-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
JulianSinulf
őstag
Annyiért tudod eladni, amennyiért elviszik.
Én 500€-ért adtam el. Próbáltak alkudozni, de ebből nem engedtem. Minden gyári volt rajta, semmit nem cseréltem.
Olcsóbban láttam erősen módosítottat, meg MMU-val szereltet, drágábban láttam olyat is, mint az enyém vagy még több cucc is volt hozzá, szintén már módosított kivitel. -
Szereztem jó áron egy keveset futott MMU2S-t, ahhoz megvettem az MMU3 upgrade kit-et. Szeptember közepére meg is érkezik és utána összerakom az MK3-al, ha ott beválik akkor az MK4 is kap majd egy MMU3-at. Egyébként érkezett update az MMU2-re, elég sok helyen olvastam hogy nagyjából minden eddig ismert problémát megoldott és teljesen jól működik az update után.
Én egyelőre megtartottam az MK3S+-t és valószínűleg majd az MK3.5 upgrade-et kapja meg, ha elérhető lesz.
-
JulianSinulf
őstag
A [link] .
A 20-asból, pumpával, vettem 2 csomagot. Kicsit nehéz megindítani, de, ha már szív, akkor gyorsan megy. Akár porszívót is rá lehet tenni. Adnak 40 kis zacsi golyót is, amit be lehet szórni a fila mellé. Általában a filához kapott csomagot is beteszem.
Az is megfordult a fejembe, hogy nyomtatok annyi tekercsbe rakható tartót, amennyi kell és úgy rakom a zacsikba. 10 kg golyó elég sok tekercshez elég.Szárítás:
A fila szárítóban hogyan szárítod a szilikagélt?
Nekem sem ártana, mert van már lassan 1 kg, amit szárítani kellene, de a minden nap használatos sütőbe nem szívesen teszem bele.
Gondolkodtam, hogy megpróbálom a mikrót, de ahhoz meg eddig lusta voltam. És lehet, hogy felrobbannak a golyók, szóval, annyira még nem is akartam.
A filaszárítós megoldásról meg egyáltalán nem tudok semmit.
Gondolkodtam már én is, hogy legközelebb beszerzek egy aszalót a lidl-ből. -
EasyKnight
tag
Viszonylag nagy műanyag doboz, 3 kiló minőségi macskaalom, meg egy multióra van benne, hogy lassam a pára tartalmat. Az 5 éves tervben brnne van, hogy belefaragom a doboz tetejébe
Ezen kívül egy olcsó szárító, ha gyanús az anyag, akkor kap 3-4 órát benne. A szárító nyomta meg a költségeket, azzal együtt 30k. -
JulianSinulf
őstag
Én ali-ról vettem 40 darab vákuumos tasakot.
Eddig egy engedte be a levegőt. 10-15-öt már lehet, hogy felhasználtam.
Annál az egynél lehet, hogy az volt a gond, hogy amikor kiszívtam a levegőt, akkor nem simogattam meg a fóliát a kiszívó részen. Vagy rosszul zár.Dobozzal próbálkoztam már, de nagyon nehéz jól záró nagy dobozt kapni. Amiről azt hittem, hogy jó, az is nagyon lassan beengedi a levegőt. Lehet kellene hozzá nyomtatni TPU-ból némi szigetelést. Vagy egyszerűen ablakra tehető hőszigetelővel kellene próbálkoznom. Esetleg drágább dobozt kellene vennem.
Hátránya, hogy kinyitásnál nagy mennyiségű levegő áramlik be.
Én úgy fél kiló golyót rakhattam a kb. 60 literes dobozba. Pár hónapig bírta, de nem volt nagyon nyitogatva.
Korábban már láttam élelmiszeres jól záródó dobozt, de én nem találtam a szokásos helyeimen megfelelőt, így nem vettem. -
dugesz77
őstag
IKEA samla tárolók jók plusz van hozzá elég sok terv is a tartókhoz én azt használom szilikátos macskaalommal. Ebben a ritkán használt filamenteket tartom. A többször használtakat zacskózom, zacsikból is eddig az ikea dupla simító záras vált be. Azokba belső szilika tartót nyomtatva levegőt kinyomva használom. Nyomtatáskor megy bele az elektromos szárítóba onnan nyomtatok.
-
fabula
őstag
Igen, jól értetted, ezek az ajánlottak és a tapasztalatok alapján talán a legjobb megoldások.
A lineáris rudakra és sínekre jobb a PTFE tartalmú olaj, a menetes orsóra pedig a litium és PTFE tartalmú zsír.
Ettől még jó a PTFE olaj a menetes orsókra is, csak gyakrabban kell vele kenni a gyorsabb kopás csökkentésée érdekében, illetve jó a lítíumos PTFE zsír is a lineáris rudakra vagy sínekre vékonyan felkenve egy ronggyal.
Persze minden újrakenés előtt előbb alaposan le kell tisztítani a lineáris rudakat és síneket meg a menetes orsókat is, hogy a rajta lévő elkoszsolódott olajat vagy zsírt eltávolítsd, szintén a kopás csökkentése végett.
A menetes orsókra sem kell sok zsírt tenni, hogy "tocsogjon", mert akkor csak több koszt szed össze.
Legfontosabb, hogy használattól függően rendszeresen megtörténjen a tisztítás és újrakenés, ezzel növelve a készülék élettartamát és megőrizve a relatív pontosságát.JulianSinulf: fentiekből láthatod, hogy egyféle kenőanyaggal is meg lehet oldani a rendszeres karbantartást. Ha emellett döntesz, akkor én inkább a lítiumos PTFE tartalmú zsírt ajánlanám, mivel az a menetes orsókon hosszabb ideig bírja, a lineáris rudak és sínek meg kissé kevébé vannak kitéve a kopásnak és azokra vékonyan kenve jó a zsír is.
Való igaz, hogy sokan sokfélét ajánlanak kenésre, de az sem mindeggy, hogy milyen mechanikát kensz, mivel a precíziós, finom mozgású mechanikákhoz jobb a lágyabb zsír vagy a hígabb olaj (lásd pl. kerékpár vagy varrógép), míg a nagyobb terhelésnek kitett ipari gépeken vagy pl. az autók robbanómotorjában jobb a sűrűbb, nagyobb viszkozitású zsír illetve olaj. Tehát sokk függ a felhasználási területtől is.
Persze ez csak az én tapasztalatok és szakemberek tanácsai alapján a 3D nyomtatók igényeire koncentrálva kiérlelt véleményem és én is csak egy vagyok a sok közül, aki javasolnak valamit a kenésre.
Az meg a te dolgod, hogy mit fogadsz meg, de mindenképp javasolt a rendszeres karbantartás és kenés, mint a legtöbb mechanikus szerkezetnél.
-
JulianSinulf
őstag
Miért nem jó a lineáris rúdra és a menetes orsóra is ugyanaz az anyag?
Én most ilyenen gondolkodom: MANNOL 9881 LITHIUM SPRAY
Ez nem jó mind a kettőre?Pont ma volt karbantartás a soromon, mindjárt el is beszélgettem a karbantartóval.
Arra a kérdésemre, hogy melyik a jó cucc, azt válaszolta, hogy, ha megkérdek 5 embert, akkor mind az 5 mást fog mondani. Amelyik nekem beválik, azt használjam.
Megnéztem mindjárt a WD40-et is, lítiumos. A simára ő is azt mondta, hogy inkább tisztításra jó, mint kenésre.@fabula: Szóval a melóhelyemen nem kevés tudásúak dolgoznak (na jó, a többség tényleg az, de azért vannak kivételek), hanem én nem néztem meg jól a flakont.
-
Ez a kocka ránézésre 20x20-as, ezt simán ki kell nyomnia egymagában is. PID kalibrációt csináltál amikor kicserélted a hotendet a gyári V6-ról a Revo-ra? PLA-t és PETG-t továbbra is szépen nyomtat? Azért merülnek fel ezek a kérdések, mert nem biztos, hogy szeleteléssel vagy az anyaggal van gond.
-
Reggie0
félisten
-
smithsys
aktív tag
Első körben csináld azzal amivel megtervezted, aztán meglátod milyen eredményt hoz!
Egyébként szerintem tökmindegy milyen menet, mert mindegyiknél van túlnyúlás. Nozzle hőmérsékletet frankón el kell találni, hogy ne legyen túl forró, de a rétegek még jól összetapadjanak. Ez meg nyilván filament függő.
Ezért is írtam, hogy egy vágott próbadarabon kell kitapasztalni. -
smithsys
aktív tag
Ha jól értem, a menetek közötti tűrés 0,1 mm lesz?
Véleményem szerint ez kevés, bár nem tudom mennyire nyomtat pontosan a géped, de ha nem tűpontos a masina, akkor ez annyira önzáró lesz, hogy össze sem tudod csavarni, ha meg mégis, akkor örökre úgy marad.
Én általában 0,3 mm-rel dolgozom meneteknél, és még az is szoros, de hangsúlyozom, nagyon gépfüggő a dolog.
Én a helyedben mindenképpen nyomtatnék egy próbadarabot csak a menetes részből, Fusionban botegyszerűen ki tudod vágni azt a részt. -
LamaCube
addikt
Imy petg-t írt. Erre reagáltam
A filanorás pla 200-220-ra ajánlja, persze sokat számít, hogy a hőmérséklete tényleg annyi-e, mint amit beállítunk a nyomtatón. Ezért nehéz tanácsot adni, mert sok a változó
A legjobb egy hőtornyot nyomtatni új tekercsnél és még az se biztos, hogy más színnél jó lesz az a beállítás.
-
Joshi
titán
"@Joshi: bocsi: Filanora Filacorn PLA BIO filament 1,75mm Csokoládé Barna"
Nem kell überelni a PLA-t BIO jelzőkkel, mert a PLA önmagában is egy lebomló anyag. Arról nem is beszélve, hogy emlékeim szerint a BIO marketing jelző plusz feláras. Na mind1.A képeid alapján egyértelműen rossz a rétegek közötti tapadás. A PLA nagyon erős, szinte lehetetlen széttörni. Próbáld meg ketté törni a rétegek mentén, ha sikerül akkor baj van.
-
azbest
félisten
ha sok retraction kell és a heatbreak környékén valahol rés van, ott a visszahúzott szál betüremkedhet, s lehűlve beragadhat.
Múltkor én is megszívtam ezzel. A klón heatbreak végén volt egy v alakú perem, amire nyomva a tefloncsövet, körben maradt pici hely, ahová gallérként be tudott türemkedni az anyag és beledermedni. A megoldás az lett, hogy a teflon cső végét is úgy faragtam meg körben, hogy beleilljen a gallérbe, ne maradjon plusz hely. Korábban a teflonbetétes klón heatbreakkel is így szívtam meg, csak akkor nem jöttem erre rá, mert nem tudtam szétszedni sem.
Az eredeti v6-ok kapcsán egy másik heatbreakes probléma is volt, hogy egy pici belső gallérja van a hotend felőli részen, valamilyen kiegészítővel való kompatibilitás miatt. Oda is beragadhat. [link]
Más. Nyomtattam most spectrum pla-kkal. Egész kellemes minőségű az eredmény és az üvegre tapadása is egész jó. Mondjuk a csévélése botrányosan kusza, de nem akadt még el a tekercs. Csináltam egy kis remixet, telefontartónak
-
izisz
senior tag
Áh, így már másabb az infó. Értem, miért az anyagra gondolsz, simán igaz is lehet.
Viszont Saccco kérdése itt már ésszerűbb. Azon a nyomtatón már gyárilag Noctua fan, ha jól tudom. Az meg nem túl acélos hűtést tekintve, csak halk.
Ezt írtad "Khúzva szálat levágva róla a kissé vastagabb véget" - az a vastagabb vég ki tud úgy alakulni, hogy nem eléggé éles a határvonal a forró és hideg zóna között és a rakás retract közben egyre feljebb kúszik az olvadt anyag (heat creep). Amennyiben emeled a nyomtatási hőmérsékletet, még romlik is a helyzet, hisz a zóna még nagyobbra nő.
Mi van akkor, ha mondjuk ennek a problémás narancs színnek elég lenne kevesebb hőmérséklet is alapból, mint a "jó filamenteknek"? Ez magyarázhatná, miért jó a többi, ez meg nem.
Kipróbáltad már 200 környékére/alá csökkenteni esetleg? Esetleg slicerben játszani, van pár beállítás, amivel csökkenthető a retract-ok mennyisége. -
izisz
senior tag
-
izisz
senior tag
Object browser jobb klikk, Do not capture design history. Akkor elérhető a Sculpt és Mesh env.
(#14002) Dalee: Van különösebb oka, hogy alulra más külső kitöltést szeretnél? Elnézve a lehetőségeket, egyik sem bridge kompatibilis, csak a levegőbe nyomná a cifra rajzolatokat.
PE verzióban a Mesh modifier-el tudnál játszani, hogy elhitesd a progival, az nem bridge, hanem alsó réteg (talán) -
Dalee
aktív tag
Bocsi, most nézem, hogy az Nautilus csak ios alatt fut, de google szerint van OctoRemote, illetve AndroidRemote néven is valami app. Az első a képek alapján egész jó.
Én mondjuk nem nagyon használom a Nautilust, helyette simán a telefon böngészőjén (Chrome) keresztül érem el a Pi-t az internetről.
-
Tikakukac
titán
Ez tényleg baromi jó, hidd el, ez az üveglap is olyan csíramentes, hogy laborban is szívnának erről kokót.
Itt a gond az anyaggal van. Mértem, nem szenzorral, rendes lézeres mérővel. 225 fokon ebből a PLA-ból kijönni sokat nem látnál. De ismétlem megint, ezt leírták már legalább 50-en fórumokon és a PLA rendelős oldalán is. Ezt így lehet nyomtatni. Pont. Az, hogy a DD, Spectrum és minden mást hogyan lehet teljesen irreleváns, mert ezt nem lehet
Teljes felválásom nekem sincs, de a sarkokat húzza. Durván.
Tényleg örülök mindenkinek és a mindenféle infóinak, de ez nem beállítás hiba, nyomtató hiba, user error stb. Ez az anyag ilyen. Került 3k-ba 1 kg, ennyiért ezt tudja. Nincs vele nagyobb bajom, minden nyomtató tuning alkatrészt ki fogok tudni nyomtatni vele, innentől kerülöm
-
azbest
félisten
ott is van valami sequencial printing és filament swap...
valahogy ezekkel talán össze lehet kombinálni, a pozícionálást kell megoldani
-
fabula
őstag
A Cura szeletelőben a Filament Change scripttel meg lehet adni, hányadik rétegnél váltson szíínt és ezt lehet egy tárgyon belül többször is, ezzel már nyomtattam négy színréteget is egymásra.
Az Extensions/Post Processing/Modify G-Code alatt találod.
Szerintem ez a legegyszerűbb megoldás a színváltásra. -
energy4ever
addikt
En a lapos multicolor nyomtatasokat ugy csinalom, hogy a tervezo programban 2db kulon targyat csinalok. Az egyik az 1. szin, a masik a 2.
Mikor befejezodott az elso szin nyomtatasa, akkor cserelek filamentet, es kezdem a kovetkezo targyat csinalni, termeszetesen az elozo targyat a a nyomtatasi feluleten hagyom.
Ennel nincsen egyszerubb mod szerintem. -
Dalee
aktív tag
Túlestem az első sikeres hosszabb nyomtatáson (22 óra 22 perc). Az első próbálkozás filament gubanc miatt 13 óra után elhalálozott.
Az eredmény:
A gubancos Hobby King filamnet után a nemrég megérkezett Spectrum PETG-el próbálkoztam, az első réteg, azon belül is a support nem tapadt rendesen, néhol felvált, de szerencsére amikor kellett tartani akkor jó lett, illetve nem volt semmi gond a tekercseléssel:
A nyomtatás után csináltam pár support próbát és rájöttem, hogy a Spectrumnak a Hobby King-el szemben nem elég a 70 fokos ágy, kell neki a 85 fok kezdetnek, illetve a fej hőmérsékletet is felvettem 230-ról 240-re, amellyel már jó support tapadást kaptam.
Az alábbi képen látható a hengeren egy csík (érdekes, hogy az utolsó 1 cm.en el van tolódva):
Gondolom ez a réteg kezdő pontja, mely kézzel is kitapintható. Hogy lehet ezt eltüntetni (Simplify 3d-t használok)?
-
tibi970307
tag
Simplify-t használok, ott csak réteg számot tudok megadni, de általában nálam 0,4-es Nozzle mérettel 5 rétegnél elég erős szokott lenni. Az ugye 5*0,4=2mm.
Az alján szintén 5 réteget szoktam általában, ott 0,2-es rétegvastasággal 1mm-re jön ki, de mivel a rétegeket kötésben csinálja az jóval erősebb is. -
tibi970307
tag
Bőven jó lesz, ha a füleket "tömörre" csinálod. Tehát ne ilyen kikönnyített legyen, mint az eredeti.
Érdemes rádiuszokat rakni az élek helyére, így elkerülöd a feszültséggyűjtő helyeket is. Még akár meg is lehet merevíteni az egészet lamellákkal az alján kereszt és hossz irányban, de anélkül is ki kellene bírnia. Viszont adnék az aljára és körbe egy jó 5 réteget, ha nem szeretnéd teljesen tömörre. Bár ilyen anyagvastagságnál majdnem az is lehetne.
A megfelelő infillt meg úgy is akkor látod, ha felszeleteled és megnézed a keresztmetszetét. Lehetőleg mindig jöjjön ki minimum egy alakzat a méhsejtből, az akkor erős. -
tibi970307
tag
Szerintem azt, hogy elbírja-e ezt a terhelést a tárgy, nagyban függ attól, hogy hogyan van megtervezve az alkatrész.
Érdemes lenne lefényképezned, akkor látnánk, hogy milyen nyomatékok és erők hatnak a fülekre, mivel nem csak a súly számít.
Egyébként én PETG-ből szoktam nyomtatni leginkább, az egy jó 5 réteg shell, bottom, és top layerrel nagyon erős, rugalmas, tehát alkalmas lehet egy ilyet megtartani még 3x1 cm-es méretben is, ha megfelelő a konstrukció.A veszélyes keresztmetszeted mindenképp a füleknél lesz, ahol nyíró igénybevétel terheli az adott keresztmetszetet. Továbbá ha esetleg képes el is mozdulni, akkor ki is fáradhat az anyag, ami műanyagnál elég hamar jelentkezik. Az alján egy adott felületen megoszlik a terhelés, tehát ott nem gondolnám, hogy probléma lesz.
-
fape
senior tag
Nekem pont az ilyenek miatt van ip kamera a gépen és nem vagyok mellette akkor megy telón/tableten/gépen a feed a háttérben
Én DD-nél futottam bele egy összevissza tekeredett/csavarodott tekercsbe és magát forgatni kellett az egészet nyomtatás közben...Elvileg van layer change scriptre lehetőség.
De az se kizárt, hogy neked kell valami Replace-t írni h pl z mozgás előtt lámpa bekapcs, Z mozgás, lámpa ki.
Vagy ha kell tovább a lámpa, akkor pl lábba be, z mozog, aztán pl perimeter előtt (meg kéne nézni egy gcode-t h mi előtt/után érdemes lámpával foglalkozni) -
kulu22
aktív tag
Ha nem én baltáztam el, akkor nyomdafestéket nem tűrő hangnem, hangos káromkodás és az adott gyártmányú filament mellőzése örök időkre. Vagy áttekered új dobra a legközelebbi nagy nyomtatás előtt ha bíbelődős típus vagy.
Ha már látod előre és csak 1-2 szál alatt fut, plusz ki tudod lazítani annyira, akkor át lehet bújtatni magát a dobot a csomón. -
Tankblock
aktív tag
-
Mr.Csizmás
titán
most egy CR-10 mókát csináltam, elv ugyanaz a fej, ha nem akkor tesztnek jó. retractot levettem, nem látom a szálasodást, már 2 órája megy. Cr10 printhead upgrades - fan mount, part cooler
-
Mr.Csizmás
titán
sok lesz a retract, nekem 8 mm környékén jó volt, minimális ágacskázással, betettem a fejbe egy alufólia darabot, mert alapból bugos - a cooler a hotendet is hűti érintőlegesen, így már 8 mm-el túlhűlt a retractos rész, és szakadozott, mert nem fűtött fel rendesen a visszatolásra.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- GAMER PC : RYZEN 5 4500 / 16GB DDR4 / ASUS RX 480 8GB / WiFi / Bluetooth / 512GB M.2 SSD / 500GB HDD
- Dell Latitude 7390, 13,3" FHD IPS , I5-7300U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Acer PREDATOR HELIOS NEO 16 / i9-14900HX / RTX 4070 (140W) / 1 TB SSD / 240HZ
- Topping A70 Pro fejhallgató erősítő
- Topping D70 Pro Octo DAC
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pulse RX 9070 XT 16GB Videokártya! Bemutató darab!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
- Samsung Galaxy A41 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged