- Milyen okostelefont vegyek?
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Alig látni, olyan vékony lesz a Fold
- Ez a kompakt csúcsmobil sem kapható itthon
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Egy hét múlva érkezik a Huawei kamerabajnoka
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Előzetesen a Galaxy Z Fold Ultra
Új hozzászólás Aktív témák
-
draff
aktív tag
Ha egy teljesítménykimenetre két hang-adó eszközt akar rátenni - és azt még váltogatva is akarja majd használni, arra bizony meg kell csináljon egy kis átkapcsoló szerkentyűt, aminek egy be és két kimenete van.
A hangszórókra általában komolyabb (legalább 1 W vagy még több) jut, miközben egy fülhallgató jól el van a maga 3-400 mW-os teljesítmény-igényével.
Egy hangszóróra kimehet csaknem az erősítő teljes tápfeszültsége a megfelelő áramerősséggel (azon az impedancián) amekkorára a hangszóró készült. Ez az impedancia a szabvány szerint általában 4, 8 vagy 15 ohm. (de én láttam már 35 ohmosat is). Az átlag fülhallgatók impedanciája többnyire 35 ohmnál kezdődik.
Ha egy kb. 2 W-os erősítőre 4 ohmon 4 ohmos hangszórót teszünk, akkor azon kijöhet 1,5-2 wattos teljesítmény. A fülhallgató 35 ohmján persze ez a teljesítmény rendesen lecsökken, azaz a kijövő teljesítmény csupán kb. 0,25 W lesz, és már csak az marad a kérdés, hogy egy ilyen fülhallgató mekkora teljesítmény kiadására képes önmaga komolyabb károsodás nélkül (de akkor magáról a fülről most nem beszélve)
Meg kell tehát nézni egy-két régebbi magnetofon, lemezjátszó vagy rádió teljesítmény kimenetét, ott hogyan oldották meg az ilyesfajta kétféle terhelést.
Általában ezek egy időben úgy készültek, hogy használható legyen ezzel is meg azzal is, de valami lekapcsolós módon, (tehát egyszerre csak az egyik szóljon).
Mindezért valami ellenállásokkal variálták el a kijövő teljesítményt, hogy a fülhallgató
- egyrészt ne menjen tönkre
- másrészt a hallgató ne mindjárt süketüljön meg.
Utána kell nézni és aztán összehozni egy ilyen feszültség-ejtő módszert abban az elosztóban. Ha a javasolt és készen megvehető jack-dugós elosztóba beleférnek az alkatrészek, hát akkor abban. 4 darab 0,1 wattos ellenállás kell csak hozzá. Értékeket én nem tudok, tehát utána kell nézni vagy ki kell számolni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Seasonic Focus GX 850 Gold tápegység (garis 2033-ig)
- ASUS ROG STRIX 1200W Gold Aura Edition Tápegység!
- Thermalright TRUE Spirit 90M Rev.A CPU Hűtő - Hibátlan állapot!
- Cooler Master SickelFlow 120 ARGB ház ventilátorok eladóak /Garanciás/
- FÉL ÁR ALATT! Lian Li UNI FAN SL120 RGB 1db-os és 3db-os ventilátor szett garanciával
- Használt laptop MSI CYBORG 15 A13V
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- AKCIÓ! Dell Optiplex 5050 SFF asztali számítógép - i5 7500 8GB DDR4 256GB SSD HD630 Win10
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged