Samsung Galaxy Note10 és Note10+ duplateszt

Házon belül technológiai szempontból jelentős előrelépés a Note10 széria, csak pont nehéz marketing szempontból kommunikálni. De nyilván senki nem gondolja komolyan, hogy az AR-firka kerül ennyibe.

Bevezető, tartozékok

A nagy gyártók csúcsmodelljeinek bemutatóját mindig fokozott várakozás előzi meg, aztán szükségszerű, hogy végül valamiért mégis csalódottnak érezzük magunkat. Nincs jack. Nincs pulzusszenzor és véroxigén-telítettség mérő (na, mondjuk enélkül pont lehet élni, meg van egy rakás erre szakosodott, akár filléres kütyü is). Nincs értesítő LED. Átrakták a bekapcsológombot (aránylag szubjektív probléma, de fogadok, hogy sokakat zavar majd). Még mindig nincs FM-rádió (csak az Egyesült Államokban és Kanadában). Lyuk van a kijelzőben. De a jó hír az, hogy nagyjából ennyi a panasz- és veszteséglista.


Samsung Galaxy Note10+

A Galaxy Note10 és Note10+ a saját univerzumában (Samsung termékpaletta) jelentős előrelépés. Akkor is, ha ki van lyukasztva a kijelző. A konkurencia viszonylatában viszont elvárható mértékben, az aktuális sztenderdeknek megfelelően, de nem kiemelkedően fejlesztettek. A gyorstöltés teljesítményének fokozása és a töltési idő optimalizálása nagyon is időszerű volt, de még mindig van gyorsabb megoldás; az UFS 3.0-s szabványú belső tárhely komoly előrelépés, de egyrészt láttunk már olyat is, másrészt ez vajmi kevésbé izgatja fel a kevésbé szakavatott júzereket; a kamerarendszer koncepciója pedig szintén nem egyedülálló, de jelenleg tényleg a legjobb kombináció. A HDR10+ kompatibilis kijelző viszont még mindig a Samsung csúcsszériájának kiváltsága. (Jövőre nyilván kénytelenek lesznek 90/120 Hz-es képfrissítéssel előállni, de egyelőre be kell érni a dinamikus optimalizálással az alap HDR10 statikus képjavítása helyett.)


Samsung Galaxy Note10+ és Note9 (jobbra)

Ami egyedülálló a Note szériában, eddig is az volt és ismét sikerült rálicitálni saját magukra, az makulátlan összkép és a Note emblematikus megkülönböztető jegye: a roppant integráns és mélyen beágyazott ökoszisztéma, ami az S Pen köré épül. Plusz a széleskörű kompatibilitás más eszközökkel (továbbfejlesztett DeX); a szolgáltatáskínálat; a koherens és a One UI-jal egyre kézenfekvőbb felhasználói élmény; a továbbra is biztosított IP68-as védelem; a kiemelkedő teljesítmény és a kifogástalan, még mindig egyedi esztétika, amit a formavilág és a prémium kivitelezés együttesen alkot. De nem biztos, hogy maradéktalanul meg tudjuk magyarázni, hogy a nagyon is potens konkurencia viszonylatában miért kiemelkedő mindez. Kábé BlackBerry-effektus.


Galaxy Note10 és Note10+

Akinek nincs szüksége az S Pennel elérhető funkciókra, amiken szintén igazítottak egy keveset (értsd: jobb és kézenfekvőbb egy rakás minden), annak tényleg nehéz lesz megmagyarázni, hogy milyen racionális megfontolásból válassza a Note10-et alap memóriakiosztással (8/256 GB), ToF segédszenzor nélkül, alsó hangon 330 ezer forintért. Szép, persze, meg technikailag nem maradt káva és még az ultrahangos, nyomásérzékeny 3D ujjlenyomat-olvasó is jól működik. De a Note egyáltalán nem tömegtermék. Annyira nem az, hogy a fenti felsorolásból például lazán kifelejtettem a jelenleg a legtöbb konkurensnél jobb videós képességeket. Pedig a multimédia manapság ultima ratio egy bizonyos árszint fölött. A Samsung pedig most messze átlépte azt a bizonyos árszintet.


[+]

És még egy nyomorult jack adaptert sem mellékelt a tartozékkínálatba. Cserébe kapunk egy Type-C csatlakozóban végződő, minőségi, harisnyázott kábellel szerelt AKG, mikrofonos, vezérlőgombos, sztereó in-ear fülhallgatót, háromféle méretű gumiharanggal. Nekem pont az eleve felapplikált közepes a legkényelmesebb. Jár ezen kívül egy Type-C - Type-C töltőkábel (Type-C - USB-A-t szintén szerezzen magának a júzer), amit a 25 wattos Super Fast Charge hálózati töltőfejjel ildomos használni. A Samsungnak meg jár egy hangsúlyos ejnye-bejnye, mivel a Note10+ 45 wattos teljesítményt is feldolgoz, ha leszünk szívesek külön megvásárolni az ehhez szükséges adaptert, miközben van konkurens, amelyik a 40 wattosat is kérdés nélkül mellé csomagolja. Az USB-C OTG adapter idén sem maradt ki, a tollhegy cseréjéhez szükséges csipesz, a pót-tollhegyek és a SIM-tű pedig nyilván evidens. A kijelzőre mérnöki precizitással illesztett, szinte észrevétlen fólia viszont újdonság és értékeljük is, mert tényleg hasznos.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • 600 dollárt ér egy Note9

    Amennyiben Note10-re cseréli a tulaj. Az Egyesült Államokban az S10 szériáért is ennyit kínál a Samsung, ha Note10-re váltunk.

Hirdetés