- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- iPhone topik
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- VoLTE/VoWiFi
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
-
Mobilarena
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
A Zéé
addikt
válasz
aleister #11623 üzenetére
Igen, valami hasonlóra gondolnék én is alap obinak, ha felszerelést kéne összeválogatnom komolyabb eseményfotózáshoz
De ha relatív szűkös a keret, és tényleg csak a pillanatok megörökítése (úgy ahogy összejön) a cél, akkor akár még a kitobik is jók lehetnek egy vakuval megtámogatva. Nem lesz szép háttérmosás, meg nem lesz borotva éles minden kép, de azért csak sikerül majd olyan is, amit be lehet tenni a családi albumba.
-
Domxc
senior tag
-
Domxc
senior tag
-
szeva000
addikt
válasz
aleister #11490 üzenetére
Bocs,ha megbántottalak,de hogyne húztam volna föl magam,mikor pár óra alatt ekkora eltérés lesz valami X-akta folytán
...
Az meg,hogy rinyálok a magyar gerinctelen kereskedelem miatt,sztem teljesen jogos.Sajna nem csak én vagyok ezzel így.
Nomeg nem árt azért tudni,hogy vannak olcsóbb helyek is,mert nem mindenki olyan szűk látokörű,hogy itthon vegyen mindent.
Úgy gondolom,hogy majd 200k-s eltérés már nem a forint romlása miatt bekövetkezett árrés,hanem a kereskedők gátlástalan üzlete.
Sajnos itt tartunk.
Akkor sem fogok itthon venni ennyiért obit,ha fejreállsz.Főleg ilyen kereskedői hozzáállás mellett.
Igazából a 390-re azt mondtam,hogy oké,ennyiért mehet a dolog...Még az a 30k mínusz a kinti árhoz belefért volna...de ez..... -
fattyu
veterán
-
kiskornel
addikt
válasz
aleister #11173 üzenetére
Tényleg nem tudom, mert ilyen gondom (lekopogom) még nem volt. Ha van is, majd használom a micro adjustmentet a 7D vázban, vagy akkor én is beállok a nyöszörgők sorába.
(#11172) Peethy: szerintem F5,6-on is elfogadható képet ad 400mm-en. Valamennyit élesíteni kell minden képen, hisz Bayer patternes 18MPx a szenzor.
Szóval alap élesítésnél kicsit nagyobb kell F5,6-on. F6,3-on már sokszor katt. Ott az én példányom már jól teljesít APS-C vázon 400mm-en.
Ritkán kell F8-ig lemennem, és az is csak a mélységélesség miatt.(#11183) k1csi: ritkán szoktam veled egyetérteni, de most ez a hsz-ed fasza.
Talán annyit, hogy ha megveszi valaki az ultra széles látószögűt, akkor próbálgatja, és ha ráérez, akkor nem a szükség kedvéért, hanem a kreatív kihasználás miatt megtalálja azt a témát, ahol az nagyot üt. Erdőbe az equ. 20mm is kevés néha a tér láttatására. Tehát itt az obi keresi a témát, és nem témához veszik az obit. -
Peethy
őstag
válasz
aleister #11173 üzenetére
Vázat akkor kalibrálnak, ha kardántengelyes hajtású objektíveid vannak, ha belső motoros, akkor az objektívet kalibrálják. Tegnap vettem egy szervizestől 35-ös Nikkort, kérdeztem tőle a kalibrálást, ő azt mondta, hogy a belső motoros objektívek esetén az objektív szoftvere a kalibrálandó, de ha a vázat beállítod, akkor az utána minden motor nélkülivel jó lesz. Mondjuk az is kérdés számomra, hogyha a vázat beállítják, akkor a Sigma 20 1.8-cal és a Nikon 85 f/1.8-cal is jó lesz-e...
-
Szabikaa20
őstag
válasz
aleister #11161 üzenetére
Azt tudom,hogy az való sőt a D3000,D3100,D3200,D5000,D5100 ezekbe mind EN-EL14 megy csak az a baj,hogy nem oroginal Nikon-os és azt írja a gép,mikor bekapcsol kiugrik egy hibatábla,hogy nem ehheza géphez való ez az akksi válasszak original nikonos terméket....vagy valami hasonlót írt.És ugyan úgy 7,2V Li-ion csak nem 1050mAh hanem 1100mAh,de az nem lényeges annál többet bírna ki! Ilyen:
-
-
-
-
válasz
aleister #10339 üzenetére
Úgy emléxem konverter nélkül csinálta, sajna nem találom... Közben ITT találtam kosaras fotókat - igaz, ott se túl nagyok a távolságok.
-
k1csi
senior tag
válasz
aleister #10296 üzenetére
Maradjunk abban, hogy én sokmindent képes lennék beáldozni, csakhogy egy ilyen terepre ami simán lehet buckás is (a képet egy tényéros felvonóból késztettem, bár a 8 vagy hány éves kompaktomon volt kereső, de nem használtam), ahova még a felvonó felvisz, de lejönni már neked kell ne egy DSLR szettel menjek.
De kiváncsian várom a tapasztalataidat.
-
aor
tag
válasz
aleister #10223 üzenetére
Vhol egyszer azt olvastam, hogy a szegények L-es obija ez!
És szerintem van benne igazság.
Míg nem volt, egy tamron 400mm manual obival fotóztam a repülő, ragadozó madarakat (persze mást is) és egy olyan kép lett a nem tudom hányból, ami vhogy kinéz. Ellenben ezzel már első alkalommal több használható készült...
(igen canonos vagyok)
-
Peetry
senior tag
válasz
aleister #10216 üzenetére
nem is neked címeztem, hanem aornak, hogy neki valószínűleg a raynox lesz a nyerő mert túl hosszú kihuzat kellene közgyűrűből. Erre te jöttél ezzel:
"Alapvetően nemigen értem egy másfél méteres(!!) közelpontú, f4-es kezdő fényerejű obi makrózásra való felhasználását."
és innentől csak a közgyűrűt meg a FÉ veszteséget emlegetted, még most is ezt írod, hogy neked AF-es közgyűrűd van, de senki nem mondta hogy közgyűrűzzön 300mm-en.
-
Peetry
senior tag
válasz
aleister #10209 üzenetére
te olvasol is vagy csak writeonly üzemmódban vagy? pont azt írtam, hogy neki a raynox a jobb nem a közgyűrű, mivel a 300-hoz normális leképezéshez olyan kihuzat kell, hogy 0 fény marad. az előtét meg nem vesz le FÉ-t, ergó mindegy milyen fényerejű obija van, mivel úgyis rekeszelni kell a dof miatt. vagy szerint egy f1.8-ról indulo obi 16-ra rekeszelve több fényt enged át mint az f4-ről induló 16ra rekeszelve?
-
Peetry
senior tag
válasz
aleister #10204 üzenetére
ha előtétlencsét teszel, akkor csökken a közelpont (vagy rosszul tudom), és mondjuk nem mindenre az a jó makróobi amivel bele kell mászni az alany arcába.
dof miatt meg rekeszelni kell, ergo tök mindegy a kezdő fényerő, főleg ha nem közgyűrűzöl, mivel nem vesztesz semmit.
de javíts ki ha tévedek.szerk: nyilván a legjobb megoldás egy makróobi, de ő 18-55is és 70-300-ból gazdálkodik, és a kettő közül és az utóbbit választanám.
-
ttoth
tag
válasz
aleister #9993 üzenetére
flash, szerintem sem. Gyakorlatilag 2/3fe-vel gyorsabb, nem biztos, hogy ki fogod tudni használni. Nem tudom, mivel fotózol, de ha hasonló cipőben jársz, mint én (18-55), akkor talán egy tele lesz a jó választás (55-200), mert több lehetőséget ad, mint egy fix. Legalább is ezt a tanácsot kaptam.
A G vs D vitához annyit kell tudni, hogy a D-ben nincs fókuszmotor. Szerintem az viszont hasznos, nekem mindenképpen kéne.
A fókusztávolság meg... Tényleg mindig 50mm-t emlegetnek, de ez az ekvivalens 50mm, amit aps-c vázon 35mm-es fókusztávolság ad vissza. Portrézáshoz, tárgyfotózáshoz szerintem azért simán lehet használni.
ExposurePlot csinál neked tuti kis statisztikát, hogy milyen beállításokat használsz, hasznos kis progi.
Még egy utolsó tanács. Nagy fényerejű objektív vásárlása előtt mindig gondolkodj el a vakun is
-
nesa
veterán
válasz
aleister #9783 üzenetére
Az hogy van rekeszgyuru nemzarja ki a beepitett fokuszmotort PL AF-s 80-200.
-
A Zéé
addikt
válasz
aleister #9764 üzenetére
Márciustól lesz elérhető, nikonos totyikban már volt róla szó korábban. A Digitcam nagyon durván túlárazta azt, hátha lesz balek, aki belefut (szerintem).
500$ az ajánlott ára az AF-s 85/1.8G-nek. Miután megjelenik, biztos vagyok benne, hogy nálunk is lejjebb megy az ára majd jócskán. 130-140k közé legalább. -
BiriBum
őstag
válasz
aleister #9280 üzenetére
55-200mm-ből van Sigma és Sony is. Aztán, hogy ezek milyen képstabi rövidítést használnak, fingom sincs.
A VR-t csak a Nikon használja.
Canon: IS (Image Stabilization)
Nikon: VR (Vibration Reduction)
Sigma: OS (Optical Stabilization)
Tamron: VC (Vibration Compensation)A Sonyban és a Pentaxban a vázban van a stabi.
-
*Ropi*
félisten
válasz
aleister #8968 üzenetére
A helyedben nem aggódnék: ebben a fókusztáv-tartományban akkora mélységélességed van, hogy fókuszálás nélkül is élességi tartományban van a téma.
Meg amúgy is egy penge üveg: teljesen nyitott rekesszel ad olyan képet, mint a Sigma 10-20. Legalábbis a Canonos változat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Lenovo Ideapad 3 Gamer notebook.I5 10300H / 16GB DDR4 / GTX 1650 / 250SSD +500HDD
- Ikea Eilif Paraván - Asztali elválasztó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G3 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I RadeonI 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged