- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Magisk
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Yettel topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Három Redmi 15 érkezett a lengyel piacra
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
Hirdetés
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
davian
csendes tag
válasz
#90933760 #47405 üzenetére
Lényegében azért kezdtem el nézeget hogy milyen ez a ram. Mert új gépet szeretnék összerakni. Azon agyalok már egy ideje hogy marad ez a RAM 1600-at csak 1.65v ön tud (2011 ben vettem) és haswell refresh proci. Vagy skylake proci és akkor veszek ddr4-et. Ezt a gépet is 2010 márciusában raktam össze, szóval az újat is jó pár évre tervezem. Ez a nagy dilemmám.
-
MK VII
veterán
válasz
#90933760 #47394 üzenetére
Na igen... Teljesen igazad van..
Egy jó Ivy rendszer is fényévekkel jobb mint a legerősebb 775 quad és még csak nem is drága.
Nekem az Ivy meg a Sandy kimaradt az életemből ezért ajánlottam inkább a Haswell-t.. Meg azért is, mert egy i3 haswell is tökéletesen kihajt egy erős VGA-t, még egy R9 290-et is simán.
Amúgy neki még egy Haswell Pentiumra is érdemesebb átállnia mint egy 775 quadra. -
MK VII
veterán
válasz
#90933760 #47392 üzenetére
"Én a helyedben meg inkább lecserélném az egész gépet."
Ezt írom neki én is már mióta..
Megjegyzésként: Létezik 1333mhz-es ddr2-es ram csak mint már fentebb írtam egy komplett konfig ára egy normális kit.(#47391) Tukolp
Felejtsd el, hogy abba a konfigba GTX960-at teszel.. Kb olyan mintha egy trabantra 18"-os felniket tennél peres gumikkal. Nem fog jobban menni.. Sőt..
Benne áll a pénzed a VGA-ba és a konfigod még ki sem tudja hajtani 40%-ig sem.. Azzal meg nem vagy előrébb..A GTX960 árából inkább rakj össze egy Haswell i3-at aztán később teszel bele egy jobb VGA-t...
Ennyi.. Tovább nem rágom a számat..
Ha hülyeséget akarsz csinálni akkor hajrá.. -
MK VII
veterán
válasz
#90933760 #47372 üzenetére
Valószínűleg feszültség emeléssel vinni a cl8-at. Igen.
(#47371) premierpark
Igen. Mindennapos használatra elegek azok a ramok.(#47370) UFO1
Természetesen nem a mennyiségtől gyorsul a gép.
Viszont az én meglátásom, hogy tényleg egyáltalán nincs már értelme arra a konfigra költeni. -
Vole
aktív tag
válasz
#90933760 #45817 üzenetére
6 X 2gb XMS DDR3.
Holnap nap kozben ugyis dolgom van, kozben futhat a progi amig nem vagyok itthon. Remelem megtalalja a hibat, mert ha nem a RAM, akkor proci vagy alaplap problemam van. Egy vinyot mar kinyirt es a masik is necces, mire visszajon a csere vincsim addigra jo lenne ha kiderulne.
-
Teasüti
nagyúr
-
Teasüti
nagyúr
válasz
#90933760 #45766 üzenetére
Elnézve pár ram-os játéktesztet nemigen van különbség fps-ben a 800 és 1200 mhz között sem. 1-1 fps ide vagy oda. Egyedül a fájlműveleteknél volt szignifikáns különbség (kódolások, tömörítések, stb).
Már az is megfordult a fejemben, hogy megválok a tuningos OCZ-ktől és veszek 800-asból 8 gigát.
Ram-nak szinkronban kellene lennie a FSB-vel?De hisz a 800 mhz-es ram még jó lenne egészen 400-as FSB-ig, nem?
Már nem rémlik hogy megy ez, de tegnap néztem a BIOS-om és nálam az FSB-től függetlenül állítható a ram órajele. Előbbi nálam 345 mhz, utóbbiak meg 1151 mhz-en mennek, bárhogy számolom ezek nem osztói egymásnak. Ez talán baj?
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
#90933760 #41398 üzenetére
OCZ-vel esélytelen a CL6. Redline képes csak erre. A CL6 1600-on iszonyatosan szűk időzítés és nagyon-nagyon kevés chip képes stabil maradni, amihez rááadsul olyan vezérlő is kell ami nagyon jó.
Megfutja-e? Tuningra soha nincs garancia, még akkor sem ha pretested cuccot veszel. Lehet az adott lapban/vezérlővel tudja de lehet a tiéddel meg nem, mert nincs két egyforma memvezérlő tuning szempontjából.
mod:
kalozhun100: Memória késleltetésről: [link]
1600-as CL8 vagy CL9-es bőven megteszi egy játékos gépbe.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
#90933760 #41395 üzenetére
Aprón volt kint nem rég Mushkin Redline 1600 CL7 meg Mushkin Blackline 1600 CL7 is. Szóval nem lehetetlen csak marha nehéz.
A memvezérlőn múlik, de nem hiszem, hogy baja lenne vele, még nem hallottam ilyen problémáról. Ezek szabványokra épülnek, igazából elég ritka az inkompatibilitás, főleg akkor szokott előfordulni ha nem egyezőek a modulok de a modern memvezérlők már erre sem háklisok igazából.
AMD bírja a magas feszültségű ramokat de az 1,9V már ott is felső határ. 1,8V az ajánlott max fesz 24/7-re az 1,9V még belefér, mert úgy is dropol a lap valamennyit általában (laptól függ mennyit).
Az X58-as lapokhoz vannak ezek a kit-ek alapvetően. Nagyon brutális teljesítményük van tekintve, hogy 192 bit-es memvezérlője van (tudom miről beszélek nekem is 3x2GB 1600 CL8-as Dominator megy az i7 920-am mellett). Esetleg kereshetsz még OCZ Platinumot használtan, abból is van 1,65V-os CL7-es. Volt olyanom is, nagyon megy az is de iszonyatosan melegszik, a rajta lévő XTC borda kb semit nem ér és már nem nagyon van benne tuning tartalék, kiélezett ram nagyon.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
#90933760 #41393 üzenetére
Vannak. Mushkin Redline-ból van gyárilag 1600 CL6-os ami 1,65V-on tudja. Ritka és drága ram, cserébe kvázi a leggyorsabb ami a piacon van.
Ugyan úgy van Redline-ból 1600 CL7-es ami viszont 1,5V-on tudja...mod:
Egyik fórumtársank van 1,65V-os 1600 CL7-es Redline-ja, neki 1,65V-on megy 1600 CL6-ban egy i7 mellett. Bitang jó ram.
-
válasz
#90933760 #37659 üzenetére
A BIOS azért visít, mert a DDR2 modulok alapfesze 1.8V, tehát a 2.4V-t erős feszemelésként értelmezi. Ha azonban a gyártó szerint ez a modul alapfesze, akkor ennyit kell nekik adni, hiszen ekkor garantált a stabil működés. Esetleg kipróbálhatod, hogy AUTO VDimm-en, by SPD-n hajtva mennyit ad a lap a moduloknak. Ha manuálisan állítod be a RAM-ok feszültségét, akkor szerintem a gyárilag megadott alsó értéken kezdd el a próbálkozást, vagyis 2.2V-n. Futtass pár tesztet (Memtest, esetleg vmi benchamrk), hogy megnézd, stabil-e. Ha nem, akkor emelheted apránként a feszt (2.4V-ig), amíg megtalálod a stabil beállítást. Ha 1066 MHz helyett alacsonyabb órajelen futtatnád a modulokat, változatlan késleltetési értékek mellett, akkor természetesen alacsonyabb feszt fognak kérni.
-
-
törölt tag
válasz
#90933760 #37067 üzenetére
Nem, órajelfüggő a belőle származó tényleges ciklusidő. A vinyós párhuzam meg rossz. Hosszú ideje a vinyók képzik minden egyes PC-ben a szűk keresztmetszetet, ergo ott látványos a váltás SSD-re. A memória már nagyon rég óta nem szűk keresztmetszet, ez már az SDR -> DDR váltáskor is kiderült. Csak akkor lesz elégtelen a memóriasávszél ha az adott architektúra nem éppen kiegyensúlyozott (lásd NetBurst), vagy egy nagy adatigényű alrendszer kerül a központi tokba (lásd Llano). Előbbi esetben semmi sem elég, utóbbiban elég hamar elérünk a határig, ahol már szintén nem számít (Llano esetén ez 1800MHz körül van).
A teljes késleltetés meg megint nem sokat számít. Ha egy tesztet megnézel K7 és K8 között, azt fogod látni (ha mértek ilyet az adott tesztben), hogy azonos valós teljesítmény mellett a K7-nek ~2x-es a memóriakésleltetése. Valós tesztekben (azaz mindennapi használatban) számít akkor? A válasz egyszerű: nem! Az oka egyszerű: a memória nem szűk keresztmetszet. Hiába gyorsítod, nem fogod észrevenni a rendszer teljesítményén.
Miért lett volna szép? Mert kellett volna hozzá kb 12-16 rétegű PCB, és még a legegyszerűbb lap is 40-50k-ba került volna? Előnye mi lett volna ezzel szemben? Kb semmi. Az FSB akkor is egy konkurens busz maradt volna, amire egyszerre csak egy valami írhat, szóval ha valami más is akar a processzorral kommunikálni (márpedig akar), akkor a memória továbbra is várni kényszerül. Hiába a széles busz, ami csak és kizárólag egyetlen rendszer számára optimális, a késleltetés akkor is megmarad ugyan akkorának. Ráadásul mint tudjuk, a memóriaalrendszer sebessége nem is kritikus, szóval feleslegesen tapsoltunk el egy halom erőforrást, lényegében a semmire.
Ha azt akarod elérni, hogy a memória fizikálisan, logikailag és időben is közelebb kerüljön a feldolgozó egységekhez, akkor egy megoldás áll rendelkezésedre: a memóriabuszt le kell választanod a rendszerbuszról. Ennek megvan az az előnye is, hogy így a rendszerbusz sokkal egyszerűbb lehet, nem kell feleslegesen gyorsnak sem lennie. (A 2x128 bites FSB és a 2x16 bites HT + különálló 2x64 bites memóriabusz versenyéből minden szempontból az utóbbi kerülne ki győztesen.)
-
-
borisz1994
csendes tag
-
törölt tag
válasz
#90933760 #36777 üzenetére
Megvagyok vele. A képkockasebesség nem esett, 17-22-28 volt végig, nem épp játékbarát. Kivettem 1 Giga ramot és ugyanez volt. Nem is ezzel van a baj, hanem, hogy ahogy megyek előre beakad a játék, miközben swapol. Nos ez jelen van 3 és 2 Giga mellett is ugyanannyi mértékben, szóval ez se lett rosszabb. Ez jó hír.
-
Colos1
őstag
válasz
#90933760 #36757 üzenetére
Az SPD -t néztem, abban 1,5 V -ot ír. A Kingston honlapjáról letöltött speckóknál is ennyi. Azért néztem, hogy miért teszi ez 1,6 V -ra
Amúgy nem a többletfogyasztás zavar, hanem az elégett memóriamodulok
De ha biztonságos egy hűtés nélküli RAM -nak az 1,6 V, akkor hagyhatom autón is.
Épp az volt a gondom, hogy a Mugen 3 ventijét feljebb kell majd tennem, hogy beférjenek alá a modulok. De az meg azért van lejjebb mint a borda, mert az alatt elfújva gondoskodik arról, hogy a CPU-VRM ne váljon hamuvá. Ezek a modulok azonban tökéletesen beférnek alá, így a VRM hűtésem is megmaradt
De nem esett le, hogy pont ezért ilyen -
mirci18
addikt
válasz
#90933760 #36662 üzenetére
Köszi a választ
az az igazság hogy ez a gép egyenlőre elég.Netes videók szépen mennek rajta meg vagyok vele elégedve.
Sok pénzem nincs így egyenlőre így marad a gépem.
Másrészt ebben a gépben amit már lehetett kicseréltem.
A gépet megvettem kompletten majd kicseréltem a tápot utána a memóriát és a videókártyát.
Majd megint memóriát cseréltem és megint videókártyát vagyis már elég volt a toldozgatásból.
Most van a gépben egy 512 mb-os videókártya 3ghz-es proci 2 gb ram így ezzel megpróbálkozok a windows 7-el holnap meglátjuk. -
-
törölt tag
válasz
#90933760 #36461 üzenetére
Most 3 Giga ramom van négy modullal (és az északi híd megfekszik, antituning), ezért két modult akarnék (mert azzal repeszt), de ha nincs 2x2 Gigás kit akkor csak 2 Gigám lenne összesen (1x1), ami pedig eléggé sovány. Semmi értelme felrántani a procit meg a ramokat, ha a rengeteg swapolás miatt ugyanúgy akad a játék (pl Stalker).
Tudom, játékra egy 10 éves konfig eléggé durva. Tehát akkor marad így, ahogy eddig. Pedig reménykedtem kicsit.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 2600 / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 512 SSD
- Huawei MatePad Pro / Wi-fi/ 12 RAM 512GB / 12Hó Garancia
- Referencia Weboldallal Világítós bill+laptop bill magyarítás. Rania 3M -is! Touchpadok is.Posta ok
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest