- Yettel topik
- MIUI / HyperOS topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Mi mindenre jó egy másodlagos megjelenítő?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Busterftw
nagyúr
Sziasztok,
Uj hazat epulunk spanyolban es olvasgattam itt a padlofutes-napelem temaban, szeretnem kikerni a velemenyetek.
Elektromos rendszerben gondolkozunk, mert annyira nem kell itt futeni, viszont a mostani lakasban a mennyezetben levo klima telen nem nagyon mukodik hatekonyan egyertelmu okokbol, befutjuk a plafont es csak kesobb erezzuk.
Nyaron viszont remek, 5 perc alatt omlik rank a hideg.
A teto nagyjabol 50m2 (egyik, naposabb oldal) gondolom ide lenne majd napelemes rendszer.A Warmup cegtol kertem egy arajanlatot, feltoltod a tervrajzot es ajanlanak egy rendszert, csak kivancsisagbol. Persze ez meg nem vegleges, mert sok helyen nincs meg a fix butorzat, oda ala nyilvan nem kell futes.
Ez lenne a haz, 2 szint van, az arajanlat alapjan nagyjabol 67m2-en lenne padlofutes, ez a rendszer alapjan kb 9KW.A 9KW a max fogyasztas, illetve biztosan nem futenenk egyszerre mindenhol.
Jarolapnak koporcelan/keramialap menne mindenhova, szoval elonyos, nem lesz sehol szalagparketta stb.
A masik opcio a hoszivattyus rendszer, eleg jokat hallani rola, persze draga.
Ugy oldanank meg, hogy nyaron felulrol tolna a hideget, futeskor pedig lezar es alulrol tolna a meleget.Mekkora napelemes rendszer ajanlott ide? Nyilvan nem direktben akarnek rola huteni-futeni, hanem eleget megtermelni es abbol fizetni. (itt kinn virtualis tarca van, aztan azt lehasznalod)
-
Arponada
friss újonc
Szerintetek az milyen hogy egy magát Best-nek hirdető napelemes cég nem hajlandó elismerni azt a kárt amit azzal okoz hogy az Eon engedélyezése után csak 7hónap múlva jelzi folyamatos érdeklődésemre decemberben hogy "ja az engedély az megjött." Én meg fizettem 7 hónapig a versenypiaci árat a nyári elég combos energiatermelés miatt. Erre a kérdésemre csak fenyegetés volt a válasz: hogy jó akkor távból még az invertert is lekapcsolják mert benyújtottam a kárigényemet hozzájuk. Elképesztő. Szerintetek ez jogilag rendben van?
-
amargo
addikt
válasz
Elemental #159 üzenetére
Ezért van a kazánokhoz külső érzékelő is, pont ezt a problémát oldja meg, ha kint emelkedik a hőmérséklet, akkor alacsonyabb előremenővel kezd operálni a kazán.
Szerintem itt is írjál és biztosan kapsz valami megfelelő választ.
[link]Én otthon HA-val vezérlem a sima on/off kazánt, nálad lehet maga a kazán tudja, csak kell hozzá egy plusz modul.
-
Elemental
addikt
Egy légtér. De nem is segítene, ha több lenne. A gondom az, hogy ha a termosztát le is kapcsolja a fűtést, a padlóban lévő meleg még emeli a hőt, tehát túl lesz fűtve a helyiség. Ezért kéne valami olyasmi megoldás, ami érzékeli, hogy emelkedik a hő, és hamarabb lekapcsol, mint a beállított érték.
-
Elemental
addikt
válasz
kardkovacsi #156 üzenetére
Gondolkodtam még okos termosztáton. Rendszeresen figyelem, aztán ha kell lekapcsolom. Csak az meg túl nagy jelenlétet igényel tőlem. Nyilván nem halok bele, ha óránként ránézek, de jobb lenne, ha magától működne.
-
-
Elemental
addikt
Szevasztok!
Hátha van ötletetek az alábbira.
Adott egy nagyobb, nagyjából 300nm-es helyiség. Több helyiségre van osztva, de egy légtér az egész. Padlófűtés, több körre osztva, egy termosztát vezérli.
A termosztát 22,5 fokra állítva. A termosztát úgy van beállítva, hogy 22,4-nél már bekapcsoljon, 22,6-nál pedig ki, tehát egy tizedre van állítva, ahol be-illetve kikapcsol.
A gond pedig a tehetetlenség. Nagyon nagy a hőingadozás. A nagy felület folytán hiába kapcsol le a termosztát 22,6-nál, felmegy majd 24-ig a hő. Ez a másik irányba is igaz, tehát amikor bekapcsol a termosztát, 1-1,5 fokkal alámegy a hő a kívánt értéknek.
Volna erre ötletetek?
Olyasmi termosztát már megoldás lehetne, ami érzékeli, hogy emelkedik a hő, és mondjuk nem 22,6-nál kapcsolja le a fűtést, hanem 22-nél.
Tudom, az előremenővel kell játszani. Egy régi bosch kazán fűt, amin valami meredekséget lehet állítani, de nem tudtam eddig pontosan beállítani.Ja, és ez munkahelyi környezet, szóval ki lehet bírni, ha felvesz az ember egy pulcsit. De kb a szívem és (és most már a pénztárcám is) megszakad, ha azt látom, hogy sorba nyitják ki télen az ablakot, mert melegük van.
-
amargo
addikt
Szia,
Valamilyen hővisszanyerős megoldásban érdemes gondolkodni. Én a levegő -víznél maradnék, mert van padlófűtés, kérdés nálad mi lesz a hőleadó?
A napelemet is hőszükséglet alapján érdemes ebben az esetben méretezni. Azaz tudod, hogy a HMV fogyaszt egy évben mondjuk 2MWh, azt is tudod, hogy a fűtés is megeszik ugyan ennyit. Akkor már csak azt kell tudni, hogy ezen felül mekkora lesz a többi fogyasztó, lesz-e később elektromos autó, stb. Alapjában véve azért egy ekkora házra egy 5-7kWp rendszernek elégnek kéne lennie, de a méretezésben itt jobban tudnak segíteni: [link] -
beci
őstag
Sziasztok.
Kérdésem részben kapcsolódik a témához.
Ház vásárlás előtt állunk.
Lenne egy új építésű, amit pár héten belül kezdenek építeni,. ahol a fűtés kondenzációs gázkazán, alatta 120 literes melegviz tároló, radiátoros Fűtés rendszerrel.
Namarmost lehetőség lenne arra, hogy más fűtést kérjek.
Napelemben gondolkodtam, mivel szinte minden árammal megy. Fozolap, sütő, szaritogep....
Az lenne a kérdésem, hogy a napelem mellé milyen fűtési mód javasolt, ami árban is elfogadható, és olcsóbb lenne mint a gáz fűtés. Valamint mekkora Napelemben érdemes gondolkodni, egy 75 m2-es házról van szó. Köszönöm. -
Elemental
addikt
válasz
kardkovacsi #150 üzenetére
Persze, de ez teljesen automatikus. Be vannak állítva az energia árak, és a gép eldönti, hogy mi a jó éppen. Van két fő beállítás, Gazdaságos, Környezetbarát. Nekünk a gazdaságos van beállítva, szerintem a Környezetbarát módban jobban erölteti az áramot.
A melegvízre visszatérve, figyel mindent, ha nagy a melegvíz fogyás, tusolas, kád, akkor eleve gázzal csinálja. Ha csak épp eléri a beállított hő -5 fokot, akkor áram.
Majd úgy fogom kicsit áramra ösztökélni, hogy lejjebb veszem az áram árát. -
Elemental
addikt
válasz
kardkovacsi #148 üzenetére
Ez van nekünk: EHYHBX08AAV3 / EVLQ08CAV3
Az elején úgy indult, hogy csak gázzal csinált háztartási meleg vizet, de aztán kapott egy frissítést, így már a hőszivattyú is készíti. -
Elemental
addikt
válasz
kardkovacsi #146 üzenetére
Meleg vizet is tud csinálni hőszivattyú módban.
Minden teljesen automatikus. Én csak beállítom az áram és a gáz árát, és a gép meg kitalálja, hogy mikor mi a gazdaságos.
Azt már teszteltem, hogy magasra állítottam az áram árát, akkor szinte csak gázt használt.
Épp most lesz egy éve fent a napelem, 2500kwh a túltermelés, szerintem kicsit lejjebb veszem az áram árat, hogy több áramot használjon -
kardkovacsi
senior tag
válasz
Elemental #98 üzenetére
Mekkora az arány a villany meg a gáz között?
Azt tudom, hogy a Daikinnál csak a fűtés tud menni a hőszivattyúról, a meleg víz marad gáz. Nálad mennyit megy fűtésnél a gáz, valami arányod nincs esetleg? Hogy van beállítva, milyen hőmérsékletnél vált hibrid üzemmódra meg mikor teljesen gázra? -
amargo
addikt
Csak egy halk kérdésem lenne, az elektromos bojlerek árai miért duplázódtak (majdnem) az elmúlt félév alatt?
-
amargo
addikt
válasz
kardkovacsi #141 üzenetére
Ebben a dilemmában vagyok én is, jelenleg a ház méretéhez és a gázkazánhoz képest elég alacsony a gázfogyasztásom. Jelenleg valahol 4x ár mellett gondolkoznék alternatívákban, ami az eredményeket látva, könnyen bekövetkezhet.
Egy hőszivattyún viszont nagyon gondolkozom, mert jelenleg, ha a mostani gázkazánhoz hozzá akarok nyúlni, akkor béleltetni is kell a kéményt.
-
kardkovacsi
senior tag
Azért a mostani gázárakkal már lehet más lesz a leányzó fekvése, főleg ha van valakinek napelemes rendszere. Alapvetően már egyre több helyről hallom, hogy ezek a gáz és áramárak nem lesznek tarthatóak a költségvetésnek ezért biztos, hogy a választások után jönni fog egy komolyabb áremelés. Mondjuk egy dupla gázárnál már lehet érdemes újraszámolni a dolgokat azoknak akiknek van napelemük meg szaldójuk hozzá.
-
ProdyG
őstag
válasz
kardkovacsi #135 üzenetére
Jó nagy késéssel, de köszi a hasznos infókat (mauimagic kollegának is).
Most van folyamatban a napelem kiépítés és a klímák telepítése itt nálunk, utána visszatérek majd a témához, hogy hogyan is lehetne még optimálisabbá, kényelmesebbé tenni a meglévő rendszerünket. Köszi!
-
mauimagic
senior tag
Hasonló méretű a kéglim, nincs 200e az éves gázfogyasztás, csak a lakásfelújitási alamizsna miatt cseréltem le a régi kazánt, de így féláron sem fog soha megtérülni.
Hőszivattyú meg hibrid rendszer nem éri meg meglévő rendszernél, mondjon bármit a hőszivattyú nepper. Nekem nagykeráron beszerezve, állami támogatással lefelezve sem terült volna soha meg, pedig ezzel foglalkozom, munkadíj nélkül számoltam.
Klímát használok átmeneti időszakban és rásegítésre, fűthetnék teljesen azzal is, de más a komfortérzet, mint a radiátoros/padlófűtéssel.
Hangja mindnek van, hálóban nem tudnám elviselni éjszaka.
-
Elemental
addikt
válasz
kardkovacsi #135 üzenetére
Havernak is hibrid rendszere van, de neki van egy külön gázkazán, és egy hőszivattyú. Padlófűtés, mennyezethűtés. Amíg nincs napeleme, addig a hőszivattyút csak hűtésre használja.
-
kardkovacsi
senior tag
Nálam van külön tartály, egy 140 literes. Azt melegíti a kazán, meg van keringető ami meg a meleg vizet keringeti a csövekben (most épp nem mert az okos konnektorom elpusztult és el kéne menni venni egy másikat
).
Ebbe van nekem bedugva egy fűtőpatron és van valamennyi túltermelésem, azt nyáron napközben elhasználom és azzal fűtöm a tartályt.Szóval ha kényelmet akarsz akkor inkább azon kell elgondolkodni hogy lehetne megoldani ezt a plusz tartályt. Csak ugye ennek kell hely, meg valószínűleg másik kazán, mert azokban nincs tároló hanem külön kimenet van meg egy hőérzékelő. Ha alacsony a tartályban a víz hőmérséklete akkor bekapcsol.
-
ProdyG
őstag
válasz
kardkovacsi #132 üzenetére
bojler: 5 éves kondenzációs gázkazánunk van, szóval az rendben lenne, csak idegesít, hogy állandóan ki-be kapcsolgat, ahogy használjuk a csapokat. meg sokat kell várni, hogy meleg víz jöjjön belőle végre... szóval szerintem kényelmetlen a használata. de ez a villanybojler dolog ebben a formában meg értelmetlen, az tény. erre nem szabad pazarolni a napelem kapacitást, ha ez tényleg így van...
Klíma: 133nm, egy szintes ház. végülis nem 100%-ban klímával fűtenék, ha már ott van a gázos padlófűtés, csak amolyan rásegítés lenne. persze most még nem tudom ennek mennyire van értelme és a gyakorlatban hogy lehet összehozni.
Szóval akkor nem érdemes a kondenzációs kazánt kiváltani ezzel-azzal. akkor a bojlert nem is erőltetem, azt tényleg inkább a kényelem miatt szerettem volna (gondolom hamarabb jön belőle meleg víz stb...)
A klímás fűtést meg kitapasztalom majd (mert klímák ígyis-úgyis lesznek). azt valahogy össze kéne kombinálni a gázos fűtéssel...
Köszi az infókat!
-
kardkovacsi
senior tag
- villanybojler, ami melegen tart folyamatosan 100-150l vizet (ezzel is mentesítve a gázkazánt) - ez magában olyan 300-400 kWh per hó, de legegyszerűbb megnézed mennyi a meleg víz magában gázzal, mondjuk májusban, forintban.
Azt beszorzod olyan 3-al plusz még ráteszel egy 15-20%ot mert télen hidegebb víz jön a csövekből. Ennyi lesz a meleg víz villany fogyasztása forintban.
A medencefűtés szerintem az még ezeknél is több per hó bár ugye az csak két hónap. Klíma, hát ahhoz kéne tudni a ház méretét oda meg jó szám lehet a mostani gázhasználat mínusz a meleg víz. Úgy saccra 10-12 kWp lesz a vége.Alapvetően a gáz kiváltani napelemmel nagyon nem éri meg, főleg ha kondenzációs kazánod van. A Daikin fűtés még igen, de a direkt vízmelegítés már nem annyira. Az inkább arra jó, hogy ha plusz áramod van akkor nyáron elhasználod ott de arra lőni nem érdemes.
-
ProdyG
őstag
Sziasztok, napelem telepítés előtt állok... most havi kb 10 ezres villanyszámlánk van. Efölé pakolnám be a következő dolgokat hamarosan a házba (a napelem rendszert kihasználva ugyebár):
- 4 klíma, ami hűt-fűt, tehát állandóan menne kb egész évben (Daikin a terv, de ez most mindegy)
- villanybojler, ami melegen tart folyamatosan 100-150l vizet (ezzel is mentesítve a gázkazánt)
- medencefűtés a kertben, ami 4-5 hónapig megy kb folyamatosanFogalmam sincs ezek mennyivel dobják majd meg a villanyszámlát
Tudom ez nem egyértelmű dolog, de van ötletetek, hogy nagyságrendileg mire lehet számítani?
A tervezett napelem rendszer olyan havi 23-24 ezer ft-os villanyszámlát váltana ki. Ez elég lehet a felsorolt dolgokra? Köszi! -
kardkovacsi
senior tag
Esetleg az is lehet, hogy a különböző gyártók termékei másképp működnek. A Daikin eléggé igényes cég, ott elképzelhető, hogy figyeltek erre.
Ha már Daikin, van egy ismerős, akinek Daikin klímái vannak. 20 évesek. Mondta, hogy azért kell cserélni, mert a burkolaton a műanyagok kezdik megadni magukat, de a belső tökéletesen működik. Mondta is, hogy legközelebb is azt fog venni hiába drága. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
liszkai 2 #124 üzenetére
Ez szerintem méretezés kérdése, hogy mekkora radiátorokat raktak meg mekkora a hőszigetelés illetve a hőveszteség. Nálunk a 30as klíma téglán van 10 cm grafitos eps, amitől 0,16-os a fal (ez kb. a sima 30-as tégla+15 cm hőszignek felel meg) és 45 fokos előremenővel még elmegy -5 fokban is a fűtés. Most letekertem 43-ra így meg még 3-4 fokban is órákig megy a kazán mire a éjjeli 22 fokról 22.5-re emeli a hőmérsékletet.
Amúgy vannak olyan okos termosztátok amik net kapcsolattal rendelkeznek és szép lassan megtanulják a ház karakterisztikáját és az előremenő hőmérsékletet a kinti hőmérséklet függvényében állítják be, hogy gyakorlatilag egyfolytában menjen a kazán. Ugye ez lenne az ideális és a keverő szivattyú kivételével mindennek alkatrésznek is jobb, mert nincs hőtágulás, ami a fő degradáló tényező ezeknél a berendezéseknél. -
tothbe
addikt
válasz
kardkovacsi #122 üzenetére
valóban, le is írtad mind a pro mind a kontra legnagyobb érvet. Pro az egy egység, kontra pedig az ára. Amúgy én pont az ellenkezőjét olvastam pár helyen, akiknek megállt az egyik rész és hibát dobott a rendszer amitől nem lehetett a másikat sem használni, de saját tapasztalatom nincs, így elhiszem, hogy akár csak ezek a felhasználók voltak kevésbé ügyesek pedig működött volna ha jól csinálják.
-
liszkai 2
csendes tag
válasz
stickermajom #100 üzenetére
Nekem az előremenő max 35 fokon megy és folyamatos egész lakásra kiterjedően 22 fok van. A padlóhoz soknak tartom a 30 felettit.
-
liszkai 2
csendes tag
válasz
A 30 pár fokos kicsit sok a padlófűtésre 25-28-nak kellene lenni, nekem radiátoros fűtés max 35 fokon megy (kondi kazánnal) de leginkább 30 fokon az előremenő, a lakásban 22 fok van.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
kardkovacsi #121 üzenetére
és válaszolok is rá.
Amit én olvastam a Daikinról, hogy van fallback módja. Meg megmakkan a hőszipka rész akkor tud működni sima gázkazánként.
Ami ebben a felállásban pozitív, hogy egy kültéri egységed van ami meghajtja a hibrid kazánt meg a klímákat. Azért egy magas hőmérsékletű hydrobox egység elég húzós árú:
http://daikinvrv.hu/termek/daikin-altherma-magas-homersekletu-hydrobox-egyseg-11-kw/812
és ehhez még kell egy kültéri egység is. -
kardkovacsi
senior tag
akkor át is hozom tothbe hozzászólását
Nézegettem én is, mikor cserélni kellett a kondenzációs kazánt. De nem csak az ára a baj vele, hanem az is, hogy plusz funkcióként benne van a váltó is, ami elromolhat illetve karban kell tartani az egészet, ami szintén jóval drágább lesz. illetve amennyire olvastam ha bármelyik része megáll, akkor megáll az egész, ergo nem két függetleníthető rendszerként működik, hogy legyen tartalékod, hanem egyként. Amúgy nem csak a Daikinnak van, de a többi gyártó, akinek van már ilyen is még csak próbálkoznak vele. Sok a gyerekbetegség. Vszleg később ez is jó lehet, de még nem érdemes belevágni. Illetve semmivel nem olcsóbb, mint egy külön hőszivattyú és egy gázkazán. És akkor nyugodtan te tudsz váltani az igényeid szerint vagy egy automatikával. De ott a másik tuti tartalék hiba esetére.
Viszont ne vigyük el ezt a topicot ennyire off-ba, erre ott a másik topic: [link] -
amargo
addikt
alapjában véve próbáltam olyan érvet hozni, amit a laikusok is megértenek, elismerem, hogy nem tökéletes, de pont a lényeget lehet látni. Ha már annyira por mániátok van, akkor érdemes lenne a fizikai részébe is belegondolni.
Igen, a radiátor keringtet azaz kerinteti neked a port is (ha már valaminek mindenképpen kerintetnie kell). A padlófűtés pedig sugárzó hő azaz sugározza a hőt. Azért ezen érdemes lenne elgondolkodni. Tehát a jobban keringető radiátorod nem zavar, de az elenyésző mértékben elméleti síkon keringető padlófűtésnél zavarna? Azért ez viszonylag elcseszett egy logika, nem gondoljátok? Vagy valami más logika is húzódik a háttérben csak így éjjel már nem sikerül gondolkoznom?
Nálunk is a legtöbb helyen laminált van, nincs vele semmi gond, szeretjük. Rokonomnál van tényleg baromi szép és vastag fa padló burkolat (meg márvány is, na az baromi hideg, ha nem megy a padló), mivel tudták, hogy ilyen lesz ezért a padlófűtés is így van méretezve, teljesen jól működik igaz van mellé falfűtés is kiegészíteni.
Hozzáteszem én tökéletesen elfogadom, hogy valaki nem szeretne padlófűtést, főként ha azok nem a téves információk mentén kialakult képek miatt jött létre.
Én pont ugyan így vagyok a klímával nem szeretnék, mert fehér, ha ez nem elég, akkor hangos is, ha ez sem elég, akkor csak mert nem szeretnék. Viszont nem akarok másokat meggyőzni ezekkel az érvekkel.
-
axioma
veterán
válasz
Bocs, nem veletlen tettem hozza hogy allitolag. Mondjuk nekem ettol fuggetlenul se kellene, de ez egyeni szocprob.
Re #110: azert nem jo fals ervet hasznalni, mert a valosat is megkerdojelezi... hogy a francba tudod a foldre szort konfettivel hasonlitani a port? A radiator keringtet, es ott erosebb, es?
Amugy en elhiszem hogy ez a langyositasnal alig tobb padlohomerseklet mar elveszti a futes kozbeni hatranyt, de nem emiatt az erv miatt. En nem szeretnek sehol hidegpadlot (akkor se, ha melegpadlonak kinezo nagy hovezetesu padlo, az nekem hoerzetre hideg es kesz: etkezo folyoso is padlolapnak kinezo laminalt...). -
amargo
addikt
válasz
Elemental #115 üzenetére
Igen, ha nálam leáll a HA, akkor borul az automatizálás, nyilván minden fog működni max nyomkodni kell.
Azért annak az egybe rendszernek ez egy nagyon nagy előnye, hogy atom stabilan megy. Elfogadnám én isMi első fürdésnél mivel elektromos a bojler kifogyasztottuk az egész HVM-et
azóta fürdési időszakra végig megy a bojler is.
-
Elemental
addikt
Lényegében ez egy kész rendszer, de ahogy írod, össze lehet hozni okos eszközökkel ugyanezt olcsóbban.
Ebben be lehet állítani az áram és a gáz árát, és ő dönti el, hogy mikor mivel fűt/készít hmv-t. Van benne két mód, gazdaságos és környezettudatos, eddig a gazdaságos ment, a környezettudatosnál gondolom nagyobb arányban használ áramot.
Ellestem a szerelőktől a szerelő mód bekapcsolásátNapokat töltöttem el a konfigolással, tényleg rengeteg mindent be lehet benne állítani. Persze előtte fotóztam mindent, nehogy szétbarmoljak valamit.
Az okos termosztátnak nem látom nálunk értelmét, egy évben kb 2x nyúlok a termosztátokhoz, tavasszal átállítom hűtés módra és 24 fokra, ősszel pedig fűtés mód és 23,5 fok. -
liszkai 2
csendes tag
válasz
stickermajom #109 üzenetére
Nem tisztem egészségügyi felvílágosítást tartani ezt meghagyom az orvosoknak.
-
karmaresz
senior tag
válasz
liszkai 2 #102 üzenetére
A régi, 40-50 fokos előremenővel dolgozó padlófűtéseknél részben igaz volt, amit mondasz. Az újaknál szerintem jóval kevésbé gond ez, mind por, mind pedig egészségügyi szempontból.
A por meg -ha van is ilyen megkötő hatása a padlófűtésnek, bár én nem veszem észre, de lehet hogy csak a robotporszívó másodnaponkénti áldásos takarítása miatt- valahol ott lesz. Ha nem a padlón, akkor a levegőben, vagy a szekrény tetején.
Mi azokat a helyiségeket szeretjük komfortra a legjobban, ahol padlófűtés van. Kellemes langymeleg. Szeretünk a lakásban mezítláb lenni. Télen, mivel zoknit és bakancsot, csizmát veszek, ha kimegyek, így csodálkoznék, ha emiatt könnyebben megfáznék. -
liszkai 2
csendes tag
......
-
amargo
addikt
válasz
stickermajom #109 üzenetére
Én azt gondolom egyszer olvastak valahol ilyet (amúgy én is, de végig gondolva egy butaság plecsnit adtam ennek az elméletnek)
Ezért kérdeztem rá, hogy ismerik-e a két rendszer működését, persze ha ismernék akkor tudnák, hogy az áramló (konvekciós) fűtési módszerek keringtetik a port. Ezt otthon is sima fizikai kísérlettel ellehet végezni, elég csak egy szobanövényt vagy a szilveszterkor megmaradt konfettit az ablakhoz rakni és bekapcsolni a radiátort. Szépen lebegni fognak a levelek és a lapocskák. Ha ugyan ezt lerakod a padlóra, ahol a fűtés megy ott mit tapasztalunk? Semmit.
Most akkor lebeg a por vagy sem?
Mindenki ismeri azt az elméletet, hogy padlófűtés miatt "lebeg" a por a padló fölött, ami nem tesz jót az allergiásoknak és asztmásoknak. Rántsuk le együtt a leplet, hogy igaz vagy hamis -e ez a tézis.
Első lépésként a sugárzásos és a konvekciós fűtésirendszer-fogalmakkal kell megismerkedni. A konvekciós fűtés a levegő cirkulálásával - egy úgynevezett közvetítő közeggel - melegíti fel a szobát, míg a sugárzásos rendszer a szilárd testek felületének felmelegítésével segít kellemes hőfokot biztosítani. Minél nagyobb a felület, annál jobb a hősugárzás. Konvekciós fűtésrendszernek számít a radiátoros, sugárzásosnak pedig pl. a padló-, fal-, és mennyezetfűtés.
A por a levegő mozgásával kering, sugárzásos módszerrel nem, tehát a fenti kérdésre a helyes válasz, hogy nem lebeg a por padlófűtésnél. Persze ez nem azt jelenti, hogy megúszhatod a portörlést, porszívózást vagy felmosást. Bocsi!
Ezzel értek egyet: [link] -
amargo
addikt
válasz
Elemental #98 üzenetére
Na az egy elég pöpec rendszer lehet, sőt én is szívesen választanák valami hasonlót, de nagyon drága ahhoz, hogy érzelmi alapon cseréljek.
Mert erre utaltam, hogy nekem van egy buta régi gázkazánom (amit utólagos automatizálással felokosítottam, ez is pénz volt, de hobby is), amihez kvázi fillérekért találok alkatrészt. Bármilyen beruházás esetén már nem beszélhetek csak simán komfortról, mint ér a szigetelés mellett. Hanem egyszerűen nem fog soha megtérülni a ráfordított pénzem (ezt viszont gazdasági döntésként kezelem). Egy sima kazán csere 1M és évente nagyon max spórolnék 50e Ft-ot. Egy ilyen hibrid rendszer pedig legalább 4-5M Ft.liszkai 2: Csak kíváncsiság ezeket hol olvastad? Azzal azért gondlom tisztában vagy, hogy a por mindig jelen van a szobákban?
Egy radiátor szerinted mit csinál tudod, hogy működik? Infra panelt ismered? Tudod mit a különbség hőáramlás és a hősugárzás között? -
liszkai 2
csendes tag
válasz
stickermajom #103 üzenetére
A hőérzet szempontjából bizonyára kellemes lehet, de rontja a szervezet hideg elleni védekezését és amikor átmelegedett lábbal kimész a - 10 fokra akkor fogsz megfázni. Egyébként ha a szobában meleg van lábról semmiképp nem lehet megfázni.
-
liszkai 2
csendes tag
válasz
A padló fűtésről mindenkit lebeszélnék, nem túl egészséges.
-
liszkai 2
csendes tag
válasz
Én nem szeretnék padlófűtést nem nagyon egészséges. A lábnak a 20 fok alatti hőmérséklet a legjobb. Nálam a levegő mindig 21 fokos , a padló ennél valamivel kevesebb mivel alá van szigetelve. A radiátoros fűtésemnél is -10 kinti hő alatt nem szokta elérni a 40 fokot az előremenő.
-
karmaresz
senior tag
Az a gondom, hogy ilyen szinten nem értek hozzá és mivel 6 éve megy hibátlanul ez a Panasonic levegő-víz rendszer, az emlékeim is megkoptak. Volt gépészem, energetikusom és gépész tervezőm, akik együtt átszámolták, megtervezték és kivitelezték azt, amire szükségem volt. A HMV tartály 500 literes -ekkora fért a háztartási helyiségbe a lépcső alá-, plusz ami a csövekben van.
Mivel egy évben kétszer nyúlok a rendszerhez, mikor ki-bekapcsolom a fűtést, így elképzelhető, hogy valamilyen értékre rosszul emlékszem. Lehet, hogy a 33 fokos előremenő az 0C-re, vagy 5C-re volt megadva és ez ragadt meg bennem, alatta pedig jobban felfűti a rendszer. Ha tudom, valamikor előszedem a dokumentációt, vagy megnézem a beállításait. Ha emiatt félrevezető volt amit írtam, akkor elnézést.Sajnos, hogy a 4500-500kWh-ból pontosan mennyi a HMV, a nyári hűtés, és a szezonbeli fűtés nem követem.
Szerk:
Most megnéztem: -2 fok van kint és 36 fokos a tartályban lévő víz. -
axioma
veterán
karmaresz napelem-topikos hsz-ra, de mas is valaszolhat:
A futesed 32.4MJ azaz 250 liter viz 31 fokos homerseklet-csokkentese kifuti a lakast egesz telen, vagy mit szamolok el? (Na jo, scop 4-nel 41 fok). [Nyilvan van veszteseg is, akkor legyen 500liter]. Ezert miert erdemes hoszivattyut mukodtetni? Nyaron 70 fokra napkollektorbol siman fel lehet tolni, 30 fok eloremenovel meg me'g futotok, szoval valami nagyon szarul kell itt szamolva legyen, vagy nagyon nem ertem a hoszivattyu beruhazast (igen, hmv ebben nincs benne, tudom, az mennyi a futeshez kepest?) -
Elemental
addikt
Nekünk daikin altherma hibrid van padlófűtéssel. Időjárás követő előremenő hőfok szabályozás, 24 órás átlagolással, ennek minden eleme állítható, hogy milyen kinti hőnél milyen hőmérsékletű legyen az előremenő, mekkora legyen az átlagolási idő. Az első évben mindig írtam, hogy milyen kinti hőnél milyen előremenő kellett, kövi évben beállítottam. Minden szobában termosztát külön fűtés körrel. Tök jól működik. Nagyon meg vagyok elégedve. Ha újra kellene tervezni, ismét ezt választanám.
-
-
amargo
addikt
Winne neked is szánom a sorokat, hogy miben érdemes gondolkozni:
Amikor még nincs olyan meleg, de kellene a fűtés, akkor mondjuk 22-24 fokos vizet keringtetsz a rendszerbe és igen jó kellemes hőérzetet ad, ha meg túl meleg van a szobában így vagy mert pl nálunk a nappali déli fekvésű és van ott kb 4-5nm ablakfelület, akkor az osztó gyűjtőre raksz szelepmozgató motort plusz pár szenzort a szobákba és már is tudod szabályozni, hogy melyik kör menjen. De hozzá teszem nálam vékony rétegrendű a padlófűtés, ami sokkal gyorsabban reagál!
-
amargo
addikt
Én vékony rétegrendű padlófűtést raktam/rakattam le a felújításnál (drága volt), de annyi pluszt ad, hogy soha nem cserélném le.
Kis infó azért lett az alsó szinten padlófűtés, mert annyira átalakítottuk a házat, hogy fűtőtesteket nem tudtunk volna sehova rakni (60nm az alapterület), falfűtés meg rengeteg kompromisszummal jár.Én jelenleg valahogy így okoskodok, számolok a saját házamnál:
Padlófűtést hőszipkával is remekül tudod használni. De, ha van gáz, akkor ez soha nem térül meg.
Nálam most a ház hőigénye kb 12-13MWh/év ezt gázból elég gazdaságosan kifűtöm, még egy sima gázkazán csere megtérülése is 20-30 év lenne.. a napelemek miatt a hőszivattyúnál csak a karbantartást kell megfizetni, de az is rengeteg. -
amargo
addikt
válasz
kardkovacsi #81 üzenetére
-
kardkovacsi
senior tag
és ha megfelelően túl akarod bonyolítani akkor megnézheted a Daikin hibrid megoldását is
Ez egy gázkazán meg egy hőszivattyú összedobozolva okos vezérléssel, hogy mikor melyiket használja (a meleg víz mindig gázzal készül). Ha veszel egy Daikin multi kültéri egységet a klímákhoz akkor annak az egyik lábára rá lehet ezt kötni. Szóval meghajtja nyáron klímákat, télen meg a fűtés ha úgy van.
-
kardkovacsi
senior tag
Ez a hideg meleg padló téma.
Nekünk az egész házban parketta van, ami kizárja a padlófűtést mivel azzal nem túl hatékony (így akartuk). Kivéve ugye a klasszikus hidegburkolatos részeket, a két fürdőszoba, előszoba és a konyha. A konyha kivételével ilyen kényszerpadlófűtésünk van ami a radiátor visszamenő letekerve a padlóba.
Nyáron a meleg burkolat, jó, lehet rajta mezítláb mászkálni, télen már kérdéses, valaki bírja valaki nem. Mi nem. A hideg burkolati rész meg pont fordítva, télen jó, nyáron meg hideg.
Szóval azt akartam mondani nincs jó megoldás
Van amúgy egy rész ahol a parketta alá is le van tekerve vagy 5-6 m2-en a cső. Ez a terasz ajtóknál van, hogy ellensúlyozza a hideget az ablak felől. Na, itt kb. gyakorlatilag semmit nem érezni abból, hogy fűt alatta valami. A parketta, bár azt írják, hogy mehet alá a padlófűtés mert több rétegű, mivel meleg burkolat, tényleg rosszul vezeti a hőt. -
axioma
veterán
Plafonos futesen kicsapodas? Te plafonra rosszul (futesre) betekert hutesre hasznalt vizes rendszerrol beszelsz szerintem... nem tul valid erv az infrapanel ellen, de persze tolem amit akarsz.
El kell keseritselek: telen mikor hideg van, akkor a padlo meleg lesz (es allitolag me'g port is lebegtet), de az annal sokkal hosszabb atmeneti idoben, amikor mar nem megy a padlofutes de me'g nincs olyan meleg hogy jol esne a hutes, na akkor baromi hideg lesz (hacsak nem rendezed at): a padlofuteshez jo hovezetesu burkolat kell, ami viszont ha nincs futes pont jol elvezeti a labacskaktol a meleget, ez meg pont az amitol hideg az erzete... Nem is ertem honnan veszi mindenki a gyereknek meleg padlo kell otletet. Amig maszik ugyse birod ki hogy ne tegyel ala habszivacsot vagy valamit... -
Fűtésre szerintem jó a padlófűtés valóban. Van akinek sok is . Persze a vizesnek nagyobb a hőtehetetlensége, ezért kissé lomhábban szabályozható, mint az elektromos.
Igazából akkor ezt a részt már el is tudod dönteni, mert ha padlófűtést raksz akkor mindenképpen kell mellé ( szerintem ) hűtőrendszer.Én első körben a helyedben az elektromos fűtést kizárnám . Drága, nem minden burkolattal és bútorral kompatibilis. Például nem lehet olyan alacsony lábú kanapé ami alatt megrekedhet a hő, mert leéghet ,plusz gazdaságtalan is.
Ha vizes padlófűtésben gondolkodsz, akkor azt kellen eldöntened, hőszivattyú vagy gázkazán ha gázkazán akkor az mellé nyárra be tudsz rakni pár jobb minőségű klímát amivel átmeneti időszakban de akár télen is ha nincs túl hideg tudsz simán fűteni tehát a leggazdaságosabb fűtésed és hűtésed lesz egy megbízható bevált( gáz) fűtési móddal ötvözve, és így egyszerre van/ lesz egy alternatív fűtésed is ha az egyik rendszerben probléma adódna, szerelőt igényelne nem egy lábon állsz.
Ha ez mellé még beteszel egy olcsó sima hajdú villanybojlert, akkor ugya mind a fűtésre mind a HMV re van alternatívád. Vagy gáz vagy elektromos energia. Ha lesz napelemed , akkor igazából nyáron nulla rezsivel mehetsz, télen meg hidegben kell csak kazán, ami megcsinálja neked a HMV-t is ha esetleg a napelem nem hoz annyit mint a bojler fogyasztása a háztartásod igénye. Itt ugye eleve számolhatsz azzal hogy kisebb napelemes rendszerre is lesz szükséged. Érdemes ezt is mérlegelned. Klímához( és gázkazánhoz is) találsz mindenhol szerelőt, ha gond lenne és helyiségeként szabályozható, gazdaságos.Hőszivattyú : ugye alap mint fent a padlófűtés és kell mellé egy hűtés is, tehát két megoldás vagy klíma vagy fancoil. Fancoil kicsit olcsóbb, de ha probléma adódna a hőszipkával nincs alternatívád. amivel fűts és hűts. Itt én a helyedben kizárnám a fancoilt, mert akkor azt a plusz összeget megérné a klíma ami független a hőszivattyútól és van egy alternatív fűtési megoldásod, ha probléma adódna. Ami így probléma, hogy a hőszivattyú igazából a drágább mivolta ellenére csak fűtéssel és HMV vel mikorra térülne meg?tehát a hőszivattyúba szeintem úgy érdemes beruházni, hogy ha azzal hűtesz és fűtesz is,de így viszont a klímák ára azért kissé pénzkidobásnak tűnik,de azt gndolom egy szükséges plusz ha gond adódna. nem annyira kiforrottak még se a szervízhálózatok se maguk a hőszivattyúk, mint sokan gondolják és mondják.
Helyedben így kérnék ajánlatot :
1, Gázkazán ( HMV+ Fűtés) +( japán) megfelelően ( inkább túlméretezett) Klímák + egy olcsó villanybojler család létszámához viszonyítva és ezt beleszámolnám a napelemes rendszerembe is. ( 4 főre kb 2500 Kwh / év, klímákra kb 2000 kWh és a család fogyasztására 4-5000 kWh, tehát kb 7- 8 kW rendszer) és egy+ szinuszos szünetmentes táp 6-8 óra áthidalására a gázhoz.2, japán hőszivattyú, HMV vel + fancoil rendszer (Tippre 4000kWh mérettől és a házad szigetelésétől függően és acsalád fogyasztása.) a z hogy akarsz e mellé tartalékot a te pénzed és megérzésed, nem szükséges feltétlenül, de áram kimaradás esetén igazából egy kályha lenne jó
3, Hőszipka + klímák és egy bojler fancoil nélkül. Hőszivattyú kizárólag fűtésre és HMv re.
nekem, mivel kisgyerekek vannak nálad ebből az első a legszimpatikusabb, mert áramkimaradás esetén vagy meghibásodás esetén is van egy teljes értékű fűtésed amihez nem kell más, csak egy 50-100000 forintos( igényeidtől függő) szinuszos szünetmentes egység, ami a keringetőt táplálja a gázkazánba, A klímákkal akár egész évben fűthetsz ha nem zavar a huzathatás,és ezzel meg elektromos fűtésed is lesz gazdaságosan.
-
Winne
nagyúr
-
axioma
veterán
Napelemesbol athozva:
Lakasbol hazba nagyon mas lesz minden. Elsosorban pont a futes, de az elektromos aram fogyasztasa is (miert is koltoznel hazba, ha nem azert hogy tobb helyed legyen es azt kihasznald). Amugy nem tudom hogy miert kell egyaltalan padlofutes is, nem tudsz eleg hoenergiat betaplalni mashogy? Vagy te ragaszkodsz a meleg padlohoz? Utobbira azt mondom hogy csak beton felett, burkolat alatti langyositast csinalj, elobbire meg hogy noveld a szigeteltseget. Ha mar 1:1 futes en inkabb infrapanelt tennek a plafonra (jobb hoerzet kisebb levegohofoknal, es nem maceras a szereles) - mas kerdes hogy akkor egyes reszek arnyekban maradnak pl. asztal alatt levo lab. De amugy meg tenyleg jobban jarnal hoszivattyuval futeni, nagyon nem mind1 a(z s)cop.
En amugy nem biztos hogy eroltetnem a futesre a szaldora szamolt napenergia-termelest, a rendszer eletehez kepest nem tul sok amig bizhatsz a nyaron megtermeled telen hasznalod megoldasban. Akkor valaszd a villanyos futest, ha 50Ft-os (mai fizukhoz viszonyitott) aron is ki tudnad fizetni azt, amibe kerul. Szerintem! -
kardkovacsi
senior tag
https://www.gepeszcentrum.hu/ravak_kadperemre_szerelheto_vizeses_csaptelep_6405
Egy ilyen? Mondjuk ehhez olyan kád is kell aminek vastagabb az egyik oldali pereme.
-
amargo
addikt
Szerintem pont itt praktikus, középre semmi esetre sem szerettük volna (az nekem már túl sok) és a végére sem mert nem praktikus több szempontból sem, de alapjában véve teljesen mind1 hol lenne, mert a legtöbb 180-200mm be lóg, abba pedig beleakad az ember.
A kádtöltő mindig jobban lesz vízköves. A nagy IKEA-t nehezebb takarítani, a szögletesnek rossz helyen van a karja.Köszönöm azért a segítséget!
-
axioma
veterán
Akkor passz, bar ha jol ertem es a laboldalon van fal me'g oda is lehetett volna. Sajna hajtogatos csaptelepet nem tudok, pedig a praktikus megoldasokat szeretem de ez epp nem jott me'g szembe velem. Nem hiszem hogy muszaki gond lenne, a fali mosogato csaptelep ue. csak mas design (atvaltas nelkul de gondolom van ebbol nem nyitasra valto is)
-
amargo
addikt
Egészen konkrétan a 170X70-es kád egyik végétől 40 cm kezdődik (ide kértük direkt, nálunk a gépészek nagyon jók voltak):
Feleségem gyerekkorában rendszeresen beverte magát, én panelból jöttem, de az előző lakásunkban is hasonló felosztásban volt mint itt és akkor már kényelmetlen volt nekem is (magas vagyok), ha csak az egyik oldalára ülök be, akkor a térdem belelóg/beleverem.
-
axioma
veterán
Hol van most a csapteleped a kad hosszanti oldalahoz (es ules oldalhoz) kepest? Nalunk 170x70-es kad hosszanti oldalanak a kozepen, foleg hogy mig kicsik voltak a gyerekek addig mindket oldalt hasznaltuk sot manapsag se csak egyik iranyban ulunk mindig bele, de nem remlik hogy bevertem volna magam barmikor is 15 ev alatt pedig mar a harmadik csaptelep van (most lett termosztatos). Nem lehet hogy csak odebb kene telepiteni egy kicsit, ahol mar nem mozogsz az "urszelvenyben" hasznalat kozben? A vizesek neha iszonyat csohossz-minimalizalnanak, nalunk is beprobalkoztak, mondtuk hogy legyen csak az atadott terv szerint.
-
amargo
addikt
Nem tartozik a napelemhez ugyan, de azért felteszem.
Kádtöltő csaptelepet keresnék (normálisát, de azért nem egy kisebb vagyonért)
Alapjába fontos lenne, hogy ne nyúljon be a kádhoz alaphelyzetben mint ezek (ne verje bele az ember mindenét..): [link] [link]De azt is írjátok meg, ha ezek koncepcionálisan rosszak. Köszi!
-
kardkovacsi
senior tag
Néztem én is, de végül letettem róla. Inkább egyszer rakatok egy rendeset. Nálunk monolit vasbeton födém van, ha felszedem a leterített szigetelést és alatta elviszem a csöveket akkor működőképes lehet a dolog. Egyedül annyi, hogy kell valami szigetelt házat csinálni a gépnek a padlás térben, hogy télen ne fagyjon meg és kvázi a hőburkon belülre kerüljön, ugyanúgy ahogy a csövek is. Csak akkora macerával jár, mert födémet kell törni vagy 10 helyen, hogy próbálom tolni
de rajta van a listámon.
-
axioma
veterán
válasz
kardkovacsi #69 üzenetére
Raneztem, mi ez. [Aram nyilvan kell neki, de pl. a vilagitase is jo kell legyen, teljesitmeny nem nagy.]
Ez egyreszt semi-ellenaramu, nem kereszt de hatszog ugyhogy 60 fokos (ez a 90-hez me'g kozelebb van mint a 0-hoz...), nem teljesen korrekt a megnevezes.
Masreszt en azt nem ertem, miert nem csinaljak inkabb a helyiseg felso sarkaban vegig, valodi ellenaramuval, me'g ha az 2 db lyukat is jelent a falban (bar lehetne 3 lyukkal 2 helyiseg).
Azt ugye lattatok, hogy a ket helyiseg csak akkor mukodik, ha a ketto kozott kozvetlen legosszekottetes van (azaz majdnem lefordithatnam arra, hogy hangszigeteles _nincs_?)
Azt nem egeszen ertettem a videobol, hogy miert nincs parakifagyas, de mivel para ujrahasznositast irt, gondolom a hocserelo paraatereszto. Mondjuk nalunk miota ruhaszaritogep van, mindig eleve keves a para...Anno lattam hogy megcsinaltak teglafalban a szinten hocserelos megoldast, egy kulso lyukkal, ketiranyu ventivel: bar nyilvan kevesbe hatekony, de a lenyeg hogy nagy hokapacitasu cuccon 2 percig befele, 2 percig kifele, es helyfoglalas nincs, csak az amugy is kello tegla helyett rakott be specialisat. Persze parosan ajanlotta telepiteni ezt is a nyomasok miatt.
Ujepitesunel en meg mindig inkabb a foldregiszteres szelloztetest probalnam belerakatni, persze oda is jo ha van ellenaramu amikor futod a lakast, de anelkul is kisebb sokkal a holepcso, nyaron meg plane jo. -
Elemental
addikt
válasz
stickermajom #71 üzenetére
Annak is érdemes utána nézni, hogy mekkora hangja van a decentralizáltnak. Mintha azt olvastam volna, hogy egy csendes szobában, pl hálóba éjjel zavaró a tud lenni.
-
stickermajom
addikt
válasz
kardkovacsi #69 üzenetére
Az áram nem lenne gond. A helyeken amiket kinéztem kis munkával megoldható és minket sem zavarna.
Nagyobb probléma amit te is említesz: ha nem lehet központilag vezérelni és az összes egyszerre kezdi el kiszívni az elhasznált levegőt az egészségügyi szempontból aggályos. Ha találnék valami Home Assistantba integrálhatót, akkor egyszerű lenne, de valószínűleg az hogy éppen fújjon vagy szívjon nem állítható.
Ami még este eszembe jutott: a felső szinten lévő két helyiségbe egy központi is megoldható lenne, mert az álmennyezetbe könnyen elhelyezhető. -
axioma
veterán
válasz
canniball #68 üzenetére
A csoradiatorunkat erintette volna de nem tudom mondtuk-e elore h arrol van szo. Azt biztos h kulon nem mondta h sima radiator megoldana'. Persze barmi lehet attol h egy kiallitason ezt az infot kaptuk, en csak elismeteltem, mivel azt direkt ugy hirdetik h villannyal is, gondoltam relevans info, h minimum meg kell kerdezni.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
stickermajom #67 üzenetére
Én is néztem, pont a Zendert. A fő probléma, hogy kell neki áram is. Tehát valahogy oda kell vezetned. A másik, hogy az igazán jó ha meg tudod oldani, hogy mondjuk a fürdőt és egy szobát szellőztet egyszerre, mert akkor a szobába szívja és a fürdőben fújja ki a levegőt. de asszonyt nem tudnám rávenni egy ilyen nagy kiálló műanyagra a hálószobában.
-
stickermajom
addikt
Talán elfér itt is: egyhelyiséges hővisszanyerős szellőztetővel van valakinek tapasztalata? Mivel a ház már adott, ezért egy központi szellőztető elég nagy átalakítással járna, ha egyáltalán megoldható. Így utólagos megoldásként több egyhelyiségesre gondoltam. Egy földszinti ~42m2 körüli nappali + konyhát, illetve az emeleten két ~16m2 körüli szobát szeretnék szellőztetni. Zehndert nézegettem, de ha jól látom olyan ~400/db körül jönne ki, azért nem haragudnék, ha létezne olcsóbban is.
A másik: mivel ugye nem központi lenne, ezért a vezérlés hogy működne? Előfordulhat, hogy egymás ellen dolgozna pl. a három? -
kardkovacsi
senior tag
válasz
mauimagic #64 üzenetére
Igen, ez nekem is megfordult a fejemben, hogy a klíma kültérire ráakasztanék egy ilyen kazánt akkor ha elromlik a kültéri és már nem lehet olyat kapni akkor mehet vele a kazán is, meleg víz, minden. Azt hiszem ezt a kósza gondolatot, hogy a gázkazánt merően környezet kímélő okok miatt lecseréljem egy ilyenre, elvetem. Meg nálam radiátoros fűtés van, úgyse lenne akkora előnye. Inkább betolok egy fűtőbetétet a HMV tárolóba és vezérlem ha süt nap akkor az melegítse a vizet a kazán helyett.
-
mauimagic
senior tag
válasz
Elemental #63 üzenetére
Szerintem részben nekem szántad a választ, úgyhogy reagálnék.
Nem írtam, hogy szar lenne a minőség, mivel egyrészt nem ismerem, másrészt az egyik leginnovatívabb gyártónál erre nem is lenne nagy esély.
A szervizelhetőségről írtam, hogy biztosan drága és ezt fenn is tartom.
Sima gázkazánoknál is, ami nem alapkivitel, nehézkes és/vagy nagyon drága az alkatrész beszerzés, minden évben cserélünk emiatt kazánokat, mert az anno legkorszerűbb csillivilli beépített tárolós kazánnál pl. kilyukad a tároló, csak a gyári jó a helyére, ami annyiba kerül, mint egy új belépő kazán (ez konkrét eset)
Vagy mivel nincs alkatrész itthon, várni kell, amíg a németektől beérkezik a 100 ropis panel, addig se fűtés se melegvíz. Sokszor inkább sóhajt a tulaj és kémény béleléssel 2 nap alatt fennt az új kazán a régi helyén, 5-7 év gondtalan életAbba gondolj bele, hogy 5 év múlva valami baja van a gépnek, amiből eladtak pár darabot összesen, kifutott széria, szervíz tapasztalat szinte semmi, alkatrész rendelős, jó esetben van rá szervizes aki hőszivattyús és gázos is és ismeri a hibáit...
Ettől függetlenül kívánom, hogy ne legyen vele gondod.
-
Elemental
addikt
válasz
kardkovacsi #62 üzenetére
Ez a rendszerünk.
A daikinos srác, aki jött programozni azt mondta, hogy nem szereti a hibrid rendszereket, mert ennek a telepítéséhez, karbantartásához nem elég ő, hanem, mivel gáz is van a rendszerben, kell hoznia magával egy gázszerelő mestert is. Gondolom a daikinos szerelők nagy részének nincs gázra vizsgája. A daikinos továbbképzésen szerintem ez lehet az oka annak, hogy ellene beszéltek. Most ha belegondolunk, hogy a daikin az élvonalat képviseli, akkor nem elképzelhető számomra, hogy egy olyan céggel köt szerződést, aki szar minőséget szállít neki.
Nem vagyok szakember, de tartós mínuszokban a hőszivattyú elég sok energiát eldobál, lejegesedik, sokat olvasztja magát. Ilyen esetekben jó a gáz.
Nekünk ez készíti a hmv-t, amit megcsinál a hőszivattyú is, de az sokkal tovább tart, mintha gázzal csinálná. Hideg időben, és akkor, ha hirtelen lefogy a meleg víz, akkor gázzal csinálja.
Ha újra kéne választanom rendszert, ugyanezt választanám.Nálunk klíma nincs, a hőszivattyú csinálja a hideget a mennyezethűtéshez.
-
Elemental
addikt
válasz
kardkovacsi #48 üzenetére
Nekünk daikin hibrid van.
-
mauimagic
senior tag
válasz
kardkovacsi #58 üzenetére
Nálam időzítve van a cirkulacios szivattyú reggel és este, mert csak a fürdőszoba miatt kell. De mikor bekapcsol max 2 fokkal hűl vissza a HMV tartály, pedig csak 120l, úgyhogy sok értelme nincs időzíteni szerintem, nem fogyaszthat sokat.
-
axioma
veterán
válasz
kardkovacsi #58 üzenetére
Szokas kerdese, egy perc eleg lehet. Jaja, okoskonnektor/okosotthon tudhatja.
-
kardkovacsi
senior tag
De a távkapcsolás se jó. Azért kell pár perc mire felfűti a csöveket. Nem életszerű, hogy zuhanyzás előtt kapcsolgatom. Mellesleg ha sima konnektorba van bedugva a keringető akkor csak egy wifis konnektort kell elé dugni és kapcsolhatod telefonról
Mondjuk ez még kevésbé életszerű így nálam marad a keringetés.
-
amargo
addikt
válasz
kardkovacsi #47 üzenetére
Szigetelt háznál a gáz sem ennyi.. a karbantartási díjak is elfelejtik írni a hőszivattyúnál, amivel éves szinten ugyan ott leszel.
-
axioma
veterán
válasz
kardkovacsi #46 üzenetére
Felesleges, nem az a'ram miatt hanem pont mert hmv-bol fu"t. Es a napkollektoros tartalyban azert nyaron van 60+fok is, telen meg ne kapcsolgasson at a gazkazan maxon hmv-keszitesre azert mert korbekuldte a melegvizet. Tavkapcsolosan ma mar jo lehetne, de azert nalunk ez 15 eve tortent, akkor ilyen trukkok me'g nem voltak.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
mauimagic #54 üzenetére
Az én tervem a Tado vagy Netatmo termosztát a radiátorra és azokban a szobákban ahol van klíma és nem vagyok ott vagy nem vagyok otthon akkor csak bekapcsolom a klímát fél fokkal magasabbra mint a termosztát és menjen. Azok automatikusan elzárják a radiátort ha elérték a kívánt hőfokot. A termosztát meg nyilván mindig vezérli a fűtést, legfeljebb kevesebb szobában keringeti a vizet.
-
mauimagic
senior tag
válasz
kardkovacsi #52 üzenetére
Ha mindenképp klímával akarnék fűteni, akkor a kazántermosztátot olyan helyre tenném, ahol nincs klíma és pl. 18 fokra állítanám, az bőven elég temperálni, este én a hálókban úgysem használnám a klímát, mert hangos (a 19 decibelest is hallom), úgyhogy akkor menjen a kazán, ha akar.
de a @stickermajom által javasolt dolgot is próbáltam, csak butított verzióban, Broadlink wifis cuccokkal. Ők is gyártanak hőmérséket-, páratartalom érzékelős ezközöket, amikkel lehet vezérelgetni klímát akár.
-
stickermajom
addikt
válasz
kardkovacsi #52 üzenetére
433-as hőmérők minden szobába, Home Assistant, aztán már csak meg kell írni az automatizációt, hogy wifin keresztül hogyan vezérelje a klímákat.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
mauimagic #51 üzenetére
"Ha belegondolunk, a Daikin nem gázkazánt gyárt" - ez mondjuk bennem is felmerült, hogy vajon honnan jön bele a gáz cucc. Az ötlet nem rossz, de valószínűleg elengedem
Persze ennél valszeg olcsóbb a mostani gázkazán, meg a 4 klímához rakok valami okos szabályozót és a nem használt szobákban lehet programozottan fűteni a klímákkal, ha már annyira zöld akarok lenni és árammal fűteni ami nem is annyira zöld.
Ezzel amúgy most is szívok kicsit, mert a dolgozó szobámban vagy jó meleg van vagy hideg, attól függően, hogy megy-e a PC, mert az eléggé fűt. Az plusz 150-200 watt rendesen megborítja a 15 m2-es szoba hőmérsékletét. -
mauimagic
senior tag
válasz
kardkovacsi #48 üzenetére
Daikin oktatáson pár éve kb lebeszéltek a hibrid kazánjukról. Ha belegondolunk, a Daikin nem gázkazánt gyárt, külső cég segít be neki gondolom, ezért lehet hogy jó lesz a végeredmény, de biztos rengeteg egyedi megoldás van a kazánban, ami később a szervizelést, javítást nagyon megdrágítja. Itthon alig adnak el gondolom.
Az ecodanos számítás hogy is mondjam, eléggé vastagon fogott a ceruza, a felszínét karcolgatod a dolgoknak, kb minden tételbe bele lehet kötni
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Aztán ott van még egy másik tétel. Ha olcsó fűtést akarsz csinálsz radiátort ami egy 150 nm2-es háznál simán 2M kiépítési pluszköltség (nekem 3 éve mondtak 1,5-öt pluszban).
Arra gondoltam, hogy a padlófűtés plusz díja 2M körül van manapság a sima radiátorhoz képest.
-
stickermajom
addikt
válasz
Az nekem is feltűnt, hogy a villanyszerelési dolgokat nagyvonalúan kihagyták. Vajon miért?
Ha valaki hőszivattyúval tervez, akkor nem lesz elég a szolgáltató által ingyenesen biztosított 32A, minimum 3x20A amit én raknék. Ez kapásból ~128000HUF az Elmű felé. És erre jön még rá a villanyszerelés, külön kismegszakítók a hőszivattyúnak, munkadíj stb., szóval összvissz mondjuk 200000HUF az elektromos része. És akkor az általad is írt dolgokkal mindjárt 500-nál vagyunk.
-
kardkovacsi
senior tag
Ha már kazán, hőszivattyú. Vannak magas előremenő hőmérsékletű hőszivattyúk is. Daikin multi klímát néztem a házba, négy beltéri lenne. Azt néztem, hogy hozzá lehet kötni a Daikin hibrid kazánját is ami egy kondenzációs gázkazán meg egy hőszivattyú egyben és programozással lehet elérni, hogy mikor használjon gázt vagy épp áramot. Ahol van gáz és aki nagyon extra zöld akar lenni annak esetleg ez is egy megoldás (én még gondolkodom rajta, de soha nem térül meg az tuti
), mondjuk nyáron a meleg vizet simán lehet ezzel gyártatni, akkor úgyis 15 fokos a bejövő víz, meg a kinti 20-30 fokos hőmérséklethez képest nem nagy ugrás a 60 ami kell ilyenkor. Ilyenkor valszeg még a COPja sem romlik el nagyon. Meg ugye a fűtés is mehet enyhe időszakban amikor 4-5 fok hideg van kint.
-
kardkovacsi
senior tag
Rolynak:
Itt egy összehasonlítás gáz vs hőszivattyú
És egy ecodan hőszivattyú 1,2 M Ft körül van ...Azért van ám pár költség amit finoman kihagytak. Áram bővítés, +10A a hőszivattyúnak ami ~50e ft. Egy normális gázkazán, pl Saunier Duval 270e és nem 470e.
Egy meleg víz tartály megvan 130-140e-ből.
Így gyorsan összekapva, 350e forint mindjárt. A Meo, kémény meg egyéb dolgokat nem tudom, de nekem elég soknak tűnik, hogy 350e a telken belüli pár méter cső kiépítése.
Aztán ott van még egy másik tétel. Ha olcsó fűtést akarsz csinálsz radiátort ami egy 150 nm2-es háznál simán 2M kiépítési pluszköltség (nekem 3 éve mondtak 1,5-öt pluszban).
Szóval szép és jó ez csak épp olyan mint a villanyautóknál, hogy csak fullextrásat lehet venni és akkor a 2x ár nem is tűnik olyan soknak az ugyanúgy telepakolt ICE modellel szemben. -
kardkovacsi
senior tag
Ez a cirkuláció olyan nagy gond? Most ha a víz a falakat melegíti ami végül úgyis a házat melegíti vagy a gázkazán melegíti a házat teljesen mindegy. Én annyit tettem, hogy ráraktam egy wifis kapcsolót a konnektorára és éjszakára kikapcsolom.
Nyilván nyáron nem számít, de akkor a hőlépcső se valami nagy amit át kell ugrania (nyáron 15 fokos víz jön a csövekből) így kevesebb energia felmelegíteni is a vizet. -
axioma
veterán
Nalunk sose jeghideg azert, annal jobban szigetelt, de azert nem tokeletes.
Ja szurkenel az inkabb csatorna problema lehetett akkor, mert merni kell hitelesitve a szurket is, ha bemegy a csatornaba. Egyebkent meg nem lehet a tisztavizes kieresztonel veszelye annak hogy szurkeviz kerul ra mert lehet nyomashianyos idoszak amikro visszaszennyezhet (pl. wc-tartaly nem tulfolyos es igy nem lehet ket erzekelos ket csappal tolteni, de az hogy slaggal beletolsz egy kiszarado szurke-tartalyba vizet, annak nem lehetne akadalya). Mondjuk ja, lehet hogy - jelenleg - nem eri meg. Egyelore nem aktualis az epitkezes, addigra me'g majd utana nezek.
A tospur.hu is hogy elokerult 10+ ev utan... en mar azt hittem (kb) egy construma bemutatas utan kihalt a termek erre most - reszben - elerheto. -
amargo
addikt
Sógoromnál tudom milyen ez a kiengedős, nála lefagy a kezem és rég befejeztem a kézmosást mire langyos jönne pedig nála sincs messze a bojler, de nem szigeteltek a csövek (lehet ez is többet számít a távolságnál).
A szürke vízre nekünk is irreális árat mondtak, leginkább azt emelték ki, hogy az engedély is egy kisebb vagyon. 3 éve valami 1,5-2M mondtak, na ott dobtam egy hatást én és a zöldebb énem.. -
axioma
veterán
Hat amikor meleg vizet akarok, akkor azert ido mire azt is kapok ha nem volt hasznalva (persze attol fugg, nalunk se sok de azert van tavolsag is es nem eros a szigeteltsege), az a vizpocsekolas, ritkan tudom felhasznalni. Igaz, amig a wc-re nincs szurke viz, ez kb. elhanyagolhato (azt elegge banom hogy ledumaltak a lehetosegrol is, 15 eve, irrealis extra ar benyogesevel), es ritkan is csinalunk igazabol ilyen kiengedest, a "lelkemet" akkor is zavarja.
-
axioma
veterán
Nalunk a cirkulacios ki van epitve de mar regota ki van kapcsolva... elsore csak szakaszositottuk aztan full kikapcs, bar igy idonkent a vizet pocsekoljuk ugy meg az energiat. Valaki egyszer az index forumban meselte hogy szivattyut indito gombot tett a csaphoz es fe'l perccel kesobb nyitja meg, ugy lehet talan ertelme.
-
amargo
addikt
válasz
mauimagic #35 üzenetére
Köszi, akkor ezt nézem a Hajdu-t mindenki ismeri alapjában véve elég egyszerű szerkezet is.
A hőszivattyús pedig azért jön képbe, mert:
- nem szeretek pocsékolni
- idővel lehet nagyobb a fogyasztásunk és jól jöhet a tartalékNincs cirkulációs vezeték kiépítve nem láttam értelmét.
-
mauimagic
senior tag
válasz
Janusz001 #38 üzenetére
Kérdés, hogy a fűtőbetét elfér e benne, ki kell próbálni egy hasonló hosszú menetes szár belemegy e.
Egy nagyobb radiátor szerintem lassan melegedne át egyenletesen, még az is lehet, hogy a fűtőbetétnél megforr a víz. Ki kell próbálni, szerintem nem sokan használják így, egyszerűbb egy olajradiator, vagy bármilyen futopanel.
-
axioma
veterán
válasz
Janusz001 #36 üzenetére
Mi multkor kerdeztuk Construman a torulkozoszaritos radiatorosoknal (Radeco), ami futopatronosithato. De igy nem megy: vagy be van kotve vizrendszerileg, vagy lekotod a kazanrol, ledugozod, vizzel feltoltod es belerakod a patront. Felteszem ha ez is csak vagylagos, akkor mashol sincs megoldva. (Amugy azzal magyaraztak hogy akkor a futopatron futene a kovetkezo radiatort is, ami - allo keringeto eseten - szerintem nem kene indok legyen, de ezt mondta aki ott volt inkabb marketinges, nem firtattuk tovabb.)
De hatha valaki tobbet tud. -
Janusz001
őstag
Fűtőpatront lehet lapradiátorba tenni? A napelemes felesleg 3 klímával van elfűtve, gáz lenullázódott 125m2 hasznosra, viszont pont a gyerekszoba ami kicsit kevesebbet kap a melegből, adax/nobo panelt nem szeretnék feltenni, ha így is megoldható.
-
mauimagic
senior tag
Azt vedd, amire több gari van, műszaki tartalom mindegyiknél a faék szintjén van.
*Bocs, a hőszivattyús Ariston más kategória, de az hogy jön a képbe, ha "ingyé" van az áram?Én biztosan vennék egy külön tárolót fűtőbetéttel, ha van kiépítve cirkulacios vezeték, mert abba be lehet kötni.
Persze árban sokkal jobb egy mezei bojler. -
amargo
addikt
Sziasztok!
2 szintes családiházhoz keresek HMV-t. 1 zuhanyzó, 1 kád, két mosdó és egy konyhai részt kell ellátnia. A tároló a pincébe kerülne, ahol télen is 18-21 fok környékén van. Jelenleg egy 35 éves hajdú 120L-es villanybojler látja el a feladatot és továbbra is maradnék a villanybojler vonalon (napelem miatt) és 2+2 fő miatt 100-150L tároló. Maga a "smart" funkció nem hiányzik, mert jelenleg is egy relé vezérli a "buta" bojlert, persze, ha jól működik az csak plusz jó. A lényeg, a megbízhatóság és az egyszerű karbantarthatóság lenne! Kinek mi vált be?
Néztem ki több típust is:
Hajdu Smiley
https://hajdurt.hu/termek/hajdu-smiley-sy-80-120-150-r/77
Ariston Lydos Hybrid -
axioma
veterán
válasz
kardkovacsi #32 üzenetére
Ezt en kulon konyhanak mondanam, reggelizopulttal a nappaliban.
-
Elemental
addikt
válasz
kardkovacsi #29 üzenetére
Szerintem a külön konyha elszigeteli a családtagokat. A legtöbbet a nappaliban, konyhában vagyunk. Építkezés előtt külön konyha volt, építkezés óta egy légtér, hát, ez olyan, mint a kánaán. Szinte mindig együtt vagyunk. Most is itt készítik a csajok mellettem a mézeskalácsot. Nekem az a véleményem, hogy ahol vannak kisgyerekek, ott a legjobb az egy légteres nappali konyha étkező. Ha már nagy gyerekek, vagy már kirepültek, akkor simán jó a külön konyha.
Nekünk a konyhai páraelszívónk külső motoros, fenn van a padláson a motor, a szobában szinte semmi zaj sincs. -
axioma
veterán
válasz
kardkovacsi #29 üzenetére
Bocs, azt hittem mar eleg sokszor elokerult: nalunk en magam vagyok a haziasszony
Na jo, az egyik lanyom szeret edeseket sutogetni, de nem akarna o sem ugy hogy egyben legyen, akkor azt sokkal jobban el kell pakolni.
Nem a szagelszivo a legnagyobb bajom, meg hat az enyeim mar ugye nagyok, a kovetkezo haz az tuti hogy kettonknek lesz a ferjemmel; hanem egyszeruen a konyhai maszatolos, eszkozhasznalos (kes stb.) tevekenysegek bevitele a nappaliba (ugyanezert en a kandallot se nagyon ertem, nem vagyok tisztasagmanias, de nekem nem illik oda, a nappali az inkabb egy nyugira hasznalt terep, nem - reszben koszolos - feladatokra. De teny, en nem fozok sokat, nem is szeretek, meg ha olyan a folyamat hogy varni kell akkor siman atmegyek a nappaliba ott ulok le nem az etkezoben, egy atjaro (ajtot nem csukjuk csak ha nagyon szag van). De egy nappali sarkaba peldaul a szekrenyeim fele nem ferne be, pedig nekem van az etkezoben is a talalashoz tanyer/pohar/evoeszkoz tarolas, van kulon konyhabol nyilo kamra, de igy is kell az a korbe U (minusz egy atjaro az etkezobe) mennyisegu szekreny alul es nagyobb resze felul is. Jo, az alson sok a kutyucsak egy resze szabad fozos pult.
-
kardkovacsi
senior tag
Azért erről a csajokat is érdemes megkérdezni. Nekem a feleségem rengeteget főz és mondta, hogy tuti nem főzne annyit ha nem lenne egy légtérben a család amikor ő ott van. Ez teljesen logikus is. Szóval ez meg egy másik praktikussági érv. Amúgy ha veszel egy brutál elszívót ami tud 1500 m3 per órát (a sima 30e forintos berendezések olyan 300-at tudnak) azzal azért elég jó le lehet csökkenteni a szagokat. De ugye a legjobb valami szellőztető rendszer és az meg kiviszi a maradékot.
-
axioma
veterán
válasz
kardkovacsi #27 üzenetére
Hat, jo kerdes. Lakni jobb ha nincs egyben (praktikum, nem design), persze hogy mi a divat, az masik kerdes - de a divat mulandobb, inkabb akkor marad igy ha megszunnek az emberek rendszeresen fozni. En tuti hogy ujat is kulon konyhasat keresnek, mas kerdes hogy venni nemigen szeretnek mar csak 1x epittetni.
-
kardkovacsi
senior tag
"Nalunk alapvetes volt a kulon konyha
De igy legalabb eleg nagy." - igen, de ez manapság már nem valami keresett dolog.
Inkább a modern kvázi lapos tetős házak amik mennek, nagy terekkel. Szomszéd itt brummogott, hogy az ő házára 180M-ért nem jött még megnézni sem szinte senki, a mellette lévő darabját 140M-ért kínált 140M2-es ikert meg elvitték mint a cukrot, mindkét felét még építés befejezése előtt. Pedig azokhoz gyakorlatilag nulla kert tartozik, egy szimpla garázs stb. -
axioma
veterán
válasz
kardkovacsi #25 üzenetére
Nalunk alapvetes volt a kulon konyha
De igy legalabb eleg nagy. Nem is (konnyen) osszenyithato (tartofal).
Gepeszetileg gondoltam, na jo meg aquaponia a maniam (bar a halat pont nem szeretem). Es - remelem - a kovetkezo haz valoban eletunk vegeig szol hacsak el nem uldoznek ebbol az orszagbol a felteteleikkel...
Ha jelenlegi beker aron elmenne a mienk, az nem zavarna, mi 15 eve kezdtuk. Persze, lehet hogy jelenertekesitve tobbet tettunk bele, de ez minden mar felujitasi kort megert ingatlannal igy lesz. Raadasul ez iszonyuan fugg a telek erteketol (bar a 60M jo hely), hiszen majdnem ugyanannyiert epitenek 10M-s meg 100M-s telekre is, de a haz erteket me'gis a szokasos 3 befolyasolja (location x3). -
kardkovacsi
senior tag
En mondjuk mar nem terveznek legkozelebbre gazfutest, csak nyugodjon mar le elobb az epitkezes piac hogy erdemes legyen belevagni a kovetkezo hazba. Tervem (marmint szokasostol eltero megoldasokra) van sok, hogy ebbol mi az ami benne lehet majd tenylegesen, azt nem tudom...
Sok sikert hozzá. Én tuti nem kezdenék bele még egybe. Eleve ha egy házat nagyon a saját igényeidre szabod akkor azért nehéz eladni, még bekeráron is. De ha sajátot építesz akkor meg miért ne tedd meg.
Szegény szomszéd szív is vele, van egy 210 m2-es háza, de kicsit ilyen old school (piros tető, külön konyha) illetve van egy 40 m2-es tornaterem is a házban amit anno a feleségének csinált mert ilyen edző. Egy ideig tartott is ott órákat, csak kinőtte. Most ki van adva. Csak ugye a 180 milliós házban nem akarsz egy edzőtermet, mármint ha megvenni szeretnéd. Így aztán szépen megy lefelé az árral és már lassan bekeráron van mert erre 60M körül van egy telek 210 m2-őt meg megépíteni 500e per m2-vel 110M és mindjárt ott is van a 170M, plusz a kert meg ilyenek és közel 180. -
axioma
veterán
válasz
kardkovacsi #23 üzenetére
Pedig altalaban 25-30l per fo szoktak szamolni, szoval alapvetoen nem keves az a 200liter (nekunk a tartal 250-es de csak a felso fele amit a gaz - es most mar futopatron - fut, az also reszet csak amikor van napkollektoros rasegites akkor elomelegiti, szoval kb. 100-120 liter, negyunkre). Persze a szomszedodnal ha mindenki kulon 80l kadvizet enged, akkor nyilvan nem lesz eleg.
-
kardkovacsi
senior tag
Nálunk is van tartály, 140 literes. Soha nem volt még probléma a meleg vízzel, pedig van amikor elég sokáig kell, mert ugye az zuhanyt nem csak zuhanyzásra lehet használni, főleg ha jó nagy
Szomszéd viszont jól megszívta. Mert a hőszivattyúja mellé egy 200 literes tartályt tettek csak, 7 személyre így elég gyakran kifogynak a meleg vízből. -
axioma
veterán
válasz
kardkovacsi #21 üzenetére
Kombi kazannal a komfort miatt van 24kW-os fixen a hmv irany miatt (azalatt egy darab atlagos zuhanyzast nem szolgal ki). Ha meg tartalyra dolgozik, akkor lehetne olyan hosszu a felfutesi ido, hogy kozben hiszterezisnel jobban lehul a lakas... es valamiert ezt tervezesi mintanak gondoljak, hogy ne legyen ilyen problema.
Lehet venni sima kazant+indirekt tartalyt es kis odafigyelessel csinalni belole futes+hmv kiszolgalot, de akkor lassabban lesz ujra melegviz (ha nem is annyira mint az elektromos bojlernel, azert erezheto lehet). Nalunk - igaz 24kW-s - kazannal ilyesmi megoldas van, de a kazan eleve tudja kezelni a hmv-elonykapcsolast (es hogy akkor 2 egosorral megy, mig futes modban van egy 1 vagy 2 kapcsolo amit mi 1-en hagyunk mindig).
En mondjuk mar nem terveznek legkozelebbre gazfutest, csak nyugodjon mar le elobb az epitkezes piac hogy erdemes legyen belevagni a kovetkezo hazba. Tervem (marmint szokasostol eltero megoldasokra) van sok, hogy ebbol mi az ami benne lehet majd tenylegesen, azt nem tudom... -
kardkovacsi
senior tag
Bevallom nem tudom, azt a részt sosem olvastam el, talán ilyen 6-7 kW lehet -15-ben, mert ilyen hőszigetelő téglánk van és még azon 10 cm grafitos szigetelés, meg a 3 éve legjobb ablakok, 0,6-osok ha jól emlékszem.
De igen, még egy 12-es is simán elvinné. Nem is értem miért nem gyártanak kisebb kombi kazánokat. Jelenleg egy 24-es Saunier Duval van. El van, nem kér enni. Annyit csináltam, hogy letekertem az 55 fokos előremenőt 48-ra. Így kicsit tovább hajtja a fűtést, de valszeg jobb a kondenzáció és végül is mindegy, hogy 20 percet fűt vagy 50-et. -
axioma
veterán
válasz
kardkovacsi #19 üzenetére
Na ja, de mennyi a hazad hoigenye? Gondolom a -20 fok (bar mintha mar -15 lenne) tervezesi homersekleten se uti meg az altalam irt tartomanyt, cska nincs kisebb. Ez van. De arambol azert pont hogy lehetne bevinni. Es azert +-1 fok hiszterezist ki lehet birni (nagyanyaink +-10 fokban mikor este megrakta a cserepkalyhat a valyoghazban es alig ablaknal... 30-ban lefekudt 10-ben ebredt).
-
kardkovacsi
senior tag
Jó, lehet három fokot tényleg nem hűl le. Nem próbáltam soha, asszony ha 1 fokot hűl a ház már megérzi így nem teszteltem még soha
. Ettől függetlenül ez így nem komfortos, hogy leng a ház hőmérséklete.
Valószínűleg. Kéne egy harmatpont táblázat 100 fokos hőmérsékletű vízgőzre is. Abból ki lehetne deríteni. Sajnos az összes táblázat max 40 fokig van megadva.
A HMV miatt kell a nagy kazán, mellesleg nem is nagyon vannak kicsik. Most néztem pl. ami nekünk van feltéve, van belőle 12-es változat de az nem tud HMV-t. -
axioma
veterán
válasz
kardkovacsi #17 üzenetére
Melyik (nem soktiz eve epitett) hazban hul le 3 fokot egy ejszaka alatt??? Max. fullra nyitott ablaknal... Nalunk me'g 1.4-es ablakok vannak de multkor kifogyott az elem a termosztatbol, nem vettuk eszre, utolag probaltunk visszaemlekezni mikor mar 20 fok volt hogy mikor ereztunk utoljara futest. Nem 1-2 oraja, bo masfel napot tippeltunk, este van egy ora amikor fel van tolva 23-ra, amugy 22.
Az lehet hogy 55 foktol van kondenzacio de nyilvan minel alacsonyabb a visszatero, egy hatarig annal jobb lesz a kondenzaciobol nyerheto energia-elony, es az tudtommal nem az alja az 55. Persze az se mindegy, hogy ugyis 24kW-os a kazan mert az csinal hmv-t is, vagy a hazra meretezett 3-8kW. -
kardkovacsi
senior tag
"Azert lassuk meg az elonyet annak, hogy futesre/hutesre hasznaljak az aramot. Sokkal nagyobb a hotehetetlenseg (jo, kiveve a betonozas nelkuli konnyuszerkezetes hazakat), minthogy szamitson (a ma kello hoszigeteles mellett) hogy mikor megy be a napi szintentartashoz szukseges energia." - ehhez meg annyit, hogy azért hiába van jó hőszigetelés attól még néhány óránként be kell vinni valamennyi hőt különben oda a komfort.
Nem biztos, hogy örülnél ha reggel 19 fokos házban ébrednél felmikor te a 22-őt szereted.
-
kardkovacsi
senior tag
Nem kell, mármint az alacsony hőfok. Vagyis viszonyítás kérdése. Ha 55 fok alatt van a visszatérő akkor már van kondenzáció, azaz kicsapódik a pára a távozó égéstermékből.
Nekünk sima radiátoros fűtésünk, igaz ilyenkor amikor 2-3 fok van kint éjszaka is én letekerem az előremenőt 49 fokra, a visszajövő meg langyos, érzésre ilyen 34-35 fokos lehet. De keményebb hidegben is 55 fok elég előremenőnek amivel pár fokkal emelkedik a visszatérő is. Mondjuk nálunk van pár ilyen kényszer padlófűtés, ami azt jelenti, hogy a visszamenő le van tekerve a fürdőszobákban, az előszobában meg a teraszunk előtti nagy ablak előtt, hogy ne legyen jéghideg ott a padló.
Mi nem akartunk padlófűtést mert nem szeretjük a követ, bár valószínűleg elment volna a parkettával is. -
axioma
veterán
En programozo vagyok, nem hotechnikus, kondi kazant plane nem ismerem [na jo, visszatero alacsony kell legyen, ennyit]. Pincebol jovot igen, vettunk ra csohejat Naplopotol, amit napkollektorhoz hasznalnak. Addig a pincet futotte...
Amig van ertelmes szigetelnivalo, addig azt csinald. Napelemet nagyon hosszu tavon pont futesre lesz nehezkes gazdasagosan hasznalni [megterulesig kb. jo lehetsz, de egyszer csak jon a szaldo nelkuli allapot]. -
axioma
veterán
Visszatalalando a napelemes topikban folyt szamolasokhoz, itt van egy pelda hsz (nem tolem): [link]
-
amargo
addikt
válasz
kardkovacsi #11 üzenetére
az üveggyapotra nagyon ritkán vizsgálják a hanggátlást írják a marketingesek, de nincs vizsgálva, hőtartása egyáltalán nincs, viszont párat, vizet nem veszi fel, ez nagy előnye.
A kőzetgyapot pedig jól tudja tárolni a hőt, sűrűbb a szerkezete, ezért a hanggátlása is jó, viszont felveszi a nedvességet, ami csökkenti a hőszigetelő képességét jelentősen. Nem hiába a külső szigetelésnél is a kőzetgyapot nagyon jó.
-
amargo
addikt
válasz
kardkovacsi #6 üzenetére
Ezért meséltem neked, hogy én a tetőtérbe nagy sűrűségű kőzetgyapot (Airrock-ot) raktam, jobban tartja a hőt, vihar esetén kopogás effektus sincs, a tetőtéri ablakon lehet hallani, de bőven tűréshatáron belüli (direkt olyan ablak lett választva, ami extra hő és hangszigetelt).
-
kardkovacsi
senior tag
Nekem 25-26 is elég. Ez nagyjából kivitelezhető nagy hőtartó tömeggel csak kényelmetlen mert folyton redőnyözni kell, meg egész éjszaka hűteni a házat. Ezt untam meg és ezért fogok klímát rakatni
Inkább beröffentem és tartsa 25-26 fokon a hőmérsékletet. Napelem elbírja árammal. -
axioma
veterán
válasz
kardkovacsi #6 üzenetére
Hat ez attol fugg. Ha folyamatosan 21-24 fokot akarsz, az a csillapito hatas miatt jobb teglahazban. Ha csak akkor kapcsolod be a klimat amikor muszaj, akkor viszont szivsz, mert sokara hul vissza max terheles mellett is, azzal meg nem mesz sokra hoerzetileg, hogy a fal hult 0.05 fokot. [Mondjuk itt most feltetelezem h nem allsz be a klima ala.]
Teny, csusztatok, mert a klima mukodese alatt huvos erzet van, de kikapcs utan gyorsan melegszik vissza a levego. Kerdes, meddig erzed megint elviselhetonek - a szervezet azert rugalmasabb mint a termosztat... -
dionaea
őstag
Igen sajnos ezeknél a házaknál eleg nagy baj hogy érteni kell a falak felhúzásához, az egesz építéséhez hogy ne legyen gond később.
Nem csak a téglát kötésben egymásra rakjuk, függőt meg nem kell nezni majd a polisztirollal kihozzák.
Mi a regi fajta könnyű szerkezetesben lakunk betonyp lapbol készült. Lehet fúrni módjaival, Az osb s házba én sem költöznék mert az papír. Ea azért mar ezek sem olyan olcsók mint régen.
De mi a helyzet a szendvics panellel? -
axioma
veterán
Futes napelemrol vs. benzin/dizel generator, miert nem ga'z: mert a gaz [jelenleg, nem csak foldgaz] kb. csak csovon kivulrol johet, magas a havi koltseg 0 fogyasztasra is, kemenymaffia, es me'g a kazanja is draga. Akkor mar inkabb pufferes hotarolasra egy kulso egeto [nincs ke'me'ny-ugy] megfelelo hulladekkal etetve, hatasfok ugyse szamit. Vagy etanol-kalyha is lehet jobb. Amugy eddig nem tudok [lakossagi] foldgaz -> aram keszulekrol, ezert nem jott szoba. A generatorral inkabb a tobbi keszuleket kell ellatni, futesre max. pufferbol kitermeles levegobe esetben [magas cop = kis energia]. Vagy ph-ban az is eleg ha vendegeket hivsz ;-) 10 ember valami 1.3kW futotest...
-
axioma
veterán
Hat azert a ksz-nek mas baja is johet nem csak az eger, meg a nagy athallas, de epitesirendszer-fuggo, ezert elegge ki kell fogni. Nekem nem az elvi szigeteltsege hanem az attol tul sok mindentol elterheto gyakorlat miatt nem kene.
Amugy eger kiirtas sem trivialis, es elegge idegroncsot csinalhat az emberbol mire megkerul, volt ismerosnel nem is ksz-ben. -
Elemental
addikt
Mi építkezés előtt körbejártuk a kérdést, nagyon sokat agyaltunk, elmentünk könnyűszerkezetes gyárba is, végül maradtunk a téglánál. A mi összegzésünk szerint a könnyűszerkezetes előnye az ár és az idő volt. Hátránya -szerintünk- a puhasága, szinte a körmömmel meg tudom kaparni, vagy ha fel akarunk csavarozni valamit a falra, vagy bele tudna mászni bogár, egér, de a legfontosabb, hogy kértünk valami tanúsítványt az élettartamára, és a fa szerkezetesre 25 a fém szerkezetesre 50 éves élettartamot adtak meg (vagy garanciát, sajna nem mentettem el a papírt), míg a több száz éves tégla házak ma is állnak. Szóval mi a téglát választottuk.
-
dionaea
őstag
Könnyű szerkezetes véleményem folytatás. Mi ilyenben lakunk. Használtan vettük mert olcsóbb volt.
Nem osztom azon nézeteteket hogy roszabb mint a tégla. Más. Tény hogy a hőtartó képessége gyengébb de hamarabb bemelegszik. Nálunk 10 cm üveg gyapot a falakban plusz 10 cm polisztirol a falon.Télen rövidgatyaban szaladgálnak a gyerekek. Egy hétig nem voltunk itthon 2 éve januárban amikor nappal -3 volt. Fűtés ki volt kapcsolva es igy, a homérséklet 16 fok ra esett viasza a házban ami szerintem nem annyira rossz.
Vannak hátrányok persze de mi úgy , használjuk hogy, csak este fele megy a fűtés reggel el megyünk dolgozni és télen is csak 2-3 fokot esik a hőmérséklet. Sajnos magyarországon ami nem tégla az xar. De Szerencsére ezert olcsóbb.
Amiben roszabb az egér ha ott bele mászik a szigetelésbe és rág azt hallod. De ha nincs egér nincs pánik.
Nekem ennyi tapasztalatom van 10 év után. -
kardkovacsi
senior tag
Mivel a napelemes topickot folyton szétspammelik az épületgépészeti kérdések ezért az ott feltett kérdésekre legyetek szívesek itt válaszolni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Yettel topik
- Eldőlt, hogy lesz-e céges internetadó az EU-ban
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- World of Tanks - MMO
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- OLED TV topic
- Star Trek
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- Új és újszerű 15"-16" Gamer, irodai, üzleti, készülékek nagyon kedvező alkalmi áron Garanciával!
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Új Gigabyte 16 Aero 4K+ OLED i7-13700H 14mag 16GB 1TB SSD Nvidia RTX 4070 8GB Studio Win11 Garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest