- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Yettel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
junior19
senior tag
Itt ki tudod elméletileg lőni a video lut-ot, de sosem próbáltam, méréshez ki kell lőni. Illetve a video kimenetet is át tudod állítani limitedre, ha teljesen van.
A hcfr egyébként nem ilyen ellenőrzésre való. Ezzel el tudod menteni az alaphelyzet mért értékeit, majd ha kalibráltad a megjelenítőt, akkor a mért értékeket össze tudod hasonlítani.
Ha nagyon szeretnél hasonlítgatni, akkor a két isf profilt azonos értékekre állítod a csúszkákat, majd ha megméred mindkét profilt, akkor az egyiket kalibrálva a megjelenítőn, a mérés után a két isf profilt váltva láthatod szemre a változást.
De én továbbra is azon a véleményen vagyok, hogy amíg nincs összelőve a videó szint, addig felesleges bármivel is kalibrálni.
Szerintem a DisplayCal-al is csinálhatsz összehasonlítást. A sötét részeknél van nagy bajod, így az simán látható a Black Clipping teszten. Kiveszed a mért profilodat a pc-ből, s a gyárit használva lejátszod a black clippinget. Ha a DisplayCal-os mérés korrigált, akkor azzal a profillal több oszlop villogását kell látnod, mint az eredeti profillal. -
junior19
senior tag
Addig teljesen felesleges mérni, s kalibrálni, amíg a videó szintek nincsenek megfelelően beállítva, s végpontozva a megjelenítő. A kalibrálás ezzel kezdődik.
A Philipsnél színtér elnevezés, vagy valami ilyesmi a videó szint beállítására a megfelelő opció, ezt keresd a menüben.
A 3. pontot nem igazán értem. S jó lenne tudni is, hogy miről adod a mintát. Ha a hcfr-ről, akkor pláne jó, hogy kilövi a profilt, mert az már nem egy korrekt minta lenne. -
*Ropi*
félisten
Tapasztalataim alapján minden készülék saját hatáskörében dönt, nem pedig feltételez, hogy mit kap a forrástól. Magyarán azt kell adni neki, ami a beállításában szerepel, mint a régi 110/220V-os kapcsolóval rendelkező PC tápoknál. Csak itt annyi könnyebbséggel, hogy nem jön ki belőle a füst, ha rosszat állít be az ember.
Szerk.:
Most látom, hogy jogos a megjegyzésed: fáradt voltam és elírtam a mondatot a #3099-ben, helyesen:
"Ha "high"-ra rakod a "black level"-t, az a 16-os értéknek felel meg - ahhoz a "korlátozott" passzol."
-
Drachande
tag
Warm1en használtam eddíg is és normalon van most a HDMI black level. Ugyanúgy kékesek a sötét részek és a Picture movie mód nem elérhető PC módban. Csak standard és entertain.
Mi a legolcsóbb kalibrátor, amit érdemes megvenni és jól is csinálja amit csinál? Olvastam, hogy valamelyik itt hibádzik, ott hibádzik, de 20-30-40 ezret elkölteni ilyenre nem akarok.
-
-
Archttila
veterán
Visszatérve a TV kalibrálásra akkor most nagyjából ha jól sejtem (főleg hogy madVR-t használok) ezzel a guide-al el is lehetne indulni így van?
Magyarán készítek madVR alá egy 3D LUT-ot amit megetetek a madVR-el így nincs szükség a TV-n belül semmiféle RGB offset (2pt, 10pt stb) beállításra mivel a film automatikusan behúzza a kalibrált profilt.Az alap cont. bright, stb az AVS HD709 segítségével lett beállítva ami meglátásom szerint pontos, mivel ha csak egyet is emelek a fényezően akkor az addig fekete háttér azonnal világosabbra vált, de ha visszaveszem egyel (a beállított értékre) és tovább csökkentem NEM lesz feketébb. Remélem érthetően fogalmaztam
-
Archttila
veterán
Azzal tisztaban vagyok mit hol lehet a TV-m menujeben beallitani, csak a Colormunkit nem vagom h jon ehhez, mert tudtommal az csak egy ICC profilt hoz letre...
Ha jol emlekszem 300k-s cuccal jonne a srac, de ha erre eleg az en 50k-s dobozkam akkor nem tartok igenyt a szolgaltatasra. -
*Ropi*
félisten
Pontosan hogy csináltad a mérést? Hogyan bugzik a HCFR?
Pár napja egy gépben szimplán kicseréltem egy Radeon 3650-et egy GTX970-re: mérni sem kellett mivel szemre is olyan lila lett a képe mint a padlizsán (természetesen driverek telepítve, a színprofil pedig kalibrálatlan rendszer lévén a Windows sajátja, így semmilyen gyártóspecifikus adat nem volt benne). Megkérem a tulaját, hogy hagyja itt a régi VGA-t néhány napra tesztelni, aztán megmérem a sajátommal összevetve.
-
Archttila
veterán
A TV-re már van egy kiszemelt alanyom.
(ő is CalMAN-t használ)
-
Archttila
veterán
Ha csak a Dellt kalibrálnád vele, akkor bármelyik jó
A DELL-t már eladtam, egy EIZO lesz helyette, kalibrációs szoftvernek pedig a DisplayCAL-t telepítettem Argyll CMS-el.
Elméletben ahhoz képest, hogy még soha nem kalibráltam monitort úgy érzem elég sok mindennel tisztában vagyok,aztán persze majd kiderül, hogy ez valójában mennyire nem is így van...
-
*Ropi*
félisten
Jellemzően pár éves Acer, Asus meg HP modellekkel találkoztam - ezek az 500-at éppen, hogy átlépték (262K árnyalatos, széthúzott színterű panelek - biztos nem TN). Ahogy Te is mondod: az újabban terjedők már jobbak - fejlődik a technika.
(#2759) XZoli: Ha az sRGB szabvány 80 Cd/m2-hez állítottad, akkor lehet ilyen gyenge eredmény.
-
-
ujtzjani
tag
Szemre megszokható az eredmény, az előző kalibrálásokhoz képest nincs számottevő (szemre) eltérés.
Kicsit talán kellemesebb a szememnek a mostani beállítás.
Azt meg már Ropi elmondta, hogy a Spyder-ek sokkal melegebb színre kalibrálnak, és én ehhez szoktam eddig. A Windows 10-ben megcsináltam a színprofil beállításokat a leírások szerint, amit ti már leírtatok, de ezt hogyan ellenőrzöm, hogy tuti azt a beállítást használja?
Másik kérdésLightroom és Photoshop-nál kell állítanom valamit, hogy ott is alkalmazza ezt a szín kalibrációt? Foto feldolgozás a cél, nyomtatás nincs.
-
*Ropi*
félisten
A LUT (a manapság divatos kifejezéssel élve) gyakorlatilag color grading, aminél (mint egyszeri megoldásnál) annyiban több, hogy azonos forrásból ismételhetően mindig pontosan ugyanazt az eredményt adja. Az 1D és a 3D LUT is színterek közti konvertálásra szolgál, viszont amíg az 1D LUT csak a megjelenítő eszköz kontrasztját, fehér pontját vagy általános színegyensúly módosításait képes kiszolgálni, addig a 3D LUT egy sokkal komplexebb rendszer, ami miatt a filmipar számára nagyon hasznos: képesek vele modellezni a kész anyagok látványvilágát, vagy egy (jobb) megjelenítőn egy másik (gyengébb) hardveres tulajdonságait. Egy mátrixként / rácsként fogható fel, amiben a tengelyek metszéspontjai egy-egy kimeneti RGB szín értéket képviselnek, amik adott bemeneti értékekhez vannak rendelve. A mátrix mindegyik metszéspontja a 3 színcsatornából az egyiknek egy bizonyos értékét adja meg, így a bemeneten lévő RGB értékek egy adott metszéspontot definiálnak a mátrixban. Legalábbis elvileg, mert van, hogy az adott pont nem metszési pontra esik, ilyenkor vagy interpolálással határozzák meg a köztes értéket, vagy nagyobb Bitmélységű rácsot alkalmaznak a pontosabb kvantálás érdekében. A 3D "kockák" általában 17×17×17-esek, mert ezekkel már elég pontos eredményt lehet elérni - az általános gyakorlatban 10 Bites RGB komponens log képeket használnak bemenetként, a kimeneti RGB értékeket pedig érintetlenül injektálják a megjelenítő eszköz frame bufferébe.
Fotók feldolgozásnál viszont nincs túlzott jelentősége, mert a szabvány színterek konstansan adottak és nincs miért eltérni tőlük (max. amikor Photoshopban alkalmazunk color grading-et, de ott szoftveresen megoldható).
(#2717) jjeahh: Ezért mondtam már korábban is, hogy a Chorme felejtős színkezelési szempontból: néha egy-két verzió erejéig működik benne, de leginkább nem.
-
jjeahh
nagyúr
Tökéletesen érthető, köszi!
Akkor nem kell újrakalibrálnom, mert jól csináltam
Amúgy most, hogy már "ráhangolódott" a szemem a kalibrált kijelzőkre nekem is feltűnt, hogy a chrome az --enable-monitor-profile trükkel sem jeleníti meg a színeket normálisan, nem csak a saját fotóim színeit, hanem másokét sem. A firefox az beállítva frankó, csak törzs-chrome userként szoknom kell a működését és kissé zavar, hogy lassabb. No de nem ez a lényeg, nektek is feltűnt, hogy a win10 edge böngészője is tök ugyanúgy jeleníti meg a színeket mint a mozilla? Vagy csak a szemem csal? Pedig annak a beállításaiban nem állítgattam semmit... Ezek szerint létezhet olyan, hogy gyárilag színmenedzselt egy olyan friss-új böngésző mint az edge? Ha ez így van nagyon gáz, hogy chrome fronton a mai napig nem tudták megoldani a dolgot normálisan... -
jjeahh
nagyúr
Ebből most én is tanultam ismét valamit
. Azt sem tudtam, hogy az OSD-s beállításnál mindíg csak visszafelé kell venni a piros-zöld-kék értékekből. Nem fordulhat így elő az, hogy túl fakóak lesznek a színek?
Remélem amúgy egyszer sor kerül egy dispcal beállításairól szóló szakmaibb leírásra is -
ujtzjani
tag
-
ujtzjani
tag
Köszi.
Nyitott vagyok mindenre, szóval nem ragaszkodok a gyári progihoz. És tanulni is szívesen tanulok. Sajna magyaron kívül nem beszélek /értek más nyelveket de ha van valami lépésről lépésre leírás vagy videó azt nagy örömmel fogadom.
DisplayCAL használata érdekelne. A gyári progit uninstallni kell?
-
FreeBorN
csendes tag
Ez már nagyon fiktív sztori, de akkor a következőt tudom elképzelni:
Sík terepen déli napon egy nagy több négyzetméteres fehér lapra / tökéletes fehérre festett placcra leülsz,
ott a monitor előtted és egy full blackout vásznat terítesz magadra és bámulsz a monitorra, majd ledobod és visszateszed magadra a blakcoout vásznat.Szerintem ezzel már lehetne is reklámozni egy 5-10 ezer forintos kalibráló eszközt
működhet, de az XY-nal egyszerűbb
Ha A0-s lapokon hosszabbítóval laptoppal látsz egy marhát a hősök terén akire valaki pokrócot dobál és rángat le, lehet én leszek
-
justaview
senior tag
Egy régi, 2009-es modell: Samsung 40B650. Akkoriban ez prémium kategóriás volt.
HDMI-n keresztül kötöttem rá a PC-t.
Dinamikus kontraszt = 0
Kontraszt = 90 (a 100-ból)
Élesség = 0
Színeket hagytam gyárin.
Csak a fényerőt állítottam a kalibráció során.D65 és 180cd/nm-re lőttem be.
Az eredmény azonban kissé fakóra sikeredett.
-
-
*Ropi*
félisten
Nem hibásak (bármilyen másik két kártyával is megcsinálom: már előtte is megvolt, csak akkor nem dokumentáltam).
A 760-as azt a kalibrálási eredményt tudja a monitorommal amit az elején linkeltem, a 960-as meg 2 napos: ügyfél gépébe vettem, csak a teszt negyedórájára privatizáltam el.
-
MrChris
nagyúr
Nálam ez így néz ki.
-
*Ropi*
félisten
Én 2.2-es Gammát használok, mert az az "ultimate" megoldás: a legtöbb program és GUI designelem 2.2-es Gammához készült, emellett nagyon hasonló a színreprodukciós görbéje mint az sRGB-é, ami azt jelenti, hogy a színkezelést nem tudó alkalmazásokban az sRGB képek közel korrektül jelennek meg (a színkezelést nem tudó alkalmazások minden képet sRGB-nek feltételeznek).
sRGB színtér esetén mindegyik színcsatorna egyforma Gamma görbét követ, viszont ez a Gamma görbe csatornánként ha kis mértékben is, de eltér a 2.2-től. Fotósok számára ez két szempontból is előnyös: a fő különbség az árnyékok kezelésében van - ezek kiegyenlítettebbek sRGB-ben. A másik, hogy sRGB-ben a szürkeskálában ábrázolt képek is úgy néznek ki, mint a színkezelést nem tudó alkalmazásokban.
Az 1.8-as Gamma már csak marginálisan van jelen: a Mac-eken próbálkoztak vele, de pár éve már ők is átálltak a 2.2-re.
Az L* Gamma görbéje annyiban próbál az emberi szeméhez hasonlítani, hogy van benne egy kis árnyék-emelés, ami a gyengébb, alacsony Bitmélységű jelet fogadó monitorok veszteségeinek kiegyenlítésére van optimalizálva (tehát csak a saját belső LUT-tal rendelkező monitorok profitálnak belőle), ezért amennyiben csak a 8 Bites VGA LUT-ra vagy utalva, akkor nem tudod kihasználni az előnyeit (erősen fennáll a bandingolás veszélye). Színmenedzselt alkalmazásokban ennek nincsen jelentősége, de színkezelést nem tudók esetében valamivel jobb így az eredmény (átlagos monitorokról beszélve).
-
MrChris
nagyúr
Az Oázisba vittem, kalibrálták, küldték az icc-t és azt tölti be. Látványra nekem nem annyira begyere. Elég alulszaturált és szemre kicsit zöldesek a szürkék, drappok, sárgák, kontraszt kicsit leesik. Tartok tőle, hogy ha a Lr-ban jól meghúzigálom a rawokat más monitoron, TV-n túlcsordulva fognak megjelenni a jpg-k. Igaz kalibrálás nélkül meg egy enyhe vörösség van erősebb színekkel, kontraszttal.
Nincs kalibrátorom. -
*Ropi*
félisten
Különbségi profillal tudja az i1D3, de pontosabb, ha készít(t)e(t)sz magadnak.
Egyébként frissíthető a firmware-je, így amire fizikailag képes arra a gyártó szoftveresen is fel tudja készíteni. Bár eddig még egyetlen frissítéssel sem találkoztam - ami azt jelenti, hogy a mostani is jól van megírva.
-
*Ropi*
félisten
Az i1 Display Pro egyrészt a jelenleg piacon lévő kijelzők mindegyikét képes kalibrálni, másrészt elég jól (pontosra és ezzel együtt gyorsra is) sikerült, így momentán nincs miért frissíteniük a termékpalettát (ha visszaemlékszel, nagyjából a L.E.D.-es háttérvilágítású kijelzőkkel egyszerre jelent meg, amiket az előd i1D2 már nem volt képes korrektül mérni - akkor időszerű volt a termékskála fejlesztése).
Aztán persze lehet nincs igazam és holnap bejelentik az i1D4-et.
-
*Ropi*
félisten
A fórumtárs belinkelt egy képet, aminek a közepén egy sárga paca volt a monitoromon. A többiekkel beszélgetve kiderült, hogy senki másnak nem olyan, tehát vagy nekem jelenít meg egy olyan árnyalatot a monitorom amire a többieké hardveresen nem képes (bár akkor is rejtély, hogy hogyan került egy fekete-fehér képbe), vagy nálam van valami elszabva. Visszakövettem az eseményeket és beugrott, hogy hajnalban frissítettem az nVidia VGA drivert, viszont utána nem kalibráltam újra a rendszert mert eléggé húztam a szalagot és nem volt kedvem kivárni a másfél órát, inkább lefeküdtem. Délután lement a kalibrálás amíg én lent voltam vásárolni: utána már nem látszott a képen a sárga folt. Röviden ennyi.
-
*Ropi*
félisten
Bennem van, mert a napokban éppen az esküvőfotós topik topikösszefoglalóját írtam / irom.
-
*Ropi*
félisten
Nem, "csak" (esküvő)fotózom (az aláírásomban a weboldalam): igyekeztem mindent megtanulni a munkámhoz szükséges, mert így tudom a legjobban csinálni.
Az esküvőfotózás olyan, mint mikor lézerekkel foglalkozol: érteni kell az elektromossághoz, a vízhez, a gázhoz (meg még egy pár dologhoz)...Ja és a fizikához is.
Az esküvőfotózásról a legtöbb ember úgy tudja, hogy egy adott műfaj. Valójában műfajok gyűjtőneve, hiszen több stílust fog át egy különleges eseményláncolatra speciálisan alkalmazva: többek közt érteni kell a portrék, a glamour-, és divatfotók, a fotozsurnaliszta képek, az életképek, az ételek, a tárgyak és az építészeti témák fotózásához (is). A sport-, vagy táncfotózásban való gyorsaság intuitívvá tesz: századmásodpercekkel előre megérezni ha valami történni fog, hogy a legjobb pillanatban nyomd le a gombot.
Ezek mellé jön az alkalmazott technika és annak használata: eseményfotósként alapvető, hogy az utolsó alkatrészig ismernünk kell a felszerelésünket annyira, hogy tudjuk, éles helyzetben mit tudunk kihozni belőle (pl. ismerni az objektívek látószögeit és torzítását adott fókusztávokon, hogy a lehető legjobban ki tudjuk használni - adott esetben pontosan a hibáikat fordítjuk előnyükre, hogy bizonyos képi hatásokat elérjünk), plusz vakon kell tudni kezelni, hogy akció közben ne a beállításokon kelljen gondolkozni, csak a komponáláson. Jó akciófotósnak már akkor megvan a fejében a kép amikor elkezdi felemelni hozzá a gépet és közben a keze már automatikusan állítja be a megfelelő beállításokat amik hozzá kellenek. Na ennyit a "hegyibeszédből"...
-
*Ropi*
félisten
Nem aggódom, mert én sem ebből élek: valójában éppen a rendes munkámtól veszi el az időmet (aminek alapfeltétele, hogy több más dolog közt értenem kell ugyanúgy ehhez is, mint ahogy a nyomtatók kalibrálásához is).
Néha amikor megkérnek bevállalom, de úgy is szigorúan csak szezonon kívül, mert akkor esélytelen beleszorítani az időmbe: inkább elküldöm más valakihez.
-
*Ropi*
félisten
Elsőre is értettem, de erre nincsen csodaszer: ki kell mérni mert panelfüggő, ahogy maga az egész kalibrálás is.
Múltkor én is csináltam próbaként olyan mérést (mondjuk ott kifejezetten a natívan 262K árnyalatot tudó kijelzőkre kihegyezve a téma bizonyításaként, ami múltkor felmerült itt a topikban), amiben szándékosan túl pontosan mértem, hogy teljesen ráhúzza a kijelző színterét az sRGBre. Az lett amit sejtettem: meglett a majdnem teljes fedés, de brutális DeltaE különbséggel (27 volt, ha jól emlékszem).
Ha lesz időm belinkelem: most nincs időm megcsinálni hozzá a png-ket.
-
*Ropi*
félisten
Mit értesz optimális WB alatt? Mert van a panel natív fehér pontja, meg az amit Te ráerőltetsz a kalibrálással.
Az, hogy adott eltérés esetén mekkora a devianciája panelfüggő, tehát csak Te magad mérheted ki és mondhatod meg, hogy Neked annyi még belefér vagy már nem.
Ha túlzottan elhúz az egyik színcsatorna, akkor akkor próbálkozz más fényerő és kontraszt értékekkel is, ahol kiegyensúlyozottabb a világítása.
(#2468) jjeahh: A képet azért kaptad, mert az importálásra kerülő kép bedrótozott színprofilja nem egyezik meg a PS-ben beállított munka színtérrel. Szerencséd, hogy jelzi, különben csak nálad néznének ki jól a képek, sehol másutt. Ott követted el a hibát, hogy a PS-ben munka színtérnek a monitor kalibrált profilját adtad meg. Állítsd át sRGB-re (IV-ben is)!
-
jjeahh
nagyúr
Kösz! Mindenki ezt mondja és ezzel el is bizonytalanítotok
, én meg már megnéztem két ips 23 meg 24" fullhd dellt, illetve a jelenlegi sz*r monitorom is 24" fullhd és az összes pixelesnek tűnt, nekem kevésnek tűnik ekkora méreten a fullhd... valszeg azért mert egyrészt megszoktam laposon, tableten, telón a nagy felbontást, másrészt nem filmnézésre használom 2-3 méterről, hanem rendszerint fotókat dolgozok fel, videót vágok, illustrator-ozok rajta és belemászok a kijelzőbe
Remélem nem bánom meg ha 21,5"-es dellt veszek...
-
*Ropi*
félisten
"Gondolom úgy értetted, hogy megcsinálja magának, hogy profilozásnál majd helyrerakja a dolgokat."
Igen úgy, mert máshogy nem is tudja (eredendően monitorok kalibrálására lett fejlesztve a program, csak nemrég indult el egyéb megjelenítők irányába is a fejlesztője - szemben a HCFR-rel vagy a Light CMS-sel, amiket viszont eleve TV-kre és projektorokra terveztek, hardveres támogatottságot feltételezve).
"A másik kérdés, hogy mennyire számít a HCFR-nek a backlight type?"
Kezel minden, jelenleg a piacon lévő fényforrással rendelkező háttérvilágítást.
"2312HM-nél még csak megmondom, hogy LG W-Led, de egy random TV-nél? "
Gugli barátod majd segít.
"Btw láttátok, hogy a DispcalGUI fancy új nevet kapott? Mostantól DisplayCAL.
"
Kapott egy új LUT Loader-t is, ami mindig visszatölti a kalibrált profilt amikor kell, tehát pl. a 2D <---> 3D váltás után, így remélhetően végleg megoldódnak a problémák, amikor valami kilövi a profilt és utána nem töltődik vissza.
-
*Ropi*
félisten
"1. Hue-t és saturationt hogy lehet kalibrálni DispcalGUI-val?"
Megcsinálja magának.
"...a videóban 3:38-nál kalibrált Hue értékeket mutat, egészen magentáig. Ilyen hogy tudott mérni?"
"Calibration done using SpectraCal's CalMAN v5 software, SpectraCal C6 colorimeter and VideoForge HDMI pattern generator (set to YPrPb 4:4:4 signal type)." A patterngenerátorral adta a referenciajeleket a TV-nek és azt mérte vissza a programmal.
"2. Optimális kontrasztot hogy lehet megtalálni egy TV-n?"
(Patterngenerátor hiányában: )
• A képet teljes képernyős nézetben jelenítsd meg (a fekete háttér miatt, hogy fény ne húzza el a szemed)!
• Állítsd a Brightness-t a minimumra, a Contrast-ot meg a maximumra!
• Növeld a brightness értékét addig, amíg a 12-es oszlop határozottan elválik a háttér színétől!
• Csökkentsd a Contrast-ot addig, amíg a 252-es oszlop éppen megkülönböztethető lesz a háttér színétől (ezzel együtt a 9-es és a 6-os jelű, sötétebb oszlopok is láthatóvá válnak). Kész.
-
jjeahh
nagyúr
IPS lesz, csak amíg nem telik rá addig ezzel kéne kihúznom. Annyira nem fotózok komolyan, de szerintem még egy amatőrnek is zavaró lehet ha lövése sincs hogyan utómunkázza a képeket a kalibrálatlan monitor miatt
7500k-t nem tudok beállítani, factory reset nincs vagy csak nem tudom hol van... Ezt már meg akartam kérdezni, vga mennyire zavarhat bele a dologba? Mert most az van.. A monitoron dvi csatlakozó van még mellette, a laptopomon meg displayport. Érdemes displayport-dvi kábelt beszerezni a vga helyett?
-
jjeahh
nagyúr
Philips 233V. Szerintem azért vörösses, mert nem kalibrálja be normálisan, most jöttem rá, hogy nem a színhőmérséklet a ludas, ha a settings-et office & web-re rakom és osd-ből hardveresen is beállítom a monyót ahogy a dispcalgui kéri, akkor mindíg nagyon elcsúsznak a görbék, a vörös különösen. Ha viszont laptop-ra állítom a settings-et dpgui-ban, akkor nem csúsznak el a görbék, de nem engedi, hogy a monyót hardveresen beállítsam az osd-vel... Erre egy olyan ötletem támadt, hogy office & web-el beállítom hardveresen a monyót, majd kilépek a kalibrálásból és újraindítom laptop módban. Ez sztetek így rendben van? Mert így nem csúsznak el a görbék, laptop módban minden szín szépen egymáson van, gondolom az a jó...
Íme, office settings vs laptop settings: -
*Ropi*
félisten
"Jéézus 35 perc után CCFL-t kalibrálni?
"
Látod az eredményét: egy szinten van a jóval pontosabb, L.E.D.-es világításúakéval (DeltaE átlag 0.29, max. 1.11 - és Adobe RGB színtérben, nem a jóval kisebb sRGB-ben.).
Egyébként 5 óra múlva is ugyanolyan (ebből a kalibrálás 1+).
Csak 2-3 nap múlva nem: annyira nem stabil mint az Eizóm, ami 1 év múlva is pontosan ugyanott állt, mint ahol hagytam (
az asztalon).A trükk az, hogy a nem kémiai alapú szenzorral működő spektróknak - mint az i1D3 és a CMD is - már nem kell annyi bejáratási / együttfutási idő, mivel a hőmérsékleti devianciájuk jóval kisebb a kémiai szenzorosakénál. Mielőtt valaki belekötne: nem, nem írtam el: ezek valóban spektrók, csak nincsen saját fényforrásuk.
"Rengeteg hasznos infót írtál le egyébként, ha privátban még ehhez hozzá is tettél akkor egy 1.hsz legalább kijönne ebből."
Köszönöm, de ezeknél szerencsére jóval több lesz az összefoglalóban, ezért is nincs még készen (hogy egy triviális példát mondjak: teljesen más módszerekkel és más eszközökkel kell akár LCD, akár plazma TV-t kalibrálni, mint monitort - de mondhatnám az Androidos vagy "Almás" telefonokat is, vagy a nyomtatókat, digitális rajztáblákat...).
Kb. február közepéig még be vagyok fogva, utána tervezem megcsinálni az összes topikomét.
-
*Ropi*
félisten
"Emlékszem, mintha anno lehetett volna valami html reportot csinálni színenként is, amit aztán chorme-ban nyitott meg. Azt nem tudod véletlenül, hogy hogy lehet? "
Ez az a riport (vagy legalábbis most már csak ilyet tud: a legfrissebb v3.0.6.0 van fent).
"Vagy a másik ami nagyon jó lenne, az az RGB együttfutását megtudni profilkészítés nélkül.
"
Az RGB koherenciát a profil információknál mutatja (profilozás nélkül "gondolatolvasó" lenne ha tudná, mivel ahhoz végig kell mérni), akár korábban elkészített profilból is megnyitható:
"Akkor ennek a Contrast fajtának is van egy maximuma? Gyárilag 80-ra lövi be, járhat bármilyen negatív hatással ha 100-ra emelem?"
Ez nem egy "kontraszt fajta", hanem a kontraszt maga.
Ha gyenge a panel és / vagy a műszered, akkor pl. sötét részeken poszterizálódhatnak az árnyalatok / árnyékok, meg blokkosodás léphet fel. Ezt ki kell kísérletezned mert egyedi, hogy hol jelentkezik.
-
*Ropi*
félisten
Grafikonszerű megjelenítést nem tud árnyalatonként, csak ilyen színes-szagos 3D-s forgathatót, meg egyszerű szövegeset, de abban sincsen színenként lebontva.
(#2287) TheChos3nOne: Persze, az a normális: ott valóban a kontrasztot állítja - nem úgy, mint a csak 2 szabályozási lehetőséggel rendelkezőknél.
-
*Ropi*
félisten
Lehet még probléma, hogy a színprofilod nincs megfelelően beállítva, illetve, hogy a programok amiket használsz nem tudnak színkezelést, vagy ha tudnak is nincsenek jól beállítva. Pontosan milyen programmal, beállításokkal kalibráltál, a profilt hogyan állítottad be? Használsz olyan programot, ami még beleszólhat a LUT kezelésébe (pl. Adobe Gamma, vagy WinColor, LUT Manager, stb.)?
Az, hogy egy hardveresen csak sRGB-t tudó monitor nem "neonreklám" az egyértelmű, hiszen a saját hardverének korlátai miatt nem képes megjeleníteni azokat az árnyalatokat.
-
*Ropi*
félisten
Ahogy madgie mondja, a tünetet nem feltétlenül szimplán a monitor nagy színtere okozza: lehet rossz profil is, amit az eldriftelt koloriméter okoz. Az i1D2-ők és a korai i1D3-ak is csináltak hasonlót, L.E.D.-es világítású monitorokon meg főleg (vagy a "B" verzió, ami szintén látványos: a rózsaszínbe hajló fehér).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung ViewFinity S6 34" (S34C650TAU) UltraWide ívelt monitor garanciával, dobozzal
- LG UltraWide 29WQ60A-B LED IPS Monitor! sRGB 99% / 5ms / 100Hz / FreeSync
- Hibás LG 27GR95QE-B Oled Monitor
- LG UltraGear 27GR95QL-B LoL Edition OLED Monitor! 2560x1440 / 240Hz / 0.03 ms / G-Sync!
- 2 év garancia 32" Samsung Odyssey G6 G65B QHD 2K 240Hz VA QLED Smart Gaming Monitor - LS32BG650EUXE
- 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070 (ELKELT)
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Nothing Phone 1 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pure RX 7700XT 12GB GDDR6 Videokártya! Bemutató Darab!
- Bomba ár! Dell Latitude E6420 - i5-2GEN I 4GB I 250GB I HDMI I 14" HD I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest