- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Apple Watch
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Nincs több titok: íme, a Samsung Galaxy TriFold!
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S21 Ultra - vákuumcsomagolás
- Samsung Galaxy Note20 Ultra - a tollnak nincs ellenfele
- A Galaxy S26-tal együtt késik a One UI 8.5
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
tothd1989
tag
válasz
fudi2002
üzenetére
Teszt nem volt, ezért is próbáltam felvezetni úgy, hogy nem kell készpénznek venni. Bsod, vagy egyéb anomália nem volt eddig. Szívesen futtatnék tesztet, de a gépen proxmox fut, nem tudom, hogy headless linux alá van e valami memtest. Aprópó a ram nevéből kimaradt, hogy rgb, de talán az annyira nem fontos infó. Illetve nálam a proci 5900x, ha már részletezzük a dolgot.
-
tothd1989
tag
-
Mr.Pit
tag
válasz
fudi2002
üzenetére
Köszönöm.
A két ram tekintetében melyik a jobb akkor? Az egyiket eladom ismerősnek, másik marad.
A 4266 cl 19-esek anno egy tomahawk x570s-ben simán mentek 4000 cl 16-on (szekunder és tercier késleltetésekre nem emlékszem).
Anno manuálisan mindig állítgatni kellett mivel docp-vel sose indult el, levágta általában mindig alapra.
Az MSI biosban a fentebbi lapban van egy Memory try it funckió, amivel szépen lehet oc-zni anélkül, hogy vmit nagyon el tudna rontani az ember.
Giga lapomba még nem tudtam próbálni, mivel nem volt eddig procim ^^ Így nem vagyok annyira képben a gigabyte bios-sal.
Ezért vakarom egy kicsit a fejem, mert totál bizonytalan vagyok melyiket engedjem el.
-
viperabácsi
addikt
válasz
fudi2002
üzenetére
Akkor a két felső linkem közül kell választanom ezek szerint. A lap QVL- jében mind kettő szerepel pedig a lap elvileg 8200-ig tud ramot kezelni , a leírása alapján.
Esetleg még annyi kérdés , hogy 32 vs 48 gb legyen ?
68 890 VS 103 440 nem kis ár különbség -
viperabácsi
addikt
válasz
fudi2002
üzenetére
Néztem a 8000-es g-skill 48gb-s szett már értelmetlenül drága lenne EXPO val
G.SKILL Trident Z5 Neo RGB 96GB (2x48GB) DDR5 8000MHz F5-8000J4048G24GX2-TZ5NR -
zebra_hun
veterán
válasz
fudi2002
üzenetére
Köszi a gondolatmenetet
Nem véletlen álltam meg ott ahol. Pedig kaptam hideget, meleget... apex így meg úgy 8400-8800 stb...
Frászt.
Hazudhatnék, hiszen vannak sikeres képek a lefutott tesztekről.
Igazából csakis saját magam csapnám be..., nem kicsit.
Szememben a RAM OC egy nagyon jó "szórakozás, hobbi", szeretem csinálni. Segítek ha tudok, bár rengeteg dolog van benne amit én sem tudok. Ajánlani, erőltetni sosem fogom.
Bemutatom, hogy ezt meg ezt hoztam ki, kész.
Földön kell járni két lábbal, nem felülni mindennek. Erre sztem rájön mindenki aki nekiáll. Nagyon nem fél óra, de nem is 2 óra, nem is 2 nap, de nem is két hét.
Soha véget nem érő történet ha rákap vki az "ízére"
Topikot olvasom továbbra is, bár sok esetben nem értek egyet. Reagálni meg nem szoktam mostanába, hiszen a veszekedésekre nincs szükségem.
Azért néha "dobok egy szikrát", hogy lángra kapjon
Főleg a vörös vs. kék, vagy politika vonalon. Genyó is vagyok ilyen szempontból.... -
jimpo
senior tag
válasz
fudi2002
üzenetére
G.SKILL releases Low Latency DDR5-6000 CL26 & CL28 kits for Ryzen 9000 series
Tessék alacsonyabb időzítés, hátha ez elnyeri a tetszésed.
Az árát leszámítva persze, mert nem szokott olcsóbb lenni az alacsonyabb CAS latency.
-
Archanon
őstag
válasz
fudi2002
üzenetére
Természetesen. Már újratelepítettem a rendszert is a folyamatos volmgr hiba miatt, de változatlan. (Ahogy a volmgr is, csak ritkább... valami nem kóser, de az talán nem memória.)
Ha bemegyek a teljesítmény fülhöz, ott azt írja, hogy használatban 12,1 GB van. Nem értem én ezt. A folyamatok fülön esetleg a Windows 11 operációs rendszer alap működéséhez szükséges memóriahasználatot lehetséges, hogy nem jelzi?

-
szasanyi
félisten
válasz
fudi2002
üzenetére
Persze, csak a lényeg amit írtam: nem látom a teljesítmény javulását csak a fogyasztás növekedése egyértlmű. Nincs pontszámvadászat és benchmark mert az nem érdekel, bár ott nyilván kimutatható lenne különbség. Viszont napi 12-14 órát megy a PC.Sajnos a jelenlegi időzítésekkel már 1.35V is kevés s tabilitáshoz.
Tehát manuálisan: 6000Mhz, 36-42-42-96 (a többi AUTO-n marad) jó kezdésnek, de ehhez milyen kezdő fesz legyen... 1.25- 1.35V?MOD - nem tudom, soha nem szoktam tuningolni sem állítgattam a RAM-okat. Csak a kábé semmi előnye miatt sokallom - főleg IDLE, net - plusz 10-12W többletet, ezért próbálkoznék. Köszi a segítséget!
-
-
zebra_hun
veterán
válasz
fudi2002
üzenetére
Néztem én is a hőfokokat, a ~46-48°C még mindig határeset.
Ha nem hibázik, akkor semmi gond. A vga hűtés viszont pont ott nyitott, ott felfelé tolja pont oda (is) a meleget.
Nekem is most egy pwn 140-es van, de a cpu és gpu is vízhűtés, radi pedig kifelé tolja a házból. Így a 21°C nappaliban max 38-40°C a TM5 stressz.
Előnyöm van a vízhűtéssel így. -
atom18
senior tag
válasz
fudi2002
üzenetére
Átállítva 2t-re, futott a teszt csináltam egy képet közben ezután 4 perc után lett vége a tesztnek és 0errors. Na de itt a fotó miközben ment a teszt:
Az normális, hogy most több mint 40perc alatt csináltam meg a tesztet tegnap meg 26perc volt? Csináljak/állítsak még valamit?
Illetve itt van egy fotó az ATC-ről:
-
válasz
fudi2002
üzenetére
Köszönöm, ezt fogom tenni, tesztelem az SSD-t is, meglátjuk, mit dob a gép.
Jó lenne, ha tudnék szerezni próbára egy csere alaplapot, majd körbekérdezek a barátok között, hátha valakinek van elfekvő.
Karácsonyig meló ezerrel, majd ott lesz egy hetem játszani vele.
Nagyon köszönöm a segítséget, én most kidőlök, mert reggel megyek Budaörsre, kéne kicsit aludni is. Bocsi, hogy kissé offoltam a topikot, ha gondolod, töröld nyugodtan. Jó éjt! -
válasz
fudi2002
üzenetére
Elvileg nem is biztos, hogy érintett, i3 13100, és azt írják, hogy a 65W TDP, és afeletti procik érintettek, de nem tudom. Gyanúsak voltak a teljesen random hibák, hogy Bitlockeres meghajtóról a kimásolt cuccok egy része használhatatlan volt, vagy, hogy másolás közben nem lehetett néha használni a gépet annyira laggolt, vagy másolt 300 megával, majd leesett az egész 1 megára, aztán egyszer csak újra beindult.
Chrome percekre megállt, Feladatkezelő nem jött be, majd mintha valami magához tért volna a háttérben és minden ment tovább.
Néztem az eseménynaplót, de mindig más alkalmazás, vagy háttérfolyamat döglött meg, nem volt mihez kötni a hibát, ezért gondolok procira. Viszont, a klasszikus kékhalál, ami memória hibára lenne talán jellemző, egyszer sem volt. -
válasz
fudi2002
üzenetére
Feltámadt!!!

Azt csináltam, hogy mindent kivettem, lehúztam a gépből, ami nem létszükség, teljesen áramtalanítottam, kivettem a CMOS elemet egy 5 percre, és visszaraktam minden RAM modult alapra, A2, B2. Aztán áram, CMOS clear, és indít. És egy kicsit kesszegett, majd elindult. BIOS bejött, úgy tűnik minden rendben.
Nagyon köszönöm a segítséget.
Raptorral még nem tudom, mi történt pontosan. Már régóta dobált random hibákat, fagyásokat, leomlásokat, volt, hogy meghalt Windows boot közben. Olvastam az Intel raptor lake túlfeszeléséről, úgyhogy szeptemberben feltettem a legfrissebb BIOS-t, visszavettem a proci teljesítményét, de nem szűntek meg a problémák teljesen, bár volt hogy két hétig nem jelentkezett semmi anomália.
Aztán kedden este, pont amikor le akartam kapcsolni, kifagyott a Word... Ctrl+Alt+Del, de a feladatkezelőig már nem jutottam el, megfagyott minden. Akkor már elég fáradt voltam, kinyomtam a gépet, és annyi volt. Szerdán meg bekapcsolás után a BIOS még lefutott, majd a Windows megállt töltés közben. Reset után bejött a BIOS. Visszatettem mindent alapra, restart, és újra bejött a BIOS, megint újraindítottam, de megint BIOS. Kikapcs, majd restart, BIOS lefutott, de megint fekete képernyő Windows töltés közben. Ezt még párszor eljátszotta, egyszer eljutott a Windows a szerviz menüig, de ott egy klikk után megállt minden. És itt feladtam. Van egy elég egydi Barco videokártya a gépben a leletező monitorhoz, nem akartam kinyírni a sok ki-be kapcsolgatással, mert elég drága.
Most kell egy működő gép, aztán majd játszok vele, másik SSD, új Windows, aztán meglátjuk mi lesz. Egyelőre nem tudom, hogy a proci haldoklik a rossz feszültség szabályozásból adódó túl gyors degradáció miatt, vagy esetleg az alaplap, vagy SSD hiba van, vagy csak simán leomlott a Win. Ez majd nyugisabb idők játéka lesz, karácsony körül. Jó lenne, ha lehetne belőle egy tartalék gépet csinálni, de majd meglátjuk. Így eladni, hogy nem 100%, nem fogom, még alkatrészenként sem. -
válasz
fudi2002
üzenetére
Köszönöm a segítséget, 10 perc után is csak fekete képernyő van.
Ahogy nézem, a lap talán működik, mert a ventik pörögnek, és indításkor egy pillanatra felvillan a CPU LED, majd kialszik, aztán felvillan a DRAM LED és égve is marad.
Holnap megpróbálok valami kompatibilis memóriát szerezni (bár itt Győrben ez érdekes futam lesz), aztán újra próbálom.
Ha továbbra sem, akkor szégyen szemre el kell vinnem szervizbe a gépet, mert egyszerűen nincsenek cserealkatrészeim, nem tudom kitesztelni, mi a rossz. Amióta nem szerelek napi szinten, csak az van nálam, amit megrendelek, és nem tudok játszani a komponensekkel.
Egyébként, én voltam a hülye, mert meg kellett volna néznem, mi kompatibilis az alaplappal. Ez egy munka gép lesz, leletezni fogok rajta, mivel a másfél éves Raptor Lake szerdán megdöglött, és hétfőre elő kéne állnom valamivel, hogy tudjak dolgozni... Nem is kellett volna tuning memória, már nem játszom. Csak úgy voltam vele, hogy az AMD mindig is érzékeny volt a RAM tempóra, ez a KIT meg jó árban volt, jó teljesítményű, így lecsaptam rá... hiba volt.
-
válasz
fudi2002
üzenetére
2-3 percig, az alatt nem volt semmi változás.
Intelnél amikor váltogatta a beállításokat, ilyesmi, akkor kikapcsolt, újraindult. Próbálkozott, majd ismét kikapcsolt, újraindult, és egyszercsak feltámadt.
Itt nem volt semmi ilyesmi. Bekapcsoltam, kigyullad a piros LED az alaplapon, ami a DRAM hibát jelzi, és annyi. Utána nem történik semmi.
Utolsó AMD-m Phenom II 955 BE volt, nem tudom, ennek hogy kéne viselkednie.
Lehet érdemes lenne kicsit hagyni kűzdeni? -
válasz
fudi2002
üzenetére
azért van
megpróbálom a ram bővítést, majd beszámolok ha változott valami
hardveresen gyorsított gpu ütemezésről van valami vélemény? screenshot
redditen olvasgattam a hasonló eseteket, van akiknél ez megoldotta, bár nem igazán értem hogyan -
válasz
fudi2002
üzenetére
mindig ilyen 45-50%on van a memória, ha átlagfelhansználós funkcióban van (feladatkezelő)
törölve a világításvezérlő appok ugyanúgy crash, most épp figyeltem 22 giga körül mozog a memóriafogyasztás az új cod-al. Na majd holnap ráeresztem a repülőszimulátor 2024-et ..
amint kilépek a böngészőből minden probléma megjavul.. lehet valami plugin vagy elképzelni nem tudom mi zavarhat be..

-
-
válasz
fudi2002
üzenetére
ha az pontos akkor közel nem eszik annyit, 20 gb fölé alig megy.. lapozófáljlal is próbálkoztam korábban játszani, de mivel nem segített alapon van hagyva
esetleg beletaknyolhat valamit a corsair icue (ventik, cpu venti), vagy az asus aura (ram, lap, vga) progijai, amikkel a fényeket állítom be?
-
-
-
válasz
fudi2002
üzenetére
18-tól 20 óráig futtattam, Extreme1@anta777.cfg-t, expo profil on, 0 error
amúgy a fenti játékok szinte azonnal kidobálnak, ha fut a chrome.. lehet azonnal, lehet 2 perc, lehet 10 perc. nem is terhelem feleslegesen ilyen 70 fps gsync-en vitorlázik a gpu is (de ha fullba ráéresztem akkor is crashel úgyhogy nem számít)
-
szabeska
addikt
válasz
fudi2002
üzenetére
Pár napja frissítettem 3611-es bios-ra, akkor volt egy reset, és csak az xmp-t kapcsoltam be, szóval ez megvolt. 1.35v-ot kap automatikusan, megpróbálom ezt emelni. Az a vicc, hogy előző bios-al éjszakákon át teszteltem a gépet az új X3D proci CO-ja miatt Corecyclertől kezdve mindennel (aztán végül alapon hagytam, mert így sem melegszik és a teljesítményen sem segített, tehát nincs piszkálva a processzor jelenleg), és egyetlen egyszer sem kaptam semilyen hibát, whea-t vagy bármit
Erre most a TestMem dob egyet, amit amúgy csak heccből indítottam el böngészés közben háttérben 
-
Ixion77
addikt
válasz
fudi2002
üzenetére
Nem tudom, kétlem. Én sem vagyok otthon laptopokban, azért is jöttem kérdezni. Pl. az is érdekelne hogy van-e lehetőség (ezt a) laptop procit és GPU-t undervoltolni, de nem találtam erről infót.
#65264 fudi2002
Memory slot kettő van, de pont annyi kell a két modulnak nemde?
Azt sem tudom, hogy újonnan vajon 1x16 vagy 2x8 lesz benne. Gondolom, az utóbbi, ha kétmodulos konfigban gyorsabbak ezek. -
-
ndave92
aktív tag
válasz
fudi2002
üzenetére
Nagy valószínűséggel nem fogják őket egyenként órákig stress testelni, ebben egyetértünk.
Oké, visszavonom azt a kijelentésemet, hha biztosra akarsz menni, olyat választasz, ami rajta van a listán
, mert simán benne van, h az IMC (vagy más egyéb) miatt mégse fog menni a dolog, de akkor te pl. mi alapján döntöd el, h egy adott laphoz, adott procihoz jó lesz-e egy kit vagy sem? Megrendeled, kipróbálod, h megy-e az adott spec mellett, aztán ha nem, akkor visszaküldöd? Ez amúgy a legbiztosabb módszer, csak valóban életszerű? Nem lenne mégis jobb kiindulási alap gyanánt egy vmennyire validált listából válogatni? Ezek szerint szólni kéne a deszkagyártóknak, h feleslegesen ölik bele a munkaórákat a felületesen letesztelt ramok listába gyűjtésébe.
Viccet félretéve, tényleg szeretném tudni, h akkor mi a jó módszer erre, ha a QVL invalid? -
ndave92
aktív tag
válasz
fudi2002
üzenetére
Én csak abból indultam ki, h nekem mindig klappolt a QVL-ben fellelhető infó (lehet csak szerencsés vagyok, nem tom) és sztem már legalább 5-6x ez alapján vettem RAM-ot idáig. Viszont egyszer amikor Intelről AMD-re váltottam pár éve, a régi kitem nem volt rajta az akkori új AM4 deszkám listáján, gondoltam rápróbálok mielőtt lecserélném és gond nélkül ment az XMP profillal évekig utána, semmit se kellett állítani rajta, h működjön. Akkoriban az a memória már "réginek" számított (5+ éves volt a kit), szóval gondolom ezért IS hiányozhatott a listáról, de egyértelmű, h nem fognak letesztelni minden lapra minden ramot. Lehetetlen feladat. Ergo, lehet működni fog az adott darab, hiába nincs rajta a listán (és szerintem erre még mindig nagyobb esély van, mint fordítva), de inkább onnan választanék, minthogy random próbálgassam őket. Sztem gyártóktól is függ, h ki mennyire veszi komolyan ezt. Pl. most nagyon nyomatják ezt a 8000+ MT/s dolgot AM5-ön (UCLK=MCLK/2 módban nyilván), de elég kevés embernél láttam tényleg működni... talán majd a CUDIMM segíthet. Továbbá a 6400 1:1 módban se tűnik annyira triviálisnak, ahogy olvasgattam itt-ott, ezért is maradtam személy szerint 6000 CL30-on, mert az kb. safe bet és ár/értékben elég jó. AMD-nél a magas, stabil UCLK meg FCLK az silicon lottery, valóban.
-
-
TBT
addikt
válasz
fudi2002
üzenetére
Szia!
Köszönöm a választ!Olyan lehetőség van, hogy:
KINGSTON FURY 96GB (2x48GB) Renegade DDR5 6000MHz CL32 KIT KF560C32RSK2-96
vagy:
KINGSTON FURY 128GB (4x32GB) Beast DDR5 5600MHz CL40 KIT KF556C40BBK4-128Melyik a jobb és időtállóbb döntés?
Ezeket néztem, mert ezeket az alaplap támogatja, illetve idehaza is elérhető több boltban (5 év garanciával). -
Busterftw
nagyúr
válasz
fudi2002
üzenetére
A Crucialnal ez mar rendelheto, jelenleg meg csak 16GB es 32GB.
187,53€ a 2x16GB
Crucial 32GB Kit (16GBx2) DDR5-6400 CUDIMM CT2K16G64C52CU5
52-52-52-103Sajnos tesztek meg nincsenek. Egyaltalan jo lehet az CL 52?
Nem vagyok kepben DDR5-nel most mi a jo ar-erteku timing.
Új hozzászólás Aktív témák
- DDR3 , DDR4 ramok
- BESZÁMÍTÁS! 32GB(4x8GB) G.Skill Trident Z RGB 4000MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- Eladva ! Hyper X DDR4 1 16 GB DDR4
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16) ADATA XPG Lancer RGB 7200MHz DDR5 memória garanciával hibátlan működéssel
- PATRIOT 32GB Viper Venom DDR5 6400MHz CL32 KIT PVV532G640C32K
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A12/Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A32/Samsung Galaxy A52
- Xiaomi 14T 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciaval
- Bomba ár! Dell Latitude E7240 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 64GB 512GB 5500M macbook garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest

Az normális, hogy most több mint 40perc alatt csináltam meg a tesztet tegnap meg 26perc volt? Csináljak/állítsak még valamit?