Hirdetés
- iPhone topik
- Amazfit T-Rex 3 Pro – világítós dínó
- Apple iPhone 11 - népalma
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Garmin topik
- Fotók, videók mobillal
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
-
Mobilarena

Új hozzászólás Aktív témák
-
Indeys
csendes tag
Ha külföldről szeretnék vásárolni fejhallgatót (leginkább egy Takstar Pro 80-t),honnan lenne érdemes?
Vagyis mely oldalak megbízhatóak?
Előre is köszönöm a válaszokat!-Indeys-
-
Dorien
veterán
Beyerdynamic DTX710, DTX910-et érdemes még kipróbálni. Ezek is inkább világosabb hangképűek, főleg a DTX910. A zárt fejeseket én nem szeretem, szerintem sokkal sz@rabbul szólnak, mint a nyitottak. Ott van még a Takstar TS671 is, ami elég ormótlan dög, de nagyon szép kiegyenlített hangja van óriási térrel - ez is nyitott. A Nomono-nál biztosan meg tudod hallgatni a Takstarokat (amíg van belőlük), a Beyer DTX-eket meg a Fejhallgatóplázában.
Primary92: Talán itt: [link]
-
Primary92
senior tag
A Superlux HD-660 milyen az Beyer DT 770-hez képest? Nyilván nem egy kategória, de mi mondanátok?
-
Dorien
veterán
Szívem szerint azt javasolnám, hogy nyúlj jobban zsebbe és vegyél egy ilyet, amíg még elérhető: Takstar HI-2050
Erősítőtől függően kell neki adni egy kis parametric EQ-t a magasok csillapítására és minden szinten kenterbe veri a Superluxokat. Szívesebben hallgatom, mint az ATH AD500X-et vagy a Sennheiser HD650-et.
-
válasz
Dorien
üzenetére
A fejes erősíítőm kimeneti impedanciája 10 Ohm körül van.
A jelenlegi fejeseim közül (10k alatti ezer éves Philips-ek) mindegyik lágyan és mélytöbbletesen szól. Mindenhol ráfolyik a mély a zene többi részére.
A Sansa Clip+ mp3 lejátszóval (1 Ohm alatti kiemneti imp.) egy nagyon kicsivel jobb, de minden más sokkal rosszabb.
Régen a 681/680B/F fejeseket egy Sharp erősítő fejhallgató kimenetén hallgattam jó ideig, de ez sajna már nincs meg.
Egy nagyon rövid átfedés volt a mostani láncom és a régi 681B fejes használatában.
Erről nagyon jók az emlékeim ezért próbálok olyan mélyeket keresni, ha lehet kevésbé harsogó magassal.
Valakinek nincs egy bejáratott EVO-ja egy napra kölcsön?

-
Dorien
veterán
Te ismered a láncod karakterét. Ha az mélybe húz, akkor inkább valami világosabb hangképű fejest válassz. Engem a mély mennyisége a 681 EVO-ban csak akkor zavart, ha kontrollálatlan volt (alaplapi hangkártya), Fiio E10-zel már szépen szólt. Utána egy Takstar TS671-et vagy ATH AD500X-et hallgatva azért feltűnt, hogy jóval kisebb, de ugyanakkor feszesebb a mélytartományuk, mint az EVO-nak.
-
.DLL
veterán
(#42382) DEJVID, (#42383) Bici: igazatok van, rosszul emlékeztem, valóban ezt írja, bár az is szerepel, hogy a második rendeléssel jött 681 kevésbé mélysúlyos, mint az első, és én is azt tapasztaltam, hogy egyáltalán nem nyomulós, de V karakter az igaz. Nekem viszont a magas volt nagyon sok hosszú távon.
-
F1rstK1nq
aktív tag
Sziasztok!
Minőségbe és árban tudtok a HD681 EVO hoz hasonlót mondani, csak igazából zárt kategóriában?
Egyébként nagyon kihallatszik az HD681 EVO így, hogy félig nyitott? Mivel érzem én, hogy ez lenne a legjobb választás ebben a mezőnyben. :/ -
Vadmeggy
aktív tag
válasz
PodMAN
üzenetére
Köszönöm a válaszokat!
Jól látom, hogy 140 ezer magyar forintot kérnek el érte mindenhol, vagy ez egy másik termék?
http://www.argep.hu/product_2270385.html -
Dorien
veterán
13k a javított változat a HD681 EVO. Ehhez már plüss párna is jár. A magastartomány itt már nem szúrós, így nyugodtan megveheted. Félnyitottban nincs nagyon vetélytársa ebben az árkategóriában.
A rövidítések meg csak a színeket jelölik.
GR = gray
RD = red
WH =white
BK = black -
törölt tag
válasz
Shyciii
üzenetére
:Ha egy kis melegséget hozzáad a zenéhez azt preferálom, ..."
Az alsóbb Grado-k inkább konkrét, "anticsöves" karakterűek. Melegséget nem adnak hozzá, inkább kimutatják a forrás (hangfelvétel, lejátszó) hangkarakterét. A felsőbb Grado-k már melegebb hangszínűek, de azok se hozzáadnak melegséget, hanem minőségien, tisztán lágyabbak viszonylag. Vitatkoznék azokkal, akik a tipikus "west-coast" hanggal azonosítják, mert részben épp az ellenkezője. Átlagosabb fejhallgatók után inkább magasbahúzónak, karcosabbnak érzed a Grado-t, amíg hozzá nem szoksz. Elevenek, fürgék, de a prezenszsáv hangsúlya miatt, így elég kényesek rá, hogy ne rideg forrás szóljon előttük. Ha a felpróbálásuk előtt nagyon az agyadban van valami tipikusan, mélykiemelősen-felmelegítősen fejhallgatós hangkép, akkor a 60-asok 80-asok szintjén pár percig zavaró lehet a Grado-k transzparenciája,, konkrétsága, szikársága, de ha megszokod, akkor a "tipikusak" lesznek furcsák, lottyadtak, zsírosak, narancsbőrősek. A drágább Grado-k a minőségük révén már visszább kanyarodnak a kedvesebb, lágyabb karakter felé - és egyúttal higgadtabbak is, mint a kicsit izgágább belépő szintűek.
Schawo: Nem mondom, hogy nem színeznek a Gradok a maguk módján (lásd fentebb), de ami téged zavar bennük, valószínűleg legalább annyira a próbált forrásanyagaid színezése, karcossága. A 60-as és 80-as Grado-k transzparenciája a saját és a rendszerkörnyezet hibáit is eléggé kimutatja - a rendszerkörnyezethez persze az egyén egyéni hallási defektusai is hozzátartoznak, pl. az én mélytónusú bal fülem számára kb. ideális a tárgyalt belépő szintű Grado-k tónusa, a lineárisabb, magashangsúlyosabb jobb fülemnek hozzá kell szoknia. A Grado-k informativitása egyébként szerintem éppen klasszikus, hangszeres zenéken mutatja meg magát legjobban, főleg alulmikrofonozott felvételeken. Bizonyos szempontból éppen antiszínezős karakterűek, ellenben a transzparenciájuk, gyorsaságuk révén kimutatják a környezeükt foga fehérjét (például hogy a popzenei hangfelvételek zöme iszonyatos minőségtelenségű) - de persze önmaguk is egy kicsit karcosabbak a 60-as 80-as szinten.
-
És ez az evo is létezik sima B és F verzióban?
Az eredetinél a sima 681 nekem nagyon nem tetszett, rengeteg mély, és erősen sértő magas, az F mélyhiányos volt és szintén erősen éles magasakkal, a B viszont tetszett nagyon.
A 668B sem volt rossz, de ott is bántott a sok közép-magas.Esetleg más márka?
-
Sziasztok!
10k alatt szeretnék minél jobb fejest venni.
A kiegyenlített hangzást szeretem, és fontos a jó dinamika, szeparáció, részletek, legalábbis annyira, amennyire ettől az árkategóriától elvárható.
Régen tetszett a SUPERLUX HD-681B hangja, de nem tudom, hogy azóta van-e ebben a kategóriában jobb vétel.
Találatam egy oldalt, ahol van SUPERLUX HD-681B GR típus.
Kinézetre szerintem ugyanaz, mint a GR nélküli verzió, de annak idején nem volt ott a GR a végén.
Ez valami változást jelent, vagy valójában ugyanaz a fejes?Esetleg mást javasoltok?
Egy PCM2704-es DAC illetve egy BB OPA 2132U + TPA6120 IC-s erősítő lenne a forrás. -
Vadmeggy
aktív tag
Sziasztok!
Épp fejhallgató vásárlás előtt állok, munkahelyre szeretnék valami könnyen hajtható zárt cuccot.
Otthon egy Beyerdynamic DTX-910-et hajtok, a ti tanácsotok alapján vettem és nagyon elégedett vagyok vele. Tetszik a neutrális nyílt hangzás és valami "hasonlót" szeretnék a munkahelyemen is. 30-50 ezret szánnék rá.Ezek között gondolkoztam:
Shure 440 840-es szivaccsal
Audio T ath-m50
Illetve ez a monster 50 ért.Van valami más ötletetek, hogy ebben a kategóriában mi jöhet még szóba?
-
Narakh
senior tag
Köszönöm, ő lesz akkor.

-
Dorien
veterán
válasz
pulutodurumo
üzenetére
A középkategória azért szerintem odébb van (leginkább anyagminőségben), de nagyon jól szólnak az árukért. Főleg ha nem alaplapi kártyáról vannak hajtva.
-
.DLL
veterán
válasz
pulutodurumo
üzenetére
"a középkategória tagja"

Mindazonáltal jó áron van, jól is szól és messze kényelmesebb, mint a RertroDJ, így valóban megéri. -
-
kismikis
tag
válasz
Shyciii
üzenetére
Gradokat csak boltban hallottam, egy szóval jellemezhető, odab@sz. Gyengébb láncon kevésbé, erősebb láncon nagyon. Nem egyszerűen dinamikus, hanem lenyűgözően erőteljes a hangzás. Klasszikus, akusztikus zenéhez nem ezt választanám, de "kinek a pap, kinek a papné". Megosztó cucc, fülügyre kell venni, ha bejön, rabja leszel.

-
Shyciii
veterán
PuMbA, Tim82
Akkor elnézést. lehet hogy koréán volt még ezt olvasnom. Lehet hogy visszafekszem aludni, bár a főnököm valszeg nem örülne

Nah mindegy, ha úgy alakul meghallgatom, hogy mit produkál. Ha egy kis melegséget hozzáad a zenéhez azt preferálom, de ha nagyon beleszól, akkor valszeg buktázni fogom.
Dehogy keresek metál zenékre., Én javarészt Bluest, és Rockot hallgatok, és a rockból sem feltétlenül a keményet
Ha erre a kettőre nem válik be, akkor bukta. Marad a polcon hiába kapnám akciósan 
-
Shyciii
veterán
Kiveri az életet a zenékből a Grado? Azért fura ez, mert külföldi nevesebb újságokat, vagy immáron portálokat olvasva meg nem feltétlenül ezt olvasni. Főleg nem azt, hogy 0 cintárnyér, 0 gitár stb. Ezt egy kicsit túlzónak érzem
Főleg úgy, hogy a kisebbik Grado ráadásul díjat is nyert anno, mint más nevesebb fülesek. Hát nem tom mi legyen. a színezéssel nincsen bajom, hogy ha pl egy csöves erősítő tesz rá meleg hangzást, de az agyon színezést én sem szeretem, de ilyen típusú hozzászólást még nem olvastam angol fórumokon. -
Colos1
őstag
-
Narakh
senior tag
Sziasztok!
Hét-nyolc évig becsülettel kiszolgált, ám mostanra eléggé megfáradt szegény HD-201-em, így keresem zárt, circumaural utódját otthoni használatra, főleg filmnézésre, integrált hangkártyáról hajtva. Nem hátrány, ha kényelmes.
Az elődöt figyelembe véve, hangminőség tekintetében nincsenek irreális elvárásaim - ha annál jobban szól, annak csak örülök. Ha zene kerül terítékre, az többnyire metál. Utcára egy Vsonic VSD1 fülest használok, annak a karakterisztikáját szeretem (enyhe V nagy térrel).
Újonnan szeretnék vásárolni, akár itthon, akár külföldi webshopból. Ha jól emlékszem, egy-két éve a Maxell Retro DJ volt a budget kategória sztárja, árban most sem igen lőnék afölé (tehát 5-7k a keret).
Előre is köszönöm a javaslatokat (ha).

-
Dapro
senior tag
szerintetek egy HD681evo nál jobb a hyperx cloud 1?
-
PuMbA
titán
válasz
Golota
üzenetére
Szerintem nem megosztó, csak tudni kell, hogy mire jó
A legtöbb rock és metál zenére tökéletes, mert nagyrészt iszonyat lapos mixeket csinálnak belőlük, az összes életet kiverve az egészből, 0 cintányér, 0 dob, 0 gitár, egyedül az ének, ami valamivel jobb. Erre kell a Grado, de Te erre használod
Ahol viszont a mixben élettel teli a zene, ott már fülbántó élményeket tud produkálni, ami minden, csak nem normális. Nekem ez a véleményem 
-
Shyciii
veterán
-
schawo
titán
válasz
Golota
üzenetére
Megint más (jelen) azt mondja, ha ilyen fülesem lenne, tuti megőrülnék
Gradót jól szólni (a saját elvárásaim szerint) eddig egyszer hallottam egy hiVox-ról. Szóval ez csak az orrbavágós hangzást kedvelőknek való, nem feltétlenül a metálkedvelőknek. Az közelíti a helyzetet, hogy ez még a Kék Duna keringőből is heavy metált csinál. Én inkább hallgatom tovább a metált a nem-grado füleseimen. -
.DLL
veterán
válasz
Golota
üzenetére
Vigyázzunk arra, hogy ne keltsünk túl nagy várakozásokat egy termékkel szemben!
Ráadásul nem tudjuk a lánc többi elemét, a forrásokat, stb.
Szomszéd topikban (fejeserősítő és DAC) pont ebbe esett bele valaki, fel-hájpolt terméket vett és a rendszere sem biztos, hogy passzol hozzá, így a várakozásokon alul teljesített.
Én pl. filmeknél esem gyakran ebbe a hibába
fel-hájpolják, megnézem, és "meh..."Mostmár én is vigyázok erre...
-
Golota
senior tag
válasz
Shyciii
üzenetére
Hátránynak? Azt írják, hogy túlságosan is "in your face", éles", meg úgy általában "odab.sz". Elnézést a vulgáris fogalmazásért, de szerintem ez adja vissza. Én pont ezért imádom.

Vannak, akik a visszafogott, "hátradőlős" stílust keresik. A sógorom inkább ez utóbbi kategória, de mikor megmutattam neki a Gradot egy Exodus számmal, azt mondta. hogy: "ha ilyen fejesem lenne, én is metalt hallgatnék"

Szerintem vedd meg nyugodtan, hálás leszel érte. A 80e ráadásul az egyik legjobban sikerült darab a teljes palettán. Ezt nem én mondom, hanem mindenki a head-fi fórumon. Ha nem jön be (ezt erősen kétlem), el fogod tudni adni jó áron.
-
Shyciii
veterán
válasz
Golota
üzenetére
Golota
Igen, a felépítését ismerem. nagyon régen mikor még szenvedélyem volt az audiophiles cuccok, meg a zenehallgatás, akkor volt egy (akkoriban) jó fülesem: Sennheiser HD580, akkor benne voltam ebben az egészben nagyon, csak aztán más lett fontos az akkori életemben, és most olcsóbban hozzá tudnék jutni egy Grado SR80e-hez, és bár gyakran most se tudok zenét hallgatni, de ha van rá időm, akkor váltanék egyértelműen jobbra.
Azt írtad, hogy megosztó fejes. Akiknek nem jön be, azok mit írnak hátránynak? Mert lehet hogy másnak az pont előny..DLL
A nyitottság nem hátrány nekem, mert általánosságban jobb a hangkarakterük (nekem). Régi audiofil fülesem is az volt. Akkor lehet hogy kipróbálom ott, ahol olcsóbban hozzájuthatok, bár egyelőre problémás, mert ahhoz szabit kellene kivennem.
-
.DLL
veterán
válasz
Shyciii
üzenetére
Egyik haveromnak van K450, attól nem vagyok elájulva, eléggé a mély felé van eltolódva, és a magasabb tartományok fedettek. De ez nem jelenti azt, hogy a K451, 452 és a későbbi verziók ne szólhatnának jobban.
Az SR80e jóval világosabb karakter, lényegében ellentéte a K450-nek, de a felsorolt zenékhez szerintem nagyon jó! Viszont nyitott, ha eddig kellett a hangszigetelés, akkor ez nem annyira nyerő. -
Golota
senior tag
válasz
Shyciii
üzenetére
Ezt az AKG-t nem ismerem. Számomra a Grado SR80e az árkategóriában mesze a legjobb választásnak tűnik hangszeres zenéhez, főleg, ha rock/metal stílusról van szó. Leginkább úgy tudnám jellemezni, hogy elsöprő lendülete van, ami ezeknél a műfajoknál nem hátrány. Szerintem elég kiegyenlített fejes, nagyon erős középtartománnyal (gitárok). Hallgasd meg, mert megosztó fejes. Sokan esküsznek rá.
Ez is supra és nyitott, tehát a hangot rendesen nyomja kifelé is.
-
Shyciii
veterán
Sziasztok. Érdeklődnék, hogy volt/van valakinek tapasztalata AKG 452, és Grado SR80e fejhallgatóval? AKG-ről váltanék Grado-ra, és bár árban a Grado felette van, de az még nem jelenti azt, hogy minden tekintetben jobb is lenne. Ezért lenne szükségem valakire, akinek van mindkét fejhallgatóval tapasztalata

Alapvetőleg Blues, és Rock zenéket hallgatok. Lehetőleg a minél természetesebb, valóságos hangokat szeretem. Hangszerekből meg különösena gitárt, és a dobot szeretem, de nem hangkiemeléssel. -
Sziasztok!
A mai napon szerettem volna a Fejhallgatóplázától rendelni egy Hifiman He-400i fejest. A vissza válasz az volt, hogy megszüntették a hifiman termékek forgalmazását.
Kérdésem esetleg tudna e valaki segíteni a beszerzésben külföldről?
Köszi. -
A_ScHuLcZ
addikt
-
Colos1
őstag
Sziasztok!
Fejest keresek

1. otthon
2. zenehallgatás (Többnyire akusztikus), játék, zongorázás
3. 20.000
4. Új
5. Circumaural
6. Zárt előny, de igazából tökmindegy
7. Lágy, kiegyenlített, az nem baj, ha picit emel a végeken.
- Ami zavar: brummogás, éles magas, összemosott középtartomány, kemény hangzás.8. Webshop
9. Zene/játék: Asus Essence One vagy Asus Xonar DS, zongorázás: digitális zongora (nem szintetizátor!)
-
s4tch
veterán
Úton van a NAD Viso HP50
és VÖRÖS!!4!négy! 
-
Primary92
senior tag
Sziasztok!
Volt egy AKG K 231 mkII-esem, ami sajnálatos módon összetört, meg nem is volt elegendő az összes általam hallgatott műfajban. Viszont azóta hallottam a DT 770-et, ami egyből megfogott, de van egy aprónak nem nevezhető bökkenő, hogy jelen pillanatban nagyon magas számomra az ára, meg amúgy is inkább hangfalat használok.
Szóval helyette keresek valami jó alternatíváját 20 000 Ft-tot nem nagyon meghaladva.
Mindenképpen zárt legyen, és fület körülölelő. Nagyon örülnék a cserélhető kábelnek is.
Hang tekintetében szeretem, ha a mélyek rendesen, dinamikusan megszólalnak, kellően kemények, ha elektronikus zenét hallgatok, ugyanakkor egy basszusgitár is legyen kellően részletes.Mit ajánlanátok?
ui.: jobb híján most egy Maxell Retro DJ van.
-
LógaGéza
veterán
válasz
LógaGéza
üzenetére
Valaki erre valamit? Ezek az eBayes kábelek mennyire opciók?
-
-
schawo
titán
válasz
szakibá...
üzenetére
Ez pusztán pipiológia. Én találkoztam olyannal, aki füles nélkül pontos volt, fülessel meg csúnyán lógott.
Nálad zavarta magát saját hangja, azért volt bátortalan (az alulintonálás leggyakoribb oka a mindenféle kütyüktől való besz..ás), nálam meg zavarta a zene. Megoldottuk bátorítással (pedig több évtizedes rutinos versenyző), meg a zene/ének egyensúllyal (mégha volt is miatta egy kis erőtlen reklamálás először).
Nem, egy fejhallgató/hangsugárzó/erősítő/dac/szoftver/táp/hifi-varázskövek nem hamisak nem intonálnak félre, mindenki rövid úton megőrülne.
-
Moonwolf
senior tag
válasz
szakibá...
üzenetére
Egy két olyan leárazott van csak, nem az összes.

Dorien:
A Maxell Retro DJ, miben lehet jobb vagy miben különbözik mint a Philips SHP 2000 fejes?
-
kerobi
senior tag
Megérkezett az ATH M50x, egyszerűen lenyűgöző. Mostmár tudom milyen egy jó felbontású füles. Olyan hangokat hallok meg, amiket eddig nem.
Viszont. Meddig kell ezeket az új fejeseket járatni? FL studioban egy trackben mélyeket kottázok és az egyik mély hang fél hanggal mélyebb, mint külsős hangrendszeren, de a többi mélyhang passzol. Ez mitől van? Igy melyikben bízzak? 
-
Dapro
senior tag
válasz
Gzula[HUN]
üzenetére
Nekem is volt gondom velük, rendeltem valamit és automatikusan módosították magasabb árra. nyilvan nem oldották meg azóta se a problémát és még ki is akarta hozni a postas..

-
Gzula[HUN]
addikt
válasz
Moonwolf
üzenetére
Elég drága fejpántnak

Ennyi pénzért nem lősz nagyon mellé akkor se, ha x@r. Ebben az esetben kéretik itt közhírré tétetni. (Szerintem senki se lepődne ez esetben meg.)
Egyébként az edigitallal nekem is voltak konfliktusaim. 3 hónapig e-maileztem jótállási jegyért. Aztán miután meguntam, rá negyed évre kiküldték csak úgy. Garanciális ügyintézéssel gond nem volt, mert nem romlott el, amit onnan vettem
Egyébként amit megrendeltem, mindig megérkezett időben, a leírt minőségben stb.Egyébként meg inkább egy Retro DJ.
-
Moonwolf
senior tag
Sziasztok!
Szerintetek megérhet 5k-t egy ilyen Marley EM-JH041 Harambe (annak ellenére hogy nem annyira ajánlott márka, ahogy olvasgattam) 16k ról van leértékelve.
A választ előre is köszönöm!
Üdv: Moonwolf
Új hozzászólás Aktív témák
- Bemutató Beyerdynamic DT880 Bass Mod
- Hír Eszement zajszűrő koncepció a Panasonictól
- Hír Üvegborítású high-end fejhallgató a Sennheisertől
- Hír Hamarosan érkezik a kézzel készített high-end fejhallgató Japánból
- Hír Abszolút prémium high end fejhallgatót villantott a Grado
- Blogbejegyzés Gyémántokkal "kipitykézett" Focal fejhallgató 30 millióért
- Hír Korrektnek tűnő fejhallgatóval jelentkezik az Onkyo
- Hír Fa fejhallgatóval próbálkozik a JVC
- Samsung Galaxy S25 Ultra 256GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Új, Aktiválatlan iPhone 17 (256 GB) (rendelhető)
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro Max 256GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3943, 100% Akkumulátor
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Samsung Galaxy A33 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

*vágyakozó szemek*

gyk: meghallgatás nélkül) Gradot végképp ne vegyél.
Gradót jól szólni (a saját elvárásaim szerint) eddig egyszer hallottam egy hiVox-ról. Szóval ez csak az orrbavágós hangzást kedvelőknek való, nem feltétlenül a metálkedvelőknek. Az közelíti a helyzetet, hogy ez még a Kék Duna keringőből is heavy metált csinál. Én inkább hallgatom tovább a metált a nem-grado füleseimen.