- iPhone topik
- A Z Fold7, vagy a Magic V5 a vékonyabb valójában?
- MIUI / HyperOS topik
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Macrodroid
- Légies iPhone halvány színei
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mobil flották
Új hozzászólás Aktív témák
-
priti
addikt
Egyfelől értelek, másfelől nagyon nem. Mintha meggyőzött volna valaki, hogy az architektúra biztosan rossz. Szerintem a ZiiLabs-os történet és semmi más, de ezt te tudod. Szerintem a friss szellemi tőke "beavatását" követően érhet minket meglepetés simán...
Amikor azt írod, hogy az Intel már saját utat jár és már nem másol és emellé a "rossz" indoklása meg végsősoron AMD és NV mintákra épülő eltérésre van levezetve... azér' az nem következetes.Egyrészt ha szoftveres a probléma, akkor már a mostani hardver teljesítményét sem ismerjük pontosan, így arról beszélni hogy mennyivel több tranyó kell majd a konkurencia követéséhez elég meredek.
Másrészt ha feltételezzük, hogy igazad van abból sem feltétlen következik egy "eröltetett" követés -asztali fronton legalábbis- egy olyan helyzetben, amikor az Intelnek akad jó CPU-ja és más dolga sincs IGP-s versenyhátrányban, mint adni olcsón egy jó procit játékra ami mellé belefér a keretbe egy külső VGA-s konfig. Még mindig nem elég erős az IGP ahhoz, hogy ez ne üssön mindent.
Itt a játékipar azért erősen játszik, lássuk be az Intel IGP-je másra azért vállalható. Azért annyira nem szar.
Én a tokozáson belüli multit kizárnám, de egy talánt megér, ha eröltetett a menet, de mér' lenne olyan nagyon eröltetett? Nincs ez túlspirázva?
Aki nem játszik, annak fel sem tűnik a különbség. Az idősebb játékosok fele weblapokon játszik, meg telefonon. Elég ez az IGP.
Ha igazad van, akkor az "új csapat" már ezerrel nyomja az új architektúrát, és ez az a mellékág, ami senkit nem érdekel, csak kijöttek vele "izomból duplázva", hogy valami legyen, ha nincs igazad akkor még új architektúra sem kell.
Azért annyira nem sok idő 1-2év, hogy egy Intel ne húzza ki röhögve. Jó, nem lett olyan erős, de erősebb... elég is a többségnek bőven.
Talán egy picit tud csippenteni az AMD egy átmeneti időszakban a piacból, de aztán rögtön el is veszítheti kisvártatva. Annyira nem tűnik ez nagy kalandnak. Ez a tiktakk a saját hülyeségük. Bármikor el lehet felejteni. -
priti
addikt
Skálázódás...
Ez kicsit olyan, mint amikor arról beszéltek, hogy a MySQL nem skálázódik extrém feladatokra, aztán amikor a Facebook belenyúlt és elmesélték hogy másodpercenként 60 millió lekérdezés meg 4 millió sor megváltozatatása megy MySQL-el, akkor meg ment a pislogás meg a hümmögés.
Szóval most te látsz a driver mögé, vagy szoftver nélkül beszélsz skálázódásról, pontosabban egy architektúra jövőjéről?
Én azt hallottam, hogy az Intel szerint a meghajtóprogramot kell alapjaitól újraírni és mintha te magad is írtad volna ezt valahol...
Nem lehet hogy van vajnyi köze a skálázódáshoz?Nem kötekszem, csak úgy tűnik, hogy meggyőződésed, hogy ez szar és ki kell dobni. Tutkó? Mér' tutkó?
-
Simid
senior tag
Lehet, hogy ez nem egy jól skálázódó architektúra viszont az nyilvánvaló, hogy a fejlesztésénél a mobil platformot célozták meg. Oda viszont nagyon jónak tűnik. Funkcionalitásban felnőtt a feladathoz, teljesítményben meg - GCN ide vagy oda - egy olyan architektúrával kell versenyeznie amit 3-tól 300W-ig mindenhol bevet az AMD és ez a nyilvánvaló előnyök mellett kompromisszumokkal is jár. Az az előny ami megvan desktopon egyértelműen elveszni látszik mobil fronton. Skálázni lehet nem tudják olyan jól, de ez még nem tűnik akkora hátránynak. (Tudom, hamarosan az lesz, de az elképzelhető, hogy sunyiban már jó ideje fejlesztenek valamit, nem?)
-
lenox
veterán
Azert a memoryt nem zarja ki es a tdp keretet sem. Azert az erdekes felvetes, hogy bar jatekok alatt ugy skalazodik, mint pl. a trinity (ahol amugy a cpu resz is duplazva van), de 3dmarkban nem, tehat szar. De leginkabb kellene tobb adat es meres mielott barmit erdemes lenne rafogni.
#529: Azt hogy merted, szerintem kb 15 wattnal nem fogyasztanak tobbet.
-
lenox
veterán
Fura, hogy itt a 3dmark scoret hasznalhatonak talalod. Amugy mar a 4770k is 1500 folott teljesit, nem kene gyanus legyen, hogy ez siman valamilyen bottleneck, es nem altalaban az architektura hatara? Pl. annak fel kene tunnie, hogy a 'jo' architektura 50%-kal tobb gflops-bol 10%-kal er el nagyobb pontszamot.
Amugy azt tok logikatlannak talalom, amit a gt3-rol irsz, nem pont egy ultramobil chipben kene szabadulni a felesleges tranyoktol, es a tok mindegy mennyit fogyaszto desktop chipnel lenne mindegy, hogy mennyi van benne? Na kivancsi leszek, mik lesznek a mert eredmenyek, mostanaban ugy tunt, hogy eleg sok elorejelzes nem jott be, nekem ezek is gyanusak. -
Atom_Anti
senior tag
A 35W Richland esetleg szintetikus GPU benchmarkban megközeliti 5800K-t, de játékokban nagyon messze attól. 8650G -re throttling, throttling és throttling jellemző (nem tudom mi magyar megfelelője). A GT3e meg még 5800K hoz képest is elég durván teljesit, legalább is Anandtech tesztjében...
-
erre normál esetben azt mondanám, hogy benchmarks or it didn't happen, de én sem tartom jó előjelnek, hogy a GT3-as mobil SKU-t senki nem kapott tesztelni
a pontos %-okkal azért várjuk meg, amíg valaki kap ilyen chipet - bár azt azért megjegyezném, hogy ha az eDRAM megoldja a chip teljesítményproblémját, akkor az nekem nem az architektúra skálázhatóságában utal problémára, hanem DDR3 által kielégíthetetlen sávszélesség-igényre.
-
lenox
veterán
Nekem ez a szazalekszamitas nagyon nem all ossze. De remeljuk majd lesz rendes meres, ami helyre teszi.
az eredményekből tisztán látszik, hogy duplájára növelve az IGP blokkják a teljesítmény meg sem közelíti a duplázást. Ez az architektúra így nem jó.
Ez egy eleg sokvaltozos jatek, melyik szamokbol latszik tisztan? Amugy gondolom ugy erted, hogy ez az architektura nem fejlesztheto ertelmesen. Oke, de pl. nekem nem mindegy, hogy a legnagyobb hp mobil workstation-t kell-e cipelnem, hogy ertelmes gpu teljesitmenyem legyen, vagy eleg egy kisebb is, szoval pl. nekem ez alapvetoen jo, es az kevesbe erdekel, hogy a kovetkezo korben ujratervezik-e az egeszet, vagy esetleg kidobjak az egesz inteles lapot es amd apu lesz helyette.
#478: Nem tudom, mi alapjan szamoltal ugy, amd oldalon az a6-5400k fele annyi feldolgozot hasznal, mint az a10-5800k, megsem fele a teljesitmenye, akkor a logikad alapjan az se egy jo architektura. Csak ez a gondolkozas jopar mas bottlenecket nem vesz figyelembe.
-
M@trixfan
addikt
Én értem amit mondasz, de akkor tudnék maradéktalanul egyetérteni ezzel a gondolatmenettel ha a nextgen gépek APU-ja FX processzort és minimum 7950-es GPU-t tartalmazna. Persze, óriási különbség a spéci APU, a nagy sávszél és az egész jövőbemutató arhitektúra, csak az optimalizáció céljának a plusz előny kovácsolásának kellene lenni. Azt értem, hogy az ugyanannyi pénzből kihozható lehetőség a nextgen megjelenésekor a két konzolnál nagyobb lesz mint PC-n. Viszont abszolút értékben nézve én nem hiszem, hogy mindig meglesz az 1080p@60fps mint egy i5+GTX 770 összeállításnál. Laikusként úgy gondolom, hogy a játék gerince a Compute egységeken és a GPU többi részén fog futni, a Brazos 2.0-án a körítés fog menni. Annyira szerintem nem agilisek ezek a magok mint egy Cell SPE, bár lehet tévedek. Persze egy fizika kihelyezése is baromi nagy előny, de úgy érzem a GPU rész arányosan jobban le lesz terhelve mint egy hasonló PC változatnál. Én azt hiányolom, hogy sehol sem olvastam olyan követelményt amiben a Sony/MS lerögzítené, hogy minden játéknak minimum 1080p@30fps kell futni, még ha nem is 60fps. Aztán voltak ilyen hírek is, hogy a BF4 720p lesz a 60 fps miatt. Remélem nem így lesz, hónapok teltek el azóta.
Haswell kapcsán nagyon jó hír viszont, hogy korrekt a 23,976Hz! Úgy néz ki optimális HTPC platform lett belőle. Állítólag az eddigi legpopntosabb implementáció.
-
priti
addikt
Ezt mindig, mindenki leírja mégis kell ez a cirkusz. Sokkal egyszerűbb lenne kiválasztani egy konfigot és a hardverei végére odaírni, hogy gamer edition.
Ha gamer edition hardverekből raktál össze gépet, akkor kaptál egy konzolt, amin futnak a konzolra írt sw-k.
Az egyenhardver sw előnye ugyanúgy megvan. De nem, mert akkor választhatnál házat, hűtést stb. és még a végén jó is lenne.Most generációról generációra feltalálják, hogy a PC-n lehet játszani meg filmet nézni, csak előtte le kell butítani nehogy feltörék, aztán feltörik.
-
-
lenox
veterán
Az eDRAM nélküli GT3-as IGP 10-30%-kal lassabb az eDRAM-os verziónál. Ez alatta van az A10-5800K IGP teljesítményének.
Nem tudom, ezt pontosan hogyan gondolod, lesz egyaltalan desktop haswell edram nelkul es gt3-mal? Mert egy mobil igpt desktop igpvel hasonlitani az nem tul hasznos, akkor mar inkabb hasonlitsd mobil trinityhez. A neten meg csak az Anand cikket lattam, amiben gt3e volt, de annak nagyon sok problemaja van, ugy ertem ilyen kovetkeztetes nem vonhato le belole. Tehat pl Anand ugy mert, hogy mobil trinity es iris pro 1600 MHz ramokkal, desktop trinity es ivy 2133 MHz, desktop hd 4600 2400 MHz. Ilyen korulmenyek kozott a desktop trinity 100 wattbol azert leginkabb alulmaradt a 47-55 wattos iris proval szemben, nem is kicsit. Volt ahol megkozelitette, meg olyan is volt, hogy bizonyos settingnel kicsivel jobb volt, de leginkabb nem. Az is latszik a tesztbol, hogy legtobb esetben a tdp emelesevel azert az fps is no (vagy masik iranyban a tdp csokkenesevel az fps is csokken), szoval a rendes osszehasonlitasnal (84 wattos iris pro vs 100 watt trinity, vagy mobil esetben 28 wattos iris vs 35 watt trinity) mas lesz az eredmeny. Szoval abbol a tesztbol kb. az az egy osszehasonlitas a legkevesbe problemas, hogy a mobil iris pro fele annyi wattbol kb. eleri az ivy+650m teljesitmenyet.
Amugy szerintem egyelore nincs tranyoszamverseny. Akkor lenne, ha mindenki csak minimalis hasznot tenne az arba, de mint tudjuk az intel egyelore oriasi felarat tud elkerni. Notebookoknal fogyasztasverseny az inkabb van, nyilvan ez osszefugg a tranyoszammal, de nem direktben. De ott sem 50 watt korul, szoval a lenyeges verseny 28 wattnal, 15 wattnal es alatta lesz, amirol meg nem lattam a neten infot. -
dezz
nagyúr
Tudás szempontjából talán (HSA a Kaverinél is megvan, de a MS és a Sony kért pár extrát is, ami a Kaverinél nem lesz), de teljesítményben még nem (ami a PS4-et illeti, mármint abban több CU lesz) és memsávszélben sem (hacsak nem lesz a Kaveriből is eSRAM-os változat). És mint írod, nagyon nem mindegy a sw, nem csak a driverek, hanem az erős optimalizálás konzolon.
(#430) Sinesol: Az új konzoloknál könnyebb lesz kihasználni a hw-t, mint a PS3 esetén (lásd Cell). Éppen ez volt az egyik cél.
-
P.H.
senior tag
Csak 1 generációra gondoltam a kérdéssel. 2 generáció alatt úgyis el kell költeniük 1 milliárd tranzisztort, hova lenne különben Moore törvénye
Addigra a ZiiLabs-féle megoldás is beérhet náluk.Ez az L4-használat új megvilágításba helyez(het)i a majdani Xeonokat, ha nem is elsősorban a Haswell-alapúakat, de legalábbis a következő tick-et. Pl. külső chip-en mellékelt cache, mikor is láttunk ilyet x86-ban legutóbb?
-
Sinesol
veterán
nem erröl az architrekturarol beszeltem azt hiszem felreerted.
A kaveri 3.0 alatt a kaverit követö 2-3.apu generaciot ertem ami ugyanugy az ez év vegi kaverivel kezdödöen közös memoriacimteret hasznal a cpu-val. Ha ez igy folytatodik akk konzolokat szerintem 2015 tajekan siman behozza a pc, mivel a konzolnak a kaveri szintü hardvert rakjak ami uj architektura, viszont 2-3 ev mulva mar gyakorlottabban sokkal jobb apu-kat tudnak majd tervezni. Konzol oldalrol viszont talaán 2015 ben ernek el oda hogy kellöen kiismerik es lesznek esetleg mar aaa cimek..habár a ps3 peldajat latva lehet ez még több idö lesz.
Ugyertem tehat hogy joval hamarabb a konzolok nyakan lesz a pc mint a 6-8 eves generaciovaltasi idö, altalaban ilyen szintü ujitasnal mint ami a kaveri lesz , az ezt követö2-3 ev evben jobb optimalizacioval +még ujbb architekturaval nagysagrendekkel tudjak javitani a teljesitmenyt. Biztos nem kaveri 3.0 lesz de majd kitalalnak valami szepo nevet neki
Peldaval elve 5870-7970 nem kis ugras 2-3 ev alatt..cpu fronton meg c2quadtol sandy bridgeig megintcsak.
Mindeközben a konzolvilag fix hardverrel van meg aldva es verve egyarant. -
P.H.
senior tag
Mint gondolsz, a helyzetet az Intel tényleg új architektúrával fogja megoldani, vagy inkább 'izomból'? A 14 nm 2014-es bevezetése általánosan elterjedté teheti az eDRAM-ot náluk. Átmeneti megoldásként nem elképzelhető, hogy ebbe fektetik azokat bizonyos a tranzisztorokat, ha már 22 nm-en is 'helyreteszi' a dolgokat?
BTW, a 128 MB L4-et a CPU-k is használhatják most, vagy ez kizárólag az IGP privilégiuma?
-
HeavyToys
senior tag
Értem, azért jó látni ezeket. Csak gondolom, hogy az AMD pedig a CPU architechtúrában sokkal kevésbé hatékony mint az Intel. Mármint a nyers teljesítményt egységnyi wattra lebontva-jelen állás szerint.
Tudom, hogy a heterogén jövőkép miatt nem annyira lényeges, de nem hasonlít kicsit az Intel P4-es vesszőfutásához az AMD Bulldozer update próbálkozása? Gondolok itt az órajel és fogyasztási keretben való megfelelés örökös problémájára.
Az jó lenne ha jönne a hónapban, de ha nem mondhatod, én megértem
-
HeavyToys
senior tag
Akkor ha jól értelmezem, ez az írtózatos tranzisztor többlet, ha feltételezzük a legoptimálisabb szintet, mondjuk elérik a GCN vagy Kepler skálázódását. Akkor ezt a teljesítményt akár 30-40%-al kisebb áramfogyasztás mellett is elérhetik? Vagy ez nem egyenesen aránylik?
Richland jön már egyébként? Már itt a június, de még semmi konkrét...
-
-
fordfairlane
veterán
...szóval az IGP-t tervező csapat rendkívül vérszegény munkát végez.
Na, örülök, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki ezt észreveszi.
Feltételezve azt, hogy a Gen7.5-ön kívül nincs semmi az Intelnél az aktuális architektúrát kellene gatyába rázni.
Én nem tudom, hogy mit kéne másképp csinálni, de folyamatosan az az érzésem, hogy az Intel konstans 2-3 lépéssel hátrébb van a többiekhez képest, értem ez alatt az AMD megoldásait, és most már lassacskán ide lehet sorolni a különféle ARM alapúakat is, már nem is tudom, hanyadik éve és hanyadik chip generáció óta. És ennek ellenére nem látom az erőfeszítést, hogy be akarnák hozni a hátrányukat.
-
fordfairlane
veterán
Az Intel van ebből a szempontból a legjobban lemaradva a Gen6-7-7.5 generációval.
Az Intel mióta nincs lemaradva ebben a témában? A milliárdos K+F meg sem látszik ezen a területen. Pedig szerintem tuti, hogy dolgoznak alternatívákon is. Egy ekkora cég ilyen óriási pénzekkel a bankszámláján nehogy már annyit tudjon, hogy berak néhány ALU-t, hogy "hozza a kötelezőt". Csak ha a piaci részesedés garantált, minek rakják bele konkrét szériagyártott termékbe...
-
Klikodesh
senior tag
Nyilvanvalo hogy az amd architekturaja jobb, ez nem kerdes, eleg sokba is kerult nekik, viszont az intel ezzel a procival arul valamit amit az amd nem tud. Illetve ugy irsz az intel igpjerol mintha ok nem fejlesztenenek rajta.
Mivel a ket gyarto nem ugyanott gyartat es meg csak nem is azonos gyartastechnologian ez a tranzisztorszam alapu osszehasonlitas csak egy reszet adja a kepnek. Az AMDnek kozel sem olyanok a feltetelei mint az Intelnek, a tranzisztorszam mellett erdemes megnezni a processzorok arat is.
Ha az arat is figyelembe veszed a tranzisztorszam mellett az intel jar jobban ezekkel a procikkal mint az amd a termekeivel.
Az amd tavaly tobbszaz millio dollar kifizetesere kotelezte el magat azert mert nem vasarolt a wsa altal megadott mertekben a glofonal, ertsd semmennyi tranzisztort nem kapott azert.
Hatarozottan jot tett volna az amd merlegenek ha ok is le tudnanak fedni hasonlo nichet mintsem, hogy effektiv kidobjak azt a penzt, hogy maradjunk a tranzisztor alapu osszehasonlitasoknal.6 het es ujra elszamol majd a ket ceg pontosan hany dollart is tud felmutatni ezekert a tranzisztorokert, kivancsi vagyok milyen lesz az AMD merlege ennyivel jobb architekturaval, illetve, hogy ebben a negyedevben nem tud szekhazat eladni.
Amit ezzel a processzorral elert az intel, hogy egy idore a legyorsabb igpt es a leggyorsabb mobilprocesszort kinalja egy termekben, valami amit az amd nem tud nyujtani, es a gcn 2 vel sem fog tudni nyujtani.
Ez egy niche de fedi azt a kis reszet a piacnak amit legfontosabbnak tartottak egyesek, a leggyorsabb igpvel rendelkezo procit, sot megfejeli a legjobb mobilprocival, ezt nyugodtan lehet kritizalni az erlt modszer miatt de ahoz kepest honnan indult az intel nem kis eredmeny. -
UnSkilleD
senior tag
na és akkor skylakeben kell valami nagyobb változtatást is csinálniuk vagy ott is hozzák a minden duplázását? bár ez gondolom az amdtől is függ de szerintem most van a legjobb esélye az amdnek a cpu rész felzárkóztatására tekintve az intel nevetséges cpu erősödését az elmúlt 2 generációban
-
-
ffodi
veterán
Ha jól néztem, akkor csak vezérlő IC került integrálásra (értelemszerűen). Azért nem hiszem, hogy ez olyan nagy mennyiségű hőt termelne (igaz kicsi a "hely"), hogy az valóban szignifikáns eltérést okozzon, figyelembe véve azt, hogy a korábban alkalmazott vezérlőket sem kellett külön hűteni.
Crytek:
Jogos.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! ÚJ AMD Ryzen 5600X 5700X 5800X 5900X processzor 3 év garancia 27% áfa termékbeszámítás
- Intel Core i7-8700K 6-Core 3.7GHz LGA1151 (12M Cache, up to 4.70 GHz) Processzor!
- AMD Ryzen 5 7600 - Új, 2 év garancia - Eladó!
- ÚJ, 27% számlás! AMD Ryzen 7 7800X3D (96M Cache, up to 5 GHz) Processzor! BeszámítOK
- BESZÁMÍTÁS! ÚJ AMD Ryzen 8500G / 8600G AMD Ryzen 7 8700G / 7800X3D processzor 3 év garancia 27% áfa
- Zebra ZP505 EPL - Hőpapíros címkenyomtató
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch SE/Apple Watch SE 2 (2022)
- Xiaomi Redmi Note 11 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Corsair K100 Air wireless (CH-913A01U-DE) DE SN - A1E4G325503IVC
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest