Új hozzászólás Aktív témák

• Szten Márs

nagyúr

válasz decens #4923 üzenetére

Nem igazán szeretem azt magyarázni, hogy mit írtam, tényleg. De: ha nem kevés expó alatt, amiben azért bőven van magas érzékenység is, és bizony, RAW konvertáláskor alexpó felhúzása, olyan szinten nem tapasztalom ezt a jelenséget, hogy még ötletem sincs, hogy mi a fene lehet ez, akkor nem hiszem, hogy a te megfogalmazásod túl szerencsés és olyan mértékben prezentálja a dolgot, amely mérték jól korrelál a jelenség mértékével. A híresen-hírhedten sávosan zajosodó megfogalmazás abszolút olyan, ami alkalmas olyan szituációkat teremteni, amit példaként leírtam, alkalmas arra, hogy ez továbbterjedjen, hogy ez maradjon a fejekben. Holott ha ennyire ijesztő lenne, ennyire hírhedt stb stb, akkor nem jöhetett volna létre ez a beszélgetés, mert tudnám mi ez, és minden bizonnyal engem is bosszantana. Nem mondom, hogy nincs ilyen, ezek szerint van, hogy milyen körülmények között, arra kíváncsi vagyok, és erről kérdeznék, ha lehet. Mindenesetre az, hogy az adott megfogalmazásban túlzott ereje van, és tökéletesen alkalmas arra, hogy ilyen jellegű urban-legend kört indítson, az biztos.

Viszont ami érdekelne:
    JPG-nél tapasztaltad ezt, vagy RAW-ból? Mekkora méretű kompenzációkat hajtottál végre? 0,5EV, vagy 1, esetleg több, akár két fényérték körüli is?
    Mekkora volt az alapérzékenység, amiről felhúztad a képeket, és tapasztaltad ezt a jelenséget? Ugye, ha eleve ISO 1600-on fotózol és még 1EV alexpót is alkalmazol, majd felhúzod, nos a kész kép már nem épp az ISO 1600-as képességeit fogja reprezentálni a gépnek.

Új hozzászólás Aktív témák