- iPhone topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Fotók, videók mobillal
- One mobilszolgáltatások
- Netfone
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
volvoguy
addikt
egy tipp...virus nem lehet?
vagy: - hardverügyi probléma van..esetleg az alapllappal..vagy vmit rossz van kötve az alaplapon...sztem vinyó kizárva, proci kizárva...
esetleg vga kari? - tápcsatija ha van akkor be van dugva? meg iylen apróságok?én a helyeden átnézném a gépem belsejét, ha ott minden ok, akkor szoftveres a probléma...
nem lehet hogy biosban irdatlanul nagyra állitottál vmit? - esetleg load best defaults... -
FehérHolló
veterán
Mond az neked valamit, hogy a 80386-os 4GB fizikai és 64 TB virtuális címtartománnyal rendelkezett? (Pentium Pro óta már a lineáris címtartomány is nagyobb a 32 bittel megcímezhetőnél.)
Nekem azt mondja, hogy a 32 bites winfos 4GB-jában sincs benne a lapozófile, tehát akár állíthatod 4GB-ra is. Érdemes akkorára állítani, mint a rendszeredben az összes memória. -
Jazz
veterán
(természetesen elolvastam 1#, linkek tömkelegét, meg miegymást mindent, kiokosítottam magam mi micsoda, de tapasztalatom nem sok a mem. tuningban...)
2.5-3-3-7 -re állítva (mind a 4 modul akkor ugye így megy), be bootol, de hibaüzenetet ír ki hogy bizonyos file nem található system könyvtárban...
3-3-3-7 -en még nem próbáltam, de gondolom nem sok értelme van, túl sokat amúgy sem gyorsítana.És előző hsz.-ra valaki? És hogy érdemes e kivenni a memókat (2x256) hogy ne legyen nagy aterhelés a mem. vezértlőn és jobban lehessen tuningolni? Ér annyit? etc etc etc etc... ?
Más:
1.: Hogy tudom beállítani a gépet (xp) hogy egyáltalán ne használjon virtuális memóriát? Egyszerűen csak mindegyik vinyóra beállítom hogy "nicns lapozófile" és kész?
2.: Mondták hogy leggyorsabb telj.: rendszer vinyón 1-50Mb virt.mem....másik vinyón meg Fix 2Gb.
Ha jól tudom esetemben ennyi feleselges, mivel van össz. 2.5Gb+256MbVGA. Tehát 1-1.256Gb bőven elég, mivel eleve csak 4Gb-ot tud max. címezni Op. Nem?
Hogy tudom rendezni hogy ezen akkolációs egységek vinyó elején legyenek?
KÖszi! -
MadBlade
tag
Előszöris köszi a segítő szándékot Jazz , de nekem a fele kínai volt , annak , amit lleírtál
Például miért is nem jobb ha dualban futnak a ramjaim?
egyértelmű hogy én sem 4 gigánál kívánok megállni , hiszen a mostani lapom is támogatja a 8 gigát , ki tudja mit hoz még a jövő ...
De nem jobb ha most veszek 2 x 1 gigát pluszban és majd a jövőben lecserélem őket ?
Válaszod és türelmed előre is köszönömszerk: Egyelőre mindenképpen 4 giga a célom , de nem tudom hogy ezt 2 x 2 giga 800MHz-es RAM , van a jelenlegi 2 x 1 giga 1066-os és + 2 x 1 giga 800Mhz-es RAM formájában valósítsam meg
(én dualban gondoltam mert az ésszerűbbnek tűnik , de javíts ki ha tévedek -
törölt tag
DDR2-ben a legnagyobb unbuffered modul 2GiB lehet. A regiszteresek meg vagy 2-3x annyiba kerülnek. DDR3-ból lehet akár 16GiB-os modult is építeni.
Én nem érzem megnyomorításnak. Az átlag PC-ben manapság 1-2GiB RAM van. Egy DDR2-es lapba lehet 8GiB-ot rakni. Szóval még abban is van tartalék.
Az Asus VGA-khoz sosem kellet spec driver, mentek a sima Detonatorral is a nevezett TNT-sek (öt évig használtam egyet, akkor még volt különbség Asus és noname között). Sőt az Anus féle drivert értelmes ember nem rakta fel, mert egy halom fost is felpakolt a driver mellett, és bő 2,3x volt a mérete a Detonatorhoz képest.
-
KMT
addikt
"- Black Dragon 2x1Gb 1066Mhz = 25.000Ft"
A gyártó szerint ezek CL5-ösek, és a gyári feszültségük 2.4 V...
A supertalent T-800-asom most megy 1027MHz-en, 5-5-5-15-ben, és mindezt 2.0 V-on.
Szóval szerintem 2.1-en simán menne úgy, mint a geil 2.X-en.
És majdnem fele annyiba kerül. -
Vagy veszel két iet 9.200-ért, és marad a DC. Persze nyilván nem nagyon fog menni 900-on se, és feszelni se nagyon lehet. Az 1066-os akkor éri meg, ha ki is hajtod. Játékokban nem érződik az ennyivel magasabb RAM órajel, ám a 800-as Kingmax korlátozhatja a CPU tuningot, ha az FSB-t 400MHz fölé kergeted. Az 1066-ost meg járathatod 900-on, kisebb késleltetéssel, de én nem tapasztaltam játékokban érezhető változást az alábbi 2 beállítás között:
- CPU: 2.4GHz, RAM: 667MHz, 3-3-3-8
- CPU: 2.4GHz, RAM: 800MHz, 4-4-4-12Szerintem nem éri meg a több mint 3-szoros árat a Black Dragon, hacsak nem a tuning a lényeg. (De arra meg persze gyengus az is.)
-
"Már hogy ne menne 1:2. A sok pénzesek az 1333-as fsb-s 333 rendszerbus szintű procikkal a DDR3 1333, 666 belső adatbuszú memókat 1:2-ben tudja csak kihajtani." Elfogadom, valóban van ma ~20 ember jelenleg Mo-n, akiket érinthetne, csakhogy ők általában a procikat is húzzák, oszt akkor máris kezd sok lenni az 1:2.
Más: szentem nem éri meg. Kétségtelenül gyorsul tőle a rendszered, a kérdés csak az, hogy használsz-e olyan alkalmazásokat, ahol ez érezhető is lesz. Az pedig leginkább a chipsettől (memvezérlőtől) függ, hogy mennyire érzékeny a szinkronhajtásra.
-
Pubszon
veterán
-
törölt tag
Pontosabban neked kell kézzel hozzáadni. Először is nézd meg a boot.ini-ben a jelenlegi kapcsolókat, lehet így is ott van (rémlik mintha már Duron esetén is odarakta volna a Win).
A Server2008 a Vista szerverekre szabott változata (ahogy a Server2003 az XP szerver verziója). Egyelőre még csak RC1 fázisban tart. Ezt egyébként szabadon le lehet tölteni, ahogy anno a Vista beta2-t és RC-ket. Ugyan az kell hozzá (azaz egy Live ID és egy adatlap kitöltése). Természetesen az RC csak korlátozott ideig használható (2008 június 30-ig, viszont a 30 napos trial-hoz még csak regelni sem kell!). Amennyiben a >4GiB RAM kezelése a cél, akkor minimum az Enterprise Edition-t kell letöltened (az x86 1790MiB).
Hogy milyen a kompatibilitása, arról fogalmam sincs, révén még nem próbáltam. Gondolom a Vista-éhoz hasonló. Hogy érdemes-e felrakni, azt neked kell eldöntened.
Amennyiben van szabad vinyód vagy partíciód, mindenféle kockázat nélkül ki tudod próbálni.
-
törölt tag
Server 2000/2003/2008 Enterprise Edition-től kezdődően.
Az AWE-t magának a kernelnek is támogatnia kell. Az meg más pl XP és Server2003 esertén (leszámítva az XP x64-et, az a Server 2003 SP1 kernelét használja). Az XP-é nincs felkészítve rá.
A /PAE kapcsoló érvényteleníti a /3GB-t, szóval a kettőt együtt megadni nincs értelme. A /PAE elméletileg korlátlan memóriahasználatot tesz lehetővé az alkalmazások számára. Amennyiben SP2 van a gépen és a proci támogatja az NX Bit-et, akkor a /PAE automatikusan bekerül az indítási paraméterek közé, lévén a DEP-hez mindenképpen kell a PAE.
A DDR csak és kizárólag a memóriabuszra érvényes, semmi köze sincs a cellák órajeléhez.
KMT: Ez az egyik oka, ami miatt nem érdemes a rendszerre bízni a pagefile kezelését, hanem rögzíteni a méretét. Az XP és 2000 ugyanis induláskor határozza meg a címtartományokat, azon később nem képes változtatni (a Vista már dinamikusan kezeli).
-
KMT
addikt
Ha nem rossz megint a szövegértésem, akkor 1,5 GB-tól esel el a /3gb kapcsolóval, és 2,5-től nélküle.
Ja még egy ehhez kapcsolódó érdekesség. Van 1gb memória a gépemben, és a virutális memória meg mehet kb 2 gb-ig. Na most, az adobe premiere nekem simán összehoz 1,5gb virtuális memória használatot (persze fölötte egyből magától kilép :S ), amellett, hogy a fizikiait is használja. A /3gb kapcsolót csak most szúrtam be. Akkor hogy is van ez? 1,5+ kb 1=kb 2,5. Ez több mint kettő.
-
Jazz
veterán
Akkor ha 4Gigát akarok (vagy felette) mindenképpen gonodlkozzak 64bites Vistában, amihez vehetek 64bites procit? Remek!
Valaki írta memória cím kliterjesztést....hogy azért tud többet Win 2008 Server. Tehát akkor fizikailag az sem tud 2gigánál többet kezelni, ami viszont a mi rendszereinkben egyszerre kell hogy rendelkezésre álljanak a memóriában. Igaz?
Egy kétszer olyan nagy, kétszer olyan gyors memó fele annyiba kerül mint másik...(1GigaDDR400 12.000, 2GigaDDR800 8.000).
Rég leszarnám ezt az egész új alaplapos tuningolósdit, csak ez nem hagy nyugodni. Nehogy már vegyek 24-ért 2*1Gigát?? Mikor 4Giga kétszer ilyen gyorsat (azért nem egészen mert az időzítsek sokkal szarabbak) kapok 16-ért??? Bahhh.
Csak egy rohadt memória kéne, de ez a DC is betesz, hogy párban kell, és gonodlnom kell arra is hogy fogynak a slotok. Rohadt DC.Sokkal lassab lesz, ha veszek 1*2Giga DDR2 1066-ot, és nincs DC? Majd megveszem a párját amikor lesz Vistám meg 64bit-es procim. Így gondolom. (konf adataimnál, Proc maradna 240alap, 3.6Ghz, 960Fsb-vel 2:1 Mem: Cpu aszinkronnal. (ugye így hajtaná ki 960-ban memókat?)
És amit 8371#-be írtam az úgy van? Nagyon érdekelne. Köszi!
-
spyduck
nagyúr
Nem a hozzászólásokat hanem a cikket kellett volna elolvasni!
lényeg:
vagy 3gigát vagy 3,5 gigát fog látni! Ez függ a vga memóriájától meg a lapozófálj méretétől!de itt van bővebben:
[OFF]Második egy érdekes ''paradoxon'', melyről egyre többet lehet olvasgatni a fórumokon. 4GB memóriával szerelt konfigurációkban a Windows (emlékezzünk: a 32 bites XP-ről van szó) kevesebbnek látja a valósnál, esetenként csak 3,5 vagy éppen 3 gigának.
Mitől is van ez?Virtuális memóriacím
Virtuális memóriáról már mindannyian hallottunk. De mi az a virtuális memóriacím? Nyílván köze van a virtuális memóriához, nem? Nos, igen is, meg nem is. Mindjárt látni fogjuk, hogy miről is van szó.
A Windows XP egy úgynevezett virtuális memóriacím táblán keresztül éri el a memóriát. Közvetlenül soha nem képes - és ez így is van jól - bármiféle címet elérni, mindig virtuális memóriacímeken keresztül olvas és ír.
Ebbe a virtuális táblába beletartozik minden memória, ami a számítógépen található, beleértve a fizikai memóriát, a virtuális memóriát , a videokártya memóriáját, és minden olyan eszköz, periféria memóriáját, melyen található valamennyi fizikai RAM. És itt jön a probléma. Ugyanis - a 32 bites operációs rendszer korlátaiból adódóan - csak egy ilyen virtuális memóriacím tábla létezik, és ebbe bele kell férnie az összes, a számítógépben található és használni kívánt memóriának is.
Tehát van összesen 32 bitnyi memóriacímünk, melynek címei 0x00000000-0xFFFFFFFF-ig terjedhetnek.De nézzük meg, hogy hogyan is néz ez ki a valóságban.
A képzeletbeli gépünkön 1GB fizikai memória, egy 128MB-s videokártya, és egyéb elhanyagolható méretű memóriát tartalmazó periféria található, melyeket az egyszerűség kedvéért nem részletezek. A virtuális memóriacím tábla így néz ki (angol elnevezéseket használok, mivel csak angol XP-t használok):
Graphics Controller
Memory Range E8000000-EFFFFFFF (ez épp 128MB)System Board
Memory Range 00000000-3FFFFFFF (ez épp 1GB)Ezeket az értékeket könnyen leellenőrizhetjük a Hardverkezelőben, ha megnézzük az eszköz Resources fülét. A legtöbbször több részletben van lefoglalva az eszköznek a virtuális memóriacím, tehát valószínűleg több bejegyzést fogunk látni.
Azt hiszem ezzel eddig nincs is probléma, rengeteg szabad virtuális memóriacímünk marad a bővítésre. De mi történik akkor, amikor a számítógépünkben valóban megtalálható 4GB fizikai memória, és mellette még egy 512MB memóriával rendelkező videokártya? Nos, vizsgáljuk meg.
Windowsunk lefoglalja a virtuális táblából az 512MB területet a videokártyának (és persze minden más eszköznek is foglal, amennyiben szükséges), majd megpróbál 4GB-t lefoglalni a fizikai RAM-nak, de hoppá, itt jön a probléma, annyi már nincs. Mit tehet ilyenkor? Lefoglalja az összes maradék helyet, mely - ez esetben - 3,5GB.
Tehát, annak ellenére, hogy gépünk fizikailag 4GB memóriát tartalmaz, csak 3,5GB lesz elérhető a rendszer számára, a maradék elvész. Ez nem ugyanaz, mintha a rendszer lefoglalna egy részt a fizikai memóriából a videokártyának, egyszerűen nem is tud róla, hogy létezik az a maradék memóriarész. Persze ez a mi szempontunkból lényegtelen.Ez az egész így néz ki:
Graphics Controller
Memory Range D0000000-EFFFFFFF (ez épp 512MB)System Board
Memory Range 00000000-CFFFFFFF
Memory Range F0000000-FFFFFFFF (a kettő együtt 3,5GB)Egyéb problémák
Sajnos ennyivel nem fogjuk tudni megúszni. Az eddig ecsetelt problémánkon felül ha eddig nem is, de előbb-utóbb találkozni fogunk még egyel. Nevezetesen, hogy a Windows XP egyszerre maximum 2GB memóriát biztosít a felhasználói alkalmazásoknak. Tehát hiába van több mint 2GB fizikai memóriánk, alkalmazásunk csak 2GB-t használhat belőle. Ez egyelőre még nem különösebben nagy gond, de minek 3GB-t helyezni a gépünkbe, mikor a kedvenc játékunk amúgy is csak 2GB-t lát belőle? Nos, szerencsére erre van megoldás, bár csak a Professional verzióban működik. Létezik egy ún. /3GB kapcsoló, mellyel megmondhatjuk a rendszernek, hogy az alkalmazásoknak akár 3GB memóriát is engedélyezzen.
A következőképpen szúrjuk be a kapcsolót a Boot.ini file-ba (példa):[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINNT
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINNT=''Windows XP Professional'' /3GBVégszó
Tehát, mindent összefoglalva, hacsak nem irodai célokra használjuk gépünket, viszonylag kevés perifériával és videomemóriával, felesleges 4GB memóriát vásárolni a 32 bites XP-hez. Játékos kedvű felhasználók csúcsgépéhez bőven elég lehet a 3GB (2x1GB és 2x512MB egyszerre, hogy párban fussanak) egy 512MB-1GB-s videokártyával megspékelve addig, amíg át nem térnek egy modernebb operációs rendszerre.
A végtelenségig nem húzhatjuk a 64 bites operációs rendszerekre való átállást, de addig is talán van még pár szűkös esztendőnk, hogy továbbra is kiaknázhassuk a már jól bevált Windows XP 32 bites operációs rendszerünket.
[/OFF] -
törölt tag
Azt amit mindenféle szintetikus tesztek, mint pl az Everest, mér, szard le nagy ívben. A lényeg az alkalmazások sebessége. A Te procid abból a ritka kiegyensúlyozatlan, alacsony hatékonyságú és pazarló architektúrából való, amely esetén a DC sokat dob a teljesítményen. Ennek a vérgyenge architekturális hatásfok az oka.
-
-
FehérHolló
veterán
Futtass le két kicsit jobban eltérő verziószámú everest tesztet a gépeden. Vagy csak simán olvasd el a read.me-t. Rögtön megváltozik a véleményed. De a legjobb az lenne, ha elfelejtenéd szintetikus tesztek alapján összehasonlítgatni az egyes konfigurációkat.
killipoly: Ha 2:1-ben akarod hajtani a RAM-ot, akkor tökéletes választás. Ha meg azt szeretnéd megtudni, hogy mennyire van értelme ennek, akkor legalább az utolsó oldalt (50-es bontásban) olvasdmár vissza, kérlek!
core quad: Köszönjük!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 - UK billentyűzet
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z97-A Z97 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo ThinkPad X270 (16) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
- Beszámítás! Apple Mac Studio M2 MAX 2023 32GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest