- Fotók, videók mobillal
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Külföldi SIM-ek itthon
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Így lesz tégla a porszívódból - a Roidmi csődje
- Nem nyílnak a Foldok?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
Aktív témák
-
Real_Necro
veterán
válasz
madgie #29381 üzenetére
Tokina-val annyi a nagy bajom, hogy ha valami elromlik benne, akkor itthon nincs szervize, max helyi mesteremberek tudnak vele mit kezdeni, kalibrálásra meg küldhetem ki Hollandiába. Kenroki teszt alapján a 12-24/f4-es Tokina elég jól szerepelt a Nikon-hoz képest, de pl Pixinfo fórumában meg pont panaszkodnak rá, aztán lehet csak egy rossz példány a sok jó közül:
[link] -
aleister
veterán
válasz
madgie #28837 üzenetére
Igen, tudom, hogy az érzékelő szereti a fagypontot zaj szempontjából, de én nem.
Akkor ezek szerint a sok félperces lesz a számomra az üdvözítő. F2.8-as nagylátóval vágnék neki.
Mondjuk most pont újhold van. Lehet, hogy várok pár hetet, vagy viszek magammal egy refit, megvilágítani a környező tárgyakat. -
Peethy
őstag
válasz
madgie #28750 üzenetére
Hát én dolgozom olyan géppel, amiben E5200 + 2Gb RAM van, meg olyannal is, amiben P4 3.0GHz és 1Gb RAM... igazából utóbbival is el lehet lenni, mondjuk én "csak" 12MP-s fájlokat szoktam utómunkázni. A kétmagos konfignál is inkább a RAM fogy el, vagy a vinyó sebessége kicsi, mintsem a processzor, Adobe esetében a 4Gb RAM az tényleg nagyon jó volna. De jövőre egyetem, szóval oda meg laptop kell, abból viszont "erős proci + sok RAM + nagyon alap VGA" párosítással lenne jó valamit venni.
Hogy ON is legyek: milyen 1.4x/1.7x-ezőt ajánlanátok? Jól tudom, hogy 1.4x-es nagyításnál 1FÉ, 2x-esnél pedig 2FÉ a veszteség? Egy Sigma 180mm f/3.5 Macro-ra kellene, ahogy láttam, nagyon jól teljesít Tamron 1.4x előtétlencsével is.
-
válasz
madgie #28750 üzenetére
Kicsit off, úgy vettem észre, hogy a négy magnak kb 30% előnye lehet a 2-höz képest CaptureNX-es képfeldolhozáskor.
#28751: én kikapcsolom. Még obicserekor is...
-
Balinov
titán
válasz
madgie #28742 üzenetére
online backuprol mi a velemenyetek? nem konkretan a dropbox-ra gondolok (ami mert bar jo, meg minden, meg van kliense droidra is, de megiscsak egy kisebb valalkozas), hanem pl. Google storage-ra...24$-ert hosszabbitottam meg ujabb egy evera a 80GB online tarhelyemet...
-
-
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz
madgie #24476 üzenetére
A használt árakat és kínálatot én nem vágom, tehát csak általánosságban tudok véleményt alkotni, de egyrészt mindenki annyiért hirdet amennyiért akar, másrészt nem értem, hogy miért kell ez a "kétéves lom" szöveg? Miért szar, agyonhasznált, lepusztított egy kétéves, hobbi célra használt fotós cucc? Mondom, egyetlen hirdetést sem néztem meg, ha tényleg ennyire kiábrándító a kínálat akkor vegyétek úgy, hogy nem szóltam, de egyszerűen nem hiszem el, hogy mindenki csak szart akar eladni. Pedig az itteni hsz-ekből az én olvasatomban ez tükröződik.
Elkeserítő, hogy többen is folyamatosan és párhuzamosan szarozzák itt más ember használt cuccait és az új cuccok árait. Az összes fotós cuccom (a vázat kivéve) több, mint két éves. Ha szemtől szemben lelomoznád meg fél-negyedárért akarnád elvinni, nem úriember módon hajtanálak el a fenébe...
-
Ijk
nagyúr
válasz
madgie #23624 üzenetére
Nem, a képminőséget is beleveszem a tudásba, sőt még a kihajtható lcd-t is.
De a másik oldalon ott van a kényelmes kezelés, jó fogás, minőségibb felépítés, nagyobb-világosabb pentaprizmás kereső, AF-motor az egyre olcsóbb AF-D obikhoz. A commandert, elülső vezérlő tárcsát, rekeszbeugrasztást, státusz kijelző, stb. már meg sem merem említeni, mert azok amatőröknek úgyse kellenek... -
Ijk
nagyúr
-
Ijk
nagyúr
válasz
madgie #23211 üzenetére
Ezek a képek gondos beállítással készültek, nagyobb fényterelőt is használt a fotós. Szerintem egy amatőr is tud ilyen képeket készíteni, ha tudja hogyan kell beállítani a kompozíciót, és ért a fényterelős vakuzáshoz. A problémát inkább a ceremóniákban látom, ahol tényleg tapasztalat kell a megfelelő és nem zavaró helyezkedéshez, és pontosan tudni mindent, mert ott nincs idő ilyen beállításokra. Továbbá egy amatőrnek nem áll rendelkezésre a megfelelő mennyiségű eszköz, ill. legalább egy segéd is elkél.
-
Donald
tag
válasz
madgie #23211 üzenetére
Csak ehhez olyan pár, meg annyi idő és lehetőség is kell, hogy meg lehessen csinálni. Már rengeteg "futószalag" esküvőt láttam, hogy sokszor a gratulációra is alig volt idő. Amúgy azon töprengek mindig, hogy ruhára miért van 100-300ezer pénz, amit a legtöbb esetben csak kölcsönöznek, vagy csak egyszer vesznek fel, mig a fotósra alig akarnak költeni, holott elvileg -legalábbis jóesetben- az ő "terméke" sok-sok évig őrzi azt a feelinget. De tudom, én nem értek ehhez...
-
Kleroo
veterán
válasz
madgie #22575 üzenetére
Kinek nem? Király gép!
Annál több a hülyének sem kell. Csak nagyon divat lett olyat venni.Ami kicsit iphone effekt nekem.Azis remek teló,de 50%ban csak menőzésből veszik,mert "megtehetik".
szerk
lvasd a feljebb lévő hszemet is.Azt tartom undorítónak,ha lövésük sincs az egészhez,de királyok akarnak ettől lenni,és mindig az ember orra alá dörgölik,hogy neki xy ezres gépe van "tehát" ő jobb képeket csinál..... Azzal semmiféle problémám nincs,ha valaki igényes és megengedheti magának,és szereti a jó cuccokat. Miért is lenne azzal baj?
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
madgie #22495 üzenetére
Csak én látom úgy, hogy a képsarkokon az 1.4-es csúnyán alul marad az 1.8-assal szemben? (mondjuk írja is)
Bár ennek semmi köze a háttérmosáshoz. És ugyebár porté szempontból sem túl lényeges, hogy milyen a kép sarka, csak az árához képest nem ezt várná az ember.#22508 madgie: Indoklás? Nem kötözködök csak kíváncsi vagyok, hogyha nincs elég fény, vagy rossz irányból jönnek a fények, vagy egyszerűen csak túl kemény fények vannak amik nem felelnek meg a céljaimnak, akkor azt egy jó obival hogy lehet kompenzálni? Vagy félre értem, és cinizmus akart lenni a "Na neee" ?
-
Peethy
őstag
válasz
madgie #22421 üzenetére
Mondjuk egy csoportképet az asztalnál. Vagy egy karácsonyi vacsorát, ahol szintén nincs elég fény. Egy rendezvényt, ahol mondjuk a pulpitus és a nézőtér között van 6 méter. Ezek mind gyakorlati helyzetek, ahol vaku nélkül alig boldogultam, és egy átlagember, sima hobbifotós is találkozhat vele.
(#22423): ..ahol az egyik fele látszik, a másiknak meg csak a háta van ott
Mindenesetre igaz, nélkülözhető a vaku, de egy átlag fotósnak hatalmas könnyebbséget tud jelenteni az ilyen eseményeken.
Szerk: igaz
Hogyhogy VIP lettél?
-
Kleroo
veterán
válasz
madgie #22421 üzenetére
Szerintem ez egy újabb szubjekltív dolog.
Vannak más szempontok is a "FOTÓÓÓZÁS" mint művészet fölött. Például,hogy kik jöttek el szülinapodra.Akkor nem a legjobb,ha az emberek fele csak paca
Persze tényleg nem a legjobb hely erre a kajálás pillanata
De ennek az "éremnek" is 2 oldala van.Én pl Horvátországban egy gyönyörű tengerparti vendéglőben csináltam ilyen képet,hogy ott ül a 12fő az asztalnál. Na ha azon az emberek fele egy paca lenne, akkor semmit nem érne az albumban...
-
Octopus21
aktív tag
válasz
madgie #21822 üzenetére
Az a baj, hogy nem lesz kedvem majd 200 képet egyesével vagdosni:S Most a nem művészi, hanem a családi kirándulós, utazós képekről beszélek.
Meg gondolom, ha 3:2-ből vágom a képet 16:9-be akkor alul-felül le kell vágnom belőle, ami meg nem biztos, hogy úgy fog utánna kinézni, ahogy eredetileg szerettem volna.
Na mind1 majd csinálok ilyet is olyat is, aztán meglátom. Meg megkérdezek egy fotós üzletet, hogy az előhívásnál gond e.
-
charlie_hu
aktív tag
válasz
madgie #21777 üzenetére
nem lesz a képköre kicsi annak? Neten olvasgatva mindenhol legalább középformátumú optikát ajánlanak, hogy legyen elég nagy képköre, a megfelelő tilt-hez (nameg a régi szakkönyvek is azt írják a műszaki fényképezőkről, hogy jóval nagyobb képkört rajzolnak az eltolás miatt)
-
L4mie
veterán
válasz
madgie #21744 üzenetére
Laikus kérdés, és ha már off megy erről megkérdezem:
Samsung 22" osokat kéne szépen beállítani, mert elég igénytelenek a gyári beállítások, eddig játékhoz, webhez nekem nem nagyon hiányzott a színhűség, de most már kezd. :[
Ezt csak ilyen kalibráló műszerkütyüvel lehet vagy, pl. ipon-on szoktam látni monitor tesztekben, hogy szépen kalibrálják, és utána kiírják az értékeket, mire kalibráltak.
Elég nekem előkaparni a típus tesztjét és az alapján belőni, vagy a kalibráció apró részletei függhetnek a típuson belüli szériától, gyártósortól etc. ? -
Real_Necro
veterán
válasz
madgie #21705 üzenetére
Értsem úgy, hogy cseréljem le a sulinetes LG 1730B-t, különben nem azt a színvilágot adja vissza, mint akinek HD csilivili szélesvásznú van? Mi van akkor, ha mellette egy 72cm-es Panasonic CRT tv-m van? Igaz, nekem a céges LED- háttérfényes monitor is furcsa volt elsőre.
-
andorra
őstag
válasz
madgie #21688 üzenetére
Ha Kecskeméten jársz legközelebb ellenőrizd!
(Városháza, Nagytemplom.)
A korábbi bemozdulási megjegyzésedre visszatérve:
Az utolsó előtti kép (Bazilika) exif adatai: 1600ISO 5-ös rekesz, 1/13sec -2EV 1/50sec +2EV 1/3 sec !!!
Természetesen figyelmetlenség volt, tudatosan nem vállalnám be. -
rumos14
nagyúr
-
rumos14
nagyúr
válasz
madgie #21679 üzenetére
én most az Izlandon lőtt 1900 képnél bizony elég sokat HDR-eztem, de nem a tipikus HDR hatás miatt, hanem hogy valami előmásszon a szürkeségből, pl. itt: [link]
én a Dynamic PHoto HDR-t használom, csúszkázással elkerülhető a műanyag effekt, de amit a zöld színnel csinál, az nem igazán tetszik.
-
rumos14
nagyúr
válasz
madgie #21659 üzenetére
yo képek, bár számomra kicsit erős a HDR, de nem műanyagos egyik sem.
én HDR képeket mindig 1 raw-ból lövöm, mert amikor 3-mal próbálkoztam, tökre idegesített h mondjuk a fákat fújja a szél, madarak repkednek, máris pixelzavar keletkezik. és amúgy is, egy nagy érzékelős gép (péntekre való tekintettel ideérthetjük a GH1-et is) ehhez elegendő dinamikával bír.
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
madgie #21672 üzenetére
"Sokszor elég, ha ügyesen exponál az illető és a többféleképpen előhívott képeket fésüli össze "
Erre gondolok tulajdonképpen én is: Egy jól exponált képből a lehető legtöbb információ kinyerése, azaz több szoftveres le- és felhúzás, majd az így keletkezett képek összerakása.
-
Throme
veterán
válasz
madgie #21664 üzenetére
Félreértesz. Engem igazából nem a vita, inkább a linkelhető képek érdekelnek.
. Én így értettem...
Ha már hdr és egy kicsit on: Létezik olyan nikon dslr váz ami tud egy expóra 3 bracketing képet csinálni? Csak hogy állványt ne kelljen használni. Az elcsúszás miatt (és nem igazán hordok állványt) én 1 képből csinálok ilyen jellegű képet ami nem az igazi alapanyaga a hdr-nek.
-
Karima
őstag
válasz
madgie #21551 üzenetére
Pl ez, nekem ez jött be legjobban. És ugyanez a neve a nagyon informatív webes verziójának is.
-
Peethy
őstag
-
-
andorra
őstag
-
Degeczi
nagyúr
válasz
madgie #21300 üzenetére
Persze, folyamatos papírcsík van, ahol a 10 centis képmagasság adott, a szélesség pedig valahol 20 centi környékén limitált (egyszer teszteltem, direkt széles képeket beadva), attól kezdve kezdi el leméretezni, alul-fölül fehér csíkok jelennek meg
így a 16:9 stabilan belefér, kicsit több is
-
aleister
veterán
válasz
madgie #21152 üzenetére
Már felelhető a 3.5 RC is. Működik szépen. Pár újdonságon kívül ezek kaptak supportot:
The final version of Lightroom 3.5 and Camera Raw 6,5 may have additional corrections or camera support.
Fuji FinePix F600EXR
Olympus E-P3
Olympus E-PL3
Olympus E-PM1
Panasonic DMC-G3
Panasonic DMC-GF3
Phase One IQ140
Phase One IQ160
Phase One P40 +
Phase One P65 +
Sony Alpha NEX-C3
Sony SLT-A35Hasselblad "FFF" files created by the software Hasselblad Phocus for supported models are also now supported. (FFF files created with the software FlexColor not supported)
Lens Lens Name
The Canon Canon EF 14mm f/2.8 L USM
The Canon SIGMA APO 120-300mm F2.8 EX DG OS HSM
Hasselblad Hasselblad HC 2.2/100
Hasselblad Hasselblad HC 2.8/80
Hasselblad Hasselblad HC 3.2/150
Hasselblad Hasselblad HC 3.2/150N
Hasselblad Hasselblad HC 3.5/35
Hasselblad Hasselblad HC 3.5/50-II
Hasselblad Hasselblad HC 3.5/50
Hasselblad Hasselblad HC 3.5-4.5/50-110
Hasselblad Hasselblad HC 4 / 210
Hasselblad Hasselblad HC 4.5/300
Hasselblad Hasselblad HC Macro 4/120-II
Hasselblad Hasselblad HC Macro 4 / 120
Hasselblad Hasselblad HCD 4 / 28
Hasselblad Hasselblad HCD 4-5.6/35-90
Nikon Nikon AF Zoom-Nikkor 80-200mm f/2.8D ED
Nikon Nikon AF-S NIKKOR 24mm f/1.4G ED
Nikon Nikon AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G ED
Nikon Nikon AF-S NIKKOR 50mm f/1.8G
Nikon SIGMA APO 120-300mm F2.8 EX DG OS HSM
Pentax SIGMA 85mm f/1.4 EX DG HSM
Sigma SIGMA 85mm f/1.4 EX DG HSM
Sony SIGMA 85mm f/1.4 EX DG HSM
Sony TAMRON 18-270mm F/3.5-6.3 Di II PZD B008S
Sony Tamron SP 70-300mm F/4-5.6 Di USD A005S -
Throme
veterán
válasz
madgie #21152 üzenetére
Annak a kérdésnek van értelme, hogy melyik jobb sw a nikonos capture nx vagy lightroom (egyik legfrissebb verziója)?
A view és capture nx programokról azt hallani (a view-val tapasztalom is), hogy lassú.
Most meg olvasgatom itt a fórumban, hogy lightroom már ennél, meg annál a verziónál tart.
Ez utóbbiból, ha rászánnám magam egy - legális - verzióra, mire megveszem, már itt is a következő frissítés?! És megint lehet perkálni?Gondolkodom egy view nx-nél többet tudó, de még nem túl bonyolult (időrabló) program kipróbálásán. Kb olyan szinten, hogy egy kép sarok sötétedést korrigálhassak, vagy csak bizonyos részeket élesítsek, világosítsak. Ezeket pedig a 100 "csúszka" helyett néhány mozdulattal megtehessem.
-
Peethy
őstag
válasz
madgie #21099 üzenetére
Akkor van igazság itt is-ott is, mert én is hasonlókat tapasztaltam. Néhány éve olvastam az OpenCL keretrendszerről, a CUDA ennek része, vagy ez egy különálló nV fejlesztés? Ha jól olvastam, akkor az meg kifejezetten Mac platformra készül(t), mostanság nem sokat hallottam róla (nem is követtem annyira, megmondom őszintén). Mindenesetre azt lehet látni, hogy míg a CPU gyártók a VGA-piacnak próbálnak betenni, és vice versa, gyakorlatilag széleskörűen működő technikát egyelőre nem tudott felmutatni egyik oldal sem - értem ezalatt a másik piac bedöntésére irányuló törekvéseket.
Hogy ON is legyek: Nikon D80 75ezerért jó ajánlat? 16k expo, jó állapot.
arn: jutottál valamire a JPG-tömörítéssel kapcsolatban? Holnap szerintem én is megnézem, hogy hol van az igazság
-
Peethy
őstag
-
Throme
veterán
válasz
madgie #21034 üzenetére
Nem akarok elindítani egy 'drága sw töltsük le' témát.
Mérsékeltebb ár - pl 100$ - már kellemesebb lenne, de nyilván nem a mi pénztárcánkhoz állítják ezeket a progikat.A vázhoz mellékelt ingyenes VNX-et használom, illetve annak az ingyenes VNX2 verzióját ami meg a nikon oldaláról leszedhető.
Próbálkoztam ingyenes raw therapee-val, de az nem jött be annyira.Azzal sincs bajom, hogy a komolyabb utómunkához már fizetős sw-ek (LR, PS, CNX....) a legmegfelelőbbek, csak azt sajnálom hogy ezek 60-70k-ról indulnak.
A cégek nem gondolnak a szűkebb anyagi lehetőséggel és így szerényebb vassal rendelkező fotósokra, akik ezekkel is tudnak nagyokat megszégyenítő képeket lőni és utómunkálni.... Egy FF rendszerhez képest tényleg elenyésző egy ilyen szerkesztő sw ára... -
balpis
őstag
válasz
madgie #21041 üzenetére
Szombaton vettem egy Sony kompaktot édesanyámnak.
Ahhoz adtak egy két gigásat
(igaz, az AA akkuk, amiket adtak hozzá, kicsit kiborítottak: 2011-ben 1000mAh-s AA akkut adni egy géphez, 200mA-es töltővel.... )(#21044) madgie: sajnos nem, valóban.
De ennek az lehet az oka, hogy sokan megveszik a RAW-képes gépeket minden utófeldolgozási igény nélkül, s így kis példányban tudják csak eladni ezeket a SW-eket. Pedig az lenne a korrekt, ha járna minden géphez a 200USD-s progi, s minden gép drágább lenne pl. 20 USD-vel - a program meg így gyakorlatilag ingyenes lenne.
De ez egyéni vélemény...
Aktív témák
Hirdetés
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- E-roller topik
- Fotók, videók mobillal
- MasterDeeJay: Natív 3Dfx Glide Windows11 alatt Voodoo1 és Voodoo2-vel.
- Milyen széket vegyek?
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Vezetékes FEJhallgatók
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Ikea Eilif Paraván - Asztali elválasztó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest