Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • mave13

    őstag

    Megnéztem pár kép adatait, amit készítettetek...

    Látszik, hogy amint nincs fény, a program felnyomja az ISO-t 400 környékére, vagy afölé.
    A yorki mutatja egyébként, hogy ez a kamera összességében nem rossz. 320-as ISO-val nem is annyira lett vízfesték a kutya szőre, a jobb oldali elmosódás inkább csak a pontszerű fókusz miatt van, de ahol éles, az a kategóriájában egész jó. Illetve, ha az 1/2 s záridőt így meg lehet kézben tartani, az nagyon szép teljesítmény a stabilizátortól.
    A bolognese (??? :) ) ISO 400-on egy festmény. Igaz, itt az optika is "csak" 2,4-es fényerejű. Az 1/50 s záridő mellett bemozdulás nincs, de a részletek is elvesztek. Ezt a témát megpróbálnám mondjuk 1/5 s záridővel, ISO 100-200 mellett.
    A Mustangnál annyi fény volt, mint állat, így nem meglepő a jó eredmény. ISO 64 mellett már nincs semmi mosás, a kontúrok, és a szélek élesek. Ez egy könnyű téma, itt ezek a kis érzékelők, meg a szoftver tudnak jobb minőséget akár egy régebbi/olcsóbb MILC gépnél is.
    A fiókocskáknál van a legmagasabb ISO, 640 1/25-ös záridővel. Az eredmény csalóka. Itt is minden vízfestékszerű, csak annyira markáns a kontraszt a színek között, hogy ez nem feltűnő. De, a szivecskéken a minta árulkodó, mosott, mint állat. Ezt is megpróbálnám 1/5, 1/2 körüli záridővel, ISO 300 környékén.
    A parkoló autóknál ISO 64, és 1/100 s záridő, itt szintén volt elég fény, így nincs elmosódás sem, szép homogének a felületek, élesek a kontúrok.

    Nekem egy Panasonic Fz-150 bridge kamerám van, aminek a szemzora 1/2,3 inch, CMOS, 12,1 MP. Igaz, a lencserendszer csak f/2,8-5,2 fényerejű. A gép kategóriájában szépen rajzol ISO 100-200-ig. ISO 400 még a szódával elmegy, de nem szoktam használni, mert ott már érezhetően romlik a képminőség. Sajnos ezek az érzékelők ennyit tudnak. Az ISO 25600 meg egyéb mókusvakítások a rossz vicc kategória még jóval komolyabb gépeknél is.

    Szerintem a Note 10 érzékelője nem rossz, amennyit ki tudtam bogarászni, talán 1/2,55 inch, stabilizátora kifejezetten jó, a szoftveren lehetne (kellene) még csiszolni. Inkább alacsonyabb ISO, magasabb záridő, ha már egyszer a stabi jó.

    Amit lehet tenni, ISO-t fixen 200-as plafonra állítani, és alacsonyabb záridővel dolgozni. Persze, meg kell találni az egyensúlyt, ahol még nem alulexponált a kép, és nem mozdul be kézből fotózva. HDR nem tudom emnnyire befolyásol, de kevés fénynél kikapcsolnám.
    Meg lehet próbálni a raw képeket, ha lehet, és utólagosan feldolgozni a fotókat, de a fizikát akkor sem lehet hanyagolni.
    Vagy, ha nem akartok "szórakozni", akkor fényt kell adni a szenzornak, minden mennyiségben.

    Majd ha január, február környékén ésszerű szintre esik a Note 10 ára, ki fogom próbálni személyesen is, mert amúgy az egész telefon nagyon tetszik. :)

    Icewolf || kósza ||

Új hozzászólás Aktív témák