Új hozzászólás Aktív témák
-
Mi a gond a Wordban mentéssel? (Bár jellemzően rtf-ben mentek.)
Nem akarok én kiadványszintű végterméket, csak jól használható dokumentumokat, amire a Word szinte mindig elég.
A bekezdés-behúzással és a alsó-felső közzel variálok, nincsenek extra igényeim, nincs szükség rájuk.
Az idevonatkozó gondom csupán annyi, hogy a LibreOffice-ban még ennyit is csak nagyon bajosan tudok megoldani, mert mindehhez be kell mennem a bekezdésmenübe, nem tudom közvetlenül a szöveget igazgatni a vonalzócsúszkákkal.Üdv: MaCS
-
"Miért baj az, hogy egy lehetőség benne van egy programban": ha egy eszközzel csak és kizárólag rosszat lehet tenni, akkor miért baj az, hogy az könnyen hozzáférhető?"
Ugyan személy szerint hülyeségnek tartom, hogy a csúszkák akadásával csak és kizárólag rosszat lehetne tenni (Miért is???), de akkor maradjunk ennél:
Azt írtad, hogy a behúzáshoz valamiért nem szabad az egyszeri embernek hozzányúlnia. Ez szerintem az jelenti, hogy eleve a csúszkáknak nem kéne ott lenniük, hiszen azokkal babrálva állítom a behúzást. Akkor nem eleve a csúszkákat kéne száműzni? Ha már megvannak, miért baj az, hogy van egy extra funkciójuk is? (Amit akár ki is lehetne kapcsolni...)
Egyáltalán: miért fáj az Neked az, hogy mások szabadon akarják formázni a saját szövegeikat???
MaCS
-
Hány általam készített okiratot láttál már?
Egy irat szerkesztésénél pedig nagyon fontos a rugalmasság -- ezek funkcionális eszközök, a litográfiai értékek mellett mások is nagyon fontosak. Pl. adott esetben az, hogy nyerjek két centit az oldal alján.
Lehet, hogy Te nagy profi vagy kiadványszerkesztésben, az okiratok viszont az én asztalom.Nem mellesleg pedig nem akarok senkit kioktatni a magam vélt kizárólagos igazáról.
MaCS
-
válasz
julius666 #130 üzenetére
Hát igen, jellemzően az enyém az utolsó szó, de az elmúlt húsz évben alig volt panasz arra, hogy nehezen szerkeszthetően az anyagaim.
A stíluslapokkal a fő gondom (amellett, hogy örülnék, ha használnák őket a szöveggyártók), hogy rugalmatlanok.
Egészen pontosan mai példa: jött egy irat, véleményeznem kellene. Egyértelműen automatikusan, előre gyártott stílusokkal készített szöveg, nem is olvashatatlan. A gond csak annyi, hogy éppen az aláírások átlógnak a harmadik oldalra, ami több szempontból is nagyon szerencsétlen dolog.Egy kicsit belenyúltam a bekezdések paramétereibe, és hopp, máris elférek két oldalon, azaz egy lapon, és egységes a dokumentum.
De talán nem is ez a lényeg, az egy szinttel lejjebb van, és itt vissza is térnék az alapproblémához:
Miért baj az, hogy egy lehetőség benne van egy programban -- jelesül a Snap2Ruler. Ártani biztosan nem árt, ha valaki nem használja a vonalzót (mert mondjuk stíluslapokkal dolgozik és nem akar külön formázgatni), az észre se veszi, aki viszont hozzányúlna, annak csak jó, ha vannak akadáspontok.
Szerintem.Számomra jelesül ez a fő ok, amiért nem LibreOffice-t használok -- a MSO-kompatibilitás, úgy tűnik, már egészen elfogadható. (Bár miután a meglevő MSOffice-jaim mellé 60 euróért kaptam SoftMakerOffice-ból 3 telepíthető és végtelen portable licenszet, voltaképp már csak érdekességként követem az Open/Libre-vonalat.)
Üdv: MaCS
-
Az előre elkészített stíluslapokon én azért már túlvagyok, de nem vitatom, hogy nagyon sokaknak jól jönnek. Úgy nagyjából a hozzám befutó dokumentumok 80%-ánál jót tett volna, ha legalább előredefiniált stílusokat használnak. Egészen katasztrofális dolgokat látok, úgymond profi okiratszerkeztőktől is.
Valaha én is gyártottam pár stíluslapot, de nem használom, mert egyszerűen több munkát jelent a használatuk, mint amikor magam alakítom ki a dokumentum szerkezetét. Ez általában csak menet közben alakul ki, a tartalomhoz illesztem a formát, szinte mindig belenyúlok még a legvégén is a beállításokba. Nagyon kényes vagyok mind az irataim külalakjára (még ha nem is értek ehhez hivatalosan), mind pedig arra, hogy könnyen kezelhető, átlátható, a tartalmat jól közvetítő szerkezetbe foglaljam őket.
Akkor is, ha ezt sajnos nem fizeti meg senki.Üdv: MaCS
-
Nem vagyok tipográfus, nem születtem annak, nem tanultam.
Átlátható, jól tagolt dokumentumokat akarok szerkeszteni, gyakran sorszámokkal, francia bekezdésekkel. (Az automatikus sorszámozás szerintem rémálom.)
Számomra teljesen triviális, hogy variálom a behúzásokat, és nagyon hálás lennék, ha mások is így tennének, mert sokkal átláthatóbb szövegeket adnának ki a kezükből, és sokkal ritkábban hallanám, hogy milyen jó, hogy az én anyagaim sokkal könnyebben olvashatóak, mint a megszokott.
(Egy ügyfelem történetesen éppen a héten kérte meg a szerződéses partnereit, hogy szíveskedjen ők is olyan formázást alkalmazni, mint én, mert sokkal könnyebb dolgozni vele, pedig csak egyszerű, bekezdésformázásos szövegstruktúrálásról volt szó.)
-
Ezt nem értem.
Én állandóan behúzásokat állítgatok, nem ritkán bekezdésenként. Nem ritkán 4-5 féle bekezdéssel dolgozom még rövidebb dokumentumokban is, de mivel elég sokféle paramétertől függök, jóval egyszerűbb a vonalzón tologatni a csúszkákat, mint a stílusokat variálni.
Már feltéve, hogy akadósak a csúszkák.
-
Köszönöm!
A Snap to Ruler az, hogy a vonalzón a csúszkák nem csak analóg módon tologathatóak, hanem vannak fix közönként akadáspontok. Így, ha mondjuk két egyforma behúzású bekezdést akarok kreálni, és kihasználom ezt a lehetőséget, akkor nem kell célozni a csúszkával (vagy a menüt használni), ami úgysem lesz sose pontos, hanem a fix akadáspontok egyforma behúzást eredményeznek a különböző bekezdéseknél.
Ez a MSWordnél ősidők óta megvan, a SotMakerOffice is tudja, de se az OpenOffice, se 4.1-gyel bezárólag a LibreOffice sem tartalmazza, ami nagyon macerássá teszi a szerkesztést.
Köszönettel: MaCS
-
válasz
julius666 #109 üzenetére
Valóban MSO-huszár-féle lennék, mivel a Word az elsődleges munkaeszközöm.
Menüt alig használok, az ikonsort szabtam testre, egészen minimális erőfeszítéssel. Egyszer rászántam úgy negyed órát, azóta ha kell, pár másodperc alatt módosítok valamit -- legutóbb úgy tíz éve.
Így minden ikon, amit használok szem előtt van, de semmi felesleges. A ribbonon viszont folyamatosan olyasmiket látok, amit nem használok -- ha valaki csak alkalmi felhasználó, arra ez fokozottan érvényes kell, hogy legyen, hiszen nyilván kevesebb funkciót használ, mint én.
Az, hogy a menüből eltűnnek a nem használt elemek, csak erősíti a konfortérzetet, hiszen éppen abban az irányban hat, hogy eltűnnek a nem használt részek -- viszont egyrészt kikapcsolható, másrészt egy kattintással megjelentíthető a teljes menü.
Én kifejezetten formázás- és szerkesztésnáci vagyok a Wordben, és bár már jó ideje vagyok kénytelen használni a ribbonos változatot is, sokkal, de sokkal kényelmetlenebb -- ami nem szubjektív vélemény, hiszen de facto jóval többet kell kattintanom egy-egy funkció eléréséhez.
De nem az a bajom a ribbonnal, hogy van, hiszen lám, van akinek bejön. A gond az, hogy nem választható, hanem "kötelező".
-
Writerben.
Portable-ben még csak 4.1 van, abban sajnos folyamatosan csúszik a csúszka, ami nem csak nekem nem jó, de így nem is ajánlhatom, mert tudom, hogy aki tőlem kért segítséget, szintén igényli a snapet.
Mondjuk nem is igazán értem, hogy miért nincs benne -- hacsak nem valami idióta szabadalomprobléma.
-
Használ itt valaki LibreOffice 4.2-t?
MaCS
-
válasz
VaniliásRönk #103 üzenetére
Na, találkoztam egy ribbonkedvelővel!
Mondjuk direkt kerestem, és az illető asszisztens a szóközzel-tabulátorral-soremeléssel szerkesztők lelkes táborát gazdagítja.
-
Pontosan így látom.
Pár éve erről beszélgettem egy MS-fejlesztővel, éppen erről. Már nem emlékszem arra, hogy pontosan mi volt a bánatom, de ebben a körben fájt valami. A fickó kerek-perec elmondta, hogy ki vagyon számolva: kevesebb gond, ezért jobban megéri nekik diktatórikusan eljárni, mint alternatívákat támogatni.
Hát, ennyi.
-
Én kb. 94-ben kialakítottam egy normal.dot-ot, amit azóta reszelgetek. Ebben értelemszerűen benne vannak az általam használt ikonok -- minden, ami fontos, semmi felesleges, minden a helyén. Ennél semmilyen automatikus, gondolatfelismerő ribbon nem lehet jobb.
Ezt hordozom magammal a WinWord 2.0, 6.0, 97, 2000, 2003 vonalon. A 2007-et és a 2010-et kibekkeltem, most viszont az egyik gépen kénytelen vagyok használni, és szenvedek vele, mint disznó a jégen. Sokkal macerásabb, mint a jól bejáratott régi saját. Amellett, hogy személyesen még nem találkoztam olyan emberrel, akinek bejött volna a ribbon, fel nem foghatom, hogy miért ne lehetne legalább választható a hagyományos ikonsor.
-
Léccilécci!
4.2-használók!
Snap to ruler van már? Kb. 5 másodperc megnézni...
-
Snap to Ruler van végre a LO-ban?
Köszi: MaCS
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen videókártyát?
- Hobby rádiós topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kompakt vízhűtés
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Feketehalálra váltja a kékhalált a Microsoft
- Mobil flották
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- Házimozi haladó szinten
- További aktív témák...
- Dell Latitude 5450 Intel Core Ultra 5 135U 4nm 32GB DDR5 érintőképernyős laptop Dell gari 2027.09.hó
- PlayStation 4/5 kontroller analóg cseréje HALL TMR érzékelősre, 1 év garancia!!! Nincs többé drift!!
- PlayStation 5/4 kontroller analóg cseréje HALL TMR érzékelősre, 1 év garancia!!! Nincs többé drift!!
- XBOX ONE/Series kontroller analóg cseréje HALL TMR érzékelősre, 1 év garancia!!! Nincs többé drift!!
- XBOX Series S 512GB, 6 hó garanciával Bp-i üzletből eladó!
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook S761 - i7-2GEN I 8GB I 320GB I 13,3" HD I HDMI I W10 I Garancia!
- Csere-Beszámítás! Lenovo Legion 5 White ! R5 5600H / RTX 3050Ti / 16GB / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged