- Nem növel telepméretet a Galaxy S26 Ultra
- Magisk
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- Google Pixel topik
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Milyen okostelefont vegyek?
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jazz
veterán
válasz
gardener #14258 üzenetére
Kooperálnak a cégek: így is érdeke, mivel visszafele is igaz: tükör önmagad másik cég régi lapjának tulaja, és úgy dönt, hogy ezen cég (régi lapod gyártója) újabb lapját veszi meg. Kölcsönös. Mindenképpen jól járnak. A fogyasztás az fogyasztás bárhonnan is nézve.
Neked is ajánlom azt a linket. Az hogy a külső orajel hány Mhz-en ketyeg egy memón az csak egy dolog. De nézd meg az időzítését is, meg a felépítését. (pár hsz.-el előbb valahol belinkeltem)
És annak aki most DDR3 vásárlásra adná a fejét: Think!
DDR2-es ből tuningoltat 1033Mhz környékén lazán lehet kapni (mellett a sokkal jobb időzítésekkel)
Míg DDR3 ~1200Mhz-eseket adogatnak irrális áron alapból szörnyű időzítéssel. Összességében tán még lassabb is. De hogy ezért én akár 1Ft-al többet is kiadjak (nem hogy 2-3x-os árakat...)Bőven jó DDR2 1033 főleg hogy ilyen occsó. Ha lenne 63bit-es rendszerem (vagy köcsög Xp32 olyan memória kiegészítő címzést (AWE erről valaki tud bővebben?) alkalmazna mint szintén 32bit-es WinServer2003 (Xp Server) - max.64Gb a 32bit-es rendszeren!!!.....akkor most vennék 4x4Gb-ot
Tán ha kijönnek az 1600-osok (mint DDR2 800 szabvány szerinti vége)
Utána meg DDR4 3200 (max-osok) 100-as időzítéssel
Utána meg....csak ők tudják -
Jazz
veterán
válasz
gardener #14252 üzenetére
Vagy csak termékpolitika, ami lásd működik, hiszen ha nem lenne ez a 512 korlát, most még vígan ugyan azt a lapot használnád. (ez nekik ugye nem érdekük, hanem az hogy lecseréld)
Ehelyett az történt:
- Vettél egy másikat.--->fogyasztói társadalom. (ez már érdekük). Persze van jó oldala is.De miért csodálkoztok ezen, hisz körül vesz nap mint nap.
-
Jazz
veterán
Személyes kérdés: Mikor fogják végre a memória cellák órajelét emelni (DDR"1' óta még mindig ugyan annyi!!!) ahelyett hogy az adat prefetch-ek számát növelnék???
-
Jazz
veterán
válasz
targus #14253 üzenetére
"Átverés" ez a DDR3 és a többi...
DDR(1)-es ramom CL időzítése 2!!! Ami itt 24.
Mindhárom memória típus belső órajele 200Mhz.....most nem részletezem a működésüket, IO és társai....itt topicban is van link, meg az oldalon is sok írás erről a témáról. Lényeg hogy baromira lassúak az időzítései. De magas külső órajelen ketyeg, nagy sávszélesség és ennyi (kb. ugyan ott vagy). Csak ez 20x annyiba kerül. Minek kell ez neked?Itt a link Hogy mennyi is az annyi, Core Freki, IO-puffer, külső órajel, működésük és "átverésük".
Ez alapján el tudod dönteni kell e ez neked. -
Jazz
veterán
1Gb-os DDR400-as modulok elég forróak. Ez normláis? (egy alumínium lap is van rajta hűtés gyanánt).
256-os modulok meg max langyosak lesznek teljes terhelés mellett is.Ennyi számít a memó kapacitása? (nin húzva nincs tuningolva, ugyan annyi fesz)
-
Jazz
veterán
Egy UP a Super Talent-nek!
Ezt nevezem én garanciának!Élettartam gari, sajna csak Amerikában van székhelye! De:
Magyar Postával (semmi csomagküldő) 2000-ért kiküldtem, 1.5 hét alatt megérkezett!1 hétre rá visszaküldték UPS-el (nekik kb. "12000Ft" volt csak a postaköltség)!
4 nap alatt megérkezett! És persze műkszik.Yep!
Itthon Canon nyomi, amit helyszínre elvittem, helyszínről elhoztam!, 1 hónap volt!!
-
Jazz
veterán
Hi all!
Rossz hír: behalt a másik Super Talent memóm is.("ordít") (Még jó hogy nem küldtem ki az elsőt amcsiba, most mehetne még egy posta...
Nem tudom mi van. Tök normál időzítés meg frekit használok.... Régi 2x512 Corsair még mindig tökéletesen muzsikál csak ez a s. talent ment ki. Először az egyik 1Gb (mem test failed), aztán a másik (az meg totál halott, egyszer csak sípolt a számítógép mikor beakartam kapcsolni).
Most megint 512-vel nyomulok, és egyszerűen nem akarom elhinni hogy mi a fakk. lehet, főleg hogy messze nem Noname-k a memók.... Gonodolkodni nem is merek...
áááááááááááááááááááááááááá -
Jazz
veterán
válasz
FehérHolló #9499 üzenetére
Van valami tipped? Mi lehet ez? Driver? Csak egyszert kell helyre rázódnia és akkor tökéeltesen működik minden.
Na most megtörtént, lefagyott szerencsésen kitudtam lépni, szuperál minden. Amíg tehetem hibernálással kapcsolom le, addig menni fog aztán elölről kezdődik minden.
suti_88:hardveresen minden tökéletes, vírusokról meg: az a listányi írtó progi futott le amit már leírtam. C-t meg meg se hallottam -
Jazz
veterán
válasz
FehérHolló #9492 üzenetére
No akkor ébredezz, mert a szemed lát valamit, az agyad gondol valami másra, és a kezed ír egy harmadik dolgot.
Amúgy persze tudom, címezhetne többet is, nem a bit a lényeg, hanem az Awe hiánya....
Gyerekek hlp, valami nagy gáz van a gépemmel
Megróbálom tömören ecsetelni a jelenségeket:
1.►Gép feláll, firefox be. Cpu 40%, 200Mb eszik, és akad, még az egérmutató is. Megoldás: Firefox bezár, újra megnyit, most már normál működik, nincs akadás.
2.►Bármilyen 3D-s játékot elindítok, játékba belépve (nem a menü, hanem amikor 3D-t számolna, a tényleges játékba) 5mp múlva lefagy, áll, se alt+tab semmi nem működik, 10mp után elfeketedik a képernyő majd kikapcsol a monitor, és áll a gép. Semmi. Csak a reset segít.
3.►Fenti folyamat néha úgy sült el, hogy fagyás után kitudtam lépni desktop-ra, és innentől kezdve az a statisztika következett: Ha egyszer lefagyott, és kitudtam lépni a desktopra, onnantól kezdve tökéletesen működött minden. De miután újra indul a gép ezt újra el kell játszani, eddig 10-ből egyszer kitudtam lépni a desktopra, most már azt sem. (állandóan "2.►"-es folyamat játszódik le)
4.►Legújabb Catalyst van fennt, kerio, spy, nod, spy-bot, hy-jack, lófütty, semmi találat.
Eleinte memóriára gyanakodtam mivel mostanában újítottam, de nem. Úgy is próbáltam hogy minden nem létfontosságú auto indulást+szolgáltatást letiltottam msconfigban, még net se volt bedugva se hálózat....ugyan ez. Kifogytam az ötletekből. Help! -
Jazz
veterán
válasz
#65675776 #9489 üzenetére
A virtuális memória helyes méretre állításával kapcsolatban ("4Gb"):
- 2.5Gb Ram, 256Mb Vga Ram, (ugye össz 4Gb-ot tud címezni), ergo --> a legjobb ha ~1.25-re állítom lapozófile-t nem?
► amiért ez eszembe jutott: elvileg előfordulhat hogy (a fenti példánál maradva) megadok pl. 2Gb lapozófile-t, és a rendszer mondjuk a 3.5-4.0Gb-ig tartó mem. adatot írkálná ki éppen, és virt.mem-be teszi.
Ekkor:elfogyott a címezhető terület, holott ezt az tartományt simán írhatta volna a fizikai Ram-ba is, de oda már nem, az a terület üres marad, kihasználatlanul.- Vagy egyszerűen fogalmazva, melyik a legjobb megoldás? Fix. méretet adni neki. És mennyit az én esetemben?
- Előfordulhat egyáltalán a fentihez hasonló helyzet?
- Vagy első prioritásként mindig a fizikai ram szerepel?thx!
-
Jazz
veterán
A számot én is csak példaként írtam. Fél tera vinyó, nem számít a free space.
Viszont Pont ezért írtam én is! Nekem is ez jutott eszembe, amit off-ba írtál. "Bár nekem premiere csinált már olyat, hogy nem használta ki az összes fizikait ramot, és inkább a virtuálist használta." -
Jazz
veterán
(természetesen elolvastam 1#, linkek tömkelegét, meg miegymást mindent, kiokosítottam magam mi micsoda, de tapasztalatom nem sok a mem. tuningban...)
2.5-3-3-7 -re állítva (mind a 4 modul akkor ugye így megy), be bootol, de hibaüzenetet ír ki hogy bizonyos file nem található system könyvtárban...
3-3-3-7 -en még nem próbáltam, de gondolom nem sok értelme van, túl sokat amúgy sem gyorsítana.És előző hsz.-ra valaki? És hogy érdemes e kivenni a memókat (2x256) hogy ne legyen nagy aterhelés a mem. vezértlőn és jobban lehessen tuningolni? Ér annyit? etc etc etc etc... ?
Más:
1.: Hogy tudom beállítani a gépet (xp) hogy egyáltalán ne használjon virtuális memóriát? Egyszerűen csak mindegyik vinyóra beállítom hogy "nicns lapozófile" és kész?
2.: Mondták hogy leggyorsabb telj.: rendszer vinyón 1-50Mb virt.mem....másik vinyón meg Fix 2Gb.
Ha jól tudom esetemben ennyi feleselges, mivel van össz. 2.5Gb+256MbVGA. Tehát 1-1.256Gb bőven elég, mivel eleve csak 4Gb-ot tud max. címezni Op. Nem?
Hogy tudom rendezni hogy ezen akkolációs egységek vinyó elején legyenek?
KÖszi! -
Jazz
veterán
Üdv!
Újítottam Super Talent memókat:
2x256Mb Corsair @200Mhz 2.5-3-3-8 (CL-RCD-RP-RAS)
2x1Gb Super Talent @200Mhz 3-3-3-8Super Talent 1-3 Slotban, Corsair 2-4-ben. DC működik, és alaplap is bírja 4 modullal a 400Mhz-et
Na most Corsair bírja 2CL-t, Super Talent nem. (gondolom nem mindegy hogy 256-os vagy 1gigás egy modul, azért "gyengébb")
Kérdés: Tuning, időzítések, stabilitás, értékek, tudom a 4 modul miatt nagy a terhelés a memória vezérlőn, és csökken a tuning potenciál. Úgy néz ki CL marad 3-on, a többi értékkel érdemes babrálnom? Kivegyem a 2x265-ot....bármi. Mit javasolnátok?
-
Jazz
veterán
Most néztem meg: Nekem elvileg Corsair van. Nos az egyik (első) bele van "hímezve" (valami arany felirat nyákon), de a másikon semmi. Everest tök egyformának látja mindkettőt.
Chip:
Value Select VS32m8-5 PS1300440
Value Select 32M8BDB PS1300518A másodikat igaz később vettem mert először valami hamisítványt adtak el, aminek időzítése is sokkal szarabb volt, meg nem is Corsair-nek látta everest hanem valami sosem hallott-nak. De aztán kicserélték. Csak az van amit fennt írtam: időzítés, márka, minden ok, csak a felirat nincs nyák-on, meg más a chip felirata.
-
Jazz
veterán
válasz
light01 #8689 üzenetére
Pl. depo.hu, vagy itt PH!-n (Ősember rambazárja, vagy Gianni ő ad-vesz)
MadBlade:Attól függ mennyi pénzed van rá. Én csak magamból indultam ki. De ha nem zavar hogy most elfogynak a slot-ok, később meg jóval olcsóbban tudod csak eladni (használt....), azaz buksz rajta holott neked tökéletesen jó lenne csak elfogytak a slotok.
Ezt neked kell eldönteni. Vagy most meszel vellé még 2 gigásokat, de akkro lehet nem fog nemmi DC. Amit belinkleetem azon láthatod hogy rendszerdet alig gyorsítja DC, így ha nem is menne, nem veszítenél vele sokat (~5% felh. alk.-okban). Igazából semmit. Érdemes e akkor erőlteteni, vagy jó az hogy megmarada a mostani meg még mellé veszel. Mindegyik jó megoldás. Pénztárca függő. -
Jazz
veterán
Nagyon olcsón honnan szereznétek be DDR1-es ramot? (akár használt, csak hát az kicsit zsákbamacsak is)
-
Jazz
veterán
válasz
light01 #8677 üzenetére
Lásd 1#:
"Az alkalmazások futási teljesítményében (tipikusan):
Socket A: ~0% növekedés
Netburst architektúrájú procik (P4 és a megfelelő Celeronok): 10-70%
Socket 939 és AM2: 3-5%
Core2 Duo architektúrájú procik: 2-5%"
Nem biztos hogy kéne erőletetni DC-t. Vegyél mellé egy 800-as 2Gigás modult 8k!!-ért aztán kész.
MadBlade:
64bit-es procival el tudsz menni 8Gigáig Home oprendszerekben, ha hosszútávon gondolkodsz akkor lehet hogy csere. Vagy csak simán mellé rakod és lesz 6Gigád (aztán majd később lecseréled amikor 8-at akarsz. Ha nincs DC akkor sincs gondd, lásd feljebb nem soktól esel el. (sávszélesség persze elméletileg a kérszerese) -
Jazz
veterán
válasz
#65675776 #8657 üzenetére
Kíváncsiságból megnéztem manuálját. Hihetetlen milyen részletes. Én még ilyet nem is láttam, egy kézikönyvtől. 150 oldal!!!
Omg.
Abit is kiszúrja a szemünket pár oldalallal, csak a leg lényegesebbet azt is szűken.
Hát hiába Asus minőség. Már tudom miért olyan drága Asus (a +kiskönyv)
Ja, és 1,2 - 3,4. -
Jazz
veterán
válasz
#65675776 #8649 üzenetére
Persze, de ha azt nézed hogy sok game már most min. 2Giga, továbbá viszonylag null pénzből tele is pakolhatod azt a 8Gigát ha akarod.
Bár ha akkor ez tényleg ilyen technikai korlát DDR2-nél, az más. Akkor várok még DDR3-ig. Vagy 4-ig....Anno minden más kártyával ment az általános Detonátor, nekem meg ASUS 8600TNT-m(ha ez volt a pontos neve) hez az Asus spec. driverét kellett leszedni. Akkori számgépes lapok is ezt írták, Asus-nak biza saját spec drivere kellett, azzal futott "tökéeltesen", nekem legalább is Detonátorral mindig D3D-s hibák voltak. Hát én így éltem meg azt az időszakot: Celeron 300A-->450Mhz-re húzva, ezt az amúgy jó kis Asus kártyát is egész jól lehetett húzni. A csúcs a Pentium266-->500Mhz-en. Na, nosztalgia off.
-
Jazz
veterán
válasz
#65675776 #8645 üzenetére
Kár hogy így megnyomorították az otthoni lapokat (tényleg vannak/lesznek elérhető áron 4Gigás modulok?) Újabb 3 év múlva már képes lesz tán 16 Giga memót is kezelni lapok? Hűha!
Asus Szerver lapja laza 550$.
Thunder h2000M (S3992-E) 450$.
No nem mitha ezen múlna.Asussal nekem világ életemben gondom volt. Már a kezdetekkor Riva TNT-s kártyáktól kezdve a speckó driverei miatt (igaz minőségben mindig ott volt ami a hardware-t illeti), aztán a lapok sem nőttek a szívemhez. Megrögzött Abit párti vagyok.
-
Jazz
veterán
Értem. Köszi a véleményed.
Amúgy okkal írtam az egyszer 2-es modult. Olcsó, jelenleg megfelelő, nincs felesleges slot pazarlás (nem kell kidobálni a ramokat amikor elfogy és még kéne), hosszútávra jobban lehet tervezni és sokkal olcsóbban kijössz.(az más kérdés hogy "szegény" gyártóknak ez annyira nem jó forgalom szempontjából. Szörnyű.
)
64 vagy 128 bit, nem tudom megér e ennyit. Elméletileg a sávszélesség kétszeres lesz, de a gyakorlatban messze nem lesz 2x az össz teljesítmény. Tapasztalat szerint ez az érték mennyi számszerűen (nagyjából)?Veszel egy 2-est...kéne még, ára méég leesik: veszel egy 4-est....méég leesik...veszel 8-ast...DC meg bekaphatja. Apropó: Pl. Abit IP35. Itt azt írja max. 8Gb memória Abit
Ez mit jelent? Max 8-as modulokat rakhatsz bele, vagy összesen max. 8 össz ramot támogat? Na nehogy már!
És idővel...eltelik 1-2 év kiadnak újabb javítást...ez változhat? Vagy ez is közmegegyezés gyártók között: ez van ezt kell szeretni, ha többet akarsz (már pedig fogsz mivel mem. lesz a leghamarabb a legfőbb hiánycikk gépedben) vegyél új lapot....Vagy én vagyok tudatlan és olyan borzasztó nehéz megoldani a 21.sz.-ban, és olyan technológiába ütközik amit ma még nem tudnak megoldani? (lolIgazából vagy 50-évre előre meg van a pontos forgatókönyv a széfben az egész ipart illetően....csak elő kell húzni amikor eljön az ideje)
-
Jazz
veterán
Igaz. Ha húzzák. Már pedig húzzák.
Kérdés->Szerintetek?:
...mindekettőt kitudod hajtani, két vásárlási variáció:
- Kingmax 2Gb 800Mhz = 8.000Ft
- Black Dragon 2x1Gb 1066Mhz = 25.000FtElső esetben elesek DC-től (tartaléklok legalább slot-ot), meg a Mhz különbözettől.
Árban baromi sok a különbözet! Most ezért érdemes ennyi pénzt áldozni? Lesz ennek valaha is ilyen számottevő jelentősége? Megérzed ezt egyáltalán játékokban, normál alkalmazásokban, a mindennapi használatban olyan jelentős mértékben mint az a nem kis zsé amivel drágább?
thx -
Jazz
veterán
Nem gondolhattak arra hiszen szorzó, miegmás, meg ez az egész rendszerbus szinten megy mind fsb, mind memória.
Már hogy ne menne 1:2. A sok pénzesek az 1333-as fsb-s 333 rendszerbus szintű procikkal a DDR3 1333, 666 belső adatbuszú memókat 1:2-ben tudja csak kihajtani.Más: Nekem 6:5 (cpu: ram), 240x4 fsb (quad pumped bumbed
), DDR400. Na most ha szereznék bele 500-as ramokat, akko egyszer
- gyorsul a rendszer mert 1:1-ben mehet és nincs szinkronizálás. Erre írták azt abban az írásban hogy sokszor nagyobbat gyorsít mint az aszinkronnal járó x Mhz.
- másodszor gyorsul ugye a DDR500 miatt amit 480-ban hajtana ki.No de mennyit. Megéri? Most hogy ilyen méregdrágák ezek a DDR-ek.
(azért írkálok folyton két rendszerről (P35, DDR2...), mert kettőt újítok) -
Jazz
veterán
"Természetesen, ha nem 1:1 es beállítást használunk, akkor nagy terhelést rovunk a memóriavezérlőre, hiszen a memória vezérlése mellett egy időben a sebességek szinkronizálását is végre kell hajania. Ezért ha módunk van rá, mindig szinkron beállítást használjunk. Az esetek 90%-ában ilyenkor a legnagyobb a teljesítmény."
No azért nem egészen nem? Egyértelmű hogy inkább 1:2 (cpu: ram) használjam mint 1:1 nem? (nem mindegy hogy 4x333 mellett 666 vagy 1333-as memókat hajtasz ki)
-
Jazz
veterán
Iszonyat jók ezek a Blu Ray-es filmek, viszont időközönként belassul begyorsul ("utoléri magát"), majd megint....
Nincs gyenge gépem, de enyémnél sokkal gyengébb gépnél akadás nélkül megy. Alig fut pár alkalmazás, ram defrag ram recovery meg volt, az után is ilyen. Mi lehet a gond? Mplayer Fronted-el, meg MediaPlayer Classic-kal is ugyan ezt csinálja. -
Jazz
veterán
4 modullal (DDR400) ugye gyakori hogy 400 helyett 333Mhz-en üzemel. Hogyan tudom annak esélyét növelni hogy ez ne következzen be? Abszolút egyforma minőségi modulok....úgy talán.
De ha van bennt 2x256 Corsair és akarok még bele 2x512 vagy 2x1Gb Corsair-t? Mennyire esélytelen így? -
Jazz
veterán
válasz
#65675776 #8491 üzenetére
Köszi!
Szerintem akkor maradok az XP alapúnál.
És ezek közül a legjobb, legteljesebb (mint pl. Vistában az Ultimate-verzió) az a: Windows Server 2003 SP2, Datacenter Edition?Van másik vinyóm, igaz azon van a virtuális memóra, de akkor majd átrakom ideiglenesen C-re.
És akkor így már mehet a móka? Egyszerűen csak telepít E-re, és nem lesz semmilyen akadás, gubanc? (most csak mondok egy hülyeséget hogy az ember nem tudhatja mire gondolhat: [hülye példa on/: Server azon tulajdonsága amiről nem tudok, hogy automat össz vinyóra rendszer file-okat felrakja és felülírja az ottlévőket. /hülye példa off]. Tehát érted a lényeget, olyan valami amiről nem tudhatok, és esetleg így első körben te sem gondolnál.) Nem kell félnem akkor így semmitől ugye?
thx -
Jazz
veterán
Ja, valaki kérdezte:
Boot.ini ott van gyökérkönyvtárban, csak engedélyezd a: "rejtett és system file-ok mutatását"
-
Jazz
veterán
válasz
Pubszon #8486 üzenetére
Még elméletben sem! Ez nagy.... és feélrevezető bocsi. Sőt!...
Egy DDR2 800(Mhz)-en ketyegő ram-nak jó hogy 2x akkora elérhető sávszélessége lesz, mint egy DDR1 400(Mhz)-en ketyegőnek. Mindig is tudtuk hogy egy 3Ghz-es proci kétszer olyan gyorsan pörög mint egy 1.5-ös. Meg hogy a 4 a 2 kétszerese. Egy DDR1 800-asnak meg 2x akkora lenne mint egy DDR2 400-asnak.
És ez csak az elérhető sávszélesség ami messze nem egyenlő a gyorsasággal, összteljesítménnyel....Ha pedig két azonos modult, mondjuk egy DDR1 400-at egy DDR2 400-al hasonlítasz össze, akkor meg nem hogy gyorsabb, hanem lassabb lesz (lásd-->#8465) a DDR2-esed. (sávszélessége nyilván megegyezik a kettőnek, hiszen külső órajele mindegyikenek ugyanazon frekin pörög)
-
Jazz
veterán
válasz
#65675776 #8466 üzenetére
- SP2-m van, de procim csak PAE-t támogat. DEP-et és NX-et nem. Nekem akkor nem kerül be automatikusan az indítási paratméterek közés, tehát kell a kapcsoló.
- Ez a Server 2008 op. milyen? Van értelme felrakni? (ha még nincs 64-bites procim, de szeretném haszálni akár >8giga ramot is -- vannak durvítós alk.-ok amikenek jó lenne ez extrém helyzetekben végtelen mennyiség is, pl. 3DS, CAD, PS....) Mennyire kompatibilis az XP-s progikkal op.?
- Én is ezt írtam de jahh, félreéthető volt, nem tettem ki 1-est (nem magára DDR-re vonatkozott általánosággban, hanem DDR1-re) :
DDR1-ben egyezik csak a memória cella órajele a belső adatbusz órajelével, pont. És ugye azért nem Single, hanem Double Data Rate maga DDR, mert az órajel mindkét ágán mennek bit-ek, ezért az effektív órajel, azaz a belső adatbusz órajel kétszerese. Cella csak pufferrel kommunikál, és techn.-tól függően 2-4-8 adat vándorol át 1 (külső órajel) ciklus alatt..... -
Jazz
veterán
Valaki itt feldobta már nem emélkszem...
FSB nem egyenlő azzal hogy az a minimum külső órajelű memória amit belekell válogatni (1:1 mellett).
A legjobb példa erre: 3Gigás P4 Proci. 200Mhz alap órajel, ezt 15x-özi így lesz a proci freki 200x15=3000Mhz. FSB 4x-erő technológia (mostani Core-ok is ilyenek) miatt rendszerbus négyszerese: 4x200=800Mhz.
1:1!! (Cpu: Ram) beállítás mellet 100%-ban kihajt egy DDR400-as memót (nem 800as, és hiába 800 az fsb), és ismétlen 1:1 mellett.Memória: Memóriacella órajel szinten DDR I400-II800-III1600, mindegyik 200Mhz.
DDR Belső adatbusz órajele megegyezik a memóriacella órajelével, és azért Double Data Rate, mert az órajel mindkét ágán mennek a bitek, így duplázódik az effektív órajel.Ugyan így duplázódik az effektív órajel II-III esetében is, csak ott a belső órajel a memóriacella órajel 2-4 szerese. (és amíg a külső órajel 1 adatot mozgat át addig a cella és puffer között 2-4-8 (I-II-III), ezért olyan szarok-meg más miatt is- az időzítések DDRIII-ban és lesznek még szarabbak IV-ben.)
DDR400:mem cella órajele 200Mhz,IO puffer órajele 200Mhz,Külső órajel:400
DDRII800:mem cella órajele 200Mhz,IO puffer órajele 400Mhz,Külső órajel:800
DDRIII1600:mem cella órajele 200Mhz,IO puffer órajele 800Mhz,Külső órajel:1600És végül:Hogy milyen ramok akarsz beleválogatni, tudsz kihajtani:
Rendszerbusz és a memória belső atabusz órajele a lényeg. Tehát a mostani 333 alap órajelű Core-okkal akkor tudod csak 100%-ban kihajtani DDR3 1333-at, ha lapod tud aszinkron memó hajtást, és az 1:2 (Cpu: Ram) (ez a max. amit most a lapok tudnak. Én régebbi lapomban pl. van 2:3 meg 6:5 az alap 1:1 mellet)Na most ez egyben igazolás volt magam felé is hogy jól tudom-e...
-
Jazz
veterán
És ez akkor működik ugye? Tehát 2Gb helyett 3Gb-t is lehet a max. a felhasználói alkalmazások memória kezelésében?
Akkor ha van 4Gb-om, meg egy 512-es videókarim, akkor csak úgy mond 0.5Gb-tól esek el nem?"""Létezik egy ún. /3GB kapcsoló, mellyel megmondhatjuk a rendszernek, hogy az alkalmazásoknak akár 3GB memóriát is engedélyezzen.
A következőképpen szúrjuk be a kapcsolót a Boot.ini file-ba (példa):[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINNT
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINNT=''Windows XP Professional'' /3GB """ -
Jazz
veterán
válasz
#65675776 #8434 üzenetére
És akkor melyik rendszerekben van AWE?
Win Server 2008? Nem ismerem a rendszert, de gondolom nem úgy működik hogy felrakom aztán minden megy tovább (Xp-s progik...) mint ha mi sem történt volna....
Akkor ott már több mint 4Gb fiziaki RAM is elérhető? 64bit-es Win alatt ez az érték akkor 128Gb-ra módosul (ehhez persze újítani kéne egy 64bit-es procit)
Nincs semmilyen mód AWE-t belerakni (akármi, valami szuper hacker állat megoldja... tudom is én) ezen 32bit-es rendszerekbe? -
Jazz
veterán
Akkor ha 4Gigát akarok (vagy felette) mindenképpen gonodlkozzak 64bites Vistában, amihez vehetek 64bites procit? Remek!
Valaki írta memória cím kliterjesztést....hogy azért tud többet Win 2008 Server. Tehát akkor fizikailag az sem tud 2gigánál többet kezelni, ami viszont a mi rendszereinkben egyszerre kell hogy rendelkezésre álljanak a memóriában. Igaz?
Egy kétszer olyan nagy, kétszer olyan gyors memó fele annyiba kerül mint másik...(1GigaDDR400 12.000, 2GigaDDR800 8.000).
Rég leszarnám ezt az egész új alaplapos tuningolósdit, csak ez nem hagy nyugodni. Nehogy már vegyek 24-ért 2*1Gigát?? Mikor 4Giga kétszer ilyen gyorsat (azért nem egészen mert az időzítsek sokkal szarabbak) kapok 16-ért??? Bahhh.
Csak egy rohadt memória kéne, de ez a DC is betesz, hogy párban kell, és gonodlnom kell arra is hogy fogynak a slotok. Rohadt DC.Sokkal lassab lesz, ha veszek 1*2Giga DDR2 1066-ot, és nincs DC? Majd megveszem a párját amikor lesz Vistám meg 64bit-es procim. Így gondolom. (konf adataimnál, Proc maradna 240alap, 3.6Ghz, 960Fsb-vel 2:1 Mem: Cpu aszinkronnal. (ugye így hajtaná ki 960-ban memókat?)
És amit 8371#-be írtam az úgy van? Nagyon érdekelne. Köszi!
-
Jazz
veterán
Az hogy lehet, hogy:
- 32 bit-es Win 4GB-ig enged fiziaki memóriát
- míg a szintén 32 bit-es Win Server 2008 64GB-ot
- a 64-bit-es Win Server 2008 2TB-ot
- a 64 bit-es Vista meg 128GB-ot
Egyrészet emiatt biztos többen váltanak Vistára, de a memória keresletet is visszaveszi, az meg a Ram gyártóknak nem jó (no de hol vannak ők a Micros. maffiától, kuss a nevük)
Kell az a 4GB. 16K-ért lehet kapni 2*2GB-os modult!! Még Stalker is döccen néha 2GB alatt (állítólag), pár hónap és a 4GB is kevés lesz.
Én nem játszom és nekem is kevés lenne.
Memória iszonyat jó ha van, főleg ha egyszerre fut a Photoshop, 3DS max, AutoCad, meg Firefox 20 ablak....és ha ilyen olcsó....de jó hogy ezt se tudjuk kihasználni.Ha 32 bit-es rendszeren lehet nagyobb (márpedig miért ne lehetne, lehet még kombinálni azt a hexadecimális kódot), nem tudnának kiadni egy javító patch-et?
Ez baromi jó!! Most nézem:
- SDRAM 512MB PC133 brand=11K
- DDR 1024MB 400MHz Kingmax=12K
- DDR2 1024MB 800MHz Kingmax=5K!!
Lol -
Jazz
veterán
válasz
FehérHolló #8380 üzenetére
És akkor hogy is van ez. Kezeli vagy nem. [link]
Most akartam venni semmi pénzért 2*2Gb-ot, akkor ne is vegyek? Marha jó.
64bit-es oprencert értelemszerűen csak 64bit-es proci tud meghajtani ugye?#8371<-- erre is tudsz válaszolni? (P4 530 Prescott 240x15=3.6Ghz, és ugye tud kezelni 533Mhz-nél gyorsabb memókat? -->állítolag nem. Nekem amit kezelnie kéne az egy 960Mhz-en ketyegő DDR2 1066-os modul.)
És nincs erre a 4gb korlátra valami megoldás? Használjak Windows Server 2008-at?
Laraxior. Lásd Link feljebb. -
Jazz
veterán
válasz
Ragadozó #8364 üzenetére
Ohhh, okok. Akkor te tudod rosszul (legalább is ha én jól tudom).
Listen:
Alap proc órajel 200Mhz. Ezt 4x-ező technológiával 800FSB-re növeli. Így lesz 800 FSB. Ha 240-re húzod alap órajelet akkor 240x4=960FSB lesz.
A RAM:
DDR 400: memória cella órajele 200Mhz, IO puffer órajele 200Mhz, Külső órajel: DDR 400.
DDR2 800: memória cella órajele 200Mhz, IO puffer órajele 400Mhz, Külső órajel: DDR 800.
DDR3 1600: memória cella órajele 200Mhz, IO puffer órajele 800Mhz, Külső órajel: DDR 1600.Ennyi. Mint látod alap órajel kommunkál IO puffer órajelével. Így lehet az hogy 200-as alap proc órajelű, 1:1 (cpu:mem) szinrkonban 100%-osan kihasználja DDR400-at.
HaDDR2-t vennék bele, úgy 200x2, 400Mhz IO puffer órajel, azaz kihajtan egy DDR800-asat teljesn.
Mivel tuningolt (240alap proc órajel), így 480 Io puffer es kéne, de ezt már csak egy 1066-os tudja (ami 960Mhz-lesz külső órajel szinten).Ha nagy baromságot modntam javítsatok ki.
-
Jazz
veterán
válasz
spyduck #8363 üzenetére
ok!!! Elolvstam egy részét már, de 130hsz. nicns rá időm. Elég ha a lényeget megosztod velem ,elhiszem neked.
Támogatja vagy nem xp 4giga feletti ramot?
És procim támogatni fogja 4gigát?(adataimnál). Már mindenre kell gondolnom.
És az 533-nál nagoybb mem frekit? (előző hsz.-aim)
thx! -
Jazz
veterán
válasz
spyduck #8357 üzenetére
Ez engem is érint. Most akartam volna 1*2 gigás modult venni, majd még 2-őt. Akkor nem tudja kezelni? pfff Procim tudja leglább? (ki tudja, valaki mondta csak 533-ig támogatja memó frekit)
daa-raa:n_a_s mi? amit a prociról írtam (mondtak) az baromság? akkor nyugodtan mehet a tuning, pénztárca ürítés, menni fog?
-
Jazz
veterán
válasz
#65675776 #8353 üzenetére
Szépen megfogalmaztad.
Rá is köpök az IC-re.
Akkor everest is azt igazolja amit te mondtál.
Most vehetem párban. Épp az előbb győztem meg magam hogy csak azért se....
Más kérdés bár nem egészen ide tartozik. Valaki mondta hogy PRescott csak 533-ig támogat mem frekit. Igaz ez???
Úgy terveztem hogy P4 530 Prescott (adataimnál) -omat 240alap frekire húzva (240x15=3.6), és 2:1 aszinkron memó hajtásban 1066-os memókat tudok kihajtani (240x2x2)=960Mhz-en.De valaki azt mondta hogy 533-ig vagy 800ig támogat mem frekit. Hogy is van ez?
köszi! -
Jazz
veterán
Csak LGA 775-ös DDR2-es lapok vannak midnenütt (P35). Enyém is LGA 775, PCI-E, csak DDR1, ezért a csere. Nem cserélném ha DDR1 nem lenne sokkal drágább mint DDR2.
DC sajna sokkal többet dob, kb. 4000 helyett 7000 Mb/s írás (most csak mondtam valamit). Eversteben valami llyesmi jött ki. Csak az a kérdés hogy hol van ennek létjogosultsága, játékok....főleg magasabb mem frekin ahol többet nyom az össz gép teljesítménybe a memória...érted...szignifikánsabb e a különbésg vele, nélküle...meg egy rakat gondolatom van, csak másoktól akarom halalni
-
Jazz
veterán
?? Miért kéne új CPU? Miva?
Nekem nem kell új. Prescott P4 3.6-ra húzva, azt írtam le....de nem is volt ilyen kérdés, meg videókari sem, mi köze a memóriához, ki mondta hogy csak játékra kell....(ez más kérdés, amúgy akarok karit azt már tárgyalom másik topicban)
DC-t meg nem véletlen ide írtam, nem hiszem hogy első oldalon foglalkoztak P4 Prescott, P35 alaplapban 2:1 mem hajtással DDR2-ben 960Mhz-en.Koncentráljunk akkor az előző hsz.-omba írt kérdésekre. (ennél világosabban nem tudok írni)
Köszönöm a segítséget! -
Jazz
veterán
Üdv!
Dilemmában vagyok, help: (gépem adataimnál)
- Jelenleg 2x256 DDR400, 6:5 (Cpu:Mem), 240(alapÓrajel)x15(szorzó)=3600Mhz
- Terv: Új alaplap, DDR2 1066, 2:1 (Mempu) --> így 240x2x2=960Mhz-en tudnám kihajtani Memót.
Kérdés:
1.: Jelentősen meggyorsítaná ez a rendszert, tehát érdemes e így megjátszanom? (memó mindenképpen kell, DDR2 sokkal olcsóbb és gyorsabb mint DDR, viszont így új lap is kell.)
2.: És ha így megjátszom, mennyi lenne a különbség hogy 2*1Gb, vagy csak simán 1db 2Gb-os modul lenne benne DualChannel nélkül.
Ti.:Nem szívesen fogyasztanám a slotokat, hogy aztán párosával dobhassam ki őket, inkább most egy nagy, aztán beleveszek még egy nagyot ha akarok....és még mindig bővíthetem (ellenben ha most veszek 2*1-et, aztán mégegyszer 2*akármit, onnantól kezdve vége.
Köszi -
Jazz
veterán
válasz
FehérHolló #5565 üzenetére
Köszi!
5552-5553#-ra hsz.-ás? Látványosan gyorsulna?Thx!Más: Ha marad DDR akkor melyiket? És ha DDR2 1066, akkor jó a Kingmax?
És ezeknek az időzítését hol lehet megnézni? (neten, honlapon nem igazán teszik közzé)
(1Gb, DDR400, természetesen 2x1Gb lenne...)
(mostani Corsair 2x256; 2.5-3-3-8)A-DATA (LFT warranty) 10 135 Ft
A-DATA Retail Pack double 19 940 Ft
A-DATA Retail Pack single 10 146 Ft
CL3 CORSAIR 12 447 Ft
KINGMAX ORIGINAL 10 287 Ft
V-DATA (3yrs warranty) 9 982 Ft
Samsung 10600 Ft
Infenion 10300 Ft -
Jazz
veterán
Up!
Továbbra is várom mindenki segítségét, véleményét. #5552-5553Mérten régi konfigommal (adtaimnál látható) Everest-et, és közel olyan mem sebességek jöttek ki mint abban a P35-ös alaplap tesztben. Tudom hogy a DDR-nek sokkal jobbak az időzítései, de akkor is. Vertem ezeket a Quad, Duo meg fityfene procikat? Lol. Így aztán végképp nem látom értelmét cserének.
Thx! -
Jazz
veterán
Egy kis fejszámolás. Kérném minden "nagyokos"
szakvéleményét:
Hogy tudjuk kihasználni memóriánkat, és mennyi is az annyi:
1:1-ben (cpu:dram) egy 200alap órajeles 200x4=800Fsb-s, 3000Mhz-es proci tökéletesen kihajt egy DDR400-ast.
...Mivel, a memória cella órajele 200Mhz volt, IO-puffer órajele szintén 200 (ez számít alap fsb órajelhez viszonyítva) és ugye a külső órajel meg 400.A mostani DDR3-as memók pl. mennek 1333Mhz-en. A jelenlegi legmagasabb alap Fsb-s CPU: 333Mhz. -->ezek 333x4=1333Mhz-es Fsb-vel mennek xy Mhz-en szorzótól függően (tényleg a mostani prociknál még mindig fix a szorzó lock vagy nem?)
De: DDR3 1333 memórai cella órajele 166, IO puffer órajele 666Mhz, külső órajel 1333Mhz.
Így1:1-ben hajtva csak egy 666alap Fsb-s proci tudná kihajtani, de ilyen még nincs. Ehelyett a jelenlegi leggyorsabb 333Mhz-es alap órajeles 1333Fsb-s procival, 1:2 memória aszinkron hajtással maximálisan kilehet hajtani, és ilyenre képes is Pl. az Abit IP35-ös alaplap.Na most nekem a 240Mhz-es alap órajeles procimhoz (tuningolt lásd lejjebb) DDR2-ben gondolkodva ki tudna hajtani 100%-osan 1:2-es cpu:dram beállítással IP35-ös alaplapban egy: 240:1=480:2, 480x2=960, azaz egy DDR2 960-as memórát. Igaz? Azaz majdnem egy DDR1066-ost.
Várom válaszokat, esetleges helyesbítéseket, okosságokat. Thx!Időzítések. Forrás "DDR2 vs. DDR3", sz.:fLeSs
-
Jazz
veterán
Üdv!
Abit Ag8 [link] lapom van (DDR400, 800fsb) támogat alapból. Proci, Lga775 3000Mhz 800fsb 1Mb cache A530-as.
A következő a kérdésem: Ugye procit 3600Mhz-ig fellehet húzni, ez 240Mhz-es alap órajelet jelent (15x szorzó). Alaplapomon van lehetőség aszinkron memória hajtásra, akár úgy is 2:3, azaz így tuningolva 360Mhz-el tudnám járatni memókat, ez DDR720-at jelente (közel kitudna hajtani egy DDR800-as memóriát.
I: -Az alaplapom tud ilyen frekin memórát hajtani? bios frissítés: [link]
És ha tud is lehet ilyen memókat beszerezni emberi áron?
II:: -Ha nem és emiatt beruháznék egy DDR2-es alaplapba (úgy is olcsóbbak azok a memók és 2x olyan gyorsak), azokon a lapokon van ilyen lehetőség így aszinkronban hajtani?
Pl. egy s775 P35 Asus P5K
==>tehát érdemes -e, vagy==>
1: -Úgy sem támogat alaplap DDR400felett memókat olvasni (még ha alap bios órajel megy 240-en ment a tunning, csak 6:5-ben így 400-ban használta az amúgy is 400-as memókat)
2: -Támogat de nem kapható ilyen memó DDR-ben
3: -Újabb lapok nem tudnak ilyen aszinkorn memória hajtást, tehát felejtsem el az egészet, és vegyek csak 2x 1Gb DDR400-as modulokat.
Nagy nagy Thx!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Corsair Dominator Platinum 32GB DDR5 6000mt/s (2x16GB)
- DDR3 DDR3L 8GB Notebook RAM Bazár (Samsung, SKHynix, Micron, Kingston)
- Kingston FURY Renegade RGB 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz KF560C32RWAK2-32
- AKCIÓ! 16GB (2x8) G.Skill Trident Z RGB 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- Kingston ValueRAM 4GB DDR3 1333MHz KVR1333D3N9
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- 136 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- LG 55G3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- AKCIÓ! Lenovo IS8XM LGA 1150 DDR3 alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest