- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Google Pixel topik
- Új alkalmazás erősíti az Apple-ökoszisztémát
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Soundcore Space One Pro - hordozható komfort
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Prohardver app (nem hivatalos)
Új hozzászólás Aktív témák
-
zsbaji
csendes tag
Sziasztok!
Sajnos képtelen vagyok USB-ről feldobni rá az XP-t. Mindent beállítottam, amit olvastam a témában, de nem sikerül. Tudna valaki segíteni?
-
sz.balazs.95
veterán
Csak engem emlékeztet a jó öreg Nokia 5510-re?
Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.
-
xsynth
csendes tag
csere után már jobban működik ez a kis vacak, meg vagyok elégedve vele, persze ez csak egy gadget, nem egy stabil ibm de asztalinak is használják tesóim ha nincs más, ha tehetném sztem ujra megvenném. ha nem jönne ki egy hasonló alacsony áron, mellesleg akarhol vagy hült tekintetek fogadnak, wtf is this? lol nameg a web n walk stick is mindig megy sw frissites óta. viszont nem vágom h mit kezdenék rajta egy linuxxal, kb csak fele annyi funkciót tudnák rajta elérni mint most.
tel: husznyolcnyolchatharomnullanyolcot
-
bambano
titán
A gyárilag linuxosnak szántban nincs bluetooth.
A gyárilag xp-snek szántra linuxot rakva, működik a bt.
Azt mindenki döntse el maga, hogy megéri-e.
Szerintem a bt-n kívül nem tud többet.
Nincs benne semmiféle telefonra utaló cucc, sim kártyát se lehet belerakni üzemszerűen (én ennek örülök, mert így a wb-ben is van egy akksi, meg a telefonban is, amivel netezni akarok, tovább bírja.)
Ubuntu helyett, jogi kérdéseket nem tekintve, biztos megy rá xp, van a gyártó webjén driver dögivel.Az enyémen xp volt gyárilag, xp-sként vettem, de leszedtem az xp-t róla.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
kptamas
csendes tag
Amugy az elozo hozzaszolonak valasz: azt olvastam , lehet allitani a cooler gyorsasagat a menuben, (ott ahol a billentyuzet kivilagitasat is), igy :cool, normal, silent. Ennek megfeleloen lesz elviselhetobb a keszulek uzemi hõfoka, viszont igy erzekelhetobb a zaj. Jah, es a Hibernate problemara mar van valasz a keszulek weboldalan ( wibrain.com - SUPPORT alatt).
-
kptamas
csendes tag
Szia.
Szeretnek par kerdesre valaszt kapni , mielott megvennem en is ezt a szerkezetet (wibrain). A B1H ugy olvastam Windows-os, es van benne Bluetooth is. Viszont a B1LH, a Linux-os verzional nem lattam a specifikacioknal Bluetooth-ot.. Tenyleg nem tudja a keszulek? Vagy csak az operacios rendszerhez (Linux) nincs meg megfelelo driver? Megeri a windows-os verzioert annyival tobbet kiadni? tud valamivel tobbet a masiknal a bluetooth-on kivul? (felteve ha tenyleg nincs benne). Utolag szerintem az Ubuntu helyett siman feltehetnek egy Xp-t, ezzel megsoporlva relativ sok penzt. Hue kerdes: SIM kartya, ugye nem megy bele? -
xsynth
csendes tag
válasz Wolverine #50 üzenetére
nekem van egy ilyenem, és sokszor szivom a fogam vele, persze örülök neki h van, de el kell türnöm hogy bármikor ujraindulhat, lelassulhat a végtelenségig hogy ujra kell indítani, viszont navira is használható persze vigyázni kell a vinyójára rázkódás ellen.
pda-kkal ellentétben nem használható zsebben, mp3 lejátszásra mivel baromi meleg az üzemi hömérséklete, sokszor még meg is süti az ujjaim tényleg durva.
nemtom mit lehetne vele csinálni mert 50fok alá sehogy se akar menni ha semmi progit se futtatok. 59 körül szokott lenni nekem.az altatás funkció szinte mindig hibázik. ha ki is jön belőle és feláll az op sokszor olyan lassu lesz h lefagy. a hibernáció viszont nekem müködik.
a napokban teljesen elromlott a készülék, még a venti se indul be, épp várom h megjavítsák.
részemről ennyi.
tel: husznyolcnyolchatharomnullanyolcot
-
bambano
titán
No, csakhogy full ontopic legyek.
Ma éjjel felraktam a 8.04-es buguntut a wibrainemre. Minden ment elsőre, fullosan. Nem volt drivervadászás, nem volt semmi linuxos filing, felraktam, rátoltam azt a 3 drivert, amit rá kellett tolni, és minden megy.Szóval akinek ez bonyolult, az toljon csattogós lepkét. Cikkszerzőt valamennyire mentesíti, hogy a 8.04-hez a driverek a cikk után jelentek meg, tehát neki lehet, hogy gondja volt, valamennyire meg nem, mert a 7.10-hez voltak kirakva driverek korábban is.
Egyébként huzogatom az ablakokat, nyúlnak, mint a rétestészta, ugrálnak mindenfelé, mint a mérgezett tetvek Szóval a 3d gyorsításnak is illik működnie valamennyire, mert ez eléggé nem procival számolt rasztergrafikának néz ki...
-
bambano
titán
-
Chrys_
addikt
Remélhetőleg Brüsszel beszól a magyar államnak és újra ki kell írni az op.rendszeres tendert, akkor lenne esély arra, hogy pl. Linux-ot is ismerjék. Bár ez az egész lehetne vegyes megoldású is.
Nekem tetszik a készülék. Az sem érdekel, hogy linux van rajta. Volt már közöm hozzá (mármint a linuxhoz ), alapok megvannak, bevállalnám a dolgot. Én a winfost jóval 1xűbbnek tartom, de ha az ember megismeri az egyéb rendszereket, akkor már csak a célig lévő lépések számában különböznek (pl. egy eszköz-driver telepítése), nem pedig a bonyolultságban.
[ Szerkesztve ]
-
Colson
csendes tag
B1LH és B1H XP közt annyi csak ülömbség hogy linuxosban nincs kékfog ?
-
bambano
titán
"minden nehéz, így a Windows kezelése is, de valljuk be,": nekem erről az a régi vicc jut eszembe, amikor kommandósoknak oroszlánt kell fogni a sivatagban, mire az oroszok másodpercek alatt kerítenek egy véresre vert elefántot, aki bevallja, hogy ő az oroszlán.
Szóval ezeket a sztereotípiákat, hogy ezer éve nem volt felhasználó barát a linux, most sem az, ideje lenne updatelni imho.
#60: bocs, de a 'többen is leírták'-tól még nem lesz valami igaz.
#64: nekem ráment vagy 3 percem, hogy megtaláljam a megfelelő driver letöltő oldalt a cucchoz. PEBKAC
-
bambano
titán
válasz Polacheck #33 üzenetére
Ha nekem adta volna kölcsön a mobilx ezt a cuccot, én is hosszabb időt mondtam volna a beállításra, mint amennyi valójában
Ok, ne menjen át linux flémbe. Mijér hulladék mercit vettél a csentóból, mijér nem vettél rendes autót?
-
bambano
titán
nem tudom, ekkora méretben létezik-e 60 gigás ssd. Én jobban örülök a nagy diszknek. az pedig előny, hogy nincs benne hsdpa, erre van a bt szerintem. de ez utóbbi meccset már lejátszottuk a nokia n800/810 kapcsán, kár újra kezdeni.
-
bambano
titán
Most vettem egy ilyesmit. A legnagyobb bajom vele, hogy a gyárilag linuxos cuccban nincs bluetooth, úgyhogy az paraszt módon nem alkalmas normális netezésre.
Emiatt má$ikat vettem, de az xp már leesett róla... azzal tornázni fogok, hogy lesz rajta debian, mindennel, tokkal vonóval, de legalább lesz rajta rendes oprendszer.
Ha valakit érdekel, majd megírom blogoutba
Szerk: fenti hsz-szel természetesen a gyártót illettem negatívan, mert miért nem ad fullos vasat linuxszal.
[ Szerkesztve ]
-
MGabee
csendes tag
Látom furán jött le néhányaknak a cikk. Itt is ugyan azt a megosztottságot vélem felfedezni mint a konzoloknál, ahol az x-es meg a ps-es tábor áll egymással szemben, viszont mindkét rendszer az őrületbe tudja kergetni a gazdáját.
Tegyük fel hogy van egy júzer, akit nevezzünk az egyszerűség kedvéért Bélának. (a'la Legényanya) Emberünk látott már kicsipuhát meg linuxot is, ráadásul nem ijed fel egy átkonfigurált nap után az éjszaka közepén sudo felkiáltással. Namármost ha Bélánk a kezébe kapja mindkét masinát és összehasonlítja, akkor szövegezésileg igen hasonló cikket kapunk. Win-en is még emlékszünk a plug and pray időszakra, de valljuk be annak már nagyon vége. Itt azt kellene leszűrni a cikkből véleményem szerint, hogy jó lesz ez az összeállítás ha még kalapálnak kicsit a "barátság" tényezőn. Igazából amíg a gyártók nem fekszenek rá a linuxos eszközkezelőkre amit mellékelnek is a kütyükhöz (és nem neten kell vadászni rá, jobb esetben apt-get), addig az MS-es cuccok jobban fognak fogyni. Vagy marad a gyalu -
félisten
válasz Polacheck #73 üzenetére
Okés, rendben.
Amúgy legközelebb sztem érdemes lenne leírni, hogy szakértő sem boldogult vele az adott idő alatt (mert így más a leányzó fekvése), és a "perverz szórakozás..." stílusú jelzőket mellőzni.
Egyébként olvasva a magyarázó hozzászólásaidat, teljesen megértem a nézetedet, és egy-két éve én is hasonlóan röhögtem volna a linuxon, mert nem értettem hozzá, de egyre szaporodik azoknak a száma, akik kezdenek linuxozni legalább ismerkedésképpen, és ha nem is használják aktívan, de elfogadják egy ésszerű (pöcsölősebb, de legalább ingyenes) alternatívának, és nem tartják perverziónak a használatát.
Persze, az is igaz, hogy poénként bele kell(ene) férnie a dologba, de bevallom, én is bepöccentem ettől elsőre.Béke! További sikeres cikkírást!
mod: más téma, de szerintem várható, hogy a linux terjedni fog a jövőben, főleg, ha a nagyon-mobil laptopok, és umpc-k ára elkezd jobban csökkenni, mert ha már összemérhető lesz a windows ára a gép árával, akkor egyre inkább vonzó lesz a linux ingyenessége miatt. Ráadásul a gOS, és társai (szuperszexi ovilinux ) is szaporodnak.
[ Szerkesztve ]
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
Polacheck
HÁZIGAZDA
Így indult volna a dolog, de amikor a hozzáértőnek is beletörik egy egész este alatt a bicskája, akkor azt már érdemesnek tartottam megjegyzésre.
Egyébként köszönöm a kommentet. Megvolt a szándék, hogy egy hozzáértő is megnézze a készüléket, de sokkal többre ő sem jutott vel
less qq more pewpew!
-
félisten
válasz Polacheck #60 üzenetére
"Többen is leírták, hogy a Linux egyelőre nem átlag usereknek való."
Heló!
Mivel én indítottam ezt a dolgot a linuxal kapcsolatban, megpróbálom lezárni a vitát:
Nem arról van szó szerintem, hogy a linux könynen telepíthető, vagy sem, hanem arról, hogy a középső oldal hangvétele - szerintem - nem illik egy komoly teszthez.
Véleményem szerint az lett volna a leginkáb helyes, ha leírod, hogy:"Kezdőként nem boldogultam vele, és amikor megkértem XY szakértőt, az ennyi, és ennyi idő alatt így, és így oldotta meg a dolgot. konklúzió: a gyártó előtelepíthette volna a drivert, vagy választhatott volna támogatottabb hardvert, mert így a készülék (ebben a formában) csak komolyabb tapasztalatokkal rendelkező felhasználóknak ajánlható."
pl. így...
De mégegyszer hangsúlyozom, hogy építő kritikának szántam, és nem leszólásnak.Üdv.: Bici
[ Szerkesztve ]
-
vamzi
senior tag
válasz FoxiestFox #70 üzenetére
Igaz egyébként én a kütyü mellett vagyok, mert szerintem egészen ó az ár/érték aránya.Ha szükségem lenne ilyesmire, tuti ezt venném.
-
félisten
Szerintem meg azért vannak driver gondok, mert ez a Linuxolás tényleg csak alibi, hogy olcsóbb legyen a gép, de azért bootoláskor ne feketeség fogadjon.
A magamfajta júzer szeretné ha szűz lenne a gép, és magam telepíthetném, de az átlagembernek kell hogy valami menjen rajta alapból.
A Linux most arra volt jó, hogy aki ezt szereti, az örül, és ért hozzá, a drivereket úgyis elintézi.
Akinek meg nem tetszik, az lezúzza, és tesz XP-t. Nem kell ezt túlbonyolítani.
Szóval ezzel a géppel csak jól járhat mindenki, nem értem a sok vitát feljebb. -
vamzi
senior tag
Igazad van de azért gondoljunk bele laikusan.Ennyi erővel az audi is adhatná az autóit wolksvagen szoftverrel(csak h az audi tulaj wv-fanok is megnyugodjanak), csak épp lehet, hogy mondjuk az ablaktörlő nem működne vagy az abs vagy akármi.Egyébként így a végén átolvasva eléggé hülye példa lett, de már leírtam és nem akarom kitörölni nah mindegy. amúgy csak arra szerettem volna rávilágítani, hogy ha mondjuk teljesen készretelepített kütyüt, vagy legalább olyan szinten megoldani a támogatást, hogy az egyszeri felhasználó is könnyedén telepíthesse azt.Ez szerintem nagyban növelné a hardver értékét és a gyártójét is.Igaz, személy szerint nagyon szeretem heggesztgetni az ubuntumat.Ez az én perverzióm az unalmas napokra
Egyébként meg emberedre akadtál.Nagyon szeretem Stefanovics Angéla előadásait.Egyik kedvenc magyar szinészem
-
rdi
veterán
no ragozzuk még ezt a dolgot egy kicsit. Ugye amikor elkezdték tervezni a kütyüt, akkor már kész terveik voltak a linux alkalmazására?
Vagy nem?
Lehet, hogy pl. az eepc miatt voltak kénytelenek lejjebb tolni az árat? Ezért a linuxos változat?
Köszönjük Emese!Fej! Tor! Potroh!
-
vamzi
senior tag
Ebben természetesen igazad van.Nem a wibrain gyártja az alkatrészeket bele.De akkor már miért nem választott olyan wifi modult bele, aminek teljes a támogatása.Persze, ez lehet a pénz rovására vagy a wifi minőségére menne.Csak mint írtam, az embert azt hinné, ha már linxszal is forgalomba kerül, akkor megvannak a megfelelő támogatások.De a következő kiadásban biztos orvosolva lesz minden.Sőt, lehet, hogy egy ubuntu frissítés is megfogja oldani, elvégre egyik hardver sem úgy jön ki a gyárból, hogy egyből megvan a teljes szoftveres háttere(gondolok itt például a vga és drájvereire)Szóval, türelem.Egyébként valamiféle tesztet reméltem a cikktől, mikor megláttam.pl: videók hogy mennek rajta, böngészés milyen, játékok,3d teljesítménye, compiz hogy fut,szívesen olvastam volna egy lspci kimenetet is.De ez az én egyéni véleményem.
-
Dave™
nagyúr
Én nem bántanám ennek a umpc-nek a gyártóját, ugyanis a microsoft sem garantálja sehol, hogy minden USB-s kiegészítőhöz van driver, és nincs is mindenhez. Ugyanez igaz Mac-re is, Linux-ra pedig még inkább. Itt a kiegészítők gyártóit lehetne kicsit jobban inspirálni. Akkor lenne jogos a felvetés, ha az USB modemet is a Wibrain gyártója adná hozzá, akár opcionálisan. De erről szó sincs, ugye.
-
Dave™
nagyúr
Persze, annyira volt szűz a júzer, hogy egyébként mindennapi munkára wint használ Ha valaki valóban szűzen ülne le a kettő elé, szerintem Ubuntu egyszerűbb lenne a számára. Már maga a menü felépítés is, nem egy start gombra kattintva kell mindenféle almenüben bogarászni, hanem tematikusan szét vannak szedve a dolgok. Ami a cikk írójának problémát okozott, az az USB-s modem (Huawei talán?), amire már vannak megoldások, de natívan még valóban nem indul pöccre. Viszont erősen gyanítom, hogy a szeptemberre érkező verzióban már ez is orvosolva lesz, ugyanolyan natívan, mint most szinte minden más (Ati VGA nem ér.
Nem szar az, csak a hardware gyártók csőlátásúak, tisztelet a kivételnek, a helytet folyamatosan javul.
szerk: október az a szeptember
[ Szerkesztve ]
-
vamzi
senior tag
Osztom Cathfaern véleményét.De azért az elég vicces, hogy a saját gépükhöz nincsennek normális linux driverek.Azt gondolná az ember, hogy ha linuxszal is szállítja, akkor megvan mindenféle hardverének a teljes támogatása.De úgylátszik, ez csak nekünk logikus.Nálam a kütyü 10-ből 6-7 pontot kap a driverek hanyagsága végett.Ha kiküszöbölnék, akkor 10-ből megkapná a 9-et.Remélem nem volt a hsz-embe semmi elfogultság.Flame-elnek helyettem elgen már itt {[(egyébként a cikket nem tartom logout-hoz méltónak.Nem az ilyen elfogult cikkekhez vagyok szokva a ph! egyik testvérén sem.)]}
-
Flow
senior tag
válasz Polacheck #60 üzenetére
Leopard vs ubi vs vista. Persze túl sokat sem kell várni, indexes...
Rationally I have no hope, irrationally I believe in miracles.
-
Polacheck
HÁZIGAZDA
ilyen lámákkal tele van a net
Ilyen személyeskedés mellett utoljára megyek el szó nélkül. Többen is leírták, hogy a Linux egyelőre nem átlag usereknek való, azt elhiszem, hogy nem látja ugyanígy ezt valaki, aki többszáz alkalommal telepített ilyen rendszert, de kérlek lássatok tovább és próbáljátok a másik oldalról szemlélni a dolgot. Egy repülőgp elvezetése is gyerekjáték azoknak, akik többezer órát repültek, de ha odaültetnének, az életben nem tanulnám meg. A Windows egyelőre jóval user friendly, mint a pingvines operációs rendszer. Remélem ez hamarosan változni fog, ugyanis én is szívesebben használnék free rendszert, de jelenleg ez nincs így!
Egyébként érdemes lenne egy próbát tenni. Odaadni a linuxos és a windowsos készüléket egy egyszeri usernek. Szerintem borítékolhatnánk, hogy melyikkel boldogulna könnyebben.
less qq more pewpew!
-
nike_
addikt
Nagyon jó, végülis ha kitanulja valaki a Linux-ot, nem gond neki kezelni.
-
rumos14
nagyúr
válasz Viktor0610 #5 üzenetére
túl kicsi vagy túl nagy?
-
rdi
veterán
Hadd ismételjem meg, ez nem a linux hanem a cég mérnökeinek a hibája.
Azért ez a kötyü általános felhasználásra is készült. Bár az is lehet, hogy direkt csinálták, mert így a szakértői fílinget lehetett erősíteni. Mi meg felültünk egy ügyes reklámfogásnak.Egyébként ha telefonálni is lehetne vele én megvenném )
És akkor úgy néznék ki mint a négerek az amcsi filmekben a nagy dög magnókkal a füleikenFej! Tor! Potroh!
-
LonGleY
veterán
Na, amúgy a gép persze rendben van, azért jók ezek a linuxos gépek, mert nem fizeted meg az oprendszer árát, illetve nincsen erőltetve kizárólag az egyik (mint a mai laptopokon a Vista - bár ezeken még nem próbáltam linuxot, lehet menne). Szóval a cikk középső oldala totálisan fölösleges volt, ilyen lámákkal tele van a net, nem volt ideillő a rinyálás...
[ Szerkesztve ]
-
LonGleY
veterán
Bazeg, az, hogy a cikkíró nem ért hozzá és nem tudja értékelni azt, hogy 1-2 sorban szinte bármit meg tudsz változtatni a rendszerben, szánalmas így a cikk. Éltessük a windows-t, persze, az a jó, tudjuk hol az ikon, jee..
Az Ubuntu egy leszitult és jó oprendszer, persze pár dolgot meg kell ahhoz ismeri, hogy rendesen használni tudd. De ez talán a winnél nincsen így? Mikor a falat kaparod, hogy fel tudj rakni egy driver-t, kitömröíted, INI fájlt keresgélsz, manuálisan installálsz, de bármilyen egyebet említeni tudnék.. Eddig többszáz gépen húztam fel oprendszert-t, de szinte mindegyiknél volt valami fejtörő hiba, amit valahogy meg kellett kerülni.
Az Ubuntu ezzel ellentétben olyan irodai gépeken települ szinte beavatkozás nélkül, WLAN beállítással és mindennel, hogy öröm visszanézni a gépre a folyamat végén, mikor is felkínálja a frissítéseket és mutatja az elérhető WLAN hálózatokat (amiből automatikusan választott is magának :]).
[ Szerkesztve ]
-
válasz Viktor0610 #52 üzenetére
..te is hamar aláírást váltottál...az utolsót..
-
dabadab
titán
Oke, Ubuntus driver install:
1. Az esetek 90%-aban semmit nem kell csinalni, mert eleve ott van a rendszeren.
2. Csomagban van, akkor az a next-next-install, azzal a kulonbseggel, hogy nem internetrol kell levadaszni (ami mar onmagaban nem trivialis feladat), hanem a programtelepito menujebol, es nincs se next, se install, csak felrakja.
3. Ami igy sincs, az tenyleg macera (bar ilyet most igy hirtelen nem is tudnek mondani, de biztos van).Igy ranezesre ez igy atlagban egyszerubbnek tunik, mint a windowsos eljaras.
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
MODERÁTOR
-
A topic ennek ellenére átment win vs. linuxba. Ami hiba, és a cikkből ered. Tartom a megállapításom, miszerint az eszközt nem szabad az miatt leminősíteni, mert linux fut rajta. Kijelenthetjük, hogy egy kisebb célközönségnek szánták, de ennek a célközönségnek lehet ajánlott a kütyü ezzel a rendszerrel is. Ez nem ok a negatív értékelésre, nekem csupán ez szúrja a szemem.
Geller -
Wolverine
félisten
Én a második mondatban látom inkább a megoldást: a userek még mindig next-next-OK alapon működnek, és ez Linux alapon azért messze nem ilyen egyszerű.
szerk: Bocha, azért a Linuxot ne mosd össze a Unixszal
[ Szerkesztve ]
"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice." (Wolverine) / "Hello, I'm the Doctor. Basically... run." (a 11. Doktor)
-
-
Bocha
HÁZIGAZDA
Ez is igaz, de azért ne mondd már, hogy egy szint a kettő, Windows alá egy drivert közel 60 éves rokonom fel tud rakni, Linux alá is tanulná, csak ötvenszer ennyi idejébe kerülne megtanulni. Már begépelt karakterek/egérkattintások számát nézve sem ugyanaz a kettő, Windows alatt tényleg nagyon egyszerű, nem kell tanulni hozzá, mint Unixnál.
Game On minden második szerdán 15 és 16 óra között a Radiocafé 98.0-n
-
dabadab
titán
"Valóban marhaság egy ilyen eszközre linuxot rakni"
Nem feltetlenul, eleg draga es ertelmetlen eszkoz ahhoz, hogy leginkabb csak vallalati ugyfeleket erdekeljen, ott meg az a normalis, hogy az IT reszleg beallit mindent, a user meg mar csak csinos ikonokra klikkel.
DRM is theft
-
Az a helyzet, hogy az is igaz, amit te írsz, De sajnos ez a dolog sokkal bonyolultabb annál, hogy ezt néhány hsz-ben megvitassuk flame nélkül. Aki mindkét oprendszerhez ért, annak tök mind1 legalább annyira, mintha egyikhez sem értene. Mindegyik Operációs rendszer annyira bonyolult, amennyire belemélyedsz. Nem hiszem, hogy sokan észrevették volna például azt, ha egy játéktermi zenegépbe pénzt dobnak, kiválasztanak egy számot, és az lejátsza nekik, hogy azon igazából RedHat van e, vagy sem..mert amire használják, arra jó, több funkciót nem vesznek igénybe. Arra, hogy ikonokra klikkelgessünk, tök 8, hogy mit használunk. Valóban marhaság egy ilyen eszközre linuxot rakni, ezzel teljes mértékben egyetértek. Csak az bizergálja többünk csőrét, hogy úgy jött le a cikk, mintha a linux xar lenne. Pedig a bonyolult nem egyenlő a szarral. Egy Boeing sem szar csak azért, mert kiba' bonyi. A tesztet meg lehetett volna csinálni úgy is, hogy leírja egy win user a véleményét, és felvázolja egy linuxot használni tudó emberke is, hogy szerinte milyen a holmi. Legalább ennyit adjunk a realitásnak. Szvsz..
Üdv:
Geller -
dabadab
titán
"használok Ubuntut, [...] de egy drivert meg sem próbálok feltelepíteni. Más dolog ötször megnyomni a Next gombot, mint parancsok tömegét beírni a terminálba."
Azert ilyenkor latszik az, hogy a "Windows az egyszerubb" leginkabb azt jelenti, hogy "ezer eve a Windowst hasznalom, ahhoz ertek".
Nem flame, csak megallapitas.
DRM is theft
-
Bocha
HÁZIGAZDA
Nem flame miatt, de nem értek veled egyet. Abban igazad van, hogy egy számítógéphez teljesen analfabéta felhasználónak minden nehéz, így a Windows kezelése is, de valljuk be, az azért jóval könnyebben elsajátítható. A kezelhetőséget nézve a Linux sokkal macerásabb, a Plug&Play és hasonló okosságok miatt pedig úgymond kevésbé felhasználóbarát. Jómagam szükség esetén használok Ubuntut, tanultam Unix shell "programozást", de egy drivert meg sem próbálok feltelepíteni. Más dolog ötször megnyomni a Next gombot, mint parancsok tömegét beírni a terminálba.
Ettől függetlenül a Unix is igen felhasználóbarát, csak a hozzáértő felhasználók barátja, a miértekre tudjuk a választ, úgyhogy nem is ragoznám.
Polát megerősítve pedig mondanám: igenis átverős dolog Linuxot rakni egy ilyen masinára, mert a vásárlók túlnyomó többsége nem fogja tudni használni, csak azért kell, hogy legyen rajta oprendszer. Aki meg Unix guru az úgyis bármire rávarázsolja a rendszert, nekik fölösleges előre feltelepíteni.Game On minden második szerdán 15 és 16 óra között a Radiocafé 98.0-n
-
ALI_G
veterán
hmm, az ubuntuval pedig még Én is elboldogulok elég könnyedén. Egy google vagy egy célzott kérdés mindig elég volt a problémámhoz. Pedig nekem opengl-t is kellett belőnöm kezdőként (és még mindig kezdő vagyok )
De a cucc zsír. 1 GB rammal pedig hasítania kell.
ápropó polacheck-nek: XP-ben csak driver kérdése, hogy hány asztalod legyen. akarom mondani mind az ati mind az nvidiának van beépített progija a kiterjesztett asztalhoz. De más progi is van erre.
[ Szerkesztve ]
-
dani0907
csendes tag
enyhén tükröződik a kijelzője
-
rdi
veterán
válasz Polacheck #32 üzenetére
Őszintén szólva elég egy fos cég lehet, ha van usb modemje a gépben és nem futja nekik arra, hogy készítsenek rá egy megfelelően könnyen konfigurálható drivert.
Teljesen érthetetlen.
Egyébként meg csak annyit, hogy próbálj meg usb-és pendrivera XP -ét telepíteniVagyis konklúzió: nem a linux hibás, hanem az igénytelen kütyügyártó.
[ Szerkesztve ]
Fej! Tor! Potroh!
-
dabadab
titán
válasz #95590400 #36 üzenetére
Bocs, de hol a feneben hagytad el az agyadat?
Az, hogy "nem ertek hozza es nem is neztem utana, de nem mukodott", minden, csak nem teszt. Persze, lehet arra jutni, hogy "kezdo felhasznaloknak nehezseget okozhat", de ahhoz mondjuk nem artana nemi ralatas, hogy igazabol mi is az, amit meg kellene csinalni es hogy az valoban nehezseget okoz-e. (Na meg persze kerdes, hogy ezek a "kezdo felhasznalok" mennyire esnek egybe a keszulek celcsoportjaval, mert ennyi erovel le lehet huzni a smartphone-okat is, hogy "a kilencveneves dedanyam nem tudja kezelni").
"aki linux esetében kernelfordítgatásos, parancssoros bzulást akar, az húzzon el a linux****.hu-ra, vagy a hupra és élvezkedjen ott."
Megkerdezhetem, hogy mi a fenerol beszelsz?... Ugy oszinten?...
Nezd, ha mar mindenkeppen flame-elni akarsz, akkor huzz el valami olyan forumra, ahol ez a norma. Itt, remelem, meg nem az.DRM is theft
-
válasz (Kolombusz) #35 üzenetére
..kérdezek vmit a rosszindulat teljes mellőzésével.
Te szoktad követni a windows hibaüzeneteire adott megoldások, avagy a help leírásait? Mert ha igen, akkor tudod, hogy többnyire szart sem ér. ..kb annyira mint a Keyboard error, press F1 to continue...A cikk íróját nem bántani akarok, semmi bajom vele, de amikor laikus számgépfelhasználót definiálunk, akkor azt feltételezzük, hogy legalább olyan szinten segg a winhez, mint akármelyik oprendszerhez. Egy laikusnak adod oda a cuccot, TEHÁT olyannak, aki sem a linuxot, sem a wint még csak fényképen sem látta, na akkor lesznek egyenlő esélyek, egyenlő elbírálással. És ha majd ez az ember azt mondja, hogy win alatt fasza, linux alatt szar, akkor ok. Érted?
Üdv
Geller[ Szerkesztve ]
-
T0rnad0
addikt
Nem is néz ki rosszul, még mehetne lejjebb az ára
-
törölt tag
csókolom, ez egy felhasználói teszt, nem tetszett észrevenni? annyit írt, expert linux felhasználóknak való kütyü, mert ecceri júzer nem boldogul egyből azzal, h rendeltetésszerűen használja. ami fura fényt vet a reklámjára. ennyi nagyjából bőven elég.
rudit meg a gigaherceket tökfelesleges belekeverni. aki linux esetében kernelfordítgatásos, parancssoros bzulást akar, az húzzon el a linux****.hu-ra, vagy a hupra és élvezkedjen ott.
a készülék a szokásos, dos-os, alibi linuxos notik mintájára születhett. oprencer nélkül olcsóbb, több elmegy, oszt aki akar, warezoljon rá. mindenki jól jár, kivéve az ms-t[ Szerkesztve ]
-
Polacheck
HÁZIGAZDA
Aha, most gurult be a garázsba a merci az árából
Egyébként azt még elmondanám, hogy egy kollégám, akit linux gurunak titulálnék (otthon linuxozik keményen, pörög a témán, a gépe is ez alatt fut jópár éve, adatbázisszerverek bizgerálása a hobbija és SQL volt a jele az oviban is) sajnos fejcsóválva adta oda a készüléket, mert azt mondta, hogy egy nap alatt ő sem tudja beállítani, egy hétvége kéne neki rá.
less qq more pewpew!
-
Polacheck
HÁZIGAZDA
Nos, pontosan erre számítottam. Bevallottam még a legelején, hogy a Linuxhoz közöm nincsen, sosem találkoztam vele. Az ok, amiért mégis a fejemet adtam a teszt megírására az maga a reklámszlogen: "Linux emberi lények számára". Nos, ez felbátorított és ez alapján mertem belevágni nulla tapasztalattal. Tudjátok, olyan ez, mint amikor azt mondják a mentőmellényre, hogy "vizi éltementő esztköz emberi lények számára". Ez esetben egy olyan mentőmellényt kaptam, ami ugyan mentőeszköz, de mivel nem tudtam úszni megfulladtam. Ráadásul sokaktól megkaptam utólag, hogy miért is merek mentőmellényben vízbe menni úgy, hogy nem tudok úszni.
A következtetés szerintem egyszerű. Aki linuxon éli az életét évek óta, annak egy remek kütyü ennyiért. Aki nem, az azért tartson tőle, mert nem olyan szép a világ, mint amennyire elsőre látnánk, de neki is ott a "b" tervnek a gyalulás.
Annak ellenére, hogy elmondtam a véleményem, kérek mindenkit, hogy ne menjen át linux vs. windows flamebe a topik. A Linux ugyanolyan jó mint eddig, de az egyszeri userek számára még mindig van sokkal egyszerűbb megoldás.less qq more pewpew!
-
Bog
HÁZIGAZDA
Kinek, szerinted?
többiek felé:
A helyesírási problémát korrigáltam, thx.
Hozzáértő is beszívta a HSDPA modem telepítését (olyan, aki otthon is linuxol, s telepített is már ilyet, és több éve, és satöbbi).
Illetve egy dolog még: a cikk típusa "bemutató". Nyilván azért, mert ugyanez a vas már járt nálunk. És miután az oprendszer csereszabatos, inkább a vas a lényeg.Bog utazik a YouTube-on: https://goo.gl/J9p96u
-
Syl
nagyúr
Úgy tűnik valakinek fizetett az MS
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
félisten
Oprendszertől függetlenül ez egy bitang jó kis gépnek tűnik, bitang jó kis áron... Egy erősebb pda drágább. Szóval na... Gondolkodóba estem a beszerzését illetően.
-
shtml
őstag
Szerintem sem volt szerencsés az, hogy egy Lunuxszal szállított gépet egy a Linuxhoz nem értő ember tesztelt. Vagyis még ez sem baj, de talán megérte volna bevonni a tesztbe egy linuxos emberkét is.
A szakember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki mindenre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)
-
dabadab
titán
válasz #95590400 #24 üzenetére
"és miért is baj a hozzánemértés?"
Azert, mert ez a cikk elvileg konkretan a Linuxrol szolt volna. Ezert.
Vagy szerinted tenyleg oke az, hogy egy onmagat valamennyire is komolyan vevo szakmai helyen a szakertelem teljes hianyaban szuletnek a tesztek? Szerinted oke lenne az, hogy ha pl Rudi ugy tesztelne a gepeket, hogy nem tudna, hogy mi a kulonbseg a gigahertz es a gigabyte kozott?... Csak azert, mert "az atlagember" sem tudja?DRM is theft
-
Lortech
addikt
Meg a szervízzel.
Nekem nincs különösebb bajom azzal, hogy egy linuxhoz nem értő emberke tesztelte a gépet, viszont szerintem kár volt ezt az egyet ennyire kiemelni és az egész linuxos tesztet az USB-s modem feltelepítésének problémájával letudni. Nem azt mondom, hogy el kellett volna titkolni ezt a problémát, igenis hozzátartozik a dologhoz, de ezen felül kevés érdemi infó született a gép linuxos használatával kapcsolatban. Meg úgy kezelni a linuxot és a linuxot használókat, mintha az ufóktól származnának, inkább ciki számomra manapság, mint poénos.
Thank you to god for making me an atheist
-
törölt tag
és miért is baj a hozzánemértés? mindenki kérjen előre bocsánatot, aki nem forgatott kernelt és nem linus torvalds a keresztapja?
leírta a cikkszerző, h ezen linux rendszer r=1 júzerfrendlisége számára a nulla felé konvergált.
ez megint inkább csak pár elvakult, szövegértelmezési problémával tipegő pingvin mondvacsinált problémája. nem tetszik a linux? félember vagy... -
sztara
aktív tag
nekem tetszik ez a wibrain majd egyszer lehet hogy beruházok egyre..... de elöbb veszek egy psp-t
http://www.spiritaker.atw.hu/lelek.php?id=55163&nyelv=hun
-
shtml
őstag
válasz saphronic #21 üzenetére
Egy HSDPA-modem ára 40 rugónál kezdődik, talán a gépbe építve kissé olcsóbb, de mindenképp érthető, hogy a HSDPA hiánya és a 100,000 Ft alatti ár összefügg.
Küzdelmeim a Linuxxal
Meg a helyesírással is. Helyesen: Linuxszal.
A szakember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki mindenre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)
-
saphronic
csendes tag
Az Ubuntu 7.10-nek még tényleg elég gyenge a wireless kezelése (de akkor miért pont ez került ebbe a gépbe??), ez 8.04-től lett az igazi, onnantól működik az automatikus hálózatkeresés, ismer és felismer mindenféle titkosítási módszert, és két pillanat alatt be lehet konfigurálni.
-
" Pár nap alatt úgy hazavágtam, hogy be sem indult a grafikus alrendszer. Pedig csak azt csináltam, amit kiírt."
A Windows-t is pár napja használjátok? Nem. Hozzá nem értésből vmit kritizálni nem helyes. Egy terméket ezért alulértékelni úgyszintén nem az. Majd ha a Linuxot is használnád pár éve, akkor nem ez lenne a véleményed róla. És itt NEM kimondottan a lino védelmében szólok, hanem ha valamihez nem értek, akkor nem mondok róla véleményt. Olyan írjon tesztet, aki ért is hozzá. Ha valaki világ életében siemens telefont használt és egy nokiát kellene tesztelnie, lefikázná a búsba és fordítva. De nem ragozom, belém lehet kötni, de ettől függetlenül vállalom a véleményem.
Geller -
Chapell
aktív tag
Minket egyetemen linuxra próbálnak szoktatni, bár én még mindig a windowst favorizálom, és csak akkor használok linuxot amikor teljesen rá vagyok kényszerülve. Viszont ez a "nem tudtam beállítani, ezért nem jó" hozzáállás olyan, mintha néznék egy részecskegyorsítót, és mivel nem tudom elindítani, ezért gáz, inkább rakjanak rá Windows-t, úgy el tudom! Biztosra veszem, hogy akik részecskegyorsítót használnak, azok nagyon meg vannak vele elégedve
''Csak állsz ott, vagy nézel is?''
-
elit_hun
őstag
Elégé jó, csak egy kérdés: fut rajta a WoW?
hja, ha az embernek nincs szocialis kapcsolata, mindenkihez probal beszelni, ebbol lesznek az utcan motyogo oregasszonyok - meg a bloggerek ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶
-
törölt tag
válasz (Kolombusz) #11 üzenetére
nem régen tértem át linuxra. az első napon 3-szor úgy hazavágtam, hogy újra kellett telepíteni, aztán ez elkövetkező pár napban még kétszer. de ez mind az én hibám volt, mert olyasmiket akartam vele megcsinálni, amit nem úgy kellett volna. azóta viszont tökéletesen, stabilan és gyorsan működik, mert tanultam a hibáimból. nem vagyok egyáltalán profi, de nekem legalábbis élvezetet jelent, hogy a két kezemmel oldom meg a problémákat, ha fellépnek.
a cikkben nekem is az volt a lekevésbé szimpatikus, hogy a szerző így kukázta a linux gondolatát, használhatatlan szarnak beállítva. én ennél a résznél abba is hagytam az olvasást...
-
James Bond™
tag
Már korábban is láttam a MobilX -en ezt a gépet. Nagyon jó árban van tényleg, nem is néz ki rosszúl. Akinek laptopra van szüksége, azért mert tényleg hordozni akarja, annak az UMPC jó választás. Én mondjuk nem adnám a laptopomat oda érte. (Már csak azért sem mert nem egy árban vannak.) A PDA -t nem váltja fel. A PDA kicsi, telefonméretű, amit az ember elsődleges vagy másodlagos (harmadlagos stb.) telefonnak vesz, ezért hordja magával. WiFi -on, HSDPA -n netezhet, filmezhet, zenélhet is stb... Egy UMPC -t nem hordanák magammal a semmiért, tehát a PDA -t nem váltja fel, esetleg a laptopot.
A Linux -ról annyit, hogy nem láttam rólla még képeket sem, nem is használtam, és szerintem soha nem is fogom. Lehet jobb mint a Windows, lehet stabilabb, de nem érdekel. Ugyanúgy a Mac sem...
•> Figyelj, tanulj, hogy később rád figyeljenek és tőled tanuljanak!
-
MODERÁTOR
-
DarkByte
addikt
Ilyen mondatok láttán megy el a kedvem az egész topic olvasásától:
"Windowsaim évekig elmennek fagyás, hiba, újratelepítés nélkül, gyorsak és stabilak" ennél jobban nem is hozhattál volna olajat a flame-re már tényleg, látom ez a topic is elmegy linux vs. windows irányba. (Mielőtt leszólnak, én is windows-t használok főként)Egyébként megtaláltam, van hozzá stylus.
#14: kb.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Ez ízlés dolga.
Fel lehet hívni a csak windowshoz értő felhasználók figyelmét a használati nehézségekre úgy is, hogy közben le is teszteljük hozzáértők bevonásával a készüléket, netán némi útmutatást adunk a nehézségek lekűzdéséhez.
De lehet, hogy én vagyok túl maximalista...Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
(Kolombusz)
veterán
A userek nagy része annyit, vagy annyit sem konyít a Linuxhoz, mint Polacheck mester.
Úgy gondolom, teljesen jogos, amit leírt.Én nem nevezném magam kezdőnek számítástechnikai részen, a Windowsaim évekig elmennek fagyás, hiba, újratelepítés nélkül, gyorsak és stabilak. Akartam adni a Linuxnak egy esélyt, vonzott az újdonság. Pár nap alatt úgy hazavágtam, hogy be sem indult a grafikus alrendszer. Pedig csak azt csináltam, amit kiírt.
Ha valaki ilyet vesz, nem árt ha tudja, milyen nehézségekkel számolhat. Szép és jó, hogy olcsó, de én inkább maradnék egy Vistás UMPC-nél. Ha kellene. De nem kell.
-
félisten
Ok, egyetértek abban, hogy nem lesz túl népszerű a linux ezen a gépen sem, de egy nagy látogatottságú, általában elég színvonalas újság hasábjain ezt így nem kellett volna. Ennél jobb az is, ha nem esik róla szó. Valójában nem a linuxot húzza le a szerző, hanem saját magát. Nem szégyen, ha nem ért hozzá, csak ne részletezze, és ne nevezze perverziónak a linux használatot, mikor csak ő nem ért hozzá...
De mégegyszer hangsúlyozom, hogy nem anyázni akarok, csak kritikát fogalmaztam meg.[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
Én is úgy gondolom hogy nem kellett volna ennyire a linux-ot lehúzni (az EeePC teszt esetében valahogyan nem lett feltétlen a linux kukába dobósnak kinyilvánítva, tudom írtad hogy aki ért hozzá annak úgy is jó ez, de azon az egy oldalon megnézem hány hozzá nem értőnek megy el a kedve a linux-os verziótól), ha viszont azt nézzük egy átlagos felhasználó mit tart fontosnak, a megközelítést kipipálhatjuk. Egyébként HSDPA modemet linux alatt elég nehéz beüzemelni, egy Huawei E220-al ráment majd egy hétvégém.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Polacheck: Nem szeretném nagyon kritizálni az írást, de elég láma dolog a linuxhoz való nem értésedről egy egész oldalt írni. A Mobilarena ennél színvonalasabb újság... Szerintem bölcsebb lett volna segítséget kérni egy linuxban járatos emberkétől, és az így megszerzett tapasztalatokat leírni.
Ezt építő kritikának szántam, nem cseszegetésnek.
Üdv.: Bici[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
-
DarkByte
addikt
Nekem egyedül a vinyó nem tetszik benne, nem volna szívem zötykölődős magyar utakon kocsiban használni. Egy diszkrétebb SSD elfért volna benne, ahogyan az Eee -ben is. A másik pedig a HSDPA modul, egy ilyen gép mellé szerintem már kötelező, pont a lényege veszik el. Az árak viszont meglepőek, egy árban van az Acer Aspire 5315-el (teljesítményben mondjuk gondolom közelében sincs a Via proci a Celeron-M-nek), ami egyébként is az egyik legolcsóbb notesz. Mi lesz itt ha berobban az Atom (na nem szószerint ). Nem emlékszem a Windows-os tesztből, de stylus jár ehhez a ketyeréhez? Csak mert akkor ez már jegyzetelni is nagyszerű lenne, max egy kihajthatós billentyűzetet kellene még magammal cipelni.
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
Százezer alatti ár? Alakul ez, alakul...
Bár a mérete miatt még mindig nem kellene...Xiaomi 13T
-
Peat;)
veterán
Hehe, asus eee csodáknak mostmár umpc-vel is meg kell küzdeni ilyen ár mellett. Nekem nem kéne de tetszik az ár alakulása.
-
PowerBuldog
veterán
Pedig az Ubuntunak van a linuxok közül a legegyszerűbb hálózat kezelése. Nagyából 1 perc alatt belehet lőne. (Bár ezt mondom úgy, hogy majdnem napi rendszerességgel kell használnom.)
Eladó motyók: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/powerbuldog/index.html
-
ktg3
őstag
mik a pontos fizikai méretei?
sztem a tesztbe még belefért vna -
rumos14
nagyúr
tehát akkor win xp minden további nélkül relrakható rá, driverek megvannak?
tényleg vonzó, csak kicsit még dizájnolhattak volna rajta. egyre jobb és jobb umpc-k fognak kijönni, az tuti.
Új hozzászólás Aktív témák
- Hisense LCD és LED TV-k
- Autós topik
- World of Tanks - MMO
- Akvarisztika
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Google Pixel topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Steam Deck
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest