Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• ndave92

aktív tag

válasz Fitzgerald #65233 üzenetére

Én is nem rég váltottam AM4-ről AM5-re, szóval első DDR5 állítgatás után ennél kötöttem ki egyelőre: Nekem amúgy bőven elég a 6000 CL30, nem tervezem az órajeleket állítani. FCLK-t nem bántottam, nem tudom mire képes az én példányom. Van pár időzítés, amiben még tuti van tartalék, de csomó esetén, főleg a secondary meg tertiary időzítések közül már abszolút ki van tolva a szakadék széléig.
    Durva ez a Hynix A-die... ;]
    Amiket próbálgattam:
    - 6000 CL28 nem volt stabil 1.35V mellett, de szerintem 1.4V elég lenne neki
    - tRP 32-vel error 10 perc Karhu után, 34-gyel nem próbáltam
    - tRAS 36, tRC 72 stabil volt, de vmiért nem tapasztaltam teljesítménybeli javulást, szóval a gyári tRAS 80, tRC 116-ról levittem tRAS 66-ra (tRCD + tCL elv mentén), így azért volt kis bump, de nem számottevő
    - tRRDL nem megy 8 alá, már 6-nál nem bootol
    - tRFC 384 meglepetésre atom stabilan ment több órás tesztelés mellett, de nem akarok pengeélen táncolni, ezért 420-nál megálltam
    - tREFI 65535 mellett nagyon melegedett a RAM tesztelés alatt (53c és ment felfelé), szóval visszább vettem, mert így is kb. 1%-ot tölt csak frissítéssel, ennél magasabb érték nem hozna érdemi pluszt
    - tRDRDSD, tRDRDDD, tWRWRSD, tWRWRDD ha jól tudom nem tényező 2x16 SR kitnél, szóval az azért 1, dual rank és/vagy 4 sticknél már rip lenne
    - VSOC stabil volt 1.135V-on ezekkel az időzítésekkel, de inkább AUTO-ra raktam, így 1.185V-on megy... 1.15V 24/7 lehet elegendő lenne ehhez idk
    - GDM-et nem állítottam, szóval nem tom, h menne-e kikapcsolva
    - PowerDown Disabled mellett a Mem Context Restoret ki kellett kapcsolni, mert BSOD volt szinte azonnal a windowsba lépést követően
    - impedanciák mind AUTO-n vannak
    - tesztelésre Karhut, p95 LFFT, y-cruncher VT3-at használtam, mindegyiket több órán át és volt, h 1 óta után dobott csak errort a Karhu, szóval tényleg érdemes tovább járatni ezeket

Amit amúgy nem értek, h mindenki azt ajánlja, h tRAS legyen 28-30 körül, de őszintén nem tudom, h mi a logika mögötte? :F Ha olyan alacsony értéket állítasz be, akkor nem írja felül az IMC? tRC-t akarják ezzel lejjebb vinni (?) és így a tRAS-t figyelmen kívül hagyja, mert kb. sosem fog teljesülni a feltétel ilyen időzítés mellett?
    Én próbálom mindig megérteni, h mi h működik, ezért a DDR5 specsheetet nézegetve azt láttam, h tRAS az ACT to PRE, ami tRCD + tCL szokott lenni minimum, de ugye már tCL alatt is mehet a PRE, mert ha sense amplifierből kikerült az érték a bufferbe, akkor nem kell megvárni a teljes tRCD + tCL időtartamot... szóval az én esetemben 66 az nagyon safe ezen elv mentén... sajnos a külföldi fórumokon ahány ember, annyi formula volt erre, de ezt a 30 körülit nem magyarázta meg senki, csak mivel buildzoid azt mondta, h jó, akkor jó lesz nekem is... viszont nem szeretek úgy állítgatni dolgokat, h nem értem, h miért teszem, ezért kérdezem, h hátha tudja itt vki a választ erre? :F
    Amúgy VDD, VDDQ, VDDIO feszek között 1:1:1 arányt érdemes megtartani? Láttam olyat is 6000 CL30 mellett, h VDD 1.35, VDDQ = VDDIO 1.3 volt, de olyat is, h VDD = VDDQ = 1.35 és VDDIO 1.25... én csak sokkallom az EXPO 1.4 voltját mindháromra 6000 CL30 esetén, szóval 1.35-re raktam egyelőre, de szerintem a VDD-n kívül a többi lehet menne kevesebbel is...

• fudi2002

Topikgazda

válasz Fitzgerald #65235 üzenetére

Hu az tuti sok. 2100-2200 között a vége. 2200 már szerencsések kiváltsága. Kis lépcsőben próbáld.

• fudi2002

Topikgazda

válasz Fitzgerald #65233 üzenetére

Trasból bőven faraghatsz, trfc kb fele a mostaninak mehet de lehet kell némi vdd,vddq hozzá. Trefi is mehet felfelé. TWTRL is elég magas. Twr is faragható, azt mondjuk nem tudom az amd imcnél van-e érdemi előnye. Hazaérek, írok konkrét javaslatot ezekre.

Ami nem közvetlen ram javaslat: fclkt próbáld emelni, sokat gyorsít. Kb 2100ig menni fog, lehet felette is.

• szabeska

addikt

válasz Fitzgerald #61460 üzenetére

Gyanús, hogy van minőségbeli szórás is, bár nálam szerintem csak az egyik modul volt defektes, mert a mostani gombelemes szórakozás helyett az előző szettel elég volt kivennem a jobb oldali ramot, úgy eljutottam a biosig.

Ami nekem segített bebootolni GDM off 1T-ben:

ClkDrvSrt: 40
    ProcOdt: 60
    RttNom: Disabled
    RttWr: RZQ/3
    RttPark: RZQ/1
    És persze fesz emelések.

Azóta már "messzire" eljutottam, sokat olvasgattam és kutakodtam neten, a feszültségek is alacsonyak, innen már nem piszkálok semmit, csak a ram feszt ami még 1.4v. Lehetne szórakozni az elsődleges időzítésekkel, de most pihentetem, mert már csukott szemmel is újra be tudom állítani a bios minden menüpontját :DDD

Ami tuti kinyírta a gépet nálam:

tWTRL 12 alatt
    tRC 58 alatt
    ClkDrvStr 40 alatt (bootol, de anta hibázik)
    VDDG feszek 0.95 (bootol, de anta hibázik)
    3600Mhz-nél magasabb órajel nem megy hiba nélkül sehogy sem (alap időzítések, magas feszek stb), de nem is erőltettem sokáig a próbálkozást

spleenszuru #61461:
    Igen, az a konfig az. Én futtatnám 4-5 órán át a P95-öt, van akinél 4 óra után hibázott. Plusz az OCCT CPU tesztjét ajánlják még extrém beállítással általános géptesztelésre (ram, cpu negatív offset stb), az ingyenes verzió 1 órás limitje is elég lehet, valamint a memória tesztje (SSE és AVX2 30-30 percen át)

Amúgy informálódni kell (dram calculator után is):

MemTestHelper
    Reddit
    1usmus (több oldalas, ez a tippes-trükkös oldal)
    Google ;]

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés