Új hozzászólás Aktív témák
-
-=MrLF=-
senior tag
FM3 tokozás friss infók:
[AMD's 'Zen' to arrive with 'Summit Ridge' CPUs in Q3 2016]
FM3, max.95W, 14nm, DDR4, PCIe 3.0 -
lenox
veterán
válasz
Oliverda #126 üzenetére
Igen, a magasabb supportalt ram orajel meg ivy feature, szoval ezt is az ivyval kapja az ember, mint a nagyobb teljesitmeny tobbi reszet. Trinityhez is ugy hasonlitottad a g555-ot, hogy egyiknel 1866-on ment a ram, masiknal 1333-on, nem is vitatkozik vele senki, szerintem sb ib viszonylatban sem kene...
-
atti_2010
nagyúr
-
Lacccca87
addikt
válasz
atti_2010 #115 üzenetére
Az a helyzet hogy nem én akarok/tam váltani hanem muszáj.
A lapomat bevittem gariztatni (jack csatik lehaltak) amiből több mint valószínü hogy csere lesz, viszont a nagyker(hardverker) oldalán már nem látok lga 1156-os foglalatos alaplapot főleg olyat nem ami nekem volt. Így gondolom vagy visszakapom az árát vagy kérhetek a vételárával megegyező árfekvésű lapot.Nekem bőven jó lenne ha meg tudnám tartani a jelenlegni konfigot (i3 540@ 4.0Ghz) mert akkor 0 ba kerül nekem az üzlet, de ha már váltok és pénzt is teszek bele akkor nem árt kicsit a jövőre is gondoloni meg az se ha teljesítménybe is lépek előre szerintem. Az utóbbi állítás meg intel vonalon nem nagyon lenne igaz mert a pénzmagből csak i3 jönne ki és azt még tunningolni se lehet.
Egyébként gondolom hogy FM2 be cska jön majd még valami igp-t nélkülöző cpu is és nem cska APU-k menek majd bele.
-
lenox
veterán
Ivy a Sandyhez kepest kb. 10% cpu es 35 % gpu teljesitmeny pluszt tud. De ott szerintem erdekesebb, hogy az ivy tud opencl-t, meg pl. annak orultek paran, hogy bizonyos rasztereket tud, amit a sandy nem. Hogy emiatt erdemes-e pl. valtani sb-rol ib-re? Kb. azoknak erdemes, akik ragaszkodnak az intelhez, es vga nelkuli konfigot akarnak, szoval tul sok usernek nem hinnem...
-
Lacccca87
addikt
Én spec most gondolkoztam váltáson, és ez eléggé elbizonytalanít.
Amire gondoltam:
1. FM2 lap (A85 chip-es középkategróiába) + X4 750K (olcsó megoldás ideiglenesen)
2. CPU váltás mikor kijön az új APU ,feltételeztem már GNC -el szerelt iGP-vel akkor szépen kihasználom a Hibryd CF lehetőségét a HD7770 elDe így eléggé kérdéses a helyzet hogy jó döntés lenne-e.
-
dezz
nagyúr
"Az FM1 se kompatibilis az FM2-vel..."
Semmit sem jelent. A Llano (FM1) Stars mikroarchitektúrás volt, a Trinity pedig Piledriver - avagy 2nd Generation Bulldozer, miközben a Kaveri Steamroller - avagy 3rd Gen. Bulldozer.
(#62) Fiery: Add össze ezeket:
- A Trinity 32nm-es, Piledriver + VLIW4.
- A Richland Piledriver alapú.
- A GCN GPU-k mind 28nm-esek.
- Kaveri: 28nm Steamroller + GCN.Egy átmeneti chipért sem a Piledrivert nem fogják átdolgozni 28nm-re, sem a GCN-t visszaportolni 32-re.
Hogy van-e értelme...? +10% CPU telj., +20% GPU telj. Mennyivel is volt előrébb az Ivy Bridge a Sandy Bridge-hez képest...? (Jó, kicsit mások az erőviszonyok.)
-
vinibali
őstag
te nem érted a cikket. ez egy "kicsúszott információ". még a Trinity utódja sincs a kanyarban, mégis arról kéne hivatalos tájékoztatást adniuk, hogy a ki sem jött Richland utódja milyen lapba megy majd bele? nanemár
semmilyen információ elhallgatás nincs, csupán az ember nem akarja a saját vagy a - saját magának dolgozó - alaplapgyártókat kellemetlen helyzetbe hozni.... -
pilu85
őstag
ugyan mennyivel lesz gyorsabb kaveri. vajon elfogja érni i5 teljesítményét?
-
Claypigeon
csendes tag
Elvileg Fm2-be belemegy a kaveri!
[link] -
Oliverda
titán
Az hogy a majd egyszer kereskedelembe kerülő végleges tokozás/foglalat FM2+ vagy FM3 elnevezést kap-e, az szerintem részletkérdés. Akár Socket Siófok nevet is kaphatna, a lényegen ez nem sokat változtatna.
Szvsz egyértelműbb egyet hozzáadni a számozáshoz, mint a "+" jellel szórakozni.
-
Vartanus
őstag
A Richland tuti belemegy arra majd tudsz egész biztos fejleszteni( bár kérdés hogy mennyivel lesz erősebb a Trinitynél de ha jól emlékszem olyan 20-30%-ot ráígér),a Kaveri kétséges,de re,éljül valamely formában megoldják a visszafelé kompatibilitást ahogy sokáig az AMx-vonalon megvolt.
-
dseres
tag
válasz
Knight666 #81 üzenetére
Én pont a héten rendeltem meg egy költséghatékony FM2-es lapot A10-5700 APUval. Rá egy napra kijön a cikk, hogy a későbbi generációk már más foglalatot kérnek.
Először egy kicsit csalódott lettem, de aztán azt kell hogy mondjam: akinek régi elavult gépe van, annak az FM2 jelenleg jó választás. (Én P4 + Geforce 6200-amat cserélem le, ennél csak jobb lehet.
)
-
-KP-
addikt
A személyeskedést nélkülözzük, ha lehet. Elolvastam az egész cikket. Röviden és tömören kifejtettem a véleményem mindenféle sallang nélkül. Pontosan benne van minden, amit érzek ezzel az egésszel kapcsolatban. De kifejtem akkor bővebben is.
Elhiszem, hogy sok munkád volt a cikk megírásában, de attól még ezt a fellengzős stílust nélkülözni lehetne.Na mindegy. Szóval:Csupán arra akartam utalni, hogy egy érv lehetett volna a mostani foglalatok mellet, ha a Kaveri is használható lenne majd bennük alaplap csere nélkül. Eddig is sejtettem, hogy ez nem feltétlen valósul meg majd. Most pedig úgy tűnik, hogy sajnos be fog igazolódni a sejtésem. Ezzel a lépéssel pedig ismét csak szép számmal tereli a vevőket az Intel felé az Amd, amit nem igazán engedhet meg magának. Úgy tűnik semmi se ment már meg attól, hogy a Sandy i5 procimat Haswellre váltsam. Pedig reménykedtem, hogy a Streamroller/Kaveri kicsit felkavarja az állóvizet.
Azt persze el tudom képzelni, hogy bios frissítéssel használhatóak lesznek a mostani lapokban mégis a majd megjelenő Kaveri termékek, de az AMD ahelyett hogy végre eloszlatná a ködöt, inkább csak növeli tovább a bizonytalanságot. Semmibe nem tartana, hogy fognák magukat és elmondanák, hogy akkor mégis milyen foglalatra tervezik, és hogy kompatibilis marad-e a jelenlegi foglalatokkal a Kaveri, vagy sem. Ha pedig igen, akkor milyen megkötésekkel. Ráadásul ezek az információ morzsák is csak azért kerültek elő, mert valaki elkezdett turkálni az Agesa kódjában. Felmerül a kérdés, hogy egyáltalán miért hallgatnak erről, ilyen hosszú ideig. Biztos lennének vásárlók, akik most új konfig esetén AMD alapú konfigot vásárolnának, ha tudni lehetne, hogy Kaverire fejleszthető a gépük majd.
Kb. ennyi.
Béke veletek! -
-KP-
addikt
fail.
-
Hina
aktív tag
Kíváncsi vagyok hova vezet ez az út az AMDnál.
Szorítok nekik, mert kellenek a piacra. -
Knight666
aktív tag
Mondjuk akinek nagyon erős CPU vagy VGA kell, az eleve ne az FM2 platformban gondolkodjon. Én egy ősrégi Matrox Parheliát váltok vele, aminél valószínűleg ez az IGP is jóval gyorsabb
. Ha nagy játékos lennék, akkor lehet, hogy én is i5-öt vennék egy brutális VGA-val, de akkor is zavarna a kihasználatlan integrált grafikus lassító benne
.
-
Pista0001
addikt
Sokáig én is így gondolkodtam, aztán kiderült hogy ami jó az jó. Nem akarom lehúzni az AMD-t, sokáig én is az ő processzoraikat használtam, főleg mert jobb volt. Mostanában meg az Intel jobb. Ez van. Mivel használok dVGA-t az IGP tök nem érdekel, olyannyira hogy nincs is a 2 éves gépemben. Sajnos az AMD talán a mostani csúcsprocijaival kezdi utolérni a 2 éves i5-öt. Itt már az elveknek nincs helye szerintem.
-
Taragas
aktív tag
Nekem csak annyi bajom, hogy akarok egy normális rendszert, amiben lekapcsol a dVGA, ha nem kell, és az nem egy ratyi szar kártya(6670), hanem egy használható példány(7770, vagy a kövi hasonló generáció a kategóriában), plusz ki tudok az atodd platformra jellemző tulajdonságot, technológiát használni. Nekem sose kellett csúcs konfig, de szeretek azért gamelni, és ha nem is full részletesség mellett, de Full Hd-s kijelzőm van, szal azt jó lenne ha elbírná. A jelenlegi konfigomnak tehát nem alternatívája még a trinity(illetve egye jobban érződik, hogy a richland sem az), illetve nem érdemes váltani rá, és ezért lesem a kaverit, mert az lesz végre amit akarok(talán, de most már semmin nem lepődök meg, bár ha a richland GCN lett volna, akkor lehet váltottam volna). Hogy mi lesz a Kaveri után az már engem 4 évig nem fog érdekelni.
Intelt meg már elvből nem veszek.... -
stewe2
aktív tag
Nem értem ezt a felháborodást. Nem teljesen mindegy, mikor, mi jön ki? Amikor gépet akart venni valaki, vagy megveszi a legjobbat, és semmi nem érdekli, vagy vesz valami jó ár-érték artányú gépet. Hol ezt, hol azt. A PH-s tagság folyamatosan lesi a legújabb fejlesztéseket, és azt várja, hogy amikor kijön a legeslegjobb csúcs architektúra, akkor hirtelen álljon le a fejlesztéssel mindenki legalább 5 évre, hogy kiélvezhessük a "LEGJOBBKONFIGOMVAN" érzést!
Phenom II X2-van, és még a +2 magot sem kapcsolom be, de most talán a Witcher 2-höz igen, de hidegen hagy még az FM2 is. Igaz, nincs például USB3, de eszközöm sincs hozzá.
Aki viszont most vált például 939, vagy AM2-ről. az meg vegyen FM2-t MERAZJÓ (AMD vonalon) és kész. Minek várjon még két évet, mire az FM3 tucat lesz. Akkor már hirtelen az FM4-el foglalkozna mindenki.
Béke, stewe
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Az IGP szerintem még a Kaveri esetében is le fog foglalni magának egy fix területet. A mai programok működése mellett ezt hatékonyabb elkülöníteni, mert a legtöbb mai játék streaming rendszert használ, és az addig tölti az adatot a VRAM-ba, amíg az el nem fogy. Ha a teljes rendszermemória a VRAM, akkor az kellemetlen lehet a streaming működése szempontjából.
(#75) lenox: De ezért álltak össze a cégek a HSA-ba. A koca GPU fejlesztő is fejlesztő. Azt kell nézni, hogy nekik hogyan lehet segíteni, mert a nindzsa az feltalálja magát. Nindzsából viszont kevés van, míg kocából sok.
-
lenox
veterán
Hát durva nindzsának kell lenni ahhoz, hogy ma olyan kódot írj.
Akkor ebben elter a velemenyunk, szerintem enelkul nem lehet valaki nindzsa, csak koca gpu fejleszto. Parmillio gpgpu koder amugy nem lesz. Olyan lesz max, hogy jol megirt/letesztelt libraryket fognak tudni hasznalni. De ez amugy teljesen eleg.
-
juzer78
tag
válasz
#65675776 #71 üzenetére
Hát csak annyi, hogy ma amikor egy iGPU-t használunk, akkor a rendszermemóriából lefoglalunk egy darabot, egy fix mennyiséget, ami a iGPU "sajátja" ő éri csak el, de az egységes címtérrel ez nem egy lefoglalt darab lesz, hanem egy egységes egység lesz, az egész memória. És hát nem is látni nagyon olyan megoldást (illetve én nem tudok), ahol egyszerre 2 féle memóriatípust használna egy rendszer párhuzamosan (most nem a különálló egységekre gondolok). DDR3 se volt DDR2-vel vegyíthető. Így gondolom a különféle DDR, GDDR szabványok sem lesznem vegyíthetők hiszen egy egységről beszélünk, nem különfélékről... persze lehet rosszul gondolom.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Hát durva nindzsának kell lenni ahhoz, hogy ma olyan kódot írj. De amúgy ez az alapvető cél. Ma a GPGPU fejlesztők száma nagyjából százezer és messze nem nindzsa a többség. A cégek koncepciójában az szerepel, hogy legyen pármillió GPGPU kóder, a nindzsák maradhatnak persze.
-
lenox
veterán
válasz
#65675776 #63 üzenetére
Az egységes címtér jelentősen leegyszerűsíti majd a CPUé s IGP kommunikációját, ezzel csökkentve a kettő közötti késleltetést, és az IGP is közvetlenebbül érheti el a rendszermemóriát.
Ezek mit jelentenek pontosan? Pl. mi az, hogy kozvetlenebbul? Mert amugy az egyseges cimter leginkabb a 'nem nindzsa'-knak segitseg, hogy birjanak valamilyen kodot irni, mert a nindzsak mar most is kozos memoriat tudnak hasznalni, ha akarnak.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A Richland is VLIW4 lesz. Gyakorlatilag ez egy Trinity-re épülő lapka, csak felújított Piledriver modulokat kapott, kicsit felújított IGP-t, hogy ezek kisebb feszültségen és magasabb órajelen üzemeljenek. A funkcionális változás az integrált északi vezérlőhídban van. A módosításokkal több HSA kiterjesztést támogat a Richland, mint a Trinity. Ez a lényeges eltérés. Meg persze változik egy picit az energiamenedzsment is. Ha a nagy átlagot nézzük, akkor egy Trinity némi extrával. Az egész célja az volt, hogy nagyobb legyen a teljesítmény (plusz a Fusion Fund szoftverfejlesztők könnyen megvalósítható igényeit beépítsék). A változás igazából főleg a mobil termékeknél lesz látható. A leggyorsabb ULV Richland olyan gyors lesz, mint most leggyorsabb 35 wattos Trinity. A 35 wattos Richlandnél egyelőre az IGP-ről van adat. Az A10-5750M, ami a 35 wattos mobil csúcs Richland olyan gyors 3DMark 11-ben, mint az A10-es asztali Trinity. Nagyjából ez a biztos.
-
vinibali
őstag
válasz
#65675776 #63 üzenetére
kissé félreérthetően beszéltem...
Richlandet csak azért hoztam fel, mert ott a példa, hogy van még mit javítani a memóriavezérlőn és valószínűleg a jövőben is sikerültni fog. míg a közös címteret már a GCN-es alapú APU kapcsán, hogy: egy tányérből könnyebb két gyereket etetni elven, hogy még azzal is lehet némi gyorsulást elérni. mert ugye az x7xx szériák is mindig 128bitesek voltak, akárcsak a 2*64bites jelenlegi APU-k is. szóval szerintem lehetne némi gyorsulást elérni a DDR4-gyel, de a drágasága miatt tényleg kisesik a dolog -
törölt tag
Még a Richland is elkülönített címterű, ergo a változtatások sok mindent nem jelentenek ilyen szempontból. Az egységes címtér jelentősen leegyszerűsíti majd a CPUé s IGP kommunikációját, ezzel csökkentve a kettő közötti késleltetést, és az IGP is közvetlenebbül érheti el a rendszermemóriát. De ez még mindig kevés lesz ahhoz, hogy akár csak egy alsó közép dGPU memóriasávszélességét realizálni tudja valós adatforgalomban az IGP. Ahhoz az kellene, hogy megforduljon az egész, és az IGP elsődleges ellenőrzése alá kerüljön a memóriavezérlő. Vagy akár egy négycsatornás crossbar, amiből jut három az IGP-nek, egy a CPU-nak. Esetleg terhelés függvényében dinamikusan elosztható módon.
-
vinibali
őstag
válasz
#65675776 #55 üzenetére
a technikai alkalmazása lehetséges, de az ár miatt már bizonytalan vagyok. amiket előbb írtam, csak technikai indokok voltak.
(#57) juzer78: kicsit összetettebb dolog a memóriasebességnél. akkor lehet lassabb, ha azonos órajelen magasabb késleltetésekkel dolgozik.
(#58) Zeratul és (#59) rendesadam : az VLIW4
-
lenox
veterán
Hat ha a penzugyi eredmenyeket megnezzuk, akkor eleg logikus, hogy jopar projektet torolni kell. Ha meg a piacot nezzuk meg, akkor is logikus, hogy jopar projektnek tok semmi ertelme, ugy ertem a konkurencia jopar dologban nem csipkedi tulsagosan magat.
-
juzer78
tag
-
vinibali
őstag
válasz
#65675776 #55 üzenetére
de még mindig egy olyan lapkáról beszélünk, amiről nem tudunk semmi. lehet, hogy a Trinitynél is éppen ezen sikerült hegedülni. legalábbis Abu ezt mondta, hogy találtak valamit az északi hídnál. lehet, hogy a következő generációknál ténylegesen csinálnak valamit a nagyobb belső busz órajellel vagy a koherens memória miatt, jobban tudják elosztani a sávszélességet a CPU és GPU között
-
törölt tag
Sokat nem számít, hogy milyen gyors a memória alrendszered, ha utána az APU belső buszain lassan és nagy késleltetéssel közlekedik. Llano és Trinity esetén is ez a szűk keresztmetszet. Tuningolhatod a RAM-ot akár 2300-2400MHz-re, akkor sem lesz gyorsabb érdemben az IGP, mintha 1866MHz-en mennének a RAM-ok. Legalábbis a >30%-os memóriasávszélesség növekedéshez társul vagy 4%-nyi teljesítménytöbblet. Ha simán kicseréled DDR4-re, akkor sem lesz jobb.
-
vinibali
őstag
én csak arra gondoltam, mindegy milyen néven adják el. arra nevezik át amire akarják. sztem nem a névhez keresnek architektúrat, hanem csak elnevezik valahogyan azt
(#46) UnSkilleD: volt már nálad Richland, hogy így tudod?
(#50) daa-raa: ha akarnak beépíteni alacsonyabb csíkszélességen több tranzisztort egy erősebb architektúrában, arról nem tudjuk, hogy meglégszik-e majd a Trinity környékre memóriasebességekkel-e vagy sem. sztem ha egy 77xx körüli tranzisztormennyiséget dobnak be, oda célszerű lesz már egy gyors(abb) DDR4-ben gondolkozni.
-
Oliverda
titán
Egyelőre nem lesz DDR4 mert drága, és szvsz eleinte az izmosabb (pl.: 2133) DDR3-as szabványoknál nem fog számottevően nagyobb sávszélességet kínálni, de legalább jó drága lesz, ami az ilyen költséghatékony platformoknál nem fog beleférni a keretbe. Majd Socket FM4-nél esetleg.
"Ha az eredeti ütemtervhez tartják magukat a Kaverinek már piacon kellene lennie, mert először úgy volt hogy 2012 őszén jön."
2012-re a Trinity volt betervezve, a Kaveri pedig 2013-ra volt megcélozva. A Krishna jött volna tavaly, de azt törölték.
-
-
zozoo83
tag
Még egy érv, hogy miért hagyjunk ki 2 generációt
-
UnSkilleD
senior tag
ennek a richlandnak mi értelme amikor alig van különbség a trinityhez képest?
-
juzer78
tag
A Kaveriben a modulokat nagyon átdolgozzák, de közben valószínűleg rájöttek, hogy ez önmagában nem elég, mert a grafikus egység fejlődése illetve az egységes címtér megvalósítása kissé bonyolultabbá teszi a helyzetet, mint azt korábban gondolták. És valószínűleg nem is az a cél, hogy 10%-al legyen jobb, mint az előd volt. Én a magam részéről azon sem csodálkoznék, ha a Kaveriben már nem találkoznánk ezzel a modulos felépítéssel.
A Richland meg egyértelműen kényszergyerek, mert a Haswell ellen valamit dobni kell...
-
Fiery
veterán
>Ha az eredeti ütemtervhez tartják magukat a Kaverinek már piacon kellene lennie, mert először úgy volt hogy 2012 őszén jön.
En mar annak is orulnek, ha 2014-ben megjelenne... Szerintem az AMD is orulne ennek
De mar a Richland is eroltetve szuletett, "valamit ki kell nyomni a Haswell elleneben" alapon. Nem lepodnek meg, ha a Kaveri sosem keszulne el...
-
vinibali
őstag
de egy éves gépből sem csak csúcs gépe lehet, ha a köv generáció megduplázta a tempót ésszerű lehet a váltás
-
juzer78
tag
Ha az eredeti ütemtervhez tartják magukat a Kaverinek már piacon kellene lennie, mert először úgy volt hogy 2012 őszén jön.
Őőő igen, valóban nagy a kukázgatás/késlekedés mostanság... CPU-k és APU-k esetében meg is értem, a Bull alapokkal nincsenek a helyzet magaslatán... de mást is csiripeltek a madarak, pontosabban egyenlőre egy kósza dög (fél info) volt és igazából nem is merem elhinni, illetve nem tudom hova tenni... de arról van szó, hogy lapátra került a Sea-Islands...
Pista0001: Az FM1 se kompatibilis az FM2-vel...
-
Fiery
veterán
válasz
IIIIIIIIIIII #31 üzenetére
Az AMD csak akkor fog "raugrani" a DDR4-re, ha mar megfizetheto aruak lesznek a memoria modulok. Az elejen mindig az Intel nyomja az uj memoria szabvanyokat, az AMD mindig kis kesessel csatlakozik. Ha a Haswell nem tamogat DDR4-et, de a Broadwell (2014 kozepen) mar igen, akkor szerintem a Kaveri DDR3-mal fog megjelenni 2014-ben, es csak az azutani generacio fog DDR4-et tamogatni. De ez logikai levezetes csupan
-
IIIIIIIIIIII
csendes tag
Hm, ha DDR4-gyel jönne a Kaveri, akkor számíthatunk a 15ezer forintos 4GB-os memóriamodulokra...
-
Fiery
veterán
válasz
csucsbicep #26 üzenetére
Igy van, a Broadwellnel mar varhato, hogy csak a HEDT (high-end desktop) es a szerver vonal marad meg a socketes processzoroknal. A mainstream mobil vonalon mar egy ideje semmi ertelme a socketeknek, de ott is el fog tunni a Broadwellnel.
-
vinibali
őstag
erre gondoltam én is... ezért használják ki azt a "kis" optimalizációt amit találtak a Trinitynél. szívesen várnék még a Llanommal amíg kijön a Kavieri, de mivel úgy néz ki ez nem FM2-es lesz, muszály leszek valami beújítani
pont valamelyik nap agyaltam azon, hogy milyen érdekes volt a hivatalos diasor, ahol nem nevezték meg a következő generációt, FM2 foglalatba, csak írtak valamit, ami még fog jönni... ha drága lesz a DDR4, szerintem lehet majd akármennyire erős a Kaveri, nehéz dolga lesz...
(#16) Fiery: milyen számra küldtél emelt díjas sms-t, hogy kiemelt kommented van?
-
Fiery
veterán
Ha a Kaveri sokat kesik, akkor kukazni fogjak az FM2+-t, es jon az FM3 DDR4-gyel. De erre most me'g nincs szerintem veszforgatokonyv. Az AMD-re ez a fajta kukazgatas (Krishna/Wichita, Komodo) es keslekedes (Trinity, Zambezi, stb) mostanaban nagyon jellemzo sajnos, ugyhogy minden lehetseges.
-
juzer78
tag
A Kaveri kapcsán a madarak DDR4-et kezdtek el csiripelni, ami logikus is, hiszen már a Trinity esetében is komoly hátráltató tényező egy lassú memória, ha pedig DDR4 akkor senki se számítson semmiféle FM2-es kompatibilitásra. Nem mondom hogy tény az FM3, de igen logikus lépés.
-
Fiery
veterán
válasz
csucsbicep #23 üzenetére
Most is leteznek mar asztali BGA-s megoldasok, Sandy Bridge es Ivy Bridge alapon is (pl. Asus C8HM70-I, Gigabyte GA-C847N, Intel NUC, MSI C847IS-P33), de ezek mind mobil chipsetet es mobil BGA processzort hasznalnak. Ilyen kismeretu, alacsony fogyasztasu desktop gepek lesznek Haswell alapon is termeszetesen, de a mainstream desktop vonal marad a foglalatos megoldasnal (LGA1150) a Haswellnel is.
-
Fiery
veterán
válasz
csucsbicep #21 üzenetére
Haswellbol a mobil vonalon lesz BGA es SoC varians is, a desktopon nem igazan fogjak me'g eroltetni a BGA-t. Az utobbi (SoC) lesz igazan erdekes: brutal alacsony TDP-t (es SDP-t) tudnak majd vele elerni, nem messze a mostani legerosebb Atomoktol.
-
vontor
csendes tag
válasz
Knight666 #14 üzenetére
Pedig ha te sem negyedévente veszel új gépet, megéri. FM3 & HSA vagy FM2 & APU Ez ugyan az mint anno a P4 (x86) VS Athlon64 (AMD64) kérdés. Az idő bebizonyította hogy az akkor csak "fölösleges pénzkidobás" meg "hóbort" mégiscsak időtállóbb volt mint az utolsó mohikánt játszani egy P4 -el.
-
Oliverda
titán
Nyilván csak akkor nem megy bele fizikailag, ha nem kivitelezhető a kompatibilitás. Ezzel biztosítják be, hogy az "okos" júzerek még véletlenül se próbálják meg beletuszkolni a procit az alaplapba.
Fiery: Köszi az infót!
Amúgy ez mennyire friss? A piaci elnevezésen szerintem változtathatnak, így én nem zárnám ki az FM3 elnevezést, bár ennek nincs túl nagy gyakorlati jelentősége.
proci985: 99% hogy marad.
-
proci985
MODERÁTOR
felfogatásra lehet tudni, hogy kompatibilisek maradnak?
Oliverda: köszi, hűtők szempontjából üdvözlendő, hogy nem variál az AMD.
-
Fiery
veterán
Az nem FM3, hanem FM2+ valojaban, amit egyebkent FM2b-kent is emlegetnek. Az FM2+ processzorok (Kaveri) bele fognak menni elvileg az FM2 alaplapokba, de forditva mar nem feltetlenul lesz ez igaz.
-
Knight666
aktív tag
Én biztos nem fogok várni 1 évet az új foglalatra csak azért, hogy egy "időtállóbb" konfigom legyen. Így is eleget vártam (10éves a mostani gép
). Nekem nagyon szimpatikus a mostani platform is. Persze jó lenne, ha minél tovább gyártanának evvel kompatibilis processzorokat, de ahogy magamat ismerem, úgysem fogom cserélgetni.
-
pakriksz
őstag
mondjuk az am2+ után is kijött pár foglalat, oszt még is megy AM3 és am3+-is az am2+-os proci. Lehet itt is így lesz.
-
nyunyu
félisten
Piledriver az nem egy L?
-
gyiku
nagyúr
el kell kezdeni cserelgetni a foglalatokat, sokat sirnak a lapgyartok, hogy nincs bevetel. vege lesz a felhasznalobarat procifejleszteseknek.
-
törölt tag
Mire kiderül hogy mit is tud, vagy bele megy e az FM2-es APU, el megy a kedve az embereknek az egésztől.
Teljesítmény/fogyasztás érdekel, mikor jönnek ki vele jó árú itx-lapok?
-
FeRRaR1
őstag
"""ebből még nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni a Kaveri APU jövőbeni esetleges kompatibilitást illetően"""
-
Oliverda
titán
A Richland-et még biztosan belerakhatnád. A többi kétséges.
Mindenesetre manapság már senki se számítson arra, hogy egy foglalatba majd belemegy két generációnál több. Addig kell örülni, amíg nem BGA-s procikat forrasztanak az alaplapokra, mert lassan már az fog következni.
-
pilu85
őstag
maga alatt vágja a fát az amd ezzel a foglalatcserélgetős játékával...
-
keIdor
titán
Követik az Intelt.
-
Atocha
senior tag
Most akartam venni egy Fm2-es lapot egy A10-5700-al... és majd mondom beleteszem az utódokat...
beleköptek a levesembe...
Szóval lehet mégsem veszek semmit. Nagy levegőt, hogy ne káromkodjak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemlámpa, zseblámpa
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Formula-1
- Path of Exile (ARPG)
- Megérkezett a Pixel 5 és 4a 5G
- Motorola Edge 40 neo - színre és formára
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- PlayStation 5
- Linux kezdőknek
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- További aktív témák...
- Eladó saját használatból MSI Z87-G43 GAMING 1150-es foglalatú alaplapom
- Kingston FURY Renegade RGB 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz KF560C32RWAK2-32
- Msi Mpg Z590 Gaming Plus Eladó!!!
- Corsair Dominator Platinum 32GB DDR5 6000mt/s (2x16GB)
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H87I-PLUS H87 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! HP Victus 16-R1002NF Gamer notebook - i7 14700HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB WIN11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
- Olcsó Laptop! Dell Latitude 7280. I5 7300U / 8GB DDR4 / 256GB SSD
- AKCIÓ! MSI Z690 i7 12700K 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Phanteks P600S Cooler Master 750W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest