- Milyen okostelefont vegyek?
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Yettel topik
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Heteken belül ár/érték bajnokot avat a Poco
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
PROTRON
addikt
válasz
koko52 #59304 üzenetére
Van aki nem csak CS:GO-ra használja a gépét...
Meg mondjuk időtállóra akarja, az én 2011-es notebookomat még most is használnám(ha nem füstölöm el), pedig anno hülyének nézték az embert hogy miért akarhat bárki consumer gépbe 1x4 GB-nél több ramot...
Szó szerint az eladó a PC boltban (már nemtom melyikben) kvázi lehülyézett hogy minek akarok dual channelt, hisz a "DDR3 1333 már a sebesség nonplusz ultrája alapból is, ne a DDR1-ből induljak ki, itt már nem kell a dual channel". -
melan
senior tag
válasz
koko52 #59231 üzenetére
Sajnos nem tudom állítani az első 4 spd értéket sem. agy auto vagy xmp profil.
Próbálkoztam némi fesz emeléssel is, de eredménytelenül... Most 3600-on használom, de nem c16, hanem c19-en megy. AIDA szerint így gyorsabb, mint 3466-pn c16-al. Ez van.
Bízom a BIOS frissítésben... -
melan
senior tag
válasz
koko52 #59215 üzenetére
Sajna nem tudom
Ha auto-n van a profil, akkor csak az órajelet adhatom meg, az időzítések auto-n maradnak.
Annyit tudok kipróbálni, hogy xmp-re állítom a profilt, de a 3600 helyett magasabb órajelet adok neki. (Ha 3600-ra állítom, akkor 3466-on megy. Ha 3866-ra állítanám, akkor vagy el sem fog indulni, vagy megy 3600-on, vagy marad 3466-onnem tudom, érdemes e vele kísérletezni. )
-
melan
senior tag
válasz
koko52 #59213 üzenetére
Ezt még, nem ez lenne a következő lépés.
Két próbát csináltam: XMP-vel (mindkettővel, de valójában mindkettő ugyanazokat a beállításokat használja) Ekkor a BIOSban 3600-at ír a rendszer, de indítás után 3467 MHz-et ír az AIDA, viszont a megszakítási idők a kisebb (gyártó által írt) értékek. Itt nem értem, miért nem 3600-on fut. A feszt 1.35 V-ra lövi be.
A másik próbámnál auto-ra tettem a profilt, és a DDR4 órajelét beállítottam 3600-ra, de a késleltetési időkhöz nem nyúltam. Ekkor 3600-on fut a RAM, de a késleltetéseket a gép megnöveli.
Elméletileg akkor állítsam 3600-ra és a késleltetési időket adjam meg manuálisan, a feszt hagyjam a gyárilag javasolt 1.35V-on?
BIOS-t is frissítettem egyébként (azzal kezdtem) most az áprilisi van fenn, remélem egy későbbivel jön hozzá támogatás...
-
z123456z
őstag
válasz
koko52 #59177 üzenetére
Tomshardware-n volt egy cikk, mondjuk a 2x32gb kitről. Amit írsz, lehetetlennek tűnik. Annál a RAM kitnél 1.45v mellett tudtak 1-1-et faragni az értékekből. Akkor ez így nem jó? Váljak meg tőle? Miben venném észre a különbséget? Én nem értek hozzá, de ahogy nézegettem, azok a 3600-asok, amik tudják a Cl 16-ot, sokkal-sokkal magasabb árfekvésűek.
Van értelme feltolni 1.45v-ra, és megpróbálni egy 17-19-19-39 időzítéssel? Feltéve, ha ez is tudja, mert ahonnan lestem, az 2x32gb, ez meg 2x16gb.
Meg aztán egy 10400f van még a konfigban, nem tudom, számít e? -
-
szabeska
addikt
válasz
koko52 #59120 üzenetére
El sem hiszem, mi oldotta meg. Fel kellett tennem egy régi 2018-as lan drivert, így úgy tűnik minden jó, net is van
Ycrunchert futtattam csak, jó eredményekkel, gondolom nem lesz gond így. Aida tesztnél a Cache értékekkel mennyire kell foglalkozni amúgy? Calculatorral belőttem az időzítéseket 3800Mhz-hez, de a cache értékek kisebbek lettek, mintha csak simán 3800-ra állítottam volna az időzítéseket nem piszkálva. Az írás/olvasás viszont sokat javult.
-
szabeska
addikt
válasz
koko52 #59118 üzenetére
Most pont nem vagyok gép előtt, de mértem egyet vele délelőtt, az írás-olvasási értékek ugyanazok voltak, mint a régebben ugyanebben a gépben lévő ugyanilyen ramokkal, a válaszidő is 66-67 körül alakul. Mindent ellenőriztem, ezért sem értem a jelenséget. Még játék is volt barátnőm által 1-2 órán át, az is futott (cemu, zelda). Viszont egyébként halál az egész. És net sincs, ami végképp furcsa, az új ramokkal. Ikon jelzi, de honlapok nem töltődnek be. Még a gépházat vagy vezérlőpultot is 10mp után tölti be kattintás után a win.
-
-
AsakuraDave
őstag
válasz
koko52 #58890 üzenetére
Értem, köszönöm!
Nekem csak ez a Dual Rank - Single Rank nem tiszta annyira.
Elvileg:
4x Singe Rank = 2x Dual Rank , 4 Rank Total
B1+A1 channel kiad egy DR-t meg a B2+A2 még egy DR-t?
2x Dual Rank = 2x Dual Rank, 4 Rank Total ??Nekem azért lényeges mert Ryzen 5xxx mellé javasolt hogy Dual Rank memória legyen gépbe és most nekem 4x Single Rank 8GB modulok vannak. De én ezt egyszerű halandóként megtudom nézni BIOS vagy Windowson belül, hogy összesítve most akkor milyen rank-ba megy a rendszer?
-
PROTRON
addikt
válasz
koko52 #58890 üzenetére
Pontosítsunk kicsit, mert nem csak TR4 alaplap az egyedüli quad channeles, ott vannak intelnél a 2011, 2066, további server alaplapok is elérhető áron.
De a sima pl 1151-es alaplapoknál valóban, a 2 x dual channel nem lesz quad channel. Ellenben a 4 modul jobban terheli a processzor memória vezérlőjét mintha ugyanazt a kapacitást 2 db modulból rakja össze a kolléga.
Viszont ahogy Te is írtad a "SR" azaz hogy single rank az nem erre vonatkozik, az a modulon belüli felépítésre. -
AsakuraDave
őstag
válasz
koko52 #58875 üzenetére
Igen ezt látom de hogy most single rank vagy dual rank a felállás?
4x stick dual channel az akkor 2*DR? Mert elvileg van Quad Channel akkor lenne 4xSR?
A timingos kérdésem meg, hogy nem gáz hogy BIOS-ban belőve az XMP(Asus-ba DOCP) profilt és pl a tRC nem 48 hanem 75? Hol tudom megnézni, hogy az XMP timingok pontosan mik lennének nem csak az első pár timingot ami pl a matricán is meg a dobozon szerepel, hogy 14-14-14-34 stb? -
PROTRON
addikt
válasz
koko52 #58702 üzenetére
Arra reflektáltam hogy alapból 2x4 GB-ja van abban a laptopban.
Mert Te azt írtad hogy "Igazán akkor nyertél volna, ha 4-GB-ot veszel". Ezt nem tudja venni, mert alapból az van.
Csak az egyik 2400-as integrálva, tehát még csak cserélni sem tudja, a másik 3200-as az amit cserélni tud.A ramok tényleges sebességével kapcsolatban köszi a tapasztalatot, régebben én is úgy tudtam, de mint ha itt a topicban a másik fajta működést olvastam volna valaki szintén tapasztalttól, de akkor valamit benéztem.
Pontosabban a randomitás az ami a kulcs, ha az nem lenne akkor a másik álláspont nyerne. -
PROTRON
addikt
válasz
koko52 #58699 üzenetére
Lehet bennem van a hiba, de a válaszod alapján nem egészen olvastad el amit a kolléga írt.
A laptopjának a felépítése hogy alapból rá van integrálva 4 gb 2400-as ram, meg van 1 db szabad slot.
Amit írsz, az volt az eredeti állapot, amihez képest szeretett volna bővíteni, tehát hogy "akkor nyertél volna, ha 4-gb-ot veszel" rész nem nyert, mert annyi volt benne eredetileg, 3200-as ram.Amúgy mivel a BIOS-a azt írja hogy 12GB 2400-as ramja van, ez azt jelenti hogy a 2x4 GB határig Dual channelben működik nem?
Csak akkor fog visszaesni a sebesség ha már az utolsó 4 GB-ot tölti fel.
Egyébként nem hiszem hogy laptop esetén bármit is tudna állítani a biosban ramokkal kapcsolatban.Továbbá az volt még a kérdés hogy 2400 vs 2666 közti különbséget mennyire fogja érezni átlagos felhasználás mellett?
-
mckay
aktív tag
válasz
koko52 #58517 üzenetére
köszönöm a tippet, a cmos clear + bios frissítés szépen megoldotta, rögtön felismerte a plusz 2+2 GB ramot
így akkor sikerült a meglevő 2+2 GB mellé tenni, így már megvan a 8, ezzel lehet dolgozni
az mondjuk nagyon fura, hogy a Windows képes azt mutatni a 8 GB ramra, hogy 20 GB amiből 8 használható:
oksi, a telepítés idejére beletettem a saját 8+8=16GB ramomat, hogy gyorsabban tudjak haladni
de hát attól még nem kéne ilyen furaságnak ott lennie
főleg úgy, hogy összesen a 20 GB soha nem volt benne...
persze, nyomok majd megint egy cmos clear-t ha arra járok, no de ilyent?!?
nem lesz ebből baj?
úgy tudom, manapság már nem az alaplapon van a ram-vezérlés: talán annak a Phenom procinak lehet valami defektje? -
jeni
félisten
válasz
koko52 #58535 üzenetére
ha addigra be nem zár a PC boltnak nevezett sufni.
az enyémre 99 hó gari van de sajni az adott boltnak hűlt helye van már,de mint számla kiállító továbbra is működik a megadott székhelyen.
BullKoxa
ha számlán szerepel az 5év akkor tök mindegy,hogy örök gari vagy élettartam,amúgy is a boltnak kell állnia a csekket. -
BullKoxa
őstag
válasz
koko52 #58535 üzenetére
Aham ez szuper, mert én ma irtam a boltnak hogy vane garancia rá. Azt írták 2 éve kifutott így nincsen rajta már garancia.
Akkor ez is kamu volt, de a garanciát a Kingston-al kell intézni nekem ha lenne rászükségem? Ők ilyent nem mondtak higy hasonló teljesítményűt adnak, vagy netàn vissza adják az árát. -
-
-
-
coolpet
senior tag
válasz
koko52 #57949 üzenetére
Köszi.
Akkor még 2 kérdés:
Mennyi az effektív különbség a 3600MHz és a 4400MHz között, ha a 2 szélső értéket nézem?
Mármint hány FPS-t tud játékban hozni, mennyivel gyorsabb egy Blender render, mennyivel pattogósabb az oprendszer?Érzetem 2-5% lesz a válaszotok, akkor meg hót mindegy, csak az overclockereseknek számít.
Most 4x2GB DDR3 Kingston Hyper-x 1333 XMP profilos memóm van az I7-2600K mellé.
Szóval ez is majd 3x-os memória sebesség lenne.
Második kérdés: Ehhez az MSI laphoz milyen memót ajánlatok?
-
Marcellinusq
újonc
válasz
koko52 #57928 üzenetére
Szia Koko,
Rendben, köszi szépen!
Találtam olyan 1066-os, muskin memóriát, ami a meglevő 800-asokkal együtt elindult, ennek is 2.1 V az alapfeszültsége. A többi értékeket pedig majd aida-ból kinézem első körben windows alatt. Legalább első körben elindultak a corsair és muskin ramok egy AMD-s gépnél.
Aztán majd megnézem az időzítéseket, de sokat nem is érdemes ilyen szinten erőlködni rajtuk.
Köszi még egyszer! -
vond
MODERÁTOR
válasz
koko52 #57919 üzenetére
Értem, köszi! Kicsit problémásabb lenne eladni a mostani 2x4-et, és 2x8-at venni (ajándéknak szánnám). Most 2133-as HyperX Fury-k mennek a gépben, hirtelen 2400-as ugyanilyet találtam 2x4-es kiszerelésben. Gondolom, ez is jó, csak max. 2133-on megy majd a proci miatt, ugye?
-
-
Shev acm7
tag
válasz
koko52 #57884 üzenetére
Jól értem az a kérdés, hogy egyszerűen próbáljam meg 2933Mhz-re állítani? Az tény, hogy eddig csak a 3000-es beállítással próbálkoztam, mivel elvileg ezt tudja a ram > a timing beállításával kell valamit mókolni, vagy csak simán hagyok minden beállítást a frekvencián kívül default-on, esetleg XMP 2.0-n?
-
nuke7
veterán
válasz
koko52 #57864 üzenetére
el is indult egy kis igazitás után, de éreztem, hogy nem stabil a rendszer, memtest86 az első négy teszten dobott 400 hibát, úgyhogy kivettem - ha csak a hyper-x predator van benn, akkor végig megy 2x hiba nélkül, szóval szerintem az van, hogy nem támogatja a
ROG STRIX B350-F gaming + ryzen 3600 páros... ezt a ram kitet
(vagy esetleg nem birná a 4 ramot... nem hinném, hogy ez a problem..)Vagy létezik, hogy egy 2020 Juliusi ram hibás lenne gyárilag..?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Microsoft Surface Book 3 - 15 col, i7, 32GB, GTX1660Ti
- AKCIÓ! ASRock Z390 i7 8700K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB Zalman i3 Edge Seasonic 650W
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation4 PRO 1TB fekete konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működéssel
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
- Lejárt a gyártói garancia? Mi tovább támogatjuk az IT infrádat!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest