-
Mobilarena
"név nélkül, hirdetés linkelése nélkül írjuk ki a fájdalmunkat", tehát a Hardverapróról
- ne linkelj konkrét hirdetést
- ne tegyél be hirdetés screenshotot
- ne idézz hirdetésből konkrét szöveget
Személyes adatot ne tartalmazzon a hozzászólásod!
Új hozzászólás Aktív témák
-
opr
nagyúr
válasz
frescho #120127 üzenetére
Jahogy hosszra 4.2, és kombi és elektromos, papíron kb 500km hatótávval? Hát, jah. Az kb felejtős. Nem is tudom, van-e gyártó, aki egyáltalán akár csak ötlet szinten is tervez-e ilyen kasztnival piacra dobni bármit, nemhogy elektromost.
Elmúltak már azok az idők, hogy ilyen józan ésszel lehessen kocsit venni, mostmár csak a többet fogyasztó, drágább, szarabbul rugózó, kevésbé praktikus suv van, mint opció. Cserébe abból van bőven, meg lehet találni a legkevésbé fost, az hátha elfogadható kompromisszumot ad. -
opr
nagyúr
válasz
frescho #120123 üzenetére
Hat, szerintem erre a vagyadra meg bo 15 evet varni kell minimum.
Plane figyelembe veve, hogy ha jol tevedek, az egyetlen elektromos kombi jelenleg egy MG, az meg azert nem az igazi. Ha ki is jon ilyen kombi valamikor, mire annak lemegy az ara ~15-20 millarol 4-5 milla korulre, az... Jah, minimum 15 ev mostantol sajnos.Amugy ha ugyesen veszed, plane ha hajlando vagy kicsit magadnak szerelni alap dolgokat, abszolut nem veszes uton tartani egy nagy szedant, meg premiumot sem. Plane ha hybrid/dizel. Ott az IS300h, vagy ha nagyobb kell, GS300h 200+ paci, 8mp 0-100, baromi kenyelmes, rohadt megbizhato, varosban 5l alatt eszik az olcso benyabol, palyan meg 6-6.5 korul. Es meg a Lexushoz hordva is baromi olcso (es konnyen elore tervezheto) a szervize. Mondjuk nem is 4 milla.
Vagy olcsobban ott van a 2013-18 kozotti BMW 520d. Ha elvittek a visszahivasokra meg rendesen tartottak, a vilagbol kimegy, es van hozza minden IS olcson, gyari minosegben, utangyartottan. Igaz, abbol se 4 misi egy normalis, inkabb 6 korul (csak hirtelen kereses utan dobtam be egy peldat, nem tudom, tenyleg normalis-e, felelosseget nem vallalok semmiert).
-
BiP
nagyúr
válasz
frescho #120087 üzenetére
e-UP, skoda citigo tökéletes kis városi autó.
Lenne, ha a gyártóknak megérné, és nem csak a kvóta miatt lenne a kínálatban.És amit koby11 is ír: az áron bukik el a történet.
Nem a töltőhálózat ritkássága, az akkupakk élettqrzama vagy a hatótávpara a legnagyobb probléma. Hanem a felár. -
koby11h
őstag
válasz
frescho #120087 üzenetére
Igen, én is így számolom a 10-15% felárat, úgy érthető lenne és annyival be is levágnék, de a fölött sajnos eltankolom.
Egyébként egyszerű, ezek hatalmas beruházások eredményei, és ezeket most még az első szériáknál bőven vissza kell termelni.
Leegyszerűsítve ezért van gondban a német és más nyugati önerős autógyártás, mert ezt zsebből kell tennie, ellenben a kínaival, aki a kormány zsebéből teszi egy majdani megtérülés reményében. #nempolitizalokszerk: pontosan, egyszerű, nem csiricsáré nálam is okosabb elektromos autót akarok... megtanultam szétnézni és parkolni, köszi, megoldom magamnak...
-
-
válasz
frescho #119951 üzenetére
mázlim azzal volt, hogy pont kellően későn születtem, és mire aktuális lett volna, nagyjából kimúlt az egész sorkötelezettség. ez 2002-2003-ban volt, és most olvasom, hogy 2004 novemberében szűnt meg hivatalosan a sorkötelezettség. ez alapján volt legalább egy év, amikor már nem igazán foglalkoztak ténylegesen azzal, hogy bevigyék az embert.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #119138 üzenetére
260-280 ezresre akarják felduzzasztani a várost a pletykák szerint. Nem tudom most éppen mennyinél tartanak, de az utóbbi 4-5 évben nagyon durván feltünően megnőtt a szemmel láthatóan külföldiek aránya az utcán, és körülbelül ugyanekkortól és ugyanígy az ingatlan/albérlet árak is megnőttek.
Összesen 7 akkugyár lesz + a BMW, a jelenlegi állás szerint.Szerintem az egész országba nem kellett volna 7 akkugyár, csak egy nagy Felcsútra, meg egy a kormánynegyedbe Budára és rendben is lennék.
-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #119116 üzenetére
"és a többi nagy városunk agglomerációval együtt nem fog már jelentősen növekedni" - nem tudom, Debrecen most pont ennek az ellenkezőjét mutatja. Nagyon duzzasztják felfelé, a rengeteg akkugyárral és külföldivel. Épp tegnap állapítottam meg az utcán sétálva, hogy 50% már külföldi kinézetű emberke az utcákon, és sokkal több ember van érzésre mint régen.
Emellett épülnek a lakóparkok, komplett új panel lakótelep tervéről is hallani , és az ingatlan meg az albérlet árak úgy emelkednek (főleg a belvárosban) mintha nem holnap. Pedig a BMW, meg az akkugyárak sem nyugati béreket adnak, persze tudom, hogy az a nagy matek, hogy majd 10 kicsi kínai költözik be a 3 szobás panelbe, ezért nyugodtan ki lehet adni havi 300 + rezsiért.
Az egyetlen előnye ennek, hogy a saját ingatlanom ára is rakétaként emelkedik. -
BiP
nagyúr
válasz
frescho #119127 üzenetére
Note: Érd inkább már 70k. Óriási hullám volt az elmúlt 10 évben. Nem is nagyon bírja tartani a lépést a város.
(Mi se véletlenül választottuk ezt a várost, de mi legalább nem növeltük a létszámot, mert akiktől vettük a házat, ők meg beköltöztek Pestre.)A váorst is elérte pár éve a társasház-hullám. A vállalkozók megszedték magukat, minden lakás elkelt, a várost meg szétb.szták vele. És a város nem tudott vele mit kezdeni, mert
vármegyei hatáskör. Aztán az agglo-k közül elsőként betiltották a francba az egészet, hogy ne folytatódjon tovább, mert az infrastruktúr anem bírja. (Utak, ovik, áram, víz, rendelők, stb)Hcl: a Naplónak volt egy 2 részes videós körképe a témáról, linkeltem már én is ide, talán pont ebbe a topikba.
-
szebe
addikt
válasz
Budapest és a többi nagy városunk agglomerációval együtt nem fog már jelentősen növekedni.
Én ennek az ellenkezőjét vélem látni.
BP agglója folyamatosan nő, egyre gyakrabbak a hírek, hogy nem bírja az infrastruktúra (közművek, úthálózat) a megnövekedett lakosságszámot.
Nagyvárosokban (Győr, Veszprém, Fvár, Kecsó, stb) van munka (gyár, szolgáltatás, bármi), így vagy magába a városba költöznek az emberek, vagy ha ott drága a lakhatás, akkor egy környező településre, ahonnan még vállalható a bejárás.
Mondjuk ez is megér egy misét, hogy kiköltözik "falura", mert ott csend, jó levegő, stb van, aztán az ingázás miatt alig van otthon (mondjuk elindul reggel 7-kor, aztán 6-ra hazaér, főleg ha van gyerek, meg különóra).Ezen körön kívül eső falvak (jellemzően a keleti országrészben, de azért Somogy vagy Zala egyes helyeiről is hallani "problémákat") pedig elkezdenek elnéptelenedni, és/vagy megjelennek khm, furcsa entitások.
-
válasz
Mondjuk "Ott sem a pesti az első hülye a sorban, hanem a helyi Döbrögi aki ezt aláírta." - annak is valaki fentről mondta. Bár nem biztos.
@opr : Nemtom, nekem van az a szint, ahol már mindegy, mit fizetnek, akkor sem (nyilván ha amúgy az aktuális helyen is megélek, és nem az van, hogy vagy váltasz vagy éhen halsz). A mostani is kezd ilyen lenni, szóval akár ugyanannyiért is váltok.
-
Cs1csó
titán
válasz
frescho #118911 üzenetére
A tegnap délelőtti vidéki csend:
(Vasárnap délelőtt)
- betonkeverő
- fűnyíró
- körfűrész (ahogy a sorozatban: "közeleg a tél" ugye)
- lombvágó
- gyerekricsajTélen meg ugye a "friss vidéki levegő" amikor egyesek a kazánban "mindent is" elégetnek (pet palack, autó gumi, rongy)
Számomra megdőlt a vidéki csend+tiszta levegő.
Egy nagyvárosi lakótelepen ahol központi fűtés van, minden egyéb villannyal megy, a levegő jobb és talán még a csend is nagyobb max ha valaki fúrja a falat az szokotzlt tipikus de mennyi lyuk kell a falba 20-30db? nem feltétlenül órákig fúrják, és ugye nem is rendszeresen mint pl. a fűnyírás, vagy a körfűrész vagy benzines láncfűrész. -
-
válasz
frescho #118226 üzenetére
Lett rá vágva juk
@frescho : Ja ért -
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #118040 üzenetére
"10%-ot adott a család" - na igen, ilyen amikor jól működnek a dolgok
"még a saját családod is megfejt. A negatív tapasztalataid sokszor érezhetőek" - ez így van, én magamon mai napig érzem ezt. Pályakezdőként azt tanultam meg, hogy ha dolgozok, akkor csak menni kell, kötelező, szenvedni kell, jutalma meg nincs. Míg a haverok munkakezdés után egy éven belül új gépet, telefont vettek, majd a második évben sokaknál már befigyelt valamilyen autó, meg közben buli/nyaralás. Ez egyébként egy idő után szociális feszültséget is szült régi sokéves haverokkal szemben is, mert egyrészt sok közös programra idő és pénz hiányában nem tudtam elmenni, egy idő után már nem is hívtak sehová, másrészt kezdték azt gondolni, hogy tuti valami link alak vagyok, és ezért nincs nekem ennyire semmi. Pedig csak annyi volt, hogy a fizetésem egyre kevesebb részével gazdálkodhattam. (konkrét példa : egyik nyáron elmentem pár hetet melózni a Balatonra. Összesen 218 ezret kerestem, mire hazajöttem már eleve csak 40 ezer volt meg a pénzből, és sok veszekedés után kemény 8 ezret megkaptam belőle).
Anyám másik két nagy ötlete az volt, hogy :
1. nem kell neked jogsi meg autó, mert csak meghalsz az utakon. Ezért minden ilyen törekvésem tűzzel vassal üldözve volt. Emlékszem mikor haverommal úgy ordibált, hogy zengett bele az utca, hogy miért engedi, hogy vezessem az autóját?
2. Nem mehetsz ki külföldre melózni, mert akkor kint találkozol majd egy lánnyal, és ott telepedtek le, és évente egyszer jössz majd haza ... (Ami Szlovákiában majdnem megtörtént... ugyanakkor bezzegezhetnék, hogy Cipruson meg több nőm is volt, egyik miatt se maradtam, igaz egyik se helyi volt)Ez megint két hatalmas hátrány volt a huszas éveimben, pedig meggyőződésem volt, hogy pár hónapnyi külföldi meló sokat lendítene az életemen. Ennek eredménye volt, hogy életem első külföldi melója egy titokban történő melózni kiszökés volt, ami itthon nyaralásként volt "eladva".
De volt még 1-2 számomra mai napig megmagyarázhatatlan történés, ami inkább bele se mennék így hirtelen.
Szóval röviden tömören : Nem mindenki egyelőre esélyekkel indul, egyrészt nagyon számít hogy milyen minőségű oktatási intézményekbe jár, hová veszik fel; másrészt ami szerintem még ennél is jobban, hogy milyen család háttere van, és mi a tapasztalata a pénzzel gyerekként, majd mikor az első pár fizetését megkapja.
"Moldova szavait szabadon idézve: Amikor kölyökként nekidőlt a polcnak egy számítógép esett az ölébe
" - hasonló módon indultam el a számtech pályán én is, csak nekem a hetedhét Commodore 64-es könyve esett rám, és 12 évesen már eléggé nyitott voltam rá, hogy a benne olvasottakat a sarokban - korábban csak játékra használt - megbújó C64-en ki is próbáljam. Két évvel később C64-en már elképesztő dolgokat csináltam. Aztán nagy nehezen jött a PC, (ez ballagási, szülinapi, és karácsonyi ajándék volt a szülőktől, viszont elvitathatatlan, hogy az elsőt ők vették, bár a fejlesztés és a cserék már rám maradtak) azzal a Visual basic, majd a html, java, flash ... aztán közben átnyeregeltem hardveres vonalra is, 10 év számtech bolt és szervíz, az mégiscsak jelentős volt az életemben. De lényegét tekintve ezen a vonalon maradtam nagyon sokáig, a külföldi melók hozták a vendéglátós, meg raktári életet.
"hűtőházban nyáriszünetben" - nekem most képezi a munkám részét. Finom, amikor a -18 fokos hűtőházból, kimész az 50 fokos konyhába.
-
BiP
nagyúr
válasz
frescho #118002 üzenetére
Na mi ekkor léptünk szoba-konyhából egy nagyobb panelba és mindenki hülyének nézett, mert nem házat vettünk. Igény lett volna rá, de nem kockáztattunk.
Nem abban van a kockázat, hogy nagyobba költözöl, hanem hogy kockázatos CHF-ben veszed-e fel a hitelt. Pedig akkor volt forint hitel is, csak akkor drágábbnak tünt.
Meg persze az is, hogy mennyit veszel fel, mennyi időre, mennyire vállalod túl magad, mennyire kalkulálsz bele váratlan eseményeket (pl.munkahely elvesztése) -
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #118006 üzenetére
Fiatalabb vagyok mint te, és pár dologra már nem emlékszem úgy, de :
Az tök alap volt, hogy az ismerősi körben mindenkinek volt (ha csak panel is) lakás, Trabant / Wartburg / 1200-es Lada, nyaraló/hétvégi telek és minden évben nyaralás. 1986 és 1994 között minden nyáron nyaraltunk (kivéve '91-92 mert akkor az év nagy részét amúgyis Aguadulce-ban töltöttük, és minden nap olyan volt mint egy nyaralás). Ez az amire én emlékszem, amit láttam. Hogy e mögött kinek mennyi hitel volt, azt nem tudom, senki sem kötötte az orromra. Annyit tudok még, hogy nekünk a panel lakáson 5 évig volt hitel.Ma már ez sincs, hogy összeállnak és felhúznak valamilyen házat.
jaja, azt én is hallottam, hogy bár mindenkinek tanították az oroszt de senki sem tudta
BSC? És azon belül?
"a használható angol +1 nyelv" - szerencsére ezzel nincs bajom, az angolon kívül van még egy rozsdás középfokú franciám, valamennyi Spanyol és Német maradt gyerekkoromból, görög, török és orosz Ciprusról, bár ezek 1-1 alapfokúhoz sem biztos, hogy elegek lennének. Érdemes lenne felhúznom őket, mert ez így nem valami fényes
A kora 80-as évek gyermeke vagyok, a szülők a panelt '84-ben vették.
-
szebe
addikt
válasz
frescho #117993 üzenetére
Nem tagadom, hogy nőttek/magasan vannak az igények.
2 szobás (53(?) m2-es) panelben nőttem fel, a “kis szobát” megosztva nővéremmel. Egy ilyenbe én már nem szülnék 2 gyereket, mert tudom mekkora szívás, hogy tiniként se nekem, se a nővéremnek nem volt privát szférája (ja, és ez semmiképp sem szülők felé szemrehányás, borzasztó hálás vagyok nekik, a lehetőségekhez mérten amit tudtak, megadtak).
De jóbarátomék se terveznek 1-nél többet a 60-70 közötti házba.
-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #117966 üzenetére
Nekem mégis fura, hogy régen pár év alatt lett lakás/ház, aztán autó, meg sok esetben nyaraló/hétvégi telek stb. Kiszámítható, tervezhető jövedelemmel.
nem azt mondom, (és ne is tereld ide) hogy jó volt évekig várni az autóra, telefonra, mert nyilván nem.Ugyanakkor az életszínvonal is "inflálódott" ahogy írtam is, ma már egy közepes mobilteló, számítógép/laptop internettel a minimum minimumja, ami szintén plusz kiadás. De lassan a saját autót is ide lehet sorolni.
Mást mondok : régen nem nagyon beszéltek nyelveket az emberek, maximum egy minimál orosz a magyar mellett "oszt jó van". Ma meg már egy kicsit is értelmes munkahely kéri az angolt, az érettségit stb.PhD : 2015-ben mikor hazajöttem Ciprusról felvételiztem egy Madridi egyetemre, és fel is vettek. Végül nem mentem el, a piszkos anyagiak, és egy nő miatt (akinek egy fél év múlva már semekkora jelentősége nem volt -- bár akkora mostanit se ismerném). így utólag visszagondolva ha nincs a pénz mint akadály, akkor lett volna erre a tökéletes pillanat.
Mai napig játszok még egy egyetem gondolatával, de csak úgy, hogy legyen annyi pénzem, hogy mellette megélhetek.#117967 hcl : Sajnos én is ezt tapasztaltam
-
opr
nagyúr
válasz
frescho #117993 üzenetére
Részemről sajnos esélytelen volt, de ez hülye, speciális eset. Pont a válság alatt halt meg muter, aki a családban a fő kereső volt, én még egyetemre jártam, hugom még középsuliba, és persze volt a nyakunkon chf hitel. Fogalmazzunk finoman: a következő 5 év nem úgy telt, hogy abból saját lakásra esély legyen. Pedig mindegy milyen kicsi lett volna, kérdés nélkül ugrok, csak ne kelljen már albit fizetni végre.
Amúgy így jobban belegondolva az én generációm nagy részének, legalábbis a baráti körben ez (is) tett be, emiatt bukott szinte mindenki minimum 5 éveket az ismerősi körben, hogy 25-30 között nem azon dolgoztunk, hogy nekünk legyen saját, hanem azon, hogy legalább a szülőknek maradjon meg az, ami van, ne kerüljenek utcára se ők, se a tesók. Szinte mind beszopták a chf hitelből felújítás, bővítés, nagyobbra cserélést.
-
opr
nagyúr
válasz
frescho #117973 üzenetére
Jó, de ez opció a mai fiataloknak? Nem. Mennének azok, hidd el. Ha lenne hova... De nincs.
Kiegészítem: amikor végre sikerült megvenni a saját házat, ugyan úgy az volt, hogy mennek a haverok és együtt megcsinálnak rajta mindent. Igen, ugyan úgy, sokszor főállás, gyerek mellett.
Bónusz: Az építkezés meg nagyon nem úgy megy, mint régen. Agyon van szabályozva, esély nincs haverokkal megoldani, soha nem kapna lakhatási engedélyt egy olyan ház, amit nem mindenféle engedélyekkel meg istenfaszával rendelkező ember épített.
-
BiP
nagyúr
válasz
frescho #117960 üzenetére
BiP: Mi is mohók és türelmetlenek voltunk és próbáltunk minden is (sic) egyszerre megugrani. Az igaz, hogy nem volt ennyi inger. De pont a sokkal több információ miatt azt hinném, hogy tájékozottabbak lettek.
Inkább arra értem, hogy ma sokkal több mindenre van lehetőség. És mindenhonnan szembejön. Az egyik ismerős itt nyaral, másik ott, ilyen koncert olyan koncert, focimeccs, az egyik jól zenél, a másik jó a versenysportban. Folyamatosan jön szembe, hogy másnak épp jó valami, és az ember mindent akar. De hát 5 életbe se lehetne belepréselni azt, amit 100 ismerősünk csinál, jó valamiben, stb. Csak ugye ezekről mind napi szinten értesülünk, irigykedünk, kívánjuk, mi is akarjuk. Csak nincs idő, egy élet van rá, napi 24 óra, választani kell. Nem lehet mindent. -
-
opr
nagyúr
válasz
frescho #117966 üzenetére
Igen, gyakorlatilag leváltotta az internet+mobil a TV+telefon előfizetést.
Ez viszont nem változtat azon, hogy ma egy házra összeszedni az indulót, az valami cefet nehéz.Jöhetsz a mindenféle adatokkal, valahogy a dolog vége mégis az, hogy a 70-es években tini generációnak teljesen normális volt az, hogy 25 évesen van egy házuk, aztán jöhet a gyerek.
Most meg az van, hogy még a kiemelkedően kereső ismerősök nagy részének is álom még 30 évesen is a saját ház/lakás. És akármit mondasz, nem,ez nem azért van, mert girhes nyomi generáció, aki elbulikázza minden pénzét, meg hetente új iPhone. Legtöbbjük akkor cserél telefont, ha már tényleg kilehelte a lelkét, kocsi vagy nincs, vagy valami 15-20 éves, gépet 7-10 évente cserélnek, nyaralás sincs évente (sőt), aztán mégis még a leggazdagabb, legjobban kereső is teljesen kiárazódott Budapestről.Még azok is, ami vezető fejlesztő + könyvelő feleség + csok 3 gyerekre, és 30 felett vannak és serényen spórolnak, azok se tudtak végül Budapesten venni.
Tudtak venni, igen, és bő 10 év albérlet után végre sajátban vannak, és... ugyan azt csinálják, mint amit írtál. Szépítgetik a házat, kertben termelnek amit tudnak, stb. Csak nem 20, hanem 35 évesen jutottak el idáig. Ketten, diplomával, jó szakmával, jó melóval.
-
-
opr
nagyúr
válasz
frescho #117960 üzenetére
"A kell az az élelmiszer, lakhatás, közlekedés."
Meg internet, okostelefon, számítógép.Legalábbis ha valaha szeretnél értelmes munkát szerezni és azt meg is tartani, esetleg karriert építeni, ami újabban gyakorlatilag szinte kizárólag úgy lehet értelmesen, hogy relative gyakran munkát váltasz.
-
-
BiP
nagyúr
válasz
frescho #117956 üzenetére
Már csak azt szeretném tudni, hogy a fiatalok jelentős része ezt miért nem képes hasonlóan belátni?
Mert fiatalok, mohók, türelmetlenek.
Annyi inger éri őket, ami 2 életre is sok, és ők ezt akarják belepréselni abba az egybe. De nekik is csak 24 óra egy nap. Na, ezt nem képesek elfogadni. -
szebe
addikt
válasz
frescho #117953 üzenetére
Persze hogy elfogadtam, ezért írtam, hogy ha a "jobb életkörülményeknek" az az ára, hogy később lesz ingatlan, akkor vállalom.
Nem kell heti 60-80-100 órát gürcölni (cserébe boltban vagyok kénytelen venni a zöldség-gyümölcs-húsárut), de van időnk (és pénzünk) egymásra, közös programokra, utazásra. -
-
válasz
frescho #117948 üzenetére
" Lehet annyi volt a trükk, hogy még mielőtt net elé került volna kapott egy kis értékrendet?"
Vagy hogy egyáltalán kapott. Na, mások gyerekei nem kapnak. Akiknek a szülei életükben nem olvastak mást a kötelezőkön kívül? A mostani oktatás-züllesztés azért tud működni, mert a korábbi generációk is utálták a tanulást. Régen, amikor mindenjobbvót' sem volt muszáj annyira tanulni. Volt egy szakmád, megélsz annyiból ."Részben igaz, de mondjuk ha szakmai vlogot csinál valaki, akkor mögötte van több év tudás."
Ja, csak nézd meg, melyikek az igazán menő youtuberek. Egy unboxing videó mögött mi van? És akkor egy kevésbé nézett dolgot mondtam."aki azokat nézi és tekinti példaképnek nem is merek belegondolni milyen sötétségi mutatóval rendelkezhet."
Pedig...
Na, ebben van a pénz bazz. -
szebe
addikt
válasz
frescho #117943 üzenetére
Az életszínvonal (fiatalok igényei, elvárásai) inflálódott el és akarnak sokkal többet, mint amivel akár te vagy én és még sokan mások is jól elvoltunk. Mi ennek az oka? Ez az igényszint növekedés reális? Ha reális, akkor a fiatalok mire alapozzák?
Nagyszülői korosztályra alapozom.
Látástól mikulásig dolgoztak, főállás (szigorúan egy munkahely, míg azért manapság 1-2 jól időzített váltással jelentősen emelkedik a fizu), maszek, aztán otthon a jószágok meg a kert. Közös program nagyjából nulla, esetleg negyedévente az épp aktuális "bál". Megyehatárt csak kivételes esetben lépték át. Gyerekek meg felnevelték egymást, a szülőkkel a viszony meg olyan lett, amilyen. Még szerintem az én korosztályom is issza ennek a levét. Válni a világ legnagyobb szégyene volt, így a halálig mérgezték egymást.Jah, felépítettek egy házat, aztán rá is ment az életük. Na ezt szeretném elkerülni, ha ennek az az ára, hogy később lesz saját ingatlan, akkor vállalom.
-
válasz
frescho #117945 üzenetére
Nem tudom, de esélyes, hogy ők sem
Sztem annyi, hogy utaznak, buliznak, mert az sem vezet sehova, de legalább közben jól érzed magad
"Szóval azt mondod, hogy a régi korok példaképei "
Így.
Mármint, nem tudom, mikor volt igazán példakép egy kutató, vagy egy orvos.@BiP : Netről? Az egész média olyan szinten bulvár már, hogy mindenhonnan. De ha belegondolsz, ez 30 éve se nagyon volt másképp.
"Azt persze nem látják, hogy az insta celebek, youtube influenszerek is beleteszik a melót"
Mármint, ez a megélhetés még mindig sokkal öknnyebb, mintha alapkutatást csinálsz, és az itthoni fizetésből kell megélned, vagy vállalkozó vagy, vagy dolgozol egy cégnél.Meg azt sem, hogy mi szellemi teljesítmény van amögött, hogy ott van a telefonja 4k felbontású kamerával.
-
BiP
nagyúr
válasz
frescho #117945 üzenetére
Erre lennék kíváncsi, hogy ez micsoda
Ez a gond, hogy a fiatalok (szerintem) azt hiszik, hogy ha az életen át gyárban való gürizés nem vezetett jóléthez, akkor a ló túloldala akkor jó lesz.
Nekik sincs megoldásuk, de mégis úgy akarnak (nem csak előrébb jutni, hanem) meggazdagodni, méghozzá hamar, hogy tenni érte, évekig a célért kűzdeni, azt már nem akarnak. De közben legyen bulika meg nyaralás, kocsi, menő pecó, modell barátnő.Mert ez ömlik rájuk a netről.
Azt persze nem látják, hogy az insta celebek, youtube influenszerek is beleteszik a melót, nem heti 2 óra munkával gazdagok, csak mert a legyártott kontent ennyi alatt végignézhető.
-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #117935 üzenetére
Akadnak, de technikailag valahol érthető is. Már látja, hogy nem az az élet, és nem azzal csinál nagy zsetont, hogy heti 40-72 vagy ki tudja hány órát rohad a munkahelyén.
Mindemellett a termelékenység az 1930-as évek óta folyamatosan nő, - vagyis az egyén a technológia fejlődésével egyre jobban megfizethető lenne - ehhez képest az autó és a lakás árakat figyelembe véve (de itthon az élelmiszert is) a reál fizetése pont, hogy csökken.Ami azt illeti, ma tényleg több mindenre is kell költeni : mert ugyan el lehet lenni számítógép, internet és mobil nélkül, de nagyon de nagyon nehéz, és nem célszerű. Öcsém rá a legszebb példa, akinek 2012-ig nem volt telója, 2019-től volt okostelója, de mobilnetje ma sincs. Mindent én intézhetek neki. Szóval egy rakás olyan dologra kell költsön a mai fiatal, amire 30-40 éve nem, mindezt csükkentett reálbérből.
A bulikára meg szerintem ne támaszkodjunk, mert mi is buliztunk a magunk idejében (sőt, én manapság is szoktam).
De ugyanez utazás, a fapados légitársaságok korában... emlékszem mikor marha vagonon mentünk le a Balatonra, meg cigivel megvesztegetve a kalauzt, hogy ne szállítson le minket mert nincs jegyünk, csakhogy legyen pénzünk a kisboltban piát venni (meg vittünk egy csomó konzervet) és sátorban éltünk, szabad strandra jártunk. Tök jó kis nyaralás volt, pedig még okosteló és mobilinternetünk sem volt. (2002).Szóval megértem valahol a mai fiatalokat is, látszólag szörnyű patt helyzetben vannak. Nem vagyok "mai fiatal" (bár lehet, hogy hozzátok képest igen) de én azért megértem őket is.
-
válasz
Vagy : mivel látja, hogy a marha sok munka hova vezet (láthatólag sehova), és a jól élők láthatóan nem nagyon szakadnak meg, ezért inkább ő sem akar, mert amúgy minek.
@koko52 : Ez egy globális jelenség. Az amerikai fiataloknak az elmúlt évtizedek során egyre inkább bajuk, hogy hiába hajtanak, nem lesz olyan életszínvonaluk, mint a szüleiknek. Mi meg még lejjebbről indulunk.
Mondjuk arrafelé legalább van a hosszú távú bérlésnek kultúrája, így nem akkora para a lakhatás, illetve nem alap az, hogy bebetonozod magad egy ingatlannal valahova. A mobilitásnak is vannak előnyei. -
koko52
nagyúr
válasz
Sehogy. Ahogy sehol a világon (ok arabokon kívül). Olyan hogy nagy lábon élek meg saját ház fiatalon hitel nélkül nem létezik sehol.
Tőlünk nyugatra nincs saját ház/lakás csak 30-40 év hitellel. Vagy örökölt.Tisztelet a kivételnek, de a "mai fiatalok" álomvilágban élnek, fészbúkos hamis képük van a világról. IQ meg zuhanóban, tehát csak romlik a helyzet.
-
válasz
frescho #116741 üzenetére
Kész
@Reggie0 : Ez nem szokványos NAS volt. Asztali gép, be se volt kapcsolva, mert minek menjen? Amikor kell, vagy gombbal, vagy WOL-al be tudom kapcsolni az otthoni gépeket, tehát ugyanúgy rendelkezésre áll, és elérhető, mintha 0-24 menne, csak nem fogyaszt. Így azzal se kellett foglalkozni, hogy valami kis fogyasztású cucc legyen.
@BiP : "Ó ne, még egy terület, ahol kihasználnák az ingyenélők. "
Pszt! Lenne sztori!" Nem egy rocket science, de valahogy nem akar beleverődni a fejembe. "
Ezen a szinten nem nehéz, ld. fent amit leírtam.
Kapcsolóüzemű táphoz én is sügér szoktam lenni, pedig tudom, hogy működik; de kondenzátorokat cserélni nem egy nagy ügy. -
válasz
frescho #116738 üzenetére
Mit csináltál?
@qnadam : "kis"
Az 500GB-osokból álló 2TB-s RAID tömbös, NAS-nak használt asztalit azért kukázom, mert kell a hely. Mármint a fizikai hely, amit foglal...Annak a winyónak darabja 2-3 ezer volt, kb. egy használt 2TB winyó árából kijött az egész, és egy winyó halálát simán túlélte.
-
koby11h
őstag
válasz
frescho #116717 üzenetére
Régen, ügyfélnél páncélkazettába záratták a mentés szalagokat (LTO5, 15+ darab, külön tokokban), külső és belső 0.5-1-2 TB-os hdd-ket.
Szóltak embernek, hogy azt majd fel kell vinni a másik épületbe az első emeletre.
Emberünk uccu neki, ölbe kapta, majd 60 cm-ről leejtette, mert "nehéz volt". Aztán molnárkocsira dobta fejjel lefelé és átzötyögtette a rögös "valóságon" (udvaron), végül felrángatta fokonként az emeletre és lerakta, továbbra is fejjel lefelé.
Egy szalag eltört (a kis elhúzható ajtaja elpattant), további fél tucat ki volt esve a tokjából. Egy külső és két belső hdd sérült, azokat nagyrészt lehetett menteni.
Emberünk csodálkozott, hogy morgok, és olyanokat mondok, hogy szólhatott volna, hogy kivegyük belőle a törékeny tartalmat, meg a sajátját biztos nem dobálná így, meg vajon miért volt bezárva, biztos nem fontos ami benne van... -
válasz
frescho #116717 üzenetére
Sokallták a zárnyitó szakember árát...
@KROK640 : 2TB sör/csokinak? Amikor 4-8T-k mennek, a sörcsoki az mondjuk az 500GB lenne... ahogy néha az is. Csak amikor venni akrok, akkor nem
Annyit azért nem fejlődött a winyótechnológia (mondjuk a cache-k nőttek).
Amúgy mikor pukkan ki a kriptolufi? Mert szépen működik a kriptopiac vagy 10 éve...
"Felmerül a kérdés, hogy mennyire fontos neked a frissen tartott Windows?"
Amenyire a személyes adataid vannak a gépen, és arról bankolsz...(Meg mondjuk nemtom, nekem a Windows nem fontos
)
"Egy ennyi idős gépnél már amúgy sem árt egy tápcsere, "
Lehetne már kereslet táp átkondizásraAz esetek nagy részében csak a kopó-fogyó szarik be, a tápnak semmi komoly baja.
-
-
kenwood
veterán
válasz
frescho #109672 üzenetére
Nyilvan szamit a hit,es az akaras is. Ez rengeteg mas dologban is. Amit az optimistabb emberek altalaban kihagynak a kepletbol, hogy sokszor az onbizalom hianya nem abbol fakad, hogy meg gondolkozni is lusta rajta valaki,hanem abbol, hogy par hasonlo projectbe belefogott,es csufos kudarc lett a vege. Azt nem vitatom, egyszerubb,mint szepen rajzolni,vagy enekelni, es hogy 10-bol akar 5-6 ember is kepes lenne ra ugymond fizikailag Viszont 1-2-nel tobb biztos nem rakna bele annyi idot,energiat, hogy a vegeredmeny ertekelheto legyen.
-
válasz
frescho #109662 üzenetére
Így
De inkább jobb kihagyni.
@Alusky : Ha meg már lecsiszolod, akkor ki is gittelheted, ahol kell...
Amúgy nekünk a gumi is lejött, akármit tettünk rá. Azaz főleg anyámnál, az első lakásomban kb. 1 évig volt fa ablak...
@KROK640 : "Mind neten van, mert ha nincs net, akkor nem fut a rendszer sem. "
Addig OK, de mondjuk tűzfalazva van? Leválasztott VLAN, amin nincs más, és csak az a forgalom engedve, ami muszáj? Ilyesmik... amikor muszáj valami outdated cuccot hálón tartani, arra is megvannak a módszerek, nem annyi, hogy lebaccuk egy hálóra a többivel, ahol az terjed, ami akar.
-
válasz
frescho #109630 üzenetére
"Mert a csiszolóvászon, ecset, szög és kalapács polihisztorrá teszi az embert?"
De a Youtube tutiraBTW a vakolat is ugyanilyen jó, és könnyen kezelhető dolog, és a glett is... mélyszegénység felett nem egy nagy kiadás sem.
@Pikari : "De, például kapott szigetelő csíkot is az összes, de nem működött rajta megfelelően"
Az bármin működött már jól?@Reggie0 : Nemtom az előző lakásban miért hagytam, hogy az ablakcsere után hungarocellel pótolják a vakolatot. Amúgy nem volt rossz, csak fura volt, hogy ez szakembertől... azóta már simán menne ytongból, vagy vakolattal
-
Pikari
veterán
válasz
frescho #109581 üzenetére
Nem vagy képben arról, hogy átlag magyar vidéki embereknél milyen állapotban vannak az ablakok. Nálunk ujjnyi rések voltak az ablakok tokmányainak illesztésénél körbe. Átfújta a szél. Hogy ezt elkerüljem, az ablakokat belül rongyokkal tömtem be, és celluxxal tekertem körbe. Van, amit be se lehetett zárni. Az erős szél kiszabta az egyik ajtót, súlyokkal volt betámasztva. Ha valaki kinyitotta, akkor kurva anyázással egybekötött ordítozás volt, hogy mit képzelsz, 10 perc volt összekókányolni, lehet újra kezdeni. Ez ment évtizedeken át. Aztán pár éve ki lettek cserélve. Évente 1 ablak, néha 2. Te meg azt mondod, hogy szarnak a pofon, meg hőhíd
-
válasz
frescho #109581 üzenetére
A fűtésmodernizálásnak kb. része a szigetelés
"Egy gázkazán cseréje alsó hangon 500k, ha " egyáltalán meg lehet legálisan oldani az egyre szigorúbb szabályok miatt.
@Alusky : Nekünk a panelban 21-22 fok van fűtés nélkül
"Főleg itt vadnyugaton ahol "
CSitt már, hányszor leírtad már, hogy itthon nincsenek komoly bajok -
-
kelly416
veterán
válasz
frescho #108382 üzenetére
Ugyanez megy nálunk is az előbb linket tananyaggal. Nem kíváncsi senki arra, hogy érti az ember az összefüggéseket, csak szó szerint vissza tud mondani vagy írni ami az utasításban van. Pont azt látjuk a "szakembereken" amit te is írtál. Akit érdekel és utána olvas, az szakember lesz, A többi csak tekergeti a kontrollert is viszi a vonatot.
Ilyen mélységében nem tudom, hogy mennyire hibásak a tanárok, De azt látom hogy ennyi pénzért én sem mennék el tanárnak, pedig a tudásom is édeskevés ahhoz képest amit az iskolában le kell adni. Nincs semmi szabályozó és fegyelmező eszköz a kezünkben, A technikai háttér sincs meg az hogy A fiatalság figyelmét felhívják egy esetleges vizuális bemutatásal. Lehet, hogy valamikor ennél sokkal többet tudtak volna tenni az ügy érdekében, de most marhára meg van kötve a kezük és nincsenek lehetőségeik. Ki sem zavarhatják a gyereket hogy ne zavarja a többit, gyakorlatilag ha megbuktatják sem jutnak előrébb sokkal mert ugyanúgy fogja rombolni a következő osztályközösséget, plusz a szülők is bemennek fenyegetőzni. És ezt szerintem valahol a k*vanagy PC-ség övetkezménye mind, mindenkinek jogai vannak csak kötelessége hogy nincsenek. Illetve a rettentő rohanó világunké, ahol egy BKV-n bliccelő embert sem tudunk megfogni a jegy ellenőrnek segíteni, hanem csak félre állunk előre hogy hadd fusson. És ha nem is olyan rendben mint a Pókemberben, de ugyanazt az eseménysorozatot indítjuk el. Még akkor is hogyha holnap csak ami pénztárcánkat lopja el, magunk alatt vágjuk a fát.
-
kelly416
veterán
válasz
frescho #108356 üzenetére
Attól függ, mi az elvárás. Most az autóm automata váltóját akarjuk felújítani egy ismerőssel, akinek szintén 4R70W váltója van és a sajátját felújította már. Youtuberól csinálta, bár egyebkent is autószerelő, szóval nagyjából meg volt az alap. Csak a szétszedéshez, összerakáshoz a jó dokumentácioban sincsenek leírva a megfelelő mozdulatok, technikák sokszor. Az pont a videón jól látható, amennyiben normális videót csinálnak.
Neki is sokat segített a videó, már tisztán látja az általa "egyébként nem bonyolult váltó"-nak minősitett szerkezet működését. A váltó vezérlőegységét is felújította, de önbevallásosan elmondta, azt, hogy ott honnan hová melyik furaton és milyen csapágygolyók mágneses elmozdításával engedi a vezérlő olajat a rendszer, azt talán 2-3 hét bogarászás után meg lehetne érteni. Szóval ott saját magával szemben is csak a felújítás volt az elvárás, a megértést jelenleg feladta, holott szakmájában elég jó tudassal és tudasszomjjal felvértezett emberről beszélünk.Van amire a doku jó, és van amire a vide-jó.
-
válasz
frescho #108356 üzenetére
" csak ugye sokkal többet vesznek fel kisebb merítésből, ezért sokkal hígabb a leves..."
Bingó. 2003 körül jártam mérnökire, de már akkor is ez ment, hogy felveszünk pár száz embert, végezni majd fog ha 50, de fejpénz jön."kelly416: Youtube-ot max akkor nézek, ha nincs más. Egy rendes dokumentációt egyre nehezebb találni. ... Onnan nem lehet megérteni, "
Meg lehet akár, de nekem meg pl. kép kell arról, hogy hogy kéne kinézzen valaminek a belseje, stb., és az egy videóban nem lesz jóSzóval ugyanaz a probléma pepitában.
"és mondjuk 2/3 megértette első magyarázatra, hogy amit matekon szinuszként tanultak az itt is szinusz, "
Már az is nagyon rossz arány@opr : Hát nem tudom, de amilyen erdőket én látok Somogyban, nehezen hihető, hogy ha mész pár km-t, akkor bárkivel találkoznál egy éjjeli sátrazás során... Balaton körül meg jóhogy megfognak, ott rengetegen vannak nyáron, meg már majdnem az egész tó körbe van építve.
-
kelly416
veterán
válasz
frescho #108274 üzenetére
Persze, mert nem villogott, nem dudás cicababák vagy kockahasú srácok tartották a keretet (bár a fiatalja már erre sem gerjed, csak akkor mire?), nem volt benne krétafestéket nem tűrő szöveg vagy szaftos pletyka...
Látom az enyémeimen, hogy egy küszöb átlépése reseteli a memóriájukat sokszor. Megy rágcsáért, kérek egy zsepit közben, nyugtázza, végül bejön rágcsával zsepi nélkül. Ha megkérdezem, "Ja? Azt elfelejtettem.", jobb esetben "Bocsi.". Ha csak kimegyek, fel sem tűnik, hogy nem hozta.Szerk.
Nem fikázás, mind ilyenek. Több szülővel beszélgetve sem lett jobb az összkép. -
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #107881 üzenetére
Igen, előfordul az a típus is, aki számára a külföld láthatatlan. Sajnos eleinte én is így indultam, na nem abból az okból, hogy nem vettem már 2004-ben a lehetőségeim közép, hanem hogy sokáig nem volt pénzem. De aztán kezdtem szlovákiában, meg Máltán, aztán volt egy nagyobb szünet, és ahogy írtad utána meg nagyon sok helyen voltam. És holnap reggel indulok Ausztriába a svájci határ mellé.
Van egy haverom havi kb 100 ezer ft-ot tud lerakni, már 3,5M van neki félretéve. Azzal a rémisztő helyzettel találkozott, hogy a saját lakás gondolatától az elmúlt bő 3 évben csak távolodott, holott egyre több pénze van rá
Többször javasoltam neki, hogy külföldön kéne szerencsét próbáljon, de nagyon nem hajlik rá. Ő ilyen tipikus tőzsgyökeres Debrecen mindörökké felfogású. Ráadásul mellé simán ugyanezzel a rothadó nyugaton már migráns hordák garázdálkodnak szöveggel jön... -
Pikari
veterán
válasz
frescho #107878 üzenetére
Értettem, csak olyan témára váltottál, ami engem nem érdekel (az oktatásügy egészének vizsgálata), ezért reagáltam csak az első felére. Ezt már nagyon politikának (vagy akár szakpolitikának) tartom, amihez megvannak a külön topikok, ez nem az a hely. A magyar/stb tanárok helyzetét hozta fel valaki a műszaki/informatikai/technikai tanárok/hidegburkolók/stb helyzetetéhez képest, amire elmondtam, hogy ez szerintem miért van. Erre jött válaszba az, hogy jajj, hát ők is emberek, nem szabad bántani őket, meg milyen rossz az oktatás. Persze a kőművest nyugodtan lehet köpködni, ha meg ráddől a ház, jön a sírás. A fát a terméséről ismerjük fel, ennek a fának pedig nincs termése, a hcl által említett sejtelmes "világszintű magyar irodalmi teljesítmények" nem léteznek, google szerint a magyarok részesedése kevesebb, mint a világpiac kb 1:5000-hez része. Rakjunk bele több pénzt? Nem. Sajnáljuk őket? Nem. Keressünk ellenpéldákat? Talán.
-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #107815 üzenetére
"elvárásokat is támaszthatnánk, az oktatással, egészségüggyel" - el tudom képzelni, hogy ezek ma is jelen vannak, de mire megyünk vele???
Rengeteg gyerekes szülőtől hallom, hogy milyen nagyon sok probléma van az oktatásban. Akik pedig ne adj isten egészségügyi ellátásra szorulnak ... na ők aztán pláne horror storykat mesélnek. Szerencsére én évek óta megengedhetem magamnak a magán egéssszégügyet, így ebből kimaradok. De szomorú, hogy adózok, fizetek áfát, és ezekután alap dolgokért is fizessek..." a benzinnél, cigerettánál is kiíratnám, hogy mennyi a nettó ár és mennyi jövedéki és forgalmi - " - ez népharaghoz vezetne. Jól ráéreztek a magyar három dologról NEM tud lemondani : cigaretta, alkohol, benzin. nyilván ezt a három dolgot kell meghúzni a legjobban. Csak sajnos az utóbbi minden mást is húz magával.
Veszprém valóban élhetőbb, ha leszámítom az éjszakai életben relative magas árakat és alacsony tömeget (Balaton elszívja főleg nyáron), a régi buszokat (még feltudnak menni az emelkedőkön) akkor tényleg jobb város mint Debrecen .... éltem Veszprémben egy ideig, de már tizenéve, hogy visszaköltöztem. (nem, nem volt más választásom)
A betelepülő gyárak is kétélű fegyver, ezek az akksi gyárak pl nem az átlag magyar munkásnak teremtenek munkahelyet. Lehet, hogy pár közmunkásnak sikerül odaugrani, de aki közmunkánál jobb helyzetben van, az aligha fog odamenni. (magas zaj, és balesetveszély, stb.)
De jó h említetted Békescsabát, valóban kb 1993 ...
Az meg komoly baj, hogy megvan az a korosztály akiknek a TV a szent és sérthetetlen, de erre éreztek rá nagyszerű lovagjaink, hogy ezek és pár hírportál megvásárlásával gyakorlatilag a közvélekedés a kezükben vanItt a fórumon történt eset : Mióta 4IG lett jönnek majd a nagy beruházások és kivezetik a telekommunikációs adót. Mi jött le az egyszeri user fejébe? jajj de jó, lesz gyors net, ezt is a kormánynak köszönhetjük... Az már nem jutott át neki, hogy azért most történt ez, mert mostanra lett a kormányé ez az ág is. Sajnos a nem gondolkodó munkával elfogalt, alacsonyan fizetett, olcsó munkaerős emberekre van szüksége a kormánynak. Hazamegy munka után fáradtan, nem gondolkodik, benyomja a híradót, hallja, hogy Soros meg Gyurcsány meg Brüsszel, bezzeg mi megvédjük a magyarokat, már tudja is, hogy hová kell szavazni. Esetleg egy adóvisszatérítés, előrehozott minimálbér emelés, vagy ilyesmi csak még megrengethetetlenebbé teszi a hitét. (na ezek azok a "fegyverek" amikkel az ellenzék akkor sem rendelkezne, ha amúgy nem egy rakás fegyelmezetlen egymást is nyíró óvodás lenne amúgy --- mert ez itt a másik baj, és nem csoda, hogy a legtöbb narancsból kiábránduló nem ellenzéki lesz csak "bizonytalan")
-
Pikari
veterán
válasz
frescho #107855 üzenetére
Először is, az értő olvasás, írás elsajátítása egyáltalán nem az irodalomtanár, hanem a tanító feladata (1.-3. osztály). Ahogy a fókusz később az irodalomra terelődik (felső, középiskola), úgy lényegtelenedik el fokozatosan, és vált át körömreszelgetéssel egybekötött életrajz-magolásba az a tárgy, aminek állítólag/elvileg valahol a kommunikáció, és a gondolatok kifejezésének elősegítése lenne a feladata. Mindezt tökéletesen alkalmatlan emberekkel, amire felhúztak egy vicc-szakmát. Hogy ez kinek a hibája: az 1800-as években ragadt tantervé? A tanárképzésé? Vagy ahogy én kiemeltem, a tanárok személyes felelőssége? Azt mindenki döntse el magában. Talán nem egyetlen faktor a hibás, hanem ezek összessége. Vegyük észre: a Harry Pottert nem magyar írta, meg a Gyűrűk Urát sem, ellenben az ipar sikeresen produkált például egy Kis Vukot. Az elmúlt 30-40 év irodalmi termése nem ér annyit, mint a falra felkenegetett szar. Szégyenelje magát mindenki, akinek köze van hozzá.
-
fatpingvin
addikt
válasz
frescho #107694 üzenetére
ezt továbbra is tartom, viszont ez nem változtat azon hogy eléggé méltatlannak érzem (nem elsősorban magam miatt, én csak kicsi staff vagyok, hanem a kutató kollégák hasonló helyzetét nézve) hogy egy volt oktatóm szavaival élve a tudomány legjobbjainak jut az a megtiszteltetés hogy aprópénzért dolgozhat.
az meg a másik hogy nyilván nem minden csak a pénzről szól, nagyon sok más szól az állás mellett ami egyebekben mutatkozik meg. viszont ettől még nem változik az a helyzet hogy ebből a fizetésből hó végére nem marad annyi hogy értelmes mennyiséget félre lehessen tenni belőle amiből belátható időn belül akár csak egy kocsi kijönne, nem hogy ingatlan (ami már természetesen nem MO-n belül aktuális, de akkor is kell valamennyi kezdőtőke.) -
válasz
frescho #107706 üzenetére
Így így.
Nincs amúgy sem képzettség, tudás se annyira. De olcsó.
Ezért írtam az Ingyen kéne topicban, hogy az analfabetizmus lassan a cégek működését nehezíti.@Gyuri27 : Jóhogy, minden legyen, bagóért
Csodás, hogy semelyik orrmány nem tett pénzt soha abba, hogy működjön itt bármi. 30 éve. -
válasz
frescho #107694 üzenetére
És ezt önerőből
@Krisztianby : Azért ez nem a halál, max. ha látsz egy jobb lehetőséget, akkor sziasztok
Ha heti 1x kell azt a 2 órát, akkor még kibírnám, de kettőnél már erőteljes Jobmonitor, Linkedin...
Ez a topic inkább illik a problemádhoz
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen légkondit a lakásba?
- Tőzsde és gazdaság
- HP notebook topic
- Milyen okostelefont vegyek?
- PR-Telecom
- Milyen monitort vegyek?
- A Micron újszerű módszerrel javítja QLC-s SSD-jének sebességét
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- SSD kibeszélő
- További aktív témák...
- Eladó MSI B650 GAMING PLUS WIFI Alaplap
- Eladó PNY GeForce RTX 4070 Ti SUPER 16GB videokártya
- Bomba ár! Asus Slate EP121 Tablet - Intel Core i5 I 4GB I 64GB SSD I 12" Touch I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! HP EliteBook 2570P - i5-3GEN I 4GB I 320GB I DVD I 12,5" HD I W10 I Garancia!
- Bomba ár! HP EliteBook 2560P - i5-2GEN I 4GB I 320GB I 12,5" HD I W10 I Garancia!
- Apple iPhone 13 . 128GB , Kártyafüggetlen , 100% akku
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo ThinkPad T570, T580, P51s, P52s eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- KÖZEL FÉLÁR! Apple Magic Keyboard, Mouse, Trackpad, Pencil, Smart Magic Keyboard Folio, Watch szíjak
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13" 2020 M1 8GB 256GB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest