- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Hammer 6 LTE - ne butáskodj!
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zanik
addikt
válasz
MK VII #49768 üzenetére
Köszi a tippeket!
Mindenképpen lecsekkolom a verziószámokat. Illetve letesztelem külön-külön is a két memóriapárost, hátha az új nem okés.
Viszont közben más hibaüzenetek is jöttek, és most már annyira nem egyértelmű hogy a memóriák okozzák-e a gondokat. Videókártya driver ill. energiagazdálkodással kapcsolatos hibaüzenetet is kaptam BSOD alatt. A memóriabővítéssel párhuzamosan videókártya-csere is történt a gépben, és a régi driver eltávolítása után DDU-t is használtam. Lehet amiatt zakkant meg a Windows, szóval még egy Windows újratelepítés is szóbajöhet. Mindenesetre szeretnék kizárni minden eshetőséget és kideríteni, hogy mi okozza valójában a gondokat.
Ha mégis memóriagond, akkor jelzek, mi lett a megoldás.
Mégegyszer köszi.
-
AXisBOLD
addikt
válasz
MK VII #49764 üzenetére
Nem hagyott nyugodni a dolog így megnéztem, mind a kettő két oldalas egyébként, de ez még nem jelenti azt hogy dual is:
külsőleg, volt, késletetés, stepping, MHz, stb., ugyan olyan ramokról beszélünk, ahogy írtam csak a verzió szám tér el.
most vagy rosszul érzékeli a CPU-Z vagy no comment Corsair....
-
AXisBOLD
addikt
-
-
AXisBOLD
addikt
válasz
MK VII #49756 üzenetére
Ez érdekes, mind a 4 modul ugyan az és egyiknél dual másiknál single a rank...
Ha 1A-2A-3A-1B tehát mind a 4 modul bent van is tripre channelt ír. Erre írtad, hogy ha elfogy a 12GB vált single channelre?
Ha igen akkor használom inkább így --> 1A-2A-1B-2B --> dual channel.
Nagy különbség van egyébként dual vs, triple között?
-
AXisBOLD
addikt
válasz
MK VII #49751 üzenetére
BIOS-ban sajnos nincs semmi ilyen beállítási lehetőség.
CPU-Z / SPD / Rakns:
1A-2A-1B-2B --> single és dual is van a slotoknál1A-2A-3A --> single és dual is van a slotoknál
1A-2A-3A-1B --> single és dual is van a slotoknál
De a Memory fülnél kiírja hogy dual vagy triple azzal megegyezően ahogy beleteszem a modulokat.
Ez a "ranks" a valós adatot írja ki, tényleg nézni kell?
-
AXisBOLD
addikt
válasz
MK VII #49744 üzenetére
Szia,
köszi.
1-2-3-4 slot alatt 1A-1B-2A-2B -t érted?
lap manualja egyébként azt írja, hogy fel kell tölteni a DIMM*A-t és utána a B-t, máskülönben nem bootol be
ami mondjuk meg nem igaz, mert elindult így (1A-1B-2A-2B)...biost majd még megnézem.
Win alatt van arra app, hogy megmutassa milyen channel-ben mennek? SIW-ben nem látom vagy nem találom
szerk.: aha, CPU-Z, Memory-nál dual channelt ír, SPD-nél Ranks alatt slot 1-3 single, slot 2-4 dual
most hogy van akkor?
-
1m1s
tag
válasz
MK VII #49744 üzenetére
Hali!
Köszi a segítséget, viszont láttam hogy 1600mhz-es memóriát ajánlottál.Bios-ban megnéztem hogy jól emlékszem e és ennél feljebb nem tudom állítani a frekvenciát.
Haver is azt mondja hogy 1600mhz-esnek kell lennie a memóriámnak.Akkor most hol lehet a hiba?(Bocsánat a kép minőségéért.)
-
winters123
tag
válasz
MK VII #49737 üzenetére
Szia!
Köszi a választ.
Z68-as alaplapom van (Gigabyte Z68-UD3H-B3).
Elvileg 2133-at is vinnie kéne (ezért is mertem 1866-ot venni), de amikor betettem a RAM-ot, és az XMP-t is rátettem, akkor rögtön azzal fogadott a gép, hogy "The system has experienced boot failures because of overclocking or changes in voltage. Latest settings in BIOS may not coincide with current H/W states". Majd magától visszaállította magát 1600-ra. Próbáltam manuálisan beállítani mindent, de azt sem szerette.Próbáltam utána olvasni, és azt láttam, hogy valószínűleg a CPU lehetett az oka, mert az nem képes 1600-nál nagyobbat kezelni alapból. Overclockolni persze lehetne, csak az enyém meg pont nem olyan (non K-s).
De akkor lehet, hogy mégsem a CPU a gond?
A RAM egyébként egy Klevv Neo Creative 2x8 GB 1.5v-os DDR3 1866 MHz-es memória.
-
morfondőr
addikt
válasz
MK VII #49732 üzenetére
Köszi a választ!
Éjjel több, mint 8 órát ment a memtest, hiba nélkül, reggel kikapcsoltam a gépet, majd később vissza és nem indult el a windows, többször újra kellett indítani, mire észhez tért. Ha a memtest nem ad hibát, akkor kizárható a ramhiba? Mióta tegnap betettem az új ramokat furcsaságokat produkál a gép. Lehet csak véletlen egybeesés és más gondom van? -
Departed
őstag
válasz
MK VII #49732 üzenetére
Hát köszi, azt hittem ez nem rakétatudomány a 21-edik században hogy ha van 4 slot akkor azt lehessen is használni normálisan.
Furcsa csak az volt hogy 8GB szépen látszik mindenhol, mégis 4GB használaton túlhaladva körül jött néha az üzenet hogy "elfogy a memória zárj be ezt meg azt". Szóval hogy ez a probléma így jelenik meg, nem pedig mondjuk átállna 1333-ra aztán kész.
-
kupecke
csendes tag
-
kupecke
csendes tag
válasz
MK VII #49700 üzenetére
Köszönöm a segítséget!
Az ASROCK FM2A88X EXTREME6+ alaplap angol nyelvű leírása már optimistábbnak tűnik (sajnos nem tudok angolul), a memóriánál többek között ezt írja: "...Supports DDR3 2600+(OC)/2400(OC)/2133(OC)/1866/...non-ECC...DDR3 2600+ is only supported with two DIMMs...".
Ez az alaplap bő 3 éves konstrukció, akkor még 2600 MHz lehetett a plafon?
Én 2 db 8 GB-os 2400 MHz-esként forgalmazott modulra gondoltam, ez még emberi áron beszerezhetőnek tűnik.
4 egyforma 8 GB-os ECC RAM meg sem kottyant neki, a "non-ECC" megfogalmazásból arra következtessek, hogy ilyenkor az ECC funkció nem működik? -
Icewind
aktív tag
válasz
MK VII #49702 üzenetére
azt hiszem akkor megpróbálkozok egy 3000-3200mhz körüli memóval...
van valami különbség hogy 2x vagy 4x bontva kiadás válasszak, jobb valamiért?
ramokból a gskill lett szimpatikus, a TridentZ vagy a RipjawsV - elvileg a Trident a "prémiumabb" bár a specifikációk ugyanazok... valahol azt olvastam csak a hűtőborda a különbség. -
Icewind
aktív tag
válasz
MK VII #49700 üzenetére
köszi a választ!
utánaolvasva az xmp-nek nyugtató hogy még az intel honlapján is fentvan... de az kevésbé hogy fórumokba azt is irják, hogy "though it does not guarantee stability"... sosem tunningoltam szal nem vagyok túl jártas a témában, elgondolkodtató hogy megéri-e egyáltalán 2133nál magasabb ramot venni bár azért 1000mhz jelentős különbségnek tűnik... tulajdonképp nem is értem hova gyártják őket ha csak ilyen "specko" módon lehet használni, ennyire le lennének maradva a processzorok? esetleg egy 2800mhz ram megbízhatóbb lenne, vagy 2133 fölött már mindegy, az extrém túlhajtást leszámítva?
ritkán veszek új gépet, hosszútávú stabil rendszert szeretnék, ezért nem szívesen kísérleteznék, de ugyanezen hosszútáv miatt lenne érdemes az erősebb ram... -
Törzsúr
senior tag
válasz
MK VII #49671 üzenetére
"(#49670) roedie
Helló.
Külön külön kitben természetesen működhet a dual-chanel. Egyes, hármas slotba a 2x8GB-ot tedd, kettes, négyes slotba pedig a 2x4GB-ot. Már csak az lesz még a kérdés, hogy a processzorod is akarja-e mind a négy modult. Mostanában sok a 4 modullal a probléma. Egyre többet lehet olvasni a ramos topikokban."Köszönöm a választ!
-
NandorHUN
addikt
válasz
MK VII #49241 üzenetére
Egyik sem, ASUS P8Z77-M PRO -m van.
Ezek szerint mindegy, hogy 2 feketébe vagy 2 kékbe teszem be?
-
Juhgee
újonc
válasz
MK VII #49164 üzenetére
Eredetileg 1db Crucial 4GB 1333 DDR3 volt benne, később ezt a RAMot áttettem egy másik gépbe, helyére 2db Kingmax 2GB DDR3 1333 került. Nem nagyon értek a RAMokhoz, ezért körbekérdeztem, hogy van-e különbség az 1333 és az 1600 között, azt mondták ehhez az alaplaphoz jó az 1600 is, bár hogy fölösleges mert úgy sem használja ki a teljeset belőle, ezért vettem ilyet, mert hogy eredetileg is ilyen márkájú volt benne. A beállításával se nagyon vagyok tisztában, hogy hol, ill. mit. ( V02.61 (C) 1985-2009 American Megatrends Inc.)
-
-
Fecus11
tag
válasz
MK VII #49090 üzenetére
DESCRIPTION
Kingston’s KHX8500D2K2/2GN is a kit of two 128M x 64-bit
1GB (1024MB) DDR2-1066 CL5 SDRAM (Synchronous
DRAM) “NVIDIA SLI-Ready” memory modules, based on
sixteen 64M x 8-bit DDR2 FBGA components per module.
Total kit capacity is 2GB (2048MB). Each module pair has
been tested to run at DDR2-1066MHz at a latency timing
of 5-5-5-15 at 2.2V. The SPD is programmed to JEDEC
standard latency 800Mhz timing of 5-5-5-18 at 1.8V. Each
240-pin DIMM uses gold contact fingers and requires +1.8V.
The electrical and mechanical specifications are as follows:
SPECIFICATIONS
Clock Cycle Time (tCK) CL=5 2.5ns (min.) / 8ns (max.)
Row Cycle Time (tRC) 51.5ns (min.)
Refresh to Active/Refresh 105ns
Command Time (tRFC)
Row Active Time (tRAS) 39ns (min.) / 70,000ns (max.)
Single Power Supply of +1.8V (+/- .1V)
Power 2.025 W (operating per module)
UL Rating 94 V - 0
Operating Temperature 0° C to 55° C
Storage Temperature -55° C to +125° C
FEATURES
• Power supply : Vdd: 1.8V ± 0.1V, Vddq: 1.8V ± 0.1V
• Double-data-rate architecture; two data transfers per
clock cycle
• Bidirectional data strobe(DQS)
• Differential clock inputs(CK and CK)
• DLL aligns DQ and DQS transition with CK transition
• Programmable Read latency 5 (clock)
• Burst Length: 4, 8 (Interleave/nibble sequential)
• Programmable Burst type (sequential & interleave)
• Timing Reference: 5-5-5-18 at +1.8V / 5-5-5-15 at +2.2V
• Edge aligned data output, center aligned data input
• Auto & Self refresh, 7.8us refresh interval (8K/64ms refresh)
• Serial presence detect with EEPROM
• High Performance Heat Spreader
• PCB : Height 1.180” (30.00mm), double sided component ezt a ramot belerakhatom a gépembe?működni fog? -
heindrich95
csendes tag
válasz
MK VII #49102 üzenetére
Azzal én tisztába vagyok tudok biost frissíteni csak ha nem megy együtt a processzorral se akkor cumi van 1 hetet leszek otthon én nem tudok processzorért ramért szaladgálni, hogy lefrissítsem a biost
Végül rászánom magam most 3-4 ezer forinttal többért kit-ben találtam 2400mhz-s kingston ramot 2x8gb, úgy hiszem ez lesz az arany középút.
[link] -
energy4ever
addikt
válasz
MK VII #49004 üzenetére
Asrock Z87A ITX alaplap, elvileg kezeli 3200MHZ-ig.
Intel I5 4670K 4.4GHZ-n.
R9 390X VGA.Ideozitesre mennyire kell figyelni? 2400Mhz-n eszreveheto a CL9, Cl10, illetve a CL11 kozti elteres?
Ha mar lecserelem, akkor 2x4-rol valltanek 2x8Gb-ra. Olyan ram kellene nekem, amin a borda lehet uber magas is akar, de vastag ne legyen(beleerne a proci hutobe).
Ezeket a magas orajelu memoriakat mennyire kell huteni? Nagy a forrosag a kis itx gepemben. Az alaplapom hatulja 56 fokig felmelegszik, proci 80 fok, vga szinten 80 fok.
"Ekkora különbségnél már alapvetően, direktebben hat a gép." Szoval a win is gyorsabb lesz akar?
-
erer1000
őstag
válasz
MK VII #48942 üzenetére
nem emlékszem hány évvel ezelőtt is volt már hasonló áron a ddr3.
július eleje közepe van kitűzve gép korszerűsítésre, (processzor + ram).
addig nem biztos hogy nagyon szóba jöhet. majd kiderül hogy vajon addig kibírja az a fránya árfolyam hogy 10k legyen a 8GB ram
de komoly azért hogy most 8GB annyi mint tavaly pont ilyenkor a 4GB
tavaly DDR3 ra való atallaskor egy helyi, szimpatikus gépes boltba vettem 4GB 1600-os kingstont. 9320
pontosan 10 nap múlva vettem megint egyet, 9250ft maradt pénz így egy kis froccsre -
TeebyKay
őstag
válasz
MK VII #48920 üzenetére
Sajnos nem úgy néz ki... Reggeli gép indítás, power gomb be, gép elindul, leáll, elindul, leáll 3 másodperces loopban kb. Leállítom kézzel, ram kivesz, visszarak, gép elindul, de már a töltőképernyő és a bios se jön be csak a feketeség. Ram ki, régi ram vissza (háleég, hogy nem vették meg), a gép tökéletesen működik.
-
SirKero
őstag
válasz
MK VII #48904 üzenetére
Természetesen ezt én is tudom, hogy a memóriát nem lehet javítani szerintem is az történt,hogy egyszerűen el felejtkeztek az egészről és amikor rájut lett telefonálva gyorsan futtattak egy memtest86. tesztet és mivel az nem jelez hibát büszkén kijelentették,hogy megjavították. Ettől függetlenül kíváncsi vagyok, hogy valóban tudnak-e adni javításról valami jegyzőkönyvet vagy most már az lesz a kifogás hogy a nagyker visszamenőlegesen nem ad.
Nem friss vásárlás nem konkrétan az enyém és sajnos a fiam meg csak tologatta a dolgot ( megpróbálta eladni hátha valakinél működik de mindig vissza hozták ) de még sok garancia van rá. -
berochh
csendes tag
válasz
MK VII #48882 üzenetére
igen felcserélve is probáltam és mind2 ram jó és ha rossz slotba teszek ramot nem jó nincs kép tisztitással majd probálkozok bár nem voltak porosak elsőnek 2x4 gb 1600mhz -es kingston volt benne aztán most meg 2x2 gb 1333mhz es kingston-t akartam és ezek kit-be vannak jah és vissza raktam a 2x4 gb ot de azzal se ment már most 1db 4gb os van bal oldalt aztán majd megprobálom még
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Nintendo Switch 2
- Crypto Trade
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Számtech boltosok memoárjai, azaz amikor kiborulunk...
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- PlayStation 5
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkBook 14s Yoga - i5-1135G7 I 16GB I 256SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Gari
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Exkluzív AMD Ryzen 7 Setup - Nem csak vásárolhatod, bérelheted is! Kamatmentes rèszletre is!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Epson Workforce DS-530II Dokumentum szkenner
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest