- iPhone topik
- Magisk
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Fotók, videók mobillal
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
Új hozzászólás Aktív témák
-
b.vr
őstag
148as hozzászólás, arról hogy különböző szenzorméretnél milyen fókusztáv-rekesz-iso-záridő beállításokra van szükség hogy ekvivalens képet kapjunk. Amúgy erről a linkről van szó.
-
b.vr
őstag
ööö, miért is én?
Hoztam linket, cáfolni Te szeretnél
Komolyan azt állítanád hogy bármilyen konkluzió is levonható abból hogy az E-M10en nem lesz ekvivalens egy f2.8-iso200, f5.6-iso800 meg egy f11-iso3200 csillagfotó? Az lenne a világraszóló döbbenet ha ekvivalens tudna lenni
-
b.vr
őstag
Nem, az adapterezéssel eleve hülyeséget írtam, hiszen úgy nyilván nem lesz azonos a látószög.
Hogy az én állításo mi, az egyszerű, szerepel a linkelt cikkben is: milyen beállítások kellenek ahhoz hogy különböző szenzorméreten ekvivalens képet kapjunk.(Hogy egy gyakorltai kísérletben (hiszen Te azt szeretnél) hogyan tudsz eltekinteni a jel-zaj aránytól, főleg amikor halvány fénypontokat szeretnél vizsgálni, az nekem egyáltalán nem érthető.)
-
b.vr
őstag
"FF vázam nincs."
Ezt nem értem: azt írtad egyszerűbb ha csinálsz gyakorlati példákat de így akkor mégis hogy szeretnél összehasonlító kísérletet végezni a FF szenzormérettel?
Amikor azt írtad hogy "f2.8/ISO200 vs f5.6/ISO800" akkor arra gondoltál hog mindkettő m43 és lepődjünk meg hogy nem lett ekvivalens minőségű a végeredmény?
-
b.vr
őstag
"Adott, fix záridő és f2.8/ISO200 vs f5.6/ISO800 jó lesz?"
Hát ha itt tényleg azt mondod hogy apró dolgokról van szó akkor minimum ugyanaz az obi legyen a m43ra adapterezve mint ami a FF-re kerül, plusz valahogy garantálni kellene hogy a FF és a m43 szenzora kb. azonos gyártástechnológia szinten van (melyik FF és melyik m43ról lenne szó?) Meg ezt eleve egy laborban tudnád csinálni hogy konluzív legyen hogy ne a légkörben változzon valami.
Jobban járunk ha inkább keresel egy linket
PS: amúgy az egész ugye innen indult: "Ne már, ekvivalens lett a fényerő is? Mi alapján?" Erre mondtam hogy ne tévesszen meg senkit hogy pl. a FF A7re a 24-70 "csak" F4 mert az nem csak dof szempontjából lenne F2 ha m43ra kellene ezt kihozni, hanem ha este sétál a városban, ott is büntetlenül emelheti (kb.) négyszer akkorára az ISO-t a négyszer akkora területű szenzor miatt, tehát nyugodtan mondhatjuk hogy m43-on ehhez 12-35/2 kellene, minden szempontból.
-
b.vr
őstag
Hát gondolom biztos nem 1 db foton a pártíz másodperc alatt mert azzal ki nem szűrnéd a zajból. De szabad a gazda: mennyi?
De még egyszer: az az állításod hogy minden más területen értelmes dolog különböző szenzormérethez tartozó ekvivalens beállítrásokról beszélni, egyedül a csillagfotó a kivétel, ott ez lehetetlen?
No mindegy, szerintem ne tépjük a szánkat, nemrég a makró kapcsán hoztam ezta linket (mert ott meg azzal jött valaki hogy a kis szenzor előnyösebb mert nem szükséges annyira rekeszelni...), tehát egy link az ekvivalens beállításokról: [link]
Légyszi mutass linket ami arról szól hogy csillagfotónál ez megdől és ott msáhogy van. -
b.vr
őstag
madgie, komolyan, ezen most mit nem lehet érteni? Hiába bocsájt át a FF 5.6 negyed annyi fényt egy m43 2.8hoz képest, az érzékenységet meg a négyszer akkorára emelheted és ezzel _ugyanott_ vagy. Ha meg fölcsavarod FF-re is a 2-8-at, akkor meg máris előrébb. Ha még fényerősebbet akkor máris még előrébb.
Nem asztrofotós példa: m43-ra a fényerős zoomok ugye az állandó 2.8asok. namost a FF Sony A7-re egyelőre csak állandó 4es Zeiss van, de valójában ez rendszer-szinten még mindig előny (nem csak háttérmosás hanem kevés fényes szituációkban is), lévén a kb. azonos zajszinthez tartozó négyszer akkora iso miatt (ha feltételezzük az azonos gyártástechnológiai szintet, stb, stb, amit mindig le is szoktunk írni)
-
Stauffenberg
nagyúr
Ezt nekem nem kell ecsetelned. Bár használok full frame gépeket, de sajátot nem vennék, mert amire nekem kell, arra nem indokolt. Ha nagyon elkap a "nagy szenzor" mánia, akkor befűzök egy 120-as rollfilmet valamelyik analóg gépembe. De ez nem változtat azon, hogy a nagy víz túloldalán (na jó, meg Nyugat-Európában) viszont csak a full frame-et (vagy nagyobbat) tudják komolyan venni, ami ennél kisebb az a szemükben csak amatőr játékszer. Ennek nyilván köze van ahhoz is, hogy ott aki kicsit is komolyan veszi a hobbiját, az könnyen ki tudja gazdálkodni egy 6D, 5Dmk3, D610, D800 árát, meg persze hozzá két-három objektívet. Nem több, mint egy motornak, külföldi családos nyaralásnak, komolyabb horgászásnak, vadászásnak, fegyverbuzériának az ára.
Na meg a terepjáróval jó példát mondtál. Náluk már nem csak a városi terepjáró nagy mánia, hanem a bitang hatalmas pick-up verdák, amikre már ők is a "truck" kifejezést használják. Itt a munkahelyem közelében is van egy fickó aki Budapesten hajt ilyet... mikor mellé áll a DHL-es kisbusz, akkor még az is szinte eltörpül mellette. Szóval ahol ennyire kicsi a farka mindenkinek, ott érthető, hogy csak a méret számít...
-
Ijk
nagyúr
Najah 10mm-el rövidebb, és van kemény 0,26%-os torzítása. Nem felel meg az egyetemes profi portré obinak, de hobbiszinten bőven jó, ne túlozzunk ilyen tojásfejekkel. (Fejportréhoz egyébként is a 85 f1.8D tökéletes, ami használtan a 45 f1.8 árában van).
Mellesleg 45 vs 50mm, legfeljebb kroppolsz pár százalékot. A 45 f1.8-nak meg amúgy is nagyobb a torzítása. -
Ijk
nagyúr
Azért vettem, mert viszonylag olcsón (90k) hozzá lehetett jutni és terveztem néhány Ai-s fix beszerzését, esetleges törőékes mattüveggel. Az más kérdés hogy mai napig nincs ai-s üvegem.
Stauffenberg: Nézd, én egy percig nem vitatom a zuikok magas minőségét, de hobbi szinten ezek az óccó nikonok is tökéletesen jók, rengeteg kiváló képet lőttem az 50 f1.8-al még nyitott rekeszen is.
Fókuszproblémákról meg nem tudok nyilatkozni, nekem is voltak persze esetek amikor tévesztett de amiket itt fórumokon olvasok olyannal soha nem találkoztam, hogy pl egész sorozatok mentek mellé.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Honor 200 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Légy a Gépek Mestere! Kamatmentes részletfizetési lehetőség!
- Bomba ár! Dell Latitude E6400 - Intel P8400 I 3GB I 160GB I 14,1" I Intel VGA I Garancia!
- Samsung Galaxy S23PLUS 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Intel Core i7-8700, i7-9700 CPU, processzor - Számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest