- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Netfone
- Mobil flották
- Fotók, videók mobillal
- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
FehérHolló
veterán
válasz
#65675776 #8366 üzenetére
Látod, senki nem tudja elolvasni és értelmezni, amit írsz, vagy linkelsz...
Szélmalomharc.spyduck: Egy keresztkérdés: Ha az idézett cikk alapján csak 32bites a címbusz, akkor a Windows Server 2003 vagy 2008 32bites verziója hogy tud 64GB-ot kezelni?
(Megfejtés: a címbusz nem 32bites. A 32bit nem a memóriacímre utal a prociknál és az oprendszernél.) -
Jazz
veterán
válasz
#65675776 #8353 üzenetére
Szépen megfogalmaztad.
Rá is köpök az IC-re.
Akkor everest is azt igazolja amit te mondtál.
Most vehetem párban. Épp az előbb győztem meg magam hogy csak azért se....
Más kérdés bár nem egészen ide tartozik. Valaki mondta hogy PRescott csak 533-ig támogat mem frekit. Igaz ez???
Úgy terveztem hogy P4 530 Prescott (adataimnál) -omat 240alap frekire húzva (240x15=3.6), és 2:1 aszinkron memó hajtásban 1066-os memókat tudok kihajtani (240x2x2)=960Mhz-en.De valaki azt mondta hogy 533-ig vagy 800ig támogat mem frekit. Hogy is van ez?
köszi! -
Samat
csendes tag
válasz
#65675776 #7905 üzenetére
Szia,
Köszi a segítséget, megvan hogyan lehet gyorsabb.
"A processzor felől érkező frekvencia úgy aránylik a memóriák kezelési frekvenciájához, mint 2:3, 4:3 stb. Természetesen, ha nem 1:1 es beállítást használunk, akkor nagy terhelést rovunk a memóriavezérlőre, hiszen a memória vezérlése mellett egy időben a sebességek szinkronizálását is végre kell hajania. Ezért ha módunk van rá, mindig szinkron beállítást használjunk. Az esetek 90%-ában ilyenkor a legnagyobb a teljesítmény."
http://prohardver.hu/muvelet/hsz/uj.php?thrid=513758&rtoid=7905Átállítottam 1:1 -re , és 22 fps-em van WoW-ban
.
További kellemes ünnepeket mindenkinek!
S
-
Samat
csendes tag
válasz
#65675776 #7905 üzenetére
Aida32 vel mértem, lehet az ugyanaz. Egyetlen 512-es RAMmal az 1.7 GHz es P4 es alá rakta be, 1,5 gigával az SDRAM ok alá
.
Az tűnt fel, h. 10 fps az kevés egy ilyen gépen WoW ban sztem, szaggatósnak érzik.
P4 prescott 2,4 GHz felhúzva 2,66 ra, másfél giga ram, ati 9250 128 MB RAM 64 bit. Ezzel hogyan lesz 10 fps -es? Simán? Grafikát, látótávolságot már levettem. Ezek után a RAM ra gyanakodtam. -
-
Hoffer
őstag
válasz
#65675776 #7833 üzenetére
Nyugi nem össze vissza vannak beállítva, és csak a látvány miatt van belőlük ennyi!!
De amugy amikor tesztelték ezeket a ramokat nem volt probléma h 2.2v-nál ennyire melegednek?? Vagy miért lehet ez a nagyfokú melegedés?? Vagy lehet h ez ezeknél nem is magas hanem alapból ilyennek kéne lenniük és nem lesz semmi bajuk?? -
Pubszon
veterán
-
Rover623
félisten
válasz
#65675776 #7654 üzenetére
Ne köszönd...
Leszedem, mert vhol, vmikor az oldalak mozgatása során elveszett a vége...én meg nem írom meg még egyszer...Akit mégis érdekel a dolog, a DDR2 nélküli változat egy másolatát megtalálja itt...
Vagy itt...úgy látom, van aki már annyira beleélte magát a dologba, hogy a sajátjának tekinti...
-
Chaser
legenda
válasz
#65675776 #7607 üzenetére
Megkövetem magam, de ha hülyeséget írok, legalább javítsd is
szerk: #7614 nagash: ugorj be ide, ha nem is a fentebb említett ok miatt, de nálad gyárilag annyi az órajel, tán a feles szorzó miatt..de nem akarok már hülyeséget mondani, rég volt AMD-m
szerk2: az biztos, hogy csak tuninggal tudod fentebb vinni
-
FLeMiNG
tag
válasz
#65675776 #7587 üzenetére
Tehát lehet, hogy a passzív hűtéses vga kártya bordája, a chipset pordája, a ram, és a processzor fűt annyira, hogy a ventillátorok nem tudják átszellőztetni / annyira szar a ház, vagy az alaplap kialakítása, hogy ha az ember véletlenül egy passzív hűtésű vga kártyát tesz be, túl közel leszneka cuccok egymáshoz és túlmelegszik az alaplap?
És ez produkálhatja a fent leít problémákat? Ramteszt behalás; ház oldala fennvan, 5-10 perc után fagyás... ? -
oliba
őstag
válasz
#65675776 #7438 üzenetére
Jó, mert eddig voltam 2-2-2-2-n aztán visszavettem a feszt, mert nem akarom, hogy baja legyen szegény bordátlan ramomnak, aztán adtam nekik 2-3-3-3at, majd eszembe jutott amit írtak, hogy az a bizonyos "vége" gáz lehet. Eszembejuttott még pár OCZ ram is régről, ahol voltak ilyen órajelek asszem, hogy 2-3-2-5, így arra következtettem, hogy a "hátsó kettőt" kell "összeadni" és akkor azt kell beállítani.
Mindenesetre látom, hogy 5 vagy 6 jó beállítás, de nem teszem 5-re, mert esetleg többet ront az, mint amennyit javít, márha azt a igenminimális tesztprogramokban is alig fellelhető gyorsulst veszem. Így esetleg többetlassít, mint gyorsít.Bocsánat az ennyire fapados szókincsért, de nem ismerem a szakkifejezéseket ramos témában, de legalább meg tudtam értetni magam
Köszi a segítséget!
-
Ősember
őstag
válasz
#65675776 #7360 üzenetére
a swappingolás részhez, ha értesz akkor válaszold meg magad...
ezt irtam " ugy kell elképzelni, hogy 2x1gb-hoz képest dupla annyi csatornát kell lekezelnie az alaplapi chipsetnek" gondoltam azért irom ilyen példával, hogy egyszerü legyen megérteni. tudom, hogy nem létezik quad channel meg egyéb és a 4 modul is dualban fog menni. lehet nem volt elég egyértelmü, de erre gondoltam és ezt te is nagyon jol tudod
jo igen, a melegedés résznél belátom nem volt szerencsés még egy mellékmondatot belevinni, de akkor sem kellene igy nekem esni... elkurtam, kész, cask nem értem ha itt valaki a másik mondandojában valami hibát lát miért esik egyböl neki, ahelyett, hogy finoman rámutatna? -
viktor82
őstag
válasz
#65675776 #7128 üzenetére
Szevasztok.Azt szeretném megtudni,hogy igaz-e az a feltevés,hogy 2x1gb ram mellé ha párositasz még 2x1 gb-t akkor a sebesség leesik 800mhz-s ramokról van szó,csak azért érdekelne mert van nekem 2x1gb OZC platinum ramjaim és szeretnék mellé venni még 2x1gb-t!Csak igy nemtudom megéri-e!Segitséget köszönöm!
-
DeadMeat
nagyúr
válasz
#65675776 #7084 üzenetére
Jolvan jolvan.En kerek elnezest.Csak okoskodok itten foloslegesen ugy latom.En csak arra akartam ravilagitani,hogy nem feltetlen a termek a szar,ha a user nem nez utana a dolgoknak.
De igazatok van,a kingmax szar senki ne vegyen ilyet,mert szar. (hmm ezt ugy konkretan nem neked szantam)
-
ktomek
aktív tag
válasz
#65675776 #6828 üzenetére
Próbáltam már mindent 1.9V alaptól 2.25V-ig 0.05V-os lépésekben.
Az imént újabb dologra derült fény, amit ciki, de még nem próbáltam. Nevezetesen, hogy nem osztom vissza a memóriát, hanem csak a HT-t veszem vissza 800ra, a memeket hagyom 1:2 (azaz 800), és emelem az fsb-t. Most működik a 215MHz, ami vicces, de áttörésnek számít.
Ja, az időzítések manual 5-5-5-18, a mem fesz 2.2V...
De akkor sincs rendben, hogy ugyanilyen időzítéssel nem megy kevesebb MHz-en a RAM!?!? -
ktomek
aktív tag
válasz
#65675776 #6815 üzenetére
daa-raa:
Nemnem. Értem, hogy mire gondolsz, de:
a biosban amikor cpu fsb freq / ddr freq = 1:2 akkor 200:400MHz-et generál , mivel ddr2 ramról van szó, így 800MHz-en fut (ezt rögtön ki is írja a bios...szóval, ahogy állítom a cpu fsb-t, egyből kalkulál) Tehát amikor az 1:1.6 -os arányt választom, így 200:333MHz, azaz 666-on fog menni a mem.
Ezért, amikor az 1:1-et állítom, értelem szerűen 400-on fog futni, az amúgy 800ra képes ddr2 modul.Szóval így igazad van "1:2 < 1:1.6 < 1:1" , de ez a dolog inkább ilyen 1x = 2y ; 1x = 1,6y ; 1x = 1y
-
macskajancsi
aktív tag
válasz
#65675776 #6699 üzenetére
a feszt megemeltem 2.1Vra, az idoziteseket mar beallitottam kezzel 5-5-5-18ra, autobol valtva ezt dobta kapasbol. igy ugy tunik ment rendesen, legalabbi 1 ora alatt nem volt error. megnezem majd az 5-5-5-15 -t is, ha ujra lesz mibe raknom a ramokat.
most valtok epp alaplapot.
koszi mindenkinek az okitast!!!
minel butabbnak nezek ki, annal tobbet tanulok....
-
kem
addikt
válasz
#65675776 #6527 üzenetére
Én ezt Flesstől idéztem egy PH cikkből.
Épp olvasgattam ma, és beírtam ide, mert sokan veszekszenek, hogy mi mennyit tud kezelni. -
Larry303
addikt
-
04ahgy
nagyúr
válasz
#65675776 #5888 üzenetére
Akkor folytatom a gondolatmenetet: adott két CPU, két Athlon 64 X2 4200+, melyek közül az egyik 939-es, a másik AM2-es. Mikor kiszámolom a visszaosztott memóriára vonatkozó osztót, hogy a tuningolt órajellel visszaszorozhassam, akkor ugyanúgy pl. 14-et kapok, ha DDR400-ról DDR333-ra, illetve DDR2-800-ról DDR2-667-re osztok vissza, vagy a második RAM-CPU páros esetében ez 14 helyett 7?
HGyu
-
ngdr88
tag
válasz
#65675776 #5880 üzenetére
De nonameről beszélek, vagy sok helyen "márkás" vagy "brand"-nak nevezik.
Volt egy samsung chipes ramom, (sztem azse eredeti), tönkrement hamar, garba cserélték és egy Samsung TCCC chipes ramot kaptam, de semmi márkajlezés vagy ilyesmi, csak egy matrica amire az van írva, hogy elvesz a garancia ha cimke sérül, meg egy olyan amin az van h 512MB PC3200 DDR 400Mhz varranty void... meg vonalkód.
Akkor ez valószínű egy noname Samsung chipekkel szerelve??
-
Szabesz
őstag
válasz
#65675776 #5771 üzenetére
Nos, most perpill ott tartok:
1. Mindegyik modul egyedül hiba nélkül megy.
2. Ha ketten vannak se kép se hang. Csak egy CMOS reset után, de meghülyül a BIOS és nem képes bootolni, miután beállítom a biost, szintén se kép se hang.
3. Ha hárman vannak, és engedélyezve van a S/W Memory Hole Remapping és Bottom of 32-bit [31 : 24] IO B0-án van akkor a BIOS felismer minden egyes bitet, de az XP csak 2,5Gb-ot lát. Ráadásul a lap ilyenkor valamiért csak DDR333-on hajtja őket.
4. Még nem értem végig a Bottom of 32-bit [31 : 24] IO beállításain, de ha nem B0-n van akkor szintúgy a BIOS csak 2,75Gb-ot lát.Ez azért bosszantó, mert átrakva egy "ősrégi" K7-es lapba, vígan mennek a RAM-ok...
Legalább két modullal menne, de még úgy sem...Valakinek esetleg még életmentő ötlete?
-
Gyuri27
félisten
-
Gyuri27
félisten
válasz
#65675776 #5713 üzenetére
De a szerverrel ellentétben amit azt se tudják eszik e vagy isszák (mint én) a 4 giga ramra van lehetőség. Mert az iben pl geil value 800 2x1 giga 13k. 4 giga 26 és ez nem rossz ár.
Ha körbenézünk van ettől olcsóbb is, sőt 2x2-ből is találni 33k-ért adata retailt.
Szerintem jobban fog terjedni a 4 giga mint a szerver 03.
Hangsúlyozom szerintem. -
Gyuri27
félisten
válasz
#65675776 #5708 üzenetére
daa-raa nem vagy nyelvész!
Valóban amit irtam pontatlan. Viszont mindenki értette miről van szó.
Igen mezei user a MS oprenszereket használ min 95%-ban. Ez van.D.Csaba: ha giga p35-s lapot használsz a kingmax 1066-s ramjait megpróbálhatod.
A legjobb az adata ee 800+ lenne. -
Foxmulder89
senior tag
válasz
#65675776 #5427 üzenetére
5-6x lett futtatva legalább a Memtest, pár másodperc után kidobja a hibáit, mindig ugyanazt a kettőt.Másik lapba is ugyanezt csinálja, hibás memók ez tuti, kékhaláloztak is meg unrar-nál mindég CRC-set bontott ki, játékok csak úgy kilépkedtek.Orthos nem mem tesztelő ja de csak mutat valamit hogy 10-15 másodpercig megy és látható jelei is vannak
mindenesetre szólok faternak majd ő ügyködik valamit Linux alatt,mostmár úgyis ő használja -
Foxmulder89
senior tag
válasz
#65675776 #5425 üzenetére
Mit ? mindent hidd el
próbáltam 400,533,800,900,1000mhz-en, 1,8-2,4 voltig mindenhol, 4-4-4-12... 5-5-5-15..6-15-15-31, adtam a lapnak is plusz feszt 0,1-0,3v, proci is többet kapott pedig nem az mert kivan tesztelve.Memtest írta ki a két bit hibát a ramokban, szóóval biztos nem a beállítással van gond pedig örülnék neki
mod: orthos 15sec után eldobta magát, azzal hogy nem egyezik a végeredmény vagy mi -
-
dezz
nagyúr
válasz
#65675776 #4824 üzenetére
No, időközben az történt, hogy a biztonság kedvéért bevittem a ramot tesztelésre, és hibásnak bizonyult. Egy Kingmaxra beszéltek rá. Ugyanabban a felállásban ez már nem ontja a hibát, bár még azért előfordul, de remélhetőleg a majdani párjával rendben lesz. Túlhajtásban minimálisan gyengébb, mint az Infineon.
Az oké, hogy itt a memsávszél kevesebbet számít, viszont a késleltetésre érzékenyebb az AMD, nemde? Persze ez nem mindenhol jön ki, de van, ahol eléggé. Nos én pont olyan programokat futtatok.
Nos akkor jöhet a túlhajtás (proci+mem).
Az előző procimon nem lehetett állítani a feszt, így alapon kellett ezt megtenni (1600->2160 azért ment). Gondoltam, most 2k rádobásával váltok egy olyanra, amin lehet. A mem korábban 1,7V-on ment, és adott körölmények között elég volt. De most ugye új helyzet van. A neten ellentétes adatokra leltem, minek mit szabad max. adni (feszt), szóval megkérdezném, szerintetek mi a plafon egy DDR400 ramnak, és egy 90nm-es procinak? (S.754 Sempron 3100+ Palermo, ami lényegében egy felezett L2-s Venice - bár úgy vettem észre, a némileg magasabb fogyasztást mutató példányokból lesz Sempron, így egy normál Venice-re hajtottam, de azt nem találtam.) Az alap 1,4V.
ps. nem mintha az életem múlna ezen, ez most inkább csak szórakozás, kivárás - ha értelmes árszinte kerülnek a K10-es procik, majd váltok egy AM2+ lapra + procira.
-
Rover623
félisten
-
Rover623
félisten
-
penene
őstag
válasz
#65675776 #4435 üzenetére
Köszi. Én is így tudtam (hogy csak DDR1).
Mivel lap és proci csere nem lesz, mert tökéletesen meg vagyok elégedve a konfiggal, ezért akkor marad a DDR bővítés.
Ránézek a Corsair-ekre, aztán max akkor kingmax 2x512őt veszek. Aztán nabumm, kisebb lesz a tunning.
Annó próbáltam hajtani a memókat, de csak 550 Mhzig mentek, utána nem volt fincsi... (pedig feszt is emeltem). Most nincsenek is húzva, mert bár 620 az FSB, de nem szinkronban járatom őket, hanem leosztom vmennyivel, és 500 mhz körülre osztódik...
Ezt fogja bírni akkor is, ha berakom a kingmaxot... szinkronba úgyse tudom tenni, mert nem bír 620 mhzet az 500as
, de a procit csak így tudom maxra húzni... Ha a proci szorzóját emelem, és az FSBt csökkentem, az meg nem jó... FSBben az erő.
Szal 600as ramok kellenének és akkor szinkronban mehetne a ram... De ennyit sztem nem akarok rászánni (mert abból 2 giga kell), de majd még meglátom.
-
válasz
#65675776 #4388 üzenetére
0.05Vot adtam már rá, de semmi hatása. Games Accelertort meg nem piszkáltam, minden defaulton van. Ezért nem értem én sem, mert Safe Defaults-on sem akarja megenni a 4 ramot, csak a hármat. Most is a 2-4ben vannak a modulok, 1-3 üres, és hibátlan. Azelőtt meg 1-3ban volt, és 2-4ben nem, akkor is jó volt. Minnyá nyomok restartot, és beteszem a 1-3ba is a modulokat, kíváncsi vagyok.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Microsoft Edge
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kuponkunyeráló
- Arch Linux
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Milyen TV-t vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- (új, bontatlan) Kingston 8GB 16GB DDR4 3200Mhz CL22
- több db DDR4 laptop ramok 2x8Gb (7e) 2x16Gb (18e) és 2x32GB (35e) párban garanciával!
- Kingston Fury Beast 32GB 6000MHz DDR5 CL30 RAM (KF560C30BBE-32)
- SKHynix 32G DDR4 2400 Szerver RAM - 2 maradt
- Corsair Vengeance LPX 16GB (1x16GB) DDR4 3000MHz C15 - eladva Pál úr kollégának, értékelésre vár
- AKCIÓ! HP USB C G5 Essential (5TW10AA) dokkoló hibátlan működéssel garanciával
- BenQ PD-3200-U Monitor - Designer 4K 32"
- iKing.Hu - Apple iPhone 13 Pro Max - Graphite - Használt, újszerű
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest