- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- Magisk
- HMD Skyline - jó szerelés
- Ez össze van rakva - Segway Ninebot F3 Pro
- Fotók, videók mobillal
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- iPhone topik
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
Új hozzászólás Aktív témák
-
p_adam
addikt
Igen, a középformátumnak megvan az az előnye hogy itt már stagnálnak az árak, tehát nem olcsó de utána ha úgy adódik, nagy eséllyel el is lehet adni ugyanannyiért, csak az egyéb költségek amiket nem látok át (meg Ok hogy megbízható de mindig mellé lehet nyúlni).
Most is van egy, azaz két FF kamerám - még ha analóg is - de csak nem visz rá a lélek hogy használjam is, pedig objektív is lenne rá... Sőt, hamarosan még lesz több is... de minek -
p_adam
addikt
Én elég sokat nézegettem ezeket és az a konklúzióm (nem meglepő módon) hogy mindennek megvan a maga előnye de a szenzorméret mindenképp erősen befolyásolja az általános kinézetet elivekben ekvivalens fényerők esetén is és az objekívek egyedi dolgait is beleszámítva.
Igen, a mélységélesség meg tud egyezni mondjuk f1.4 vs f2.8 de a háttérelmosása egy nagyobb szenzoros gépnek valamiért akkor is jobb (vagy is inkább erősebb mivel ki mit szeret), főleg középformátumnál lehet ezt látni legjobban és közepes távolságnál (mondjuk 5m és 50mm ekv.), ott is van elvileg FF-el ekvivalens fényerő mélységélességre, mégis a téma ott mintha teljesen 3D-sen kiemelkedne a képből. Egyrészt maga a felbontás is jobb de teljesen más ahogy a fókusz 'eltolódik', pedig az objektívek kialakítása nem mereven eltérő az 35mm-esektől (pl. Planar, Distagon, Flektogon stb.)
A FF-nél is van ilyen de sokkal ritkább esetben, lehet hogy szimplán azért, mert nagyon extrém szintre el kell vinni az objektív tervezést hozzá (pl. az Otus 55-ben látok hasonlóságot abban ahogy a fókusz elmosódik de azt is inkább csak közelebbi távnál).Az m43-ban meg az a jó hogy elvileg sokkal könnyebb olyan objektívet tervezni hozzá ami a sarkokban is éles, beépített stabi, vagy egyszerűen az hogy "részletesebbek" az elmosott részek stb. pick your poison
Egyébként én a régi 16mm-es keskenyfilmes kinézetet is nagyon szeretem, de valamiért az m43 objekívekben azt a 'krémességet' én nem veszem észre, bár lehet azok a mozis objektívek tényleg nagyon gyorsak.
-
madgie
titán
Nem fogok kihátrálni: nem tudtam olyan kombinációt összehozni azonos gépnél, ami engem igazolna
Nyitott rekeszes képnél az objektív feloldóképessége a látszólagos határ, rekeszelve meg a zaj. Úgyhogy vegyük úgy, hogy nektek van igazatok.
Mondjuk egy fejlettebb FF gépet szívesen megsétáltatnék egyszer a csillagok alatt.
-
p_adam
addikt
Ezt (még úgy ált. más szenzor méret alapú összehasonlítást) nem lehet objektíven megvalósítani.
Egyrészt két teljesen különböző objektív kell hozzá (mindegyiknek van egyedi jellemzője hogy hol hogyan teljesít, színek stb. stb.) másrészt pedig ilyen témánál a FF-nél sem kell lerekeszelni, ha egy jó objektívről van szó aminél nem görbül el a fókusz és nem produkál egyéb problémákat akkor nincs ok amiért 2-vel alacsonyabb értéket kelljen erre használni, akár teljesen nyitva is jó lehet rá csak nem fog annyira zajolni.
-
b.vr
őstag
"Csináld meg, kíváncsi vagyok."
De mit vártok egy ilyen kísérlettől? Nagyon gyenge jelről beszéltek - és aztán meg eltekintenétek attól hogy négyszeresére növeltétek ugyanazon a szenzoron az ISO-t? Akkor végezzétek el szerintem f11 és iso3200, sőt f22 és iso12800 párossal is...
-
b.vr
őstag
-"Egyszerű kérdés: m43on mondjuk 25mm, f5.6, iso800, 10 sec. Milyen értékeket kell egy FF-nél beállítani hogy ezzel ekvivalens képet kapjál."
- "50mm, f5.6, iso800, 10 sec-et."??
Ezt gondold már át: így sokkal szűkebb lenne a dof! Tehát a rekeszt f11.2, az iso-t pedig 3200ra kell tenni az ekvivalenciához. -
madgie
titán
Nem, nem annak a megfelelője. Az ekv 75mm-rel még könnyen belefutsz a tojásfejekbe, nem véletlenül alakult ki a "legtágabb" portrégyutávnak a 85mm. Nézd meg a Nikonnak van 75mm-es FullFrame objektíve? Az pont senkifölde, alapnak hosszú, portrénak rövid.
De mindegy, nem lényeges.
Klubkártyám nekem sincs, de az egész egy félhivatalos valami, direkt úgy lett kitalálva, hogy ne könnyű legyen kijátszani.
ROBOTER: meg kellett volna vennem a feketét, olyat csináltak az ezüst 45-ömmel, hogy egy napja a fejem fogom
-
madgie
titán
"De ha valaki szeret portrézni akkor használtan 80-90k-ért már profi minőségű 85 f1.8D-t kap. Ha m43-ra kell hasonló kaliberű akkor mehetsz megvenni 320k-ért a 75 f1.8-at."
Á, még véletlenül sem a 45/1.8-at ,ami majdnem a klasszikus ekv 85mm, kitűnő képű, és újonnan sem több 97 ezer forintnál
(ami igazából 82500, klubkártyával).
-
Dotahpakeb
csendes tag
Én egyetértek veled. Ez Mo., ahol a vérében kell legyen az embernek a forintok hatékony elköltése. Itt ezt az érvet nem előre venni netán mellőzni eleve logikátlan szvsz. Hiába karcolja szét a monitort az üveg ha az áráról tudomást kell venni. Ha a pénz teljesen mellékes vásárlási szempont vkinél akkor azt illik előre kijelenteni. Ellenben nekem is Leica kéne.
-
Stauffenberg
nagyúr
Hát nem Magyarországon.
A Flickr-en a statisztikák szerint ők a legnépszerűbbek:
Canon
- Rebel T3i (EOS 600D)
- 7D
- 5D Mark IINikon
- D7000
- D3100
- D90Pentax
- K5
- K30
- K-xFujifilm
- X100s
- X-E1
- X100Olympus
- OM-D E-M5
- OM-D E-M1
- PEN E-PL1Lehetne még sorolni. Azért látszik, hogy bár sok köztük a belépő modell, azért még mindig dominálnak a haladó vagy profi vázak. Ezek persze sorrendek voltak.
-
Stauffenberg
nagyúr
Már akinek szüksége van 4-5 üvegre. Én kettővel elvagyok bőven (ekv. 35mm és 90mm körül).
Az MFT rendszernek kifejezetten jó használt piaca van és jó áron beszerezhetők a cuccok. Persze aki árérzékeny és mindenből a legolcsóbbat akarja, az vegyen DSLR-t, ezt a vásárlós topikban is mindig hangoztatom. De attól még nem igazságos minőségben különböző szinteken álló objektíveket összehasonlítani.
Amúgy meg nem tudom miért beszélsz arról, hogy az átlag hobbista csak a legolcsóbbat veszi amit csak tud. A jobb helyeken a legjobban fogyó gépek a Nikon D7100, D610, Canon EOS 70D, 7D, 6D, 5D Mark III. Ezeket veszik a kevésbé tehetős és a tehetősebb hobbi fotósok. Mirrorlessben ezek már sok esetben a legmagasabb szinteket képviselik (pl: E-M1, GH4, X-T1, stb).
Ne mindig magyarisztánból induljunk ki. Az USA-ban a Canon Rebel sorozata (EOS xxxD) tipikusan az amit a 12 éves gyereknek a kezébe adnak, hogy azzal fényképezzen az osztálykiránduláson. Ez olcsó, bárki számára megfizethető. Nálunk meg a családok többsége alig nyögi ki még ennek is az árát. Ez van, nem vagyunk előkelő helyen az átlagbérekben.
-
Stauffenberg
nagyúr
Már csak két kérdésem van:
1.) A világ összes fotósa hobbifotós?
2.) Minden hobbifotósnak ugyan azok a minőségre vonatkozó igényei?
Én nem látom sehol az Olympus sajtóanyagban, meg ebben a cikkben sem, hogy ez egy kifejezetten hobbi/amatőr felhasználásra szánt objektív.
Azokat miért nem ekézed, akik Nikon vázra vesznek az 50mm f/1.8D/G üvegeknél jobb minőségűt?
(Hupsz, végül becsúszott egy harmadik kérdés is)
-
Stauffenberg
nagyúr
Akkor reagálj arra, hogy az objektíveket minőség alapján illik összehasonlítani. A biliműanyag 50mm f/1.8 (G és D) nem egy súlycsoport az Olympus 25mm f/1.8-al.
Tény és való, hogy ezek a budget objektívek hiányoznak ebből a rendszerből, de amik vannak, azok többségében úgy vannak beárazva, hogy tükrözi a minőségüket.
Persze akkor mondjuk igazad van, ha semmi más nem számít, csak a fényerő. Ne nézzük a rajzolatot nyitott rekeszen, ne nézzük a CA szintet, ne nézzük a vignettálást, ne nézzük azt, hogy sarkok fele mennyire lágyul vagy sem, ne nézzük az összeszerelési minőséget, anyagminőséget. Ne nézzünk semmilyen minőségi mutatót, csak és kizárólag a fényerőt. Na, akkor mondjuk teljesen igazad van, a Micro 4/3 túlárazott szar, míg a Nikon az élet császára.
Mondjuk nekem émelyeg a gyomrom attól ahogy gerinctelenkedik a Nikon a saját vásárlóival, de ez megint egy másik történet. A több objektívvel is AF hibás vázakat sosem javították, sosem ismerték el a hibát, sosem hívták vissza őket. Legutóbbi firmware update a teljes flottában kinyírta a third party akkuk és portré markolatok használatát. A Nikon D600 gyártási hibáját csak 2 év után ismerték el, azt is csak amiatt, mert egy több száz fős csoportos pert indítottak a gyártó ellen... amíg ez nem volt, inkább pár hónappal a D600 piacra kerülése után kiadták a D610-et gyorsan, hátha bejön az átverős trükk.
Persze ez most merő demagógia volt részemről, mert ennek ugye semmi köze nem volt ahhoz, hogy lehet olcsóbban, alacsonyabb minőségű objektíveket venni Nikonhoz. Aki boldog velük, hát legyen boldog, ez engem, meg a jelenlévők egyikét sem zavarja.
Csak titeket zavar állandóan, hogy léteznek olyan emberek, akik képesek többet fizetni jobb minőségű objektívekért.
-
arn
félisten
ez total meddo vita - mftre is lehet olyan obikat venni, hogy 14 2.5, 20 1.7, 45 1.8. hogy te a legdragabb 75ost pecezed ki, azt nem is ertem, eleve milyen fixsor az, ami 50tol kezdodik, es 150nel er veget? nezd mongy ekv 28-85ig az egy altalanos atfogas. a masik, hogy apsc koron ezek az obik nem rajzolnak ugy, mint az mfts megfeleloik.
azaz igazsag, hogy az mft egyetlen hatranya a szenzormeret - akinek hatrany. azon kivul a vazaknak kb van jopar ev technologiai elonye hasonlo aron, az obikinalatnal meg az ff jobb, mftnel lassan mindenre van tobb alternativa obiban es vazban is. az mft felett az apsc max alternativa, a ff az normalis lepes.
-
Marseille199
senior tag
Most tényleg kell ez?
lllene legalább G-s obikat hozni példának, máris több lesz picit. meg egszer nézd már össze őket nyitott rekeszen és környékén...Rettentő mód elegem van a dslr megmondóemberekből. D800-al dolgozok, olyan sorral,amitol sirnapar ember, megsemkene sajat gepnek tukros.Sot, amikor uszik egy riport a pontatlan fokusz miatt, akkor dobnam a lukaba az egeszet...
-
MC Pite
veterán
És a csavarhúzós fixek ott vannak minőségben mint az mft üvegek?
Mire hasonlóan éles képet kapsz, hasonló lesz a dof is, bokeh is. Persze, ettől még olcsóbb lesz egy belépő nikon sor(Amúgy nem teljesen D90/D7K kompatibilis sor, vagy nem teljesen D3xxx/D5xxx kompatibilis a sor).Bár, senki nem vitatta hogy olcsóbban kihozható népszerű tükrösökön!
Maximum az kezd érdekes lenni, amikor azonos (magas) minőséget szeretnél. Pl persze, drága x fixek vannak - vagy nézhetünk mft üvegeket is - de ugyanezt a minőséget/fényerőt mennyiért kapjuk meg canikonnál? Erről is akar vki egy sort csinálni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Napirajz könyv
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Asus B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- BESZÁMÍTÁS! LG 32GR93U-B 144Hz 4K UHD IPS 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest