- Honor 200 Pro - mobilportré
- Tokba kerülnek a Pixel 10 mágnesei
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Második bétánál jár a One UI 8
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
baluhell #6017 üzenetére
Fogadja a Socket G1-es procikat, ezeket:
http://en.wikipedia.org/wiki/Socket_G1
Jobb oldalt fel vannak sorolva.A legkisebb i3-as is fényévekkel erősebb a P6100-nál, úgyhogy mindegy, melyikre cseréled le.
Csak ne UM jelzésűt vegyél, azok túlságosan energiatakarékos, és lassú verziók.
i5-ös szerintem nem kell, de végülis úgyis az fog dönteni, h mennyiért találsz hozzá másik procit.Itt tudsz hozzá keresni:
http://hardverapro.hu/aprok/hardver/processzorok/egyeb_processzorok/listaz.php
Esetleg itt:
http://hardverapro.hu/aprok/hardver/notebook/tartozekok_alkatreszek/listaz.php -
Fogalmam sincs róla, a HP miért 6GB-ot ír. :/
Ez bizony elmegy 8GB rammal is.AMD A4-3400M APU van benne?
Az 1333MHz-es ramokkal kompatibilis,nagyobbat ne vegyél bele, nem használja ki.
Esetleg nézd meg azért, h a benne levő 4GB az egy darab 4gigás modul, vagy 2×2GB?Itt van szerelési video:
http://www.youtube.com/watch?v=tEJPaDB23NE -
válasz
kallosdavid #6012 üzenetére
Ez így oké, de milyen VGA van hozzá?
Mert ha ebben is csak valami alap, vagy a prociba épített Intel HD3000 akkor a játékot elfelejtheted vele.Amúgy inkább a milyen notebookot vegyek topciban érdeklődj, ott jobban tudják mik most az aktuális megfizethető, de játékra is alkalmas gépek.
Vagy vegyél használtat, azok olcsóbbak jóval. -
válasz
kallosdavid #6010 üzenetére
Lényegtelen, nem sokkal erősebb.
http://www.notebookcheck.net/Mobile-Graphics-Cards-Benchmark-List.844.0.html
Magasabb órajelen jár, csak ez a különbség az X-es verzióval.Magában a K53-as sorozatú notikban nem cserélhető a VGA.
Rá van forrasztva az alaplapra.
Dedikált ugyan, de ettől még nem feltétlenül MXM-es. -
-
Milyen notiba teszed?
Csak mert 1600MHz-es ramokat nem mindegyik kezel, lehet nem is kell neked akkora.
Egyébként egyformák a tulajdonságaik, mindegyik 1600MHz-es, és cl:9-es időzítésű; még a garancia is mindegyikre 5 év.
Mondjuk Kingstoneon mintha lenne valami hűtő-féleség, biztos, h elférnek a ramok a helyükön?kali:
Ez kettő kit, mindegyik kettő darab 4GB-os modulból áll, szerintem ami most van benne a notijában, azt ki akarja venni, és a helyére fogja ezeket tenni. -
válasz
kallosdavid #6003 üzenetére
Videokártya nem cserélhető.
Processzor cserélhető, G2-es foglalatú.
Ezek azok:
http://en.wikipedia.org/wiki/Sandy_Bridge#Mobile_platform
Lényegében az összes G2-es mobil Sandy Bridge procit fogadja.De hiába cserélsz benne procit, nem lesz jobb játékok alatt, a videokártya nem egy gamer típus, inkább csak képmegjelenítő.
Inkább add el a gépet, és vegyél egy gamer videokártyás típust. -
Videokártya nem cserélhető, ez csak egy alaplapi videomegjelenítő chip.
SSD-t tudsz bele tenni, de nem hiszem, h érdemes.
Nagyon lassú nem lehet ez a gép, kár ehhez hozzányúlni.Ha játszani (is) akarsz vele, inkább add el, és vegyél egy gamer videokártyával felszerelt példányt. Sajnos ez van.
-
Everestnek már jó ideje Aida64 a neve, úgyhogy esetleg szedj le egy újabb verziót, ha azzal is csinálja, akkor nem tudom mi a baja, esetleg kérdezd meg az Everestes topicban (ha van ilyen).
A memóriával viszont az a helyzet, h a Win 7 memóriakezelése picit másképp működik, mint azt anno az XP-ben megszokhattuk.
Én is pont ugyanígy jártam a 32 bites Win 7-el. 4GB ramból csak 3GB-ot látott, ráadásul nálam extraként abból levont még 128-at az IGP-nek.Aztán rákérdeztem a Windows 7 topicban, és felvilágosítottak, h ez sajnos ilyen, a 32bites Windows 7 csak 3GB-ot hajlandó kezelni.
Így kénytelen voltam arra a gépre is 64bitest tenni.
Na, megtaláltam az Aida topicját, (van neki).
http://itcafe.hu/tema/nagy_everest_topik/friss.html -
válasz
zolesz11 #5991 üzenetére
Socket S1G1-es foglalata van, ezek a procik mennek bele:
en.wikipedia.org/wiki/List_of_AMD_Turion_microprocessors#.22TaylorItt írnak róla ismertetőt:
http://logout.hu/cikk/fujitsu-siemens_amilo_la_1703/teljes.htmlVan Youtubeon pár video szerelésről.
Konkrétan CPU csere nincs, de segítségnek jól jöhet. -
válasz
kdavide10 #5988 üzenetére
Nem, nem venni észre különbséget.
Csak tesztprogramok mutatják ki.
Ja, meg az e-penis növelésére való a gyorsabb ram; kivétel a már említett AMD platform, ahol a gamer féle alkalmazások profitálnak a nagyobb ram sebességből.De nem hiszem, h nagyon nagy különbség lenne az árak közt.
Tessék: 1066 vs 1333
Az 1066-os modulok ideje már leáldozóban van, ami most még drága, az meg az 1600, nem az 1333. -
válasz
kdavide10 #5983 üzenetére
Érdekes, a CPU-Z szerint az 1333-as ramokat is kihasználja.
Rákerestem, külföldi fórumokban is gyakran előjön ez a kérdés, úgy tűnik az 1333-as ramokat is kihasználja.
Sajnos az Intel oldalán elérhető chipset dokumentáció (mióta megszűnt a klasszikus értelemben vett FSB), már nem ír semmit a ramokról. :/
Végülis az tény, h az Intel 5-ös sorozatú chipsetének van vagy 15 alvariánsa, lehet az Everest/CPU-Z HM55-öt ír, de valójában egy olyan verzió, ami 1333-as ramokat is visz.Viszont az 1600MHz-es ramokat biztos, h nem hajtja annyin.
Az AMD A8-as APU-jai profitálnak abból inkább, mivel a bennük levő grafikus alrendszer a központi ramot használja, ott pedig nem mindegy, h 1333-as, vagy 1600-as ramokban tárolja a textúrákat.Rákérdeztem a ramos topicban is az esetedre.
Ezt válaszolták:Egy HP 630-as notebook leirasaban lattam:
Memory
DDR3 SDRAM (800MHz/1066 MHz/1333 MHz)*
Two SODIMM slots supporting dual-channel memory
1024 MB and 2048 MB SODIMMs
Standard memory up to 4096 MB* Maximum memory speed supported by the system may be 800MHz, 1066 MHz or 1333MHz
Chipset
Mobile Intel® GM45 Express Chipset with ICH9M
Mobile Intel® HM55 Express Chipset
Mobile Intel® HM65 Express Chipsethp.com/products/quickspecs/hp630spec.PDF
Ugyhogy nem elkepzelhetetlen.
Szóval akkor 1333MHz-es ramokat vegyél hozzá.
-
válasz
jorden06 #5984 üzenetére
Kérdezd meg a HP topicban, vagy valamelyik másik notis topicban, nekem is HP-m van, de még nem találkoztam ezzel.
A másik megoldás (amit én csinálnék), kiszerelném a merevlemezt, és egy másik gépben elmentenék róla mindent. Aztán utána lehet próbálkozni az általad leírtakkal.
Illetve HD Sentinellel megnézném milyen állapotban van a HDD pontosan. -
válasz
kdavide10 #5979 üzenetére
A gép chipkészlete HM55. Ez az első generációs Core i processzorok jellemző chipsete, 1066-os ram sebességet támogat.
Ami benne van 1333-as ram az gyárilag benne volt, vagy upgradelve lett valamikor?
Nézd meg CPU-Z-vel, de most is 1066MHz-en mennek.
Felesleges 1600MHz-es ramokat venned, elég az 1333-as is, (esetleg az 1066-os is), bár ez utóbbi már kezd kikopni a kínálatból.[ Módosította: 7 ]
-
-
válasz
gyulank #5974 üzenetére
Így van, ezért furcsa az ötleted, mivel nem nagyon szoktam olyan hirdetéseket látni, h proci, ram, HDD, DVD egységek nélküli, de amúgy jó alaplappal rendelkező működő noti.
Ha valaki hirdet bontott gépet, az:
1. vagy szintén alaplaphibás
2. egy működő alaplapot hirdet, de csak önmagábanEz utóbbiak általában kereskedők, akik ilyesmik beszerzésével foglalkoznak.
Esetleg próbáld meg a többi noebookos topicot (pl.: ezt), de nem hiszem, h mások több jóval biztatnának.
Meg kell várnod, hátha hirdetnek alaplapot hozzá.
Billentyűzet mehet USB-ről is akár, vagy azt is találsz bontottat talán.Úgy látom másnak is van egy rossz X80L-je.
-
Ezeket lehet beletenni:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_AMD_mobile_microprocessorsSocket S1G4-es foglalat.
Lehetőleg olyat keress, aminek a TDP-je a P340-hez hasonlóan 25Watt, a noti hűtését ehhez a hőtermelési osztályhoz tervezték.
Esetleg ha az L2 tár 512KB-ról 1MB-ra nő, az sem árt, főleg játékoknál hozhat gyorsulást.
Bár milyen VGA van a gépben?De venni jóformán csak apróhirdetésekben lehet az éppen aktuálisan hirdetett termékek közt.
-
válasz
gyulank #5971 üzenetére
Pontosan milyen alkatrészek?
Elvileg azokban a laptopokban tudod a benne levő procit használni, amik Socket P-s foglalatú Core 2 Duo alapú Intel PM965/GM965-ös chipsetű gépek.
Merevlemez Sata csatlakozós.
Memória SO-DIMM DDR2-es, 667MHz-es.
Kijelzőt azt látni kéne hány pines, felbontása mekkora.
A sarkán hátul (miután szétszedted) látni, h milyen típusú, az alapján rá lehet keresni a pontos adataira.De a notinak biztosan van egy konkrét felszereltséget jelentő száma is, ha azt megkeresed az alján, akkor az alapján rá lehet keresni, pontosan milyen kijelzője van.
14.1"-os 1280×800-as?Az az igazság, sokmindenre nem lehet használni ezeket, hirdetheted egy darabig, aztán vagy elviszik, vagy nem.
Ahogy elnéztem Google nem dobott ki eladó alaplapot hozzá, akkor könnyű dolgod lenne, csak meg kéne venni, átszerelni a cuccokat, és használhatnád is. -
Hát.. az adatlapja alapján ez 100MHz-es SD ramokkal kompatibilis.
Csoda, h akkoriban 133-as modulokkal is elindult.Nem emlékszel rá, ha a ramokat akkoriban hány MHz-en hajtotta? Bár gondolom ezt sosem ellenőrizted, biztosan olyan modulok voltak, amiket felismert, de csak 100MHz-en hajtotta őket.
Az újabb modulok azonban picit más felépítésűek lehetnek, és így már fel sem ismeri a chipset. Vegyél hozzá 100MHz-es ramokat.
Azzal bizonyára menni fog.BIOS-t a gyártó oldala szerint valóban lehet frissíteni, de nem írja, h az új BIOS mivel különbözik a régebbitől. Egyáltalán nem biztos, h azzal újabb ramokat is felismerne.
Bár itt meg azt írja, 256MB-os modulokból 133-assal (is) megy.
Hát.. ezért nem is írtam semmit a kérdésedre tegnap; talán majd jön valaki más, aki jobban emlékszik még ezekre a régi gépekre. -
válasz
ferkofurko #5959 üzenetére
A foglalat Socket S1G4.
Amit írtál, az jó hozzá.
Egyébként meg ezek:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_AMD_mobile_microprocessors#ChamplainA táblázatokban láthatod, mi a főbb különbség az egyes procik közt.
A P-vel kezdődőek 25W-os TDP-vel rendelkeznek, én maradnék ennél, a noti hűtését valószínűleg ekkora TDP-jű procikhoz tervezték.
Az N-el kezdődőek 35W-osak, az X-el kezdődőek pedig 45W-osak.Játékokban azok a játékok, amik kihasználják a 4 magot, azok profitálni fognak belőle. A többi csak akkor, ha az órajel ugyanakkora, vagy magasabb lesz, mint a P320-as órajele.
Esetleg itt is ránézhetsz:
http://www.notebookcheck.net/Mobile-Processors-Benchmarklist.0.html -
Igen azok azok. S1G2-es a foglalatuk.
Vagy itt egy másik lista róluk, összefoglalva a kódnevek alapján:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_AMD_mobile_microprocessors#Griffin -
Így van janami.
Mindkét proci 100°C-os Tjmax. értékkel bír.
TDP: Celeron 21W, Pentium 27W Ezek közt nincs olyan égbekiáltó különbség.
A Celeron azonban nem rendelkezik az Intel Speed Step technológiájával.A Speed Step az, amikor egy proci órajelét a gép az éppen aktuális terhelés függvényében változtatgatja. Magyarán a 740-es Pentium amikor épp nem csinál semmit, akkor (6-os szorzóval) 800MHz-en jár, terhelés hatására aztán (egészen 13-as szorzóig) nő a teljesítménye 1.73GHz-ig.
Ezzel szemben a Celeron egyfolytában 1.5GHz-en jár, és így folyamatosan fűt. -
2×1GB DDR2 533MHz ramot tudsz beletenni, ahogy már írták.
Itt keress hozzá:
hardverapro.hu/aprok/hardver/memoriak/notebook_ram/ddr2.phpProcikat meg azokat kezel, amiket lejjebb belinkeltek.
Az 5-re végződő Pentium M-ek (Banias mag) 400Mhz-es FSB-vel mennek,
a 0-ra végződő Pentium M-ek (Dothan mag) 533-as FSB-vel mennek.
A chipset viszi az 533-as FSB-t is.
A Celeronokban (az alacsonyabb órajel mellett) csak 1MB L2 tár van, míg a Pentium M-ekben 2MB.A legnagyobbak a Pentium M 760, 770, 780-as procik
Azonban ez utóbbi kettő elég ritka.
Itt keress hozzá:
hardverapro.hu/aprok/hardver/processzorok/egyeb_processzorok.php
Esetleg itt:
hardverapro.hu/aprok/hardver/notebook/tartozekok_alkatreszek.phpAmit beleraktatok az miért is lett kiszedve?
Az pont jó bele. Kezdésnek nem is rossz.
Mivel tuningolni nem lehet, érdemes egy magasabb órajelű példányt keresni bele.Szüleimnél otthon egy hasonló hardverű gép van, 2GB rammal, 770-es procival. A Win 7 jól fut rajt. 720-as HD még maximális prociterheléssel elfut rajt, de az 1080-as az már nem. Ettől függetlenül jó kis gép, csak hát persze picit lassan indulnak el rajt az alkalmazások.
De netezni sok megnyitott ablakkal is jól lehet.
Merevlemez milyen állapotban van? -
-
-
válasz
sz.viktor #5927 üzenetére
CPU-Z programot tegyél fel, az kiírja.
Notikban a BIOS-ban nincs ilyen opció, sztem nem fogja írni, esetleg bekapocsláskor a post képernyőn asszem írja.
De ha a BIOS-ban a post le van tiltva, és csak a gyártó logóját mutatja, majd utána már egyből azt, ahogy bootol a Windows; akkor engedélyezd a BIOS-ban a post képernyőt.De én a CPU-Z-t ajánlom, az általában pontos.
Esetleg az AIDA64 is jó, de annak az ingyenes verziójából asszem ezen a ponton nem lehet kiolvasni épp hány MHz-en hajtja a ramokat.
De lényegtelen, én mindenesetre felírtam magamnak a jegyzeteimhez, h a géped chipsete viszi a 800MHz-es ramokat is.
Köszi, h visszajeleztél. -
válasz
gáspár lászl #5924 üzenetére
Nyugi, csak azt kérdeztem meg én is, h miért akartad a C-t formázni, mivel rajta van a rendszer;de közben válaszoltál rá.
Ezért töröltem a hsz-t.Megmondom őszintén, én úgy szoktam rendszert felrakni, h letörlöm az egész merevlemezt, (persze előtte elmentem ami rajta van), és telepítéskor formázom.
Amúgy sem vagyok a híve annak, h ne a C meghajtón legyen a rendszer.Természetesen vannak partíciókezelő programok, amikkel formázni is tudsz, de én ingyenest nem ismerek.
Itt meg tudod kérdezni:
http://itcafe.hu/tema/milyen_program_ami/friss.htmlVagy Google is bizonyára rengeteg programot ajánl.
-
válasz
gáspár lászl #5918 üzenetére
.
-
válasz
sz.viktor #5913 üzenetére
Mellérakhatod, semmi extra, nem baj, ha különbözők a modulok.
Itt egy video arról, hogy kell szerelni:
http://www.youtube.com/watch?v=2p9QgkeVKkQMondjuk amit vettél hozzá 2GB-os modul, az 800MHz-es.
A gép chipkészlete viszont csak 667MHz-ig támogatja a ramokat.
Ez általában úgy megy, h majd csak 667-en hajtja a notid a 800-as ramot.
Vagy el sem indul. Ez ritka, de sajnos van ilyen.
Viszont nem kell aggódnod, tönkre nem tud menni ettől sem a ram modul, sem a notebook.
Nyugodtan próbáld bele.Esetleg ha nem indul a gép a két rammal együtt, akkor vedd ki az 512-est, és csak szólóban a 2GB-ost próbáld meg. Ha megy, akkor oké, ha nem akkor ez van.
-
válasz
gáspár lászl #5890 üzenetére
Miért csak ilyet tudtál csinálni?
Löködtek közben?
Sz×rt se látni a képen, már megbocsáss.
Hogy állapítsam meg, h kiszerelhető MXM modul van-e benne pl.?Nagyjából így néz ki, de élesebb képen jobban lehetne látni melyik mi:
http://noob.hu/2012/03/16/20120316183147.jpg
Ha kattintasz a képre,többnyire kinagyítódik (ctrl+egérgörgő nagyitja/kicsinyíti).
CPU = proci
GPU = "videokártya" chipje
chipset = a procihoz tartozó chipkészlet chipjeAzok a sárga izék azok réz hővezető csövek, azok szállítják el a keletkezett meleget a ventilátorhoz. Ha lecsavarozod, akkor a processzort ki lehet cserélni.
A GPU rá van forrasztva az alaplapra, ezért mondtuk, h nem cserélhető.
A chipset is rá van forrasztva.Ha cserélhető lenne a videokártya, akkor így nézne ki a notin belül.
A zölddel írt "modular video card" lenne a cserélhető VGA, és ha kiszedjük, ezek így néznek ki.
Mindegyiken van egy kis kocka alakú izé középen. Az maga a GPU, és köré vannak a memóriamodulok téve, meg az egyéb cuccok. Ezek ilyen mini videokártyák. Ezeket lehet csereberélgetni, de a te laptopodban sajnos nem ilyen van.Egyébként csak ezért mondtam, h tegyél fel képet, ezt akartam megmutatni.
-
válasz
tomeedey #5883 üzenetére
Azért azt csak odaírják az ebayen, az i7 mellé, h 3, vagy 4 számjegyű a proci száma?
3 számjegyű = első generációs Core i család...................Socket G1
4 számjegyű = második generációs Core i család.............Socket G2Értelem szerűen ez utóbbi való a te gépedbe.
Egyébként a most futó Sandy Bridge magos, második generációs Core i processzorok számozása ugyebár 2-vel kezdődik.
Nos, elárulom, h a harmadik generációs Ivy Bridge kódnevű Core i család szintén négyszámjegyű lesz, de 3-assal fognak kezdődni, nem kettessel.
Mivel asztali vonalon a foglalt marad LGA1155/LGA2011, elképzelhető, h mobil vonalon is megmarad a Socket G2. -
válasz
gáspár lászl #5878 üzenetére
Azt csak úgy lehet megcsinálni, ha veszel hozzá egy olyan külső racket, mint amit linkeltek lejjebb.
Az asztali merevlemeznek SATA csatlakozója van (esetleg ha régebbi, akkor PATA). Ezt át kell alakítani USB-re.
Illetve még kell tápellátás is az asztali merevlemeznek.
Ezért kell egy ilyen külső rack.
Beleteszed az asztali merevlemezt, és átalakítja USB-re, illetve a konnektorba csatlakoztatva ad neki tápot is (valószínűleg kis adapterrel).Léteznek külső merevlemezek is, amiket csak simán USB-vel rá lehet dugni a laptopra, és nem igényelnek külső tápellátást, mert az USB-n keresztül kapnak annyi áramot, amennyi elég nekik.
De ezek ilyen kis 2.5"-os méretűek, mint a notidban levő winchester.Az asztali gépekben 3.5"-os a merevlemez, és nagyobb az áramfelvétele, ezért kell nekik külső tápegység.
Valahogy így néz ki a kettő összehasonlítva:
Egyébként itt tudsz keresni az asztali merevlemezhez ilyen racket:
http://hardverapro.hu/aprok/hardver/adathordozok/hdd_keretek/listaz.php -
válasz
tomeedey #5860 üzenetére
Viszi a Core i7-et is:
http://shop.lenovo.com/us/ww/pdf/Y570_Datasheet_US.pdfNégyszámjegyű (Socket G2) a proci száma, vagy három (Socket G1)?
Ha ez egy új noti, akkor második generációs Core i van benne (négy számjegyű, és 2ezerrel kezdődik). A foglalata Socket G2.
Ezek mennek bele:
http://www.cpu-world.com/Sockets/SocketG2rPGA988B.htmlNe tévesszen meg az eltérő számjegyek az rPGA után.
-
válasz
gáspár lászl #5876 üzenetére
Inkább a laptopból szereld ki a merevlemezt, és azt tedd bele az asztali gépbe. Úgy át tudod menteni az adatokat róla.
Ha az asztali géped tápegységének van még szabad csatlakozója a notiból kiszedett merevlemezhez, akkor csak egy sata kábelt kell szerezned hozzá.
Feltéve, ha az asztali géped fogad sata merevlemezt.Ha ezért kérdezted, hogy lehet összekötni a két gépet.
De a legjobb az, ha leírod az asztali gép alkatrészeinek típusát is (alaplap pl.).A másik:
Ha csinálsz egy képet a lecsavarozott hátlap nélküli notidról, berajzolom rá melyik alkatrész micsoda.
Ide pl. fel tudod tölteni. -
-
válasz
gáspár lászl #5831 üzenetére
Oké, akkor nem ez volt a baja.
Kár.Így nem lettünk okosabbak.
-
válasz
gáspár lászl #5823 üzenetére
20 perc alatt kiszerelted a ventilátort, majd újra összeraktad a gépet?
Nem csak a hátlapot szedted le, de nem szerelted ki a ventit?
Vagy csak befújtál levegősprayvel a rácsokon?
Az összetapadt port nem lehet ilyen módon eltávolítani. És hiába nézel bele, nemigen látni, h van-e még ott komoly egybefüggő porréteg.Am hőfokokat kérdeztünk, nem feszültségértékeket, ha nem lett volna egyértelmű az előző hsz-om.
-
válasz
gáspár lászl #5827 üzenetére
Ezeket ki kérdezte?
-
válasz
gáspár lászl #5815 üzenetére
Ha a feladatkezelő nem mutat processzorterhelést, akkor szerinted lassíthatja a gépet az asztalon kint levő ikonok bármelyike is?
Nem.
Naugye.
Az asztalon levő ikonok, egyebek csak ott vannak, semmit sem csinálnak, pláne nem futnak a háttérben, nyugodtan telepakolhatod az asztalt velük, nem lesz semmi baja a gépnek.
Nem véletlenül írtam le hogyan jeleztesd ki a hőfokokat.
Ha nem eszi semmi a procit, akkor csak a túlmelegedés lehet a lassúság oka.Ja még a torrent is.
Ha sokmindent töltesz fel/le, az lassítja a merevlemez működését, és mivel a gépedben csak egy HDD van, logikus, h belassul a gép.Ha meg furcsa szaga is van a kifújt levegőnek akkor inkább ez lehet az oka:
Az ott a ventilátor előtt egybefüggő porréteg.
Eltömi a kifújó nyílásokat, nem tud a gép átfújni levegőt, nincs ami hűtse a procit, túlmelegszik, és ha nem lenne benne hővédelem ami kikapcsolja a gépet, leégne a notebookod. -
-
válasz
gáspár lászl #5809 üzenetére
Everestet meg töltsd le.
Innét:
download.aida64.com/aida64extreme220.exeElindítod, menüsorban a "fájl" pontnál a "beállítások"-ra katt.
Kikeresed az "érzékelő ikonok" sort, majd a megjelenő menüben a fenti "érzékelő ikonok megjelenítése" kis kockába teszel pipát.
Lejjebb görgetsz, és a "hőmérsékletek" közt a CPU, GPU, északi híd, merevlemez, stb közt kiválasztod a fentieket, többi helyről kiveheted a pipát, esetleg még a hűtőventilátor fordulatszámoknál bent hagyhatod.Alul az óra mellett ekkor megjelennek a hőfokok.
CPU 30-60 esetleg több még ideális.
GPU 40-50, játék közben 60-80.
HDD 25-40Illetve ez természetesen szériánként eltér, de majd megírod.
A processzort nem eszi valami?
Nem pörög folyton 100%-on?
Vírus nincs a gépen?
Feladatkezelőben meg tudod nézni. -
válasz
gáspár lászl #5806 üzenetére
Ne foglalkozz azzal amit a pendriveokról itt írtunk, az telepítéshez való. Telepítés után természetesen a pendriveot ki szoktuk húzni, hisz már nincs rá szükség.
Azt hogy érted, h reggel mire felkeltél, a másik Win 7-re váltott a gép?
Először is miért van rajt két Win7?
Éjjel azért ment mert töltöttél le?Bizonyára újraindult valamikor, és az elsődelgesen kiválasztott Win7-el indult a gép újra, ezért váltott át a másikra.
De normálisan úgy szokás telepíteni, h leformázzuk a merevlemezt, ezzel eltöröljük a régi oprendszert, és nem a régi mellé telepítjük az újat. -
válasz
gáspár lászl #5803 üzenetére
Nem azt mondtad, h ki szoktad tisztítani?
Így szétszeded, és kipucolod a venti elől a porcicákat?
Am asztalon használod a gépet amikor ezt a túlmelegedést produkálja?
Nincs alatta terítő?Everest mit ír hőfokokra?
-
válasz
eketomy #5799 üzenetére
Nekem is SP1-es verzióim vannak. Az eredetik a Technetről.
A 32 bites alig 2.5GB, a 64bites picivel több, mint 3GB.
Az all in one (32 és 64 bit egyben) meg ~4GB lenne (pont nem fér rá).Egyébként igen, telepítésnél lehet kiválasztani melyik verziót kívánjuk feltenni.
Csak hát ez volna az igazi:
-
válasz
eketomy #5792 üzenetére
Nekem is így van már jó ideje.
Vettem itt az aprók közt régebben egy marék 4gigás pendriveot (1000Ft. alatt volt darabja). Egyikre XP telepítő került, többire meg a 32, ill a 64 bites Win 7 különböző verziói.
Aztán azt használtam, amelyik éppen kellett.Majd kiderült, h a cfg fájl kiütésével az összes verzió elérhető egy telepítőből. Azóta csak kettő pendriveot használok (32, ill. 64 bitest).
Logouton közzétették azt is, h lehet a 32 és a 64 bitest egy pendrivera rátenni, de annak az ISO-ja nagyobb lett, mint 4GB, így inkább maradtam a két külön pendriveos megoldásnál.
Sok gépre rakok fel oprendszereket, nekem könnyebb ezt használni, mint a lemezre vigyázzak.
Netbookokon amúgy sincs lemezmeghajtó, és már a régi P4-es gépeken is van általában lehetőség rá, h a BIOS felismerje az USB-s külső egységet telepítés közben. -
-
-
-
Magad is láthatod mit tud:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Intel_chipsets#Core_2_mobile_chipsetsSajnos a táblázatban a 943-nál nem szerepel a Core Duo, ill. a Core 2 Duo, így valószínűleg nem is viszi őket; pedig lenne köztük 533-as FSB-vel magasabb órajelű, és nagyobb L2 tárral rendelkező processzor is:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Socket_MAzon a gépen nem nagyon van mit fejleszteni.
-
Azt lehet tudni, h a TL-60-as az melyik fajta?
A Trinidad (90nm), vagy a Tyler (65nm) magos?
(A TL-60-ból mindkét féle készült S1G1-es foglalattal.)A TL52-es 90nm-es, ha a TL-60-as 65nm-es, akkor ez okozhatja a gondot.
Nem mintha ennek bármi köze lenne az FPS-számokhoz, ill. a fagyásokhoz, de más magyarázatot nem tudok adni. Valamiért a chipsetnek nem tetszik. (Talán a minimálisan eltérő feszültség értékek miatt.) Mondanám, h procicserekor egy BIOS resetet illik alkalmazni, de laptopoknál ugyebár ez nem opció.Esetleg egy újrarakott oprendszerrel lehet én is megpróbálkoznék, hátha.. de nem logikus akkor sem amit írtál. A proci belső felépítése ugyanaz mint a réginek, még a Hypertransport is ugyanakkora, és mivel az órajel is nőtt, nem lenne szabad rosszabb eredményeket kapnod.
Hiba a mártixban. :/ -
válasz
cassius.clay #5672 üzenetére
Ejha... és valóban viszi a DDR3-at is.
Ezen néztem egy nagyot, de jobban rákeresve, szerepel az Intelnél is a chipset leírásban. Hát, mindenesetre nem sok PM45-ös chipsetes géphez mellékeltek DDR3-at.A lapozófájlról:
Akinek fogalma sincs semmiről, annak ajánlott olvasmány volt ollie írása anno:
http://logout.hu/cikk/a_windows_xp_32_bit_memoriakezelese/teljes.html
Vagy a Techneten a Windows memóriakezelésével foglalkozó https://technetklub.hu/search/SearchResults.aspx?u=2117&o=DateDescending.Bár a Win7, ill. a Vista már nem írogat ki mindent a lapozófájlra, ettől függetlenül nyugodtan kapcsoljátok le. Főleg 8GB ramnál.
Ha valamilyen programnak szüksége lenne rá, majd jelzi, és akkor vissza lehet kapcsolni. Akinek SSD-je van, annak meg le KELL kapcsolni.
A lapozófájl nem gyorsítja a boot időt, nem erre való.
Ha meg nem elég a fizikai ram, majd felugrik egy "elfogyott a virtuális memória" hibaüzenet --> ez esetben majd vissza lehet kapcsolni.
Megjegyzem, nekem amikor még 4GB ramom volt, ez utóbbi előfordult párszor, ha túl sok mindent hagytam nyitva játékok futtatása közben/alatt. -
válasz
cassius.clay #5666 üzenetére
Miket futtatsz a géppel, h ilyen processzorszörnyre lenne szükséged?
Tudnod kell, h ezeknek a CPU-knak a TDP-je 10 Wattal több, mint amihez a notit tervezték. Elképzelhető, h a gép hűtése folyamatosan dolgozna, h le tudja hűteni a procit. Maradj inkább a hagyományos T-s prociknál, vagy inkább egy még energiatakarékosabb P-s verziót válassz.
Itt a közepe-vége felé írtam erről legutóbb.
-
válasz
cassius.clay #5664 üzenetére
Kezeli az összes Socket P-s processzort.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Socket_PViszont a memória az csak DDR2-es.
Lejjebb akik itt írták alighanem tévedtek.A 4310-es még PM45-ös chipsetű, azok még csak DDR2 800-ra épültek.
A 4320-as lenne az első generációs Core i processzoros verzió DDR3 1066-os ramokkal.
És a 4330-as a most futó széria második generációs Core i procikkal, DDR3 1333 ramokkal.
Tudom, mert nekem is ez utóbbi van.
A DDR2-vel van egy kis probléma.
Kettő darab 4GB-os memóriamodul ára a csillagos egekben van.
Ezért nem érdemes a DDR2-es notikat tovább bővíteni, mert 2×2GB-nál többet nem nagyon lehet belerakni (gazdaságosan) két slotot feltételezve természetesen. -
Milyen chipsete van a gépnek?
CPU-Z-t tegyél fel, azzal kiolvasható.Egyébként a legtöbb notinak nem okoz gondot, ha 800MHz-es ramokat beleteszünk, de a chipset csak 667-es. Majd 667-en fogja hajtani.
Viszont előfordult régebbi chipsetek esetében, h egyszerűen el sem indult a gép.Célszerű belepróbálni, mielőtt kifizeted.
Ha az aprók közt keresel ramot, erre biztosan adnak lehetőséget, főleg ahogy elnéztem, pesti vagy, ott ez megoldható (általában). -
válasz
gáspár lászl #5631 üzenetére
Láthatod, h nem kompatibilisek egymással:
(Máshol van a bevágás.)Azonkívül pl. üzemi feszültsége DDR2-nek 1.8Volt, DDR3-nak 1.6Volt.
Meg még egy rakás más dologban is eltér.De lekapcsolt lapozófájl mellett be szokott jelezni, h "elfogyott a virtuális memória"? Vagy miből gondolod, h futtattál már valaha is olyan alkalmazást, ami megette a 4GB ramod? Feladatkezelőt szoktad nézni, h épp mennyi ramot használ a géped, és közelében van állandóan a 4GB-nak?
Ja és tényleg, a chipkészlet is csak DDR2 800MHz-et támogat.
Akkor semmiképp sem lehet DDR3-at beletenni. -
válasz
gáspár lászl #5624 üzenetére
Azt a listát én írtam a Wikipedián, ha lennének nagyobb órajelű processzorok, beleírtam volna őket.
De a lap alján ott a linkje a forrásnak, leellenőrizheted, hátha azóta adott ki az Intel magasabb órajelűt, bár nem hiszem.
Tessék, itt az ark.intel oldala, ezen keresgélhetsz a procik közt, részletesebb adatok is kint vannak, mint amit wiki nyújt:
http://ark.intel.com/products/family/26548
A Core 2-es mobil procik gyártását szépen lassan leállította/leállítja az Intel, ahogy azt itt a PH-n meg is szokták írni a cikkekben. Bár ezek asztali procik, de most hirtelen nem kerestem többet. Ezért nem hiszem, h lennének újabb, magasabb órajelű verziók.Am nem minden az órajel.
Látom, neked még sokat kellene tájékozódnod ahhoz, h eligazodj a processzorok között.
Emlékszel a Pentium 4-esekre? A csúcsmodellek alapórajele 3.6GHz volt. Az Extreme Edition szériás kétmagos Pentium D-k maximális órajele pedig 3.73GHz.
Eközben fogyasztottak 130W-ot is akár.
Aztán jött a Core 2 Duo, és az alig 2GHz órajelű E6400 pontosan akkora teljesítményű volt, mint a ~3.8GHz-es Pentium D 965 EE. Ja és a 965-ös 130W-os fogyasztásával szemben az E6400 60-70W-ot kért csak.
Ráadásul a 965-öst már nem nagyon lehetett hová tuningolni, a fogyasztása pillanatok alatt átlépte a 150W-ot.
A Core 2 procik viszont rendre elmentek vígan 3GHz fölé húzva is, elképzelheted, mennyire alázták az előző generációs Pentiumokat.
Architekturálisan jóval fejlettebbek, annyi új feature került beléjük, h alacsonyabb órajelen is hatalmas számítási kapacitással rendelkeznek.Szóval a 2-2.4Ghz körüli Core 2 alapú mobil procik egyáltalán nem számítanak lassúnak azért, mert messze vannak a 3GHz-es órajeltől.
Ezen nem kell fennakadni.Jobban átnézve a wikis listát viszont találtam közte 3GHz-es procikat.
Úgyhogy kérdésedre a válasz az, h van, ott van a listában.Négymagos processzort viszont nem tennék abba a gépbe.
Ezeket a notikat úgy tervezték meg, és rakták össze, h a 35W-os TDP-vel rendelkező procikat képesek legyenek lehűteni.
A négymagos processzorok ezzel szemben 45W-os TDP-vel rendelkeznek, ami egyrészt jelentheti, h a hűtés állandóan surrogna, másrészt még akkor is folyamatosan a túlmelegedés határán lenne a gép.Egyébként a T-vel, és a P-vel rendelkező procik közt az alapvető különbség pont ez:
T széria = 35Watt
P széria = 25Watt
négymagos társaik viszont 45Wattot fogyasztanak, ill. "fűtenek" el.A másik ami még nem került szóba, az árak.
Hol akarsz venni?
Jóformán csak itt az aprók közt lehet ezeket beszerezni, amint azt már linkeltem lejjebb; illetve e-bayen.
E-bay olcsó, de érteni kell hozzá.
Hardveraprón meg folyamatosan figyelni kell a hirdetéseket, és akkor is elég borsos áron futnak ezek a CPU-k. Ki lehet fogni olcsón is egy-egy procit, de az ritka.Még valami:
Nem tudom, szóba került-e már, de memória mennyi van a gépben? -
válasz
gáspár lászl #5618 üzenetére
Ezek a kompatibilis processzorok, ahogy már mutattam:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Socket_PA T4500 2.3GHz-es órajelű, ez elég jó érték.
Ami nálad kicsi, az az L2 tár.
Mindössze 1MB.
Ha mindkét mag dolgozik, akkor számolhatjuk úgy, h magonként csak 512KB jut.Úgy képzeld el, h a processzorok az L2 tárban tárolják a számításokhoz szükséges adatokat.
Az L1 tárban az éppen számolt dolgokat, az L2-ben a gyors működéshez szükséges többi számolnivalót.
Ha kicsi az L2 tár, akkor akármilyen magas a proci órajele, számítási kapacitása kicsi.
Namost netezéshez, zenét hallgatni, filmeket nézni, MSN, meg ilyen kis egyszerű dolgokhoz elég az 512KB-1MB L2 tár is.
De játékokhoz, illetve konvertálni, egyéb erőforrásigényes alkalmazásokhoz már minél nagyobb L2 tárra van szükség.
Ezért van a nagyobb procikban 3, 4, vagy akár 6MB L2 tár.
Négymagos társaikban meg nem árt akár 12MB sem, hiszen ha mind a 4 mag dolgozik, akkor már magonként csak 3MB jut. Egy magas órajelű procit épphogy csak ki tud szolgálni ez a 3MB tár is..Nálad már egy T6600 is hozna számottevő gyorsulást.
-
válasz
Laszmen #5612 üzenetére
Mire alapoztad ezt a kijelentést?
TomyGun:
Lehet, h Laszmennek van igaza, és én tévedtem.
Ezért kérdeztem rá.gáspár lászl:
Kértük már, h csavarozd le a gép alját, és nézd meg cserélhető-e, mivel a Youtubeon ehhez a típushoz nincs elérhető video.
Sokkal egyszerűbb, mint azon tanakodni, h vajon cserélhető-e.
Csak egy pici csavarhúzó kell hozzá, meg némi kézügyesség.Én ha ismeretlen géphez nyúlok, csinálok rajzot is néha, h a hosszabb-rövidebb csavarokat tudjam majd, hová kell visszatenni.
Láttam már olyat, h valaki átcsavarozta az alaplapot egy nem jó helyre visszatekert hosszabb csavarral.. -
válasz
Laszmen #5610 üzenetére
Javítalak.
A HM55-ös chipkészletekhez tartozó BIOS tartalmazza az összes Socket P-s processzort, még a P7ezer szériát is.
Nem hiszem, h a Packard Bell a Celeron 900 mellé lebutított BIOS-t pakolt volna, egyszerűen ez egy kelet európai piacra való olcsó modellnek készült, ezért van a felsőkategóriás chipsethez ilyen alsókategóriás processzor csomagolva.
A noti hűtése is meg fog birkózni a kétmagos procikkal, a Celeronnak sincs kisebb TDP-je, mint 35Watt.A BIOS frissítés amúgy sem opció, a Packard Bell oldalán legalábbis nincs elérhető BIOS a notihoz.
A 965-ös chipsetnél vannak olyan esetek, amelyek bár Socket P foglalatról beszélünk, de mégsem viszik a P-vel kezdődő processzorokat, csak az akkoriban futott Socket P-s T szériát.
-
válasz
d.véderjoe #5597 üzenetére
A gépben Intel HM55 Express chipset van.
Ez az a chipkészlet, ami már az első generációs Core i procikhoz készült, DDR2, és DDR3 támogatása is van. Első körben azonban még a Socket P processzorokkal is kompatibilis (természetesen megfelelő tokozású foglalatot feltételezve).Socket P-s processzorok ezek lennének:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Socket_P
A chipset viszi az 1066-os FSB-t is.Túl erőset nem érdemes venni bele, a videovezérlő (GMA 4500) nem lesz erősebb tőle, játékok továbbra is csak korlátozottan fognak futni rajt.
Laszmen:
A 945GM Express chipsetnek 6 alvariánsa van. Ezek közül 2 kezel 667-es FSB-t is. Ezért kellene tudni a chipset pontos típusát. A 945GM csak egy gyűjtőnév. Erre gondoltam, mikor azt írtam, Google nem találja. -
Ezek a bele való Socket M-es processzorok:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Socket_MPontosan milyen chipsete van?
CPU-Z-t tegyél fel légyszíves, azzal ki tudod olvasni, mert meguntam a Googleval való keresést, nem nagyon írják sehol.
A GMA950-es videovezérlő a Callistoga család tipikus kísérője volt, abból meg van olyan verzió is, ami 667-es FSB-t is támogat.
Még az is lehet, ez a noti is kihajtaná a 667-es FSB-jű processzorokat.Egyébként belerakhatsz nagyobb órajelű processzorokat a 667-esek közül is, de csak 533-on hajtja majd (ha a BIOS tartalmazza a proci mikrokódját).
Viszont 4MB L2 tárral szerelt verziót felesleges, azt úgysem használná ki a géped. Gondolom csak netezel vele meg filmeket nézel, zenét hallgatsz, esetleg torrent. -
válasz
gáspár lászl #5588 üzenetére
A chipset csak 4GB ramot támogat, ezért lehet csak 4GB-ig bővíteni.
Illetve hát igen, két foglalat van.
Két darab 2GB-os DDR2 modul még csak-csak beszerezhető, de DDR2-ből 4GB-os modulok elég ritkák, és ha vannak is eszméletlen drága.DDR3-ból pl. 4GB-os modul 4-5ezer Ft. 8GB ram megvan ~8-10ezer Ft-ból.
De DDR2-ből 4GB kerül 8-10ezerbe.Nem biztos, h érdemes fejlesztened azt a gépet.
Ha nem gond a pénz, és játékra is akarod használni, add el, és vegyél másikat erősebb (esetleg cserélhető) VGA-val.
http://hardverapro.hu/aprok/hardver/notebook/asztali_notebookok/listaz.phpEgyébként abban a felszereltségben ami neked van, nem 4GB ram van/volt?
Procit am itt tudsz keresni:
http://hardverapro.hu/aprok/hardver/processzorok/egyeb_processzorok/listaz.php
Esetleg itt:
http://hardverapro.hu/aprok/hardver/notebook/tartozekok_alkatreszek/listaz.phpHa nem igazodsz el a számozások közt, itt van két lista ami segíthet:
CPU:
notebookcheck.net/Mobile-Processors-Benchmarklist.html
VGA:
notebookcheck.net/Mobile-Graphics-Cards-Benchmark-List.html -
válasz
gáspár lászl #5578 üzenetére
A videokártya nem cserélhető.
A MSI CX sorozatában pont nem MXM-es mdoulok vannak, azok GX-el kezdődnek.
Sajnos ez van.A benne levő SiS 672-es chipset egyébként kezel 1066-os FSB-t, elvileg viszi a P-vel kezdődő számú procikat is.
Boltban valószínűleg azért mondták, h csak a merevlemez cserélhető, mert általában boltokban max. ezt cserélik ki (meg a ramot).
Procicseréhez már jobban szét kell szedni. -
-
-
válasz
gáspár lászl #5562 üzenetére
Ezek a kompatibilis processzorok?
http://hu.wikipedia.org/wiki/Socket_P -
válasz
#40935168 #5557 üzenetére
Hol laksz?
Ja, Debrecen? ohh...
Pedig van egy P8600-os nálam (Esztergom), egy notiba lesz, de még csak később kell majd beleszerelnem.Am nagy valószínűséggel viszi az 1066-os procikat is a géped, csak 800-on fogja hajtani. Nem tudom, a BIOS tartalmazza-e a 25W-os TDP-jű procik mikrokódját.
-
A P35-ös chipset támogat DDR3-as ramokat is, azért szerepel az alaplapod leírásában.
Nekem pl. Gigabyte P35 DS4-em volt DDR2-es ramokkal, és P35C DS3-ra váltottam. Ez teljesen ugyanolyan alaplap, ugyanaz a felszereltsége, csak DDR2 sínek helyett DDR3 sínek vannak rajt. T×k jó volt, kicseréltem a lapot, átdugtam a merevlemezeket, még újratelepítenem sem kellett a rendszert.
Az Asus P5K sorozatból is van DDR3-as lap, ugyanezzel a chipkészlettel.A VIA chipsethez nem tudok többet hozzáfűzni, majd ha megjött a proci, írd le, sikerült-e upgradelni, viszi-e a noti.
Illetve van itt még valami
Volt itt egy leírás régebben:
A 400-as FSB-s procinak két lábát össze kell kötni, és akkor 533-as módban fut.Ez a foglalat két lába, be van karikázva.
Ezeket kell kis fémdrót darabbal összekötni.
Keresem a leírást, de nem találom, pedig én is ki akartam próbálni.
Ebben, vagy valamelyik párhuzamos notis topicban linkelték, még priviztem is a postolóval, de nem találom.Ha a mostani procidnak 18-as a szorzója: 100MHz × 18 = 1.8GHz órajel
Ez 533-as FSB-vel így nézne ki: 133MHz × 18 = 2.394GHz órajel.
Ezt még elvinné fesz. emelés nélkül is alighanem.
Esetleg NHC-vel a max szorzót lehet lejjebb kell venni, vagy a feszültségekkel variálni. -
Na ne okozzon már gondot egy kis képfeltöltés.
Használd ezt:
http://www.dj-beat.hu/phimage/new.php
Vagy ezt:
noob.huEverest egyébként ugyanaz, mint az Aida, csak már nem Everest a neve.
-
Nem, ilyet nem tud.
Hehhehh.. érdekes, egy ideje keresgéltem Googleval a notidról adatokat, és ezt (is) találtam.
Pontosan ugyanazt tudom mondani, mint amit akkoriban is válaszoltak.
A chipset kezelne nagyobb processzort is, (pl. 533-as FSB-jű Pentium M-eket), és ramot is 8GB-ig, de kérdés, h a Fu-Si féle alaplapban vajon valóban mennének-e? -
válasz
christofer #5532 üzenetére
Ez alapján egy darab 4GB-os DDR3 1333MHz-es SO-DIMM ram van benne.
Ez jó, könnyen bővítheted, csak egy másikat kell mellé venned.
Viszont a szétszedése igényel kis gyakorlatot:
http://www.youtube.com/watch?v=Ev8y8xlCdHECsak óvatosan.
Lejjebb már ajánlották az Aidát, ha az nem olvas ki mindent, akkor a CPU-Z biztosan megmondja milyen ram van benne. Célszerű ugyanolyat venni, ha az aprók közt keresel hozzá, van rá esély, h kipróbálhasd mielőtt kifizeted.
-
-
válasz
pityke88 #5523 üzenetére
Az integrált kártya az a processzorba integrált Intel HD3000 (a második generációs Core i mobil procik mind ezt a típust kapták), a dedikált kártya (GT520M) pedig az alaplapra van forrasztva.
De mielőtt bárminek is nekiállsz
csavarozd le a noti alját, és nézd meg, valóban rá van-e forrasztva a VGA az alaplapra.
-
-
-
-
válasz
speed.fox #5507 üzenetére
S1G4-es foglalatú procit keress bele ezek közül:
en.wikipedia.org/wiki/List_of_AMD_mobile_microprocessors#VseriesItt keress hozzá:
hardverapro.hu/aprok/hardver/processzorok/egyeb_processzorok/listaz.php
Esetleg itt:
hardverapro.hu/aprok/hardver/notebook/tartozekok_alkatreszek/listaz.php -
-
Az L2 tár ezeknél a prociknál azért nem olyan nagy, mert nincs külön északi híd, hanem a memóriavezérlő integrálva van a processzorba, azaz a proci közvetlenül eléri a ramokat, nem csak az adatbuszon keresztül. Így, mivel a memóriához gyorsan hozzáfér, nincs szükség nagy átmeneti tárolóra (ez lenne az L2 tár).
Intel oldalon azért volt szükség hatalmas L2 tárakra a csúcsprociknál, mert ott a Core 2 architektúránál még külön volt a memóriavezérlő az északi hídban, és a proci csak az adatbuszon keresztül érte el a memóriát.
De a Core i családnál már Intelék is beleintegrálták a mem. vezérlőt a prociba.Azért kérdeztem mire használod, h miből gondolod, h lassú?
Lassan tölt be az oprendszer?
Használd az alvó módot.
Lassan nyílnak meg a programok?
Játékok szaggatnak?
Ez nem egy gamer gép, csak alapszintű játékra való.
Sajnos ez van.
Nekem második generációs Core i3-as van a notimban, ugyanolyan gyors, mint az asztali gépem, direkt nem vettem AMD A4-et, lehet grafikailag erősebb, de prociban jóval gyengébbek az AMD ezen megoldásai.Notit meg nem részletre kell venni, hanem összerakni rá a pénzt, és megvenni később egyben.
A másik megoldás egy asztali gép, ami jóval olcsóbb (csak nem lehet hurcolászni).
Vagy inkább használtat. Jelenleg egy felsőbb szériás Core 2 Duo is alázná a géped, amiben akár egy komolyabb MXM-es VGA is lehetne.Nem kérdezted még, h mennyi lenne a procicsere?
Kíváncsi leszek rá. -
Hát igen, 2. generációs Intel Core i sorozatú procival kellett volna venned.
Mire használod a gépet, h gyengének tartod?
Ezek a beletehető processzorok:
wikipedia.org/wiki/List_of_AMD_A_microprocessors
Bár a lista nem teljes, elsősorban 35W-os TDP-vel rendelkezők közül keress, a HP szervize, ha egyáltalán foglalkozik ilyesmivel, tuti, h csak ilyet enged beletenni. Másrészt készülj fel rá, h horror árat fogsz kapni (min. fél noti ára, de inkább több).
Hardveraprón biztosan olcsóbban be tudnál szerezni valamilyet, és beletenni.
Ha nincs lematricázva, nem gond a csere.
Ez itt egy kis útmutató:
http://www.youtube.com/watch?v=Ov7YmvOIGRk -
válasz
goku185 #5491 üzenetére
Amennyire emlékszem erre a sorozatra, ezekben nem cserélhető.
És ebben a listában sem szerepel:
http://www.mxm-upgrade.com/Table.html -
-
Hopp, bocsi, elnéztem a sort.
Alighanem a Virtual memory sort néztem annak, az 256 volt.Akkor persze, h megéri, hiszen egy csapással használhatóvá válik a gép.
Mennyi ram lesz mellette?
Illetve a többi gépben mennyi van?
Azért azt tudni kell, h a 32bites Win7 jóval kevesebb ramot használ, de 3GB-nál többet nem tud kezelni a rendszer. A 64bites Win 7 kicsit erőteljesebb géphasználat közben fél-egy év után simán megeszik bekapcsoláskor 1.5-1.7GB ramot. Ehhez még egy böngésző sok-sok megnyitott füllel, aztán pillanatokon belül 2.5GB ram használatnál tartunk.
A 64bites Win 7 szeret terpeszkedni, na!Szóval ha kevés a ram, én inkább 32 bitest szoktam felrakni, úgy akár le lehet a lapozófájlt is kapcsolni.
Na, közben még írtál:
Az órajelkülönbség ez esetben nem lényeg, amúgy is hiába gyorsabb a Sempron, az a 128KB az annyira kevés, h lehetne ez 3GHz órajelű is, akkor se tudna többet számolni azonos idő alatt, mint a másik.
Az 1MB L2 tár annyi előnyt jelent, h állva hagyja a Sempront a Turion.
Itt is azonos szinten állnak:
notebookcheck.net/Mobile-Processors-Benchmarklist.html -
Hát, a Sempronban 128... ez borzasztó kevés.
Sajnos a másikban is csak 256... ez is kevés.Egy szgép normális használatához 512KB L2 tár kell minimum. Ez netezéshez, zenéhez, filmhez, stb. már elég. De ez alatt csak szüttyögés a gép használata.
A 64bit meg csak akkor jelent valamit, ha 64bites oprenszert is teszünk rá. De gondolom itt erről nincs szó.
Nem tudom megér-e 2ezer Ft-ot, én inkább 512 L2 tárral szerelt példányt keresnék.
-
-
válasz
KisBundi #5469 üzenetére
Nem h×lyeség, csak rossz típusokat akartál felcserélni.
Igen, van ilyen is:
http://www.mxm-upgrade.com/Tech_30.htmlSajnos nem sikerült annak idején (és azóta se) a szabványosítást maradéktalanul végrehajtani; a gyártók nem nagyon akaróztak követni az nVidia féle MXM szabványt, meg hát ahogy ugye technika fejlődik, úgy kell időnként újabb fajta csatlakozó(ka)t kifejleszteni.
-
válasz
bancsi87 #5465 üzenetére
1. Ha 945GM chipsetes, akkor Intel GMA950-es integrált videochipet tartalmaz. Ez nem bővíthető. Nem hiszem, h lenne a gépben egy üres PCI-E port, amibe bele lehetne dugni egy MXM-es VGA-t.
Meg ebben a listában se szerepel.2. Merevlemez:
A felfogatási pontok megegyeznek, de a vastagságuk eltérhet.Csavarozd le a noti alját, amibe venni akarod, húzd ki a merevlemezt, mérd le a vastagságát, és ugyanakkorát vegyél bele (általában vastagabb nem is fér bele).
A típusszám alapján Google segítségével pedig adatlapokból ki tudod nézni a megvásárolni kívánt példány fizikai méreteit (mivel a hirdetésekben általában nem szerepelnek ezen adatok).Itt tudsz hozzá keresni másikat:
hardverapro.hu/aprok/hardver/merevlemezek/notebook_hdd_2_5.phpDe amíg nem normalizálódik a merevlemez ipar válsága, addig inkább ne vegyél, most horror árakon vannak a winchesterek.
-
válasz
KisBundi #5466 üzenetére
Itt vannak az adatai:
http://www.mxm-upgrade.com/Tech_13.htmlA csatlakozó ugyanaz, de a kártya fizikai méretei mások.
Ez az egyik különbség, a másik pedig a kártyák hőtermelése.Milyen VGA-(ka)t akarsz cserélni?
-
A HP 620-as sorozata Socket P foglalatú processzorokat kezel.
Az Intel GM45-ös chipsettel támogatja az 1066-os FSB-t is.
Ezek a kompatibilis procik:
http://hu.wikipedia.org/w/index.php=Socket_P
Nagyjából ezeket érdemes keresni bele (nemrég kerestem én is); illetve még a P7ezres sorozatú processzorokat.
Bár Nálad már egy T6600 is jelentős sebességnövekedést hozna.Itt tudsz hozzá keresni:
http://hardverapro.hu/aprok/hardver/processzorok/egyeb_processzorok/listaz.phpEsetleg itt:
http://hardverapro.hu/aprok/hardver/notebook/tartozekok_alkatreszek/listaz.phpItt pedig meg tudod nézni, melyik processzor milyen erős:
notebookcheck.net/Mobile-Processors-Benchmarklist.htmlAmit linkeltél P8600 az jó bele, 24ezerért nem is olyan őrülten drága, de tudnod kell, h itt az aprók közt gyakran felbukkan 10ezer környékén is.
Ezt most találtam pl. 15ezerért, ugyanaz.
Használt prociktól nem kell félnimerevlemez, ram, alaplap kicsit rizikósabb, de a processzor az nem nagyon tud elromlani, mobilprocit meg húzni se nagyon lehet, úgyhogy attól sem kell félni, h szénné feszelték korábban.
h1ght3chzor:
Ezt most mire írtad válaszként?
Az asztali Core 2 Duo valóban LGA75-ös foglalatú, de ő nem ezt kérdezte. -
-
A HM55-ös chipset elvileg DDR3 1066-ot támogat, de amint azt látod, az 1333-as modulokat is támogatja (természetesen 1066-on hajtva őket).
2×4GB maximum, többet ne vegyél.
Itt találsz:
http://hardverapro.hu/aprok/hardver/memoriak/notebook_ram/ddr3_ram/keres.php?stext=4gbÉn tőle vettem pár napja 8GB-ot, vittem a notimat, belepróbáltuk, ment, kifizettem, öröm és boldogság!
-
Igen.
Egy baj van csak, h a notid chipkészlete DDR2 533-as ramokat kezel csak.
Amit vennél hozzá, az meg 800MHz-es.
Ez általában nem gond, mert a 667-eseket, 800-asokat is 533-on fogja majd hajtani. DE előfordul, h el sem indul a gép a ramok inkompatibilitására hivatkozva.
A 667-esek 533-on nagyobb valószínűséggel mennek.De a legjobb lenne, ha megvétel előtt belepróbálnád a gépbe, és akkor látni, h kezeli-e, vagy nem.
Sajnos nem merem 100%-ra állítani, h nyugodtan vedd csak meg, mert majd 533-on fogja hajtani; chipkészlete válogatja, h viszi-e vagy nem.
Vinni kellene, de van, h mégsem. -
válasz
beloadjoker #5439 üzenetére
A linkelt videoban a merevlemez, ill.a memóriák cseréjéről van szó.
Processzorról egy szó sem esik.
HDD, RAM (szinte) minden notiban cserélhető, de a proci nem mindegyikben. Ezért kérdeztem, h 100%, h ki lehet cserélni?A beletehető procik listáját pedig belinkeltem már régebben.
A chipset Intel GS45.
Mivel a benne levő proci 10W-os TDP-jű, a noti hűtése valószínűleg úgy van tervezve, h ekkora TDP-vel megbirkózik.
SU7300 1.3GHz
SU9300 1.2GHz
SU9400 1.4GHz
SU9600 1.6GHz -
válasz
beloadjoker #5437 üzenetére
Itt keress hozzá:
http://hardverapro.hu/aprok/hardver/processzorok/egyeb_processzorok/listaz.phpEsetleg itt:
http://hardverapro.hu/aprok/hardver/notebook/tartozekok_alkatreszek/listaz.phpHa nincs köztük, akkor marad a Google.
De am szétszedted?
Biztos, h nincs ráforrasztva a proci az alaplapra?Úgy látom más is hasonló cipőben jár.
-
válasz
fejeskaresz #5432 üzenetére
Biztos, h a noti típusa 8730ZG?
A gyártó szerint annak más volt az alapfelszereltsége:
http://multi.gnt.lt/Pages/brochures/Acer/as8730ZG.pdfEgyébként a támogatott procik ezek:
http://hu.wikipedia.org/w/index.php=Socket_PA T4200 legfőbb baja a kis L2 tár (1MB), ha játékra is használnád a gépet, akkor olyat keress, aminek minimum 2MB, de inkább több (3MB) L2 tára van, és az 1066-os FSB-sem árt. A T szériások TDP-je 35Watt, a P szériásoké 25Watt.
Itt az aprók közt keress:
hardverapro.hu/aprok/hardver/processzorok/egyeb_processzorok.php
Esetleg itt:
hardverapro.hu/aprok/hardver/notebook/tartozekok_alkatreszek.phpVideokártya sajnos nem egy gamer típus.
Nem vagyok biztos benne, h cserélhető, akkoriban sok notiba raktak dedikált, de alaplapra forrasztott HD4570-et.
Ráadásul itt sem szerepel a listában:
http://www.mxm-upgrade.com/Table.html
Sem itt:
forum.notebookreview.com/acer-mxm-models-cards.html
Bár van egy ilyen típusszámú, de az Z betű nélküli típuszámmal.Érdemes lenne lecsavaroznod a gép alját, és belenézni, h cserélhető-e, vagy rá van forrasztva az alaplapra a VGA.
Másik kártyát egyébként itt kereshetsz hozzá:
hardverapro.hu/aprok/hardver/videokartyak/egyeb_videokartyak.php
Vagy itt:
hardverapro.hu/aprok/hardver/notebook/tartozekok_alkatreszek.phpProci árak:
5-7ezer Ft T6600
12-15ezer P7ezer, P8ezer típusok
Nagyobbat értelmes áron nem nagyon adnak.VGA:
Ha cserélhető, akkor MXM2-es típusok mennek bele, ez jó drága mulatság viszont.Itt tudod a procikat összehasonlítani:
notebookcheck.net/Mobile-Processors-Benchmarklist.htmlItt meg a videokártyákat:
notebookcheck.net/Mobile-Graphics-Cards-Benchmark-List.html -
A TL-58 az nem jó bele.
A TL-58 az S1G1-es foglalatú, ő meg S1G4-et keres.Janraki:
Komolyan ez volt a gond? Azt gondoltam, ezt magadtól is megcsináltad, féltem is leírni, biztos voltam benne, h majd megy az anyázás, h ennyire ne nézzelek lamernek, ezen már túl vagy.
Hát akkor mégiscsak volt értelme. -
Az szerintem SATA csatolós.
Van egy szám az alján, azt kellene megnézni.
Szedd ki a gépből.
Esetleg az is lehet, h alkohollal letisztítod a lézerfejet, és megjavul.Másrészt bontottat kell keresni hozzá.
Vagy itt az aprók közt, vagy ebayen.Ez pl. az:
ebay vagy másik.
Vagy nézd meg itt:
hardverapro.hu/aprok/hardver/notebook/tartozekok_alkatreszek.phpMeg kell kérdezni, lehet pl. ez jó is bele:
hardverapro.hu/apro/msi_m673x_alkatreszek_legtobb_msihoz_is_jo.html
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Vezetékes FEJhallgatók
- Napelem
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Gumi és felni topik
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Autós topik
- CPU léghűtés kibeszélő
- További aktív témák...
- Lenovo Legion 5 Gaming. Az ár irányár, komoly érdeklődés esetén van lehetőség egyeztetésre
- BESZÁMÍTÁS! Asus B350 R5 1600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050Ti 4GB Cooler Master CM 690 III TT 500W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítás
- Bomba ár! Dell Inspiron 7400 - i7-1165G7 I 8GB I 512SSD I 14,5" 2K I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF F15 FX506HM Gamer notebook - i5 11400H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD RTX 3060 6GB W10
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest