Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• HSNet

aktív tag

válasz sb #456 üzenetére

Zen1-örülj, hogy megy a ram valahogy

Zen+- 3200, lehető legalacsonyabb késleltetéssel, mert imc nem nagyon szereti a magasabb órajelet, és lehetőleg csak 2 modul, mert 4 modulnál a 3200 is necces lehet

Zen2-1:1:1-ben amilyen magasra csak tudsz menni, 3600/3800 körülig, amikor freki megvan, kezd el a késleltetéseket finomítani, másodlagos késleltetések néha többet hoznak, mint az elsődleges

Zen3-amit eddig tudunk, az alapján egy ccd-s procinál freqi nem annyira fontos, mint az adott freqin minnél jobb késleltetések, 2 ccd-s prociknál valószínűleg inkább zen2-es megközelítés fog kelleni, de levileg, talán, új agesa-val meg lehet célozni a 4000-et is 1:1:1 mellett

Minden proci (intel is): csatornánként dual rank gyorsabb mint single rank, csatornánként 1 modult jobb eséllyel lehet tuningolni, mint 2-t->2 stick, mindkettő dual rankként a legjobb megoldás. 16gb-os modulok nagytöbbsége dual rank, single rankot úgy kell nagyítóval keresni.

Túlmisztifikálni nem kell, zen2 is röhögve viszi a 4 modul, összesen quad rank/chanelt úgy nagyjából 3600-3800ig, az meg amúgy is a sweetspot kb if clock miatt. Annyi speckó van, hogy 2 modul dual rank mellett picit esélyesebb a magasabb if clock, mondjuk 1900 vs 1833 4 modul esetén.

• paprobert

őstag

válasz sb #272 üzenetére

Itt keveredik néhány különböző megközelítés.

1. Feature-höz gépet. (elköltött pénz/múltbeli fix feature)
    Azaz egy fix játék 60 fps-sel való futtatására való CPU mennyibe kerül? Ezt értjük, ez olcsóbb lett. 4 Mag olcsóbb lett, 6 mag olcsóbb lett, a 2013-as Battlefield 4 futtatása 60 fps-sel kisebb hardverből megoldható, 10GB-os fájl betömörítése azonos idő alatt olcsóbb, ugyanazon videó renderelése stb.* Ezen nincs vita.

A különböző szimulációkat futtató emberkék, tartalomgyártók, mérnökök hozzáállása nem döntő ebből a szempontból. Ők azok, akiknek az a teljesítmény sem lesz elég ami a következő generációban fog majd jönni. Tőlük inkább azt kellene megkérdezni hogy miért nem vettek 6-8 magos HEDT vagy szerver felszerelést amikor szükségük volt rá, már az elmúlt 10 évben is.

*Egy meglátás a részemről, hogy a Zen hozza magával az FX-ből ismert gaming-productivity arány deformitást. Ez az FX-nél kilométeres gaming lemaradást és kisebb multicore győzelmet jelentett. A Zen apró gaming lemaradást és elsöprő multicore előnyt hozott. Tehát ez az arány "átmentődött", csak a bázis egymagos teljesítmény feljött eleinte vállalható, később kifejezetten jó szintre.

2. Elköltött pénz / jelenkori feature, vagyis a CPU relatív hasznossága vásárláskor.
    Innen indult a diskurzusunk, hogy papíron a teljesítmény nő, az ár stagnál, a játék gépigények nőnek, ill általánosan a fájlméretek nőnek. Itt matlab-bal, vagy azonos videó vágásával érvelni visszaugrást jelent az 1-es pont szerinti megítéléshez.

A kérdést ebben a kategóriában úgy kellene feltenni, hogy gyorsabb-e 4K-s videót vágnom 3800X-szel, mint volt 1080p-t egy 3770K-val 2011-ben?
    Ha a válasz igen, akkor jobb ma vásárlónak lenni a $300 feletti szegmensben mint 9 éve. Ha nem, akkor rosszabb.

3. Elköltött pénz / jövőbeli feature
    Ez szempont a gaming témáját érinti, a játékokat érintő hosszú távú hasznosságot.

Tegyük fel, vettél egy K-s i7 processzor processzort 2011 környékén, az gyakorlatilag még ma is használható kategóriában van (most kezd el kihullani).
    Egy ezzel egy árban lévő 6, de akár 8 magos processzortól várhatunk 9 éves élettartamot?
    Ha igen, akkor azonos/jobb vétel ma vásárlónak lenni a $300+ szegmensben. Ha nem, akkor rosszabb.
    Ezt csak az idő fogja megmondani, de erős kétségeim vannak afelől, hogy amennyiben pár év alatt a konzolokban található Zen2 teljesítmény a 30 fps kiköhögésére lesz elég, akkor lesz-e bármi esélye egy maghiányos, ellenben kis órajel és IPC előnyös Zen2-Zen3 CPU-nak a 60-at tartani.

Tehát az elnyújtott relatív hasznosságban megint csak az jön le, hogy rosszabb lesz ez az üzlet.

• Darmol

senior tag

válasz sb #268 üzenetére

+1.
    Hozzátenném árnyalni, nem mindegy, hogy FHD vagy 4K-ra kell valakinek, de ahogy #271 -ben is írják, egyszerűen nem értik az emberek, milyen brutális teljesítményekről beszélünk. Ha valakinek "csak" 3XXX-as sorozatú procija van, annak sincs semmi szégyellnivalója.
    Ha valaki megteheti, és szeretné a legjobbat tudni magáénak, vegye meg a legjobb procit (5950X) a körítéssel. De úgymond a veséjét senki ne adja el érte, annyit nem ér. :N

• Malibutomi

nagyúr

válasz sb #268 üzenetére

Az a baj hogy tok kulonbozo procik arait hasonlitod ossze itt.

5600X-et 3600X-hez, 5800X-et 3800X-hez nezd arban. Ha a valos elodhoz nezzuk akkor mindenhol 50$ az aremeles.
    Ugye igy nezne ki a tablazat ha a valos elodoket nezzuk:

3600X - 249USD - 5600X - 299USD
    3800X - 399USD - 5800X - 449USD

Majd biztos jonnek a nem X procik is kesobb akkor azok jobb arakaon lesznek.

A jatek teljesitmeny meg azert van hangsulyozva, mert aki eddig is Ryzent hasznalt, es tudja hogy jo azt mar kevesbe kell meggyozniuk, ez most arra vankihegyezve hogy "csakazintel mer 2%-al tobb az FPS) reteget is megtorjek.

Amugy meg szerintem is tok mindegy mert azon a szuk retegen kivul aki 144Hz-es monitorokat hasznal a legtobb ember eszre sem veszi hogy a jatek 136 vagy 176 FPS-t tud.

• paprobert

őstag

válasz sb #189 üzenetére

"példádban ott eltelt kb. 10 év"
    Oké, de egy Skylake i5 és egy R5 2600 között eltelt 3 év, ennyi idő alatt az infláció elhanyagolható.

"mert van feladat ami azóta sem változott. Pl. render, tömörítés, encode... ezekben tiszta gyorsulást kaptál."
    A render, tömörítés, encode-dal szembeni elvárás szintén inflálódott. Már nem az 1080p igényli a hardvert, hanem 4K videók, így a productivity teljesítmény is kb ugyanoda esik, a fájlméretek, adatbázisok, kódsorok nőttek minden szinten. Valamennyi igazság persze van az állításodban, ebben az arányok picit eltolódtak, de nem sokkal.

"eltelt kb. 10 év ... Vagyis olcsóbb lett 15%-kal miközben minden más drágult 15%-kal."
    Az infláció belekalkulásával gyakorlatilag az Intel is "árat csökkentett" indirekten, mert tartotta az árakat, szóval ez az érv sem áll meg.

Én még mindig úgy látom hogy ha ma veszel egy CPU-t, akkor ugyanazt a helyi értéket kapod, ugyanannyiért.
    Azt pedig külön érdekes lesz figyelni a jövőben, hogyha az AMD még tovább tudja emelni az egyszálas teljesítményt az Intellel szemben, akkor az új generációk árazásával vissza tudunk-e jutni oda, hogy a 4 mag újra 180-230 dollárba kerüljön, csak most az AMD-től. :D

• CsigaGyilkos

aktív tag

válasz sb #195 üzenetére

Okés, így már érthető a dolog! Én is azért kérdeztem rá mert nem azért épít az ember több százezres konfigot, hogy utána ne hozza ki belőle a maximumot, de nyílván van egy határ ami fölé már nem érdemes lőni!

ShiTmano#199: Ezek jó hírek, most neki állok megnézni mennyit megy a Ramom, eddig úgy voltam vele hogy a 3600 elég, de hátha menni fog 4000-et is, aztán ha nem ez van. :)
    wattafaka#210: Jó látom van aki megfogta a lényegét! :DDD Annyit azért tegyünk hozzá, hogy lehet akik válaszoltak azért megvárták a teszteredményeket. Látatlanba gondolom senki nem merte kijelenteni, hogy semmit nem számít! Azért is tartottam volna érdekesnek, hogyha 4000-es ram kéne az új Ryzen alá, mert AMD honlapján is ajánlott memoria: System Memory SpecificationUp to 3200MHz

• LGG555

aktív tag

válasz sb #196 üzenetére

Szerintem ha új gépet akarsz építeni ahogyan én is vagyok (jelenleg ryzen 1600x van a gépben) akkor megéri nagyobb CPU-t venni a minimum FPS miatt de a RAM nem igen ér annyi pénzt amennyit rá kellene költeni.

• LGG555

aktív tag

válasz sb #192 üzenetére

Sajnos én is ezt tapasztaltam , persze aki nem csak játszik annak teljesen más a helyzete. Itt A GPU limites es sem a CPU sem a RAM nem nagyon számít.

• CsigaGyilkos

aktív tag

válasz sb #186 üzenetére

Jó megértettem elsőre is nem kell mindjárt így leteremteni! :B Akkor pl. 2k felbontásban 3600Mhz cl16 memoria elég az 5800x -nek? :) Most ez van tervben!

• LGG555

aktív tag

válasz sb #186 üzenetére

4k felbontáson 2400 és 3000 Mhz között konkrétan 0 különbség van, ezt kimértem én is de mások is.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés