- Fontos fejlesztéssel érkezik a Galaxy A17 5G
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Magisk
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ezt az xls-t évekkel ezelőtt is linkelte valaki, akkor is ennyi volt a megoldás hogy alul a fülre kattintasz jobb gombbal, és kiveszed a pipát a cellavédelem elől.
Nem tudom eredetileg milyen, a google docs editorja nem kapcsolta be a cella védelmet. Mondjuk mindegy, használtam régebben Excellt is, így nem volt ismeretlen a cellavédelem funkció.
-
ViZion
félisten
PDF-be beágyazza a fontokat szerintem még a word is... azért is Portable Document Format, mert eszközfüggetlen, ha sikerül szabványosra megírni. Mondjuk ilyen wordart meg akármik lehet bajosak, nem tudom. Nyomdai standard az a szabványos PDF, legalábbis itthon, Német, Szlovák meg szerb vagy horvát mittomén milyen
nyomdákba küldtem, mindenhol azt kérték.
-
bambano
titán
a pdf semmivel sem jobb, mint a doc, főleg, ha kicsit cifrább ékezetes fontkészletet használsz. az milyen vagány már, hogy összekalapálsz egy doksit, átrakod pdf-be és sok olvasóban más fontkészletből rakja bele az ő-t meg az ű-t, ha egyáltalán belerakja, és ettől szétborul minden...
jelenleg egyetlen formátum van, ami, ha megjelenik, mindenhol pontosan ugyanúgy jelenik meg, és ez a dvi. a többivel csak a bajom volt.
-
ViZion
félisten
Saját példa: Asszonynak cégnél bent gép... több is, mikor melyikhez kerül. Céges laptop, itthon a gép. Itthon megcsinálgatja, menti, nah bent meg széthajítja neki. Végig doc, csak más margók meg kitudja mik elállítva. Amit bentről hoz, attól a Gdock is lerohad, pedig elvileg van rendszergizda, legál MSO licencek, etc... De valahogy mégis minden sz@r, PP-t sem vetít már, mert elege lett a beégésből, csak akkor OK, ha a laptopját használhatja. Persze lehet ez is user error, mert benti gépeket sokan használják.
Másrészt alapból utálom, mert belibbentek a nyomdába, hogy nyomtassam... legújabb MSO, friss, legál és mégsem passzolt. Átfordítva PDF-be -win update: save as PDF- meg végképp nem (automatikus számozású képek, tartalomjegyzék meg ilyesmik rendszeresen szopóág voltak)... én meg gyakoroltam mire sikerült a wordből megközelkítőleg jó PDF-et hegeszteni. Volt, akit elhajtottam, hozzon pdf-et, mert nem tudom kinyomni, a nyomdagépnek doc nem jó, pdf-et meg sem PDF printer, sem save as PDF nem tudott normálisat írni. Arról nem is beszélve, ha sikerült, akkor sem ártott Distilleren átengedni, mert amúgy a gép malmozott rajta, mire nyomtatni tudta... Nem tudom, nem próbáltam, lehet ebben a LO vagy más ingyenes sem remekelne. Minden esetre a JÓ DOKUMENTUM az PDF, nem doc vagy ilyesmik.
-
Mi a gond a Wordban mentéssel? (Bár jellemzően rtf-ben mentek.)
Nem akarok én kiadványszintű végterméket, csak jól használható dokumentumokat, amire a Word szinte mindig elég.
A bekezdés-behúzással és a alsó-felső közzel variálok, nincsenek extra igényeim, nincs szükség rájuk.
Az idevonatkozó gondom csupán annyi, hogy a LibreOffice-ban még ennyit is csak nagyon bajosan tudok megoldani, mert mindehhez be kell mennem a bekezdésmenübe, nem tudom közvetlenül a szöveget igazgatni a vonalzócsúszkákkal.Üdv: MaCS
-
mzso
veterán
Ehh... Az itteni xls-t még mindig nem tudja normálisan importálni. Vagy két éve is ugyanígy hibásan importálta, nem lehet használni a szamításokat. ( Bezzeg a freefileconvert.com már akkor is jól konvertálta xls-be.)
-
"Miért baj az, hogy egy lehetőség benne van egy programban": ha egy eszközzel csak és kizárólag rosszat lehet tenni, akkor miért baj az, hogy az könnyen hozzáférhető?"
Ugyan személy szerint hülyeségnek tartom, hogy a csúszkák akadásával csak és kizárólag rosszat lehetne tenni (Miért is???), de akkor maradjunk ennél:
Azt írtad, hogy a behúzáshoz valamiért nem szabad az egyszeri embernek hozzányúlnia. Ez szerintem az jelenti, hogy eleve a csúszkáknak nem kéne ott lenniük, hiszen azokkal babrálva állítom a behúzást. Akkor nem eleve a csúszkákat kéne száműzni? Ha már megvannak, miért baj az, hogy van egy extra funkciójuk is? (Amit akár ki is lehetne kapcsolni...)
Egyáltalán: miért fáj az Neked az, hogy mások szabadon akarják formázni a saját szövegeikat???
MaCS
-
Hány általam készített okiratot láttál már?
Egy irat szerkesztésénél pedig nagyon fontos a rugalmasság -- ezek funkcionális eszközök, a litográfiai értékek mellett mások is nagyon fontosak. Pl. adott esetben az, hogy nyerjek két centit az oldal alján.
Lehet, hogy Te nagy profi vagy kiadványszerkesztésben, az okiratok viszont az én asztalom.Nem mellesleg pedig nem akarok senkit kioktatni a magam vélt kizárólagos igazáról.
MaCS
-
bambano
titán
válasz
julius666 #130 üzenetére
"igényesen formázott": valójában ő csak hiszi, hogy igényesen formázott anyagokat ad ki a kezéből, miközben nem. magyarul áltatja magát egy tévhittel. és annak alátámasztására, hogy miért igényesen formázott a doksija, olyan példákat hoz, amik az ellenkezőjét bizonyítják.
(#131) MaCS_70: "A stíluslapokkal a fő gondom (...), hogy rugalmatlanok.": mert a tipográfia is elég rugalmatlan sok szempontból. tehát az azt leíró stíluslap is az. és ez *helyes*.
"Miért baj az, hogy egy lehetőség benne van egy programban": ha egy eszközzel csak és kizárólag rosszat lehet tenni, akkor miért baj az, hogy az könnyen hozzáférhető?
-
válasz
julius666 #130 üzenetére
Hát igen, jellemzően az enyém az utolsó szó, de az elmúlt húsz évben alig volt panasz arra, hogy nehezen szerkeszthetően az anyagaim.
A stíluslapokkal a fő gondom (amellett, hogy örülnék, ha használnák őket a szöveggyártók), hogy rugalmatlanok.
Egészen pontosan mai példa: jött egy irat, véleményeznem kellene. Egyértelműen automatikusan, előre gyártott stílusokkal készített szöveg, nem is olvashatatlan. A gond csak annyi, hogy éppen az aláírások átlógnak a harmadik oldalra, ami több szempontból is nagyon szerencsétlen dolog.Egy kicsit belenyúltam a bekezdések paramétereibe, és hopp, máris elférek két oldalon, azaz egy lapon, és egységes a dokumentum.
De talán nem is ez a lényeg, az egy szinttel lejjebb van, és itt vissza is térnék az alapproblémához:
Miért baj az, hogy egy lehetőség benne van egy programban -- jelesül a Snap2Ruler. Ártani biztosan nem árt, ha valaki nem használja a vonalzót (mert mondjuk stíluslapokkal dolgozik és nem akar külön formázgatni), az észre se veszi, aki viszont hozzányúlna, annak csak jó, ha vannak akadáspontok.
Szerintem.Számomra jelesül ez a fő ok, amiért nem LibreOffice-t használok -- a MSO-kompatibilitás, úgy tűnik, már egészen elfogadható. (Bár miután a meglevő MSOffice-jaim mellé 60 euróért kaptam SoftMakerOffice-ból 3 telepíthető és végtelen portable licenszet, voltaképp már csak érdekességként követem az Open/Libre-vonalat.)
Üdv: MaCS
-
julius666
addikt
Bambano nyilván arra gondol, hogy a szerencsés workflow az lenne, ha neked, akinek a tartalmat kell előállítania, csak a tartalommal kéne foglalkoznia, a "markupot" megírni. A formázást meg hozzáértők által előre elkészített sablonok alapján vagy generálja utólag a környezet (pl. LaTeX), vagy szerencsésebb esetben szerkesztés közben már "élesben" látod (pl. a stíluslapok az elterjedt irodai csomagokban).
Az tök jó, hogy te igényesen formázott, jól olvasható anyagokat adsz ki a kezeid közül (de tényleg), viszont ha valaki másnak meg utólag bele kell nyúlni, az ugyanúgy fog anyázni, mint te a "profi okiratszerkeztőkre", akár rögtön jó helyre ugrott a csúszka, akár nem.
Aztán persze ha csak valami statikus dolgot állítasz elő, amibe utólag nem kell belenyúlni (mondjuk PDF), ott ez kevésbé fontos, ott max időt spórolnál vele.
-
Az előre elkészített stíluslapokon én azért már túlvagyok, de nem vitatom, hogy nagyon sokaknak jól jönnek. Úgy nagyjából a hozzám befutó dokumentumok 80%-ánál jót tett volna, ha legalább előredefiniált stílusokat használnak. Egészen katasztrofális dolgokat látok, úgymond profi okiratszerkeztőktől is.
Valaha én is gyártottam pár stíluslapot, de nem használom, mert egyszerűen több munkát jelent a használatuk, mint amikor magam alakítom ki a dokumentum szerkezetét. Ez általában csak menet közben alakul ki, a tartalomhoz illesztem a formát, szinte mindig belenyúlok még a legvégén is a beállításokba. Nagyon kényes vagyok mind az irataim külalakjára (még ha nem is értek ehhez hivatalosan), mind pedig arra, hogy könnyen kezelhető, átlátható, a tartalmat jól közvetítő szerkezetbe foglaljam őket.
Akkor is, ha ezt sajnos nem fizeti meg senki.Üdv: MaCS
-
ViZion
félisten
...nálunk előre beállított sablonok vannak faxra, levélre, etc. Van, aki ezeket is "helybenhagyja"
nincs az a rendszer, amivel lelkes melósoktól meg lehetne védeni. Másrészt megértem a kollégát, a megszokás nagy úr. Ha így csinálja X éve, akkor minden más komplikáltnak tűnik. Neki kell ülni, kipróbálni mást, ha van némi elszántság és lehetőség.
-
bambano
titán
természetesen nem az, egy stíluslapot nem nagy durranás összedobni az alapvető esetekre. Latexben van 10 alapfajta, szerintem ez is sok, kb. 6 félét meg lehet csinálni előre, gyártó által, az usernek meg annyi a dolga, hogy ne nyomkodja a gombokat.
egyébként remek, mindössze 5 hsz alatt támasztottad alá az állításomat...
-
Nem vagyok tipográfus, nem születtem annak, nem tanultam.
Átlátható, jól tagolt dokumentumokat akarok szerkeszteni, gyakran sorszámokkal, francia bekezdésekkel. (Az automatikus sorszámozás szerintem rémálom.)
Számomra teljesen triviális, hogy variálom a behúzásokat, és nagyon hálás lennék, ha mások is így tennének, mert sokkal átláthatóbb szövegeket adnának ki a kezükből, és sokkal ritkábban hallanám, hogy milyen jó, hogy az én anyagaim sokkal könnyebben olvashatóak, mint a megszokott.
(Egy ügyfelem történetesen éppen a héten kérte meg a szerződéses partnereit, hogy szíveskedjen ők is olyan formázást alkalmazni, mint én, mert sokkal könnyebb dolgozni vele, pedig csak egyszerű, bekezdésformázásos szövegstruktúrálásról volt szó.)
-
bambano
titán
pedig nem nehéz érteni, amennyiben:
a./ nem születtél közvetlenül tipográfusnak, nyomdagépen
b./ nem tanultál ilyet,
úgy semmi közöd a bekezdések húzogatásához. A behúzás mértékére szabályok vannak, azokat elhúzogatni, egyáltalán: egyszerűsíteni, hogy az user a tipográfiai szabályok ellen vétsen, téves elképzelés.ez a legnagyobb és legalapvetőbb tévedése az összes általam valaha is kipróbált office programnak.
-
Ezt nem értem.
Én állandóan behúzásokat állítgatok, nem ritkán bekezdésenként. Nem ritkán 4-5 féle bekezdéssel dolgozom még rövidebb dokumentumokban is, de mivel elég sokféle paramétertől függök, jóval egyszerűbb a vonalzón tologatni a csúszkákat, mint a stílusokat variálni.
Már feltéve, hogy akadósak a csúszkák.
-
Köszönöm!
A Snap to Ruler az, hogy a vonalzón a csúszkák nem csak analóg módon tologathatóak, hanem vannak fix közönként akadáspontok. Így, ha mondjuk két egyforma behúzású bekezdést akarok kreálni, és kihasználom ezt a lehetőséget, akkor nem kell célozni a csúszkával (vagy a menüt használni), ami úgysem lesz sose pontos, hanem a fix akadáspontok egyforma behúzást eredményeznek a különböző bekezdéseknél.
Ez a MSWordnél ősidők óta megvan, a SotMakerOffice is tudja, de se az OpenOffice, se 4.1-gyel bezárólag a LibreOffice sem tartalmazza, ami nagyon macerássá teszi a szerkesztést.
Köszönettel: MaCS
-
válasz
julius666 #109 üzenetére
Valóban MSO-huszár-féle lennék, mivel a Word az elsődleges munkaeszközöm.
Menüt alig használok, az ikonsort szabtam testre, egészen minimális erőfeszítéssel. Egyszer rászántam úgy negyed órát, azóta ha kell, pár másodperc alatt módosítok valamit -- legutóbb úgy tíz éve.
Így minden ikon, amit használok szem előtt van, de semmi felesleges. A ribbonon viszont folyamatosan olyasmiket látok, amit nem használok -- ha valaki csak alkalmi felhasználó, arra ez fokozottan érvényes kell, hogy legyen, hiszen nyilván kevesebb funkciót használ, mint én.
Az, hogy a menüből eltűnnek a nem használt elemek, csak erősíti a konfortérzetet, hiszen éppen abban az irányban hat, hogy eltűnnek a nem használt részek -- viszont egyrészt kikapcsolható, másrészt egy kattintással megjelentíthető a teljes menü.
Én kifejezetten formázás- és szerkesztésnáci vagyok a Wordben, és bár már jó ideje vagyok kénytelen használni a ribbonos változatot is, sokkal, de sokkal kényelmetlenebb -- ami nem szubjektív vélemény, hiszen de facto jóval többet kell kattintanom egy-egy funkció eléréséhez.
De nem az a bajom a ribbonnal, hogy van, hiszen lám, van akinek bejön. A gond az, hogy nem választható, hanem "kötelező".
-
AAAgold
senior tag
-
julius666
addikt
Hát akkor íme egy ribbon-kedvelő véleménye.
Hogyha te ilyen MSO-huszár vagy (no offense) és ebben éled a mindennapjaidat már lassan 20 éve, akkor a régi felület testre szabásába anno nyilván megérte energiát fektetned, illetve nem éri meg most kidobni azt a rengeteg munkát, tapasztalatot és megszokást az ablakon a ribbon miatt.
Viszont cserébe remélem te ugyanúgy megértő leszel azzal kapcsolatban, hogy a hozzám hasonlóknak, akik csak akkor nyúlnak ezekhez a szoftverekhez ha nagyon muszáj (szerintem az emberek nagyon nagy többsége így van vele), a ribbon sokkal könnyebb eligazodást nyújt az ügyesen kategorizált, ikonos, gusztusos gombok között, mint a lenyíló szalagmenü lenyíló szalagmenüjéből induló akármilyen párbeszédablakon.
Ennél semmilyen automatikus, gondolatfelismerő ribbon nem lehet jobb.
Ez a "gondolatfelismerés" érdekes kérdés, mivel a ribbon semmi ilyet nem csinál, míg a régi felület az igen, a megfigyelt szokásaid alapján heurisztikusan változtatja a menükön belül az elemek sorrendjét
. A ribbon egyik alapvető design döntése volt, hogy ezt a automata marhaságot kidobják és statikus szerkezetű menüket alakítanak ki, a felhasználók nagy többségének szokásaira, illetve hozzád hasonló MSO guruk best practiceire alapozva.
Csak a miheztartás végett, hogy nem MS-hívő vagyok: az egyetlen irodai szoftvercsomag a gépemen az LO, az is linuxon. De ha tehetem, inkább markupban írom meg a doksikat és abból generáltatom a pdf-et, LaTeX közbülső lépcsőfokkal. Ennek ellenére a ribbont mint UI design elvet roppant hasznosnak és hatékonynak tartom.
-
Writerben.
Portable-ben még csak 4.1 van, abban sajnos folyamatosan csúszik a csúszka, ami nem csak nekem nem jó, de így nem is ajánlhatom, mert tudom, hogy aki tőlem kért segítséget, szintén igényli a snapet.
Mondjuk nem is igazán értem, hogy miért nincs benne -- hacsak nem valami idióta szabadalomprobléma.
-
Használ itt valaki LibreOffice 4.2-t?
MaCS
-
válasz
VaniliásRönk #103 üzenetére
Na, találkoztam egy ribbonkedvelővel!
Mondjuk direkt kerestem, és az illető asszisztens a szóközzel-tabulátorral-soremeléssel szerkesztők lelkes táborát gazdagítja.
-
VaniliásRönk
nagyúr
"Amellett, hogy személyesen még nem találkoztam olyan emberrel, akinek bejött volna a ribbon..."
PH-találkozóra kéne járnod, mert itt eddig akárhányszor kijelentettem, hogy a Ribbon egy nagy kupac majomkaki, mindig egyszerre hárman ugrottak rám. És ezt a szemetet is integrálták mindenhova a Win8-ban, mintha a ModernUI nem lett volna elég, még belerúgtak egyet a desktop maradékaiba is. Öröm az ürömben, hogy legalább kihajították azokat a bohócokat akik ezért felelnek, Kojakkal az élen.
-
orbano
félisten
Ez egy nagyon jó stratégia, amennyiben jó dolgokat találsz ki (lásd Apple), mindenki zseninek fog tartani. De találj ki rosszat, és Te leszel a legnagyobb kretén (lásd M$). Valahogy nem működik belül túl jól a Microsoft, és ezt ők is látják. Remélem az átszervezésekkel és az új vezetővel végre elkezdenek a erőforrásukhoz méltó minőségű szoftvereket kiadni a kezük közül.
-
Pontosan így látom.
Pár éve erről beszélgettem egy MS-fejlesztővel, éppen erről. Már nem emlékszem arra, hogy pontosan mi volt a bánatom, de ebben a körben fájt valami. A fickó kerek-perec elmondta, hogy ki vagyon számolva: kevesebb gond, ezért jobban megéri nekik diktatórikusan eljárni, mint alternatívákat támogatni.
Hát, ennyi.
-
AtHoS
nagyúr
Egyébként szerintem jól leírtad mi a gond az MS cuccokkal: valaki kigondol egy, az eddigiektől merőben eltérő újat (pl. ribbon vagy win8 startképernyő) és az eddig jól megszokott dolgot kivágják a picsbe és marad az új szokatlan. Eszükbe sem jut, hogy felkínálják a választás lehetőségét.
Szerintem sokkal jobb eladásokat tudnának produkálni, ha meghagynák a felhasználóknak a választást, a személyre szabhatóságot. -
Én kb. 94-ben kialakítottam egy normal.dot-ot, amit azóta reszelgetek. Ebben értelemszerűen benne vannak az általam használt ikonok -- minden, ami fontos, semmi felesleges, minden a helyén. Ennél semmilyen automatikus, gondolatfelismerő ribbon nem lehet jobb.
Ezt hordozom magammal a WinWord 2.0, 6.0, 97, 2000, 2003 vonalon. A 2007-et és a 2010-et kibekkeltem, most viszont az egyik gépen kénytelen vagyok használni, és szenvedek vele, mint disznó a jégen. Sokkal macerásabb, mint a jól bejáratott régi saját. Amellett, hogy személyesen még nem találkoztam olyan emberrel, akinek bejött volna a ribbon, fel nem foghatom, hogy miért ne lehetne legalább választható a hagyományos ikonsor.
-
AtHoS
nagyúr
Érdekes, hogy időhúzást jelölted meg problémának a ribbonnal szemben
Szerintem a ribbonnak az lenne az előnye, hogy nem kell lenyíló menükben kotorászni, hanem az oda tekert lapon egyből egy kattintással tudod használni a funkciókat. Görgővel odatekerni pedig gyorsabb, mint bármelyik menüt lenyitni.
Szar egérrel/egérpaddal pedig többször is előfordulhat, hogy elhúzod a menü felett, így az szépen lezárul és nyithatod ismét ki.Szóval szerintem a ribbonnak sok előnye van a menüvel szembe. Persze (bár ezt nem tudom megvalósítható-e) ez akkor lenne igazán jó, ha személyre lehetne szabni a kirakott funkciókat.
Mondjuk párszor használtam csak eddig ribbonos office-t, de valahogy ez maradt meg bennem utána
-
pakriksz
őstag
A ribbonban az a jó hogy letisztult... csak ha én használok egy programot nem letisztultságot akarok, hanem használhatóságot, ami a ribbonnak nem erőssége, ellenben az időhúzás igen
-
ViZion
félisten
Pfff... gyönyörű az a szalag amúgy... a kicsi laptop kijelzőkön főleg. Ha szereted használd. Sok ügyfélnek, de a cégnél is, még akinél legal office van, az is kért classic menüt... Tapasztalatom szerint az userek nagy %-a nem kéri a szalagos kedvenced, a többi meg nem használ office-t
.
Az ostoba megjegyzéseddel nem tudok mit kezdeni, nem szeretnék a Te szinteden vitatkozni, ha nem tetszik, mit keresel itt? Ne válaszolj, költői kérdés volt.
-
copass
veterán
ez nem igényesség kérdése, hanem hozzáállásé.
minek vegyek meg egy több tízezerre rúgó progit amikor ingyen megkapom majdnem ugyanazt más fejlesztőtöl, az ms cuccoknak a tizedét nem használja ki a nagyátlag. megszokás.
mert ugye a normális az hogy az ms cuccokért fizetni kell, mint ahogy a windózért is. nem torrenthuszárkodni. -
ViZion
félisten
Nah, felraktam OS X-re. Villámgyors, sajna a felülete kezd kockásodni, nekem ez a metrósodás annyira nem tetszik, de végül is mindegy, amúgy is calc indít, kész. Snap to holnap ránézek, most itthon nem frissítem, meló van.
-
Léccilécci!
4.2-használók!
Snap to ruler van már? Kb. 5 másodperc megnézni...
-
kromatika
veterán
UP.Eddig is megvoltam vele elégedve,bár egy kicsit nehezen indul a program.
-
sh4d0w
félisten
A tízezres nagyságrendű sor már pont az, amihez nem illik táblázatkezelőt használni, ellenben adatbázist igen.
#27 Sub-Zero: "...LibreOffice is licensed under the terms of the LGPLv3 (new contributions are dual-licensed under both LGPLv3+ and MPL). This means you're free to use it for personal and commercial use, you're free to copy it and give copies away, and you're free to modify and redesign the source code, and to create derivative works. For details, please read the licence below and/or visit the licensing FAQ..."
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez hogy van? Ha a magyar nyelvű verziót töltöm le, akkor abban gondolom nincs extra nyelv.
Úgy hogy ment közben Yt lejátszás, a writer indulása elsőre 5 másodperc, a következő alkalom meg mindössze alig 1 másodperc volt, pedig itt a Linuxomon még csak 4.1.2 van, nem is 4.2 ami még gyorsabb lett.
-
AAAgold
senior tag
a betöltés sebességén tud valamennyit segíteni, ha csak 2-3 ténylegesen használt nyelvet telepít az ember, nem az összeset ami csak van
-
Azért írtam, hogy nem tudom céges környezetben mi a szitu, mert ilyen ingyenes programnál, mint az MSE azt tudom, ha egyhelyen több gépre akarod felrakni, akkor az MS-sel fel kell venni a kapcsolatot. Mert mi office 2003, 2007-et nyistölünk 13 gépen, mert kis önkormányzat vagyunk. Persze jogtiszta meg minden.
-
Snap to Ruler van végre a LO-ban?
Köszi: MaCS
-
ViZion
félisten
LO ingyenes, mi is ezt használjuk cégnél, mittomén 60 gépen + a virtuális gépek. OK, van, akinek Open Office kellett
nem vagyunk egyformák
azopi74: gondolom azért, mert nincs rá igény. Jó hogy má' nem csempéket szeretnél...
Auratech: jogos, nyomdában sokszor volt szívás a hozott doksikkal. Konkurens kis nyomtatós kitalálta a tutit: ott a gép, nyomtass (PC, office, ilyesmik... nyomtatóra tudta küldeni, ahogy akarta). Megkímélték magukat a széthulló doc-tól. InDesign is jó, de nem otthonra... meg nem is olcsó.
t420s: ha nem támogatja, az nem azt jelenti, h akkor vége is.
Ha ennyire lassú, akkor meg kell nézni mi terheli ennyire, mert tutira nem a LO... AV esetleg nézegeti magának?
-
t420s
aktív tag
válasz
PandaMonium #12 üzenetére
a túrót lesz.
core i7 sandybridge, nem épp egy ezeréves hardver, benne Intel HD3000 GPU ami HOPPÁ nem támogatja az OpenCL-t.
és ennyi.
véget is ért a libreoffice GPGPU történet.a hibrid grafikus Geforce GT mobile meg a dev fórum szerint nem jelent gyorsítást, mert dedikált.
akkor erről ennyit.és sokan írták döglassú a libre indulása.
igen, az.
i7 8 GB RAM, SSD és lassú. lassú. lassú.Ahogy a cikkben írták elsősorban IGP-kre szánják az újítást így mindenki számára elérhető lesz
-
[CsuCsu]
őstag
Nem volt az ingyen, azt az állam licencelte.
-
Auratech
őstag
Hát az igaz, hogy nem abban nyitottam meg.. A 4.2-ben is szét van szakadva...rendesen..
A szövegek szabad elhelyezését, elfordítását én a wordben szarul tudom megoldani.
Nyilván nem is érdekel. Bár láttem embert könyvet szerkeszeni Wordben...egy zseni a faszi..Legnagyobb gondom a tördelés bénázása, az alávágás, kraktersűrítés hiányzó optikai algoritmusai...
Ezek miatt egy sorkizárt, kéthasábos word szövegoldal ordítóan igénytelen tud lenni...
A Lo ebben előbbre tart, majdnem Scribus-színvonalú a microspacing.. -
Auratech
őstag
A hivatali dokumentumkezelésnél teljesen átlagos dolog egy "automatán" 300dpi-vel scannelt színes, A4 (aláírás, pecsét miatt..) 3-4-6 Mbyte-os jpg képeket betolni egy Word.. oldalba.
Rengeteg "hibás" 5-6 oldalas pdf doksit kapok, ami nem megy át a 25mb-os google csatolmány funkción, vagy a levelezők csatolmány korlátjai miatt. Nem beszélve a 40-50 megabájtosakról...
Sokan, pedagógusok, diplomás okosok egyszerűen nem is értik, mi az a tömörítési fok, fájlméret, formátum összefüggés. Tehát van bmp, png kép screenshot... dögivel a dokumentumokban..
A képek rugalmas kezelése alap kell legyen egy szövegszerkesztőben.Ezért használok Indesignt.. Főleg sokoldalas dokumentumoknál. Aztán a végén az Acrobatból hibátlan küllemű, szerkeszthető Wordbe exportálom a kapott pdf-t. Nem is nagyon értik, hogy lehet ilyen profi word doksikat könnyen, gyorsan csinálni...
például:
koncertvizsga2012 -
AtHoS
nagyúr
Azt sejtettem
viszont ma 5 sec alatt bedobta arcomba az ablakot, szóval a tegnapi "lassúság"-ot nem értem mitől volt.
Mindegy is, mert az új 4.2-re azt írták még gyorsabb lesz, szóval egyelőre fagyasztva a kérdés részemről
Mondjuk van sejtésem, hogy process lasso kavarhat be, így i/o prioritást feltoltam benne soffice.bin-re ill. LibreOfficePortable.exe-re.
Viszont egy kérdés: a portable verzió merre tárolja a beállításokat? Verzió cserekor (régi mappa töröl, majd új verza telepít) a beállított mértékegységek visszaváltanak angolszászra, így állíthatom be újra
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem pusztán a felbontás kérdése, van egy doc doksim tele 2 mega feletti WMF képekkel, az abszolút nem szaggat, a cégnél meg pár képes jpeg doksink akadozott, míg le nem tömörítettem őket. Szóval számít a kép típusa is, nyilván nem ugyanolyan jpeg dekóder van a különböző szövegszerkesztőkben.
-
Reggie0
félisten
Hogy ne lenne. Ott van a fajl, es importalod. Erdekes modon az MS Office ezt normalisan le tudja kezelni. Persze lehet magyarazni, hogy minek rakok bele ekkora kepet, de ha egyszer ekkora a forras, akkor ne kelljen mar kulon szarakodni. Raadasul nagyobb kepet szebben lehet kicsinyiteni, valamint nyugodtan lehet valtoztatni a meretet, mindenfele durva torzitas nelkul.
-
julius666
addikt
hordozható eszközökön számít, mert kevesebb enerdzsiből megvannak a műveletek
Ez érdekes kérdés, mivel simán lehet, hogy ha emiatt felpörög a GPU, az úgy többet fogyaszt, mint a processzor fogyasztana az x (töredék) másodperc extra számítás alatt.Nagyobb, számításigényesebb táblázatoknál persze biztos érezhetően gyorsít, az megint más lapra tartozik, hogy ha valahol üzemszerűen ilyenekkel dolgoznak, oda lehet valami normálisabb megoldás kéne az excelben bohóckodásnál.
-
MichaelSD
őstag
Egyébként miért nem tudnak valami kulturált, MS ribbon-szerű tabbed toolbar GUI-t rakni erre, mint ami pl a Corel Office-ban, vagy a Kingsoft Office-ban van?
Az érvelésdet használva azért nincs, mert pl. az Apple Pagesnek sincs ribbonja és sok más szövegszerkezönek sem.
Amúgy szerintem jó LO menüje. Ami igaz, hogy a design kicsit poros.
Ez az "ilyen buta" kijelentések egyszerűen rejtélyek számomra. Vagy mindenki atomfizikus és egyenleteket és egzótikus funkciókat használ nap mint, vagy én vagyok a hülye. A 150-200 oldalas, képes, szines-szagos írományaimat gond nélkül kezeli.
Nekem ugyanolyan gyorsan betölt, mint az MS (+- 1 mp). -
Auratech
őstag
Lepróbáltam. Használható. A gpgpu jól jöhet, ha általánosan használatba kerül.
Elég a gépeket egy modernebb olcsó modern vga-karival, plusz RAM-mal erősíteni, nem kell feltétlenül architektúrát váltani.
--
Egy kis gondot azzal csináltam magamnak, hogy a hordozható verziót meggondolatlanul belepottyintottam a Dropboxba... Gondoltam lesz egy felhős office-m. Amúgy működik.
A több tízezer file frissítése eléggé igénybe vette a felhőt. A mappa törlése után a felhő még órákig fésülgette a szinkront, míg rend lett..
Szóval csak a telepítőt küldözgessük.. vagy vegyük figyelembe a következményeket.. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Örülök hogy így van. 2003-as office idején tettem ECDL vizsgát, aztán kb. a 2007-es office ribbonja lökött az ingyenes OOo felé mert annak normális kinézete volt, minden ott volt benne, ahol lennie kell. Pont így van ez az LO-nál.
A kevés funkciót meg vitatom, megcsináltam az LO-val a fősulit, szakdogát, most a cégnél is mindenki ezt használja, szal...
Garyka: de ez az LO, nem az OOo.
-
Garyka
tag
én eg 2007es officot hasznalok amiben rendszerese osszeomlik a tablazat kezelo, gyakorlatilag van, hogy meg sem lehet vele nyitni a tablazatot. Alap funkciokkal hasznalom az opent, ha elkeruljem az ms kellemetlemseget, es tokeletesen meg vagyok elegedve vele. Szerintem jo, hogy ezt beepitettek. Inkabb az a kerdes, hogy a meregdraga programjaba miert nem tette. Talan mert nem tamogatja a hsa-t.. En sok teruletet el tudok kepzelni ahol ennek kijonn az elonye. A nagykerek pl kapasbok 20k-s arlistakkal dolgoznak.
-
buherton
őstag
A hiba az önkészülékében van.
Ubuntu, Core i3 (laptop), SSD, LibreOffice 3.5.7.2 -> 3 másodperc az indítástól a teljes betöltésig, és ha bele vesszük azt is, hogy ne talán tán az Ubuntu betöltené előre, akkor jelzem, hogy a boot idő 9 másodperc a GRUB-tól az asztalig. Ha összeadjuk sem éri el a nálad tapasztalt időt.
-
AAAgold
senior tag
én speciel örülök, hogy a "classic" menü van benne, utálom az office ribbonját - a metrós felületű 2013-at meg méginkább
1-2 olyan dolog volt, amire azt mondtam, jó lenne a librében is, de így is teljes mértékben tudom a munkámhoz használni, amire kell - és ráadásul legális ingyenes változatban a munkahelyen
-
azopi74
addikt
Egyébként miért nem tudnak valami kulturált, MS ribbon-szerű tabbed toolbar GUI-t rakni erre, mint ami pl a Corel Office-ban, vagy a Kingsoft Office-ban van?
Ez a felhasználói felület már nagyon avíttnak hat 2014-ben... Bár nem a felhasználói felület a legfőbb gyengesége a LibreOffice-nak, hanem inkább a funkcionalitása, de ha már ilyen buta, akkor legalább legyen kényelmesen használható
-
erhas01
tag
Indulás: 7 másodperc a szövegszerkesztő elindulása.
Maxtor 40GB! IDE 40 eres! , Prescot 2660, 4x 512GB , gyorsindító nélkül!
Nagyon jó lett! -
AtHoS
nagyúr
válasz
Dark Archon #32 üzenetére
Hát akkor jól éreztem az ellentmondást, ugyanis be lehet állítani pontot tizedes elválasztónak.
Azt nem tudhatom, hogy arra gondolt: ennek ellenére nem ezt használja. Nem vagyok én gondolatolvasóSzerk.:
Ja igen...a lassú induláshoz én is jelentkezem
i5-2500k alapórajelen + SSD + win8.1Indítást követően 19 másodperc múlva dobja be a töltési ablakot, majd a 27. másodpercnél töltődik be teljesen az "indítópult". Azt hiszem ez elég lassú...
Új verziót még nem néztem, majd ha lesz portable belőle megnézem mi változott
-
azopi74
addikt
Na volt egy pár üres órám, megnéztem, milyen állapotban van jelenleg ez a LibreOffice nevű valami (néha rá szoktam nézni) , feltelepítettem, aztán gyorsan vakartam is le, hát még mindig fényévekre van egy MS Office-tól (legalábbis táblázatkezelőben, a többi nem nagyon érint, és nem is érdekel) .
Az persze becsülendő, hogy ingyen van, de sajnos körülbelül annyit is ér, amennyibe kerül... És az olló nem szűkül, hanem inkább tágul, amíg a Calc előrelép egy lépést, addig az Excel hármat ugrik előre, pedig jót tenne a piacnak egy kis verseny.
-
FreeWind
csendes tag
Igen, így már működik is
Kipróbáltam elmentettem excel formában és vissza is töltöttem úgy is hogy a windows területi beállításoknál pont és vessző a tizedes jel, mindkét esetben jó.
Pedig egyszer korábban egy egész napot elkínlódtam, igaz még openoffice idején, akkor valahogy sehogy sem akart rendesen működni. -
FreeWind
csendes tag
válasz
Dark Archon #32 üzenetére
Több más programot használok és az ott nyert adatokat illesztek be táblázatba, ezek a programok viszont mind pontot használnak. Továbbá sokszor használok SQL parancsokat is és ott sem megengedett a vessző (ami ugye mező határolót jelent). Szóval most Ctrl+C -> Jegyzettömb -> . csere ,-re -> LibreOffice és utána meg vissza ugyanez. Sokszor Excel formába mentésnél is gond van ha a másik gépen Excel-be olvassák be.
Amúgy most néztem át újra a LibreOffice beállítását. Elég csak ott átállítani a "Területi beállítások"-at Angolra, és működik úgy is (windows-é marat magyar). Majd meg kell néznem mit művel Excel alatt.
-
DithenS
senior tag
Mondjuk nem értem mi ez a nagy felháborodás hogy nem azonnal nyissa meg,1 perc várakozás alatt kétlem h elfelejtenél bármit is,amit le akartál írni...
-
orbano
félisten
válasz
Picturemaker #8 üzenetére
hordozható eszközökön számít, mert kevesebb enerdzsiből megvannak a műveletek. de nagy táblázatok, bonyolult képletek estén, amik nyilván nem magánfelhasználáskor jönnek elő, bizony tud kelleni a segíség egy erős cpunak is. nem tudom a libreoffice tud-e ilyet, de az Excel pl. tud lineáris programozási feladatokat is elvégezni, ahhoz pedig jócskán kell a lóerő.
-
Magyar ember vesszőt használ, miért hiányozna a pont? Próbáltad egyébként átállítani a területi beállításokat úgy kompletten angolra vagy amerikaira? Úgy is vesszőt használ?
AtHoS: csak te érzed az ellentmondást, nyilván arra gondolt, hogy annak ellenére vesszőt használ a program, hogy a területi beállításoknál pont van beállítva.
-
FreeWind
csendes tag
Nagy lelkesedéssel letöltöttem az új verziót, de látom a tizedesjelet még mindig nem lehet beállítani. Nem hiszem el, hogy csak nekem hiányzik, hogy tizedes elválasztónak pontot használjon.
Valami módszert nem tudok, hogy rávegyem a tizedespontra? (Magyar billentyűzet, Magyar területi beállítások, de ott a tizedesjelnél pont van beállítva) Köszi. -
actival63
aktív tag
-
Vállalatoknál is ingyen lenne mondjuk 1000 gépre a libre office? Nem tudom, csak kérdezem. Mert lásd Microsoft Security Ess.-t annak ingyenes verziója van, x gépre otthoni felhasználásra. De munkahelyre már fel kell venni a kapcsolatot az MS-sel. Ez egy példa volt ingyen szoftver és vállalati megoldásra. A libre-nél hogyan alakulna?
-
bambano
titán
válasz
én borítottam már lo-ba sok képpel megtöltött ppt-t és azon rendszeresen kínlódik.
pedig nem varrógépen futtatom. azt nem tudom, a gpgpu tudna-e ezen segíteni. -
AAAgold
senior tag
ezres, vagy tízezres nagyságrendű sorokkal, nagyon sok oszloppal ellátott táblázatoknál, ahol egy-egy oszlop nem adatokat, hanem egymásba ágyazott függvényeket tartalmaz, nagyon sok "linkeléssel", "fkeres"-sel másik fülön vagy fileban lévő szintén óriás táblázatokhoz kapcsolódóan
na, ez azért régebbi gépeken azért nem megy pikk-pakk, hogy finoman mondjam
-
banhammer
veterán
Igazan elkezdhetnek Androidra is fejleszteni.
-
Jester01
veterán
válasz
De szerintem a régebbi gépekben ritkábban akad olyan GPU ami ebbe be tud segíteni.
Amúgy a 10 éves gépek is elvégeznek azért néhány százmillió műveletet másodpercenként, én sem igazán értem milyen értelmes táblázattal lehet ezt túlterhelni, már ha tényleg csak a cellák számolgatására használják.
-
mzso
veterán
Akkor a CALC-on kívől nem is játszik szerepet a GPU?
-
galervin93
addikt
válasz
Picturemaker #14 üzenetére
Valamilyen táblázatkezelő első cellájába írj sok-sok eszetlen függvényt egymás után (én random számmal szoktam kezdeni, aztán log, hatványok stb. minden mennyiségben :-D), majd ezt terjeszd ki pár tíz-százezer-millió cellára. :-D Simán megeszi a gépet! Persze értelme nem sok, bár ha ábrázolja az eredményeket az ember, sokszor egészen látványos lehet a dolog.
-
DithenS
senior tag
Jó lenne ha áttálnának az iskolák is erre,még ingyenes is és nem kénne milliárdokat ölne az MS szarjaira.
De a legroszabb mindig az volt,hogy ha be kellet adni valamit vagy prezentációt kellet csinálni akkor ugye egyből az MS Office vagy bármi ilyenen kellet volna mert a suliba nem volt meg az Liber Office áá,én meg vegyem meg a drága Office-t meg a PW-t,na persze... -
Picturemaker
őstag
válasz
Csak csodálkozom, mert pl. a Grupama Exel táblázattal kalkulál komplett biztosítást (azért az elég komolynak tűnik számomra) és egy kétmagos, HDD-s gépen pikk-pakk megy a dolog (tény, hogy a régi proci "kifingott" a program alatt) . Egyszer megnéznék egy ilyet, ahol a proci annyira kevés, hogy érezhetően frissebben pörög IGP-vel.
-
PandaMonium
őstag
válasz
Nagy táblázatok esetén sok függvénnyel, régebbi gépeken már azért nem hasítana annyira a dolog. Ahogy a cikkben írták elsősorban IGP-kre szánják az újítást így mindenki számára elérhető lesz és ha ennyivel kapunk 20-30% gyorsulást akkor miért ne?
-
DraXoN
addikt
Akkor téged nem szeret.. nekem bármilyen pár éves gépen hamar megy..
Az itthonikban ssd-van, így nem tudom hasonlítani nagyon, de mind kettőn csak megnyomom az ikont és elsőre is egyből el is indul.. pedig nincs betöltve gyorsindító (persze én csak ezt használom így a windows lehet előre beolvassa)..Még a munkahelyi egymagos merevlemezes xp-s gépemen is 5-6 másodperc alatt elindul szintén gyorsindító nélkül (mindenhol még a korábbi 4.1.x verziókról írtam)
Mindig örülök egy új verziónak és jó látni ahogy egyre jobban összerakják mióta különvált a libre és az openoffice azóta sokat fejlődött.. bár eleinte főképp csak kódrendbetétel és "lomtalanítás" ment.. a 4.x verzió óta indult be talán igazán a fejlődés... én így látom legalábbis.
-
Picturemaker
őstag
Üdv!
Mondjatok nekem olyan Office felhasználást amivel egy mai processzor nem birkózik meg és a GPU-t kell segítségül hívni, mert fogalmam sincs mi lehet ilyen.
Köszi.
-
Dicséretes, hogy így fejlesztik, csak így tovább!
Viszont nekem most a Kingsoft Office ingyenes verziója tetszett meg, csak kár, hogy nem magyar.
-
Thusor
őstag
Kinek, hogy. Nekem a munkahelyi gépemen elég gyorsan betöltődik. Mondjuk az egy Hp Workstation z400-as 6 magos xeon processzorral és 24 GB DDR3-as ECC ramokkal és SSD-vel
. Van olyan beállítási lehetősége a libreofficenak, hogy a windows indulásakor előre betöltse a modulokat, így sokkal gyorsabban indul el. Érdemes ezt a lehetőséget alkalmazni.
-
Diopapa
addikt
Először azt kéne megoldani, hogy ne fél óra alatt induljon el..
-
AtHoS
nagyúr
Portable verzióban még nem elérhető sajnos a letöltéseknél, így egyelőre marad még a 4.1.4.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fontos fejlesztéssel érkezik a Galaxy A17 5G
- Gyúrósok ide!
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Építő/felújító topik
- Konteó topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Négymagos Xeon(!) CPU LGA775-ös deszkában
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 15" 2018 i9 9850HK 32GB 500GB 560X 4GB garanciával hibátlan működéssel
- Beszámítás! Apple Mac mini 2023 M2 Pro 16GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Új, verhetetlen alaplap sok extrával!
- PlayStation Network Card (PSN) ajándékkártyák, egyenesen a Sony-tól!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged