- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Yettel topik
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- 165 Hz-es panelt tesztel a OnePlus
Új hozzászólás Aktív témák
-
NoMix
tag
tehát ha az L2 meg telik akkor át pakolódik az L3-ba... De ha az L3 is meg telik akkor meg a memóriába pakolódik át? Gondolom az L1 az az L2-be pakolja az adatokat... Na most akkor hogy törli ki? Meg pakolja ürességgel az L1-et majd ezt át helyezi az L2-be, aztán azt is meg pakolja és megy az L3-ba majd törli a memóriát... Jó hosszú és bonyodalmas ez hogy tudjátok mind ezt ki várni?
-
imibogyo
veterán
Bocsi kicsit hosszú lesz...
Számomra valami nem kerek a képed és a szöveg elolvasása után, de úgy általában az egész internet "side", "rank", "row" stb. kapcsolatában. Világosítsatok fel legyetek szívesek, mert nekem, mint laikusnak úgy tetszik, hogy szinte mindenki mást mond ezekre a fogalmakra, máshogy használja őket... Nekem amúgy is zavaró a "rank" fogalomhoz a memória modulok "oldalait" idekeverni, hiszen a te képeden is jól látszódik, hogy attól, hogy egy modulnak mindkét oldalán vannak IC-k, még simán lehet "Single-rank" és "Dual-rank" is.
Én, mint hangsúlyozottan helikopter a témában, utánaolvasás után a 64 bit-es adat busszal számítást találtam a legegyszerűbbnek (ECC-t hagyjuk...). Simán lehet hibás a logikám, de szinte mindenhol, ahol utánajártam a témának és ami képeket találtam, ott a 64 bit adat szélesség volt az "alap" bontási séma (vagyis az adat busz "szélessége" ha jól értem, ahogy a te képeden is).
Valamint a memóriák cimkéjén is sokszor látható, hogy 1R, 2R, 4R, 8R, ami a "rank"-et jelöli, de sokan erre is azt mondják, hogy azt mutatja meg, hogy hány oldalon vannak az IC-k a modulon. Ami szerintem nem lehet, legalábbis én még nem láttam 4, vagy 8 oldalon IC-kkel megáldott memóriát.
Na mármost ezek szerint, ha jól fogtam fel a dolgot a következő lehetőségek lehetnek:
Single-Sided / Single-Rank modulok
Ezek talán egyértelműek, 8 darab 8 bit-es IC-vel egy oldalon, 8x8=64 bit, tehát egyben hozzáférhetőek a memóriavezérlőnek --> SR modulok lesznek. De (ha vannak egyáltalán ilyen "egy oldalas" memória modulok, nem tudom) 8x4=32, vagy 16x4=64 egy oldalon felállásban is, tehát 4 bit-es IC-kkel is SR modulok lennének.Double-Sided / Single-Rank modulok
Ezeken 16 darab 4 bit-es IC van, épp ezért a 16x4=64 bit miatt lesznek SR modulok, annak ellenére, hogy a memória modul két oldalán vannak elhelyezve az IC-k.Double-Sided / Dual-Rank modulok
Ezeken is 16 darab IC van, csak épp 8 bit-esek és épp ezért a 16x8=128 bit miatt lesznek DR modulok (2x64 bit akarja használni az 1x64 bit széles "sztrádát"). Viszont 32x4 bit-es IC-vel is lehet egy modul DS/DR, mint például a G.Skill TridentZ esetén. 32x4=128 bit --> DR (legalábbis ez a cikk, azt állítja, hogy a 32 darab IC ellenére ez egy Dual-rank modul, ami csak így jöhet ki).Double-Sided / Quad-Rank modulok
32 darab 8 bit-es IC, 32x8=256 bit, ami ugye 4x64 bit, emiatt lesznek ezek "Quad-rank" modulok.És ugye van még az Octal-rank (Octet-rank?), ami az előzőekből kikövetkeztethető és szerintem élő ember nem látott még ilyet csak képen, amit így gyorsban találtam neten az is durván 3000 Font .
Visszatérve a mondatodra, amin megakadt a szemem és egy hozzám hasonló laikust szerintem félrevezethet:
"Ha 16db chip van rajta (Egyik vagy mind2 oldalán ("Összesen, vagy oldalanként?")) akkor az dual rank, ha csak 8db ("Összesen, vagy oldalanként?") akkor Single."Szóval ha úgy értetted, hogy "összesen" 16 darab IC akár az egyik, akár mind a két oldalra szétosztva, akkor az ha jól értem nem feltétlenül DR, mert lehet 2x8x4bit=SR is, ahogy a képeden is látszódik. Ha viszont úgy értetted, hogy mind a két oldalán 16-16 darab csip van, akkor csak 4 bites IC-kel lesz DR, 8 bit-es IC-kel már csak QR lehet. Vagy félreértem?
De ahogy beleolvastam a PH RAM topikjába ott is sokan keverik a "ranks" fogalmat a "side"-al. Most gyorsan próbáltam utánaolvasni és tisztázni a fogalmakat magamban, az alapján született ez a hsz. (lehet nem sikerült és félreolvastam valamit és csak hülyét csináltam magamból
), de jó lenne ha egy hozzáértő pl. az adott topik első hozzászólásában ezt tisztán és érthetően leírná, mert ami most van az első hsz.-ben szerintem, így ebben a formában butaság: "Egy vagy kétoldalas ram a gyorsabb? A kétoldalas kb 0.3 %-al!" - Na jó de egyrészt számít ez a különbség (OC-t, most hagyjuk)? Másrészt ez most Single-Rank, vagy Dual-Rank esetén van így, vagy csak ténylegesen az számít "ennyit", hogy egy- vagy kétoldalas-e a modul?. És nem kötekedni akarok, csak szerintem egy szakmai portálon, aki tájékozódni jön ide, annak ez így megtévesztő lehet.
-
-
-
Yeffy
veterán
válasz
Dilikutya #528 üzenetére
osztom a velemenyt, hasonlo cipoben vagyok. meg tudnam venni a csucsot is, csak minek. ugyse hasznalnam ki.
viszont en laposrol ternek vissza desktopra 5+ ev utan, kene mar nagyon a +tarhely, bovithetoseg, de CPU + VGA parossal en is gondban vagyok.
de ahogy te is, en sem sietek, csak tenyleg johetne valami friss architekturas proci, egy 3300X utod. -
Dilikutya
félisten
Idehaza 100k fölött van az 5600X, de nekem nincs erre szükségem, csak nyugdíjaznám a régi konfigot. Lehetne 3300X-et ugyan, de csak jobb lenne friss architektúra. De csak az 5600X annyi, amiből kijönne egy 3300X, a lap, meg a memória is, bár 4 magosra már nem igazán költenék. Tekintve, hogy az A10-6800K is meddig kiszolgált anélkül, hogy azt éreztem volna gyenge pontnak, most se kell nekem csúcskategória. Bár emiatt nem is kell sietnem a nyugdíjazásával.
Még R5 3600/3600X jöhetne nagyon max szóba árban, az legalább már 6 magos. De szerencsére én várhatok. -
Dilikutya
félisten
Valami olcsóbb, kisebb processzor nem jön az 5000 sorozatba? Kicsit azért erős lett az 5600X árazása.
-
dokanin
aktív tag
És mikor jön már a prohardver teszt?
-
zsid
senior tag
válasz
zsintai1987 #522 üzenetére
Lusta vagyok kikeresni, de máshol az egyik "productivity rewievben" a Threadrippert !2db! memóriamodullal hajtották.
Az egekig magasztalt Puget Systems is megcsinálta a 3000-res Threadripper tesztet 3200-as helyett valami 2600-as RAM-kittel és amikor minden második kommentelő ezt szóvá tette...(Bár lehet a 2000-reseket hajtotta 2933 helyett lassabbal, már nem emlékszem)
-
zsintai1987
tag
Ilyen volt már máskor is! Emlékeztek mikor a 2700xre rárakták a gyári hűtőt, mert ahhoz járt... A másikat megy egy 60literes kádból hűtötték?
Itt is mindenki hülye volt csak aki készítette az nem...
Gaming mode on, 2400as ramok sbt sbt.. -
makkmarce
őstag
-
wattafaka
senior tag
válasz
makkmarce #516 üzenetére
És a szektásoknak is írogatsz?
Na de ha nektek ennyi felesleges energiátok van, amit egyéb építő jellegű tevékenységre is fordíthatnátok, akkor hajrá, toljátok 0-24-ben a hisztit. Én maradok a lelki nyugalomnál.
Csak akkor nem értem miért nem szerveztek tüntetést, porig égethetnétek a TPU székházát (már ha van ilyen), a szektákat, a Volkswagen gyárat, mert hazudott a szén-dioxid kibácsátásról, és még nagyon sok minden mást. A fotelből morgolódásnak, meg a fórum telesírásának viszont semmi értelme. Abból nem lesz világmegváltás, max páran itthagyják az oldalt, mert kreténekkel van tele.
Én ezennel kiszálltam, rátok hagyom -
válasz
wattafaka #515 üzenetére
Nekem is AMD procim van, úgy látszik ez már nem számít. Akkor sem lehet olyasmit mondani, ami a hitvilágukkal ütközik. De legalább látszik, hogy ki az aki vette a fáradtságot, hogy értelmezze a teszteket, és ki az, aki csak megerősítést keresett bennük a fixa ideáira.
-
makkmarce
őstag
válasz
wattafaka #515 üzenetére
ez kb olyan, minthogy az orvosok engedjék meg a napfénnyel való gyógyítást, vagy a homokevést, mint gyógymódot.
nem, a hülyeséget nem kell engedni, ennyi erővel mehet bármely szekta is, merthogy akkor meg olyan is lesz, de attól még a föld nem lesz lapos, és a laposföldhívőkne se kell terepet biztosítani. -
wattafaka
senior tag
Azért annyit tisztázzunk, hogy én nem védem, ugyanúgy nem érdekel mint bármelyik másik, csak annyit kértem engedjétek el, hogy van ilyen. A következő már gondolom az lett volna, hogy intel bérenc vagyok 2 AMD processzorral
20 oldalon keresztül pörögni rajta, hogy miért szar felesleges.
A GPU limitet már mindenki érti
Ja és bocs ezt Pug 510-es kommentjére szántam volna, csak kretén vagyok. -
bunfi
őstag
Elolvastam. Mindhármat. És megnéztem a népszerűbb youtuberek videóit. Már a test setup résznél volt valami nagyon fura: EVGA GeForce RTX 2080 Ti FTW3 Ultra. A memória körüli problémákkal csak a Gamers Nexus videójában találkoztam. Utána elolvastam a retestet. Ahhoz képest, hogy nem ugyanaz az eredmény jött ki, még oda kellett szúrnia konklúzióban, hogy ő nem tévedett semmiben.
-
bunfi
őstag
A teszteredményekben számottevő eltérés volt. Ahelyett, hogy megvizsgálta volna, hogy miért van ekkora eltérés más teszterek és az AMD kiküldött referenciaeredményei között, ignorálta és publikálta. Majd amikor számon kérték rajta, újratesztelte és az eltérő eredményeket azzal nyugtázta, hogy egy arrogáns népi folyadéktároló edény.
Ezen sok mindent nem lehet védeni... attól, hogy azt szajkózod, hogy 5-10-15% eltéréssel nincs probléma, vagy a GPU limittes CPU teszttel nincs probléma, attól még az ilyen teszt teljesen hiteltelen és felvet kérdéseket a teszterrel kapcsolatban.
-
-
válasz
wattafaka #491 üzenetére
Szerintem ebben simán ki tudunk egyezni, kerüljük az oldalt, mert nem éri el a minimálisan elvárt szakmai színvonalat.
- indokolatlan, gpu limitet tesztek cpu-ra
- követhetetlen, nem reprodukálható benchmark-ok
- nem konzisztensek az eredmények
- ismeretlen háttér és írókHasonlítsd össze azokkal az oldalakkal, ahol az embereknek van neve és arca, ahol a szakmai hitelesség számít, hisz az olvasók és a szakma a neved mellé teszi a kókler jelzőt egy életre. De a TPU esetében csak becenevek vannak e-mail elérhetőséggel.
-
wattafaka
senior tag
válasz
makkmarce #505 üzenetére
Erre elmesélek egy munkahelyi sztorit:
Egy ügyfélnek kellett how-to manualt csinálni arról, hogyan tud Google fiókot regisztrálni. A folyamat már az első pontnál megakadt, mivel a "go to https://accounts.google.com/" lépésnél nem tettem az URL-re hiperhivatkozást, ő pedig nem tudta meglépni azt, hogy bemásolja a böngészőjébe.
Amit ezzel mondani akarok, hogy nem tudod annyira leegyszerűsíteni a dolgokat, hogy azt mindenki maximálisan értse.
Szóval vagy érted amit csinálsz, vagy fizetsz valakinek aki érti, vagy szopsz. A világ így működik, így felesleges rugózni minden egyes ilyen szituáción, ami megtévesztő/nem alapos. Egyszerűen nincs rá idő.
A nagymama kedvéért sem kezdődnek úgy a tesztek, hogy "végy némi szilíciumot.." -
makkmarce
őstag
válasz
wattafaka #497 üzenetére
1. létezik
2. nem lelkifájdalom, felőllem lehet az intel vagy az AMD az istencsászárkirálylegyorsabb fityfene, de ha cpu-t tesztelünk, akkor nem gpu-t tesztelünk. kb olyan ez a teszt, mintha kiváncsi lennél melyik a legjobb narancslé, és csinálnálnál körtelevet, meg eperkrémet. Nem azt teszteli, amit igér, nem a cpu-t teszteli.Engem a szándékos félrevezetés zavar, hogy lám, nem gyorsabb, holott a f*szt nem, és utána erre a "tesztre" hivatkozva jönnek a népek, és osztják az észt, hogy nem egyértelmű melyik a gyorsabb, holott egyértelmű lenne, ha nem lenne hibás a teszt.
Ebből a "teszt"-ből a leendő vásárlók hibás következtetéseket vonnak le, magyarul megvezetik őket, és mikor összerakta már az új rendszert, kijön az új game, és akad a gépén, akkor már késő bánat lesz szólni, hogy jahh.. nem valós eredményeket mutatott a tesztünk, mert nem a cpu-t teszteltük, hanem valójában a gpu-t (ugyanis az megy 100%-on, a cpu meg közben malmozott, valamelyik 95%-on, valamelyik meg csak 30%-on futott, de ugye ez sose derül ki). -
Malibutomi
nagyúr
Igy van. Nekem is csak a magyarazattal van dolgom. A follow up-ban marlatszik az ami kb minden mas oldalon is kijott hogy az elodhoz kepest elorelepett jo 20%-ot a ZEN3.
Egyebkent nekem is meglepo hogy egy 2080Ti-t igy kimaxolnak ezek a procik es nem extrem alacsony felbontason.
-
wattafaka
senior tag
Tisztában vagyok vele, hogy ez áll a háttérben, én csak próbálom mindenféle kontextusba öltözteve rájönni, hogy miért nem tudja leszarni/elengedni?
Ha nekem pl. van egy véleményem valamiről, akkor ha 100 (legyen most szemellenzős, ahogy te nevezted), az ellenkezőjét tolja az arcomba, nem fogom rosszul érezni magam. Ha észérvekkel jönnek még az sem kizárt, hogy meggyőznek.
Természetesen régóta szeretnék rájönni az okára, hogy miért csinálják ezt az emberek? Engem, vagy magukat akarják meggyőzni?
Alapból nem értem ezt a magatartást, hogy megnézek egy tesztet, és ahelyett, hogy örülnék és mennék a boltba, helyette idejövök és a másik "tábor" orra alá dörgölöm. Jézusom
Egyesek CPU brand iránti megszállottsága már olykor-olykor ijesztő..#498Malibutomi
A magyarázkodás már valóban bullshit, alkalmaztam is a leszarom technikát, el sem olvastam. Kapta az ívet emailben, ezért kénytelen volt valamivel takarózni. -
válasz
Malibutomi #498 üzenetére
Szerintem inkább arról van szó, hogy nem számított a srác ekkora GPU-limitre, a tesztek végén szembesült vele, hogy fura lett az eredmény, és már nem volt idő újratesztelni. Önmagában korrekt dolog volt egy ilyen follow-up tesztet csinálni - a szöveges körítés valóban lehetett volna jobb is.
-
Kansas
addikt
válasz
Miközben pont fordítva kéne lennie, hisz ha tudod magadról hogy csak hi-res offline játékra kell a gép, akkor nem fogsz 600 dodós CPU-t venni, mert nincs rá szükséged - az e-fallosz méregetőket kivéve.
És azért egy 5600X és egy 5900X(vagy 10600K és 10900K) ára közti különbséggel kipótolva már érdemben erősebb VGA-t is lehet kapni, ha alapból nem 6900XT/3090 szinten kezded. -
bunfi
őstag
válasz
Pontosan ez a baja sokaknak, ha leírják, hogy kiaknázható a teljesítmény, de ahhoz különösen oda kell figyelni arra, hogy milyen (lehetőleg dual-rank) memóriát, milyen órajelen, milyen latokkal célszerű választani, akkor nem lenne probléma. Ehelyett jött a #482-ben olvasható arrogáns megnyilvánulás... nem az lenne a dolga, hogy az ilyen dolgokra rájöjjön és ezt leírja?
-
Kansas
addikt
válasz
wattafaka #497 üzenetére
Ne légy már ilyen értetlen...
Szerintem az fáj neki, érthető okból, hogy egy csomó szemellenzős Intel fan - akinek nincs annyi esze, hogy felfogja, mi az a GPU-limit, vagy ha van is, nem érdekli - fogja az orra alá dörgölni, hogy "lám, nézd csak, ebből is látszik, hogy az AMD nem alázza az Intelt", miközben fordított esetben 2-5% teljesítménykülönbség az Intel javára már "alázás" az ő szótárukban... -
Malibutomi
nagyúr
válasz
wattafaka #497 üzenetére
Nem az a baj hogy 2080Ti-vel GPu limiten teszteltek. Az a baj hogy magyarazzak a bizonyitvanyt.
Annyit irtak volna, hogy " mi leszarjuk a cPU teljesitmenyt, mi ugy tesztelunk ami a valos hasznalatot tukrozi, ha valaki 600 dollaros procit vesz nem kis felbontason fog valoszinu jatszani" akkor nem szolna senki semmit
-
wattafaka
senior tag
válasz
makkmarce #495 üzenetére
Akkor csak két halál egyszerű kérdésre válaszolj kérlek. A válasz is legyen halál egyszerűen igen/nem:
1. Létezik olyan teszt, ahol 3090-nel tesztelik az 5900X-et?
2. Lelkifájdalom neked, hogy valaki letesztelte 2080TI-vel IS?Ha a második kérdésre igen a válasz, akkor egy bónusz kérdés:
Az fáj, hogy egy adott szituációban nem alázza az AMD az Intelt?#496Sondi1986
Én ezt tökéletesen értem, de amíg létezik verseny, ahol nincs autó, addig nem tök mindegy könyörgöm?
Ha dugni akarsz pénzért se méltatlankodsz, hogy dehát Thaiföldön lehet, hogy farka van a nőnek, mert nemes egyszerűséggel elmész máshová, mert van ezer másik lehetőség.
Vagy ha minőségi hifi-erősítőt akarsz venni, akkor sem dobsz atomot Kínára, mert hogy ott gagyit csinálnak. -
-
makkmarce
őstag
válasz
wattafaka #493 üzenetére
nem, mivel ha utána 2 évre rá kidobod a 2080ti-t, mert kevés, akkor dobhatod ki vele a procit is, mert a teszt alapján lassút vettél.
Fordítsd meg akkor a dolgot
teszteljünk minden GPU-t 7th gen i3-al, hisz ez egy GPU teszt, mit érdekel, mi van mögötte.
minden fog futni 1-2 fps-el, ... hurrá.. és utána hozz jó döntést, hogy melyiket is kellene megvenned. Rájössz, hogy mindenki buta, hisz a 1660 super pontosan ugyanolyan gyors, mint a 3090. -
wattafaka
senior tag
válasz
makkmarce #492 üzenetére
És az nem okozna szívfájdalmat, ha a sok 3090-es teszt láttán felbuzdulva vennél egyet a 2080Ti mellé, mondván, hogy jó lesz az, aztán meg nem jönnének a számok?
Fel lennétek háborodva, hogy dehát a tesztben..
Továbbra sem értem, hogy miért gond ha többféle teszt van. Ha csak ez lenne megérteném, de szó sincs erről. Akik szemezgetnek az új procival nem mindenkinek van ám fél millája 3000-es kártyára. (Jó nem mintha a 2080Ti nem ugyanennyi lenne, de érted..) -
makkmarce
őstag
válasz
wattafaka #489 üzenetére
pont az a gond, hogy az ilyen teszt zavart ébreszt az erőben, mert azt sugallja, hogy mondjuk lassabb 4k-ban az egyik, mint a másik, holott tök azonos sebessségen futnak, csak épp hogy jött ki a lépés.
Ez olyan lenne, mintha 4k gamingre 10500k-t ajánlana egy oldal, de 1080p-re meg 5950X-et.
teljes agyém... -
wattafaka
senior tag
Így volt, így is lesz, ettől még felesleges mindkettő.
Az én személyes preferenciám, hogy amíg fullHD-ban HIGH-on élsímogatással, bekapcsolt V-SYNC-cel minden játék elfut 60 fps-sel, addig eszem ágában sincs semmilyen alkatrészt cserélni.
Azt is megértem, ha valakinek a lelki boldogságához mindig adott generációból kell valami. Kinek mi.#487makkmarce
#488koko52
Teljesen érthető a csúcs cuccokkal tesztelni, hogy mit tudnak együtt, de mivel ilyenből már van 50 másik, így én kifejezetten örültem, hogy más szemszögből is látjuk a dolgokat.
Most komolyan hiányzik egy 51. 5900X+RTX 3900 teszt?Én anno megvettem a fullos konfigot, azóta már csak alkatrészeket cserélek időnként. Az ilyenfajta magatartáshoz tökéletesek az ilyen tesztek, hogy az ember nagyjából szinkronban tudja fejlesztgetni a CPU-t, GPU-t (nem egyszerre).
Aki meg új komplett új gépet akar, neki meg ott van a másik 50 teszt ugyebárVegyük figyelembe, hogy nem mindenki számára ugyanazok az igények!
-
makkmarce
őstag
-
wattafaka
senior tag
Mi ezzel a gond? Annyit jelent, hogy ha nincs a gépedben fél milliós baszó VGA, akkor nem veszel csúcs AMD kártyát, mert a kettéhugyozás elmarad.
Miért kell ezt is egyből személyes sértésnek venni?
Ettől függetlenül biztos vagyok benne, hogy kétszer annyi anyázós emailt kapott az emberünk.
-
janos666
nagyúr
Téged nem lehet komolyan venni, amíg nem próbálod meg reprodukálni az eredményeit (ezt a friss tesztet), vagy találsz és linkelsz valakit, aki már megtette (bár két független forrás lenne az igazi).
- Ha ezek a 0-200% grafikonjaik igazak (bár őszintén szólva nekem első ránézésre nehéz értelmeznem a >100% értéket, mint terhelés, de ettől eltekintek, mert nem olvastam el végig a szöveget --- illetve elsőre kicsit nehéz elképzelni azt is, hogy miért fordul át negatívba a görbe Turing-al, de Ampere-vel nem, viszont ez lehet akár az nVidia driver hibája is, ami nem AMD vs. Intel téma...),
- valamint amennyiben hihető, hogy a korábbi tesztek a 80-90% környéki régióba estek,
-> akkor ez az idézett kijelentése is helytálló, sőt a korábbi tesztje is hasznos információkat közöl.Persze nagyon sok itt a "ha", de ezt ne virtusból vagy érmefeldobással próbáld már eldönteni, főleg ha ilyen drasztikusan reagálod le az "eredményed".
-
awexco
őstag
válasz
Malibutomi #480 üzenetére
Én ezeknek már akkor se hiszek ha kérdeznek ...
-
Na kint az új TPU elemzés: How is Intel Beating AMD Zen 3 Ryzen in Gaming?
Lehet rágódni rajta. -
wattafaka
senior tag
válasz
makkmarce #474 üzenetére
A kettéhugyoz szót azért tettem bele, mert előszeretettel használták a kollegák a topik elején
Értelmes ember mondjuk a saját felhasználási igényeinek megfelelő teszt alapján vásárol. Én pl. kizárólag játékteszteket nézek 1080p-ben.
Hogy 4K-ban ki a király, vagy melyik tud fél órával hamarabb megvágni egy 2TB-s fájlt teljesen hidegen hagy.
Ilyen AI tesztről nem is hallottam, de rekord idő alatt kattintottam volna a bezárás gombra.
Az meg hogy épp melyik gyártó, ahogy mondod is, tökmindegy. -
makkmarce
őstag
válasz
wattafaka #472 üzenetére
nem, csak míg egy zip tömörítést mindenki minden nap használ (még a tudta nélkül is), addig egy AI szimulációt, ami az intel kitudja melyik gyorsító modulját használja, azt jelenleg senki sem, hisz a világon kb 3 cég kapta meg előre, hogy kell illeszteni ahhoz a modulhoz a kódot, ami nem is létezett eddig.
utána kiírták, hogy valós felhasználás, 500%-al gyorsabb.. hurrá.
A másik az olyan cpu tesztek, ahol mágikusan súlyoznak, pont úgy, hogy épp az intel jöjjön ki győztesnek (most nem jut eszembe a neve a brigádnak, meg most már hiába bűvészkednek, mert single core-ban is gyorsabb az AMD). Ahol nem mulicore performance-t vizsgáltak, hanem max 4 magra, meg hasonló badarságok.
Nem hugyozott szét senki semmit se, az AMD a top ligába került végre, nagyobb eltérések 8 mag felett vannak, ahol az intel a gyártástechnológia miatt lassan labdába se rug, de hogy most 5600X-et, vagy mondjuk egy 10600K-t veszel kicsit olcsóbban, az szerintem tökmindegy. -
-
makkmarce
őstag
-
HSNet
aktív tag
válasz
#32839680 #467 üzenetére
Egyetértek, de azért ez eléggé edge case, amikor egy proci utolsó százalék tweakek/oc nélkül játszahatalan, míg azt is hozzádobva már pont jó lesz.
Az sem gyakori, hogy valami 3600-on sokkal szarabban ment mint 10900k-n, vagy 10900k-n sokkal szarabbul mint most 5950x/5800x-en. Létezik különbség persze, csak a gyakorlatban általában elég közel vannak egymáshoz ahhoz, hogy ne ezen múljon a játszhatóság. Namost ehhez képest az a különbség ami a ramból jön még kisebb, pláne, hogy minden proci ugyanúgy meghálálja a tweakelt ramot, van amelyik kicsit jobban, van amelyik kicsit kevésbé.
Törekedj az optimális ram beállításra? -Igen, miért ne, jobb teljesítményt kapsz a meglévő vasadból.
Érdemes úgy választani a ramot, hogy ideális legyen a procidnak? -Ésszerű határon belül igen, de 3200/cl14 vagy 3600/cl16 vagy hasonló qrva drága ram felárát nem érdemes megfizetni, mert jobban jársz ha a felárból egyel nagyobb cpu-t/vga-veszel általában.
Ha már van valami ramod, akkor persze, tapossuk ki a szemét is, hátha megfutja a jobb értékeket ;) -
HSNet
aktív tag
A létjogosultságát nem kérdőjelezem meg. A gyakorlati hasznát a többségünk számára, aki használni akarja, nem benchelni.
Mindkettő pont annyi mint eddig az intel 300w melett 5.2Ghz-en járatva, 720p-ben 5%kal magasabb fps olyan játékban, ami egy belépő procin is 100+fpssel fut (nyílván sarkítok) ;)
Én úgy vagyok vele, hogy ár/értékben a keretemen belül a maxot szeretném kapni, az hogy kinél van a perf crown az max érdekes. Ja eddig az intel kicsit gyorsabb volt egy-két speciális esetben, ha a feltételek adottak voltak hozzá, most meg az amd gyorsabb lett ugyanazokban a speciális esetekben, csak más feltételek kellenek neki. Szuper, örülök neki, verseny jó dolog, de egyébként meg nagy cucc, ahogy én használom, ott már a zen+is gyorsabb volt, át is váltottam rá ;)
-
Kansas
addikt
Mégis, mit kapna? Az "AMD oldal" ezt mondta eddig is, csak amíg az Intel vezetett gamingben senki nem hitte el nekik, le volt tudva azzal, hogy azért mondják, mert gyengébbek...
Az Intelnek is csak azóta nem fontos a Cinebench eredmény, mióta a másik oldalt hozza ki nyertesnek... előtte az volt a mindenük... ez már csak így megy.
Aki meg a valóst felhasználást nézi, tudja, hogy többségében vegyes limites szinte minden konfig, enyhén(4K-ban erősen) a GPU-limit felé tolódva, max a kompetitív fps-bubusok gépei/beállításai vannak a CPU-limit közelében...
Szóval én speciel egyetértek a #463-ban írtakkal. -
HSNet
aktív tag
Még egy gondolat.
Ha játékokról beszélünk, akkor amúgy is lényegtelen, mi az optimális, mert elég ritka az a helyzet, amikor cpu limit van, és pont az a nagyo-nagyon max 8% ami egy alap sr és egy finomhangolt dr között van döntené el, hogy még pont jó, vagy már nem elég a proci.
Munkára áltlában olcsóbb az egyel nagyobb proci, meg egy okés ram, mint az agyontweakelhető ram felára.
Így a bench döntögetés az egyetlen ahol ez tényleg ennyire számít.Persze a már meglévő rendszerből hozzuk ki a maxot, de nem kell túlfeszülni azt sem, ha nem ideális a ram architektúra, sebesség, vagy timeing :)
Peace
-
HSNet
aktív tag
@janos666: gn video, amit morgyi linkelt, 1 ccd-s 5600x-el végigmérte, adatok fele hiányzik, így csak az sr-sr hasonlítható tisztán össze a legtöbb freqin, de az látszik nagyjából, hogy 1ccd-nél if freq max minimálisan szól bele a dologba (amíg szinkronban van). Úgy néz ki, mint intel, hogy freq/késleltetés a döntő.
2 ccd-nél a ccd-k if-en keresztül komunikálnak, logikusan ott többet kell számítania, de arra még nem találtam mérést.@sb: igazad van, rosszul foglmaztam zen2nél, órajel amíg bírja, utána timeing amíg bírja.
Sr/dr-el személyesen először k7-en szarakodtam, azóta a legtöbb platformon amit használtam 5%körül számított, ami sokat változott össze vissza, hogy mennyire volt könnyű/nehéz sr modult kifogni. Munka miatt általában elég sok ramot használtak a gépeim mindig is (platform teteje inkább), viszont költségek szétosztása miatt majdnem mindig úgy váltottam, hogy lap és/vagy cpu, de mem méret marad, majd köv lépés mem kimaxol, vagy közel megy hozzá. Phenom 1 és utána 1366 ahol nem láttam ilydsmi ugrást. Tippre előbbi l3 cache miatt hozott csak kicsit a dr-el, 1366 meg reg eccvel van (qr/modul) így ott fogalmam sincs volt e különbség ;)
Most a zen3nál a 6-7% kicsit magasabbnak tűnik az átlagnál, de nem egetrengetően.
Ne felehtsd el, hogy ddr4-ből 8gb-s stickek bőven elegek a többségnek, és azok áltlában sr-ek, míg ddr3 ból már 4gb-seknél is volt bőven dr, az alá meg játékgépben nem sokan mentek, ddr2 még rosszabb, 2gb-s modulok tipikusan dr, stb. Sd ramok/win98 óta most először vagyunk úgy hogy játékra simán lehet sr modulokból építkezni :)@morgyi: lehet, nekem akkor eddig szerencsém volt, nyilván csak pár procit láttam, és lehet hogy az alapján túl hamar vontam le következtetést.
Mondjuk későn nyúltam csak zen2-höz, így lehet kiforrotabb szilicium/bios is, de saját 3900x-em docp-be, minden pöcc-röff ment 4x16gb, 3600/cl18, utána kezdtem csak játszani a többivel. 3800-at még vitte, de laza timingokkal, így 3600/szűkebb timing összességében jobban teljesített. Proci is, lap is év eleji, ha jól emlékszem késő január körüli. Lap nem egy tuning darab, x570 prime-p.
Az óta átment a kezeim között egy 3600xt hasonló ram/lap, egy 3950x ez taichival volt és 3600/cl16os kittel, és egy 3970 is (utóbbiban ugyanaz a ramkit mint enyémben, csak duplán). Docp-ot vitte mind, azon felül voltak különbségek bőven. A 3600xt vette legjobban, abban megvolt a 3800 1:1:1-en alig magasabb késleltetésekkel mint az enyémen 3600-on ;) -
sb
veterán
Ez mind világos a korábbi modelleknél (Annyi kiegészítéssel, hogy azért a Zen2-nél is az órajel az elsődleges szvsz amíg az IMC bírja,lévén ott is ehhez kötött az IF. Nálam pl. 3600 körül hal meg. Ill. itt sokat számítanak a másodlagos időzítések.)
A Zen3-ra írtakat is értem a CCX miatt de a kérdés továbbra is az, hogy ezt hol láttátok egyértelműen kimérve, tesztelve.
3200 vs 4000 azért a késleltetés elég jelentőset javulhat ami számít azért.Az SR vs DR-ben is igazad van - elméletben. De a gyakorlatban 1-2% ill. 5-6-7% különbségek más kategóriába tartoznak. Utóbbi ritka amit pl. a Zen1-nél lehetett tapasztalni. Az újabb prociknál ez az előny lecsökkent.
-
janos666
nagyúr
"Zen3-amit eddig tudunk, az alapján egy ccd-s procinál freqi nem annyira fontos, mint az adott freqin minnél jobb késleltetések"
Ezt így konkrétan mérte már valaki, hogy a késésre érzékenyebb, mint a frekvenciára, vagy a sávszélességre, vagy inkább az a helyzet, hogy lényegében csak a sávszél, tehát közelítésképp a frekencia/késleltetés hányados a mértékadó (mint Intel-nél is)?
Az ilyen egy CCx-es kivitelnél számít még bármit az IF freki, vagy maximum annyit, mint Intel-nél az uncore freki (szintetikusan mérhető, de amúgy majdnem mindegy, hogy a gyári fölé húzzák-e)? -
HSNet
aktív tag
Zen1-örülj, hogy megy a ram valahogy
Zen+- 3200, lehető legalacsonyabb késleltetéssel, mert imc nem nagyon szereti a magasabb órajelet, és lehetőleg csak 2 modul, mert 4 modulnál a 3200 is necces lehet
Zen2-1:1:1-ben amilyen magasra csak tudsz menni, 3600/3800 körülig, amikor freki megvan, kezd el a késleltetéseket finomítani, másodlagos késleltetések néha többet hoznak, mint az elsődleges
Zen3-amit eddig tudunk, az alapján egy ccd-s procinál freqi nem annyira fontos, mint az adott freqin minnél jobb késleltetések, 2 ccd-s prociknál valószínűleg inkább zen2-es megközelítés fog kelleni, de levileg, talán, új agesa-val meg lehet célozni a 4000-et is 1:1:1 mellett
Minden proci (intel is): csatornánként dual rank gyorsabb mint single rank, csatornánként 1 modult jobb eséllyel lehet tuningolni, mint 2-t->2 stick, mindkettő dual rankként a legjobb megoldás. 16gb-os modulok nagytöbbsége dual rank, single rankot úgy kell nagyítóval keresni.
Túlmisztifikálni nem kell, zen2 is röhögve viszi a 4 modul, összesen quad rank/chanelt úgy nagyjából 3600-3800ig, az meg amúgy is a sweetspot kb if clock miatt. Annyi speckó van, hogy 2 modul dual rank mellett picit esélyesebb a magasabb if clock, mondjuk 1900 vs 1833 4 modul esetén.
-
sb
veterán
válasz
#32839680 #452 üzenetére
Visszaolvastam de nem látom egyértelműen ez melyik tesztből jött ki.
Az világos, hogy a CCX/IF már nem gond de azért a ram sávszélesség/késleltetés eddig is hozott valamennyit IF tuning nélkül is (már ahol számít).Az SR/DR szintén érdekelne, mert Zen1-nél számított a DR. Kb. elsőként írtam be anno a topicba, hogy - az akkor még elég nehézkes - 3000-es órajelek hajszolása helyett egy 2666 DR modul majdnem ugyanazt tudja. Utána Zen+ vagy Zen2-nél viszont a tesztek alapján ez a DR előny eltűnt.
Melyik tesztet kell nézni? -
Prof
addikt
Jo lesz ez, remelem hamarosan jonnek a full amd zen3 laposok rdna2 gpu-kal SAM bacsival es normalis hutessel/kijelzovel.
-
Kansas
addikt
válasz
#32839680 #452 üzenetére
Már akinél... én pl. megszívtam, mert anno(2017 nov.) az 1600X mellé sikerült 16GB(2x8) 3000MHz-s CL16 GEIL Evo Forza RAM-ot vennem, akkori áron 67e Ft-ért, ami belesimult a nagy átlagba, viszont garantáltan működött a kényes Zen1 procival.
Mára, mikor bővítenék, sehol nem kapni, csak a CL15-ös verzióját, 62e magasságában... mindegy, gondoltam, veszek akkor más gyártótól, nem fizetek tripla árat...
Vettem hát G.SKILL Aegis 3000MHz CL16 RAM-ot, ugyanúgy 2x8GB kiszerelésben 21e-ért.
Nem hogy 3600-at nem megy, 3000-et se, a legmagasabb stabil frekvenciája a 4 modulnak együtt 2800MHz, de még inkább ez, mint tripla ár, és olyan eszelős sokat a rendszer teljesítményéből se vesz el, de attól még baromi bosszantó... -
janos666
nagyúr
Nekem 2x16Gb F4-3200C14-16GVR modulok vannak egy 8600K mellett, de a Z360-as deszkában a legelső gyári firmware-el be sem vette az XMP-t (de az összerakás napján elérhető frissítéssel már igen, ahogy idő közben felkerült a QVL listára is a modul/kit), de olyan magas feszültségeket állít be az Auto (IMC-nek és hasonlóknak, nem a moduloknak), hogy sokak szerint ettől tönkre kellett volna már mennie a CPU-mnak, és azóta sem lehet rajta tuningolni fikarcnyit sem (tesztképp, érdekesség gyanánt próbáltam idióta magas feszültségekkel is 3200 helyett 3400-at, de instant boot hiba, az OS-ig se jut el).
Sőt, még az sem mindegy, hogy melyik 2 slot-ba teszem be őket. Mikor egyszer portalanítottam, újrapasztáztam, stb, a szürke helyett a fekete párba raktam vissza őket, és instabil volt a gép (nehezen jöttem rá, hogy miért...).
Szóval olyan, mint ha kb. pont ez lenne az IMC határesete (de ezzel évek óta stabilan fut így a gép).
U.i.: Annak idején azt hittem, hogy tényleg kell majd nekem ez a RAM mennyiség (épp gépcsere előtt használtam olyan szoftvereket, amikkel néha kiszorultam a 16Gb-ból), aztán mégsem (nem kellett tovább az a szoftver), de megmaradt dísznek (legalább viszonylag olcsón vettem). -
king1989
csendes tag
Ha lehet hinni az alábbi videónak, még a 2133 MHz CL16 memóriákkal sincs komolyabb hátrány a gyorsabb modulokkal szemben.
Which Memory Kit for AMD Ryzen 5000? 4000MHz C15 Tested
Az első kommentben van egy kis magyarázat, hogy miért nincs igazán előrelépés a 4000 MHz modulokkal:
For reference, both the 2133 and 3200 configuration here were tested with 4 DIMMs, the 4000MHz kit was tested with 2 (4000MHz C15 is only available in 2x8). So potentially there would be a slightly larger performance difference of 4000MHz if across 4 DIMMs.
-
Mumee
őstag
2x16GB DR
OC potenciál különbség egyedül 4000mhz felett látszik meg, mert míg 2x8 SR megy 5ghz-et mind kb. addig a 2x16 DR megáll 4500-4800mhz között.Nálam 2x16GB DR Crucial Ballistix 3200mhz CL16 megy 4000mhz CL14-en is. (persze beteg fesz-el, tehát nem így használom, IMC se bír 1900-at se
)
Persze "B" megoldásnak nem rossz az se, ha vesz az ember mellé egy másik ugyan olyan kit-et és megy 4x8GB, bár én nem rajongok a 4 RAM-ért, mert ki tudja melyik lap mennyire szereti.
-
Qtya123
őstag
"2xSR - "legrosszabb" alapból, de legjobb OC"
Akkor melyik lenne az optimálisabb az új Ryzenhez?
Egy jó tuningpotenciállal rendelkező 2x8 Gb-os SR kit ( 3200 CL16 Crucial Ballistx Sport LT, jelenleg is ez van 3733 CL16-ra húzva)
Vagy egy szintén Crucial kit, 2x16 Gb DR, de gyengébb OC potenciállal. -
Darmol
senior tag
Csak így halkan megkérdem, a tapasztalt memóriakezelési tulajdonságok miben és hogyan befolyásolják a szerver, illetve workstation építéseket?
Ezeket a "de a zintel akkor is gyorsabb" hsz-eket olvasni egyre inkább a sajtreszelővel rejszolni esete.
-
Igazából csak rosszul jelöltem! A "T" betűt úgy értettem, hogy 1 rank, 2 rank, de úgy látom, hogy a 2 rank után még 2 fokozata van ennek.
Most már értem legalább. És nem "OC" -s teljesítmény, hanem szimplán sebességből melyik a legjobb? Gondolom 2xSR.
"Azt hogy egy memória SR vagy DR a gyártók nem írják bele a specifikációkba, így nem tudsz rá egyértelműen keresni."
Ez sajnos egyből feltűnt, hogy nem szeretik még gyártói honlapon se közzétenni ezt a fontos információt! Viszont a ramon lévő sorozatszámos matricáról ki lehet olvasni, ha jól láttam más honlapokon. -
Mumee
őstag
válasz
CsigaGyilkos #434 üzenetére
1T, 2T-nek semmi köze ehhez.
Single-Dual Rank az a memória chipek mennyiségétól függ a memória bordán.
Ha 16db chip van rajta (Egyik vagy mind2 oldalán) akkor az dual rank, ha csak 8db akkor Single. Ahogy a képen is látható a sok kis fekete téglalap.SR = Single Rank DR = Dual Rank
Azt hogy egy memória SR vagy DR a gyártók nem írják bele a specifikációkba, így nem tudsz rá egyértelműen keresni.
Mások tapasztalatai alapján tudsz venni Dual Rankot.
2xSR - "legrosszabb" alapból, de legjobb OC
4xSR = 2xDR - optimális - 4xSR legtöbb lapban gyengébb OC, 2xDR korrekt OC
4xDR - ugyanaz a teljesítmény mint a 2xDR, de a leggyengébb OC -
Kansas
addikt
Egy különbség, hogy AMD oldalon nincs timeout a boost-ra és végig TDP kereten belül van tartva... ráadásul az 5600X alapórajele magasabb mint az 5950X-é(3,7 vs 3,4GHz), míg az intelnél ez pont fordítva van, nem is kicsit - 2,9GHz a 10700 alapórajele és 3,7GHz a 10900K esetében. Ebből fakadóan egy magok/szálak számával rosszul skálázódó játékban a kisebb AMD meg tudja előzni a nagyobbat(ahogy a 3300X vs. 3600 esetében is volt), de szinte kizárt, hogy a 10700 megelőzze a 10900K-t kevés szálon sem, még GPU limittel is csak kiegyenlíteni lehet. Amelyik teszt ilyet hoz ki az szar, mentség nélkül.
-
Köszönöm ez sokat segített megérteni! Ha jól értem a 2x1 (1T) az egyik leglassabb. A 4x1 (1T) az egyik legoptimálisabb teljesítmény szempontjából a Ryzeneknek. A 2x1 (2T) = 4x1 (1T) memoria modullal (sebességben). És ami nem igazán ajánlott a 4x1 (2T), mert túl bonyolult kezelni az alaplapoknak. Ha jól értem?! Vagy hülyeséget írtam?
Igazából azért érdekel a téma, hogy milyen memoriat kell néznem a legoptimálisabb teljesítményhez az új Ryzenhez.
-
Mumee
őstag
1CCD vs 2CCD, teljesen logikus hogy vannak game-k, amik érzékenyebbek a latency-re.
Az hogy ~5-7% a különbség egy 10300 és a csúcs kategóriás procik (10600(K), 10700(K), 10900(K), 56-8-900X, 5950X) között 1080p-n, arra nincs magyarázat.
Mármint magyarázat van, hisz GPU limit mellett teszteltek más magyarázat erre nincs és GPU limit mellett nincs objektív CPU sorrend, mert túl közel áll egymáshoz az összes. -
válasz
joysefke #430 üzenetére
Tessék a legfrissebb GamersNexus teszt, az 5600X még az 5950X-et is egy kicsit megelőzte némely játéktesztben. Egyébként az összes tesztjükben vannak ilyenek, akár intel, akár amd vonalon, és nem egyszer elmagyarázzák és mutatják a grafikonokat, hogy hogyan alakulnak a magok sebességei és hőmérsékletei.
-
válasz
Malibutomi #425 üzenetére
Azért is írtam, hogy sidenote. De attól, hogy a TPU tesztje nem jó, a más eredményeket mutató tesztek még nem lesznek automatikusan jók. Teljesen életszerű CPU-beállításokat használó, ténylegesen top-down CPU-limitált, és az Intel
bullshitbenchmark-turboját is kiküszöbölő játékteszttel még nem találkoztam, úgyhogy jelenleg leginkább statisztikai alapon látszik, hogy az AMD előzött, de nem tudni, mennyivel. -
joysefke
veterán
"Nem trollkodok. Nézz utána a teszteknek, hogy mennyi ideig képesek a 10 magos intelek tartani a maximum turbót. Általában pár másodpercig. A kevesebb magos intelek pont ezért képesek magasabb órajelen működni hosszabb ideig."
Mi lenne, ha határozott kijelentések elküldése előtt egy google kereséssel ellenőriznéd, hogy a tények tényleg úgy vannak-e mint ahogyan azt te gondolod.
Commet Lake turbóról leírás, kiemeltem a lényeget:
TDP and PL States
Comet Lake processors are allowed to run load clock frequency values considerably higher and longer than 9th gen Coffee Lake. The TDP that is specified/listed is now 125 Watt for the more core parts with 65 Watts for the more energy-friendly models. However, the story does not end there though as these values are based on what is called the P1 state. For a 9900K that value sits at 95W, with the Comet Lake S thus 125W, of course, it is two more cores so nobody will wonder about that. However, there is also a PL2 state where a higher power limit that can be applied for a relatively short time. If you allow me to take that 9900K again as an example, it had a PL2 allowance of 1.25 times PL1, = 119W, for a duration of 28 seconds.
Here's what's so different and where Intel yields most of its performance for Comet lake, if I take the 10900K as an example, PL2 now is 2 times PL1, so 250W. That PL2 state now also is longer, 56 seconds. And therein reaps the benefit of additional performance, substantially, but at the cost of energy and heat.56secbe a legtöbb teszt simán belefér, de legalábbis az a for amit 56sec@250W ad az abszolút lényeges előny...
De ez tök lényegtelen.
Komolyan gondolod, hogy a 10700 bárhol-bármiben gyorsabb mint egy két maggal, jóval magasabb TDP kerettel és és 500MHz-cel magasabb turbóval rendelkező 10900K? Úgy hogy mindkettő bench setupban futott rendes hűtéssel, bika lapban.
Azért mert egy (a többieknek gyökeresen ellentmondó) teszt ezt mondja nekiállsz keresni hogy az miért lehet igaz, ahelyett hogy vennéd a legkézenfekvőbb magyarázatot? -
Mumee
őstag
Tehát minden szintetikus tesztben, ami allcore (pl. cinebench, blender) nem veszi vissza az órajelet és rommá alázza a 10700K a sima 10700-at, de gaming-ben túlmelegszik annyira, hogy órajelet vegyen vissza.
A boost időintervallum közbeszólhatna, de az egész teszt egy katyvasz.
Az hogy ~5-7% a különbség egy 10300 és a csúcs kategóriás procik között 1080p-n.Gondolom látod te is a hibát. Az a TPU teszt valami orbitális gány munka.
-
válasz
joysefke #420 üzenetére
Nem trollkodok. Nézz utána a teszteknek, hogy mennyi ideig képesek a 10 magos intelek tartani a maximum turbót. Általában pár másodpercig. A kevesebb magos intelek pont ezért képesek magasabb órajelen működni hosszabb ideig. Igen, magasabb órajelen, mint az i9, és ezért lehet több fps a játékokban, mert ott jelenleg nem kell több 6 magnál.
-
-
válasz
Malibutomi #413 üzenetére
Megjegyzem (sidenote), a GN tesztnek is erősen megkérdőjelezhető a relevanciája. Ha medium beállítással mértek, az nem sokkal jobb, mint a Cinebench - high és ultra beállítás mellett simán lehet más a processzorok erősorrendje.
-
ShiTmano
aktív tag
"Ha viszont teszel mellé 4 modult jó gyors (és drága) ramból"
Mikor unjátok meg ezt az Intelfanos bullshitet már???
Le lett írva többször is. NEM KELL DRÁGA RAM! Olcsó 3200-as is megy 4000-en. Ha esetleg nem megy alapfeszen (1,35V) akkor ráadsz még 0,05voltot és menni fog. Vagy megy majd 3800-on. Na bumm. Veszítesz 2%-ot. Bele ne haljál már. Intelnél csak olcsó deszkával veszítesz vagy 20%-ot. Ezen vergődni folyamatosan. Pfff. [link] Be lehetne fejezni a szándékos hazudozást.
Mellékesen Intel ugyanúgy lassabb gyengébb ramokkal.
-
joysefke
veterán
Lassan azt hiszem trollkodsz. Komolyan, szerinted hol van az a pont ameddig vélelmezni kell az ártatlanságot?
A 10700 max turbója 4800MHz, a 10900K-é pedig 5300MHz. A poén hogy ez a TPU-s grafikonokra is rá van írva. 500MHz turbó az kb 10% órajelben, tehát szignifikáns különbség, a CPU limites kevésszálas eredményekben pedig mérési hibahatáron kívüli eltérést kell okozzzon. A 10900K javára.
Hőmérsékletnek ehhez nincs sok köze
-
Sundesz
addikt
válasz
Malibutomi #417 üzenetére
Láthatóan nem érti és folyamatosan rossz konzekvenciát von le a TPU tesztből. A legelső hozzászólások között mondtam neki én is, hogy az összes többi oldalon jóval másabb eredmények születtek. Ha még azokból le is vonunk igen nagyvonalúan 10%-at akkor sincs köszönőviszonyban a TPU-s eredményekkel.
Ebből most csak az fog lejönni, hogy 4 modul kell a Zen 3 alá hogy jó legyen a sebesség. GN-nál a legnagyobb eltérés 8% volt (nem az átlag) a 2 vs. 4 modul között. Valószínűleg a kedvezőtlen ramkonfigurációban simán csak Intel szinten lesz az adott Ryzen 5000.
-
Malibutomi
nagyúr
Okes hagyjuk figyelmen kivul hogy a TPU tablazat annyira realis mint gumicukorbol atomeromuvet epiteni.
Gyakorlatilag azt mutatja 1080p-re BARMILYEN procit vehetsz semmi kulonbseg nincs 20 kulonbozo processzor kozott.
Szerinted az a realis meres hogy az 5600x 0.2 FPS-el gyorsabb mint a 3600x.
Veletlenul sem hogy az idiotak a TPU-nal ugy csinaltak egy CPU tesztet hogy full GPU limiten voltak.
-
Játékokban simán lehet gyorsabb a 10700, ugyanis ott a max turbó számít, és kevesebb maggal könnyebb magasabb turbót elérni, mert kevésbé melegszik a proci. Erről nem egyszer beszélt a tesztjeiben a GamerNexus is, és ezért van az, hogy néha még a 10600 is leelőzi fps-ben a 10900-at.
-
válasz
Almát körtével hasonlítasz. Sem a TR beállításai, sem a VGA nem volt azonos, még ha a ramokat ki is vonod a képletből, csak hogy kényelmes legyen.
-
Piszmaty76
aktív tag
válasz
Lehet, hogy igazából le sem tesztelték/tudták tesztelni. Bár hasraütésre is írhattak volna ésszerűbb eredményeket...
-
Malibutomi
nagyúr
Te lattad egyaltalan a TPU tesztet?
Ez a tobbi tesztoldallal osszehasonlitva nem a memoriabol eredo hatrany. Nem par szazalek.
TPU azt merte hogy 1080p-n semmivel nem gyorsabb egyik proci masiknal gyakorlatilag. Mnidenhol mashol normalis skalazodast mertek.Itt ahogy varhato szepen latszik a gyengebbtol az erosebb procik fele a novekedes.
-
válasz
janos666 #396 üzenetére
Pontosan. Ha a TPU teszt nem lenne, nem lenne ilyen egyértelmű infó arról, hogy középkategóriás rammal, illetve 4 helyett 2 modullal - ami az emberek 90%-ának van, a zen3 nem tudja lehagyni az inteleket gamingben. Ha viszont teszel mellé 4 modult jó gyors (és drága) ramból, és a lehető legerősebb VGA-t is, akkor igen. Ilyen egyszerű a történet. Ott a GN teszt is feketén fehéren hozza a 8-10% különbséget, illetve jövő héten a TPU-s is rá fog világítani még jobban, hogy mi miért van.
A sztori már zen2-nél is hasonló volt, ott is kiderült, hogy érdemes olyan ramot választani ami 3600-on tud ketyegni a lehető legkisebb időzítéssel, mert akkor teljesít jól a proci. De 10 emberből 8 azóta sem ilyen ramot vesz alá, hanem csak simán 3200-ast, mert az van jó áron, és nem tudja a különbséget.
Igenis kell a teszt arról, hogy mi van ha nem optimális környezetbe kerül a proci, hanem átlagosba.
Csak ugye szokás szerint annak aki hitvitát csinál a kérdésből, most emiatt van min lovagolnia, van miből összeesküvés elméletet csinálnia. De legalább megint látszik a topikban, hogy ki az aki szemellenzővel áll neki ezeknek a teszteknek, és kár is elolvasni a hozzászólásait. -
awexco
őstag
válasz
wattafaka #389 üzenetére
Ha valamihez nem értesz akkor ne oszd az észt ... Nem a kereskedők bűne , h nem cél piac vagyunk és ez miatt lassan állnak be az árak .
Idióta tudatlanok terjesztik csak ezt akik sose voltak a közel a tűzhöz ... A webáruházak sokszor 3-2% árréssel dolgoznak . Cpu, vga stb ... -
válasz
Malibutomi #401 üzenetére
De itt nem csak a TPU-ról van szó. Valszeg ők elrontottak valamit, de azért van szórás a többi tesztnél is, még ha közelítőleg sem akkora.
-
válasz
CsigaGyilkos #398 üzenetére
4K-ban valszeg nem, 2K-ban meg igen, de jóval kisebb, mint fHD-ban.
-
Kansas
addikt
"Konzol esetén nincs külön RAM/VRAM. Ez mennyit befolyásol rajta szerinted?"
Sokat, főleg a PC-hez képest, hogy nem kell RAM->VRAM másolással foglalkozni, ráadásul a RAM java direktben címezhető a játékfejlesztők által, így a fifikásabb fejlesztők extra trükköket is be tudnak vetni
Szerintem most 1-2 évig a konzolok diktálják a tempót és a PC kapaszkodik utánuk izomból, míg ezek a technológiák be nem érnek PC-n is. -
Malibutomi
nagyúr
válasz
janos666 #396 üzenetére
Rosszul teszed, mert amirol itt szo van az nem a par szazalek elteres amit a ram hoz, hanem hogy a TPU-n gyakorlatilag 0 - ZERO - SEMMI kulonbseg nincs egy 3600X es egy 5600X kozott 1080p felbontason, mig mindenhol mashol 10-15-20 sot nemelyik jatekban 30-40% elteres is van.
Ez nem a rambol adodo elteres hanem ekes bizonyiteka hogy valamit nagyon beneztek. Ha neluk mondjuk 8-10% lenne az elony azt mondanam okes ok a legrosszabb mig masok a legjobb felallassal teszteltek.
De nem ez a helyzet hanem 1FPS-en belul vannak a processzorok.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Milyen okostelefont vegyek?
- Jogász topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Vezetékes FEJhallgatók
- Xbox Game Pass [2025] - Az augusztusi lista
- Korábbi vezetője szerint 40 milliárd dollár kell az Intel versenyképességéhez
- Filmvilág
- Sorozatok
- További aktív témák...
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 3600 / RTX 2060 6GB / 16GB DDR4 / 512GB SSD
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 Gamer notebook - R7 7435HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB GDDR6 WIN11
- Eladó szép állapotban levő Samsung S22 8/128GB / 12 hó jótállással
- Keresünk dokkolókat
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z790 i7 14700KF 32GB DDR5 1TB SSD RTX 4070S 12GB Be Quiet! Pure Base 501 750W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest