Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• BlacKSouL

addikt

válasz fokukac #59357 üzenetére

Amúgy engem az jobban zavar, hogy még mindig sok étteremben nem lehet kártyával fizetni. Kb. a 60%-ban nem. Biztos megvan ennek is az oka, ami valakinek valahol több hasznot hoz, de pl. nekem egyszerűbb lenne az életem, persze ez nem feltétlenül szempont a horvát gazdaságnak vagy vendéglátóhelyeknek.
    Azon viszont pl. meglepődtem, hogy a motovuni kastélyétteremben a pincér letette elém a terminált, hogy válasszam ki az opciókat, és olyanokat lehetett választani, hogy euróban, kunában vagy forintban szeretném kiegyenlíteni, rajta volt hogy milyen árfolyamon számolja el (forintban kértem, 43,2 Ft/Kuna volt, ami nagyjából a váltáskori eladási ár is volt, majd a bizonylaton is rajta volt egy komplett "szerződés", hogy kijelentem hogy szabad akaratból választottam pénznemet, utólag nem változtatom meg, blablabla...
    Persze ahogy itthon is, vannak akik hajlamosabbak kártyás fizetés esetén jobban szórni a pénzt. Na nálam ez annyiban "hasznos", hogy régebben én is fogtechnikus voltam nyaralás alatt, vertem hozzá a garast, és hát sokszor visszafogtam magam, hogy ne fogyjon a pénz. Aztán mikor rendszeresen hazahordtam a sok megmaradt valutát, illetve miután utána párszor elmentünk úgy, hogy nem néztük a pénzt - mégis azért az 1-2 hétért dolgozik az ember (kis túlzással), ha még azt is a kuporgatással rontja el, akkor minek megy -
    szóval azóta van ugyan nálam készpénz is, de simán támaszkodok a kártyára is, elfogyasztom ami jólesik, és nem kell közben azon gondolkodnom, hogy jajistenem, még 4 nap van, de már a pénzem fele oda, mi lesz most úristen. Persze közben a kártyás fizetés "tehermentesíti" a készpénzállományt is, tehát marad ún. vésztartalék.
    Ennek ellenére hülyeségre nem költök, szuvenírt, csecsebecsét már 2007 óta nem hordok haza, ész nélkül nem költekezek, egy 15 perces 350 kunás jetskizésre pl. jobban sajnálom a pénzt, viszont Rovinjban a toronyba kb. ötödszörre se sajnáltam a 20 kunát, és az étkezéseknél is azt ettem amit megkívántam. Igazából odalent csak erre költöttem, reggelit vettünk közösen, egyszer álltunk fizetős parkolóban, 2 óra 516 Ft (12Kuna), meg az ebédek, vacsorák. Ja, meg a Baredine cseppkőbarlang is 70 Kuna volt...
    Az említett helyismeretet pl. én arra használtam fel, hogy a kb. 8-9 parkolási alkalmat ingyenes helyeken töltöttük. Azzal is fogtunk összesen vagy 100-120 Kunát.

Na mindegy is, most ez a hét kifejezetten jól sikerült. Mindenféle szempontból.

Új hozzászólás Aktív témák