- Netfone
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ndave92
aktív tag
válasz
Fitzgerald #65233 üzenetére
Én is nem rég váltottam AM4-ről AM5-re, szóval első DDR5 állítgatás után ennél kötöttem ki egyelőre:
Nekem amúgy bőven elég a 6000 CL30, nem tervezem az órajeleket állítani. FCLK-t nem bántottam, nem tudom mire képes az én példányom. Van pár időzítés, amiben még tuti van tartalék, de csomó esetén, főleg a secondary meg tertiary időzítések közül már abszolút ki van tolva a szakadék széléig.
Durva ez a Hynix A-die...
Amiket próbálgattam:
- 6000 CL28 nem volt stabil 1.35V mellett, de szerintem 1.4V elég lenne neki
- tRP 32-vel error 10 perc Karhu után, 34-gyel nem próbáltam
- tRAS 36, tRC 72 stabil volt, de vmiért nem tapasztaltam teljesítménybeli javulást, szóval a gyári tRAS 80, tRC 116-ról levittem tRAS 66-ra (tRCD + tCL elv mentén), így azért volt kis bump, de nem számottevő
- tRRDL nem megy 8 alá, már 6-nál nem bootol
- tRFC 384 meglepetésre atom stabilan ment több órás tesztelés mellett, de nem akarok pengeélen táncolni, ezért 420-nál megálltam
- tREFI 65535 mellett nagyon melegedett a RAM tesztelés alatt (53c és ment felfelé), szóval visszább vettem, mert így is kb. 1%-ot tölt csak frissítéssel, ennél magasabb érték nem hozna érdemi pluszt
- tRDRDSD, tRDRDDD, tWRWRSD, tWRWRDD ha jól tudom nem tényező 2x16 SR kitnél, szóval az azért 1, dual rank és/vagy 4 sticknél már rip lenne
- VSOC stabil volt 1.135V-on ezekkel az időzítésekkel, de inkább AUTO-ra raktam, így 1.185V-on megy... 1.15V 24/7 lehet elegendő lenne ehhez idk
- GDM-et nem állítottam, szóval nem tom, h menne-e kikapcsolva
- PowerDown Disabled mellett a Mem Context Restoret ki kellett kapcsolni, mert BSOD volt szinte azonnal a windowsba lépést követően
- impedanciák mind AUTO-n vannak
- tesztelésre Karhut, p95 LFFT, y-cruncher VT3-at használtam, mindegyiket több órán át és volt, h 1 óta után dobott csak errort a Karhu, szóval tényleg érdemes tovább járatni ezeketAmit amúgy nem értek, h mindenki azt ajánlja, h tRAS legyen 28-30 körül, de őszintén nem tudom, h mi a logika mögötte?
Ha olyan alacsony értéket állítasz be, akkor nem írja felül az IMC? tRC-t akarják ezzel lejjebb vinni (?) és így a tRAS-t figyelmen kívül hagyja, mert kb. sosem fog teljesülni a feltétel ilyen időzítés mellett?
Én próbálom mindig megérteni, h mi h működik, ezért a DDR5 specsheetet nézegetve azt láttam, h tRAS az ACT to PRE, ami tRCD + tCL szokott lenni minimum, de ugye már tCL alatt is mehet a PRE, mert ha sense amplifierből kikerült az érték a bufferbe, akkor nem kell megvárni a teljes tRCD + tCL időtartamot... szóval az én esetemben 66 az nagyon safe ezen elv mentén... sajnos a külföldi fórumokon ahány ember, annyi formula volt erre, de ezt a 30 körülit nem magyarázta meg senki, csak mivel buildzoid azt mondta, h jó, akkor jó lesz nekem is... viszont nem szeretek úgy állítgatni dolgokat, h nem értem, h miért teszem, ezért kérdezem, h hátha tudja itt vki a választ erre?
Amúgy VDD, VDDQ, VDDIO feszek között 1:1:1 arányt érdemes megtartani? Láttam olyat is 6000 CL30 mellett, h VDD 1.35, VDDQ = VDDIO 1.3 volt, de olyat is, h VDD = VDDQ = 1.35 és VDDIO 1.25... én csak sokkallom az EXPO 1.4 voltját mindháromra 6000 CL30 esetén, szóval 1.35-re raktam egyelőre, de szerintem a VDD-n kívül a többi lehet menne kevesebbel is... -
fudi2002
Topikgazda
válasz
Fitzgerald #65235 üzenetére
Hu az tuti sok. 2100-2200 között a vége. 2200 már szerencsések kiváltsága. Kis lépcsőben próbáld.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Fitzgerald #65233 üzenetére
Trasból bőven faraghatsz, trfc kb fele a mostaninak mehet de lehet kell némi vdd,vddq hozzá. Trefi is mehet felfelé. TWTRL is elég magas. Twr is faragható, azt mondjuk nem tudom az amd imcnél van-e érdemi előnye. Hazaérek, írok konkrét javaslatot ezekre.
Ami nem közvetlen ram javaslat: fclkt próbáld emelni, sokat gyorsít. Kb 2100ig menni fog, lehet felette is.
-
szabeska
addikt
válasz
Fitzgerald #61460 üzenetére
Gyanús, hogy van minőségbeli szórás is, bár nálam szerintem csak az egyik modul volt defektes, mert a mostani gombelemes szórakozás helyett az előző szettel elég volt kivennem a jobb oldali ramot, úgy eljutottam a biosig.
Ami nekem segített bebootolni GDM off 1T-ben:
ClkDrvSrt: 40
ProcOdt: 60
RttNom: Disabled
RttWr: RZQ/3
RttPark: RZQ/1
És persze fesz emelések.Azóta már "messzire" eljutottam, sokat olvasgattam és kutakodtam neten, a feszültségek is alacsonyak, innen már nem piszkálok semmit, csak a ram feszt ami még 1.4v. Lehetne szórakozni az elsődleges időzítésekkel, de most pihentetem, mert már csukott szemmel is újra be tudom állítani a bios minden menüpontját
Ami tuti kinyírta a gépet nálam:
tWTRL 12 alatt
tRC 58 alatt
ClkDrvStr 40 alatt (bootol, de anta hibázik)
VDDG feszek 0.95 (bootol, de anta hibázik)
3600Mhz-nél magasabb órajel nem megy hiba nélkül sehogy sem (alap időzítések, magas feszek stb), de nem is erőltettem sokáig a próbálkozástspleenszuru #61461:
Igen, az a konfig az. Én futtatnám 4-5 órán át a P95-öt, van akinél 4 óra után hibázott. Plusz az OCCT CPU tesztjét ajánlják még extrém beállítással általános géptesztelésre (ram, cpu negatív offset stb), az ingyenes verzió 1 órás limitje is elég lehet, valamint a memória tesztje (SSE és AVX2 30-30 percen át)Amúgy informálódni kell (dram calculator után is):
MemTestHelper
Reddit
1usmus (több oldalas, ez a tippes-trükkös oldal)
Google
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Skoda topik (Favorit és visszafelé)
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Videós, mozgóképes topik
- Nintendo Switch 2
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Anime filmek és sorozatok
- Házimozi belépő szinten
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16) G.Skill Trident Z RGB 6600MHz DDR5 memória garanciával hibátlan működéssel
- DDR3 DDR3L 4GB 8GB Notebook RAM Bazár (Samsung, SKHynix, Micron, Kingston)
- Kingston FURY Renegade 32GB (2x16GB) DDR5 6400MHz KF564C32RSK2-32
- Kingston Fury Beast 32GB 6000MHz DDR5 CL30 RAM (KF560C30BBE-32)
- 16GB-os SODIMM (notebook) DDR4 RAM bazár - nézz be, lesz, ami kell neked!
- Asus Rog Strix G16
- FÉL ÁR ALATT! Lian Li UNI FAN SL120 RGB 1db-os és 3db-os ventilátor szett garanciával
- Gamer Laptop, Gamer Monitor és Konzol Felvásárlás Magas Áron, Gyorsan és Egyszerűen!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG UltraGear Gaming Monitorok: FRISS SZÁLLÍTMÁNY -30%
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest