Hirdetés
- Félmillió felett a kiszállított Xiaomi autók száma
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?
- Magisk
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
-
Mobilarena
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Peetry
senior tag
válasz
ClintEastwoo
üzenetére
épp most hirdetnek canon 60-as macrót indexelősön ha érdekel.
-
Peetry
senior tag
válasz
ClintEastwoo
üzenetére
étel-tárgyra teljesen jó szerintem az 50es is, azzal találsz elég sok tesztképet. hosszabb gyutáv szerintem csak ha mozgó célpontra lősz makrót, ahhoz kell.
-
Peetry
senior tag
válasz
ClintEastwoo
üzenetére
Ezekről van szó?
70 makro
50 makroSzámomra kicsit fura hogy 220volt, edigital árához képest az első 2-3 legolcsóbb helyen a 70es is egész olcsónak tűnik. Ha ennyiért hozzájutni, akkor szerintem jobb lehet a 70-es.
Attól is függ mire akarod használni. Az 50esnél kicsit nyűgös a kis tárgytávolság, emiatt az obi maga is jobban árnyékol.Mindezt nem tapasztalatból mondom, és csak 50 f1.8 + közgyűrűvel makróztam.
Egyébként makroobiba ruházni szerintem csak annak éri meg, aki tényleg komolyan gondolja. Ezért is vettem én inkább közgyűrűt, hobbyra-, próbálkozni kezdésnek teljesen jó, és mégse 100+. -
Peetry
senior tag
válasz
ClintEastwoo
üzenetére
Szerintem egyszerűen csak azért nem viszik, mert aki statikus témát macrozik annak elég az 50-es és olcsóbb, akinek meg nagyobb kell, az meg inkább 90-100tól fölfele gondolkodik, mert oda a 70 is rövid.
Amikor olvasgattam róla, én is jó véleményeket találtam. -
Peetry
senior tag
-
-
Peetry
senior tag
-
-
Peetry
senior tag
válasz
BiriBum
üzenetére
kicsit szétesett a táblázat szerintem. annyival kiegészíteném hogy sigma 17-70 mindegyikhez van tudtommal, illetve canonnál játszik még a 15-85 (ha már a nikonnál is leírtad), valamint telébe a 70-200-asok valamelyike (akár használtan). az 55-250-et kihúznám hamár obinként 100-150 a keret, akkor inkább az említett tami 70-300.
illetve nem biztos hogy célszerű kezdésnek 100at költeni makróra, canonban olcsó a 50 f1.8 (ami amugyis jól jöhet), mögé egy közgyűrű, aztán ha megtetszik lehet venni makróobit, közgyűrű ahhoz is jó lesz. -
Peetry
senior tag
válasz
kemalboy01
üzenetére
egyértelműen 18-105 .
-
Peetry
senior tag
-
Peetry
senior tag
válasz
kemalboy01
üzenetére
ööö, ne vedd baszogatásnak
lehet gépvásárlás előtt nem ártana tisztázni néhány fogalmat és képbe kerülni a fényképezőgépek és objektívek tulajdonságaival.
18-55 meg 18-105 a gyujtótávolsága az obinak amit átfog, de feltételezem ez most így nem sokat mond. olvass pár alap cikket. -
Peetry
senior tag
válasz
kemalboy01
üzenetére
a 18-105 tökéletes választás kezdésnek. a fő különbség meglepő módon a 55 vs 105 végállás.
-
Peetry
senior tag
teljes mértékben osztom ezt a véleményt, annyival egészíteném ki, hogy a sport miatt (bár nem tudom mennyire dinamikus akciókat akarsz fotózni) célszerű USM obit venni.
Vázban szintén meggondolandó, hogy jobb lenne egy használt xxD, egyrészt sorozat de sokkal inkább a magnéziumváz miatt. Eséskor megmentheti a gépedet. -
Peetry
senior tag
válasz
Fanatikus39
üzenetére
akkor tegyél rá kitobit
esetleg fixek.
használtan sigma 17-70 50körül fut a régi stabi nélküli. -
Peetry
senior tag
-
Peetry
senior tag
nem használtam előtétlencsét, tippem hogy dioptriában térnek el.
Aliester: senki nem vitatja hogy nem erre lett kitalálva, de a kérdés az volt hogy a 2 obi közül (kitobi, 70-300) melyikre és mit használjon macrora. macroobin kívül egyik sem erre lett kitalálva, mégis sokan használnak alternatív megoldást. azt meg értem hogy neked ezzel van tapasztalatod, csak azt nem értem hogy ezt mért ellenérvként használod egy olyan állításra, ami teljesen másról szól
de szerintem zárjuk le a témát, mert eléggé eltértünk a topictól, meg én sem vitatkozni akarok 
-
Peetry
senior tag
válasz
aleister
üzenetére
nem is neked címeztem, hanem aornak, hogy neki valószínűleg a raynox lesz a nyerő mert túl hosszú kihuzat kellene közgyűrűből. Erre te jöttél ezzel:
"Alapvetően nemigen értem egy másfél méteres(!!) közelpontú, f4-es kezdő fényerejű obi makrózásra való felhasználását."
és innentől csak a közgyűrűt meg a FÉ veszteséget emlegetted, még most is ezt írod, hogy neked AF-es közgyűrűd van, de senki nem mondta hogy közgyűrűzzön 300mm-en.
-
Peetry
senior tag
válasz
aleister
üzenetére
te olvasol is vagy csak writeonly üzemmódban vagy? pont azt írtam, hogy neki a raynox a jobb nem a közgyűrű, mivel a 300-hoz normális leképezéshez olyan kihuzat kell, hogy 0 fény marad. az előtét meg nem vesz le FÉ-t, ergó mindegy milyen fényerejű obija van, mivel úgyis rekeszelni kell a dof miatt. vagy szerint egy f1.8-ról indulo obi 16-ra rekeszelve több fényt enged át mint az f4-ről induló 16ra rekeszelve?
-
Peetry
senior tag
válasz
aleister
üzenetére
ha előtétlencsét teszel, akkor csökken a közelpont (vagy rosszul tudom), és mondjuk nem mindenre az a jó makróobi amivel bele kell mászni az alany arcába.
dof miatt meg rekeszelni kell, ergo tök mindegy a kezdő fényerő, főleg ha nem közgyűrűzöl, mivel nem vesztesz semmit.
de javíts ki ha tévedek.szerk: nyilván a legjobb megoldás egy makróobi, de ő 18-55is és 70-300-ból gazdálkodik, és a kettő közül és az utóbbit választanám.
-
Peetry
senior tag
fordított obit kezdésnek felejtsd el, csak szenvedés.
közgyűrű vagy előtétlencse. előbbivel blendét vesztesz, utóbbival képminőséget.
Árban egy kategória (márha AF-es közgyűrűben gondolkodsz, és miért ne).
de ahogy elnézem neked raynox kell a tamira, mivel olyan hosszú gyűrű kellene mögé hogy gyakorlatilag nem maradna fény. -
Peetry
senior tag
válasz
jancsika86
üzenetére
Canon 15-85 IS USM, használtan is ha találsz.
ár/érték arányban nem olyan jó mint a sigma, és nem is annyira fényerős, viszont épphogy nem L minőség. mindkét végen kicsit hosszabb.
A sigmának meg az f2.8-a csak prospektusba való szerintem, mert 20 mm fölött már nincs 2.8.
Ez a canon obi sajnos drága, de ha van rá keret, akkor a legjobb mindenes.
Makróhoz fix 50 f1.8 + közgyűrű.De az általad említett is jó obi, ha az ér/érték arány fontosabb, akkor az a nyerő.
-
Peetry
senior tag
-
Peetry
senior tag
Mért nem suzuki árban adják a bmw-ket? Minőség, teljesítmény, megbízhatóság, stb... nagy fényerő, nagyobb lencse, azt meg nehezebb precizre csiszolni, meg a kittnel is jobbra van nem csak egy szintre. Spec bevonatok, amik emelik az árat. Szerintem ennyiből meg kéne érteni. Ez nem annyiból áll hogy 5cm-el nagyobb átmérőjű cső.
-
Peetry
senior tag
az hogy f1.8 a gyakorlatban azt jelenti hogy a max blende f1.8.
izommegvilágítás mellett ugyebár nem nagyon számít a fényerő, mert van elég fény, max jobban tudod mosni a hátteret.
amugy az hogy milyen iso-zár értékek, senki nem fogja neked megmondani, ez nem egy ilyen egzakt dolog. függ a távolságtól, a felület színétől, fény beesési szögétől, stb... -
Peetry
senior tag
válasz
adamka16
üzenetére
Lehet én néztem be valamit, de én nem találtam arra vonatkozó információt hogy ebben a tamronban HSM motor lenne, minden tesztben csak sima AF-et írnak és mindenhol megemlítik a sebességét mint gyengeségét. Most vagy rossz lapokat nézek, vagy rossz obit, vagy nem értem a kérdést.
-
Peetry
senior tag
válasz
adamka16
üzenetére
én nem értek hozzá, de fitnesshez meg ugrabugrálós gyerekekhez, szerintem inkább USM motor mint -1 FÉ. Tekerni lehet egyet az ISO-n -60D szerintem el is bírja-, de ha nem elég gyors a fókusz a mozgáshoz, akkor baxhatod a képet. Az IS meg itt megint nem játszik, mivel a téma mozog.
persze ha MF-el belefér a gyerek a DOF-ba az más tészta, de ilyen messziről tág rekesszel nem vagyok benne biztos. -
Peetry
senior tag
válasz
Danniel
üzenetére
különböző gyutávokon csináltad, vagy mind ugyanazon van. Érdemes a két végén meg középen is megnézni, mert nekem is pl a 17-70-em 17-en enyhén backfocusos, de olyan 25-től már pontos. Ha az elejon frontos a végén meg esetleg backes, akkor sokat nem tudsz vele szerintem csinálni.
-
Peetry
senior tag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
ebben a felvételi távolság az az a távolság amilyen messze kell lenni a tárgynak hogy élesre álljon? és mi a kiindulási hossz?
bocs hogy ilyen értetlen vagyok -
Peetry
senior tag
nah sok lemaradt próbálkozás után sikerült beszerezni egy 50mm f1.8-at.
Hát eddig csak pár teszképet lőttem vele és lcd-n néztem vissza, de már most nagyon tetszik rajza, meg a bokeh
és megjött a közgyűrűm is hongkongból, egy gyors teszt erejéig felcsattintottam, és kb 10 centis munkatávval 1.6-1.7 cm-es tárgy tölti ki a képet
márcsak idő kell
az mért van hogy a sigma 17-70-et nem tudom élesre állítani közgyűrűzve? annyira közel van a közelpont hogy közgyűrűzve az obin belülre esik? sajnos hiába olvastam többször, sose sikerült megérteni ezt a számítást, pedig mérnök leszek vagy mi
-
Peetry
senior tag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
biztos velem van a baj, de sehol nem találom neten. be tudnád linkelni?
-
Peetry
senior tag
válasz
BiriBum
üzenetére
miazaz egynyolcas sigma?
amugy makrózni is használnám. első makróobi, nem pályázom kapásból a natgeo címlapjára,. de amugy mind1 mert erről is lecsúsztam :S az elmult 2 napban 4 obi után érdeklődtem, egyiket se hirdették még 2 napja se, mind elment előlem

és a 105-ös testvéréről mi a véleményed?
-
Peetry
senior tag
mi a véleményetek a sigma 50mm f2.8 EX DG macro obiról.
eredetileg 50 f1.8 volt tervben, de az elmúlt 3 napban 5öt láttam elmenni és mindről lecsúsztam
viszont most látom ezt az obit, és szimpatikus.
Kevés fénnyel főleg beltérben találkozok, ahol az 50mm amugy is sok (croppos váz).
portrézni ha jól sejtem mindegyik kellemes, és a canon f1.8-asára terveztem közgyűrűt, mert a macro érdekel elsősorban.
most 55-ért láttam ezt a sigmát szerintetek megéri? -
Peetry
senior tag
nem tudok pontosat, nem ismerem a nikont. de erről a 200 vs 300-ról már többször volt szó. persze nézhetsz tesztképeket mennyit érsz vele. végülis ha minőségbeli romlás nélkül ki tudod cserélni az 55-200-at minimális ráfordítással, akkor megérheti, de látószögben szerintem nem sok javulás lesz.
-
-
Peetry
senior tag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
azon sem , de szerintem ő telének írta ezt nem nagylátónak.
padi: ha olcsón akarsz elfogadható telét, akkor az említett tamron 55-200-at megnézheted.update: ja igen amit adamka mond is jó. tkp kategóriánként amit én tudok besbuyszerűek:
tamron-55-200 (20k)
canon 55-250 is (50-60k)
tamron/canon 70-300 (100k)
canon 70-200 f4L -
-
Peetry
senior tag
én próbáltam nézegetni e-bayen, de arra jutottam, hogy az új üvegek németben, meg máshol is ugyanannyiért mennek mint itthon, max pár ezrest spórolok, ami mondjuk egy 100ezres üvegnél nekem nem éri meg a rizikót a szállításra. meg aztán nem tudom hogy van a gari.
de ha találsz valami jó helyet, akkor érdekel. -
-
Peetry
senior tag
válasz
pcsaba1981
üzenetére
nézd meg az eddigi képeidet milyen beállításokkal csináltad. pl explosureplot programmal. az alapján könnyen kimatekozhatod hogy elég lesz-e neked a a plusz 1 FÉ. másik lehetőség fényerős fix nagylátó, ami ugye megint nem 2 fillér.
másik oldalról, egy ilyen fényerős fix obi árából már találhatsz használtan újabb vázat, pl 40D amivel már ISO1600-at is használhatsz. én lehet meggondolnám hogy most a vázat fejlesztem és egy kevésbé fényerős obi. aztán később lehet obit venni -
Peetry
senior tag
válasz
pcsaba1981
üzenetére
nekem sigma 17-70-em van, használtan 50-60 körül hozzájuthatsz a régihez, de abban nincs stabi és nem hsm. Én szeretem, a képe azt mondják (és szerintem is, bár én sem vagyok nagy spíler) jobb a kitobinál. Az újban van IS és HSM motor, én most azt venném, de az újan 120 körül van használtan nem is nagyon láttam. a 2.8-as fényerő csak 17mm-en van, 19-en már alatta, ezért ha fényerőset akarsz akkor inkább a 17-50 f2.8. a sigmának az átfogása az erőssége szerintem. a canon 15-85 meg közelíti az L-es obik minőségét, később én is erre szeretnék cserélni csak eléggé borsos. szvsz ha megengedheted a 15-85-öt akkor a 17-70 szerintem kiesik a fent írt csak kezdő állásban van 2.8 miatt. utána tkp megegyezik fényerőben a kettő. összességében ha elég az 50 vég, akkor 17-50 vagy 17-55 f2.8-al jársz a legjobban.
-
Peetry
senior tag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
mire ideér addigra már 0,27 lesz az áfa. Szóval úgy számolj hogy az obi ára+postaköltség+csomagolás+ egyéb sallangok. Erre jön ~ 3,5% vám, és vámmal növelt összegre 27% áfa. Ahogy én néztem nem éri meg külföldről hozni obit. max ha kinn vagy amcsiban és megveszed vagy ismi, rokon megveszi és hazahozza
-
Peetry
senior tag
válasz
Monya78
üzenetére
"Ha szükséges feltétlen a 300mm gyújtótáv akkor szerintem is 55-250IS"
ebben némi paradoxont érzek felfedezni, de gondolom csak elírás
amugy szerintem a +50mm, USM, kicsit jobb minőség simán megér +30K-t ha az ember rá tudja szánni. Én amióta hallottam erről a tamiról már nem gondolkodok 55-250-be
-
Peetry
senior tag
válasz
Monya78
üzenetére
ha 100 körül rá tudsz szánni, akkor én elgondolkodnék a tami 70-300-on. kicsit több a canon 70-300 IS USM ami állítólag még egy kicsivel jobb. Ha az ár fontosabb akor az említett 55-250 jó választás, és akár a maradékba belefér egy 50 1.8-as fix, vagy egy vaku. Viszont az első kettőben usm motor van.
-
Peetry
senior tag
válasz
Zozzant
üzenetére
szerintem félreértettél. Ezt már nagyjából énis megértettem, én a gyártói gariztatásra gondoltam. Szóval ha esetleg olyan terméket rendelek amire kéne lenni garanciának, akkor azt itthon bevihetem márkaszervízbe, vagy külföldre kell küldeni? persze gondolom számla meg vmi garijegy kell hozzá.
-
Peetry
senior tag
válasz
Zozzant
üzenetére
nincs még konkrét, most karácsony viszi a pénzt, meg pc-t akarok fejleszteni, csak nézegettem a minap az árakat, meg ilyen olcsóbb cuccokkal probálgatom az e-bayt, nem akarok egyszerre 100k-s cuccal belevágni. január-februárban aktuális lehet.
Ez mindenesetre megnyugtató valamennyire. A garit nem tudod hogyan lehet intézni? vagy az ilyeneknél ez felejtős? -
Peetry
senior tag
Vett már itt valaki obit ebay-ről? Az árak miatt nagyon gondolkodom rajta, de kicsit tartok tőle hogy ilyen messziről, szállítás stb...
Új hozzászólás Aktív témák
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Félmillió felett a kiszállított Xiaomi autók száma
- Vezetékes FEJhallgatók
- BestBuy topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Anyagi helyzetek és életutak
- DUNE médialejátszók topicja
- Trollok komolyan
- Le Mans Ultimate
- További aktív témák...
- eladó Nikon Z5 fényképezőgép memóriakártyával
- Canon EOS M50 Mark II Travel Kit Számlás (2023), újszerű, minden tartozékkal! (~600 expo)
- Sony A7S III - újszerű - 2028 márciusig garanciális
- Canon EF 300mm f/2.8L IS USM teleobjektív - Újszerű -
- Samsung NX5 MILC váz objektívvel szettben vagy külön eladó
- iPhone 17 Pro Max Mélykék - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok !!
- BESZÁMÍTÁS! Acer Predator Helios Neo 18 Ai - Ultra 9 275HX 32GB DDR5 1TB SSD RTX 5070Ti 12GB W11
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE A520M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 8GB Zalman T3 Plus DeepCool 400W
- SteelSeries Apex Gaming billentyűzet, német, RGB
- ÚJ HP Omen 16 - 16,1" FHD 144Hz - i5 13420H - 16GB - 512GB - RTX 4050 - Win11 - 3 év garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

márcsak idő kell