- Yettel topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Milyen okostelefont vegyek?
- Új Trónok Harca telefon érkezik
- Magisk
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Fotók, videók mobillal
- Okosóra és okoskiegészítő topik
Hirdetés
-
Mobilarena
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
balojazz
aktív tag
Azt tudom, a mostani 48 is bírja: amikor teszteltem a fűtést, mind a 4 ment. De mennyit mond az MVM? Ők vagy a névlegesből számolnak, vagy van egy saját "képletük". És ha bemondanak 40 ampert, az 200 ezer. És mit csinálok a maradékra 48 amperrel? Az elég overkill a szutyok háztartásra, ahogy a 40 is a 4 klímára. Gurulni fognak a röhögéstől a kocsmában az MVM-esek, hogy a balf@sz egybites fogyasztó 88 ampert húzott be a házba, "mert azt mondtuk neki, hihi, azzal féreglyukat tudma fúrni, de H-tarifa kellett neki, még egy sört tüskével, Gizike!".
-
balojazz
aktív tag
Várjál, akkor nem értem. Kell egy új mérőhely, ezért egy új szekrény is, ahol van a mostani meg a H-s mérőhely. Azon kívül nem is biztos, hogy kell valami? Ha van 3*16A, és megvannak az alsó és a felső szinten a klímák külön kismegszakítói a szekrényekben, akkor csak a villanyóraszekrény kell meg kb a kinti minimális kábelezés? Az már biztos olcsóbb lenne, amper se kell, gondolom.
-
balojazz
aktív tag
Brrr. Ezt még olvasni is szörnyű. Inkább nem kérek H tarifát. Ez horror. Ennél még a 70 forintos kWh is jobb üzlet, nem hogy a 36 vagy mennyi. Hát hol jönne ez vissza? 1 mérőhelyes szekrényem van, abból új kellene. 3*16 A van, és a 4-ből 3 beltéri egység 2 kültérivel az emeleten, és csak egy a földszinten. Az mennyi lenne? 1 milla alsó hangon? Pfuj.
-
amargo
addikt
Szia, nem ellened irányult nem sértésnek szántam, hanem csak figyelemfelkeltésnek
Ajánlom ezt átolvasni Felújítás: hogyan cserélj nyílászárót
Nem jó ötlet, hogy bent maradt a betonpárkány, nálam is volt, de kiszedtem. Továbbá, ha van helyed, akkor XPS-t rakjál körbe. De inkább beszéljen a cikk, érdemes a többit betartani.szerk:
#9297 Sz.L.:
Korábban én is osztottam meg képet, nálam leástam kb 60-80cm-re és kb 18cm lábazat van rajta: [link]
Vicces a kép, jól látszik, hogy a halak a fenéken miért tudnak áttelelni -
balojazz
aktív tag
Szerintem ha saját tárcára számolnál hűtés-fűtésben megtérülést, egyre vékonybbra jön ki a matek, talán bele sem érdemes fogni. Viszont ha jó az ingatlan lokációja (pl Bp vagy agglomerációja, akármi), akkor majdani eladáskor többszöröse is visszajöhet. A másik véglet: alföldi zsákfalu, ahol minden építés és felújítás veszteség, mert az anyagárnál (ráfordítás) kevesebbért tudod eladni/eladásnál érvényesíteni. Szóval jó lokáció esetén minél vastagabbat raknék: 15-16 cm grafit vagy 20 cm EPS. Az ablakok miatt viszont, ha nem akarod a külső téglafalsíkba kitenni, kompromisszumot kell kötni, hogy neked mi a lőrés. Pl 150 cm széles ablaknyílásnál a 20 cm-es külső párkány még nem lőrés, a 25 cm szerintem határeset vagy elfogadható, sőt talán a 30 is, de ezt már nehezen tudom elképzelni. Én főként ezeket vizsgálnám. De nyilván vannak egyéb, egyedi szempontjaid.
-
asdf_
veterán
Ráadásul tegnap és ma vakoltam körbe kívülről az új ablakot.
Hát, az úgy kár volt, ha már tudod, hogy hőszigetelés lesz, remélem, csak annyit raktál bele melót, hogy addig jó legyen. Ott ugye majd rá kell(ene) fordulni az ablakra a szigeteléssel. Oda grafitost rakj mindenképp, mert csak pár centi helyed lesz.
-
amargo
addikt
Ezt már többször leírtam, hogy az ablakokra figyelni kell, rokonodék "rosszul" csinálták, mert az ablakokat falsíkra kell rakni és akkor a 10-15cm szigetelés sem fog lőrést hazást eredményezni, továbbá nem lesz az ablakok körül egy szép nagy hőhíd sem.
Viszont, ha Nálad nincs a falsíkon az ablak és nem rakatod át vagy nem rakjátok át, a 8-10 cm szigetelés is már érdekes lesz. Most mekkora párkányod van? Mi a terv az ablakok körüli hőhíddal?
Nálam 14cm grafitos szigeteléssel is kintről 15-16cm párkányom van, cserébe bent meg van egy nagy felület.
-
A grafitos 10-es drágább, mint a sima EPS 15-ös. A teljes beruházási költség töredéke csupán maga a tábla, szóval a vastagságon spórolni értelmetlen. 15 centi fölé nem érdemes menni, ezt már többször körbe jártuk, de alá sem lőném be. Sima 15-ös EPS az optimum jelenleg.
-
dobolan
senior tag
Azért kaptam így a számlát, mert egyrészt augusztus 12-én csak 07.31-től tudták beállítani az új tulajt (engem), mert 08.01-től indult az új szabály.
És ezt rájuk hagytad?
08.12.-től vagy te a tulaj/fogyasztó. Az hogy az előző időszakot hogyan számolják el a korábbi tulajjal, már megbocsáss, de kit érdekel? Le kell zárniuk az időszakot 08.12-én egy közösen elfogadott és aláírt óraállással egyetemben.
-
Floyd80
addikt
A 144-gyel is átkúrnak mindenkit, mert ha vegyesbe, ha lineárisba vagy, akkor abba beleteszik, hogy meleg vizet fogyasztottál minden hónapban, megy a kettes ár, ha csak fűtésibe, akkor nyárra nem diktálhatsz fűtést. De mikor kezdődik a nyár?
Nézd meg itt: MVM - földgáz (mvmnext.hu)
Beütöd, hogy 1980 m2 és 310,000 Ft jön ki. Eszerint 156 Ft/m3 kb. A mostani számlád átlagára 338 Ft.
A kalkulátor így számol kb. 1728x107 + 252x500
-
Feketelaszlo
senior tag
-
Eddig nem akartam klímát, de most beadtam én is a derekamat. Kieg "fűtésre" (lehelésre) fogjuk használni, hátha javul (csökken) a fogyasztásunk gázból.
Az a legnagyobb fejfájás az egészben, hogy az ember összespórol valamennyit, aztán elkölti részleges felújításokra, de annyi sosem jön össze, hogy egy külső szigetelést cakkumpakk (állecuzámen) kifizessen.
Bármennyire is gondolkodik az ember előre, a (közel)nincsből nem lehet csodákat tenni. -
törölt tag
?!
A 400-500 m3 az csak álom....szerintem.
HA az egészet fűtöd 22-23 fokra, akkor
födém ~1100 kWh (Uátlag <0,16 W/m2K)
hőszigeteletelen falak, nyílászárók ~8600 kWh (Uátlag <1,2 W/m2K)
hőszigeteletlen padló és lábazat ~3200 kWh (Uátlag <0,7 W/m2K)
szellőzés ~2300 kWh (120 m3/óra légcsere)
Összesen: 15200 kWh CSAK a fútés+szellőzés, de inkább több !
HA jól értem az épület állapotát.
Ami 1500 m3 földgáz kondenzációs kazánnal.
~2000 m3 mással elégetve a földgázt -
szerintem válassz diktálást, és használd a fórumtárs excel tábláját, hogy meghatározd mennyit diktálj. ha bejön a hideg , kiderül, hogy mi a helyzet.
így nem kell majd tippelned , és nem szopod be az éves elszámolást
[link] sajnos nem emékszem ki csinálta, de köszi, hasznos
-
Syl
nagyúr
Én felette vagyok az éves korlátnak, ráadásul havonta diktálok. Elhiheted, vannak sötét gondolataim.
Persze van folyamatban pár projekt, amivel be fogok férni az éves mennyiségbe, de akkor is. Hogy diktáljak? Minden hónapban 144-et, vagy a "jelleggörbe" szerint? Az MVM oldalai totál káosz. Egyik pontban így, másikban úgy nyilatkoznak. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Yettel topik
- Korábbi vezetője szerint 40 milliárd dollár kell az Intel versenyképességéhez
- E-roller topik
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- Egyedi ékszerdobozka
- HIBÁTLAN iPhone 11 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2132
- Asus TUF Gaming A14 FA401WU - 14" 2.5K 165Hz - Ryzen AI 9 HX 370 - 16GB - 1TB - RTX 4050 - 3 év gari
- iKing.hu - Samsung Galaxy Z Flip 7 Blue Shadow Újszerű, karcmentes állapotban 512 GB
- Apple iPhone 14 Plus 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest