- 20 milliárd kameraszenzornál jár a Sony
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- iPhone topik
- Magisk
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
Új hozzászólás Aktív témák
-
BiriBum
őstag
Nagyon ráizgultam erre a vakura [link], de az Optiformos eladó nagyon le akart beszélni róla. Nem tudom mit csináljak, P-TTL vaku nagyon kellene, de komolyabbra nem igazán van pénzem. Szerintetek?
-
ottkar
addikt
válasz Szten Márs #2196 üzenetére
Na most ezt a fütyim se érti! A K100-akat jóval tovább gyártották a tervezettnél ezt meg? Hacsak nem kevés az eladás az újból de mi a lótúrónak variálták rosszabbra?
-
Szten Márs
nagyúr
Érdekes hírek, a K200D-t úgy tűnik kivonták a gyártásból: [link]
Talán majd estefelé, ha ráérek, kommentelem is, bár a legőszintébb kommentemet egy smile is ki tudja fejezni:[ Szerkesztve ]
-
Allien
veterán
válasz philoxenia #2189 üzenetére
De, van olyan 300mm-s, ami akkora, mint a 50-200? Nem hinném.
Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |
-
Allien
veterán
Igen, én is filózgatok, mit-, merre kellene lépni, ha majd úgy alakul. Ami szükséges lenne, az a 300mm, és a makró funkció. De mivel van M42-s alakítóm, ezért valszeg azt csinálom, hogy veszek egy régi manuális obit (ha találok, és lesz rá pénzem) 300mm-s fixet akár. Makróra megteszi egyenlőre (majd) közgyűrü, meg a DRC250 raynox.
Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |
-
BEE
addikt
A két obi teljesen másra való.
Csak akkor válts, ha feltétlen szükséged van a 300mm-re,
mert képminőségben biztosan nem fogsz javulni.
Nem is a CA miatt, mert az a képek többségénél fel sem fog tűnni senkinek,
hanem mert szerintem az 50-200 meglepően jó képeket tud készíteni.BEE
Ja és még annyi, hogy az 50-200 egy kompakt kis obi,
addig a 70-300 egy hatalmas batár, cipelheted álló nap.[ Szerkesztve ]
Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !
-
Szten Márs
nagyúr
Nem írtál hülyeséget, csak alul korántsem mindig lehet lábzoomot használni, nagyon nem mindig. Én két kemény napot fotóztam az 50-200-al, igaz mindkét napot végig, többszáz képet termelve, és a végén nagyon hálás voltam a sorsnak és főleg az obinak, hogy 50mm-en kezdődik, nem hoszabb gyutávon, mert igencsak sokszor pont röcögősen de még épphogy belefért. Szóval igenis fontos lehet az az alsó plusz.
Egyébként személyes tapasztalatom nincs a Tamron 70-300-asával, de a tesztképek alapján nem tűnik egyáltalán jobbnak, sőt, pont ellenkezőleg, legalábbis az egészen biztos, hogy nagyobb CA-ja van, mint a Pentax 50-200-asának. Ha van egy 50-200-ad, akkor egy Tamron 70-300-ra jobb képminőség elérése érdekében egész biztos, hogy nem éri meg lecserélni. -
Hooper
őstag
válasz Szten Márs #2184 üzenetére
Hát ezzel ugy vagyok, hogy a 300asssal tudok 200mmen is fotózni, de ott van még az a +100.. viszont az a 20mm emennyi az elején van, az lábzoommal kb 1,5métert jelent tárgytávolságban
De szolj rám ha hülyeséget írtamIgazábol az érdekelne h képminőségben ad e többet a pentaxos obinál, vagy van e ami ellne szól...
Csak akkor cserélném le, ha jobb nála, nem feltétlenül a +100mmért..bár volt h szivesen tekertem volna tovább az 50-200at... -
-
Hooper
őstag
Villámkérdés:
Tamron 70-300mm LD f/4,0-5,6 DI VS Pentax SMC DA 50-200mm F4-5.6 ED?
Ti melyikre szavaztok, és miért? (súly, AF hang nemlényeg )
-
-
iXuf
tag
-
ottkar
addikt
Most gondolom egy kitobid van. Azt tudod hogy a Vaterán ha bővíteni akarsz nagyon olcsón lehet optikákat venni akár AF-est akár manuált? Éppen tegnap teszteltem egy M42-es 135/2,8-as telét ami optikailag és mechanikailag a jóval 100 ezer Ft feletti optikák tudását nyújtja és pld 12 ezerért megkapta. Portrézásra nagyon jó!
-
Allien
veterán
Az utcsó 3 dolog az egyik az obi hátsó kupakja, aztán a váz obi nyílását lefedik egy fehér műanyag kupakkal, és van a szemkagyló gumi rézse, amit külön írnak, de rajta van a gépen.
ÜDV a táborban, jó fényeket, és érezd magad mindig kellemessen Vele!Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |
-
iXuf
tag
Sziasztok!
Ha minden igaz mától én is a Pentax tábort erősítem (gyengítem ).
Mivel neten rendeltem, átvételkor árgus szemekkel kell figyelnem, hogy semmit sem "felejtettek"-e ki a dobozból. K200D +18-55 Kitobi. Az alábbi tartozékokon kívül kell még valamit tartalmaznia a csomagnak:
- Gépváz, objektív
- 4db AA elem
- usb kábel
- a/v kábel
- vázsapka
- hordszíj
- CD
- eyepiece cap ME - fogalmam sincs mi lehet
- eyecup FP - objektív sapka?
- cover for acessory shoe FK - ?[ Szerkesztve ]
-
Hooper
őstag
válasz philoxenia #2161 üzenetére
Elolvastam, de lehet akkor az én megfogalmazás értelmezésemmel vannak bajok
Szten: megnézném azokat a tesztképeket
-
ottkar
addikt
válasz Szten Márs #2162 üzenetére
Hú de nehéz kitalálni hogy ez kinek szól! Amit reggel néztem nem lehet v legalábbis én nem tudom megmondani mellik márka. Fingalmam nincs egy széles ezüstgyűrű volt a blendegyűrű és a blendekapcsoló között. És a CA-ját meg se néztem! Valahogy úgy vagyok vele mit nézzek rajta.Azért úgyse rekeszelek soha.
[ Szerkesztve ]
-
Szten Márs
nagyúr
Apropó, ha már feljött a 135mm-es Chinon... Szép erőteljes CA-t produkál, ami azonban rekeszeléssel gyönyörűen csökenthető. Igen, a vele készített tesztképek példaértékű bizonyítékai, hogy rekeszeléssel lehet CA-t csökkenteni, amit egyesek ugye nem hisznek el... na majd linkelek is pár képet, amint lesz időm
-
ottkar
addikt
Ilyen nincs hogy Chinon 2,8/ 135 és az akkor ilyen, mert akkor is kihoztak pár évenként ugyanabból az optikából újat és azok nem voltak egyformák messze sem. Egy biztos a tesztelt optika echte Japán nem Zeiss de hogy melyik márka azt csak összehasonlítással lehetne megtudni.Lényeg hogy nagyon jó a digiten. Mellesleg az optika kidolgozása és mechanikája is a legmagasabb minőségre utal. Lehetetlen megsaccolni a korát mert nagyon újszerű állapotban volt én 12-ért, ajánlottam megvenni. Ennél egy hajszállal a Super Takumar jobb csak.Ez biztos nem Takumar mert azt nem lehet külsőre mással összetéveszteni.
-
ottkar
addikt
Hú! Képzeld gyönyörűen kisütött a nap kimentem csinálni három felvételt a felbontásra színre a 135-össel de elfelejtettem az élességállítás után szűkíteni a blendén 2,8-on maradt hát kurrvajó ez az optika! Nagyon jó színre, oltári jó felbontásra! 2,8-on is! Igaz hogy a gép árnyékra 1/3000-et napon 4 ezredet exponált. Optikája válogatja hogy milyen lesz a felvétel.
-
Hooper
őstag
Értem, köszi!
Akkor megyek vadászniMégvalami:
Van egy 50-200am is a géphez, érdemes lenne megvenni mellé egy chinon 135 2.8 at?
sok jót olvastam róla (meg a most vett 50es obi miatt megtetszettek a régi fix-ek), amiatt gondoltam rá, h esti, koncertes, kevésfényes, portrés támáknál jól jöhet ez a fényerő, vagy a fix obik képminősége ekkor fókusztávon.
Bár olvastam h F4-töl van királyság, de a mostani telém 135ön F4.5öt tud, láthatóan szebb képet produkál ennél? -
Hooper
őstag
Nem veszek, már vettem egy pentax-M 1.7 50mm-es obit (nincs rajta A állás, rekeszt az obin, fénymérést csak M módban zöld gombbal tud), ezt akarom makróra közgyűrűvel kipróbálni.
Emiatt gondoltam h elég vmi olcsóbb (meg nem is akarok sokat költeni).Illetve: ha olyat vennék, ami átviszi az adatokat, akkor pl közgyűrű + az 50-200as obimmal lehetne vmit kezdeni?
[ Szerkesztve ]
-
Allien
veterán
Mondjuk, ezt a közgyűrüt én is kérdezni szerettem volna. Van ami nem viszi át, de az "csak" egy ezres (kb soos). Illetve, ugye ez (éppen) mezei az M42-s, végül is, nekem arra kellene, ergo, oda mindegy, mert úgy se jön át semmise. Ergo, M42-re jó a sima is?
-
jeni
félisten
Szia
Itt akciós a 18-55mm II.obi -
Pór
csendes tag
Szevasztok!
Keresek megvételre 18-55 II-es kitobit.
Mailem publikus. -
ottkar
addikt
-
Hooper
őstag
Fentebb irtam h vettem 1 M-es 1,7 50mm obit, ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem:
(gondoltam rakok fel képet amin hasonló témákat lőttem -1napos, eddig csak itthon bohóckodtam- ezzel és a 18-55 meg az 50-200al, de rájöttem felesleges, mert aki ismeri tudja hogy a nagylátót agyonveri élességben, részletességben, a tele meg.. na attol azért nem marad annyira le )Eredetileg azért vettem h koncerten legyen fényerős obim, bár kicsit nehéz vele élesíteni messzebbre, főleg sötétben, a kép meg nem lesz túl éles 1,7környékén, de majd meglátom mit tud ha eljutok vele ilyen helyre.
Láttam vele makró fotókat, közgyűrűvel, azok elég szépek voltak, főleg h ien áron összelehet hozni "makróobit". Ilyen cuccosból milyet érdemes/kell mellé venni? leképzése gondolom azért nem lesz 1:1 és gondolom fényerőt is veszítek, de jobb mint a semmiMilyen célra érdemes még ezzel lövöldözni? Esti, kevés fényes, koncert, közeli, közgyűrűvel meg makro témákra gondolom frankó, de láttam vele készült tájképket, bár arra talán jobbnak érzem az 50-200ast, vagy vagy a nagylátót 18-35körül. Na meg portré, bár f4 50en a tele se rajzolt sokkal rosszabb képet..
Persze még nagyon új, és próbálkozok vele még ezerrel, csak hátha kapok tippeket addig is, h mit érdemes erőltetni vele -
Hooper
őstag
eddig 2 boltban voltam, a soligor nem éppen fellelhető dolog
Metz az elvileg van a ccs fotonál itt nem messze, majd azt megnézem holnap...
Ma más projectem volt, sikerült beújítani egy PENTAX-M 1:1.7 50mm obit, eddig nagyon baba AV módban "on the fly" állitja a záridőt (persze ekkor csak 1.7el lő), manualban meg a zöld gombbal tud fénytmérni.. messzire mondjuk kicsit necces az élességállítás, na majd koncerten kiderül mit tud -
-
-
Hooper
őstag
Igen, a gumis/tépőzáras házibarkács derítőre már én is felkészültem
Asszem a soligor lesz, de még kérdéses h meik vaku hogy tud kommunikálni a géppel, elmegyek próbálgatom vhol...
Jólenne ha a gépen keresztül tudnék +- értékben korrigálni a villanón, és nem csak önfejűen villogna.. presze tudom, vegyek drágábbat -
Allien
veterán
Sunpak-nál inkább a saját honlapját kellene megtalálni, mert amit linkeltél, annak ugye fele se igaz, és ráadásul, a kulcsszám megadása se korrekt (szerintem így). Én, mint írtam, a Soligor-t használgatom KonicaMinolta bridge gépen, és korrektűl szolgált eddig. Manuálissan kell beállitani, erre figyelni kell, de szerintem hamar megszokható. Pl fix ISO 50-re raktam, a gépet is, így ezzel se kellett szórakoznom. A vaku korrekciót + - 2 értékkel a gépem menüjében tudtam szabályozni, tehát egy kis tesztelgetéssel, vissza nézéssel megfelelően be lehetett állitani. Annyi trükköt még lehet alkalmazni, hogy ha sajnálod ilyenre a pénzed, akkor rövidáru boltba veszel tépőzárat, és ezt ragasztod a vakura, a két fél közé meg beraksz egy össze hajtogatott papírt. Így deritésre is tudod használni elég jól. Igaz, házi barkács, de mégse horror ár, mert tépőzár 1 méteres kerül 1-2száz forintba, ha jól emléxem. A4-s papír csak akad valahol, egy kis hajtogatás, és kész is.
[ Szerkesztve ]
-
Hooper
őstag
Szép és jó, de tényleg csak azok közül tudok választani amit írtam (Metz 36 C2, Soligor 340DZ, Sunpak mz440)... vagy max jegelem a vaku vásárlást, bár ha később több cash összejönne, akkor meg új obiba fektetnék,szóval drága vakum így sose lesz
[ Szerkesztve ]
-
Allien
veterán
Ha jól tudom, Ők (sem) nem gyártanak vakut, csak átcimkézik.
Ergo, talán érdemes ezzel össze vetni:
SoligorPersze, vannak külömbségek, mert a kulcsszámot is másképp adták meg, de elképzelhető, hogy a kettő ugyan az. Esettleg, a Mcgoat megtalálta a kínai "gyártót", és egyenesse tőlük rendelte, és átcimkézett. Ja, mégsem teljessen ugyan az, A Mcgoat kisebb méretben is. De ettől még valszeg a gyártó ugyan az. Akkor meg inkább talán a Solgor, bár, ahoz valszeg nem lesz magyar nyelvü tájékoztató.
[ Szerkesztve ]
-
jeni
félisten
Ez?
[link] -
jeni
félisten
Ha már kiadtam a Pentax10D-re komoly összeget akkor inkább megveszem a Metz 48 AF1 tipusú vakut.
49900 Ft-ért megvehető az Edigital-n
Rosszabb esetben 2 hónapig nem sörözöm
[ Szerkesztve ]
-
Hooper
őstag
Nekem valószínűleg a Metz 36 c-2re esik a választásom, bár az indirekt villantáshoz a forgatható fej, lehet hiányozna..sőt.
Az a sunpak, amit fentebb linkeltem képpel (mz440), van pentax talpal is..nemtudom dSlrhez ez a vaku működik? ttl van, vagy csak villan vajon?
Vagy menjek át a vaku fórumba és ne fárasszalak titeket -
Allien
veterán
Azért, bele gondoltam, hogy a AF360 FGZ is megérheti. Kérdés, hogy a Metz vakut is tudod külön rakva (rádiósan) vezérelni, a AF360 FGZ meg tuti, hogy igen. Másik a PTTL, amit nem tudom, mennyire maradéktalanul tudja bármely más márka. Lehet, a zIndex-n kellene rákérdezni, oda régi öreg Pentax-os rókák is járkálnak. Ettől függetlenül, decemberbe megpróbálok én is vakut szerválni. Metz 32MZ-3 a kiszemelt áldozat, de használtan annyi majdnem, mint az a kis Soligor. Viszont ennek forgatható a feje, ami nekem most becsípődött, enélkül nem akarok vakut venni, jelenleg. Aztán, ha úgy alakul, már spúrolok egy jobb vakura, de addig legyen mit használni deritésre. Kérdés, mennyire komálná a K200D.
-
Allien
veterán
AF360 FGZ NEM forgatható a feje. Ergo, majdnem annyit ér, mint a 17E forintos Soligor. Legalábbis, bizonyos esetekbe nem használod ki a AF360 FGZ adta előnyöket, mint pl a rádió vezérlést. Ráadásul, drágább, mint a Metz 48 AF1, ami azért mégis csak forgattható fejü, ergo, sokkal jobban használható mondjuk PORTRÉRA, amire ugye az ember használ vakut. Úgy gondolom, hogy a AF360 FGZ második vakunak megteszi, AF540 FGZ lenne a fővaku, az meg kiegészitő, amikor mondjuk a hátteret is meg akarod lőni. Vagy, mittomén. Az utcsó mondat viszont tuti, me nem értek hozzá.
Láttam off SB800 vaku reklámfilmet, ahol pl 3-4 vakut használtak. Na, az szép munka volt, ez tény. Valszeg, itt is lehetne hasonlót "alkotni", csak ehez több vaku kell, legalább kettő. Amúgy, a digit vázra készült vakuk azért nem fogják haza vágni a gépedet, a talpfeszkó miatt tutira nem. Régi, TTL érintkezősek más kérdés.[ Szerkesztve ]
-
jeni
félisten
Szia
Pentax vaku nem olyan jó?Mégis csak gyári termék.Ha eldurranna a gép a vakutól akkor tuti garancia van rá.Mert ha más márkától szál el,akkor nehéz bizonygatni az igazamat[ Szerkesztve ]
-
Zozzant
addikt
Ugyanilyen metz-em van még fz30-ról maradt k10d-n ha kell el tud villanni, van a vakunak manuális módja, azzal saccperkábé be lehet találni mi kell, 3 fokozatban állítható az ereje, gyenge derítésre is jó, persze nem kommunikál semmit, rém egyszerű szerkezet. Villan és kész
https://logout.hu/bejegyzes/guga/az_utolso_kivansag.html
-
Hooper
őstag
Tényleg, a soligor nem forgatható, a lapon amit linkeltem, ott elvan irva.
Akkor elvesztette előnyét a METZel szemben.. illetve, a segédfény még gondolom hasznos lehet, mivel a pentax a kisvakut használja erre, ha jol veszem ki a soligorban van, mig a METZ csak fénytmér, gondolom az a kis rés elöl... bocs de tökhülye vagyok még a vakukhozEsetleg ezt néztem még:
Többet nemtudok költeni rá, ha lenne, akkor a 48as Metzet venném[ Szerkesztve ]
-
Allien
veterán
Azért gonolom, hogy ezek már digitre vannak, csak, a régebbi (K100 elöttiekre), mert külön kezelik/jelölik a digitekre a vakujaikat. Tehát, le lehet mondani a PTTL-ről, de ettől még relative használhatóak. Habár, a nagyobb tesóra kíváncsi lennék, annyiért olcsónak mondható (37E).
-
-
Allien
veterán
TÉVEDSZ! Rosszul néztél valamit, mert a Soligor ezen verziónak NEM forgattható a feje!!! CSAK dönthető. Egyel fentebbi verzió forgatható IS, DG-420 Z. Amúgy, nekem is ez a Soligor van, csak KonicaMinolta talpal, a kis bridge gépemhez. Meg voltam vele elégedve, de a forgatható fej sokszor hiányzott (főleg az árához képest, és, hogy nem a gép akksiját használja, lebénítva a gépet), sajnos.
Amúgy, a DG-420 Z ugyan ott 37.000 huf, ami nem is olyan rossz, de a Metz 48 AF-1 50E pénzért jobb lenne. Persze, minden píz kérdése, és sajnos, én is épp vakukat nézegetem.[ Szerkesztve ]
-
Hooper
őstag
Sziasztok!
Vaku kérdésben kérném a segítségeteket Pentax K200d géphez.
A minap kipróbáltam 1 ismerősöm ősrégi középpontos vakuját (elvillant, semmi több), és megtetszett amit kilehetett hozni vele, a saját vakuval szemben (amit szinte sose használok).
Kinéztem 1-2belépő szintű villanót (többet nemakarok, és nem is tudok költeni):
Soligor 340 DZ
Metz 36 C-2A metz mint márka tudom jobb, de a soligor mellett szól, h forgatható, nemcsak dönthető, és van benne AF segédfény...
Láttam még apróban régi SUNPAK MZ440et is, csak ennek kicsit neccesebb a megvétele...
Boltban amit találtam minolta foglalatos, az rámegy a pentaxra? (mintha olvastam volna valahol h valaki minolta vakut használt)
Köszi a segítsége előre is! -
Mercutio_
félisten
Nem igazán erről volt szó, hanem a hazai boltok árréséről.
Az pedig nem kicsi, amellett, hogy adott esetben sokkal kisebb pl. a szervízköltségük egy tőlünk nyugatabbra lévő bolténál. (Lásd. Pentax, Canon "mákaszervíz" tevékenysége, ami jobbára a külföldre tölrténő kipostázásból áll, és még azt is néha elsumákolják...)
A bérek is alacsonyabbak, mint tőlünk nyugatabbra, épület bérletidíja se igazán van pariban, ennek ellenére mégis drágább itt minden mint a sógornál...Logikus, hogy ha a szlovákok vehetnek olyan importőrtől, aki olcsóbban jutott a mennyiség miatt egy adott termékhez, akkor ezt a magyar forgalmazó is megtette
Példádnál maradva a Lengyeleknek mindegy ki viszi el a felesleget, ha az árat megadja érte és ha, amint írtad mindenképp szabadulni akartak, mert megilyedtek, hogy a nyakukon marad tuti, hogy nem álltak le morfondírozni azon, hogy "a csúnya magyaroknak nem adunk, csak a szlovák tesóknak"Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
BiriBum
őstag
A linkelt szövegből:
[OFF]New York
New York has a 4% state sales tax. All counties and some cities add local taxes ranging from 3% to 4.75%. The combined sales tax in Utica, New York, for example, is 8.75%. In New York City, total sales tax is 8.375%, which includes 0.375% charged for the service of the Metropolitan Transportation Authority (New York).[/OFF]
Még egyszer, a sales tax sokkal barátibb, mint az áfa, mert nem rakódik folyamatosan a termelés és kereskedelem minden résztvevőjénél.
-
hcs57
addikt
válasz BiriBum #2105 üzenetére
In New York City, total sales tax is 8.375%, which includes 0.375% charged for the service of the Metropolitan Transportation Authority (New York).
Ezt láttam tavaly...
Okos vagy, ha csak a felét hiszed el annak, amit hallasz. Zseniális, ha tudod, melyik felét. forrás: mozaik.bloglap.hu
-
ottkar
addikt
válasz BiriBum #2102 üzenetére
Honnan tudod hogy Szlovákia nem olyan importőrtől vette aki a darabszám miatt olcsóbban vette? Én konkrétat tudok mert vettem olyan gépet amit Lengyel importőrtől vett át a Panasonic Magyarország a lengyelek vettek egy rahedlit aztán megijedtek hogy a nyakukon marad és a magyar hivatalos forgalmazó átvette az is töb mint 20%-al olcsóbb lett ezáltal.
-
BiriBum
őstag
Az USA-ban nincs ÁFA, csak un. sales tax, ami államtól függően pár százalék [link]
Az az alapvető különbség, hogy csak a végfelhasználót terhelik vele, nem úgy, mint az áfánál (VAT, Mehrwehrsteuer, stb), ahol az egész kereskedelmi láncolat minden résztvevője köteles fizetni (és vissza is igényelheti) azt. Ilyen csak Európában van.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest