Új hozzászólás Aktív témák
-
winhate
őstag
válasz
Geri Bátyó #44465 üzenetére
Koszi!
-
Laraxior
titán
válasz
Geri Bátyó #44482 üzenetére
Pont ezért akarom lecserélni a Noctua NH-D14-et egy NH-C14-re. Az nem toronyhűtő, hanem vízszintesen van a venti, így kap az alaplap is, mert ez a böszme nagy cooler mindent eltakar. Mielőtt megsül az alaplap, és elkezdenek benne hullani a dolgok. -
envagyok
veterán
válasz
Geri Bátyó #44481 üzenetére
Az ASUS P7F-E-ben garantáltan megy a 10600R 2rx8 RAM, de ott a manual-ban is írják.
x4 x16 nem.
Mindkét infó kipróbált részemről. -
jokeph
nagyúr
válasz
Geri Bátyó #44473 üzenetére
Biztos vagy benne, hogy a lapod elfogadja az ECC-s ramokat ?
Az enyém (Asus P6T Deluxe) gyári oldal szerint nem eszi az ECC-s ramot, csak a mezei DDR3-at.
Vicces, mert az ezeréves AMD-s lapom, az Asus M3A78-EM viszont viszi a gyári oldal szerint az ECC, unbuffered DDR2-es ramot.
-
jokeph
nagyúr
válasz
Geri Bátyó #44470 üzenetére
Nekem is ez a gyanúm támadt, úgy gondolom hogy a Registered ECC ram is támogatott a CPU IMC-je által, viszont azok jellemzőit valószinűleg az adott szerver alaplap BIOS-ban korlátozzák, engedélyezik.
-
jokeph
nagyúr
válasz
Geri Bátyó #44465 üzenetére
RAID 5-öt nem próbáltad ?
Elméletben van hibatűrése, és megadja a RAID0-hoz közeli sebességet is.
-
jokeph
nagyúr
válasz
Geri Bátyó #44461 üzenetére
Volt pár sikertelen OC beállitásom mire kifacsartam az X5677-ből a 4,6 GHZ-et, de mindig visszajött a legutolsó, még működőképes beállitásokkal (Asus P6T Deluxe alaplapban).
Bár ez igy működött már nekem az X38 (Asus P5E3 Deluxe) + S775 X3360-as XEON kombóval is.
-
törölt tag
válasz
Geri Bátyó #44458 üzenetére
Vedd le a VCore-t 0,75V alá, ott majd fog gondolkozni, hogy bekapcsoljon-e
-
fudi2002
nagyúr
válasz
Geri Bátyó #44068 üzenetére
step 1 empty folder only bios.rom and cbrom195.exe
step 2 hold shift and right click in blank area of folder open command prompt here
step 3 NUL > NCPUCODE.BIN (says access denied yet new blank ncpucode.bin file exists)
step 4 cbrom195.exe BIOS.BIN /nc_cpucode NCPUCODE.BIN (offloads cpucode from bios to ncpucode.bin you just created) (sometimes will hang ctrl+c)(cannot move on if it hangs)(idk what to do?)
step 5 copy /b ncpucode.bin + microcode.bin ncpucode.bin (from donor dumped bios)(rename donor dumped ncpucode.bin to microcode.bin)
step 6 attrib +R ncpucode.bin
step 7 cbrom195.exe BIOS.BIN /nc_cpucode NCPUCODE.BIN
step 8 cbrom195.exe BIOS.BIN /D (confirm code has been added) -
kenand
veterán
válasz
Geri Bátyó #44068 üzenetére
Pár lappal előrébb volt link még újabb mikrokódra. Hozzáfűzni nem nagy ügy de akkor már 3x lesz benne ...
vagy ha a méret ugyan akkora hexeditorral ki lehet cserélni de azzal tényleg könnyű eltolni.Itt leírtam hogy kell award biost moddolni (nem efist)
Hex editor mod -
HSM
félisten
válasz
Geri Bátyó #44063 üzenetére
A ramsebesség állíthatósági gondok régi mikrokódra engednek következtetni... Frissebb mikrokóddal a ram és uncore sebességnek is állíthatónak kell lennie. Anélkül csak a kapcsolójuk van X5600-as Xeonnal.
-
Laraxior
titán
válasz
Geri Bátyó #44063 üzenetére
Hát, pedig abban az alaplapban, nem egy nagy was ist das a 160-as BCLK. Gyakorlatilag szerintem simán megy alapfeszekkel.
-
HSM
félisten
válasz
Geri Bátyó #44060 üzenetére
Linx alatt max 61 fok, nem félsz, hogy megfázik?
Szép ez az ITX-R. -
HSM
félisten
válasz
Geri Bátyó #44053 üzenetére
Úgy, hogy a Sandy/Ivy generációnál a Z szériás lapban engedélyeztek a szorzózáras procin is minden gyári szorzóhoz képest +4 szorzónyi tuningot.
-
envagyok
veterán
válasz
Geri Bátyó #44051 üzenetére
Most jobban figyelgettem a cpu-z-t.
1 magos benchnél engedi néha 4.1GHz-re is, de 3.9-4 a jellemző.
4 magos benchnél 3.7-3.8GHz-en megy.
A proci I5-3450 alapon 3.1 max turbo 3.5GHz gyárilag.
Várom hogy megjöjjön végre az mx4-em, mert elfogyott a pasztám, és így nem merem jobban tesztelni, gondoltam feljebb állítom a TDP keretet is, hátha az jobban segít
Egyébként úgy jött az ötlet, hogy egy ismerős besokallt, hogy a fia elverte 60k-ját steamen, így gyorsan el akarta adni a PC-t. Nekem csak a táp kellett volna (bequiet700) de aztán 40k-ért odaadta a procit, Z77 lapot, shark házat ledes ventikkel,tápot, új cooler Master t4 hűtőt, 8GB ddr3 ramot. Nem tudtam ellenálni.
Igazából én nem renderelek, videókódolok, játszani a fő gépen is csak a fiam szokott főleg, én a "retro" gépeimmel inkább. Ezért annyi a lényeg, hogy fusson a Battlefield 1 multi-player. Aztán hogy milyen rendszer van alatta, tökmindegy. -
envagyok
veterán
válasz
Geri Bátyó #44048 üzenetére
Z77 lapban lehet valamennyit emelni a szorzón.
Vmi turbo szorzó a neve:
https://overclocking.guide/ivy-bridge-socket-1155-oc-guide/ -
envagyok
veterán
válasz
Geri Bátyó #44048 üzenetére
Annyiért vettem az x5670/ASRock x58 extreme6 /12GB ddr3-1600 kombót, amennyiért használtan lehet kapni vmi normálisabb 16gb ddr4 ramot
És akkor még hol az alaplap és a proci -
envagyok
veterán
válasz
Geri Bátyó #44046 üzenetére
Azért a turbó szorzót fel tudja emelni, 3.7-3.9Ghz között tud a 3.1-3.5 közötti I5 3450.
Ennek ellenére egy kalap sz@r.Tesztelgettem egy kicsit 3 platformot, mindhármat egészséges OC-vel. Az E5450 és az I5-3450-el egy GTX295 ment, az X5670-el egy GTX660. CPU-Z, 3DM06, 3DM vantage volt a tesztprogi.
1.: Nforce 790I FTW XEON E5450 4*3GHz @4GHz
2.: Intel Z77 Core I5 3450 4*3.1-3.5GHz @3.7-3.9 GHz
3.: Intel X58 XEON X5670 6*2.93-3.33GHz @6*4GHzCPU-Z single/multi benchmark
I5 3450 alapórajel : 360/1350
I5 3450 39* szorzó: 410/1550
E5450 4GHz-en : 360/1400
X5670 4GHz-en : 350/27803DMark 06 összpontszám/sm2/sm3/CPU
I5 3450 39*szorzó: 27000/11400/12270/6941
E5450 4GHz-en : 21389/ 8500/10300/5610
X5670 4GHz-en : 25800/9300/12000/88773DM Vantage összpontszám/GPU/CPU
I5 3450 39*szorzó : 19139/18600/20800
E 5450 4GHz-en : 17980/18600/16200
X5670 4GHz-en : 27200/25100/36400Szerintem egy 4GHz-re felhúzott 1366-os rendszert maximum egy I7-8700 tud érdemben lehagyni, de a jelenlegi ram/CPU/lap áraknál ez kb 4-5* annyiba kerülne.
Azért az E5450 sem piskóta, 2 hátránya van az I5-höz képest, hogy 8GB a max ram, és hogy nem tudja az AVX-et. Ez utóbbi sajnos a 1366 rendszerre is igaz, azért a tesztelés közben figyelgettem, a minimum fps-ek azért lejjebb vannak.
Még leírtam a 3dm vantage-ben a 2. cpu tesztnél az OPS értékek változásást (Mikor a kis repülök köröznek):
I5 3450 : 28-32OPS
E5450 : 22-24OPS
X5670 : 44-48OPSSzóval még mindig brutális rendszer ez a Westmere
-
winhate
őstag
válasz
Geri Bátyó #44040 üzenetére
Fsb emelesevel tudsz csak 1333 nal nagyobb ram orajelet elerni. Nalam az 1600 os ramokhoz 170es fsb van 10es szorzoval. Ha tobb info kell szolj es kuldok kepet.
-
HSM
félisten
válasz
Geri Bátyó #44028 üzenetére
No, pontosan az általad említett kereskedőnél pontosan egy ezressel olcsóbban szintén könnyen elérhetően van Alpenföhn Matterhorn Pure is, 4 helyett 6 hőcsővel.
4Ghz-en egy Bloomfield durván 150W. Azt még pont elbírja a három vastag cső.
-
HSM
félisten
válasz
Geri Bátyó #44025 üzenetére
Oké, nálad a pont, a három 8mm-es hőcső kivétel, az azért jó lehet valamire (~150W-ig). Bár nem éppen általános, amennyire tudom, leginkább 6mm-es csöveket szoktak a gyártók használni, ami viszont nem igazán érzi magát otthon 100W felett, ha csak 3 van belőle.
A True-utódnak is éppen ez a baja, pont a hőcsövekből spóroltak le kettőt... Nem véletlen írják a gyári honlapon, hogy max 160W TDP [link]. És még drágább is, mint a Matterhorn Pure, ami méretben hasonló, csak éppen 6 hőcsővel, gyárilag is 200W TDP-ig ajánlva.
-
shifty!
senior tag
válasz
Geri Bátyó #44015 üzenetére
Az SSD adott, mostani laptopomban használt SATA HyperX 240GB-ost meg fogja örökölni.
Mennyire kell brutál hűtés? Láttam a fentebbi adataidat, az idle 2x °C iszonyat, a mostani i5-2410M egy borzasztó szellőzésű Vostro3350-ben nem képes 30 fok alá menni idle-ben, folyton járó ventillátorral.
Tudom a laptopok nem mérvadóak ebből a szempontból, csak érdekesség.A tervezett gépbe egy Deepcool - Gammaxx 300as CPU hűtőt néztem ki, ez úgy nagyságrendileg megteszi majd? Illetve az alaplappal érzem magam meglővel, ugyan a gép összeállítása még 2 hetet várat magára, de nemigen találok deszkát alá. HA-s hirdetésen egy CELSIUS M470-2 lapot találtam, de ha tudtok jobbat / valakinek lesz eladó lapja hó végén, szóljon bátran.
-
HSM
félisten
válasz
Geri Bátyó #44018 üzenetére
Azzal egyszer én is jól megszívtam, az összes korábbi stabil beállításom hibázott, nem értettem mi van, nálam is a win ment gallyra egy elhibázott tuning-kísérlettől. Persze, mire kiderült öregedtem vagy 10 évet....
-
HSM
félisten
válasz
Geri Bátyó #44016 üzenetére
Korrekt darab. Meglehetősen kevés feszen jár. A +2-es turbo szorzót minden lap ráadja, sőt, igazából +1-et nem is tud egyik sem ezekkel, ha akarod, ha nem, +2 vagy semmi. Illetve +3, ha megy a C6 és csak legfeljebb 2 mag aktív. Sajnos ez sem opcionális, ezért sem szeretem a Turbo-t, elég önfejű.
Tuninghoz kelleni fog kis fesz, de szerintem nem lesz vele probléma. Nekem pl. 1,27V körül megy 4,05Ghz-en, és bőven hűthető kategória, főleg C6-al, hogy nem használok ki mindig minden magot maxra benne.
-
kenand
veterán
válasz
Geri Bátyó #43973 üzenetére
Bootolhatóvá teszi.
De régi gépeken ami NEM EFIs előfordulhat hogy a Mediaceation tools által kiírt EFI-s USB nem látja a HDD-ket, akkor van rá mód hogy MBR-es formában is kiírja az ember (fehér macbook Bootcampjára is úgy lehet feltolni a Win 10-et) -
válasz
Geri Bátyó #43972 üzenetére
Jut eszembe. A Mikrofos-féle Media Creation Tool az bootolhatóvá is teszi, vagy valamit még bűvészkednem kell vele? A Partition Wizard Free nem csinálja meg, csak a pro változat.
-
HSM
félisten
válasz
Geri Bátyó #43970 üzenetére
Pontosan ugyanúgy viselkedik, mint egy bootolható pendrive. Csak ugye van rajta plusz egy partíció.
-
HSM
félisten
válasz
Geri Bátyó #43968 üzenetére
Hát, ha be van állítva a boot sorrend, akkor teljesen ártalmatlan. Ha nincs, akkor legrosszabb esetben elindul a telepítő, te meg szépen kilépsz belőle.
-
HSM
félisten
válasz
Geri Bátyó #43900 üzenetére
"az első indítás az sikeres volt és a tesztek is gond nélkül lefutottak. Akkor kezdődtek a bajok, amikor húzni akartam."
Ezért gyanítok beállítási gondot. Mikor elkezded tuningolni (akármilyen picit) már máshogy lövi be a lap automatán a dolgokat, és abból már lehet gubanc, ha nem jól gondolja.
Nekem most pl. a dinamikus Vcore-t kellett "kilőnöm", mert bizonyos esetekben nem jól kezelte a lap. Legalábbis más magyarázatom nincs arra a jelenségre, hogy hetekig megy a gép hibátlanul, majd indítást teljesen atom káosz áramtalanításos újraindításig... Fix Vcore-al + LLC-vel most hibátlan. -
Laraxior
titán
válasz
Geri Bátyó #43900 üzenetére
Ennel az alaplapnal is hasonlo a gond. Alapon megy szepen, kinzetet most hagyjuk, de 410-es FSB-nel wall.
De jol végződött, mert visszavette. Csak az ertekeles miatt tettem be. -
Laraxior
titán
válasz
Geri Bátyó #43898 üzenetére
Az ertekeles semmi:
[link] Pont most tortent a napokban... 1000+ ertekeles. -
HSM
félisten
válasz
Geri Bátyó #43895 üzenetére
"Kezdem azt gondolni, hogy valami gubanc van a procival."
Természetesen ennek is van esélye, ha előtted már valaki túlzottan kinyomta a szemét, vagy baleset érte, vagy bármi hasonló....
Én a Xeonom szerverből bontva vettem, ott nincs tuning, kontrollált hőfok, stb....Mondjuk érdekes, hogy elvileg a tiéd is ilyen forrásból van, azok azért nem szoktak széthajtva/széthullva lenni.
-
Laraxior
titán
válasz
Geri Bátyó #43895 üzenetére
Kuldd el nekem, majd en kinyomom a szemit.
-
HSM
félisten
válasz
Geri Bátyó #43892 üzenetére
Nem akarok alkalmatlankodónak tűnni, de ilyen procival még hírből sem találkoztam eddig.
Pláne, hogy az X5675-ök elég szigorúan válogatott csipek, kevés ugrotta meg a mércét, hogy ilyen órajeleket menjen 95W-ból. Tuningban is a jobbak között szoktak lenni. Nekem erős a gyanúm, hogy valamilyen beállítás nem tetszik neki a lapodban. 3800-4000Mhz-et mindegyiknek ki kéne ráznia kisujjából.
Nálam korábban egy kicsit antituning i7 970 járt, de annak sem jelentett gondot a 4Ghz (bár kicsit sokalltam ehhez amit kért, 1,31V-ot), a mostani X5660 pedig tesztekre 4300-ra is gond nélkül belőhető. [link] (A 4,05Ghz-et 1,27V környékén hozza beállítás függvényében.)
Mindkét proci teljesen válogatatlanul jutott hozzám. De régen i7 920 is volt nálam vagy 5db, és mind vitte a 4Ghz-et, még a nulladik generációs C0 steppinges is.... -
DigitXT
félisten
válasz
Geri Bátyó #43892 üzenetére
Én ezért szeretek apróról procit venni, mert ha látom, hogy az eladónál lazán
4.2, akkor nem lepődök meg rajta, ha nálam is megy annyit: eddig bejött... -
kenand
veterán
válasz
Geri Bátyó #43887 üzenetére
Én androidos TV Boxxal szívok ma nem megy a táv.......már vagy 20x nekiugrottam...
-
Laraxior
titán
válasz
Geri Bátyó #43885 üzenetére
Nekem is van egy ezer ft-os billentyűzetem, meg amit használok Razer. A régivel én sem tapasztaltam ilyet, ezzel a Razerrel meg én is.
Erre lett megoldás az átalakító.
De aztán szépen lassan mindenből kettő lett, így már nem nyúlok a nagy géphez, ha előszedek valami 775-ös lapot tuningolni, vagy csak nosztalgiázni. De javaslom a beszerzését, asszem megéri azt a párszáz forintot, hogy elkerüld az idegességet. -
Laraxior
titán
válasz
Geri Bátyó #43883 üzenetére
Pendrive-ot és a külső winyot is lehúztad?
Javaslom egy ilyen beszerzését, pont ilyen céllal vettem én is:Mindegy milyen színű, a funkcionalitása a lényeg.
200HUF környékén mozog. -
HSM
félisten
válasz
Geri Bátyó #43880 üzenetére
Nálam elég rövid idő áll rendelkezésre, mivel boot közben későn éleszti az USB-ket, de utána hamar ugrik is tovább. Ha kéred a POST-képet, ott láthatod, mikor éleszti az USB-t, akkor kell elkezdeni nyomkodni.
Ja, és USB2 portra legyen kötve. -
Laraxior
titán
válasz
Geri Bátyó #43880 üzenetére
Nincsen USB-s külső winyo, vagy hasonló rákötve?
Mert nekem sem enged belépni, ha rá van dugva a winyo.
Sőt, korábbi lapoknál memória hibát generált. (EVGA 780i, EVGA 790i)Érdekes dolog. Hát még amíg rájöttem...
-
HSM
félisten
válasz
Geri Bátyó #43878 üzenetére
Nem hinném, hogy ki lenne centizve. Pláne, hogy a BIOS-ok nem is szoktak erre asztali lapoknál figyelni.
Szerintem ott valami beállítás gond lehet, ha alapon nem megy nálad a Turbo, főleg, ha kissebb terhelésen sem látod. -
HSM
félisten
válasz
Geri Bátyó #43875 üzenetére
Ez sajnos tévedés. Ha mindent full gyárin hagysz, akkor is megy gyárilag a turbo, 1-2 szálon terhelve 24-es szorzóval, annál többön 23-asssal.
A 21-es nem "hivatalos" hanem a standard maximum órajel, akkor él, ha kikapcsolod a turbo-t, vagy esetleg ő kapcsolja ki átmenetileg, mert az aktuális terhelésen a CPU nem fér bele a TDP keretbe a turbo-val, de ezek alapból ki szoktak kapcsolva lenni asztali lapoknál, talán kivéve az Intel saját lapját.Szval praktikusan gyárilag is mindig minimum 23-as szorzód lesz 133-as BCLK-val is.
(X5660 esetén, de a többire is igaz ez a turbo-működés, max más szorzókkal.) -
válasz
Geri Bátyó #43862 üzenetére
Én meg közben rájöttem, hogy nem gyári feszültségen néztem a procit. Kapásból 1.1 V-ra raktam a BIOS-t
Most hirtelen nem tudom, hogy mennyi a gyári feszültség, de még meglehet az alulfeszes tuning!
Még egy adalék: A C3/6/7 enabled és a 930-nál is így volt, pedig azt hittem, hogy nem. -
Cingi1979
tag
válasz
Geri Bátyó #43871 üzenetére
Ezzel a beállítással megy stabilan!
45- 50 fokos a proci gyári hűtővel. A paszta nem a legjobb de azt majd cserélem a közeljövőben. Akkor szerintem marad ezen a beállításon!
Köszi!
-
winhate
őstag
válasz
Geri Bátyó #43866 üzenetére
Ram orajelehez szoktam igazitnai a bclk -t. A tobbi adja magat.
1600 as ramok vannak kapott 170 -et
Igy 3400 -en atomstabil a cpu.
-
Remus389
veterán
válasz
Geri Bátyó #43864 üzenetére
Aludj rá egyet, friss aggyal jobban megy
-
Remus389
veterán
válasz
Geri Bátyó #43862 üzenetére
Na ez nagyon jó hogy megvetted, pont ilyet akarok majd én is(X5675), de egyelőre elég a 4 mag nekem, felesleges lenne jelenleg (idénre), meg az RX 470-eshez is jó amim van, majd ha veszek új videókártyát.
A következő lépés a 160 BCLK lesz (úgy szándékszom használni, a lehető legalacsonyabb feszültségen), aztán megnézem, hogy meddig megy el max 80°C on. pont így akarom majd én is használni
Izgatottan várom a teszted!
-
envagyok
veterán
válasz
Geri Bátyó #43860 üzenetére
Tóód neki
-
válasz
Geri Bátyó #43854 üzenetére
Üzletelés elindítva. Ha minden jól megy, jövő hét második felében meg is lesz a xeon.
HP szerverből van kivadászva, az eladó ezeket szokta a HP Z600-akba beépíteni. Azért tudom, mert rákérdeztem kíváncsiságból, hogy mit tud a procik múltjáról. -
HSM
félisten
válasz
Geri Bátyó #43852 üzenetére
Szerintem sima ügy. Nekem az X5660 is szépen magy 4Ghz körül, igaz, nem 1,05V-on.
A takarékos működéshez pedig leginkább a C6 kell, az szépen lekapcsolja a nem használt magokat, amik kis terhelésen bőven akadnak. -
HSM
félisten
válasz
Geri Bátyó #43850 üzenetére
Elvileg igen, ráadásul a tuningot is szeretni szokták.
-
Shokkolo
addikt
válasz
Geri Bátyó #43636 üzenetére
-
törölt tag
válasz
Geri Bátyó #43634 üzenetére
Bújj bele a zsákomba és elviszlek hozzá
-
törölt tag
válasz
Geri Bátyó #43632 üzenetére
Nem hiszek a csodákban
Egyik gyártótól sem
-
törölt tag
válasz
Geri Bátyó #43630 üzenetére
Ha nem érinti, akkor települnie kellett
Nálam nincs hiba azóta se. Nem indul újra a gép vagy ilyesmi -
Laraxior
titán
válasz
Geri Bátyó #40002 üzenetére
Emeletes házban anno nekem is mindig levágta a táp. Nem bírta a HX1000-et. Nem újdonság.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Geri Bátyó #39829 üzenetére
UD4P-vel tolom, azon is. Igazából az NB melegszik csak de HP miatt átviszi a hőt a SB-re is. 1-el lejebbi slotba tettem a vga-kat így távolabb került az NB-től, ez pár fokot hozott de igazából a rajta lévő borda van alulméretezve (vagy a hőtermelés nagy, honnan nézzük ugye...).
-
Laraxior
titán
válasz
Geri Bátyó #39829 üzenetére
Az nem paszta függvénye. X58 melegedős chipset. Az EVGA alaplapja még ennél is melegebb, holott az is X58. Érdekes. Érdemes aktívan hűteni nagyobb tuningnál... főleg így, hogy már nincs rájuk garancia, az enyémre is most járt le decemberben..féltem is a kicsikét
De minden részét venti hűti nagy baja nem lehet
-
Laraxior
titán
válasz
Geri Bátyó #39827 üzenetére
Az északi hídon szokott paszta lenni, a több csíkkal van megoldva, meg talán még a déli híd.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Geri Bátyó #39823 üzenetére
Lusta vagyok én is. De legalább tudom mi van rajta: Zalman STG1
-
válasz
Geri Bátyó #39815 üzenetére
Akkor indul a szétszerelés-beszerzés-felület mérés.
-
válasz
Geri Bátyó #39811 üzenetére
A pasztát plasztik kártyával húztam le, ott talán nem rontottam.
A polírozástól "fázok". Főleg hogy kettő proci, kettő hűtő ilyen.
Tudtok egy ügyes kezű szakit?Ha polírozom a kupakot oda a cpu felirat.
-
GNKING
tag
válasz
Geri Bátyó #39697 üzenetére
Tudtommal be kell kapcsolni az "Intel Turbo Boos Technology"-t hogy manuálisan be lehessen állítani a "+" szorzót.
-
GNKING
tag
válasz
Geri Bátyó #39695 üzenetére
-
válasz
Geri Bátyó #39672 üzenetére
Írónia ide-irónia oda azt amit írtam nekem "le kellett" írnom.
-
válasz
Geri Bátyó #39660 üzenetére
A Jézuska sosem gonosz és még azért sem haragszik mert kisbetűvel írtad a nevét.
Ő más kategória mint "nemecsek". -
válasz
Geri Bátyó #39444 üzenetére
Meg van a megoldás! Várj egy hetet....
Nem tudom, hogy mi volt a gond, de most remekül megy 4GHz-en.
Korábban ugyan ilyen beállítások mellett, 24-25°C-os szobahőmérsékletnél 81°C volt a legmelegebb mag(ok) hőmérséklete. Most 27°C van a szobában!
Az új házhűtés tökéletesen teszi a dolgát! Ezek után erősen gondolkodom, hogy lecserélem a ventit a Balderen és megcélzom a 4.2GHz-et.
Korábban nem is gondolkodtam rajta, mert nem akarom 80 fok fölé engedni a procit huzamosabb ideig. -
Pogifej
csendes tag
válasz
Geri Bátyó #39444 üzenetére
Hasonlóképpen én is jártam, egyszerűen sértődékeny és ha túl nagy léptékben akarom emelni a biciklit alapról, akkor nem hajlandó még csak elindulni sem. Volt, hogy cmos resetig jutottam annyira megmakacsolta magát. Amikor elszenvedtem magam 220-ig és totál frankó volt minden, másnap vissza kellett venni, mert nem indult el és a 220 sem sikerült aztán nem is erőltettem. Most alapon min. feszekkel megy és csendben naná.
-
sg22
senior tag
válasz
Geri Bátyó #39429 üzenetére
1.5 voltot ir defaultra, annyin is megy alapon most, cpu-zvel megneztem. akkor visszarakom 'oszt meglass'suk
-
sg22
senior tag
válasz
Geri Bátyó #39427 üzenetére
Szal lehet ez a baja? Mennyire vegyem vissza? 1.5?
-
VGYke
addikt
válasz
Geri Bátyó #39276 üzenetére
FD a BIOS. Történet: FC BIOS volt. AMD HD6970-HD7970 VGA csere lett. Előbb ment el a 6970, utóbb jött a 7970. 6970 "elmenetele előtt" FC BIOS alaplra állítva, kártya kiműtés, majd napokkal később 7970 betevés, se kép se hang, a BIOS sem indult.... Gagyi VGA bele, BIOS frissítés, FC-ről FD-re. Gagyi VGA ki, 7970 be, HURRÁ, működik!
Tehát innentől a BIOS frissítést (visszalépést) mellőzném, mert ha az FC nem indul el a jelenlegi VGA kártyámmal, rohangálhatok kölcsön gagyi VGA-ért hogy életre keltsem a rendszert.
Persze VGA cserénél 6970-7970=PCI-E 2.0 és 3.0 váltás alatti probléma miatt nem biztos hogy az FC BIOS a felelős, de azért félek azt visszatenni, egy esetleges BIOS bug kiderítése miatt!
Véleményetek? -
VGYke
addikt
válasz
Geri Bátyó #39274 üzenetére
Rev2 és FD BIOS:
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Geri Bátyó #39217 üzenetére
Amelyik sok feszt kér, nem feltétlenül éhes. Az alacsonyabb VID-esek általában magasabb szivárgásúak, és jobban melegszenek, többet fogyasztanak kisebb feszen is.
HGyu
-
mpierre
veterán
válasz
Geri Bátyó #39217 üzenetére
Csak óvétosan a feszekkel...
Vajh írjak logáutot a vizezésről?
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Geri Bátyó #39203 üzenetére
Igen, alacsony feszen jó, meg középtartományban is. Felül is csak azért nem jó, mert amikor load-ból megy idle-be a proci hiretelen megugrik a fesz akár +0,2V-al is, az 1,4V-nál már pl 1,6V-os fesztüskék nem igazán tesznek jót a procinak. Persze csak hosszútávon.
Logout+-on volt erről egy nagyon jó cikk, ami részletesen leírta a miértjét, érdemes elolvasni azt az írást.
mod:
VGYke: Korrigálja a lap dropját, stabilabb lesz a gép tőle, mert nem elsznek feszültség ingadozások. Természetesen ez sem csodafegyver, fentebb leírtam miért kell vele óvatosan bánni.
mod2:
Kicsi a bors, de már legalább kettő van belőle.
-
törölt tag
válasz
Geri Bátyó #39203 üzenetére
Teljesítmény szempontjából pontosan ugyanúgy tökmindegy, hogy magasabb a bclk vagy nem. Ez eltűnt a 775-tel a süllyesztőbe.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Geri Bátyó #39200 üzenetére
Maradhat auton, az úgy is a legnagyobbat jelenti.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Geri Bátyó #39190 üzenetére
1,3V-ig mehet az LLC bátran, felette viszont nem erőltetném. Terhelés váltáskor akár 0,2V-os tüskét is kaphat a proci ami nem nagyon tesz jót neki ugye... Szóval alacsonyfeszen nem gáz ha használod az LLC-t.
-
Laraxior
titán
válasz
Geri Bátyó #39186 üzenetére
Oszt miért nem akarsz Loadline-t használni? Én 1.39V-al is használom, különben a biosba 1.47V körüli értéket kellene lőnöm neki, így meg lőttem 1.39-et, és ott is van
Kevesebb feszültségnél meg csak segítség, mint hátrány.
-
válasz
Geri Bátyó #39190 üzenetére
Ja, az kimaradt, hogy korábban az idle 1.064, illetve, hogy turbo on, HT on.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Geri Bátyó #39188 üzenetére
1.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Geri Bátyó #39186 üzenetére
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Geri Bátyó #39184 üzenetére
Én LLC off-al nyomom fix feszen, leginkább azért mert ez a "remek" Giga lap össze-vissza feszel.
De inkább magam kalkulálom bele a dropot, nem bízom a lap llc vezérlésében igazából.
1,1V-ot kap biosból, ez (LLC nélkül!) 1,072V idle és 1,032V load feszt jelent (cpuZ-al mérve, tehát nem pontos érték, csak hozzávetőleges).
Így ketyeg alapon (turbóval, HT nélkül). -
Qru
MODERÁTOR
válasz
Geri Bátyó #39181 üzenetére
LLC auto: az variál akkor.
-
válasz
Geri Bátyó #39180 üzenetére
No, DVID normál (vagyis nulla), LLC auto.
-
mpierre
veterán
válasz
Geri Bátyó #39167 üzenetére
Most kapásból nem mondom meg, a fájl utolsó mentési dátumából kiderült volna, de megnyitottam, így bukta. Érzésre ~1 hónap lehetett. Érdekelt, hogy mit bír a renccer, meg hol, hogy viselkedik. Azért elég sokminden kiderül belőle. Főként az, hogy sz@r volt a proci.
Qru: Igyekeztem, de az a baj, hogy kb csak az én volt rendszeremre igaz az egész. Azóta a lap és a proci, sőt még a ram is cserélődött.
cinkoxid: Ettől fosok én is. Meddig megy a giga ud5? Remélem még van benne , vagy 2-3 év. Erősen töröm a fejem egy pót deszka beszerzésén...
-
cinkoxid
senior tag
válasz
Geri Bátyó #39175 üzenetére
Mindig más táp volt. Úgy tűnik ilyen a szerencsém
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Geri Bátyó #39172 üzenetére
Nem egy fix VID-je van a procinak, hanem több. Nekem is van 1,28V-os meg 1,25V-os vid-em is (Ht-vel és anélkül). Ha a C1E és társai be van lőve azt is a prociból olvassa ki, az is VID, emellett elvileg ha turbo akitív/nem aktív akkor is más VID-je lehet a procinak.
Szóval a mennyi a VID? kérdés igazából hulla pontatlan, mert vissza kérdezhetnél, melyik VID-re gondolsz pontosan... -
cinkoxid
senior tag
válasz
Geri Bátyó #39172 üzenetére
Nem tudok rá értelmes magyarázatot. Tápegység jófajta, azonkívül szünetmentesről kapja a szuflát, tuning éppen hogy volt valami. 3,2 helyett 3,8ghz, csak a vcore volt egy kicsit emelve, tehát mondhatni ok nélkül halt meg
Az a "szerencsém", hogy pont ma veszek 2 lapot, de akkor se így akartam tesztelni az újakat
Vajon a gyártó foglalkozna a cseréjükkel/javításukkal ha felhívnám? Jó vicc, mi? -
cinkoxid
senior tag
válasz
Geri Bátyó #39169 üzenetére
Nàlam csak a szokásos...Este minden jó, reggelre nem indul be. 3. halott giga lapom. Ráadásul a cpu fan olyan kevés powert kap, hogy éppen csak megpörgeti a ventit. Egyedül ramok nélkül nem indulgat újra, de nem is jelez a speaker, tehát halott a lap. Ráadásul éppen a vaterás gép az
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Geri Bátyó #39167 üzenetére
A VID - Voltage Identifier a CPU-n belül kerül rögzítésre, nem hiszem, hogy megrángatás változtathatná.
HGyu
-
VGYke
addikt
válasz
Geri Bátyó #39153 üzenetére
Geri Bátyó: Mindig meglepődök, hogy milyen magas a Vcore nálad normálon:
Hát ezen én is. Ráadásul ez BCLK függő, pl. alap 133-160 BCLK között = 1,29375V, BCLK200-nál meg a normal beállítás alacsonyabb (1,5????= nem írtam fel, de legközelebb megnézem)Egyéb iránt hálás köszönet Laraxior társunknak, a Dynamic VCore megtalálása lökött egyet az ismereteimen.... Bár ezzel BCLK165 mem8x/uncore16x-ot már simán be tudtam állítani, de BCLK165 10/20 (azaz 1600MHz-s memória 1650-en nem ment... vagy ki tudja mi volt a baj, a LinX kidobott.... minden esetre Dynamic VCore emelés a problémát nem oldotta meg....ezen kell dolgoznom a jövőben)
-
cinkoxid
senior tag
válasz
Geri Bátyó #39073 üzenetére
Megpróbáltam win alól frissíteni...azt írja, hogy az alaplapi bios nem award bios
-
cinkoxid
senior tag
válasz
Geri Bátyó #39071 üzenetére
Bizony, a bétát kiszúrtam, és a stabilt akartam felrakni, viszont windows alól még nem merem megcsinálni. Illetve volt már ilyen lapom, ugyanezzel a biossal, ott nem voltak gondok. Bár ugye ahány alaplap...
Na most ment fel a windows. Aida szerint teljesen default beállítások lehetnek a biosban. Szóval valóban korrupt...
Bár a lapra 2015ig van gari, de én szeretném megoldani. Végső esetben windows alól -
VGYke
addikt
válasz
Geri Bátyó #39064 üzenetére
cinkoxid, Qru, Geri Bátyó köszönöm! Egy kérdést kifelejtettem. RAM időzítéseknél 1 helyen van eltérés a "gyárihoz" képest: tRFC eredetileg 88 volt, húzás után 128. Van ennek jelentősége, beállítsam 88-ra?
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Geri Bátyó #39045 üzenetére
Egyszerűbb (az akár 800MHz-re) visszaosztott RAM-mal kitesztelni a CPU-t, aztán a RAM-ot a végén belőni, nemdebár?
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Geri Bátyó #39042 üzenetére
Szerintem is magas. Volt olyan CPU-m, amit 1,4V-tal vízzel alig tudtam lehűteni, oylan szivárgású volt a drága.
Amellett nem értem, miért nem az alapfeszes tuninggal, visszaosztott RAM-mal lépésenként (5-5 MHz-enként), ahogy javasoltam?Nem az a lényeg, hogy beállítsa a 160MHz-es BCLK-t, hanem az, hogy elinduljon felé. Ahol elkezd instabil lenni, ott pici (+0,05V) feszemelés. A lépésenkéntiség a fontos.
HGyu
-
Laraxior
titán
válasz
Geri Bátyó #39036 üzenetére
Azt a memóriabusz sávszélességet, amit ír az Aida64 sosem fogod tudni elérni, akármit piszkálsz rajta.
-
VGYke
addikt
válasz
Geri Bátyó #38988 üzenetére
Munka miatt nem volt időm az újabb próbálkozásra. Addig is megosztom és belinkelem a Gigabyte UD7 + I7-950 BIOS alapbeállítás fényképeimet.
Az rendben, hogy semmi ne legyen auton-n. De a alap BIOS-ban qrva sok minden auton van
Itt gondolom az alap feszültségek az érdekesek, a RAM feszültségén kívül mert az gyárilag 1,65V
Alapbeállítás: Vcore=1,264V, amit felemeltem 1,???-ra, CPU és PCI Express Clock drive=700mV, (ok, ezt emelgetni kellene 800-ra? amit nem tettem meg), Qpi/Vtt Voltage jelenlegi 1,175V értékét is felemeltem 1,25V-ra. Ezek után nem indult a win. Hétvégén ismét nekiugrom a próbálkozásnak! -
VGYke
addikt
válasz
Geri Bátyó #38986 üzenetére
Köszönök mindenkienk mindent! Geri Bátyó: I7-950 van!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Csevegésre használjátok a friss, ropogós OFFtopicot!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 Prémium
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 32/64GB RAM RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Beszámítás! Apple Mac Studio M2 MAX 2023 32GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged