- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- Mobil flották
- Huawei Watch GT 2 Pro - egyszerűen gyönyörű
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Magisk
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Milyen okostelefont vegyek?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
HSM
félisten
válasz
mpierre #24557 üzenetére
Én maradok az "utóbb"-nál...
Majd ha lesz jóárasítva ócsóért...
Addig meg bőven megteszi a kis 920-am 3675-ön, 1400-as CL7 rammal, 2800-as uncore-al...Asszem ez lesz az a proci, ami a legtovább húzza nálam, már lassan másfél éves lesz! És ha nem lesz felfordulás az árakban, még van is nálam másfél éve hátra legalább...
(#24558) Nite: Már valaki leírta előttem, hogy erősebbre kell venni a leszorító erőt is. Amit pedig én írtam, hogy megfelelően kell szellőztetni. Nem hiszem el, hogy azon a szerencsétlen MSI gyengébb hűtő lenne, mint az EVGA-mon....
Pedig az EVGA-n hely hiányában egy kis vacak van [link], ami ráadásul gyárilag aktív, tehát ventis, és egy 12-es ventire cserélve a gyári üvöltő vackot alulról súrolja a 60 fokot....
Nem akarom hinni, hogyha rácsapnál valami ventit, ne menne neked is le bőven a 60-70 fokos tartományba, akár még leszorításbütykölés nélkül is....
-
HSM
félisten
válasz
mpierre #24532 üzenetére
Azért az még nagyon nyitott kérdés, mennyivel lesz jobb egy 1356-os SB, mint egy 1366-os Gulf.... Mert az 1155-ös SB-ktől nem voltam elolvadva, amit eddig találtam teszteket, és nem vagyok róla meggyőződve, hogy a +1 memóriacsatornától megtáltosodna....
Nekünk még mindig ott van a Gulf-upgrade lehetősége....(Bár nem mintha különösebben indokolná bármi is a cserét az extrém videókódolás és renderelés kivételével...)
-
MPowerPH
félisten
válasz
mpierre #24327 üzenetére
De ha hideg indulásnál sincs meg az összes ram, akkor nem lehet a melegedés?!
subaruwrc: Na igen, a Geil sem a régi már. Pedig régen ajj, a legjobbak voltak. Most kutattam valami memória tároló rekeszért, és megtaláltam a Geil One S 1G b-s kitt kemény műanyag tokját. Emléxem a Venus lapban ezek mentek 710MHz-t is Cl2.5-ben, 1T alatt. Életem eddigi legjobb memóriái voltak.
-
Gaben01
őstag
válasz
mpierre #24204 üzenetére
Közben kicsúsztam a szerkesztési időből.
De,pontosan ez volt a hiba oka.Valamelyik topikban egyszer írta valaki,hogy belőtte msconfigban a 4 magot és nála gyorsabban áll fel azóta a rendszer.Kipróbáltam,nem vettem észre változást,de elfelejtettem visszaállítani.Ez user error vastagon.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
mpierre #24162 üzenetére
Jaja, a lock mentesek meg marha drágák lesznek az tuti. Még a K-sok is, nem hogy az Extrem ahol tényleg klasszikus értelembe véve nincs lock.
Na szépen megy a ramod látom.
Lacc88: Dehogynem! Főleg, hogy mit kezdesz a Tri kitel? SB-ben megint DC memvezérlő lesz... Eldobsz egy modult (eladod), vagy veszel még egyet mellé (nehéz ugyanolyat szerválni és nem 100%, hogy menni fognak együtt dc-ben).
mod:
Geryson: 86 sok, jobb lenne 80 körül maradni max, de azt is vedd hozzá, hogy valós felhasználás során nem kap akkora terehlést mint linx alatt pl, tehát enm teker hosszan mindne mag 100%-os, akkor meg nem is melegszik annyira ugye.
Ram: 1,65V a max adható Intel ajánlás szerint, azért lövi be arra az XMP. Ha stabil kisebb feszen is az ajándék.
-
quasarus
tag
válasz
mpierre #23740 üzenetére
Core temp igen a magok hőmérséklete, a 60C a legmagasabb az egyik magmál, a többi 59-58 fokos, 100%terhelésnél, a minimum és maximum hőmérséklet közt 1-2C fok külömbség van Prime 95 alatt. OCZ 1600 cl8-as ramok vannak alatta, meg egy ati 5870 ref hűtős.
Sajna a biosban tuninghoz nem nagyon konyítok. fehér titán pasztával tettem fel a procira a hűtőt. szépen véknyan egy műanyag lappal elkenve.
az biztos tuti, a hűtő nem mozog, erősen a helyén áll. silverstone raven házban a cucc, uh hely van benne bőven, ill szellőzés.
szar lenne a proci? vagy ennyire rossz a gyári thermalright venti?
-
Mrdevil
addikt
válasz
mpierre #23433 üzenetére
Clear cmos volt többször is,az 1.65v-ot hogy érted?Default-ból nem annyit ad a ramoknak,illetve ezekre a mushkinokra rá van írva,hogy 1.5-16.v .De még a biosig sem jutok el,nem ad képet a masina.Mintha nem is látná ezeket a ramokat,kipróbáltam pont úgy csinál mintha benne se lennének a memok.
-
Sefi84
senior tag
válasz
mpierre #23300 üzenetére
Össze szedtem az eddigi eredményeket és arra jutottam, hogy nincs értelme egyenlőre 1600-nál feljebb járatni a memókat!
Akkor a leghatékonyabb a memó uncore páros ha BCLK-val megegyező azaz 10X szorzóval mennek értem ez alatt 160X10=1600Mhz-es memó.
Persze mindenki úgy használja ahogy gondolja/tudja!
Pár eredmény!3200Mhz 1600 CL9
3200Mhz 1600 CL8
4200Mhz 1600 CL7
4410Mhz 1680 CL9
3400Mhz 1700 CL9
3600Mhz 1800 CL8
4000Mhz 1910 CL8
4200Mhz 1910 CL8
3200Mhz 1920 CL8
3200Mhz 1920 CL9
4050Mhz 1930 CL7
4100Mhz 1950 CL8
4000Mhz 2000 CL8
4200Mhz 2000 CL8
3970Mhz 2088 CL9
4410Mhz 2100 CL9
4450Mhz 2120 CL8
4510Mhz 2150 CL8Remélem segítettem egy kicsit dönteni ki mit vegyen, mit szeretne kihozni a cuccból, de 1866Mhz-es memóknál nem érdemes nagyobbat venni, mert a procik nagy része csak ezeket képes kihajtani 24/7-re vagy ezt sem
-
HSM
félisten
válasz
mpierre #23300 üzenetére
Ha a winrar-ra gondolsz, annak erős proci és erős ram is kell, hogy jól fusson... Bármelyik nincs, vége... Viszont elég nagy az OS-ek, verziók, HT ON/OFF közötti difi, és így, hogy nem emlékszem pontosan a teszt egyéb körülményeire, így bukó az összehasonlítás, sorry, csak ez a három eredmény mérvadó egymáshoz képest, mert ugye ott a körülmények pontosan egyeztek... Sajnos nagyjából egy éve készült, rég volt már, ráadásul 32 bites Vistán, ha nem tévedek...
Az everest eredményed teljesen rendben van, picit visszahúzza a ramod az uncore-od, ha jól látom... -
katt777
félisten
válasz
mpierre #23222 üzenetére
Nálam is elég 1.28V 4GHz-hez.
zetape7: 3DMark-farokveréshez.
No meg villanyszámla-növeléshez, aki nem maga fizeti. Én inkább megelégszem a btutális alapteljesítménnyel 2.8GHz-en, mindössze 0.96V-on. Ennek a takarékosságnak egyelőre több értelmét látom.
A gyári Intel hűtő elég 3.4GHz-ig, nálam legalábbis az volt, persze a szélzaj már más kérdés.HSM: Az egyéb költségekhez írott eszmefuttatásodhoz szólnék hozzák: a világ legolcsóbb ASRock X58 lapjából is mindenki ki tudott hozni 4GHz-et (az engedélyezett fesz-határokon belül), de még 220 feletti BCLK-t is. A tények kedvéért, nem sztárolásból.
Szóval a lap a tuning legköltséghatékonyabb része.
Házat is lehet hatékonyat venni olcsón, meg hűtőt is, de ezt nem részletezem, mert kapok a fejemre.
Amit én használok videokódolót, az az első hibára leáll, szóval ahhoz meg jó progi kell.
Azt nem értem, nálad miért nem megy az alulfeszelés, ott talán a lappal van gond. Én jó 1 éve úgy használom a procit, és nem csak tesztekben, hanem hétköznapi használatban sem volt semmi gondja. W7 alatt ráadásul -0.0250V is elég lenne az XP igényéhez képest (teszteltem). Amúgy a többi fesz is minimumon van, még QPI is, csak a RAM-oknak kell 1.65V a gyári CL7-hez. -
HSM
félisten
válasz
mpierre #23239 üzenetére
"Tesztelhető? LinX esetén a 3200 és 3360MHz uncore között cirka 10% többlet adódik a Gflops értékek esetében."
Hát ez fura, mert az órajelkülönbség 5%, a különbség, amit említesz pedig ennek a duplája, ott valami mástól (is?) nőttek meg a Gflopsok....
Én csak abból indultam ki, hogy több tesztben is utánaolvasva 1600-as CL7-8-as ram és 3200-as uncore kb. 4Ghz-es HT On procival pont jól volt... Gyorsabb ramtól már nemigen gyorsult a rendszer, lassabbal viszont már láthatóan vissza volt fogva...
Namost ha ezt arányosítom a Te 3360Mhz-es procidra, akkor olyan ~1350-es ramnál vagyunk és ~2700-as uncore-nál....
Bár ha azt mondod, így alulfeszelve frankó, hát örülj neki, én hiszek neked!Nekem a 3675-höz már mindenképp emelnem kellett, terhelés alatt olyan 1,2V-ig, ami az alaplapom szerint +0,0375V a gyári VID-hez képest, LLC OFF persze. Mikor anno az UD5-ben próbáltam alulfeszelni, nagyon nem akart neki menni, -0,05V-al már voltak gondjai, mindenféle furcsaságot produkált, érzésre is "bizonytalan" lett a rendszer, nem reagált mindig olyan gyorsan, mint egyébként.... Igaz, az enyém alacsonyabb VID-es fajta, alapórajelen üresben 0,95V-ra is lemászott anno az UD5-ben...
Az EVGA is éppen 1V-ra visszaveszi, pedig 175-ös FSB-hez 2100Mhz-es üresjárat tartozik terhelés nélkül...
Amúgy az Intel elég jó gyári hűtőket mellékel, nem kell azokat egyből temetni... A Core2-es időkben az E6550, meg E6750 gyári hűtővel nálam 3350 illetve 3600-on zokszó nélkül üzemelt, 75 fok körül, ami bőven elfogadható, és nem is vészes hang mellett. Persze a Quad-okhoz már kevéske volt az amúgy ugyanazon típusú hűtő.
Az I7-hez is elég jó hűtő járt kezdetben, minimális tuningot is engedett.
Viszont azoknak, akik nem tuningolnak, tökéletes, költséghatékony, jól működő, megbízható, és halk hűtőt kapnak.
-
quasarus
tag
válasz
mpierre #23233 üzenetére
Nem... a ház egy Silverstone raven, az egyik legszellősebb profi ház, a procit nem akartam húzni, csak alap értéken kicsit sokallom a 90-100fokos hőmérsékletet. hűtő is van, egy thermalright ultra 120 extreme, csak 1366-os lefogatót várom hozzá.
de a gyári ventivel, alap beállításoknál nem kellene ezt csinálnia.
Talán valami bios beállítás, benne maradhatott? akitől vettem, kivett elemmel hozta a lapot, én tettem bele.
vagy csináljak egy CMOS clear-t? ennek a deszkának kivan vezetve a hátlapjára ez a gomb, ilyet még nem láttm. gondolom lekapcsolt állapotban nyomkodjam? csak kikapcsolás, vagy tápot is áramtalanítsam? egy gomb nyomás, vagy 3mp-es? -
HSM
félisten
válasz
mpierre #23233 üzenetére
"Ugyanakkor a LinX, OCCT által előidézett terhelést nehezen kapja meg a proci 24/7-be."
Igen, itt a hőfokot tudod tesztelni, bírja-e a terhelést, vagy túlmelegszik. Valamint a linpack futtatásához szükséges részegységeket is teszteled, ami jó eséllyel lefedi a proci kb. 70%-át. Viszont nyugodtan jöhet bármikor egy olyan progi, ami kicsit máshogy vezérelné a tranzisztorokat, vagy olyan részt használna, amit a Linx nem használ, akkor azt fogod észrevenni, hogy mekkora sz*r a progi, állandóan fagy. Közben pedig a probléma lehet egészen máshol keresendő...
A videoszerkesztés és konvertálás tipikusan ilyen művelet, egy-két apró procihibát nem veszel észre, most az egyik pixelnek egy képkockán elszámolta a színét? Max akkor venni észre, ha már ilyen félképnyi kék-zöld képhibák jönnek elő egyébként hibátlan kodekkel, de ahhoz már nagyon haldokló proci kell....(Láttam már ilyen videót amúgy...)
"Jah és alulfeszelve vagyon."
Ez a második olyan dolog, amiben nem hiszek... Eddig akárhányszor próbáltam alulfeszelni a cuccost (Q6600 vagy akár az I7), hosszútávon rá kellett jönnöm, hogy alapórajelhez sem elég.Hiába van félórás prime-eredményem 1V-on ketyegő Q6600-al, (kb. 38W fogyija volt úgy [link] ) napi használatban 1 napot nem ment el úgy... Nem véletlen van minden egyes procinak egyedi 2D és 3D VID-je... Azért az Intel-nél sem hülyék dolgoznak, ha kicsit szemfülesebb vagy, még azt is meg lehet figyelni, hogy procigenerációnként többféle méretű/teljesítményű (és nyilván költségű) hűtőt csomagolnak az elvileg ugyanazon steppingű, modellű, és TDP-jű procijaikhoz.
Ha nagyon kivételesen jó lapod van, lehet picit a gyári érték alá menni, de az UD5 nem az a kategória, de az EVGA-m se, ha nem húzom fel a PWM-et... (Ha meg felhúzom, akkor szétolvad a PWM, ha nem hűtöm, mint állat)
Amúgy nyilván procifüggő is, melyik mit bír milyen feszen... Bár nálad lehet azért bír ilyen magas memóriasebességet normális feszen, mert a 3360Mhz-es proci nem tud annyi adatot feldolgozni, hogy ki legyen terhelve a memória-alrendszer....
A 3675-ös beállításom is miután leteszteltem többórás Linx-el, HT ON, full memória, 64bit, +Prime összes teszt több óra, HCI memtest-el 700%, 7 ablak összes rammal, utána +0,03V rákapcsolva minden fő feszre, HT OFF, és még így is tudott hibázni 1-2 hét alatt! Még rá kellett raknom 0,02V-ot a főbb feszekre, és azóta jó....(#23234) quasarus: A rambeállítás jónak tűnik, bár jó lenne tudni, milyen memóriád van pontosan, de ezt a beállítást a ma kapható memóriák 95%-ának tudnia kell csont nélkül.
Az EPU-s dolgot pedig én kikapcsolnám amilyen hamar csak lehet, BIOS-ból is, mindenhonnan, csak gondot okoz, a haszna meg elenyésző... (5-30W-ot spórol, nincs 10%-se az egész géphez képest, de rengeteg hibát, instabilitást okozhat)
Ja, és ha a topic érdekében kérhetném, ne tegyél be ekkora képeket, mert nagyon zavaró oldalakat lépkedni, pláne, hogy teljes méretben tölti le... Elég, ha a linket beszúrod a képhez, akit érdekli, úgyis rákattint...(#23236) quasarus: A CMOS Clear-el nem ártassz neki, egy próbát mindenképp megér.
Áramtalanítsd fullra a gépet (konnektor kihúz vagy táp lekapcs) várj olyan 30 másodpercet, majd nyomd le 10 másodpercig a gombot.
Utána áram vissza, és BIOS-ban "Load defaults" vagy "Load Fail-Safe defaults", nem tudom, nálad melyik van. Ha ezek nem válnának be, egy "Load optimized defaults" is megér egy próbát.....
-
-
HSM
félisten
válasz
mpierre #23227 üzenetére
"Másrészt, ha nem bírná, akkor nem indulna el."
Azért ezzel picit vitatkoznék.... Attól, hogy elindul, még semmi garancia arra, hogy megfelelően fog működni. A tuninggal az ember elveszti a garanciát a hibátlan működésre, ezért igen óvatosnak kell lenni. A teszteléssel pedig az a probléma, hogy lehetetlen "házi" körülmények között a procit minden lehetséges üzemhelyzetben kipróbálni, vajon minden funkciója üzemképes-e az adott beállításokon. Viszont ha az embernek szerencséje van, és kifog egy jólsikerült procit, vagy a minimálisan előírtnál sokkal jobb jörülményeket tud neki biztosítani (frankó lap, jó hűtő) akkor sokkal többet ki lehet hozni belőlük, mint amit a gyár garantál.Mert ugye a 975 EX is lehet, csak azért 3,3Ghz gyárilag, mert amúgy túlléphetné a 135W-os TDP-t, vagy csak akkor nem maradna elég kisfogyasztású csip a gyorsabb 80W-os 55xx-as Xeonoknak, amit az Intel a 975 árának duplájáért is el tud adni....
De az ugye az asztali körülmények között kevéssé számít, hogy a proci csúcsterhelésen 100W-ot eszik, vagy kicsit bíztatva +fesszel 160-at...
Mindenesetre nálam már vagy másfél éve megy 3675-ön a proci, 1400-as CL7 ramokkal, 2800-as uncore-al, bőven engedélyezett feszeken, teljesen hibátlanul.
Magasabb órajelekhez már nem igazán tudnám a kitesztelt minimumhoz képest kellően "túlfeszelni" őket, hogy biztosan ne hibázzanak, de a max ajánlott feszek is betartva maradjanak. Egyedül a mag mehetne olyan 3800 magasságáig, de oda már nincs benne elég szorzó.
Amúgy a 4Ghz-hez már elég jó proci kell 24/7-re vagy brutáljó lap, 3000 feletti uncore-hoz szintén, ha az ember nem akarja nagyon gyilkolni a drága pénzért megvett rendszerét. Az én procim pl. 4Ghz és 3050-es uncore mellett már elég durván fűti a lapot, míg az előbb leírt 24/7-em ehhez képest szinte meg se kottyan neki....
Szerk.: A második fele inkább zetape7-nek válasz.
Szerk.2:Mégvalami eszembe jutott: "- Egyrészt "ingyen" kapsz jelentős teljesítmény növekedést. Ami ott lakik a prociban..."
Ez eddig oké is, csak mégsincs ingyen, mert jóval komolyabb hűtés (mind proci, mind ház) kell hozzá, nem megfelelő körültekintéssel csinálva károkat is okozhat (rövidebb élettartam a procinak, vagy lapnak, akár nagyon rövid kinyúlás is lehet). Harmadrészt megfelelő lap is kell, ami ki tudja csalni a prociból a még benne lévő tartalékokat, és bírja etetni a megnövekedett áramfelvételeket. Ez megintcsak nincs ingyen. -
-Ben-
veterán
válasz
mpierre #23220 üzenetére
mpierre
Képet róla....
Megy ez. Mondtam én, hogy majd minden 920-ban ott lapul a 4GHz
Már csak az a kérdés, hogy mihez kell 4 GHz
Na mindegy, ettől függetlenül szép ez a 4 GHz, de már annyian húzzák itt a procijukat, hogy megfertőztök teljesen.Szerintem még 2 hét, veszek egy jobb hűtőt és elkezdem én is.... pedig jól megvagyok 2,66 GHz -cel is
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
mpierre #23078 üzenetére
Kíváncsi vok a ram mit tud. Nem is időzítésben, inkább sebességre nézném meg a végét. 1800-at elmegy sztem CL8-ban. Legalábbis akkor már elégedett lennék vele. Bár így is sokkal jobb mint az OCZ kit-em volt. Nem ment viszont marhára melegedet cserébe.
Am minek neked HTPC?
-
pottyantós
aktív tag
-
Qru
MODERÁTOR
-
TTomax
félisten
válasz
mpierre #22823 üzenetére
Hó az a lap elég nagyot droppol...nem tudom ez minek a függvénye,de elég meleg fejű a kicsike....most nekem 21X164-en megy 1.35V-el de akkor megpróbálom alulfeszelni ha lehet,ugye a ramokat meg nem nagyon szeretném 1600 alatt járatni..a 3.6Ghz meg kellene.... na most 1.25V bios... 1.244/1.248 cpu-z szerint...tapasztalataim szerint ha everest fpu julián átmegy akkor az már jó jel,nekem ez az első lépcső... aztán LinX
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
mpierre #22692 üzenetére
Elvileg tud, de gyakorlatilag mióta kiderült, hogy a cpu gyorsabban számolja a fizikát (volt is cikk róla itt a ph!-n is, egy Q9550 simán porig alázott egy GTX260 szintű vga-t) mint a GPU (pont a több mag/szál miatt) az nV mesterségesen butított le a szoftveres fizikázást.
Szoftveres alatt itt azt értem, hogy nincs hozzá dedikált hw (gpu vagy ppu).
Nyilván ha engednék, hogy a procin rendesn fusson a kód, akkor senki nem venne Gefet fizikszre, ők meg nyilván nem ezért toltak milliókat a PhysX projektbe és marketingbe. -
HSM
félisten
válasz
mpierre #22221 üzenetére
Az alacsony VID-es még tán jobban is melegszik a kisebb fesz ellenére.... A magas VID-es viszont tényleg nem ideális, túl sok fesz kell neki, ami már árthat... Nekem eddig a közepes VID-esek voltak a legszimpatikusabbak... Nem kell nekik 300V a normális eredményhez, de nem is fűtenek 1000W-al 0,8V-on...
-
HSM
félisten
válasz
mpierre #21997 üzenetére
Ez tény, de a mostani Kingmaxokon a fene tudja, mik vannak.... Sajnos elég rövid ideig mentek az Elpidások anno. Azután azt tudom, hogy a Kingston-nak volt jó mezítlábas Elpidás 1333&CL9 kit-je, olyan volt is nekem és igen jól ment. (Asszem 1500@CL7-et ment, de valszeg tudott volna 1750@CL8 körül is, csak pancser vagyok subtimingek ügyében).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Csevegésre használjátok a friss, ropogós OFFtopicot!
- BESZÁMÍTÁS! Dell Latitude 5550 üzleti -Intel Ultra 7 165U16GB DDR5 RAM 1TB SSD Intel Graphics WIN11
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Lejárt a gyártói garancia? Mi tovább támogatjuk az IT infrádat!
- Bomba ár! Dell Inspiron 5405 - Ryzen5 4500U I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest