Hirdetés
- Helio Core néven újabb kijelző nélküli Amazfit kiegészítő jött
- Headset, ami hangszóró is, AI nyaklánc, rúddal izélgethető porszívó... - CES
- CES 2026: olcsó, kompakt, többportos GaN töltőt kínál a Lenovo
- Visszakerül a Realme az Oppo alá
- Bár zajlik a CES, de nézzünk pár pletykát az új iPhone-ok kapcsán is
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Milyen okostelefont vegyek?
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Visszakerül a Realme az Oppo alá
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Yettel topik
- 2026-ban nem lesz új Asus telefon, de nem zárják be a boltot
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
-
Mobilarena

Új hozzászólás Aktív témák
-
Saccco
nagyúr
válasz
tothferenc
üzenetére
Nekem megy gép 3+-szal és 4-gyel is. A 4-es gyorsabban indul.
-
azbest
félisten
válasz
Chriss
üzenetére
ha jól látom erről a vázáról van szó.
De ebben van három változat is, melyiket nyomtattad. A sima Spiralvase.STL -et vagy a 2est?Bár jobban megnézve ez mégsem teljesen olyan, mint a képeden. Mit nyotmattál?sima Spiralvase.STL
Viszont ez marha nagy. Mekkora méretűre skáláztad át? -
Saccco
nagyúr
válasz
Reggie0
üzenetére
Nekem csak akkor, ha a Klipper adja a jelet.
#25891 tothferenc:
Rpi minden nyomtató mellé kell. Ha kell esetleg Octoprint, Mainsail, Fluidd, stb. vagy média lejátszó, ha már unod nézni a nyomtatót, esetleg laptopnak vagy asztali gépnek babrálni a nyomtatót.
-
tothferenc
senior tag
-
azbest
félisten
-
Saccco
nagyúr
válasz
tothferenc
üzenetére
Mindenre is. Most már nem is jár gyerekcipőben. Annyira nem, hogy nagy valószínűség szerint én többet nem teszek Marlin-t semmire se.
Dolgozzon a Pi, arra van.
-
tothferenc
senior tag
Ez a Klipper barmilyen nyomtatora feltolhato Marlin helyett, vagy RPi-n kell futtatni?! Neztem videot mult heten i3 Mega-n futtattak, eleg meggyozo.
-
Saccco
nagyúr
válasz
azbest
üzenetére
Azért szabályos, mert nem nagyon változik a váza mérete azon a részen. Körülbelül fix ugyanannyi lépés után dobja be az unalmast a proci. Az egy brutál részletes váza.
A linkelt képen meg pont egy vázát nem tudott kiköhögni a 8 bit-es trigorilla, míg ugyanaz Klipper-rel zokszó nélkül megoldja.Szerk.: ettől függetlenül valószínűleg a Cura sem segít a dolgon a sok apró tört mozgással.
-
dugesz77
őstag
válasz
azbest
üzenetére
Elvileg ami usb-c csatis az már az új 32 bites alaplappal érkezik (forrás)
Kizárt ,hogy amúgy ilyen hiba a 8bit-es lap miatt lenne. Találtam pár összehasonlító videót ( példa) engem nem igazán győzött meg ,hogy feltétlen szükséges nekem az alaplap csere. Talán itt látni valamit kevesebb a szellem vonal.
-
azbest
félisten
válasz
Saccco
üzenetére
Ugyan, rosszul beállított marlinnal vagy extrém sebességgel talán tényleg lehet ennyire rossz, mint a képeden. De ne vicceljünk már, egy sima váza modelt még a 8 bitesek is kiköhögtek magukból 50 körüli tempóval. A 32 bites meg köröket ver rá. Kivéve, ha például a kijelző kezelése folyton megakasztja a működést rossz paraméterezés miatt.
Az ő hibája túl szabályos. Ezért gyanús, hogy vagy tényleg régi curát használ vagy valami nagyon el van állítva.
-
azbest
félisten
válasz
Chriss
üzenetére
Az a 4.2.2 már 32 bites board? Elég nagy kavar volt, hogy melyik melyik. Ráadásul lehet hr4988 vagy tmc2208 driveres is.
Gondolom cura 4.7 és 4.8 verziókat akartál írni.nincs valami minimális layer idő megadva, ami miatt gyors nyomtatásnál vár?
Egyébként azt hiszem ők máshogy számozzák a marlint, mint a hivatalos verziózás. Saját számot adtak neki talán némely esetben.
#25876Saccco
meglepne, ha pont vázamódnál lenne túl részletes. Valami el lehet állítva szeleteléskor inkább.egyébként úgy látom a hivatalos letöltő oldalukról linkről jőve, hogy itt lehetnek a fw fájlok [link]
Ender-3 Pro_4.2.2_Firmware_Marlin2.0.1 - V1.0.1 , talán ez a verzió van rajta neked is?
szerk Aha, az is olyasmi, csak bl touchos. -
Chriss
csendes tag
Sziasztok

Adott egy ender 3 pro 4.2.2 alaplap és 1.0.1 marlin rajta, 2.7 majd 2.8 as cura és ez a váza modell. Friss cura majd abban a.0.2 és réteg és a specialban a spiralize outer contur és vele a smooth spiralize contours bekapcsolva. Ezen kívül hőfok és hűtés állítás van. Egy ultra gyors nem gyári memkari egyedül ez a gcide rajta. Hiba a képen lethato pottyosodes. Oka a nyomtató a kört 4 apró megtorpanással teszi meg ezért ott kis anyagtoblet van. . MI lehet az oka? Ha poligonos a modell nem íves akkor nincs ez. Csak íves vázánál. -
ttomas2005
csendes tag
0.16-os rétegvastagság , 200/50 hőmérséklet és 45 mm/s sebesség
-
dugesz77
őstag
válasz
Spbob3D
üzenetére
Bizony Endereseknek kötelező mod. Sok hajszál köszönheti neki meglétét a fejemen.
-
Reggie0
félisten
válasz
ttomas2005
üzenetére
Nem rossz ez igy, mekkora sebesseggel nyomtattad?
Van egyk is elefantlab, amit a talca homersekletenek csokkentesevel vagy a hutoventillator korabbi bekapcsolasaval csokkenthetsz, ha birja es nem valik el az asztaltol nyomtatas kozben. Probalgasd hol vannak a hatarai.
-
ttomas2005
csendes tag
-
azbest
félisten
válasz
Spbob3D
üzenetére
creality hotendeknél a teflon cső lemegy egészen a nozzle-ig. Viszont ki tud lazulni és visszacsúszni, ami miatt a nozzle előtt plusz hely lesz, és a retraction közben ott beállhat az anyag. Magyarul visszacsúszhat a cső és ezért a végénél dugulhat. Legjobb tudomásom szerint a v2-esek is ugyanolyan hotend szerelvényt használnak, mint a korábbiak.
Esetleg tisztítás és összerakás után jelöld meg alkoholos filccel a teflon csövet a fejnél, s ha eldugult nézd meg, hogy nem csúszott-e vissza. De van egyszerű fix is erre Chep-től, ahol egy megfelelő méretűre vágott tefloncsövet tesz be, fölé egy műanyag alátétet, hogy a helyén tartsa és úgy dugja be a külső csövet [link]
Persze a hűtőbordát fújó ventilátort is nézd, hogy rendesen fúj-e. Ha felmelegszik, akkor megolvad feljebb is a műanyag, mint ahol kéne.
-
azbest
félisten
válasz
Holleanyo
üzenetére
Azért nem feltétlen jó ötlet. Lehetnek benne mérgező adalékanyagok. Kb csak poénból, meg kis mennyiséghez mondta. Egyébként lengyel gyártmány. Meg lehet 0.065 inch módon van megadva a mérete. Ha jól látom a videón ő is ilyet használ, ami átszámolva 1.65, viszont ő megmérte és ott 1.75 -öt közelítette. Bár másik snitten meg 1.7 volt írva. Plusz, ahogy mondja, a fűkaszához kifejezetten nedvesen ajánlják, hogy ne törjön, de a nyomtatásnál meg pont a száraz nylon a jó.
-
Rulez81
tag
válasz
ttomas2005
üzenetére
Hali,
Na megkaptad?
Nekem odafagyott a füzesabonyi logisztikai üzembe.
Nem is értem mit keres füzesabonyba, na mindegy! -
Spbob3D
friss újonc
Sziasztok!
Kezdő vagyok 1-2 hónapnyi sikeres nyomtatási tapasztalattal.
De most azzal szembesülök, hogy a fej mozog a programja szerint, az anyagot is húzza befelé, de a kimeneten nem jelennek meg a szálak.
Clearity CR-20 a gép. Próbáltam max hőfokon (260C). Ott kbfél óráig rendben megy, azután előjön a jelenség.
Extruder hiba? Extruder csere?
Köszönöm! -
Holleanyo
tag
válasz
azbest
üzenetére
Megnéztem a videót és kipróbálnám ezt a fajta nylon nyomtatást. Sajnos nem találok olyan fűkasza damilt, ami 1,7 mm-es. A videóban Oregon damilt mutogatnak, de nem találom sehol. 1,65 mm-es méretben kapható, de ez 18%-al kevesebb anyagot ad egységnyi hosszra. Ötlet, javaslat?
-
rokapet
tag
válasz
zsolt320i
üzenetére
Pár oldallal visszább írtam, hogy nekem hasonló problémám volt a Z tengellyel, azaz hogy nem volt megfelelően magas a kocka. Nálam a Z offset-el volt a gond, a megoldás az lett, hogy Auto home, majd Set home offsets (mindkettő a printeren kézzel) kell a nyomtatás megkezdése előtt. Nálam így tudja a printer megfelelően eltalálni a Z offset-et, enélkül kocka helyett téglatest lett az eredmény.
Ahogy írtam, megpróbáltam az M428 kódot (ez a Set home offsets) a slicer-ben betenni a pre G-code mezőbe, az Auto home kódja utáni sorba, de az nem működött. Csak az, ha a printer menüjében kézzel tettem meg. Hogy ez az egész nálam egyedi dolog (Ender 5 Pro), vagy más printer-eket is érint, azt nem tudom. Nálad megérhet egy próbát.
-
qajakos
csendes tag
válasz
AddyKing
üzenetére
Hát igen. A jó modor intelligenciával szokott párosulni.
Nem kell programozói tudás, de kell egy bármilyen CAD program felületes ismerete, hogy le tudd rajzolni 3D-ben azt amit nyomtatni akarsz. A nyomtatás pedig tapasztalat kérdése. Lazán rá lehet jönni mindenre egy kis következetességgel. Jó szórakozást! -
LógaGéza
veterán
válasz
ttomas2005
üzenetére
Érezd magad még így is szerencsésnek... Enyém valahogy Feuchtba került (pedig lengyel raktárból kértem), hogy onnan meg csak reménykedni tudok, hogy egyszer elindul hozzám

-
dugesz77
őstag
válasz
Saccco
üzenetére
Tényleg jól tapad a lapra az anyag fog mint a zöldfesték. Még holnap TPU-val lepróbálom bár azzal nem hiszem , hogy gond lenne azt még fűtött asztalt sem kér. Szerencsére semmi gond nincs vele, hogy simán csak az alu bed-re raktam(picit igazítottam a végállás kapcsolón alig kellett utána szinteznem az ultrabase után). Köszi.
-
kzkz
őstag
Megjött a válasz Devil Designéktól:
In Hungary we don't have official local reseller. All of them probably are buying from TME or ALZO, They are our big distributors for Europe.
Now I'm discussing with some local Hungarian partners and I hope to have 1-2 local resellers in this region.
For today You have to try find our products on local reseller closest to You:
https://www.hobbymarket.ro
https://www.optimusdigital.ro/en/
https://www.materialpro3d.cz
http://www.mikrotron.hr
https://www.chipoteka.hr/
https://www.smart3d.cz
and if You wish or didn’t find there - also directly from us (by my e-mail). Is no problem for me.
We work normal however situation is difficult for everyone and each country cause of COVID-19.
We have factory located in Poland, we added last Month new products to our portfolio - so I can say that we are expanding more this period also.
Now we dispone 10 materials, 2 diameters, over 30 colors includes transparents, glow in the dark or silk. -
Rulez81
tag
válasz
ttomas2005
üzenetére
Ahogy elnézem nekem is holnap lesz talán meg.
Közben voltam egy barátom műhelyében, inkább nevezném 3D nyomtató szentélynek! :)
Hát nem enderekkel van tele! :)
Láttam sok 3D jake filat néhány spektrum asa-t tesztre, filamemtumot, Zortax stb. Mondta, hogy a philament-et kerüljem.
Filanorat nem ismeri.
De volt ott onyx meg minden,mint egy áruházban:) Manna.... -
ttomas2005
csendes tag
-
csadi0011
őstag
válasz
zsolt320i
üzenetére
Valamit irtal a nozzle merettel kapcsolatban. Azt nem kell beleszamolni ebbe. Vonalzoval is beallithatnad a gepet csak mozgasokkal. Pl.: leraksz egy fem vonalzot hogy pontosan mondjuk 0-n vagy 10-en alljon a nozzzle. Beirod hogy G91 X100 es megnezed, hogy vonalzon mennyit ment. Aranyszamolassal ismet szorzod az M92 ertekeket es pontos a gep.
-
azbest
félisten
Nem valószínű. Bár valóban elég keveset hallani róla, hogy a filamenteknek mi a története.
Ezek alapján gondolom:
- régi képeken már ott a háttérben több kilós tekercs, a preprap elkészítője mögött is - bár ez csalóka, lehet később készült képek
- 3 mm-es filamentet használtak talán a kezdetekkor
- a rendes fűtött asztal is csak később jelent meg a prusáéktól
- a fűkasza nylont használ, amit nem triviális mai nyomtatókkal sem nyomtatni. Azt hiszem abs volt elterjedt kezdetekkor - bár épp olvasom, hogy a reprapos csapat ötlete volt pla-t használniTényleg jó lenne látni egy összeállítást a filamentek fejlődéséről is
-
Rulez81
tag
válasz
ttomas2005
üzenetére
Hi, akkor most irigykedem.
Enyém két napja ebben a státuszban van.
"Küldemény átadása nemzetközi szállításra"
Nem rendeltem még filát, filanora lesz valószinü, spektrumban vannak tetszetos szinek.
De nem tudom milyen szint vegyek.
Egyik ismerősömnek két utcával odébb, van vagy 15 gépe, ma megyek hozzá, majd boltolok vele pár méter filát probálni.
De lehet rendelek silver filanorat.
PETG is kellene. -
2thletme2day
őstag
Üdv
Lenne egy kis porblémám. Van egy Anycubic Predator nyomtatóm. Megjöttek az eloxált profilok a festettek helyére. Lecseréltem őket és összeszerelés közben lettem figyelmes arra, hogyha megfeszítem a szíjat akkor elkezd darabosan mozogni a kocsi a profilon. Ennek mi lehet az oka? A görgők rendben vannak. Ha nincs megfeszítve a szíj simán futnak ahogyan kell nekik. Olyan mozgás közben mintha a motortengely kicsit görbe lenne és kovályogna de látszólag semmi ilyenről nincs szó. Valami ötlet esetleg?
-
zsolt320i
senior tag
válasz
csadi0011
üzenetére
Szia.
Igy csinaltam meg először a 100as kockara. Miutan bellitottam a sztepper ertekeket utana megneztem milyen eredmenyt kapok egy 30as kockan. Ez már rossz lett(x, y) . Kalibraltam a szteppert 30as kockara utana a 100as lett rossz(x, y). Z iranyba mind a 2 kockanal jo az ertek.
Mi lehet a baj? 
-
Rulez81
tag
Reggelt,
Elvesztem a filamentek tömkelegében.
Úton egy ender 3 V2, mire ideér szeretnék venni hozzá filát.
Biztos lerágott csont a kérdés, de mit ajánlotok?
PLA és PETG
KÖszi!
-
csadi0011
őstag
válasz
zsolt320i
üzenetére
M503: olvasd ki az M92 X-Y értékeidet.
Nyomtass egy kockát, mondjuk a 30 mm-es élűt.
Mérd le, hogy mekkora lett az X tengelyen.
A 30-at oszd el a mért mérettel. X tengely kiolvasott értékét szorozd meg ezzel az arányszámmal.
Ugyanez Y-on is.
M92-vel írd be az új értékeket, aztán M500. -
azbest
félisten
láttátok cnc kitchen videóját, amiben fűkasza damillal nyomtatott?

https://www.youtube.com/watch?v=XsrkFIuQEZM -
Dalee
aktív tag
Tavaly vettem utoljára filamentet.
Eddig nekem legjobban a Spectrum vált be, amit 5000 Ft-ért nagy választékban a Be-Va Chipnél vásároltam.
Most szeretnék ismét venni, de meglepve tapasztaltam, hogy alig van náluk Spectrum, ami van az is egy-két kivétellel 10.000+ Ft körül alakul.
Lehet még valahol 5-6000 Ft-ért venni Spectrumot vagy tudtok ajánlani hasonló árért, hasonló minőséget? -
energy4ever
addikt
válasz
Erwinke
üzenetére
Feszes rugokkal, rugos Z-vel, utanalehet menni rendesen. Ha valoban van benne egy kis gorbe resz, az gaz, mert az uveg sem fogja tudni teljesen javitani. Nagyon vastag uvegnel meg mar kegyetlen sok ido lenne felfuteni az asztalt, lehuteni is, valamint nehezebb lenne mikor elore hatra mozog, okozhatna problemakat.
-
energy4ever
addikt
Latom nem megy, akkor ujra:
Bernyomtatas kerese TILOS! Ha off-ba rakjatok, akkor is!
Hardveraprora kilehet rakni kereses tipusu hirdetest nyomtatashoz.Feltehetitek ezerszer azt a kerdest, hogy hol erdemes nyomtatas csinaltattni, de a topikban nem tudja senki sem, mert mindenkinek van nyomtatoja!
-
Erwinke
aktív tag
Sziasztok!
Van egy Ender 3 prom.
Vettem uveget mert az a magnes szeru anyag rohadt rossz volt. Olyan hullamok voltak benne 1 honap hasznalat utan,h hihetetlen
Viszont most csinaltam az uveggel is egy tesztet de ez se a legszebb. Ne varjak tole tobbet? V valami tanacs egyeb? Koszonom!
[kép] -
zsolt320i
senior tag
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem.
Ender3 Skr mini v1.2-vel.
Próbáltam beállítani a szteppereket de vhogy nem jön össze.
Készítettem egy 100X100X30-as kockát x,y,z,e beállításra, és sikerül is kalibrálni.
100 helyett 100,5re állítottam a stepper beállítást mert 0,5mm-es nozzelem van.
Kíváncsiságból a 100-ason kalibrált értékeket megnéztem egy 30*30*30-as kockán és meglepődésemre teljesen rossz értékeket kaptam.
Kalibráltam 30X30X30-asra, (30.5-el stepper beállításokkal) és utána meg teljesen logikusan rossz lett a 100-as kockám. Kb 1mm-el 111.5-öt mérek 30-as kocka kalibrációval.
Mi lehet gond?
A szíjjak feszesek, de ennek ellenére én a szíjra gondolok, a motorok sztem jók.
Szerintetek mi lehet a probléma?
-
Saccco
nagyúr
válasz
AddyKing
üzenetére
Amivel többre mész az angol nyelvtudás*. Sokat segít, ha el tudod olvasni és meg is érted a leírtakat. Többnyire jól értelmezhető oktató, adott esetben problémamegoldó leírásokat lehet találni. Nem űrtechnika ez. A tanulási görbe meredek lehet, de annyira nagyon brutálisan.
*Bár mostanra sokan foglalkoznak a kérdéskörrel kis hazánkban is és lehet találni segítséget magyarul is.
-
AddyKing
tag
Sziasztok!
Mint laikus kérdezném tőletek, hogy a 3d nyomtatáshoz kell valamilyen programozói előképzettség? Akárhol olvasgattam róla, mindenhol paraméterezéssel érték el a legjobb eredményt. S kb annyira konyítok ehhez, mint az űrhajótervezéshez.
-
Andrew_31
Modder
Hátha érdekel beneteket.
Saját terv és nyomtatás.
Autó makett.
[link]
-
LamaCube
addikt
válasz
ttomas2005
üzenetére
Sajnos nem tudok viszonyítani a simához
De videók, képek alapján ugyanolyanok a rugók mindkettőnél. Mondjuk én beállítottam papírlappal kb. 4 napja és tegnap mérőórával ráellenőrizve is jó maradt. Viszont együtt rendeltem az alu extruderrel, így ha már lesz, akkor kicserélem. -
Pew
tag
válasz
Saccco
üzenetére
És egy dragon/mosquito hotendhez sem ajánlott egy csendes 4010 es az eredeti kisebb de hangosabb helyett? Elég lehet neki a hűtés, ha már alapból is jobb a hőelvezetése ezeknek a hotendeknek és a venti is nagyobb, bár nyilván más a teljesítménye?
Köszi a választ, bár csak elméleti kérdés
Új hozzászólás Aktív témák
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- Interactive Brokers társalgó
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Milyen légkondit a lakásba?
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Milyen okostelefont vegyek?
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Autós topik
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Futás, futópályák
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
- ERŐS GAMER PC Ryzen 5 5500 + RTX 3070 Ti OC
- Apple iPad A16 128GB, 1 Év Garanciával
- Thinkpad E16 Gen1 16" FHD+ IPS i7-1355U MX550 16GB 512GB NVMe IR kam gar
- X1 Carbon Gen12 14" FHD+ IPS Ultra 7 165U 32GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- ThinkPad T490 14" FHD IPS i5-8365U 16GB 512GB magyar vilbill ujjlolv új akku gar
- BESZÁMÍTÁS! MSI B760M i7 14700K 32GB DDR5 1TB SSD RX 9070 XT 16GB Lian Li Lancool 207 Digital 750W
- iPhone 17 Mist Blue 256 GB - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok !!
- Samsung Galaxy S23 Ultra Green 120 Hz Dynamic AMOLED 2X, 200 MP kamera, beépített S Pen
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
- Keresünk Galaxy S23/S23+/S23 Ultra/S23 Fe
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

) de nem tudtam eldonteni, hogy eleg a 3+ a nyomtato melle, vagy kell a 4-es.

a nyomtatas minosegenek javulasa/nyomtatasi ido csokkentese nem lenne rossz. De lassan beleesek en is abba a hibaba, hogy egy masik nyomtato arat beletolom az i3 Mega S-be, pedig ez is csak egy sima mezei 8bites nyomtato.
de hát sikertelen kézbesítés miközben kb egész nap figyeltem hátha megáll a kocsi a ház lőtt
De videók, képek alapján ugyanolyanok a rugók mindkettőnél. Mondjuk én beállítottam papírlappal kb. 4 napja és tegnap mérőórával ráellenőrizve is jó maradt. Viszont együtt rendeltem az alu extruderrel, így ha már lesz, akkor kicserélem.
Akkor marad csak az asztal rugó és az alu extruderre való csere.
poli27