- Több újítással támad a Xiaomi Redmi 3s
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Samsung Galaxy S20 FE - tényleg nem lite
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Borisz76
nagyúr
-
dobolan
senior tag
-
-
válasz
tzsolesz #9438 üzenetére
Minden a pénztárcádtól függ. Azt tudni kell, hogy a gáz mindenképp kiszökik még a legjobb üvegből is tizenpár év alatt. Persze utána is szigetel maga a légréteg, de messze nem tudja a gyári értékeket. Én újat (3-rétegűt) vennék a helyedben.
Nagybátyám pár éve felújíttatta a régi (50 éves) fa ablakait. A végére magasabb lett az összeg, mintha megvette volna a vadiúj műanyagot. Pedig nem restaurálásról volt szó, természetesen.
-
balojazz
aktív tag
válasz
tzsolesz #9353 üzenetére
Jó kis táblázatokat lehet találni a neten különböző falazatok hőátbocsátási tényezőire, különböző vastagságú szigetelésekkel együtt, így jól összehasonlíthatók az anyagok és a szigetelésekkel együtt a jóságuk. Én pl nem tudom, hogy pl egy 1990-es évekbeli gázszilikát fal hogyan viszonyul egy vályoghoz, vagy épp egy 2020-as évekbeli Ytong gázbetonhoz. Valószínűleg találsz egy közelítő becslést erre is.
-
dobolan
senior tag
válasz
tzsolesz #9347 üzenetére
Ez falra nem jó. Táblás kőzetgyapotot keress, de annak is kell majd fából vagy fémből tartószerkezet.
Amúgy először azt nézd meg mennyire szívja fel a vizet a talajból a fal, ha nagyon (nincs vízszigetelés), akkor inkább ne szigeteld, illetve ne legyen belül sem betonozva sehol, mert full penész lesz az egész kecó télen nyáron.
Festésre/vakolásra csak mészalapú, szóval nem műgyantás anyagok a jók. -
balojazz
aktív tag
válasz
tzsolesz #9327 üzenetére
Javítson ki, aki ért hozzá, de picit utánaolvasva mindenhol azt mondják, hogy a (50 cm) vályog nagyon rossz hőszigetelő. Ugyan a tömege nagy, ezért ha már meleg, akkor jól szinten tartható, de kifelé is tolja a hőt. Ha ezt megbolondítom gázkonvektorral, félnék, hogy a gatyám rámegy. Állítólag jó páraáteresztő kőzetgyapottal meg hasonló természetes anyagokkal szigetelhető. Ha ez igaz, akkor ez a tél a tanulópénz, jövőre meg szigetelsz és nyílászárókat cserélsz. És fűtési rendszert. Ha nem igaz, akkor rossz forrásokból tájékozódtam. De biztos van itt hozzáértő, és/vagy lefolytatták már ezt a vályogos diskurzust mások sokkal előbb.
-
vzsryl
nagyúr
válasz
tzsolesz #9309 üzenetére
Ha éves viszonylatban beférsz az 1729m3-be, akkor rakd átalányra, és havi 144m3-re állítsd. Én így tettem, és nincsenek meglepetések. Minden hónapban fizetek ~15k-t, aztán a januári leolvasás után kapok vissza X összeget. Tippre 1200-1300m3 lesz az éves fogyasztásunk. Most január 25. óta ment el ~600m3. De ha lesz néhány fagyos hét, akkor a havi 300-400m3 eldurranhat.
-
válasz
tzsolesz #9309 üzenetére
Nem úgy van , hogy 144 köbméter jár minden hónapra.
Hanem összesen jár 1728 (gázminőségtől függően, mert MJ-ból számítják vissza)[link], jelleggörbe is tartozik hozzá, ráadásul nem mindegy, hogy vegyes, vagy csak fűtés profil.
Tehát ha augusztusban a megengedett 16 m3 helyett 20-at használsz, akkor 4-et már "piaci árat tükröző" áron kapod. -
balojazz
aktív tag
válasz
tzsolesz #9309 üzenetére
Ez egy sokismeretlenes egyenlet. Milyen profilban vagy, mekkora a ház, milyen a szigetelés, milyen a kazán, van-e fűtő klímád, mennyi a fogyasztás pár nap után, extrapolálható-e legalább 2 hétre stb. Figyeld a fogyasztást, szabályozd a fűtést, gyűjts adatokat, akár az előző tulajtól a tavalyi téli szezonról is stb.
-
Doki16
addikt
válasz
tzsolesz #6879 üzenetére
Nem hungarocellt szoktak betenni álmennyezet fölé hanem kőzet vagy üveggyapotot. Pont azért mert sokkal jobban lehet vele kitölteni a réseket. [kép] Ezen a képen ahova az kereszt mutat az 5cm fehér EPS100. Így már valamennyire tudsz viszonyítani. Több mint a semmi. olyan 8-10 fokot azért az is megfog nálam.
#6880 asdf_ : Van még nagyon sok, kb 4 méter magas biztosan van még a kémény a födémtől felfele. Hogy csinálnád? Körbetekerni üveggyapottal vagy körberagasztani EPS-el?
#6882Batib: Csak ezért ne is. Nekünk már rég megérte venni. Hobbira használjuk, de amennyiszer bemértük a házat vele szigetelések után már megtérült. Meg a hibák sokkal jobban látszódnak a szigetelés elkészülte után. Esetleg az is látszik, hogy az emeleti konnektornál süvít be a hideg.
#6884 amargo: Nincs semmi pluszban rá, csak ami a 80-as években rákerült. Itt kérdeztem még be a topicba és azt mondták nem kell már semmi extra rá. Mostani rétegrend: betonfödém, valamennyi kohósalak, 4cm eps80, 2cm deszka. Ezekre került rá tüzöltésképpen a gyerekszoba fölé 20cm üveggyapot. Az EPS csak maradék, nem fog ott maradni.
-
balojazz
aktív tag
válasz
tzsolesz #6840 üzenetére
"Én azt sem értem, hogy ebben az országban hogy a fenébe nőnek ki nap mint nap száz számra a 60-80 milliós házak 100-150 milliós villák a nyugati régiókban.
Eszméletlen dúsgazdagság van ebben az országban, és csak a panaszkodást látom." - Ha tényleg érdekel a téma, akkor van rá válasz, de soktényezős. Röviden. Az építkezés (újépítésű lakás ára) az építőanyagok sokéves drágulása miatt is nagyon megdrágult (nemzetközi viszonylatban is), a covid, a háború és a 2008 utáni hosszú évtized folyamatos konjunktúrája miatt (keresetek, foglalkoztatás nő, kamatok nullán a hitelezést pörgetve növelik a keresletet stb). Ezért mondjuk Budapesten 100-120 m2 újépítésű 60-80-100 milláért 2022-ig nem is drága, de az anyagárak miatt vidéken is kb ennyi lehet, csak ott a használtpiac miatt nem éri meg annyira építeni (nagy az olló, kicsi kereslet stb), illetve csak a prosperáló régiókban. Környező országok árszínvonala is ekkora vagy nagyobb (szlovák, cseh, szlovén stb), plusz a gyenge forint is megtámasztja az árakat (nemzetközi piac), az ingatlan ugyanis befektetési jellegű beruházás még a kisembernek is, nemhogy régiós befektetőknek. Stb. Hogy a magyar középosztály-alsóközéposztály mégis miért generál keresletet ilyen árakon, az is soktényezős. Pl Budapesten az egyszerű melós középfokú szakvégzettséggel egy multinál alkalmazottként is simán megkeres 400-500 nettót, általánossal képzetlenül 300-400-at, szóval hitelképes lehet a törlesztési oldalról. Az önerő már érdekesebb kérdés, de pl ha van mondjuk egy előző ingatlan, akkor már adott is, de megturbózható családi segítséggel, saját spórolt pénzzel, babaváróval is. A hitelfelvételt segíthette a 3 gyerekes csok az ingyen 10 millával, a zöldhitel a fixen végig 2.5-2.6% THM-mel és az áfa állami elengedésével. Mondhatjuk ugyan, hogy a nagycsaládosok intenzív segítése torzítja az árakat, de ez nem biztos, hogy igaz, pont a nemzetközi piac miatt, és mert a régió ingatlanárai is ilyen magasak. Inkább keresleti oldalon a "szegényebbek" felé bővült így a lehetőség, de ha nincs csok meg áfaelengedés meg babaváró stb, akkor a külföldi vásárlók vették volna ugyanennyiért, nem lennénk alacsonyabb áraknál. És ez csak a rövid válasz, de az is kiolvasható belőle, hogy nagyobb árcsökkenés nem várható. Rövid oldalazás és kicsi csökkenés után ha lassul az infláció és ez után a kisebb válság után 1-2 éven belül rendeződik a kamatkörnyezet meg minden egyéb, beindul a hitelezés, és a lassú (ár)növekedés is. -
amargo
addikt
válasz
tzsolesz #6851 üzenetére
Csak kiegészítés. 2021-től meg volt a 2x ár. 2022-erre pakolt rá még extrát, most pedig szűkülni látszik.
20' ban mindenki attól tartott, hogy összezuhan az építőipar csak azzal nem számoltak, mivel mindenki otthon volt a pénz pedig jött befelé, ezért megcsináltatta az addig tologatott dolgokat, majd olajat öntött a kormány erre a gépezetre a 3+3-al -> szakik emeltek, amíg nem szégyellték.
Utána 21'-ben az evergreen is besegített az alapanyagáraknak.. így jutottunk el a min 2x-es árhoz.
19' burkolni hozzám olyan 4e/nm jöttek ez akkor a közép felső volt a környéken, 21-ben a szomszédhoz min 12e/nm mondtak és az anyag árak simán duplázódtak emellé. A kerítést csak színezni(!) a szomszédhoz 8-10e/nm akartak jönni! Nyilván a kerítés fala nem akkora felület, de így is milliós tétel lett volna..Donki Hóte:
Nem kötekedésből kérdezem. Én home office idején nem tudtam eljárni betonozni, mert nekem dolgoznom kellett, hogy kell elképzelni Nálad, mert 8 óra meló után azért nem kellemes betonozni. Azt tudom, hogy voltak olyan ágazatok, ahol nem kellett dolgozni otthonról (csak így hívták), hanem csak kaptak valamennyi pénzt. Így? -
válasz
tzsolesz #6840 üzenetére
Sajnos a kérdéseidre nem tudom a választ, azt viszont tudom, hogy alacsony jövedelemmel is sokan tudnak építkezni, de nyilván úgy, hogy rengeteg saját (családi, ismerősi) munkát tolnak bele az építkezésbe.
Nekünk is úgy sikerült építkezni, hogy 2020-2021-ben a covid idején, amikor mindenki otthon dekkolt, akkor ugrottunk neki teljes lendülettel az építkezésnek. Asszony öccse kőműves és burkoló, egyik szomszéd (asszony régi iskolatársa) kőműves, a másik szaki az asszony másodunokatestvére volt, aki szintén kőműves és asztalos. Aki a szar munkákat csinálta (segédmunka, anyagbeszerzés, fal és betonbontás, konténerpakolás, kőzetgyapot szigetés berakás, romeltakarítás, stb.) az meg én voltam
Ha van benned elég erő és lendület, akkor a kevés pénz nem akadály, persze sok lemondással fáradtsággal jár a dolog, viszont a végén minden falat úgy tudsz végigsímítani, hogy a te munkád is benne van
-
Gézengúz
addikt
válasz
tzsolesz #6840 üzenetére
Fémhulladékot vittem ki tegnap vastelepre. Egyszerű háztartási rég itt maradt alucsatorna, vasaló, olajradiátor, stb.
Szegény tulaj, (elektromos autó a tető alatt ) panaszkodott, hogy a MOL átveszi nyártól ezt is, nem értettem, pontosan. A lényeg, hogy lehet, hogy 1 millával csökken a havi bevétele... Mennyiről? 2-3-ról??? Úgy megsajnáltam...
Bezzeg arra volt esze, hogy az üres futót, 160 helyett 180kg-ra mérje. Nem vitatkoztam vele.
Ezt csak úgy, eszembe jutott. -
válasz
tzsolesz #6810 üzenetére
Remélem, hogy nem akartok beköltözni a házba azelőtt, hogy legalább részben felújítjátok, mert az átmeneti időre elég nehéz és drága lenne megoldani a fűtést, ha nincs gáz bekötve, illetve később a szükséges felújítási lépéseket nehéz megcsinálni lakott állapotban.
Szerintem az lenne a jó sorrend, ha
(első a tetőszerkezet, héjazat javítása, cseréje, ha ez rendben van, akkor)
- először intézitek az árambekötés fejlesztését (minimum 3x16 amper, ha ez már megvan, akkor H tarifa bekötése),
- vízvezeték, csatorna cseréje, javítása,
- ezután a hőszigetelés első fázisaként a padlószigetelés kialakítása,
- ablakcsere, ajtócsere (ha kell, akkor áthidalók beépítése),
- aljzatbeton megcsinálása,
- hőszivattyús fűtés (fancoilokkal), ha sok a lóvé, akkor mennyezethűtéssel,
- villanyszerelés,
- falak vakolatának javítása, esetleg gipszkartonozás, festés,
- padlóburkolás,
- konyhabútor, fürdőszoba felújítás, csempézés.Ez az a pont, ahol szerintem be lehet költözni a házba, de ezzel persze még messze nincs vége a felújításnak. Innentől:
- homlokzatszigetelés,
- ha nem tudja a hőszivattyú a hűtést, akkor 3-4 klímaberendezés felszerelése,
- födémszigetelés,
- terasz burkolás, szerkezet felújítás,
- napelemek felszerelése a házra.Egy 110 nm-es ház esetében ez a program messze többe fog kerülni, mint a ház vételára
-
asdf_
veterán
válasz
tzsolesz #6796 üzenetére
Passzívházközelinél fűtőpanelezik az ember, nagyon nagyon jó szigetelésnek kell lennie, különben kiesz a vagyonodból.
6789-ben látod, hogy 20 centi szigeteléssel lesz meg 6-700 m3 gázból a fűtés. Az 7000 kWh áram, ha nem tévedek. Csak ez önmagában mocsoksok és a rendes fogyasztás még benne sincs.
Valami hőszivattyúst kell nézni oda, csak kérdés, mik a lehetőségek. Mert ha lent van a járólap, akkor az alá már nehéz lesz betolni a padlófűtés csőkígyóját. -
zoli03
őstag
válasz
tzsolesz #4391 üzenetére
400 körül is megáll egy klíma beszereléssel. Nekem múlt héten az Midea MEX-12-SP 315e Ft volt, a szerelés 78e Ft.
Egy AUX Delta 2 még ennél olcsóbban is kijön.
Egy sima elektromos radiátorral is fele annyiba lenne a fűtés, mint gázkonvektorral, ha nem rezsicsökkentett árat veszünk. -
leslieke
Jómunkásember
válasz
tzsolesz #4388 üzenetére
Ha van otthon, amit el tudsz tüzelni, mert a tűzifaprogramban nem kapsz jó fűtőértékű fát.
Klíma továbbra is a javaslatom.
#4389Batib
Olvasd el az erről szóló rendeleteket. Nem az számít, te hogy számolsz, hanem hogy ők hogy számolnak."Hogyan veszi figyelembe a számlázás a 63 645 MJ/év, azaz legalább 1729 m3/év kedvezményes mennyiséget?
Az alábbiakban ahhoz adunk segítséget, hogy a számlázás érthető legyen ügyfeleink részére.
Tájékoztatjuk, hogy a kormány döntése értelmében minden magyar háztartás felhasználási helyenként az átlagfogyasztás mértékéig (63 645 MJ/év, illetve 1729 m3/év) rezsicsökkentett áron kapja az gázt. Ez a mennyiség 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. időszakra érvényes."
Forrás: [link] -
Új hozzászólás Aktív témák
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Több újítással támad a Xiaomi Redmi 3s
- Opel topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- World of Tanks - MMO
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- LEGO klub
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Windows 11
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude E5530 - i5-3GEN I 4GB I 250GB I HDMI I 15,6" HD I Cam I W10 I Gari!
- HIBÁTLAN iPhone SE 2020 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2906, 100% Akkumulátor
- Apple iPhone SE 16GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest