- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
Új hozzászólás Aktív témák
-
frankie!
őstag
Valaki nem próbálta ki véletlenül a Gigabyte lapon az audio célú USB aljzatot, hogy egy jobb hangcuccon van-e hatása?
Egy HTPC-t akarok összeállítani, és nálam ez is egy fontos szempont lenne.
A másik kérdésem: milyen specifikációjú Display Port lett a lapokra építve? 1.2a lenne a jó, mivel az már támogatja ezt, így jövőbiztos megoldásnak tűnik.
-
BlueAthlon
senior tag
FM2A85X Extreme 4-M & 6800K esetén anno belebotlottam én is , hogy a Kingston 2400 ( legyen az predator, beast v. anniversary edition = egy kutya mind ) használata esetén auto XMP-vel nem volt 100%-ig stabil ( főként az újabb BIOS release-kkel csinálta ezt).
Manuálisan beállítgatva az XMP profil által felajánlott főbb időzítéseket ( subtimingek maradtak auto-n & fesz is ) egyből megjavult. Pedig pont ugyanazokat lőtte be elvileg magának is, mint amiket én is kézzel.. Elvileg..
Fesz végig 1,65V volt. Hagyd is azon, inkább a fenti trükköt próbáld ki a Killerben is.
-
Lehet, hogy az XMP 2400 MHz-cel még sincs gond, mert eddig a 3DMark FireStrike-on kívül semmiben nem találkoztam hibával (Heaven, Valley, 1080p playback, Prime, Memtest), abban meg volt/van valami Mantle bug, ami hibát okozhat.
Elvileg holnap jön a FIFA 15 demo, kíváncsi leszek, hogy fog futni, mivel tavaly még az volt, hogy az Ignite csak Kaverin tudna normálisan futni. Most már annak is örülnék, ha egyáltalán lenne bármi előnye a többi APU-val/CPU-val szemben...
-
válasz
BlueAthlon #148 üzenetére
Szia!
Rendben, megnézem korábbi BIOS-szal, de az meg vicc, ha nem előre, hanem visszafelé "fejlődnünk"...
Azt sem nagyon értem, hogy BIOS-ból miért csak 900 MHz-ig növelhető az GFX (IGP) órajel, mikor 1027 MHz simán elérhető Overdrive-ból. Egyébként az APU full alapon elsőre stabilnak tűnt a 2400 MHz-es HyperX Predatorokkal, de például 3DMark FireStrike alatt 5 futásból egyszer szétesik, bekockásodik a teljes képernyő, jobb esetben csak a 3DMark fagy le, rosszabb esetben az OS is. Szóval úgy néz ki nem elég neki az XMP által beállított 1,65 fesz, vagy még majd a késleltetéseken is kell majd állítani. Más hibát egyelőre nem tapasztaltam 2400-on, erről viszont nem nagyon akarok lemondani, ha már ilyen RAM-okat vettem, illetve az IGP-nek sem mindegy játékoknál, hogy milyen sávszélességgel dolgozik.
-
Közben megnéztem, 4200 MHz-en, 1,35 V-tal is folyamatosan 4200 és 3500 MHz között ugrál Prime95 In-Place alatt, APU és NB Load Line Calibration 0%-ra állítva, AMD APM kikapcsolva...
Master PowerMode-ot továbbra sem találtam a BIOS-ban...
-
Sziasztok!
Beszereztem egy ASRock Fatal1ty FM2A88X+ Killer lapot + egy A10-7850K-t, rajta Asetek LCLC vízhűtés két darab 12 cm-es ventilátorral a radiátoron.
Az első észrevételem a BIOS-szal kapcsolatos. Gyárilag 1.10-es, tehát meglehetősen régi verzió volt rajta, de az a benyomásom, hogy 2.10-re flashelve kikerültek funkciók. Az OC Tweakerből hiányzik az EZ OC mode by LN2, OCPL EN, OVP EN, Master PowerMode-ot sem találok (AMD APM van).
Nyilván ezekből átlag usernek nem sok minden kell, de akkor sem értem, mire a butítás? Pláne, hogy a Master PowerMode igencsak kellene. A Master PowerMode egyébként az OC Tweaker lapon volt elérhető?
A másik fele inkább csak észrevétel. Tudom, hogy az Asetek LCLC egy kis kompakt, nem túl komoly vízhűtés, de azért valahogy több tartalékra számítottam. BIOS-ban manuálisan beállítva a szorzó 45-re (Turbo off), vcore 1,443, Prime95 In-Place-szel fél perc után ~ 70 fok, úgy, hogy közben a hűtés maxra kapcsol. Ennek következtében a szorzó 45 és 35 között ugrál (ez gondolom nem az említett dadogás, hanem a thermal margin közelsége/elérése miatt órajel- és feszcsökkentéssel próbálja magát hűteni. Nyilván a Prime95 (pláne az in-place) a mindennapok során valószínűleg soha elő nem forduló terhelést erőltet az APU-ra, ettől függetlenül nem tudom, merjem-e így hagyni 24/7-re, emellett meg ha mégis más alkalmazás alatt is visszaveszi magát, akkor meg lényegében fölöslegesen van beállítva a 4500 MHz.
Érdekelne, hogy használ-e valaki hasonló órajelen 7850K-t, és ha igen, azt milyen körülmények között teszi?!
Köszi előre is!
-
Lewzke
őstag
A Gigabyte-nál néha túlöntik a festéket, de most elnézem, mert kárpótolja a hangkeltő rész ...
-
Vartanus
őstag
igen.
Nálam Asrocknál pl lehet olyat hogy CPU internal Offset vagy external offset. Aztán ugye ott a Power MAsterr Mode,meg még pár apróság.
e MSI A85XA-G65-nél az UEFI DigitAll Power alatt is sok funkció volt állítható. Ilyenek hogy ferekvenciaváltás a PWM-nek x kHZ-től y kHz-ig és hasonlók. Na már most ez az új MSI cuccban abszolút nincs benne,nyílván a gyengébb PWM vezérlő IC okán. -
dezz
nagyúr
válasz
Vartanus #142 üzenetére
Hmm, ezen új lapok bármelyikén lehet befolyásolni a VRM működését? (Az ASRock lapon van egyébként egy jumper a vezérlő IC mellett, PWM CFG1 felirattal, de a manualban egy szó sincs róla.
)
Egyébként IR, mint International Rectifier, középen csak egy tranyó szimbólum van (ez a logójuk).
Amúgy itt is hasonlóról beszéltünk, mint amit írsz, csak a két másik lappal kapcsolatban. Akkor úgy látszik, az MSI sem vitte túlzásba a csúcstámadást.
-
Vartanus
őstag
Megnéztem az MSI-t, de a G45 Gaming nem lehet méltó utódja régi FM2-es A85XA-G65-ös alaplapomnak. A G65-ösön található 6+2-es IOR vezérlésű digitális VRM-hez képes a G45-Gaming egy igen szerényke 4+2-es ISL vezérlésű VRM-et kapott. A biosban a G65-nél volt egy olyan opció,hogy DigitALL,amiben VRM beállításait teljesen saját igényre lehet szabni,ahogy láttam ez is hiányzik a G45-ből (nyilván azért mert az az ISL 6377-as IC jócskán elmarad az IOR IR3567A IC tudásban, de még az Asrockon lévő IR3565A is simán veri). A feszültség mérő pontok is sokkal jobbak az A885X G65-ön.
Ezeknek okán én hiányolok az MSI-től egy G65-ös lapot. Mert ez így kb a G1 Sniper szintjén van(igaz MSI-n van még plusz egy PCI-E 3.0-ás X8-as slot,meg istnat gombok de ennyi) és még is a legdrágább, sőt az Asrock Killer is ott van még mind kettő kb 10K-val olcsóbb mint az MSI,de a csúcs Asus is olcsóbb pedig az jócskán ráver. Asrock Ext6+ meg nem is beszélve.
-
Vartanus
őstag
Ez főleg ram runingnál jönne jól. Ha mondjuk 2133nál stabil,de 2400on nem,akkor a ref.órajelet felhúzni és úgy belőni monjuk 2250-re. Én 115-ig próbáltam az MSI-n utána föladtam. Asrockot kivéve a többieknél mindenkinél van a csúcs lapon Asus Pro-n,Giga UP4-esen,MSI Gaming-en is. Az FM1-es érában még az Asrockokon is volt,aztán FM2-es lapokon máár nem,okát nem is sejtem.
-
dezz
nagyúr
válasz
Vartanus #130 üzenetére
105? Az elég karcsú. Én olyasmit hallottam, hogy egyes lapokon 125 körül volt a váltás, akörül instabil volt, aztán fölötte megint jó, mert ott váltott a másikra. Csak azt nem tudom, melyikről melyikre. Bár úgy lenne logikus, hogy a belső megy alapból és a külsőre vált, viszont mintha a belső újabban tudna valamit, amit a külsők nem, vagy valami ilyesmi. Talán idetéved valaki, ami otthon van ebben.
Bár végülis már nem létszükséglet, simán lehet venni egy K-s procit és fontos fícsőrökről sem kell lemondani, mint Intelnél.
-
Vartanus
őstag
Ja az az External Clock.gen. helye, ami az Asuson és MSI-n van. Elvileg így jobban lehet húzni a ref.órajelet. Nekem az előző MSI lapomon volt,de 105Mhz fölött(külső órajel generátor ide vagy oda) összeomlott mindig. Az Ext.6+ lapom is ennyit bír(amiről ugye hiányzik-lehet pont ezért mert rájöttek Asrocknál hogy azzal sem lehet jobban húzni??) szvsz én nem tudom hogy akkor mire jó...
-
dezz
nagyúr
Pontosabban nem az IR3565A-ból van kettő, hanem négy PWM kimenetén IR3598-as fázisduplázó van az alaplap hátoldalán.
Arra lennék még kíváncsi, hogy vajon itt milyen IC hiányzik? Ha nem tévedek, egy afféle külső rendszerórajel chip, mint pl. az ASUS-on. (Az MSI-n is van valami hasonló, de erről nem találtam semmi adatot.) Az ilyen chipeknek a rendszerórajeles tuningra lehet befolyása.
-
Oliverda
titán
Maradjunk inkább az eredeti témánál, ha lehet!
-
válasz
Mercutio_ #119 üzenetére
Az nem jó hír a nagyobb fogyasztású R7-nek. Pedig Powercolor-ból 25k-környékére vártam az egy slot-os, LP típust...
DDR5-ös XFX-ből is csak két slot-os van, lehet nem véletlenül...(#120) Vartanus
Igaz, akkor rosszul emlékeztem. -
Mercutio_
félisten
-
Vartanus
őstag
A zenék vegyesek de tényleg,van lossless(ilyenből csak 1-2 albumnyi) van MP3 320Kbps (kb 80%) és van MP3 128Kbps is a felhozatalban.
A mintavétel is változó a legtöbb 44.1-es igen,de van 96 is.
Az nyílván való hogy a 20K fölöttiektől elmarad,de szerintem egy Xonar DG(X) vagy DS(X)-teljesítményét hozhatja.
Mondjuk tény a legnagyobb változást a Winamp>Foobar2000 váltás hozta meg a zene minőségében. -
dezz
nagyúr
válasz
Vartanus #109 üzenetére
Ja, akkor biztos csúcsszuper.
"24bit/96kHz-en"
A 44.1kHz-es zenét? Más szóval, sample-rate konverziót kellett végezni a kártyának (jó, de nem csúcsminőségben)? Vagy a player végezte a konverziót (hasonló minőségben)? Mindezt nyilván a Windows mixeren keresztül...
MP3 v. lossless?
Egy 10k alatti hangkarinak persze megfelelhet.
Ja, nem zavar be, ha közben pl. teló lóg rajta USB-n?
-
Vartanus
őstag
válasz
Mercutio_ #104 üzenetére
van egy pioneer HI-Fi fejesem,ami elég jó úgy gondolom én azzal teszteltem, igaz nem Xonart,hanem Creative SB X-Fi Platinum hangkarit és nem sok különbséget
éreztemhallottam. Ha még jobb is szerintem nem akkora a különbség,amiért megérné a XonarDG(X),de ez az én véleményem. Az Asrock LGA 1150-es alaplapok topikjában is volt aki eladta a Xonart mert bőven jónak talált azt ami a lapon van,szóval nem én vagyok az egyedüli. Azt én sem vitatom hogy egy DX,DIIX,vagy netán STX(II) simán ráver,de azoknak az áruk is 20K körül nyit. -
AM1 teszt mikorra várható?
-
evo86
csendes tag
Köszönöm a részletes összehasonlitást! Igy az ASRock jobbvételnek tűnik, de még megálmodom.
Robi BALBOA:
A gigát nem eröltetném elég volt 2* szivnom vele soha többet az a márka szégyen(minőségileg) amit mostanában csinál, ja és azon nincs lan killer ami nem elhanyagolható.leviske:
Igen én is akörül láttam a 4.5ghz-t tudják lehet hogy 270x v 280 majd elválik. Dehát a maximumot kell kihozni persze ha van értleme. -
Whysperer
addikt
De ezt irtam,hogy mondod Te is,hogy nem ferne be. Akkor nagyobbra csonalom a foglalatot meg a cpu feluletet. Meg akkor is kisebb helyet foglalna mint egy teljes VGA. Igen meg cpu volt ott akkor ertelmes szabvany volt,hogy x meretu foglalat helyezkedik el az alaplap felo kozep teruleten. Viszont miota ilyen dolgokba gondolkodnak el lehetne terni a szabvanytol sz.tem.
-
leviske
veterán
válasz
Robi BALBOA #100 üzenetére
A Killernek elvileg átgondoltabb
BIOSUEFI jutott és aktuálisan talán csak a két "drágább" AsRock lapban tudod megakadályozni, hogy az APU dadogjon.(#98) evo86: Az aktuális revíziókon relatíve sokba kerül a 4,5GHz és annyi pluszt szvsz nem hoz. 4GHz-et alulfeszelve is hoznak a lapkák, de 4,5GHz-hez mindenhol 1,45-1,5V körüli értékeket láttam belőve, az meg rengeteg plusz fogyasztás. A 270X mellé úgyis elég alapon.
-
Vartanus
őstag
Killer árban kb 12-13K-val lesz olcsóbb mint az MSI Gaming,a hangkártya kb ugyanolyan lehet,nekem is az Ext6+ olyan hangzást ad hogy már nem is kell nekem se Xonar se X-Fi. MSI-n extra az instant alaplapi gombok és feszmérő pontok,és az teljes mértű ATX lap. A slotokban is kicsit jobb az MSI 3 fizikailag X16-os PCI-E(X16,X8 PCI-E 3.0@X4 PCI-E 2.0 elektronikailga) míg a Killer csupán egy X16-os PCI-E 3.0-at és egy X4-es PCI-E 2.0-ás konfigot ad dVGA-knak. Teljesítményben kb egy szinten vannak.
-
evo86
csendes tag
válasz
Robi BALBOA #97 üzenetére
Nekem ez számit. Nem akarok külön venni hangkarit legalább ha már csináltak ilyen alaplapi megoldást ami szebben tisztábban szól nyilván nem egy xonar de az alapinál jobb, már megéri ezért vacillálok az asrock killer és az msi gaming között(ami még nem kapható itthon) két fontos szempot ezeknél a hangkari és a lan killer és persze borda ami boztonságra utal ha már 4.5ghz-n akarom használni mondjuk egy 270x társaságával... és remélem hogy erre a jövőben mégjobban ráfekszenek a gyártók, már csak egy tesz kellene róluk!
-
Vartanus
őstag
De árban elég jó
Ami miatt Asrockot vettem az az ár,ezen kívül a 2 kivehető bios chip,post kode,jó audio,no meg a 8+2-es VRM.Snipernél jó a PCB és az audio,viszont csak 4+2-es,a PCB-szélességéből lespóroltak 2cmt,ami miatt 3 rögzítőcsavarral kevesebb,azt sem mértem miért csak 2 sata port van elforgatva,és a bios kicsit kevés opciót ad.
Asusnál már minden profi,csak ott nincs daulbios,instant gombok,nincs tuningolt audio,és ez az új arany szín..rosszul leszek tőle.
MSI-nél egyedül a 4+2-es VRM és a 35K-s ár zavar.
Nagyon sokat örlődtem egyébként hogy melyik lenne jó.
Neked melyik a legszimpatikusabb? Az Asus?
-
Zso2
őstag
Nem,ha hiszed,ha nem nem trollkodni jöttem,hanem érdekeltek ezek a lapok... Utólag így megnézve őket kicsit becsapósak, a nevük alapján azért jobban felszerelt lapokat várna az ember.Legalább is én megnézve a hátsó outokat keveslem .Pl az extreme 6+ név és az ashock hátlapja szerintem üti egymást. Mondjuk az ár mindent kompenzál,de inkább extreme 3-4 nek neveztem volna el...
Nem is értem a kijelentésed,szerinted mi a ráknak találtam volna be ide.Világosan leírtam mit akarok.Az ,hogy valaki leírta nekem az AMD gyengeségét akkor az már trollkodás, és ráadásul nekem írod. Gratulálok .Melyik vagy a 4 testőr közül, Dartanyan ? -
dezz
nagyúr
-
(#75) Mercutio_: "Ha drágább akkor nyilván nem sok értelme, mert a spórolt pénzből kap egy dVGA-t a rendszer és lelépi."
Ez rövid távon igaz (persze normális VGA-val), de a HSA csak az IGP-vel működik. PS4-ről, XBO-ról portolt fejlettebb játékokhoz, ahol besegít az IGP a számításokba, az APU+dGPU felállás lehet a nyerő.
-
Hmm. Jól látom, hogy arra a lapra csak "feles" méretű msata SSD-k mennek?
Kár érte...Egyébként Asrock-nál az A78-as itx lap is jónak tűnik, és 22k-ért már kapható, bár azon nincs msata.
És jók az új, AM1-es deszkák is: AM1H-ITX, AM1B-ITX - utóbbin ott figyel a soros port, látszik hogy OEM környezetbe szánták ezeket.
-
LGLuke
őstag
Az ASRocktól nem jobb a Gigabyte ITX-es változata az A88-as chipset esetében?
FM2A88X-ITX+
GA-F2A88XN-WIFI -
Oliverda
titán
Valóban. Kissé félrevezető volt, hogy x8-as slot van ott, viszont most jobban megnézve csak félig vannak benne az érintkezők, viszont a vezetékek az APU irányába futnak, tehát elég érdekes. Majd ha lesz rá időm összerakom megint, és megnézem AIDA-val. Addig is átírom az erre vonatkozó részt.
Az ASRock számomra nem ad olyan minőségérzetet mint a többi. Például ha egy kézzel megfogod a bal alsó sarkában az alaplapot, akkor szépen hajlik lefele az egész. Nyilván ez is egy olyan dolog, ami nem igazán befolyásolja a használatot, de érezhető a spórolás. Ettől függetlenül A88-as ITX-ből most talán nekik van a legértelmesebb cuccuk, és az nem is hajlik.
Utánanézek, hogy miként lehetne egyszerűen megoldani a hangcuccok tesztelését. Ha van ilyen megoldás, akkor majd beveszem a tesztek közé.
-
Vartanus
őstag
Giga lapnál ez állt:
Ebből a két zöld színű tartozik az APU-hoz, melyekkel x8-x8 konfigurációban a CrossFire is megoldható, FM2+ tokozású modell mellett akár 3.0 szabványú átviteli sebességekkel
Szerintem ez félrevezető. A hivatalos oldalon is ez áll:
1 x PCI Express x16 slot, running at x4 (PCIEX4)
(The PCIEX4 and PCI Express x1 slots conform to PCI Express 2.0 standard.)Ezek szerint a Sniper csak egy PCI-E 3.0-ás csatolót kapott amit az APU vezérlője hajt meg. A 2. fizikai X16-os slot csupán 2.0-ás és elektronikailag X4-es,amit az FCH hajt meg.
Én először Snipert akartam de megláttam a Bios fapados mivoltát - ha az UP4 bios opcióit megkapná,már az lenne befutó - (minimális mennyiségű beállítás,a feszültségeket csak emelni lehet)és az Asrock mellett döntöttem.
Miután BlueAthlon kollég rájött,hogy Kaveri alá nagyon kel a bios Power Master Módja,még jobb választásnak érzetem az Asrockot,ugyanis jelenleg ezen gyártó 2 lapjában van a funkció. Sem a Gigánál,sem Asusnál,sem MSI-nél nem láttam EDDIG,remélhetőleg hamarosan ők is pótolják.
Oliverda:
Az Asrocknál a hiányérzet csupán a bios miatt volt,vagy szerinted mag az alaplap hardveres minősége sem jó?[értem ezt az alatt, hogy rosszabbaknak tűnnek a forrasztások,silányabb a PCB(könnyebben deformálódik),vagy ferdék a kondik,vagy egyéb valami].
FM2-nél nekem az MSI csúcs lapja volt, most az Asrock Ext6+, én magában az alaplap minőségében problémát nem találtam,pl PCB stabilitása érezhetően jobb volt,mint anno MSI-nél, 1-2 helyen volt kisebb zsiros ujjlenyomat,de semmi más. A biosnál viszont én is gondba ütköztem ami miatt most is szervizben van. Nálam konkrétan az volt, hogy bizonyos idő után a bios lefagyott/összeomlott,ezen kívül bármit bárhogy állítottam az UEFI Tech Service, az internet alapú bios és driver frissítés sem működött. Folyton azt dobta a gép,hogy Network error, holott Win alól simán ment a net.Régen lap teszteknél volt RMAA eszt is. Most - ahogy másik cikkedben említetted - aa gyártók jobb híjján sok esetben az alaplapi audio minőségre gyúrnak rá részben, hiányolom kicsit. A teszt 3 modellje is kapott okosítást, kíváncsi lett volna rá,hogy az Asrock féle Purity Sound hogyan viszonyul a Giga féle AMP-UP okossághoz,vagy az MSI által kifundált Auido Boosthoz.
-
Mercutio_
félisten
válasz
AxBattler #76 üzenetére
Gyengébb és többet eszik mint az előd, engem az bosszant leginkább, teljes áron pedig egyiket se venném meg, karácsony előtt volt használtan több példány itt Ph-n nagyon jó árban, már bánom, hogy amit megvettem azon túladtam, a GTX 750 és 750 Ti-ből pedig csak galaxy és egyéb egzotikus gyártók hoznak ki LP verziót, de itthon azt se lehet beszerezni
-
Xaels
félisten
Nagyon jól jött ez a teszt. Maradok az Asus-nál. Lehet a legdrágább, de nem spóroltak a tápellátáson és a hűtésén. Jó lenne egy mATX verzió ugyanilyen minőségben.
Olyan mindenesnek akarok most egy Kaveri-t 1440x900-as monitorral. Később lehet menne egy dVGA mellé, mert amivel játszanék annak elég az IGP elméletben.
-
bteebi
veterán
Nem valami szép az ASUS, de a teljesítménye rendben van. Cserébe persze nem is olcsó; 25k és 33k között több, mint 30% a különbség...
-
Zoltn
senior tag
És ott a sárkány!
-
Mercutio_
félisten
válasz
BlueAthlon #70 üzenetére
Ha csak ilyen 5-8k difi van, akkor az APU is versenyben lehet, ha cpu-ban hozza az X4 740-et, hisz jól jöhet az igp-je, meg adott esetben megúszható a dVGA. Ha drágább akkor nyilván nem sok értelme, mert a spórolt pénzből kap egy dVGA-t a rendszer és lelépi.
A másik dilemma, hogy amennyivel olcsóbbak az inteles mITX lapok azt a pénzt hozzádobva egy 4 magos amd árához már megvan az i3, dVGA-val párosítva megint úgy tűnik, mintha utóbbi lenne a jobb választás
-
sb
veterán
Látom nem értettél meg.
Felejtsd el a netezős/HTPC kifejezést.Egy gépet akarok, (közepesen) erőset és kicsit dvga nélkül. Épp olyat, amilyen egy Kaveri!
27k alatt nem kapok hozzá mITX lapot?De a lényeg, hogy bármilyen erős gépre is van szükséged, a 10-15-20-25-30k-s procid mellé AMD oldalon nem tudsz értelmes árban mITX lapot venni. Eddig sem nagyon lehetett.
-
vinibali
őstag
a fogyasztás szinte 100%-ban visszaköszönt a teljesítmény mellett.
nem tudnak már olyan sokat kihozni egymáshoz képest a gyártók... -
Oliverda
titán
válasz
BlueAthlon #68 üzenetére
Akkor megvan a probléma oka. Valami TDP limites dolog lesz. Mondjuk elvileg ezért az APM felel, de akkor ezek szerint már nem elég csak azt kikapcsolni.
-
Mercutio_
félisten
válasz
BlueAthlon #68 üzenetére
Májsztró látom még mindig benne vagy nyakig a testelésben, kérdeznék gyorsan:
Melyik az a 65W-os AMD APU jelenleg, ami CPU-szinten is elég erős és jó vételnek nevezhető? (Gondolom valamelyik FM2) vagy érdemesebb X4 740-et venni és mellé dVGA-t?
-
BlueAthlon
senior tag
Én asrockban találkoztam vele személyesen, de az overclock.net idevágó fórumában többen is panaszkodtak, hogy Gigabyte, Asus lapok esetén sem más a helyzet. Esetleg annyival jobb, hogy GPU-t tartja, de CPU azonnal dadog lefelé, amint kombinált terhelést kap... bármit is állítanak.
Egyelőre abban bízunk mi is, hogy az alaplapgyártók fél éven belül kikúrálják ezt. Főként azzal, hogy a Master PowerMode opciót berakják a biosba ( Asrock Ext6 és Killer már tartalmazza ). Anno az 5800K esetében a TCI k2 nevű kis szoftverrel windows-ból állítgattuk ezt az opciót ( és társait ), hogy abbahagyja a dadogást végre ( nagyívben tojt az is az alaplapi BIOS beállításaira ), és betonstabilan tartsa a számára fixált órajeleket...
-
Oliverda
titán
válasz
BlueAthlon #66 üzenetére
Passz, de el tudom képzelni, hogy ez is valami ASRock BIOS probléma. Majd ha lesz erre időm megnézem az ASUS-ban.
-
BlueAthlon
senior tag
Asrock FM2A88M Extreme4+
Nehogy azt mond, hogy kevés a 4+2 rajta, mert a dettó ugyanezzel a tápellátással megáldott A85-ös elődjében a 6800K betonstabilan ment erős tuning esetén is
Sőt, teljesen alapórajelen is produkálta, úgy ugrált lefelé 3700/720-ról lefelé, hogy öröm volt nézni... 3000-ig a CPU, GPU meg 655-720 között ingadozott..40 fokosan...
-
sb
veterán
Szerintem a 45W-os Kaveri nem sok HTPC-be sem annyira. Bár tény, hogy sima HTPC/NAS-ba én is Bay Trailt és Kabinit várok. De pl. 3D-hez eddig 65W-os proci kellett. Nem tudom ezt a Kabini el fogja-e bírni.
Netezős konfignak pedig még talán kevés is a 45w-os. A 65W-os meg kb. arra jó, "általános használtra". De persze kinek mi az igénye...
Ill. A 4 magos Kabini, Bay Trail azért, ha 3x gyorsabb is, mint a régi Atom/Brazos és éppen elég nezetgetni, ha másra is használod kevés lehet.
Plussz mindez függ a többi versenytárstól is. Elég lehet netezni bármelyik, de ha van hasonló árban jobb akkor már kétséges mit választ az ember. Márpedig ez a szegmens most eléggé túltelített. Sok jó megoldás van hasonló 10-45W TDP-ből.
szerk: De meg is fordíthatjuk a kérdést. Talán félreértettél a "nezetős" kifejezésemmel. Egy 65W Kaveriből jó, erős általános gép lehet:
- Cpu-ban is kellően erős (még ha az Intelhez képest nem is olyan acélos)
- Gpu-ban is bőven elég általánosságban.Egy ilyen, nem netezős, hanem "általános, erősebb gép" gép is simán mITX-be való már. Ehhez viszont szerintem kicsit túl vannak árban méretezve az mITX lapok.
-
Mercutio_
félisten
Akkor már inkább egy SAPPHIRE R7 250 1GB GDDR5 Low Profile bár ezt sem forgalmazzák, a jó kis HD7750 GDDR5 1GB LP-t pedig már nem
-
sb
veterán
Kicsit jobb, de nálam ez az ársáv sem játszik.
Kisebb netezős/HTPC, stb... gépbe egyszerűen nem lehet semmit összerakni mITX-ben AMD oldalon olcsón.Intelnél Celeron/Pentium 12-15k-s procik és alá van mITX lap 17-18k-tól. (Hogy az előző generációs, még olcsóbb H61/B75 megoldásokról ne is beszéljünk). A55-ben sem volt igazán használható olcsó lap mITX-ben AMD vonalon.
AxBattler, igen. Ez az egy amihez elképzelhető. Kár, hogy erre (gamer konfignak) még kevésbé alkalmas a Kaveri. Marad az "izmos HTPC" lehetőség, ami meg önmagában ellentmondás kicsit.
Persze ettől még vékony rétegigényként létezik, de nem hiszem, hogy általános lesz. -
Ha valaki egy durvább HTPC-t, vagy egy hordozhatóbb gamer csodát szeretne összedobni, mondjuk egy 50k-s házban, akkor elképzelhető, hogy ilyet vesz.
Persze egy kimerítő cikket erre áldozni nem hiszem, hogy érdemes, de egy mITX-es tesztbe belefér egy ilyen lap is.
-
sb
veterán
Ezek mITX verziójára én kevésbé vagyok kíváncsi.
MATX-ben 25-35k, ez mITX-ben 30-40k között lesz. Nem tudom kinek melyik extra kell, de számomra ez már a felesleges kategória ár/érték arányban.Olcsóbb lapokról persze jöhet a teszt.
Ha lesznek valaha ilyen AMD-s lapok egyáltalán.
-
Oliverda
titán
Bizonyos termékeket szándékosan nem forgalmaznak bizonyos országokban. Termékstratégia. Van olyan cucc ami pl. az USA-ban nem kapható, de itt igen, és olyan is van, amit csak Ázsiában forgalmaznak.
Nem tudom, hogy a Gigabyte pontosan milyen megfontolásból nem forgalmazza erre fele az UP4-et, de teljesen tudatos a dolog.
BlueAthlon:
"Asrock FM2/FM2+ lapok kivétel nélkül túlfeszelnének mint a bolond, főként ha XMP-ből betöltöd a memória-beállításokat. Öröm nézni, hogy manuális feszültség / szorzó beállítások mellett is , ha a 2400-as opciót választod, akkor 1,45V-ra teszik a procit és 1,4V-ra a NB-et."
Jóvan'.
A 2133-as profilt választottam ki, de ezek szerint akkor itt van a kutya elásva. Ez így egy elég nagy baki. Az ilyenekre értettem, hogy van még hova fejlődniük.
A throttlingos jelenség milyen alaplapnál/alaplapoknál jött elő?
-
BlueAthlon
senior tag
Oliverda :
Asrock FM2/FM2+ lapok kivétel nélkül túlfeszelnének mint a bolond, főként ha XMP-ből betöltöd a memória-beállításokat. Öröm nézni, hogy manuális feszültség / szorzó beállítások mellett is , ha a 2400-as opciót választod, akkor 1,45V-ra teszik a procit és 1,4V-ra a NB-et. Én már teljesen megszoktam, és manuálisan korrigálok vissza.
Ezt még későbbi BIOS release sem fogja javítani, lefogadom. Nagyjából 2 éve, az Trinity megjelenése óta így van, ahol még a 2133-hoz is feszemelés kellett szinte, 2400 meg stabil sem volt.
Kérdésem lenne viszont: Látom, hogy a tuning tesztek csak procira mentek... Kombinált terhelést nem néztetek ?
Sajnos tapasztalatom, hogy teljesen kikapcsolt energiagazdálkodási opciók esetén , megfelelő hűtés ellenében azonnal throttlingolni kezd szerencsétlenje pl. már egy Unigine Valley futtatása közben is. Csak CPU oldalon semmi baj, lehet nyúzni IBT-vel órákig, betonstabil lesz 4,5-ön, de ha a GPU is használatban van, akkor dadog.. 4,2-4,5-ről azonnal ugrik vissza 3-ra, IGP meg mondjuk 1000-ről 450-re időnként... VGA tesztekben tapodtat sem gyorsul, mert ugrál vissza folyamatosan...
Láttam, hogy ezt a viselkedésmódot ti is észrevettétek anno a kaveri tesztetekben, bár gondolom az engergiagazdálkodás számlájára írtátok. Viszont K-s proci esetében, megfelelő hűtéssel, tápellátással, teljesen kikapcsolt energiagazdálkodási opciók mellet ez elfogadhatatlan.... ( azért K-s, hogy tuningolni lehessen ).
-
LGLuke
őstag
Ezt a megállapítást ugyan nem fejtettem ki, de arra gondolok, hogy végülis nem a csúcslapok lettek összehasonlítva, így van olyan lap, ami körítést tekintve is jobb, hiszen a Gigabyte zászlóshajóján pl DisplayPort is van, ami szimpatikus.
Az egész hozzászólás részemről nem Nektek szólt és nem kritika volt, hanem elkeseredés és nem csak Gigabyte miatt, hanem az összes AMD-s termékeket gyártó vállalat miatt.
Egy másik pl. SAPPHIRE 100369LP Radeon R7 240 2GB DDR3 Low Profile w/ Boost Video Card
Nálunk természetesen (még) nem kapható! -
LGLuke
őstag
Mondom a csúcs lapja, ami GA-F2A88X-UP4
Kedves Oliverda:
Ezt írtam: "Mostanában felfigyeltem arra, hogy az AMD és hozzá kötődő újdonságok nem jutnak el hozzánk, vagy csak hatalmas késéssel."
Ez részemről egy megállapítás, amit alátámasztja az, amit írtál:
"de sajnos a Gigabyte valamiért úgy döntött, hogy (egyelőre) ezt a modellt nem hozzák el Európába"Sajnos ezt tapasztalom. Vagy késve érkeznek, vagy el sem jutnak hozzánk! A cikket pedig elolvastam!
-
Oliverda
titán
Szerintem van. Engem speciel már kisegített néhányszor.
leviske: "A méréseket az alaplapok gyári alapbeállításai mellett végeztük el." (6. oldal)
LGLuke: Miért nem olvasod el a cikket mielőtt kritizálsz?
"Néhány olvasónkban jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mi a helyzet a GA-F2A88X-UP4-gyel, de sajnos a Gigabyte valamiért úgy döntött, hogy (egyelőre) ezt a modellt nem hozzák el Európába, így hazánkban jelenleg a G1.Sniper a csúcs." (4. oldal teteje)
-
Dani_kp
addikt
-
-
LGLuke
őstag
Mostanában felfigyeltem arra, hogy az AMD és hozzá kötődő újdonságok nem jutnak el hozzánk, vagy csak hatalmas késéssel. A Gigabyte csúcs lapja már hónapokkal ezelőtt kapható volt a newegg.com oldalon, nálunk meg hetente megnézem és nem kapható azóta sem.
A tesztben egyébként ennek kellett volna szerepelnie: GA-F2A88X-UP4Fura nagyon, hogy VGA-kból is hiány van AMD téren, sőt az új Kaverik is lassan terjednek. Q1-re ígérik az A8-7600-at, de az sem akaródzik jönni. Bizonyos alaplapok sem elérhetőek.
Pedig gondolkoztam otthon egy HTPC építésen, ami vagy a HP MicroServerből készülne egy SAPPHIRE R7 250 1GB GDDR5 Low Profile MICRO HDMI kártya segítségével, vagy összeraknék egy Fractal Design Node 304-es házba egy Gigabyte GA-F2A88XN-WIFI alaplap és egy AMD A8-7600 APU-s rendszert.
Se az APU, se a VGA nem kapható, de már hónapokkal ezelőtt bejelentették őket!
-
darkarthur
senior tag
Jó teszt volt!
Szerintem az Asus sem drága.
-
katt777
félisten
Angolul kellett volna.
Nekem mindig 1-2 napon belül válaszoltak, ha mást nem, azt, hogy nem találkoztak még a problémával. Amikor megoldottam, meg is köszönték.
Amúgy semmilyen alaplaptól nem lesz gyorsabb egyik Kaveri proci sem, ha AMD-t vennék, ma is a 6800K mellett döntenék.
-
jambiyya
őstag
"Ezenkívül akár hibajelentést is írhatunk, majd elküldhetünk az ASRock ügyfélszolgálatának, amennyiben bármilyen kérdésünk vagy problémánk lenne." - és aztán nem válaszolnak. Nekem legalábbis még soha.
-
sagit
veterán
Köszönöm a tesztet!
Tudom, ezeknél a lapoknál nem a kinézet a fontos de van bajuk, az asrock néz ki a legkulturáltabban szvsz.
Az Asus fekete-arany kombójától kiver a víz, az MSI jól is nézne ki csak az a gagyi sárkány... ( 15 éve gémer pistáknak készül?) és ott a giga neon zöldje, ha full fekete lenne, vagy valami kevésbé rikító szín lenne az lenne a nyerő. -
vittorio7
őstag
Jó írás, köszönjük. Az ASUS kifejezetten szimpatikus darab.
-
evo86
csendes tag
Én egy i5 4570-et cseréltem A10 7850k-ra és nem bántam meg, csak az a fránya MSI lap mikor lesz kapható már???!!!
-
deja vu
addikt
válasz
Whysperer #36 üzenetére
Tudjuk, hogy külföldön élsz, de attól még elég nehéz megérteni, hogy mit írtál. 4 modulos még erősebb igp-s Apu nem lesz, a 4 modul mellé be se férne normális igp. Szerintem elég lenne ha az a 4 mag erősebb lenne, dergander például nagyon megszívta a a10 7850k-val, eladta aztán lett i5 3570k ami sokkal jobb volt játékok alatt.
-
Whysperer
addikt
Lehet En vagyok a hulue,de nincs fantaziajuk. APUS ALAPLAPOK es ugy neznek ki mint a cpu+vgas lapok. Miert. Mierr nem lehet mondjuk kevesebb pci es a apu meg nagyobb feluletu mint egy sima cpu. Aztan ra egy jo hutes meg vizhutes es akkor lehetne 8 szal plus egy erosebbe video mag benne. Nem is ertem. Mert egy nyolc szalas plus egy integralt mondjuk 280x aztan arra egy jo kis viz vagy egy K2 fele huto megfelelo foglalattal es matis jo telhesitmeny lenne. Venne mindenki mint a cukrot. Aztan ha nem lenne elg e yeljesitmeny? A pcie slotba vehetnel melle egy 280x-t crossba .... kepzeljetek el mennyire mibdenki ezt vasarolna...
-
Atocha
senior tag
Az emberek 95%-a be se mer lépni a BIOS-ba.
A maradékból 3% bár belép, de fogalma sincs mi van ott, csak nyomkodja....Mind jó lap... nincs extra különbség. Azt vedd amit szeretnél, amihez húz a szíved.
-
derive
senior tag
Szep es jo, hogy csucs alaplapok vannak, de mar csucs APU is kene bele, mert a mostaniak az arukhoz kepest harmatgyengek..
-
nyunyu
félisten
A SATA csatlakozókat illetően az MSI mind a 8 darab natív portot kivezette az alaplap szélére, melyek alatt egy ventilátorcsatlakozó, illetve a POST CODE kijelző található.
Ennek a POST CODE kijelzonek van valami ertelme?
Vagy mar nem divat, hogy az alaplap bootolas kozben kiirja a kepernyo jobb also sarkaba, hogy all a folyamat?OK, ha rossz a VGA, akkor nincs kep.
-
dezz
nagyúr
Szerintem valójában nincs egetrengető különbség. Leszámítva talán a tantálkondikat, de ezek az "aranyos" kondik sem alu ELKO-k, mint régen. Az elektronika kvázi ugyanaz, csak a fizikai elhelyezkedése más az áramköri elemeknek. Ezek a diszkrét FET-ek sem azok a FET-ek, mint a régi lapokon, hanem hasonlóan alacsony Rds(on)-osak, mint amik az MSI-n egy tokban vannak az adott fázis vezérlésével - mely vezérlések az ASRockon külön chipekben foglalnak helyet (elvileg hátul is kell lennie egy IR3565A-nak, mert egy ilyen 4+2 fázist vezérel, egyébként viszonylag új chip).
(#24) nyunyu: Más különbségek is vannak köztük.
Nem csak az alkatrészek márkája számít, adott gyártónak is van jobb-rosszabb típusa, de még egy jó típusnál is nagyon sokat számít az áramköri körítés. -
nyunyu
félisten
Ez pedig egy adott hangkártyának a cserélhető OPAMP fóruma.
Röviden összefoglalva a hangzásért felelős egy bizonyos szinten és nem kell hozzá vájt fülünek lenni csak legyen összehasonlítási alapod és rendszered legalább 96kHz/24 bit digitális jelek fogadására legyen képes.???
OPAMP az analog jelet erositi, altalaban nem teljesen linearisan, igy mindegyik OPAMP maskepp szol, mert az egyik a magasakat erositi jobban, masok a melyeket...
Kell elejuk egy DAC, ami a digitalis jelfolyambol analog hullamot csinal.Hazimozierositomben TI/Burr-Brown DAC+OPAMP van, de valahogy nem vagyok hanyattesve a hangjatol.
-
nyunyu
félisten
Erre a célra egy külön megvásárolható kiegészítővel is készült a Gigabyte, mely az OP-AMP Premium Upgrade Kit névre hallgat. A csomag három gyártó termékét tartalmazza: Burr-Brown (OPA2111KP), Linear Technology (LT1358CN8) és Analog Devices (AD827JNZ)
Komolyan gondoljak, hogy 80$-ba kerul a neweggen?
Ezt akarhogy szamolom, 33.6$ a harom OPAMP, ha egyesevel veszem oket.
Harmojuk kozul a legdragabb TI/BB itthon is kaphato.
-
Először is köszönet az összefoglalóért, ez most kellett!
Viszont ez az Asrock most nem jött át, az Asus viszont egész pofásra sikerült! -
dezz
nagyúr
Cikk (ASRock): "A rendszer összesen 8+2 fázisból gazdálkodik, melyek viszonylag fapados felépítéssel rendelkeznek"
Mit kell érteni a viszonylag fapadoson, amikor 1. 8+2 fázis, 2. digitális vezérlésű, 3. jó FET-ekből, 4. jó tekercsekből és 5. jó kondikból áll?
(#15) gagyi67: "és rendszered legalább 96kHz/24 bit digitális jelek fogadására legyen képes."
Nem szeretnék ezen itt nagyon vitát, de 1. mi köze a digitális jelet fogadó rendszernek az analóg műveleti erősítőhöz? 2. 16-bit/44.1kHz alapú rendszer is lehet bőven high-end, ahol ugyanúgy sokat számít az OpAmp (term. analóg domainen).
-
gagyi67
csendes tag
A műveleti erősítők kritikus szerepet játszanak az audiohardveren belül: ezek erősítik fel az analóg jeleket, befolyásolva a hangszínt és hangárnyalatokat. A hangzás elkötelezett szerelmesei gyakran döntenek a műveleti erősítők cseréje mellett, hogy a végletekig finomhangolják a teljesítményt
[link][link]
A fenti link egy kicsit száraz de ha műszaki emberke vagy akkor meg tudod emészteniEz pedig egy adott hangkártyának a cserélhető OPAMP fóruma.
Röviden összefoglalva a hangzásért felelős egy bizonyos szinten és nem kell hozzá vájt fülünek lenni csak legyen összehasonlítási alapod és rendszered legalább 96kHz/24 bit digitális jelek fogadására legyen képes.üdv
gagyi
-
Zso2
őstag
válasz
Rypejakten #12 üzenetére
Megnéztem pár tesztet ,sejtettem a dolgot ,érdekes ez a hegemónia mostanában,hogy 2 éves processzoromat nem érdemes lecserélni így bőven garancián túl használom a cpu-t,amit nem szeretek..
-
Reinkz
senior tag
mitx lapokat csinálnék mert ez a proci a saját igp-t hajtja ki mást nem, szvsz fölös a 3db pcie sín.
-
Zso2
őstag
Most i5-2500k-m van 7870-nel megtámogatva, van olyan Kaveri processzor amivel érdemes lenne leváltani.
Szóval meguntam a rendszerem, le fogom cserélni és láttam,hogy ezek a csúcsnak nevezett alapok egész jó áron vannak, ezért elgondolkodtam ,de csak akkor akarok megint AMd-t,ha valamennyit legalább gyorsítana a rendszeremen. -
Mercutio_
félisten
Hasonló teszt lesz mITX lapokal is esetleg?
-
lemusz
addikt
És ööö ilyen x4 750K -760K hoz hasonló, de erősebb Athlon procik fognak még érkezni?
-
Rypejakten
addikt
biztos jól mutathat a sajtófotókon a két bepattintott 290X, de mi hajtja ki? ha már FM2+, és éljen az IGP, én inkább minimalizálnék, és nem a 3 x16-os síneket erőltetném.
-
8th
addikt
Hosszú idő óta ez az első ASUS lap amire rákívántam.
-
Archer
őstag
Asus és az MSI is szimpatikus de az Asrock is jó lehet ár/érték arányban, a Giga tápellátása viszont elég fapados és egy árban van az Asrock-kal, így nem valami jó vétel.
Akula: ilyen integrált témánál kb. semmit. Komolyabb hangkártyákon cserélgetve ki lehet tapasztalni a fülednek leginkább tetszőt.
-
Akula
őstag
Nem vitás, hogy Asus. Amúgy sokkal tetszetősebb is
Amúgy az mire való, hogy a Giga lapnál cserélhető a műveleti erősítő, ráadásul 3 más gyártóé is beépíthető. Az mit fog jelenteni használat során?
-
Remek cikk / bemutató lett, köszönjük !
Már vártam ezt az AMD -től... Intelről sokat is hallani AMD -hez képest...
Csemegzéznivaló akad bőven, remek bő tartalom !
/csoda, hogy az AsRock "ajánlott" plecsnit kapta meg- Asus és MSI is jól teljesített/
L
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H87I-PLUS H87 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z390-PRO GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Asrock B360M Pro4 microATX - elkelt TheCrafter22 kollégának, értékelésre vár
- Eladó saját használatból MSI Z87-G43 GAMING 1150-es foglalatú alaplapom
- Kingston FURY Renegade 32GB (2x16GB) DDR5 6400MHz KF564C32RSK2-32
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!) - ELKELTEK
- HYNIX 2GB DDR3 RAM eladó
- 134 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX8H) - Intel Core i9-13900HX, RTX 4090
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest