- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Három Redmi 15 érkezett a lengyel piacra
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Hatalmas kedvezménnyel nyit az Ulefone új csúcsmodellje
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Malibutomi #498 üzenetére
Szerintem inkább arról van szó, hogy nem számított a srác ekkora GPU-limitre, a tesztek végén szembesült vele, hogy fura lett az eredmény, és már nem volt idő újratesztelni. Önmagában korrekt dolog volt egy ilyen follow-up tesztet csinálni - a szöveges körítés valóban lehetett volna jobb is.
-
Kansas
addikt
válasz
Miközben pont fordítva kéne lennie, hisz ha tudod magadról hogy csak hi-res offline játékra kell a gép, akkor nem fogsz 600 dodós CPU-t venni, mert nincs rá szükséged - az e-fallosz méregetőket kivéve.
És azért egy 5600X és egy 5900X(vagy 10600K és 10900K) ára közti különbséggel kipótolva már érdemben erősebb VGA-t is lehet kapni, ha alapból nem 6900XT/3090 szinten kezded. -
bunfi
őstag
válasz
Pontosan ez a baja sokaknak, ha leírják, hogy kiaknázható a teljesítmény, de ahhoz különösen oda kell figyelni arra, hogy milyen (lehetőleg dual-rank) memóriát, milyen órajelen, milyen latokkal célszerű választani, akkor nem lenne probléma. Ehelyett jött a #482-ben olvasható arrogáns megnyilvánulás... nem az lenne a dolga, hogy az ilyen dolgokra rájöjjön és ezt leírja?
-
awexco
őstag
válasz
Malibutomi #480 üzenetére
Én ezeknek már akkor se hiszek ha kérdeznek ...
-
válasz
Malibutomi #425 üzenetére
Azért is írtam, hogy sidenote. De attól, hogy a TPU tesztje nem jó, a más eredményeket mutató tesztek még nem lesznek automatikusan jók. Teljesen életszerű CPU-beállításokat használó, ténylegesen top-down CPU-limitált, és az Intel
bullshitbenchmark-turboját is kiküszöbölő játékteszttel még nem találkoztam, úgyhogy jelenleg leginkább statisztikai alapon látszik, hogy az AMD előzött, de nem tudni, mennyivel. -
válasz
Malibutomi #413 üzenetére
Megjegyzem (sidenote), a GN tesztnek is erősen megkérdőjelezhető a relevanciája. Ha medium beállítással mértek, az nem sokkal jobb, mint a Cinebench - high és ultra beállítás mellett simán lehet más a processzorok erősorrendje.
-
Sundesz
addikt
válasz
Malibutomi #417 üzenetére
Láthatóan nem érti és folyamatosan rossz konzekvenciát von le a TPU tesztből. A legelső hozzászólások között mondtam neki én is, hogy az összes többi oldalon jóval másabb eredmények születtek. Ha még azokból le is vonunk igen nagyvonalúan 10%-at akkor sincs köszönőviszonyban a TPU-s eredményekkel.
Ebből most csak az fog lejönni, hogy 4 modul kell a Zen 3 alá hogy jó legyen a sebesség. GN-nál a legnagyobb eltérés 8% volt (nem az átlag) a 2 vs. 4 modul között. Valószínűleg a kedvezőtlen ramkonfigurációban simán csak Intel szinten lesz az adott Ryzen 5000.
-
válasz
Almát körtével hasonlítasz. Sem a TR beállításai, sem a VGA nem volt azonos, még ha a ramokat ki is vonod a képletből, csak hogy kényelmes legyen.
-
Piszmaty76
aktív tag
válasz
Lehet, hogy igazából le sem tesztelték/tudták tesztelni. Bár hasraütésre is írhattak volna ésszerűbb eredményeket...
-
válasz
Malibutomi #401 üzenetére
De itt nem csak a TPU-ról van szó. Valszeg ők elrontottak valamit, de azért van szórás a többi tesztnél is, még ha közelítőleg sem akkora.
-
wattafaka
senior tag
válasz
Malibutomi #370 üzenetére
Vitathatatlan tény, hogy több mint érdekes az eredmény, de nem volt igényem a fél napomat rászánni a "legit" tesztek kutatásának. Elég szomorú, hogy már az igazságot is kutatni kell manapság, ezért sem értem a habzó szájas vagdalózást egy-egy diagram belinkelésével.
Ettől függetlenül a mondandóm továbbra is megállja a helyet, hogy egyesek mérhetetlen időt/energiát fektetnek abba (amit akár produktív tevékenységre is fordíthatnának), hogy másokat (vagy magukat?) meggyőzzenek pár %-ról, miközben legtöbbünknek 4-5 év múlva lesz ilyen processzorunk használtan, amikről a vérremenő viták mennek.
A statisztika veszélyes fegyver, még csak hazudni sem kell benne, csak a megfelelő adatokat kell a felhasználó arcába tolni, és már megy is a gyilok.
#369bunfi
45-esetleg?de az utolsó ajánlatom 50, annál pofátlanság lenne feljebb menni..
-
válasz
Malibutomi #370 üzenetére
Nincs az elcseszve, csak máshogy teszteltek mint a többiek, és utólag derült ki, hogy ezen mennyi múlik. Eleve a 2 ramstick vs 4db-on 8-10% bukó van zen3 esetén. Hát még ha csak 3200-ast használ, 3600-3800-4000 helyett. Szóval zen3-mal nem csak a proci drága, meg az alaplap, de még vehetsz 4db-os ramot is, és abból is jó drágát. Ha ez mind együtt van, akkor gyorsabb mint az intel játékokban (is). Ennyi a történet.
-
huskydog17
addikt
válasz
Malibutomi #263 üzenetére
Épp azt mondtam én is, hogy mindenki azt a tesztet nézi, ami neki tetszik, te az általad fontosanak tartott tesztet veszed alapul én meg másikat, addig jó, amíg van miből válogatni.
Amúgy nem kikerestem, ugyanis én mindig Computerbase és Igor's Lab-et nézek már évek óta, olykor Hardwareluxx-ot. Ezeken kívül van más angol nyelvű teszt is, ahol ugyanúgy látszik, hogy játékfüggő a Zen3 előnye, nem minden játékban erősebb, mint a 10. gen Core
Szóval én pont azt látom a tesztek többségében, hogy több játékban még mindig a Comet Lake van elől, vagyis nagy átlagban most tudta az AMD utolérni gaming-ben az Intel-t. Még egyszer ha nagy átlagot nézem, akkor kb most van egálban a két gyártó játék fronton.Nem mondtan, hogy nem tetszik, pont, hogy tetszik, már legfőbb ideje volt ennek, mindössze nem vagyok annyira elszállva a Zen3-tól, mint sokan mások. Játékosként nekem kizárólag a játékban nyújtott teljesítmény érdekel egy CPU-nál.
Arra leszek nagyon kíváncsi, hogy a sima 5600-as milyen gyors lesz (mennyivel lesz lassabb az X változathoz képest) és milyen áron. Jó lenne, ha a 10400F kapna egy jó alternatívát, de kétlem, hogy a sima 5600-as 150 dolcsi lesz.#261: Ugye látod, hogy van 1080p, 1440p és 4K mérés is? Csak lejjebb kell görgetni.
#264:
-
sb
veterán
válasz
Malibutomi #273 üzenetére
Szándékos a kevert összehasonlítás. Épp az volt a lényeg, hogy ne mondvacsinált kategóriák alapján rendezzük be, hanem az alapján, hogy mit kap a user. Teljesítményben, ahol szétbontandó, mert különböző szcenáriók vannak ott ezt megtéve (SC-MC); ill. lenne más kategória is, ár, fogyasztás, stb... de ezeket most kihagytam a képletből. Ott nincs nagy gap.
Erről szólt az egész írás. Mit látsz a kifizetett összegből a gyakorlatban és mennyire éri meg.Tehát a lényeg, hogy:
- Milyen teljesítményt kap a user?
- Azt hol és milyen célra tudja felhasználni: általánosan vagy csak speciálisan?
- Mennyire tud nélküle élni?
- Mennyiért kapja mindezt?A táblában az első kettő látható. Ezzel van lefedve durván az összes felhasználói eset (nem teljesen mert gamingben az SC perfnél kevesebb jön ki nagyobb felbontáson).
Itt pedig egyértelműen látszik mit kap és mennyiért.Ez a lényeg szerintem.
Ez egyszerűen megmagyarázza a kettősséget amiért bólintunk, hogy rohadt nagyot javultak és ezért el kell kérni ezt az árat a korábbiak alapján.
És azt is, hogy miért nem rohan valaki a boltba a brutálisnak nevezhető +20-30%-ért sem 3600X vs 5600X tekintetében a mai napon. 190 vs 330 USD.
(Ez még relatív és fontos, hogy milyen árat nézünk. Boltba rohanni és az egész szériát megítélni most nem a megjelenéskori MSRP alapján fogják a userek hanem a jelenlegi árak alapján. Jelen helyzetben ezt releváns nézni. 1 év távlatából az akkori eladásokat kumulálva majd nyilván más lesz a helyzet ahogy idomulnak az árak. És oda illeszkedik be a nonX-ek érkezése is. De ehhez meg kell történnie ennek az ármozgásnak. Jelen árakon ez sz*rul néz ki.
A nonX-ben igazad van, azért nem tettem bele mert szimplán nincs most, így ez az egy része féloldalas lett. Nem véletlen, hogy a többi a táblában nonX cpu ahol létezik. (és ahol nem ott épp szintén szar az arány: 3700X) Átlag hasznossági grafikonhoz az illik.) -
sb
veterán
válasz
Malibutomi #63 üzenetére
Azért fanyalognak sokan mert ez erősen kétoldalú dolog.
- Egyrészt technológiai oldalról is tényleg brutális az előrelépés a cpu/ram-igényes min vagy high fps területeken.
- És az említett területeken ez egyértelműen ki is jön a user oldalon is.
- Bónusz, hogy átvették a trónt. Innentől tök más a megítélés, pedig ahogy Intel oldalon is sokan a józanabbak már legyintettek -10% perf-re Ryzennél (appokban meg +30-40%-ra és sokkal jobb fogyasztásra emellett) és nem voltak hajlandóak kifizetni a felárat, ugyanúgy lehetne most is legyinteni az AMD előnyére. De a trónról más a perspektíva lefelé nézve.A másik oldalról nézve:
- Ez egy kis szegmens szerintem. Akármennyire is felülreprezentált itt a 120-250fps gamer huszárok bázisa (ahol, főleg min fps-ben akár 40-50% ugrás is van bizonyos helyeken!) halandó ezzel nem tud mit kezdeni. Mondjuk WQHD/4K 60fps-nél is megvan a +15-20% de az már árban nem igazán arányos jelenleg. (Viszont óriási a nem tudatos vásárlóknál a marketing ereje. Ennek hatását látjuk.)
- Továbbá nézni kell a bázist is. Ha alkalmatlan lenne a 2-3000-es széria gamingre akkor musthave lenne ez a mostani +20-30% is. De hardcore usereken kívül nemhogy a 3000-es, de még a 2000-es is elég kb. bármire. Töredék áron.
Tovább rontja a helyzetet, hogy órási fejlődési ugrás volt ezekkel a szériákkal az utóbbi 10 évhez képest. Megfizethető, sőt olcsó cpu-ban 4/4-ről 2-3x teljesítményre 6/12-8/16-ra ugrottunk kb. 1 év alatt. Erről a bázisról úgy, hogy elégséges is többnyire, nem annyira attraktív racionális szemmel az új ugrás, hiába nagy és hiába visz a csúcsra.
- Ennek egy mellékága a "trón-hatás", amiről eddig az Intel élete szólt. Amit fentebb írtam, van akinek musthave volt Intelnél is a +5-10%. Akár 3x fogyasztás, jóval drágább ár, delid és ehhez eljárandó esőtánc mellett is ami végül "csak" gameben jött ki. Már a Zen+ is fele fogyasztásból hozott multicoreban többet, egyedül singleben (és inkább órajelben) volt ott a lemaradás mégis ment a fika. De a racionálisabb rétegnek már ez is AMD win szituáció volt.
Most érdekes nézni, hogy ebben az utolsó szegmensben is átvett 5-10%-os előny AMD oldalra milyen fogadtatású lesz. Az aránytalan felárat megéri-e ebben a torz értékrendszerben? Ha nem változott akkor rohanniuk kéne a hc-knek , majd a nem tudatos pistikéknek venni a Zen3-at. A többiekre viszont kevésbé számíthat az AMD vevőként.
(Eleve Zen+-nál írtam már, hogy ez már akkor is a csúcs, szűk szegmensről szólt. Én i5-6400-ról váltottam 2600-ra. Ott még volt bőven órajel és IPC lemaradása is a Zennek de adott esetben még ez sem állt fenn. Nekem pl. órajelben is előrelépés volt a "gyenge" órajelű Zen+.
Ez mindenkire igaz aki nem üveghangon tuningolt K-s procival nyomult, márpedig az átlaguser nem ez lenne.Számokban ez most kb. így néz ki átlaguser-hasznosság szempontból (jelenlegi reális árakat nézve):
2700 160 USD, 100%, MC 100%, SC 100%
3600 190 USD, 120%, MC 100%, SC 120%
3700X 280 USD, 175%, MC 135%, SC 125%
5600X 330 USD, 205%, MC 130%, SC 150%
5800X 450 USD, 280%, MC 170%, SC 160%Látszik, hogy hol van az a szint ahol extrém ugrás jön árban. Pedig az extra olcsó 2600/1600AF-et kikorrigáltam a képből. Azzal még rosszabbul nézne ki a helyzet.
Egyedül a 3700X-5600X van valamennyire arányban de az is inkább a 3700X-nél kiugróan gyenge perf/price miatt van, nem azért mert jó lenne az 5600X-nél.Ez egy átlagfelhasználói mixed usage-nél látszik, hogy aránytalan MC és SC tekintetében is. Fogyasztás, más feature sincs ami nagy különbségként rárakódna.
A gaming viszont egy alacsony frekis 2700-nál még jelentősen gyengébb, erre az egy különbségre van felépítve az egész, átlagot nézve aránytalan árazás. A kérdés, hogy ez az egy szegmens kinek éri meg. Eddig is ezt láttuk Intelnél.
(HEDT-be, más szegmensekbe meg bele se menjünk, nincs is Intel megfelelője gyakorlatilag.)A kettőből egyszerűen az jön ki, hogy hiába nagy az előrelépés, ez hasznosságban közel sem az a kategória. Az AMD diája volt még beszédes ahol 8-10 tételből már minden az övék volt, most pipálták ki az utolsót és olyan mintha ezzel fordult volna meg a világ.
Ez olyasmi mint a "mezei" 600 lóerős Ferrari és egy 1300 lóerős hipersportautó esete.
Utóbbinál mindenki megérti, hogy óriási dolog 300km/h-ra még 50-et rápakolni. És jogos, hogy 3x annyiba kerül. De mégsem rohan megvenni. De ugyanez emberközelibb talán egy 200LE 8-10M-s autó és egy 350LE-s 15-20M-s között. Ott még lehet, hogy érezné sok user a különbséget mégsincs rá szüksége. -
huskydog17
addikt
válasz
Malibutomi #238 üzenetére
Mindenki azt a tesztet veszi figyelembe ahol számára jó eredmények születtek, ez mindig is így volt.
Számomra a Zen3 továbbra sem győzött meg arról, hogy játékokban mindig egyértelműen gyorsabb, mint a konkurencia, mert nem az.
Játéktól függ, hogy melyik oldal van előrébb. Van ahol a Zen3 agyonveri a Comet Lake CPU-kat, és vannak olyan játékok, ahol még mindig a 10900 van az élen, sőt olyan cím is létezik, ahol a Zen3 CPU-k az Intel Core i5-10400F-el vannak egy szinten (példa1, példa2).Far Cry New Dawn-nál 4K felbontásban beszakad a sebesség annyira, hogy az 5900X még a 10600K tempóját sem képes megközelíteni.
Shadow of the Tomb Raider-nél pedig összeomlik a sebesség ha mindkét CCD aktív.Ezekkel csak azt akartam illusztrálni, hogy továbbra sem lehet kijelenteni, hogy a Zen3 a jobb gaming CPU, amíg több olyan játék is van, ahol az Intel-nek (nem kicsi) előnye van.
Az, hogy melyik a jobb gaming CPU, játéka válogatja.Számomra nem túl meggyőző ez a Zen3 játékokban pont a fentebb részletezett anomáliák miatt.
-
válasz
Malibutomi #238 üzenetére
Úgy érted, a legkisebb Ryzen 5?
-
sb
veterán
válasz
Malibutomi #119 üzenetére
45-ért adtam el a Skylake i5-6400-at anno.
50-ért vettem 2700-at (közben volt 2600 is, de az nem változtatott a képleten).4/4 -> 8/16
CB20 1300 -> 35002.7x gyorsabb.
@paprobert
Nyilván a fenti árak "akciósak" voltak de azért látszik, hogy sántít a logika amit írtál.
Ha 2600-al vetjük össze ami "elég mindenre" azért ott is volt előrelépés, mert van feladat ami azóta sem változott. Pl. render, tömörítés, encode... ezekben tiszta gyorsulást kaptál.Másfelől amit írtál a példádban ott eltelt kb. 10 év a két korszak között. Az kb. 15% infláció az USA-t nézve.
Vagyis olcsóbb lett 15%-kal miközben minden más drágult 15%-kal.
Erre jön rá a fenti amivel kaptál extrát is, nem csak ugyanaz a szint maradt meg. -
Yeffy
veterán
válasz
+5000
kar, h dragabb lett, de varhato volt, cserebe egesz jol teljesitenek.
remelem, tovabbra is ezen az uton haladnak, bar az arral valoban jo lenne nem elszallni.majd kiderul...
-
flexxx2
őstag
válasz
Malibutomi #113 üzenetére
-
Kansas
addikt
válasz
Nem az 50 dollár a lényeg... nincs rajta más fogáspont.
GN szerint még így is javult az ár/érték arány az előző széria óta... -
válasz
Malibutomi #78 üzenetére
Játékok alatt érted a 20-30% többlet teljesítményt? Melyik tesztet nézted? Lehet én néztem be valamit mert mindenhol dicsérik, de az itt linkelt tesztekben kb. csak a saját (Ryzen 3xxx) cpu -ira ver az AMD. Mindjárt megnézem újból a teszteket. Én azt vártam, hogy a 5900x a 10900K előtt fog befutni!
-
yagami01
aktív tag
válasz
Malibutomi #63 üzenetére
Viszont ő is 3200-es ramokkal tesztelt. Azt lehet tudni, hogy miért? Mármint... nem lenne jobb Ryzent magasabb órajelen tesztelni?
Vagy akkor legyen 3200, 3600, 4000 és összehasonlítás. (lehet, hogy elhangzik, csak gyors átpörgettem)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG 38WN95C - 38" Ívelt NANO IPS - 3840x1600 - 144hz 1ms - Nvidia G-Sync - AMD FreeSync - ThunderBolt
- Dell Latitude 5330 i3-1215U 6magos! - 16GB 256GB 13.3" FHD magyarbill 1 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B360-Pro i7 9700 16GB DDR4 512GB SSD RTX 4060 8GB ZALMAN S3 TG Zalman 500W
- Eladó Karcmentes Xiaomi Mi 14T Pro 12/512GB / 12 hó jótállással
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest