-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Aprósólyom #66757 üzenetére
Igen, de flare és ripjaws is jó. Annyi hogy a lenti (6000-6400)frekikben a gskill 2x16nál vegyesen pakolt hynix A és Met. Ha amd akkor mind1. Ha intel és 2x16 akkor inkább A, tehát akkor biztosabb választás a 6800+os változat. Az mind A-s.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Aprósólyom #66755 üzenetére
Igen, pon ez az.
Gskillből sem javaslok bármit. Csak hynix. 6000cl30,6400cl32,7200cl34-36,8000cl38-40. -
fudi2002
Topikgazda
válasz
Aprósólyom #66753 üzenetére
Izé igaziból nem volt egyértelmű a válaszom. Újra nekifutok.
Az olcsóbb kitek tudják eme átlagos értékeket. A válogatott kitek magasabbra mennek és ugyanazon frekit meg kisebb fesszel. Akár -0.04v körül is lehet a difi. Amúgy nem véletlen, hogy nyomom a gskilleket ajánlásban, ott a kis tridentek is titkon 10 rétegű pcbsek és az olcsó kitek is nagyon nagyot mennek.
2x16 Gskill trident z5 6400cl32esem ment 8200cl36ot asszem 1.48v körül. (képek a 14gen intel topikban)
A 2x24 trident z5 8000cl40esem meg 8600cl36on most, szintén 1.53v körül. -
fudi2002
Topikgazda
válasz
Aprósólyom #66751 üzenetére
2x16
A esetén 8000-8200at kb tud mindegyik. Fesz difi is példány függő, cl36 1.5v körül.
M esetén valahol 7000 körül a vége, jellemzőbben 6600-6800, de alacsony késleltetést tud.
2x24
M 8400 jellemzően, 8600-8800 jobbak. Nem tudnak annyira feszest. -
Aprósólyom
addikt
Nagy általánosságban DDR5 Hynix A-die, M-die mennyire konzisztensen tuningolható? Vagy nagy a szórás?
Kvázi, egy olcsóbb modul manuálisan felhozható egy jó szintre, budget-friendly szempontok szerint?
(pl. ez: Team Group FLBD532G5200HC40CDC01, ami Asrock QVL lista szerint Hynix A-Die, 2x16G és csak 41K) -
Aprósólyom
addikt
-
Orbiteric
újonc
válasz
fudi2002 #66743 üzenetére
átirnám ezeket amit jelöltél csak van egy kis gond.. legutobb kikapcsoltam az mcr is a powerdown-al együtt és nem tudok belépni biosba. fekete kép,minden ujrainditás és kikapcs-bekapcs után... 1 perc töltési idővel a monitor bekapcsol, a windows bejelentkező ablaknál.de előtte nem kapcsol be a biost igy nem látom... win11 alol nem tudom visszakapcsolni őket?
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Orbiteric #66742 üzenetére
Az a gond, hogy ilyen alacsony frekivel nem vagyok képben, ráadásul a ryzen imcjét sem ismerem és sajátosságait sem. Így pár dolgot mondanék ami biztosan nem jó:
DDR5 fizikailag nem tud trrds <8 és tfaw <32-t. Szóval 8 és 32 a helyes.
Trfc - vélhetően faragható, ha ez egy hynix chipes memória. Összehasonlításképp, nálam a 2x16 hynixA 430-as trfcvel ment 7200cl32-ben.
Trefi abszolúte szabálytalan érték. 1024-el osztható mínusz 1 a helyes formula. Pl 49x1024-1=50175, de inkább menj a ryzen maximumra 65535.
Aztán látok itt jópár szabálytalannak tűnő értéket, de foglalmam nincs hogy ryzenen ez "normális" vagy sem.
A fenti szabálytalanságokat amúgy az imc korrigálja, csakhát az is időveszteség, szóval a gyorsabbnak tűnő konfig lassabb. -
Orbiteric
újonc
szerintetek van még ebbe a ramban teljesitmény potenciál? illetve ti a powerrdown és MCR on vagy off használjátok?
-
-
fudi2002
Topikgazda
-
Orbiteric
újonc
Keveslem a olvasás és másolás sebességet, és sokallom a késleltetést. patriot viper venom ddr5 6000 cl30. csak egy expot kapcsoltam biosba máshoz nem nyúltam, szerintetek lehet gyorsitani ezen hogy stabil is maradjon?
-
Baryka007
addikt
válasz
Aprósólyom #66736 üzenetére
Értem, hogy DDR4 ... De 100gb/s fölötti tempónál 53,6ns szerintem bőven jónak számít... L3 cache meg kitudja... architektúra... Azoknál a CPU-knál van sok mag, sok szál... Nem biztos hogy könnyű elérni
-
arabus
addikt
válasz
vezeralmos2 #66733 üzenetére
Szereti a kihivást,de ebben mi volt a kihivás?
Azért 3400-on ezt bárki beállitja.
Még a régi Skylake memvezérlője is többet bir ennél.
-
válasz
vezeralmos2 #66733 üzenetére
Én semmit sem fogok mostanában készíteni, elég volt.
Te készíts nyugodtan, olvasom a topikot.
Olvasgass utána, ez még messze van a "szoros"-tól.
Alakul. Extreme-t mellé és hwinfo-t. -
vezeralmos2
senior tag
válasz
zebra_hun #66729 üzenetére
Gondolom szereted a kihívásokat, itt van egy.
Csináltam egy új profilt, és ez hivatalos mert lefutott a másfél órás Anta Extreme is, 0 hibával.
3400Mhz, 13-13-13-28, CR1, ram 1.5v, tudom lehetne még feszesebb a többi idővel, de most elsőre ez jó lesz.
Sa, vccio 1.18v.
Te mit tudsz kihozni egy 13-13-13-28-al, milyen feszültségek mellett?
Jobbra az extreme képet utólag raktam be painttel, mert először csak az 5 perces teszeket nyomtam. -
válasz
Aprósólyom #66730 üzenetére
Rengetegen használják ám úgy.
Ne a ph felhasználókat vegyük alapul, munkahely, baráti társaság, család, stb.
Mint kiindulási pont, úgy tekintek rá.Azt hiszem, a T540-es laptopom is jedec. Sosem figyeltem.
Az a munkagépem, hobbi zenészkedem ritkán. Nekem megfelel, bár nem egy erőmű.
Az XMP-k valóban a legelterjedtebbek, azért is azt különösen teszteltem.
Ami nekem lejön, hogy egy "olcsóbb" kit is egész jól gyorsít.
A 3600cl16 19 19 sosem lesz a kedvencem, de a 3600cl14 15 15 jóval drágább, annyit nem gyorsít.
Ok, múlt idő, már nincs nagy különbség.
Viszont a drága b die alkalmas ilyen oc-ra, a másik nem.
Volt egy 4000c15 kit-em, 0.01V volt a különbség a 3600c16 16 16-hoz. Gyakorlatilag teljesen ua. volt.
Ezek már csak ilyen "nosztalgia" dolgok. Anno én sem csináltam ilyeneket, sajnos fogalmam sem volt rengeteg dologról.Most itt van a legmodernebb RPL, de vhogy nem okoz semmit belül. Azok már alapon is olyan gyorsak, erősek, hogy nem mozgat semmi azon a platformon.
Gyárilag túlhúzta a gyártó vmi förtelmes módon, jobban bejön inkább egy jól optimalizált profil legyártása, mint egy overclock.
Mielőtt szétkaptam azt a konfigot, kipróbáltam.
Jó volt látni, hogy a 4090 kártya 90-95, sok helyen 99%-on tekert 1440-ben.
Minimumban nem tudta azt tartani amit a belőtt 14900k, 8000c36 igen szoros időkkel, de nagyon kellemes élmény volt a valós játék is. Gsync monitor segít elsimítani a "göröngyöket".
Nekem megtetszett nagyon az a kis vakarcs konfig.
Nincs szívem eldobni -
fudi2002
Topikgazda
válasz
Aprósólyom #66730 üzenetére
Nehogy azt hidd. Nem olvastad? Pár hete itt is megfordult valaki( vagy a szomszéd ramosba), aki ragaszkodott a ddr5 jedec órajelhez, mert az xmp tönkrevághat mindent is. Sajnos nagyon nem egyedi, sztem van egy réteg aki azt se tudja hogy az xmpt be kell kapcsolni
-
Aprósólyom
addikt
válasz
zebra_hun #66729 üzenetére
Teljesen érthető. Nem is azért kérdeztem, hogy újra nekiállj. Szimplán csak érdeklődésnek szántam, hogy mi volt a cél a 2133MT-vel, mert az nekem sehogy sem tűnik érdekes opciónak bench-hez.
Abból indulnék ki, hogy aki hajlandó RAM-mal mókolni, az legalább a CPU által támogatott tempót beleteszi + legalább a fő időkön szűkít picit egy kis plusz feszkó társaságában. A 2133 JEDEC már nagyon kiesik a széles panorámából. -
válasz
Aprósólyom #66728 üzenetére
Őszintén, nem akartam túl sokat. A cikkbe nem raktam be, csak a hsz-ok közé, a 3600C16 19 19 kit-nek is kivettem az eredményét.
Ha sok variáció van, akkor lehet áttekinthetetlen.
Ilyen volna a fullos:
Sztem azért jól pozicionálható bármely kit. Nem nagy különbségek vannak.
Ami engem kicsit meglepett, az a 3600C14-es kit. Picit jobbat vártam volna.
[kép]
De a CL nem minden. Minden más nagyon a "biztonságos" értékeken volt.
Már visszaépítettem mindent, sajnos nem tudok mérni. Kb. 2 hétig 3 gép szétbombázva volt mindenfelé. A 10700k most kapott egy 1080Ti-t, gyenge az nagyon ezekre a bench-ekre. -
-
A sok sok mostani RAM OC dolgokat rendbe tettem, és publikáltam itt.
Most kivételesen 2560*1440-ben a legszebb preset-eket használva.
RTX4090-et raktam alá, így nem futottam fel GPU limitre.
Szépen látszódik a hozomány
Messze többet ér mint a CPU OC. Persze az is ad, csak ez a teljesítmény növelés nem jár irgalmatlan Watt-okkal.
Akinek van ideje, nézze át. Így is kicsit "sűrű" lett, sok sok mérést kukáztam.Sajnos mai napig nem értik sokan, hogy miért a 720p.
Ezzel a párosítással (10700k + RTX4090) nem volt GPU limit, így erősebb videobeállításokat is megengedhettem . Bár a CP77 kicsit lehet, de az is szépen megugrott. -
válasz
Baryka007 #66723 üzenetére
Sokszor szoktam de valamikor pont lecsúszok valami olyanról ami kéne is (mondjuk a Ripjaws V-tel szerencsém volt
).
Nekem egy kicsit érdekes váltásom volt most, Patriot Viper Steel 2x8GB 4400 CL19-ről G.SKILL Ripjaws V 2x16GB 3200 CL14-re. Jó lett volna Viper-hez hasonló órajelű csak 2x16GB-os kiszerelésű b-die, csak sajna nem igen találtam.
Most egyenlőre megteszi ez is.
-
Baryka007
addikt
válasz
Kalacskepu #66721 üzenetére
Pörgetni kell a Hardveraprót
Én is 2-3 naponta átnézem azokat a részeket amik érdekelnek, és ha van ilyen akkor lecsapok rá.Mondanám, hogy odaadom a másikat, de a húgom gépébe beraktam a gyengébb kitemet, neki még B-DIE se volt, ráadásul 16gb ramja volt csak össz.
-
AzŐsgén2
tag
válasz
Aprósólyom #66718 üzenetére
Oké, köszönöm a választ, megfogadom a tanácsot, marad a 2 modul.
Pedig szépen nézett volna ki a 4 egymás mellett, de mindegy, a hatékonyság most fontosabb.
Ráadásul gondolom a 4 modult nehezebb hűteni is, olvastam itt lejjebb, hogy 40 C. fokra is felmelegszenek ezek a ramok? Most DDR 4-es Corsair ramokat használok egy 6700K mellett, minden gyári beállitáson van, nincs húzva semmi, de még eszembe sem jutott hogy bármilyen módon mérjem a hőmérsékletét, semmi gond nincs velük, 8 éve mennek.
Full vizezve lesz a gép, szerintetek megéri esetleg vizezni a ramokat? A stabilitás mindenképpen fontos lenne, nem szeretnék egy 10 órás renderelést újrainditani, mert a 9. órában kifagy... -
-
Baryka007
addikt
válasz
Kalacskepu #66716 üzenetére
Alatta pár hsz el vagy feljebb írtam nem titok... Újonnan volt ára
... Valamikor 4 kilóban mérték az árát...De hardveraprón lecsaptam rá 45k Huf ér... annyit megért.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Aprósólyom #66718 üzenetére
-
Aprósólyom
addikt
válasz
AzŐsgén2 #66715 üzenetére
Új tech, DDR5 ide-oda, sokkal érzékenyebb a 4 modulra, mint az előző DDR variánsok. DDR5 4 modullal, ha megy is, akkor már nem fogja hozni az XMP-t, csak kb. 4800MT/s JEDEC időzítésekkel. Ha játszol is, akkor ezt kerülöd, és #66717 fudi2002 2 modulos ajánlását nem javaslatnak veszed, hanem kötelezőnek.
Ha érdekel, nézd meg a kiszemelt alaplapod Memory QVL listáját és keress rá a 4 modullal működő példányokra: Biztos azt fogod látni, hogy a tényleges sebesség jelentősen alatta lesz a modul névleges sebességéhez képest.
1szó100: DDR5 = 2 modul
#66717 fudi2002: Sry, hogy duplázom,
csak gondoltam, megerősítem, véletlen se csak javaslatnak vegye, aztán bepróbálkozik 4 modullal.
-
-
AzŐsgén2
tag
Sziasztok!
Homályositsatok már föl légyszi... új gépet épitek, ahhoz gyüjtögetem az infókat, és a ramoknál kicsit elakadtam. A tervem egy 850E chipsetes lap, pontos tipus még nem dőlt el, és vagy 9800x3d, vagy 9950x3d proci lesz bele, még ez is alakul, mivel részben melóra is használnám. (főleg vágásra, de sokat játszok is.)
Ami biztos az a RAM, mivel ismerősömtől kapnék féláron egy alig használt DDR 5-ös G.Skill kitet, de az a bajom, hogy az csak 2x16gb, és az néha kevés.Szóval a kérdés az lenne, hogy mi az előnyösebb, ha veszek mellé még egy ilyen 2x16gb-s kitet, vagy inkább vegyek 2x32gb-ot? Ismerősöm azt mondja, meg azt is olvastam guglizás közben, hogy 4db modul nem működik stabilan együtt, ez igaz? Mert akkor mi a fenének vagy 4 aljzat a lapon?
Vagy csak én vagyok helikopter?
Arra még emlékszem hogy régen nagyon leterhelte a 4 modul a vezérlőt, de az vagy 15 éve volt, azóta gondolom csak fejlődött a technológia. (én mondjuk lemaradtam, azért kérdezősködöm itt.)
Szóval hogy is van ez? Neten annyi baromságot találni, hogy már nehéz eldönteni hogy kinek hidjen az ember. -
fudi2002
Topikgazda
válasz
CJ4567 #66712 üzenetére
Kár vele foglalkozni, badarságokat írogat kb minden topikba. Van egy zárt discord PH csoportunk, ott is annyi baromságot hordott össze, hogy a csatorna admin végül kivágta.
Ha itt folytatja, akkor az összes hozzászólását legyalulom, aztán annyi. Még a végén valaki idetévedő elhiszi ezt a sok zagyvaságot amit ír... -
CJ4567
nagyúr
válasz
vezeralmos2 #66710 üzenetére
A 9600X játékokon kívül mindenben elveri az 5800X3D-t, és játékokban is legrosszabb esetben pariban vannak, de többször tartunk már ott, hogy elveri, a jobb IPC + magasabb órajelek + DDR5 miatt. És nézd meg, hogy mennyibe kerül használtan egy 5800X3D, annak az árából majdnem kijön egy 9600X + egy 6000 CL30 vagy 6400 CL32 RAM kit.
És ezen felül AM4-en ha több erő kell valamiért, akkor mit tudsz csinálni?
Nem véletlen adtam el az 5800X3D-m, nagyon jó proci játékra, de az árából kijön egy AM5-ös platform fele. -
fudi2002
Topikgazda
válasz
fudi2002 #66709 üzenetére
vezeralmos2: ezt most itt be is fejezheted, hittérítésed másik topikban lehet folytatni, ez a második figyelmeztetésem!
Ráadásul ilyen baromságokat ne írogass, hogy a ddr5 kevésbé stabil. Az, hogy képtelen vagy beállítani egy konfigot normálisan, azt ne vetítsd ki másokra. -
vezeralmos2
senior tag
válasz
mazsiii92 #66706 üzenetére
Elmondom a véleményem a DDR5-ről, mindenki kezelje semlegesen, ez csak egy nézőpont.
Én a helyedben egy 5800X3D vennék, sokkal olcsóbban és tartósabban jársz. Főleg ha csak játszani kell.A DDR5-nek jelenlegi formájában értelme nem sok van.
Dupla frekvencián működik a DDR4-hez képest, de átlagosan dupla annyi ideig is kell várakoznia a processzornak a memória válaszára, szóval átlagosan ott vagy vele ahol a part szakad, de cserébe kifizettél egy csomó pénzt.
Extrém tuningolással a DDR5 egy kicsit gyorsabb tud lenni ott ahol kihasználásra kerül a magas sávszélesség csőlátással, de átlagosan kevésbé is stabil mint egy minőségi DDR4 kit. Azért emelem ki hogy átlagosan rosszabb, mivel egy drága DDR5 kitet be lehet úgy állítani hogy jól működjön, de ez elég drága, sok időbe kerül és hozzáértést igényel.
A másik probléma, hogy az AM5 sajnos már nem olyan jó minőségű, mint az elődje, több vele a gond, főleg a memóriakezeléssel fordulnak elő problémák. -
mazsiii92
senior tag
válasz
fudi2002 #66707 üzenetére
Na, akkor ennyire értek a RAMokhoz.
Köszi szépen!
A gyári OC-ig érdemes aktiválni? Biztonságos? Illetve ez az megy AM5 konfiggal is vagy ez csak Intel platformon hozható elő?
szerk.: közben megtaláltam, hogy a Patriot Viper Venom AMD EXPO ready.. akkor gondolom már csak egy jó alaplap kell hozzá?! -
mazsiii92
senior tag
válasz
vezeralmos2 #66705 üzenetére
R7-5700x - ről R5-9600x-re. Igazából tudom, hogy jelenleg is mindenre elég amivel játszom.. de előbb v utóbb muszáj lesz meglépnem, aztán gondoltam most eljött az idő.
-
mazsiii92
senior tag
Sziasztok!
Megköszönöm, ha segítenétek. AM4-ről fogok áttérni talán már a jövő héten AM5-re, és így ugye kukáznom kell az alaplap, proci és ram kombót. Lényegében maradnék a középkategóriában, de nyilván az AM5-ös alapok picit jobbá teszik majd a teljesítményt, főleg ha karácsony körül be tudna csatlakozni egy 9070 XT vagy 5070 TI.. de ez a jövő zenéje.
Amit nem értek, és ebben kérném a segítségetek.
A kiszemelt RAM a Patriot 32GB DDR5 6400MHz Kit(2x16GB) Viper Venom CL32. A helyi számítástechnikai üzletben a nagyjából 50 ezres kategóriában két típus van, az egyik 1,1V (48k huf) a másik pedig 1,4V (51k huf). Annyit olvastam, hogy ha húzni (OC) akarnám a RAM-ot, akkor kell az 1,4V.Én az a mindennapi játékos vagyok, aki összeszerelteti az üzlettel a gépet és eladásig vagy takarításig nem is nyúlok hozzá (azért Windows-t tudok telepíteni
), pláne nem fogok csinálni semmilyen hardveren húzást. Ezesetben akkor elég lehet az 1,1V verziós? Vagy van más hátránya akár az alapteljesítményben is, hogy csak 1,1V?
Köszi, ha tudtok segíteni vagy megértetni velem ezt.
-
Baryka007
addikt
válasz
vezeralmos2 #66702 üzenetére
Az a g2 miatt magas... A latency ahhoz képest pont hogy jó.
De jah a djr kitek mentek ddr4 en is 5333 at xmp be
De azok nem tudtak ilyen alacsony időket... Azok cl20-30-30 on mentek... -
vezeralmos2
senior tag
válasz
Baryka007 #66701 üzenetére
Hát ott a latencyn is látszik hogy valami nem tetszik a gépezetnek
Ezek már nagyon brutális OC-k, napi használtra nem való egy sem.
A leggyorsabb XMP kit is ami valaha létezett B-dieból, az 4000c14-es.
Talán a Crucialnak volt valami 5600MHz Max kitje, de én nem tudom hogy azt mivel hajtották meg. -
Baryka007
addikt
válasz
vezeralmos2 #66700 üzenetére
Alderen nekem sem megy a C14 ... De a 4133 C15 az ment...
Illetve G2 ben a 4600 c17 usmus stabil volt...
aztán 4800 c17 en már hibádzott, de benchek lefutottak :'DEz meg a 4133 C15 usmus teszt, ma fogom lenyomni a torkán a többit
Aztán akkor stabil ! A tiéd nem stabilCoffe Lakenél az RTL IOL ott ahol a dram timingokat állítod, ott kell nagyon lemenni és vagy egy menün belül, vagy simán alul. De megfogod találni...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Ha a fejlesztőkön múlik, akkor nem tér vissza a GPU-s PhysX
- sziku69: Szólánc.
- DeFranco: Tanuljunk angolul játékosan! - Duolingo
- Kerékpárosok, bringások ide!
- BestBuy topik
- Hegesztés topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Yettel topik
- Prohardver app (nem hivatalos)
- További aktív témák...
- Corsair VENGEANCE RGB 2x16GB DDR5 6000MHz CL30 - Új, bontatlan - Eladó!
- 2x32GB 6400 MHz DDR5 Corsair Venegeance XMP ready
- Samsung DDR5 SODIMM ram kit 16 GB (2X8GB) 5600 MT/s
- BESZÁMÍTÁS! 32GB ADATA XPG Lancer RGB 7200MHz DDR5 garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16GB) Kingston FURY Beast RGB 6000MHz DDR5 CL30 memória 27% 3 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H87I-PLUS H87 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS ELITE Z790 i7 14700K 64GB DDR5 1TB SSD 7900XTX 24GB be quiet! SB802 1000W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest