- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Magisk
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Huawei Watch 5 - okosóra érintőlegesen
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- One mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- LG V30 - vezércsel
- 200 megapixeles zoomkamerát sem kap az S26 Ultra?
-
Mobilarena
OLVASD VÉGIG ALAPOSAN MIELŐTT ÚJ HOZZÁSZÓLÁST ÍRNÁL!!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Goose-T
veterán
Az a baj, hogy még Trinity és Richland is van bőven raktáron.
-
leviske
veterán
Elnézést, akkor a GT3e-s cuccok mérete zavart be. De így akkor nem is lényeges azoknak a mérete, ha arra már anélkül is lehet következtetni, hogy a Zeppelin magok kisebbek. És akkor ebben a HDL még benne sincs? Vagy az inkább az L3-ra van hatással?
(#17112) Petykemano: Fiery meg is válaszolta. Akkor elég kellemes méretbeli különbség lesz. Ha így is képesek lesznek esetleg a BDW-E 6 magos verziókat befogni, vagy legalább a HW-E eredményeket hozni, ott lesz állkoppanás.
(#17126) sb: Ha raktárkisöprés alapon beszorítják $150 alá az összes Vishera és Kaveri/Godavari alapú terméküket, akkor az elhalványíthatja a fogyasztásból eredő hátrányokat.
Az RX 470 várható teljesítmény/ár arányából ítélve meg szerintem nem lehet olyanról beszélni, hogy "túl erős". Pláne, hogy a Raven-nek is gondolom lesz letiltott funkciós verziója.
Ráadásul abból kiindulva, hogy a Stoney Ridge-et az ultra low-end kategóriába szánja a cég és kb akkora mérettel rendelkezhet, mint amekkorával a Raven jöhet a kevesebb L3 miatt, könnyen megeshet, hogy két lapkával sikerült a teljes X86-os piacot lefedni. Gondolom a Bristollal szerzett tapasztalatok átmentésre kerülnek, így elképzelhető, hogy még a Summit-nál is ügyesebben tud majd játszani a fogyasztásával.
(#17129) Panzika: Nyilván nem fognak az Intel fölé árazni, de a felhasználók igényeit se helyezhetik a saját életben maradásuk elé. Az Intel most nyitva is hagyott egy szép nagy ársávot az AMD számára, valószínűleg ezt igyekeznek majd felölteni.
Ha hozzák a vártakat, akkor versenyképesek lehetnek a $300-600 ársávban és lest esélyük magasabb órajelű verzió dobni $800 környékére, ha sikerül leverni az i7 6850K-t.
-
Oliverda
titán
"Promontory chipset nelkul el lehet felejteni a "rendes" (PCIe x16 x 2) SLI-t es CrossFire-t"
Promontoryval is el lehet felejteni. Ezt csak valami PCIe switch oldhatná meg, például egy ilyen.
Amúgy érdemes egy pillantást vetni arra, hogy az LGA1151-es lapoknál hogyan sakkoznak:
Ez egy drágább modell (Asus Z170-Deluxe), ahol láthatóan elég sok ASM chipet alkalmaznak, konkrétan az összes PCH felőli slotot ilyenek hajtják meg.
Egyébként az AMD hivatkozik bárhol HEDT platformként az AM4-re?
-
Oliverda
titán
-
Petykemano
veterán
Én azt hittem, köztudott, hogy a Promontory-t az ASMedia csinálja.
(#17077) Yutani
Nekem nem teljesen világos, hogy ott "Zen chipset" néven a Summit Ridge-re gondolnak-e vagy a Promontory-ra. Mintha kicsit keveredne. Mert úgy hangzik mintha csak a szokásos "Everything regarding Zen is on track and schedule." megnyugtatás lenne. -
Panzika
tag
Nemtudni mi zajlik a háttérben. A lapokról se sokmindent tudni, ugyanígy a fogallatról sem meg úgy szinte semmiről.
Azért titkolóznak mert valami nemoké vagy épp az ellenkezője?
Nemtudjuk
Én bizakodom hogy jól haladnak meg minden, és hogy legalább év végén hard launch lesz -
Petykemano
veterán
Mit gondolsz, az elmaradt bemutató/bejelentést követően felbukkanó szivárgások tudatosak és szándékosak, vagy csak az emberek kezdtek el intenzívebben keresgélni/kérdezősködni és ennek folyamányaként bukkant fel ez-az?
Ha igaz, a chipek ott álltak már tálcákban, tehát tényleg az chipset késhet. Olyan nehéz ezt összerakni?
Oszladozik-e a sötét homály? mit tippelsz, a felbukkant infók inkább arra utalnak, hogy hamarosan (E3, PC Gaming show) előkerül a termék, vagy inkább arra, hogy a BR is augusztus végén kerül bemutatásra? -
Z10N
veterán
Koszonom a kimerito valaszt. Meg annyit, hogy a cpu alap dolgai meg mik lesznek ilyen teren. Bar ugy nez ki nekem szuksegem lesz a Promontory-ra.
Mas: Az mitol lehet, hogy 785G es A55M bootolosnal laggol (caps, num, scrlk csak addig eg amig nyomvatartom, illetve par mp-vel kesobb reagal) vagy skippeli (egyaltan nem reagal es ps2 bill kell) az usb-s bill-t? A lag neha win alatt is elojon, foleg jatek kozben, de csak egy-ket specifikusnal.
-
Z10N
veterán
Nincs vrm hutes? Igy nagyobb zen-t nem tesztelhettek benne, max br-t. A ddr4 fogazata hova esik? Az megerositen a dolgot. Akkor meg szerencse, hogy a Promontory-ra nem kerult borda
Fura helyen van a sata, anno k8-nal volt ilyen. Hol az atx tap? Mi az a 2x6pin egymas mellett (fekete-feher). M2-t nem latok.
dezz: bar igaz, hogy a kodneveket nem is hallani
Panzika: nezd meg jobban (szurke amd logoval) -
Z10N
veterán
Ugy latszik le vagyok maradva. Mar minden integralva lett a cpu-ba es nem kell sb? Mondjuk, ha nelkule jonne akkor a pci fajna szamomra a studio dsp kartya miatt egyedul. Persze vehetnek pcie_x1-t megint 100k-ert, de csak ennyi lenne a kulonbseg. Ezenkivul meg a sata3/usb3 bovitonek is jol jonne a pcie_x1. Az usb3, sata3, pcie akkor benne van cpu-ban, szamszerint mennyit tud kezelni? A 24 pcie sav az kicsit szukos. Foleg aki sok bovitovel dolgozik. Cf/sli-t igy nem is lehet hasznalni. Mondjuk igy lehet arat csokkenteni es johet matx lapkent. Az m2 tovabbra is pcie savon van? A br-nek eleg lenne mar egy vga-val, de mar reg ki kellet volna adni, ha nem kell fch. A fch akkor csak sata3/usb3/pcei ad a platformhoz? Viszont mi lehet a gond, ha csak ilyen keves funkcioja van. Lehetseges, hogy az egysegesitett am4 vrm/fesz resze nem mukodik jol? Mondjuk egy kompakt matx platform eleg lenne egy zen apu-hoz + rx480-hoz
-
Nézegetem a képet, de igazából ha tényleg csak ebből áll a Promontory (usb portok, PCIe, Sata), nem látom hogy nagy szívás lehetne vele (persze, szívni a legegyszerűbb dolgokkal is lehet, de...).
Viszont nélküle meg nem nagyon lehet elképzelni akár csak egy középszintű konfigot sem (4 usb port? kettő kapásból elmegy egérre/billre, 2 sata?).
Hacsak nem akasztanak usb és sata vezérlő chipeket a felszabaduló 4 PCIe sávra.
Szóval továbbra is azt mondom, ha demózni akartak volna a Summit Ridge-dzsel, és a Promontory nem / hibásan működik, azt simán megtehették volna. Viszont termékként kiadni ebben a formában nem sok értelme lenne. -
headhunter
addikt
Volt olyan kiállítás, amikor egy cég nem az előre bejelentett napon tette közé, ismertette az új termékeket?
pl.: AMD az utolsó Computex napon előhúzná a "fiókból" az Asztali Bristol Ridge APU-kat, partnerek (ASUS, Asrock, GigaByte, MSI,stb...) az AM4 alaplapokat...
Meglepés ereje, nagyot szólna... (Sablonos termék bemutatókat, valamivel fel kell dobni.)
-
Szerintem is vállalható kompromisszum kevesebb PCIe, de a vérpisti faktor alacsony lesz, ami nagyon rossz a PR-nak. Bár az is lehet, hogy most az "apró" PC-kre koncentrálnak (lásd RX 480), s a HEDT később jön csak, ahol már lesz chipset a plusz PCIe sávokhoz. Feltéve, hogy megoldható az, hogy a CPU opcionálisan használ chipsetet.
-
apatyas
Korrektor
Simán jöhetne a chipset nélküli alaplap + Bristol Ridge. Erre várok, szeretnék már végre asztali konfigot venni. Mellesleg, a DDR4-2133 támogatású notis BR elég harmatos. És nem szeretem a konfigurálható TDP keretet sem, tuti hogy elb.k az összes konfigot vele. Ezért szeretnék asztalit.
-
Ha nincs chipset és csak 24 PCIe sáv lesz a CPU-ba integrálva, az szvsz elég bukó a a HEDT-nek, hisz először oda jön, nem? Bár lehet úgy csinálják, hogy a high-end CPU-k több PCIe sávot kapnak, de ennek a technikai kivitelezhetősége nem tudom mennyire lehetséges. Maga a chipset nélküliség az olcsóbbá teszi az alaplapokat nem? Ebből a szempontból jó irány lehet, csak ne csesszék el.
-
Info: Az AMD a Hot Chips rendezvényen fog beszélni a Zenről (Conf. Day 2, 5:45 PM.től, lásd Conf. Day 2 fül).
Ha igaz az, amit a TPU ír, akkor szerintem is hadd jöjjön a Zen chipset nélkül! Legyen az alaplapon kivezetve 4-6 SATA3, 6-8 USB3.(0/1) kapu, legyen 1 db 16xPCIe és talán az m.2. Ez valszeg a legtöbb PC usert kiszolgálná. Azt nem tudom, hogy lehetne e PCI és 1xPCIe az alaplapon, mert egyeseknek kellene, mondjuk én meglennék nélkülük, m.2 sem kell még.
-
Egyszer már ráférne szegény AMD fanokra, hogy a kedvenc cégük valami váratlanul ütős dolgot tegyen, persze pozitív értelemben.
Ez után epekedik a rajongótábor a Core2 Duo tesztek óta.
És nem olyat, hogy az új VGA-kat olcsón fogják adni, vagy húde jó ár/érték aránya van az XY low-end APU-nak, hanem valami igazit. Mondjuk gyors proci. -
-
lee56
őstag
Ebben igazad van, de azok a "bugok" avagy gyári feature-ök
azért akkoriban eléggé új technikákkal álltak összefüggésben nem? SATA pl. most pont nem fog fejlődni, vagy igen, csak elkerülte a figyelmem? USB 3.1 is már létezik AMD-s lapokon (is), ahogy M2 is, az újabb FX gaming szerű lapokon is pl. , meg FM2+-ra is talán találni ilyet, szóval.
Amúgy épp nemrég íródott "Egy komoly extrát kínál az AMD Bristol és Stoney Ridge" - Abu féle cikk szerint új feszültség és frekvenciaérzékelős többszintes (shadow) p-statek lesznek bennük. Ezeknek nem lehet köze a késéshez, ha át akarnák hozni desktop AM4-re is ezeket, és miért ne?
(#16924) Petykemano : Esetleg egy kis marketing magic
Vagy egész egyszerűen ugye Vishera után jött ki két generációval az Excavátor, talán ezt próbálták szemléltetni hogy fejlettebb modulokból fog állni, bár kevesebből, azt már lespórolták a grafikonról. -
stratova
veterán
Lehet épp RX 480 ugrott be, mert AM4 Bristol betegség miatt lemondta a szereplést. Mivel a Radeonokat E3-ra ígérték eredetileg. Legjobb esetben helyet cserélnének, csak gondolom ehhez legalább nektek már többet kellett volna látni belőle (AM4). A szerveres foglalatról gondolom még ennyi hír sincs.
-
dezz
nagyúr
Naná, nekem is tökmindegy lenne, miben fut, de a Computex közönségének a túlnyomó többsége nem enthusiast. Azonban, az általad említett, hétköznapi ATX board kinézetű Myrtle lappal valóban bemutathatták volna. Így, hogy tudom, hogy az nem az a tipikus tesztkörnyezet, engem is foglalkoztat, hogy mi lehet a valódi ok. Talán az, hogy még fagyogat? Az azért elég ciki lenne ilyen széles nyilvánosság előtt.
Már úgy érted, a mikroarchitektura (mások kedvéért: CPU mag belső felépítése) szempontjábol irrelevans, nem? Az alaplapi tápáramkört is érintő tápszabályzás, ezzel összefüggő energiatakarékossági/turbó funkciók és más effélék azért mégiscsak az architektúra része.
Elképzelhető, hogy a SummitR pl. energiatakarékossági/turbó funkciókban is továbbfejlődött, a Carrizo/BristolR-hez képest is, pl. még gyorsabban kell feszültségszintek között váltogatni. Vagy pl. tovább bontották a power-plane-eket. Vagy más területen is eszközölhettek változásokat, amiket esetleg nem sikerült még véglegesíteni.
-
Thrawn
félisten
Régóta úgy gondolom, hogy teljesen felesleges lenne AM4-be BR-t vagy bármi más Bulldozer alapokon nyugvó APU-t rakni. Ésszerű döntést hoztak ha ezt ők is így gondolták, ráérnek reszelgetni a platformot nyár végéig és Zennel együtt bedobni a friss alaplapokat a mély vízbe. Egy bármilyen AM4 APU simán ráér 2017-ig, választék most is van belőlük, meg aztán ha a Zen nem hozza az elvárt teljesítményt akkor lehet nem lesz szükség a Raven Ridge-re sem.
-
lee56
őstag
Ebben lehet valami, végül is DDR3 volt eddig minden platform része AMD-nél, DDR4 új terep nekik. De azért már nem egy zsír új technológia, és valószínűleg már évek óta a dizájn része Zen és AM4 kapcsán amd-nél is.
Mondjuk az összevont APU/CPU platform is elsőre rejthet akadályokat, hiába volt már mindegyikkel külön-külön tapasztalatuk AM3(+)/FM2(+), ez így megint egy új terep. Intel már 2 (?) generáció óta integrálja a VRM egy részét is, lehet hogy Summittal ebben is szeretne AMD felzárkózni? Mert az egy ujabb nehíezítő faktor lehet.
De amit korábban írtál, hogy csupán a chipset (Promontory) okozná a gondot, ami a halasztást eredményezi, az azért érdekes lenne. Bár itt is lehetnek különbségek a Summitek és a szintén vegyes EXC/ZEN alapú APU-s vonal között, hogy mi és mennyire van integrálva, illetve hogy mi történik, ha vegyesen Promontory déli híd-ről is van igénybevétel és CPU integrált SB-ről is, bár nem tudom hogy ez mennyire nagy kihívás azért.
-
dezz
nagyúr
Elég furcsa, hogy pont a Zenhez, illetve két különböző generációhoz készülő platformhoz nincs "rendes" tesztplatform.
Elérhető online az a fénykép?
Igen, jól néz ki a Gardenia, de a hozzánemértő nagyközönséget nem célszerű ilyen bonyolult lappal "sokkolni". Az ISSCC azért egy kicsit más, mint egy Computex, Cebit, stb.
"A BR es Summit Ridge (es nem mellesleg Raven Ridge) eseteben mar a kezdetektol fogva pontosan tudta mindenki, hogy milyen platformot fognak kapni. Hogy egyetlen foglalat lesz, egyetlen chipset, egyetlen platform. Ez eleve cel es kovetelmeny is volt a tervezeskor."
Eredetileg a Visheránál és a Keverinél is ezt volt a terv. A Vishera AM3-ba, a Kaveri pedig FM2-be érkezett volna.
"A foglalat szempontjabol irrelevans az architektura."
Nem mondanám, hiszen a Vishera a módosított energiatakarékosság és tápszabályzás miatt igényelt módosított platformot (miközben néhány letiltott funkcióval egyes AM3 lapokban is elment). A Kaverinél már nem emlékszem, mi volt a "bibi".
-
dezz
nagyúr
Nehezen tudnám elképzelni, hogy ne lenne már egy tesztplatform, azaz egy beható tesztelésre készült spéci alaplap. Az ilyenek általában jóval nagyobbak a szokásosnál és tele vannak tesztcsatlakozókkal (wifi csatira emlékeztető oszcilloszkóp mérőpontok), stb. Az ilyeneket nem szokás nemzetközi rendezvényeken mutogatni.
Az esetleg lehet, hogy retail alaplapok még nincsenek, csak 99 vagy 100%-os PCB tervek, és a gyártással megvárják a platform validálását.
"Az AM4 verziorol?"
Oké, lehet, hogy az csak a mobil vonalra vonatkozott.
Hülyeség? Gondoljunk csak az AM3 - AM3+-ra és az FM2 - FM2+-ra. Eredetileg ezeknél sem volt szó a +-os változatról, aztán mégis. Ezt itt most mindenképp szeretnék elkerülni, főleg ilyen rövid időkülönbséggel.
Az Ivy Bridge esete más, az nem vadi új (mikro)architektúra, csak egy shrink. Eleve az Intel esete más, ők megengedhetik maguknak, hogy szinte évente vezessenek be új platformot és meg is teszik, azaz nem is ígérik, hogy az újabb generációk mennek a korábbi lapokban. Másrészt náluk hosszabb a validálási-finomhangolási időszak, jóval a megjelenés előtt már rendelkeznek működő chipekkel.
-
-
dezz
nagyúr
Gondolod, hogy nincs mibe beledugniuk, csak úgy fogdossák, nézegetik a procit?
Nyilván van egy tesztplatform, Lisa Su bemutatott egy videót, ami állítása szerint a SummitR-en "számolódott". A BristolR-ről is elég konkrét telj./fogy. javulási viszonyszámot közöltek.
Szerintem ők is és az alaplapgyártók is egy készközeli lapkát várnak a SummitR-ről, hogy lezárulhasson az AM4 tesztidőszaka és validálhassák végre. Mert szép lenne, ha kiadnák a BristolR-rel és utána kiderülne, hogy nem megy rendesen, illetve csak módosításokkal a SummitR. Nem lenne szerencsés egy AM4+ pár hónappal az AM4 piacra kerülése után.
-
Petykemano
veterán
Ebben igazad van, hogy platform szinten fontos újítások jönnének.
De kinek fog kelleni, ha nyár végén a hot chipsen esetleg demózzák a zent? (= "Inkább megvárom a Ravent") -
Petykemano
veterán
Ez elég szomorú az asztali változatra nézve. Ugyanis az jobb nem lesz attól, hogy az idő telik. Hiába telik el - innentől - akár negyed év, semmivel sem nyújt majd többet, mintha márciusban megjelent volna. Viszont kevesebbnek fog tűnni, vagy olcsóbban kell adni, mert az Kaby Lake is biztos hoz majd újításokat.
Lehet, hogy végül elkaszálták?
-
-
sb
veterán
Félreértetted. Épp azt írtam, hogy a fizika miatt nem várnék 4.5-5GHz-nél nagyobb órajelet 1 "kiválasztott" magra sem. Akkor meg sokat nem ér egy sima 4GHz-es Turbohoz képest. +10-15%.
Akkor érne valamit, ha mondjuk egy 8-10 magos, a nagy magszám miatt 3GHz körüli órajelű prociból turbózik 1 mag 4.5-5 körülre. Az már érezhető.Paper launch: Nekem annyi elég mert ha mutatnak 1-2 számot akkor eldől, hogy használható lesz-e számomra vagy sem. (HTPC, 15-35W közötti perf/watt érdekel cpu/gpu-ban és a pontos gpu-s képességek.)
-
sb
veterán
És meddig működőképes órajelben? Azért a TDP kereten túl a fizikai határokat nem lehet átlépni.
Egy magasabb órajelű modell ma is 4GHz körül tetőzik, 4.5-5 között lehet a vége így 1 magra, nem?
Mondjuk nyilván a kisebb órajelű (és sokmagos) megoldásokhoz jó lesz.A BR elvben jön jövő héten? Legalább papíron?
-
hugo chávez
aktív tag
Skylake Xeon támogatja (vagyis fogja), ha jól tudom.
(#16814) Balala2007
Köszi.
Azt "tudom", hogy a Zennél (még?) nincs AVX-512 (talán nem is lesz soha, mert állítólag az AMD nem "hisz" benne, inkább a HSA-irányba fektet). Viszont az számomra érthetetlen, hogy miért nem tud FMA-t a 2-3 porton a Zen... Amikor az FMA "élharcosa" (első implementálója x86-on) pont az AMD volt a Bulldozerrel... Most meg úgy néz ki, hogy FMA szempontjából teljesítményben egy Zen core=egy Bulldozer uarch modul (2x128 bit FlexFP)... -
-
Balala2007
tag
a Bulldozer megfelelo kezelesehez is kellett egy Windows kernel patch
Ez eselyes a Zen-nel is az 5 szintu topologia megjelenese miatt:
1 level: Socket = Die = Core = Thread
2 level: Socket->Core (pl. AMD Dual K8), Socket->Thread (pl. Intel Northwood)
3 level: Socket->Die->Core (pl. AMD Magny Cours), Socket->Core->Thread (pl. Intel Nehalem)
4 level: Socket->Die->CU->Core (pl. AMD Interlagos)
5 level: Socket->Die->Complex->Core->Thread (pl. AMD Zen Server)Mindez vszeg a LLC (Last Level Cache) miatt szukseges. Egyreszt a Zen-ben nem 1D ringbe, plane nem 2D mesh-be szervezett LLC lesz, hanem a konzolos Jaguarokhoz hasonlo egyszerubb dual monolitikus LLC, masreszt az LLC masik fele egy die-on lesz ugyan, de valamivel lassabb eleresu, mint a kozelebbi, kvazi xMB L3 + xMB L4.
-
leviske
veterán
Rosszul fogalmaztam. Arra gondoltam, hogy ugye az i5-ös CPU-k azonos órajelen elvileg egy szálas teljesítményben jobbak, mint a HT-s i7-es társaik. Ha a HT-t képes volna kikapcsolni pl. a Summit amikor nincs 8+ szálra szükség, azzal némi teljesítménytöbbletet érhetne el. Nem?
(#16805) marcell991: Valószínűleg a mobil Bristol Ridge hivatalos startjáról lehet szó.
-
leviske
veterán
Magyarán ez annyival több, mint a sima turbó, hogy a magasabb órajeleket az azokhoz kisebb feszt igénylő magokra bízza?
Olyan a későbbiekben elképzelhető, hogy az AMD vagy az Intel előjöjjön egy olyan procival, ami a rendszer aktuális igényeinek megfelelően lekapcsolja mondjuk a HT-t, ezzel erőforrást felszabadítva?
-
Petykemano
veterán
Ha csupán arról van szó, hogy az egyes magok más és más turbó órajelet érhetnek el, akkor valóban semmi köze a big.LITTLE-höz. Ha azonban az OS is tisztában van az ilyen jellegű különbségekkel annak érdekében, hogy a nehezebb feladatokat a minőségi sorrendbe állított CPU lista elejére tudja kiosztani, akkor az big.LITTLE. Vagy nem ez a lényege? Teljesen függetlenül attól, hogy a big és a LITTLE magok között mekkora minőségbeli különbség van. mobilnál persze cél az is, hogy amennyiben nincs nehéz feladat, le le is hessen kapcsolni a nagy magokat.
Nem lehet-e ez egy 0. lépés a Xeon Phi manycore és a normál Xeon magok házasítására, hogy úgy tudjon működni, mint a HSA célkoncepcióinak megfelelő APU: a jól párhuzamosítható feladatok fussanak a sok kis energiahatékony magon, a kevésbé jól párhuzamosítható egyszálas feladatok a nagy magas turbós magon.
Nagy hülyeség lenne, igaz?
-
Ruuwa
tag
Lelkes laikusként ez számomra inkább úgy hangzik, mintha magonként/szálanként vizsgálnák az elérhető legmagasabb órajelet, és gyárilag engednék a jobban sikerült magokat magasabb órajelre, míg a kevésbé jól sikerült egységeket egy legnagyobb közös órajelre állítanák, ezzel bővítve a specifikációknak megfelelő csipek számát. Statisztikailag növelve a kihozatali arányt.
Mármint eddig csak olyan órajeleket írhattak rá a "dobozra" amit minden mag képes volt turbózni, így viszont adott esetben nagyobb maximális órajel kerülhet a specifikációba.
-
-
Oliverda
titán
"Nem 10x arkulonbsegrol van szo, hanem +60%-rol."
vs.
"Mint ahogy fentebb is irtam, ezekben a magassagokban az eszerveknek van a legkevesebb jelentosege."
"Ha az Intel okosan kalibralja a boost frekiket, akkor me'g a vegen alig lehet majd olyan benchmarkot talalni, ahol a 6900K tenyleg gyorsabb tud lenni."
Nem kalibrálta okosan.
-
Oliverda
titán
Ennyi erővel 10 000 dollárért is adhatnák, mert akinek 1000 dollar nem pénz egy prociért, annak 10 000 sem az. Mellesleg csak a lényeget nem tudjuk, azaz hogy mennyien vesznek ilyen processzort. Szerintem nagyon kevesen.
1000 dollár pedig egy lélektani határ, de még akár átléphető is lenne, ha valami nagy durranás kapna cserébe a vásárló, nem pedig egy olyan terméket, ami bizonyos esetekben lassabb lehet mint az 1000 dollárral olcsóbb variáns. Erősen izzadságszagú az egész.
-
Thrawn
félisten
Tekintve, hogy a vastagabb pénztárcájúak már előre beintettek az Intelnek az 1600 dolláros high end CPU-juk (10/20) láttán, még nem temetném őket. A 8/16-os is 1000 dollár lesz, szóval szerintem bőven elég lesz hozniuk ennek a chipnek a teljesítményét egy picit olcsóbban.
-
-
Goose-T
veterán
Akkor még szebben áll össze a kép: a Summit Ridge dizájnját simán át lehet alakítani úgy, hogy a feltételezett PS Neo APU létrejöjjön. Pár köteg CU-t rátolnak a GPU részre, leszabályozzák a CPU-t, és kész is van. Occam borotvája alapján is ez lehet a legkézenfekvőbb út az AMD előtt.
Szerk.: nem véletlenül semi-custom design a neve.
-
Goose-T
veterán
Elolvasta bárki is a linkelt cikket?
Le van írva benne, hogy a Sony kérte a die shrinket, de az AMD azt mondta, hogy túl sokba kerülne, ezért inkább vigyenek helyette egy új APU-t, amiben Zen Lite és Polaris lesz, mert az már úgyis majdnem kész van és ki van fizetve. A Zen Lite meg szerintem egy 4 magos core complex alacsony órajelen. A Polarisnak azért van jelentősége, mert így egyre valószínűbb, hogy a Raven Ridge-ben is az lesz. Persze mindez csak spekuláció, de teljesen logikusnak tűnik. Ide is másolom a szöveget, mert látom, nem sokan vették a fáradságot, hogy elolvassák:
The only mandate the company received was to keep the hardware changes invisible to the game developers, but that was also changed when Polaris 10 delivered a substantial performance improvement over the original hardware. The new 14nm FinFET APU consists out of eight x86 ‘Zen Lite’ LP cores at 2.1 GHz (they’re not Jaguar cores, as previously rumored) and a Polaris GPU, operating on 15-20% faster clock than the original PS4.
According to sources in the know, the Polaris for PlayStation Neo is clocked at 911 MHz, up from 800 MHz on the PS4. The number of units should increase from the current 1152. Apparently, we might see a number higher than 1500, and lower than 2560 cores which are physically packed inside the Polaris 10 GPU i.e. Radeon R9 400 Series. Still, the number of units is larger than Polaris 11 (Radeon R7 400 Series), and the memory controller is 256-bit wide, with GDDR5 memory running higher than the current 1.38 GHz QDR. Given the recent developments with 20nm GDDR5 modules, we should see a 1.75 GHz QDR, 7 Gbps clock – resulting in 224 GB/s, almost a 20% boost.
-
leviske
veterán
És így van rá sansz, hogy jön Socket S3-ba 32magos verzió? Már csak úgy a területigénye miatt is kérdezem. Meg gondolom a 2-4-8 csatornás cuccok kiszolgálást egyszerűbb lehetne Socket S4-ben, BGA alapon letudni, nem?
Úgy értem, hogy a S3-ba csak a 2 lapkás 16 magos cuccok jönnének 4 csatornával, S4-be meg jönnének az 1 lapkás, 2 csatornás és a 4 lapkás, 8 csatornás processzorok. Vagy erről még semmi infó? Esetleg 1 lapkás szerver processzoruk most nem is lesz?
-
Petykemano
veterán
Valójában teljesen igazad van. Bevallom, először félreértettem, amit olvastam.
A napokban elgondolkodtam, hogy vajon a +40% nem lehet-e, hogy Zen core vs XV modul viszonylatban volt-e értendő. Végső soron a XV-nak magonként 2-2 integer ALU-ja van, a Zen-nek meg 4. Tehát - folytattam elgondolásomat - logikusan ha meg tudják oldani a 4 ALU egyszerre történő és jobb etetését és kigyúrják az FPU-t, akkor szumma szummarum kijöhet az átlag 40% IPC uplift a modulhoz képest. Ebbe a képbe beleillett, hogy a Zen FPU az XV modulhoz képest +73%... De ez persze butaság.Várjuk meg az ES szivárgásokat
-
-
Petykemano
veterán
Mit gondolsz, a GB memória eredmények 1 vagy 2 csatornásak?
ÉS mit gondolsz, jöhet még a Bristol Ridge-re Godavari jellegű finomodás, csiszolás, néhányszáz Mhz-es órajel emelgetés (esetlegy 95W-os változatban), vagy már nem fognak bele - ismétcsak Godavari-módon - energiát fektetni és 3,6/4 a csúcs felhozatal Raven Ridge-ig?
-
sb
veterán
Tisztában vagyok vele, a BR cikknél épp ezt fejtegettem én is, hogy mennyire nehéz összehasonlítani a hw-ket. Főleg mobil szegmensben.
15W-on nem is várok itt sem mást (csak jobb és hatékonyabb kihasználást, Turbót), de most a desktop 65W vonalra gondoltam. Ott a jó órajel sejtetés(ed)ből azt hittem, hogy menni fognak hoszabb távon is. De lehet, hogy csak rosszul kombináltam...
a stratova által írt fesz értékek midenesetre nem sok jóval bíztatnak. És az egy kész, létező cpu bench.
-
A pénz lehet, h nem számít, ép eszű ember viszont adott árszínvonalon az erősebb rendszert veszi.
-
Petykemano
veterán
Másik kérdés:
Mit gondolsz, ha mondjuk a Bristol Ridge 14LPP-n jönne, mondjuk ezzel a 65W-os TDP-vel, de legyen inkább 95W - most pusztán az elméleti lehetőség érdekel - ezzel az aggresszív turbóval, feszültségkezeléssel, meg mindennel, amit most 28nm-ren bevezetnek, reklámoznak, stb. FEl tudna turbózni 5+Ghz területre?Tehát mégegyszer: látván, hogy 15W, meg 35W-on rövid ideig felturbóz(gat)va 4Ghz közelébe, komolynak mondható teljesítményelőnyre tesznek szert a hasonló TDP-s kaverihez képest.
65/95W-os TDP-vel finfeten (vagy akármin) ugyanezzel a technológiával ugyanilyen rövid időkig vajon felturbózgathatna 5+Ghz tájára, hogy hasonló teljesítményelőnyöket realizáljon a hasonló TDP keretű kaverihez képest?Persze tudom, hogy ez mástól is függ és hogy az egész BD széria Fmaxa a L2 miatt volt korlátos, és persze azt is tudom, hogy nem finfet lesz és nem fog megtörténni, csak úgy a hecc kedvéért kérdezem, lehetne-e desktop környezetben tulajdonképpen ugyanazt a technikai elgondolást hasznosítani?
-
Petykemano
veterán
Csak a hecc kedvéért kérdezem:
Ha már sejteni véljük, hogy Raven Ridge fog érkezni egyszer majd valamikor elvileg AM4-be (CPU+GPU+HBM2)@interposer csomagolásban, akkor mit gondolsz AM4-foglalatba két 8 magos Zen lapka valamekkora, pl 4-16GB HBM2-vel interposerre téve beleférne $1500-ba? (mint eladási ár) -
Házon belül már piacon van a konkurrencia, kicsit számolgass utána, 2db "olcsó" 8-10magosból erősebb rendszert raksz össze max 1300$-ért, mint egy mázlisan 4.4GHz-re húzott 6950x.
Noigen, egymagos teljesítményben le fog maradni, de a 8-10+magos procikat jellemzően nem az egymagos teljesítményükért veszi az ember.
-
sb
veterán
Sajnos jól összefoglaltad.
Látható, hogy leálltak a HSA nyomatásával és a Zen is totál a másik irány.
A fejlesztők meg várnak a terjedésre (is... mert lassan lassan mást se tudnak, csak várni mindenre).Ettől függetlenül szerintem muszáj erre haladni, mert tényleg kínosan kétfelé szakadt a fejlesztés. Leállt x86-on az egyszálas skálázódás, de nincs is szükség rá alap feladatokra. Lassan egy ULV procival ellesz szinte mindenki. Amire meg elég ez a kraft az tipikusan jól skálázható eleve több cpu szálra is, nem hiszem, hogy gpu-ra ne lenne. Ahol számít - munka - ott megérné szvsz végre ráfeküdni, a mostre x86 cpu-k várása helyett. (Videóra a mai napig nem értem az enkódolókra miért nem feküdtek rá, nem hiszem el, hogy alkalmatlan lenne egy gpu minőségi enkódra. De pl. a HEVC hibrid dekódolás is hasonló téma...)
A másik ahol valami utat nyithat(na) az a játékok területe. Most az új api-k/wddm kapcsán azért ott a lehetőség, hogy heterogén kódot is össze lehessen dobni.Én gyanítom, hogy itt is a szokásos kivárás megy, mert lassan az sw környezet azért csak használható kéne, hogy legyen. Itt is inkább pár saját utas fejlesztő hozhatna vmi áttörést.
On: Visszaolvastam, úgy látom a BR számok azért nem lesznek rosszak, tényleg ott lehet az i3 perf és perf/watt közelében. A Zen-es "részeredmények" se tűnnek rossznak. Bár nekem előbbi érdekes most. Ha majd annyira felkavarja az állóvizet, hogy a Sandy vállalhatatlan lesz akkor...
-
leviske
veterán
A HSA nem pont arra van, hogy a GPU-k piacán fellelhető fragmentáltságot elfedje?
Iletve, ha fogná magát az AMD és külön választaná architekúra szinten az APU-kba és a Radeonokba szánt feldolgozók vonalát és az APU-kba szánt verziót licencelné az Intelnek, azzal nem oldódna meg a probléma?
(#16495) mzso: Játékokban elvileg fizika és AI oldalról jöhet jól az APU felépítés és úgy rémlik a Sony tervez is erre ráfeküdni még a PS4 érában.
-
mzso
veterán
Én még el bírom képzelni, hogy a HSA-ból lesz valami ha következő konozol generációba is AMD kerülne és valamire jelentős hasznát is tudnák venni az közösített GPU-nak/CPU-nak. (Mondjuk azt nem tudom, hogy egy játéknál, hol jöhetne jól az adat CPU/GPU közti kb költség nélküli csere-beréje.) Onnan meg átszivároghatna máshova.
Bár ha a következő konzolok dobbantani akarnak akkor a raytracingre/GI-re kéne ráfeküdniük. (Nem is tudom miért nem próbálkoztak meg eddig még valami integrált raytracer egységgel.)
Nem tudom az emberek mégegyszer megfizetnének ilyen kis ugrást grafikában.(#16486) stratova
Nem úgy néz ki, hogy lesz épkézláb IGP-jük még mielőtt teljesen kifúj a szilícium csip technológia. -
Abu85
HÁZIGAZDA
Mivel az OpenCL és a HSA nem ellenfelek, így értelmetlen lenne az összehasonlításuk. A HSA egy eszköz az OpenCL-hez, mert ez az egyik nyelv, amit támogat és képes kiegészíteni azt. Ennyi. De az OpenCL nélküle is működőképes, illetve a SPIR-V miatt elég sok előnyt kap. Ebből a szempontból az OpenCL legnagyobb eredményeit az idei SYCL 2.1 fogja felmutatni, mert végre le lesz egységesítve. Egyébként az OpenCL nem elég jó ahhoz, hogy portolható legyen a teljesítmény. A SYCL sokkal jobb ilyen szempontból. A HSA-t pedig eleve portolhatóra tervezték.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Már írtam párszor, hogy az AVX-512 és a HSA nem zárja ki egymást. A HSA például jelen helyzetben az egyik legegyszerűbb eszköz az AVX-512 kihasználáshoz. Lényegesen kevesebb erőforrást kell befektetned vele, hogy eredményed legyen, és az a kód gyakorlatilag futni fog az FPU mellett DPS-n, GPU-n, stb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Az ide nem illő hozzászólások topikja:[link]
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva.
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor! 27% számlával!
- Intel Core i7-14700K processzor eladó!
- AMD Ryzen 7 5700X3D - BOX - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Intel Core i7-8700K 6-Core 3.7GHz LGA1151 (12M Cache, up to 4.70 GHz) Processzor!
- AMD Ryzen 9 9900X3D - Új, 1 év garancia - Eladó!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Nothing Phone 1 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! I5 12600KF / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 512GB SSD
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD Intel ARC A770 16GB Rampage SHIVA 650W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest