33% a világbajnok 27 helyett, hogy közben állítólag az infláció ellen küzdött a kormány. Vagyis szándékosan növelik az inflációt. És akkor még nem szóltam a chipsadónak nevezett, minden cukros dologba belerakott különadóról (az is áfa előtti tétel), ami miatt minden üdítő és szörp gusztustalan ízű, mert édesítőszerrel gyártják őket, és persze a gyerekek kedvenc reggelijét, a müzlit is sújtja, ahol ezért már az adómérték valahol 34-40% közt van a 27 helyett. Visszatérve a vízdíjra. 2010-hez képest 2011-ben Budapesten nagyjából 10% körül emelték a víz- és csatornadíjat, 2012-ben az áfát tolták meg, és még ugyanabban az évben meghirdették a rezsicsökkentést. Pedig pont az emeléseik miatt csökkentettem 35%-kal a fogyasztásomat (és persze az adóbevételüket). 2015-ben a lakásmellékvízmérők nyakamba varrásával sikerült lenullázniuk az én személyes rezsicsökkentésemet, mert a gyakorlatban a vízhez kapcsolódó összes költségeim sokkal kisebb mennyiség után is visszaugrottak az eredeti, 2011-2012-es kb másfélszeres szintre.
-
balojazz
aktív tag
válasz
sharp4 #10016 üzenetére
Tudom én, hogy adó, de egyrészt mint végfelhasználó, ez emelésként jelenik meg a user interface-en, akár a benzinnél vagy minden másnál is. Másrészt igen visszás volt látni, ahogy 2011 körül megemelik a víz- és a csatornadíjat, rádobnak 2% áfát pluszban, erre ellenhatásként lecsökkentem bő harmadával a fogyasztásunkat, majd előjönnek a rezsicsökkentéses fasságal, végül a nyakamba varrják a vízóracserét, aztán döngetik a mellüket a redvás kék plakátjaikkal, hogy nekem milyen jó.
-
balojazz
aktív tag
válasz
sharp4 #10007 üzenetére
Az igaz, hogy 10 éve nem volt emelés, de 2015-ben bevezették, hogy az órákat te állod, 8 évenként csere. Akkor kiszámoltam, hogy ugyanannyit fizetek órával, mint előtte óra nélkül, hiába fogtam meg 35-40%-ot. 2011-12 körül meg volt egy jelentős emelés, plusz megtolták az áfát is... De persze biztos emelni kellene.
-
5leteseN
senior tag
Azért mert a fejléc szerint ez egy szakmai(közeli) fórum.
Olyan helyeken is érv a "csúnya", csak az döntően nőknek szokott szólni és ruhákról, sminkről meg divatról!... ja, hogy itt is a csontig martketingelt (szakterületi)divatról van szó, és mégsem a rezsi-csökkentésről?
Akkor szóljatok, már mentem is! Nem akarom zavarni a "puki-reszelést", és "Te is ügyesen toltál a X-multihoz 10(+) millát, de akkor dicsérj vissza engem is" meneteket.
"Bocsika!" -
5leteseN
senior tag
Én meg azzal nem dicsekednék, mikor "szakértők" az amúgy is jó hőtechnikai mutatójú fal további hőszigetelését erőltetik, a sokszorta rosszabb mutatójú ablakok és ajtók hőtechnikai mutatóinak feljavítása helyett, ami sokkal egyszerűbb és olcsóbb!
Kicsit a gyártói és kivitelező "szaktanácsok" de még inkább a marketing foglyai lettetek!Ébresztő Urak!
-
5leteseN
senior tag
Köszönöm! Én is elégedett vagyok:
A bérelt lakást gondolom te is szívesen hőszigetelted volna körbe 2-3-4-+ millióért a tulajnak.
Látatlanban, kevés infóval sikerült egy kicsit (túl)gyors véleményt alkotnod! Gondolom én!: Azonnali eredményt kaptunk. filléres bekerülési összeggel.
A szomszédnak meg jövőre szigetelik habtáblákkal!
Az "övé"!
Én jónak tartom, amit és ahogy csináltunk!
+ Maradtak millióink a saját házra! -
asdf_
veterán
És? Ez jutott, ennek is örültél. Miért fizessek más fogyasztásáért? Hol képződik az energiaigény? A szomszéd fizesse? Ne nevettess..
Aki panelbe költözik, ezt nyeri meg. Ennyi erővel ugye az elsőn lakó se fizessen áramot a liftre, meg karbantartására, cseréjére sem, hiszen sosem használja (tetőszigetelésre sem), a tizediken lakó meg fizessen áramdíjat a felvonó használata után. Sőt, legyen egyenesen kulcskártyás legyen a lift, és minden használatot számlázzanak ki a hónap végén. Az alsó szinten lakók fizessenek többet az elszívó használata miatt, mert az ő levegőjüket tíz emelet magasságba kell kiemelni, oda meg sokkal nagyobb szívóerő kell. Mondjak még ilyeneket?
-
axioma
veterán
Pedig ha korbefutott lakasban letekeri a futest, mivel a lakasok hotechnikailag nincsenek elvalasztva, bizony a szomszed futi ot is [nem csak az utcat] a falakon at! Szoval van letjogosultsaga annak, hogy ki legyen egyenlitve a fizetendo.
[Btw nem is ertem, miert nem homerseklet-kulonbseget integralnak es ara'nyositanak, miert futesi energianak egy reszet, de ez mar nyilvan nem fog valtozni.] -
asdf_
veterán
Ezzel nem feltétlenül értek egyet. Egy belső lakás mindig drágább, mint egy szélső, ami nincs körbe fűtve. Ő ezt az árat az ingatlan vételekor kifizette, miért is kellene neki a rezsire többet fizetnie, mint amit használ?
Ezzel az a gond, hogy ez nem feltétlen igaz. Mert egy panelban nem egy lakó még az origi lakó, aki a ház megépítése után költözött be, vagy épp tőlük örökölte, csak generációváltás történt, azaz ez az anyagi előny/hátrány nem érvényesült. Anno meg azt a lakást kaptad, amit az állam kiosztott, tehát a vakszerencsén múlt. hogy első emeleti középső lakást kaptál alatta a lépcsőházzal, 5. emeleti körbefűtöttet, vagy épp 10. emeletit a sarkon (lásd még: kimentél a Merkur telepre, és ott tudtad meg, hogy az x év után megérkezett Trabantod fehér, kék, sárga, vagy bilizöld lesz, és nem válogathattál).
Egy újépítésűnél persze ez teljesen más történet. -
balojazz
aktív tag
Szerintem lehet. Még ha szabadon is eresztik teljesen piaci alapon az energiaárakat (ami politikai öngyilkosság lenne, és a panelesek is nagyot szopnának stb), a gáz és a villany ára akkor is együtt mozog a piacon. A gázkazán is iszonyú hatékony. Én a hőszivivel nem mernék tervezni. De a legjobb, ha van gázkazán és hűtő-fűtő klíma is, így ha kell, szétterítheted a költségeket, plusz van egy biztonságos redundancia a rendszerben. Ezért van 4 klímám is (azok is hőszivik, ugye). De azokat nem igazán éri meg használni jelenleg. Fűtésre amúgy is csak az átmeneti időszakban lennének igazán jók, olyan plusz 3-10 fokban, de akkor meg még nem is nagyon kell fűteni...
-
balojazz
aktív tag
Hát nem tudom. Mi kondi kazánnal csináljuk a hmv + fűtést. Ha hozzáveszem a villanyt, májustól májusig 112 m2-en 5 főre a gáz+villany H tarifa nélkül 143 ezer alatt volt, a tiéteknek a fele sem. Ebből kb 430 m3 volt a fűtés. Ha vetítem a 112-t a 133 m2-re, még 8 ezer plusz lenne, az 151 ezer. Gázzal kb felezi a srác a költségeit. Ezért én mégis inkább megkérdőjelezném a (központi) hőszivattyút. És vedd figyelembe, hogy van egy alap villanyfogyasztás, ami nálunk évi 65-70 ezer, vagyis a hőszivi megdobta nálatok 220 ezerrel, a gázkazán meg nálunk csak 80-85 pluszban: PICIT hatékonyabb a gáz, majdnem 3-szorosára kellene drágulnia, hogy pariban legyenek.
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Fotók, videók mobillal
- Formula-1
- Sorozatok
- Épkézlábnak tűnő, vezetékmentes, de olcsó billentyűzet jött a Redragontól
- Elektromos autók - motorok
- Eredeti játékok OFF topik
- Háztartási gépek
- PlayStation 5
- MOBILTELEFON / TARTOZÉK / OKOSÓRA / OKOS KIEGÉSZÍTŐ beárazás
- További aktív témák...
- iScooter i9 2022 használt (olvass leírást!)
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
- EZVIZ CS-EB8-4G-2K-PS(kit)
- Merryfair Wau 2 hálós irodaszék / jó állapot / harmadáron
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- Gamer PC- Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 4790K / 16GB DDR3 / RX 5700XT 8GB / 512GB SSD
- LG 27GR83Q-B - 27" IPS / QHD 2K / 240Hz & 1ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync / DisplayHDR 400
- HIBÁTLAN iPhone XS Max 64GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2898, 100% Akkumulátor
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X240 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest