- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Fotók, videók mobillal
- Google Pixel topik
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
OK, elfogadom, amit mondtál, praktikusabb, amit Te ajánlasz. Viszont akkor a saját igényeim tekintetében is kissé túllőttem a célon, és olcsóbban is megúszhattam volna egy 1043ND-vel. Most már mindegy, akkoriban még nem kísértem figyelemmel ezt a topikot.
Mondjuk az is tény, hogy amióta olvasgatom ezt a topikot, azóta csak és kizárólag TP Linkeket helyeztem üzembe rokonoknál, ismerősöknél. Ár/érték arányban jelenleg verhetetlennek tűnik. Nagyon megkedveltem ezt a márkát. Úristen, ha belegondolok, hogy régebben a legfapadosabb SMC-ket raktam mindenhova.
Mondjuk ha valaki csak netezget, elszolgálnak azok is, de a torrentezésnél már megfekszenek.
-
Hát elméletben lehet, hogy megröccenhet a fullHD film, de gyakorlatban még sosem tapasztaltam. Wndr3700-am van, 120 megás Fiberpower nettel. Alap, hogy állandóan torrentet töltök, géppel, NAS-sal, esetleg mindkettővel egyszerre. Közben pedig a gépről vagy a NAS-ról 1080p-s mkv filmet nézünk az Asus O!play-en. Természetesen minden eszköz vége a routerben végződik. Soha az életben nem vettem észre, hogy bármi is akadna.
Így olvasgatva a topikot, mindig meg kell állapítsam, hogy nekem megérte a Wndr3700. Drága mulatság volt, de sajnos vagyok annyira power user, hogy a sok kütyümmel lerohasztanék valami olcsóbb, vagy rosszabb routert.
Előtte Asus WL500G-m volt, az kifogástalanul működött, de már lassúnak bizonyult a NAS miatt, kellett a gigabit. Utána volt egy Linksys 4400N-em, azt naponta kellett újraindítani, csak vmi custom firmware-rel volt hajlandó működni normálisan. Viszont az se szüntette meg a magas frekvenciás sípolást, ami jött az eszközből. Kezdetben azt hittem, én vagyok a hülye, mert asszony nem hallotta a hangot, de miután találtam egy topikot high pitched noise néven a 4400-zal kapcsolatban, rájöttem: nincs baj a fülemmel.
Az is 40 rongyos router volt, amit sikeresen eladtam 20-ért.
Mindezt csak azért írtam le, hogy elmondhassam: a Wndr3700 valószínűleg az egyik legjobb home router jelenleg. (A munkahelyemen természetesen csak CISCO-t használunk, de az már más kategória.)
-
Igen, el lehet érni WAN oldalról is, bár ezt még a WL-500G Premium időkből tudom - mert ugyanolyan firmware fut azon is gyárilag -, ugyanis az RT-N16 firmware-t egyáltalán nem láttam, mert első bekapcsoláskor lenyomtam a Restore gombot, és tettem is fel a már előre letöltött Tomato-t. Úgyhogy, bár van egy RT-N16-om, de sosem láttam még a gyári firmware-t, csak a neten, képekben.
-
donjon
csendes tag
Köszönöm szépen
Sajnos az olvasásba már belefáradtam,és olyan embert kerestem,mint te meg én,hogy nemesik nehezére leírni egy mondatot,így spórolva másnak egy kis időt
Amihez én értek ott is sokan írnak hogy google-z, meg stb..., és én meg megírom,mert nem fáradság 1 mondat
Mivel szegény honnan tudhatná hol a kincs
köszönöm szépen még egyszer
-
törölt tag
oké, köszi. csak mert az asus-on, hogy szimpla szvicsként (kb. így is kellett volna kérdeznem elsőre is, de access point a hivatalos neve ennek a módnak tudtommal) viselkedjen erre az ap hókuszpókuszra szükség. illetve csak egy darab beállítási opció, cserébe van ip címe, viszont szimpla átjáróként viselkedik, semmit nem kell megadnom utána sehol. látja az előtte lévő rútert, az meg a mögötte ülő gépeket, illetve azok számára is megy a dhcp.
vica versa az öreg zyxellel, ami kellett volna, meg csak a szívás volt, állogathattam ip-t, alhálózatot, de csak nem ment semmi normálisan.
a puding próbája úgyis az evés lesz, de majd csak jövőre. egyelőre visszakerült a szvics, és nincs wifi. -
törölt tag
elvileg sok képes rá. gyakorlatban meg most basztam bele egyet a kukába, amivel nem lehetett. egy zyxel csoda volt. hol volt nem voltot játszott. meg azért tudtommal annyira nem egyszerű, h lelövöm a dhcp-t, mert routolni még lehet, h szeretne ennek ellenére.
szóval még egyszer kérdezem, van egyszerű beállítási lehetőség a menüben erre a nevezzük kliens/bridge/stb. módra? megoldható vele, h átjáróként a mac addressre kiosztott hálózati címeket is lássam, vagy azt elfelejthetem? annyira nem gáz, h adok neki egy 192.168.1.nem1 címet a szokásos alhálózati maszkon, az asus kb. ez látja majd. csak ne kelljen szívnom két alhálózattal. -
törölt tag
Access Point
In Access Point mode, all 5 Ethernet ports and wireless devices are set to locate in the same local area network. Those WAN related functions are not supported here.
szóval ne routoljon, ne osszon ki dhcp-t, rányomom a rúterre, mögötte lássam a gépet lan felől, vezetékes és wifi módban. az sem lenne rossz, ha a rúter nem a tplink ip címét látná, hanem a mac addresshez kötött helyi hálós címeket, de ez már nem biztos, h megoldható lesz. -
Köszi a választ! Sejtettem, hogy Te fogsz válaszolni.
Ami még kérdéses számomra, hogy ilyenkor vajon ugyanazt az SSID-t is be lehet állítani a két eszközön, ugyanazon a csatornán, vagy azokat kifejezetten meg kell változtatni, hogy ne okozzanak zavart az erőben?
Értem ez alatt például:
1.
Router:
SSID: mynet
channel: 13
Extender:
Channel: 13
VAGY
2.
Router:
channel: 13
Extender:
SSID: mynet2
Channel: 6Nyilván az lenne a legjobb, ha ugyanaz lehetne minden, hiszen akkor a kliensnek nem is kéne tudnia, hogy épp melyik eszközhöz csatlakozik. Csak azt nem tudom, hogy technikailag ez tud-e így működni. Hasonlóan ahhoz, amikor a mobiltelefon bázisállomásról bázisállomásra ugrik, amikor mondjuk autóval mész a városban, és közben telefonálsz.
-
csoki
senior tag
az igazsághoz hozzátartozik h ismerősnél van ez, ők meg előfizettek erre a csomagra (mert még így is olcsóbb mint ami régen volt nekik).
bárcsak nekem lenne ilyen netemén csak nekik próbálok segíteni.
azért nem fontos h átmenjen a teljes sávszél mivel a noti alapvetően netezésre van csak használva, nagy ritkán letölteni vmit, de akkor ha lehet ne 10-20 mbittel menjen már
van még régebbi 1 pc is de az mind1 mert az még annyit sincs használva. -
Szalutal
csendes tag
Na ez nekem kínai. ugyanis se a szgépen, se a routeren nem találok semmit amit állitani lehet. Routernek hogy lehet frissiteni a firmware-ét? Azt olvastam a manualjaban- hogy be kell írni a böngészőbe hogy 192.168.1.1. Nos ha ezt beírom kb semmi nem történik, pedig elvileg a konfigjának kéne bejönnie? Valahol lehet ezt máshol állítani?
-
Magnat
veterán
Haverom a Linksys WRT54-GL cumójának Tomato firmmel feltolta a kimenő teljesítményét 250mw-ra (3. emeleten egy belső udvaros lakás a Nyugati környékén) és érdekes módon hónapokig stabilan elment plusz hűtés nélkül. Nah, akkor még a mögötte lévő utcában is volt stabil vétel ... igaz, mögötte pont egy parkoló van, szal nem kell túl sok falon átmenni a jelnek. Azóta is megy a kütyü, csak már visszavette a teljesítményt (talán 32 mw a default). Bár tény, h nem ez az általános, no meg ahogy te is írtad, a kimenő teljesítmény magában nem sokat ér, ha a másik oldal nem tud akkorát kiabálni, h vissza is találjon a jel.
-
mg105
senior tag
40/20 Mbit. ezek szerint a linksys E szériája nincs lekorlátozva? a TP-Link 1043ND gyári firmware le van korlátozva? ha igen, mennyire? azért fontos, mert van, hogy akár 100 torrentet futtatok egyszerre.
szerk: szerintem korrekt oldal, max a tesztprogram ad megtévesztő eredményeket.
-
5mb/s gyors az internet,ezt a TP-Link 841ND-t vagy az eggyel nagyobbat a 941-t néztem ki, azn-lite az a 802.11n-re vonatkozik?itt láttam a hardveren házi készitésü irányitott antennákat,azok jok?a vételi oldalra kell egy wifi erösitö antenna,vagy a laptop antenna befogja? abotantennák azok jobban szétszorják a jelet,tehát nem annyira hatásosak?
-
CoolBoy323
nagyúr
az úgymond értelmes segítséget mindig megfogadom! nem véletlenül kérdezek!!
hogy nézzek szét mégis?
nem látom a levegőben repkedő 1eseket és 0kat
de csak hogy örülj, végig fogom zongorázni az összes csatornát!!! (de biztos vagyok benne, h nem ez a gond!)
a netem digi, 40/20-as!
-
törölt tag
A blogodban ajánlottak alapján ma vettem egy TP-Link WR-741ND routert és nagyon meg vagyok vele elégedve. Szó szerint csak bedugdostam a kábeleket, nem állítottam semmit és márt ment is aaa Zinternet. Köszönöm a segítséged.
Szóval a TP-Link egy erősen ajánlott plecsnit kapna tőlem.A régi SMC pedig repült kifele az ablakon.
-
Dikri
aktív tag
Nas-t is fel kell dugni valahova, laptop kiesik, marad a router. Mivel filmeket szeretnék tárolni rajta a cél az lenne, hogy az asus mediaplayerem elérje és a laptop is lássa.
A kérdés csak az hogy ha veszek egy Usb vagy E-sata-s routert, elég -e a sima hdd blokkolo, vagy Nas kell-e? Mert olcsobb a dokkolo, mint a nas.
És az asusra nem akarom diretbe dugni, mert a laptoppal is szeretném látni normálisan ezért kéne uj router is. De ha van más ötlet azt is szevesen fogadomSzoval a kérdés, melyik routert, és elég-e a dokkolo?
-
mackosajt
addikt
-
mackosajt
addikt
tőlem bármi kitelik, ha a cél szentesíti az eszközt
Ha képes voltam eddigi "telefonjaim" rom-jait is cserélgetni, talán ezt is képes lennék.
Csak tudod, nem ebben "utazom", ezért is kérek tanácsot. Nem akarok belefutni olyanba, hogy van eszköz, de sz@rt sem érek vele, mert alkalmatlan valamelyik dologra, amit szeretnék. -
törölt tag
mondjuk én max az extrém és elborult viszonyítási pont lehetek... szerintem az átlagigények max, h egy szolid torrentseed meg némi letöltés mellett mondjuk egy 720p filmet röccenésmentesen le lehessen játszani róla, és emellett a net is menjen. gondolom ezt minden további nélkül teljesíti a tápélink.
csak nem fér a fejembe, miért nem adnak ki legalább egy 64 megás v2 verziót. -
törölt tag
hát, mivel arról volt szó, h nas és torrentbox, és emellett akkor versenybe száll egy itx géppel a tápélink és kevesli majd a 100 megabitet, ezért igen, erre gondoltam.
biztos velem van a baj, de én úgy teszteltem az asust: másoltam rá usb-re wifin, elindítottam róla egy hd filmet az asztalin, közben ment a torrenten 2 feladat meg töltöttem le egy ftp serverről, és megpróbáltam szörfözni. az eredmény az lett, h semmi esetre sem tudja helyettesíteni a servert. és néztem a sebességeket, minden ment, csak egy picit döcögött, köhögött. akkor hasalt el, amikor elkezdtem a móka kedvéért még gigabiten másolni 2 gép között.
van a stresszteszt, meg vannak a szintetikus teszteredmények. az egyik ad használati eredményt, a másik meg max csak irányadó. -
törölt tag
Nem tudom ki mér úgy bármit, hogy valamennyi ilyen terhelés, valamennyi olyan, aztán nézem a harmadik folyamat sebességét.
én meg nem tudom, mi értelme van úgy bármit is kimérni, h esetleg nem is tükrözi a valós használatot. mert a most ez a leggyorsabb egy olyan ideális állapot, ami azért nem mindig áll fent, sőt.
kezdj el streamelni mondjuk wifin (esetleg megbolondíthatod utp-n felfele másolással, de ezt már nem is muszáj) , közben menjen pár torrent és/vagy egy ftp letöltés, és mellette netezzen valaki, esetleg mondjuk indítson el egy youtube videót. és most nem akarom fikázni a a rútert, de kb. a felétől már össze fogja fosni magát. egyszerűen mert nem erre való, se hardveresen, se sehogy.
h most kinél milyen a használat, az egy dolog. nálam elég gyakorta előfordul. -
törölt tag
úgy, h megy mellette a torrent, és/vagy ftp meg routol, meg dhcp ésatöbbi fittyfiritty? mert ne haragudj, de ezt erősen kétlem. sőt, igazából nekem ez magában is soknak tűnik nagyobbacska file másolgatása ennyike rammal, de biztos nem lehetetlen, ha ti mondjátok.
most nézem, kimaradt az, h terhelés mellett. -
Winne
nagyúr
Értem. Hát jó 5letnek tűnik nekem mindegyik, csak vannak külső tényezők. Jelenleg a hálómban van minden cuccom, és 0-24-es gépet nem építhetek össze a zaj miatt sem és a fogyasztás miatt sem, bármennyire is jó lenne. Az az egy eset lenne jó, ha meg lehetne monyákolni a jelenlegi routeremmel és a hálózati külső vinyómmal valahogy, ha lassabb, az se biztos, hogy hátrány, hiszen legalább akkor van sávszélem, amikor használnám a gépet és akkor nem kell háborúzni a családdal, hogy ez nem megy nekik, meg az nem megy.
WRT120N a router most...
-
törölt tag
nem is az a baj vele, h lassú, hanem, h egy megbízhatatlan fos a gyári torrentopció.
a fórumos tapasztalatok szerint olyan egy 1-1,5 MB/s letöltést és 0,5 MB/s feltöltést tud az rtorrent/transmission.
azaz egy 10 megabites net mellé még bőven befér. streamelhető róla komolyabb hd film is (persze nem a full letöltés mellett)
szóval felhasználása válogatja, szódával vidékre elmegy. én továbbra is azt mondom, 30k környékén már elég komoly, halk és kisfogyasztású itx cucc összelegózható, ami lejátszóként is funkcionál, akár routolni is lehet vele, ha valaki elég mazochista, felesleges másban gondolkodni nas/torrent szinten. -
Robez88
tag
Köszi a gyors és kimerítő választ!
Ha jól értelmezem:
- WD TV és ASUS N16 segítségével a torrentezésen kívül minden elérhetővé válik! (ha nem wifis a nyomtató!)
Kérdés:
- a két egység akkor összeköthető úgy, hogy vica versa képesek legyenek kommunikálni?
- nyomtatás megoldható úgy hogy ne kelljen minden gépre a drivert/softvert telepíteni?SZUPER!
-
Tutti-amigo
tag
Hali!
Na örülök hogy ilyen kis vitaindító voltam a vitából mindig előre lehet haladni. Végülis ha dominánsan az antennán múlik akkor gondolom a 741ND és a 941ND sok különbség nincs sőt lehet ugyanaz az antenna van rajta.
Aztán meglátjuk, mi lesz. Beírom majd a fejleményeket.
Köszike mindkét kollégának
Tutti
-
A mostani Asus WL-500gP (v1) routerem cseréjét tervezem, mert a FiberPower 120as nethez már kevés.. (Tomatoval használom már másfél éve)
A következőző routerek néztem ki:
Amikre rámegy a Tomato:
-Asus RT-N16
-Linksys E3000
-Netgear WNR3500LAmikre nem de szimpatikusak:
-D-Link DIR-825 (rev B)
-Netgear WNDR3700Nagyából ezek egy árkategóriában vannak leszámítva a Netgear WNR3500L-t de nem az ár az elsődleges szempont..
Ki mit javasolna?
Szerk: Nem válasznak szántam..
-
daniel001
csendes tag
nem, lebeszeltetek rola, igazatok volt, atgondoltam
NAS lesz, nem pedig USB-rol megosztott HDD
nyomtatót nem találtam még, mert egy helyen sem adtak normális felvilágosítást, mit jelent a WIFI-s lézer. egyszer azt mondják, azt jelenti, hogy routerrel kommunikál és ugy a többi géppel. máshol azt, hogy 1 nyomtató csak 1 géppel kommunikál, de vezeték nélkül, és nem hiába telepitem az összes gépre a szoftverét, nem fog a routeren keresztül kommunikálni a gépekkel, mert ez a wifi, nem gépek->router->nyomtato wifi, hanem gép-nyomtató csak. erről tudsz valamit esetleg?
-
daniel001
csendes tag
most csak 25-ös kábelnet, de tervezzük hogy 80-asra váltunk, de azt ígérték nem soká jön az otpikai kábel, az meg még jobb lenne. "T" területen vagyunk, csak ez az egy szolgáltató van sajnos. tehát nem is tudok máshova menni, csak a "T"
Linksys WRT610N és a ASUS N16 között mi a különbség? irtad hogy a proci ugyan az.
tényleg nem baj, ha 40ezer, csak ne legyen olyan szar mint az SMC, attol már megörülök, most nincs is net már, csak mobilnet, behalt teljesen. tehát a 8 gépből 4 megy, 4db mobilnettel. hétfőre sürgösen kell valami router. utána jöhet a NAS,eg meg egy WIFI lézer nyomtató.
-
megema
őstag
Arra gondolsz, hogy a távolság függvényében csökken a sebesség? Mert azt tudom, viszont 5 Mbit-es netje van csak és nem akar WiFi-n keresztül másolgatni, így szerintem bőven elég az 54 Mbit.
Egyébként elírtam egy picit mert 2 szinttel a router fölött szeretné használni még, mivel 3 szintes a ház.
A földszinten lenne a router és a 2. emeletet kéne még bírnia. Szóval ez nem megoldható szerinted? Nálam 1 szintet gond nélkül átvisz vasbetonon keresztül is egy hasonló tudású router. Igaz, már csak 40 megabit körül.
-
törölt tag
Wifin 1080p-t átvinni merész vállalkozás, nemigazán szokott sikerülni. A 941 gyorsabb vas egyébként, ha ez számít, válaszd azt.
nem az 1080p a lényeg, hanem a bitrétes. egy átlagos blu ray disc 20-40 Mbps. egy 1080p mkv rip meg 8-12. általában nekem a wifin a szomszéd szobában is kb. megvan a 8 MB/s.
nem mintha blurayeket tolnék orrba-szájba, de eddig a laptop a serveren lévő összes killsample-t vitte wifin keresztül is. -
dfdfdf
őstag
VAn olyan gép ami ezt valahogy megtudja csinálni(éppen használt sávszél)? mert akkor olyat veszek árban nagyon max 20 a keret de ami nagyon lényeg bitang erős legyen a wifije.
Ha firmware-t kell cserélni az sem érdekel használt is jó.
2 havernak osztom a netem és szeretném ellenőrizni őket -
daniel001
csendes tag
Első sorban mindent vezeték nélkül szeretnék csatlakoztatni. Ha nem találok megfelelő vezeték nélküli nyomtatót és merevlemezt, akkor lenne szükség USB-re a routeren.
Az SMC router az egy smc wbr14s-n2. A jelerősség elfogadható mindenhol, azonban a maximális sávszélesség 50%-át viszi át vezeték nélkül. Ha valamelyik porton keresztül rákötök gépet, akkor megy a 100% sávszélesség.
Az a baj főleg a routerral, hogy folyamatosan kiakad, és csak a reset segít. Firmware-t is frissítettem már, de semmi változás.
-
peti85
senior tag
Köszi! Valóban tudják, de ha jól értelmezem a használati utasítást, ezeknél fixen be lehet állítani, hogy mennyit kapjon adott IP-jű gép a teljes sávszélből. De ha tegyük fel csak egy gép van bekapcsolva, akkor az nem tudja az egész sávszélességet kihasználni, csak ami be van állítva neki, igaz?
Lehet ezekre Open FW-t feltenni? Abban gondolom megoldható a dinamikus sávszélesség kiosztás is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Lenovo ThinkPad T14 3 Gen 16/256GB SSD, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Xiaomi 15 Ultra 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Odyssey OLED G8! 32"/4k/240hz/0,03ms/10BIT/Freesync-G-sync/HDMI 2.1/Smart Monitor
- Új 512GB WD SN5000S Gen4 x4/ Steam Deck ready/ garancia/ ingyen fox
- i7 8700/ RX6500/ 32GB DDR4/ 512GB m.2/ garancia/ ingyen foxpost
- Intel Core i7-8700, i7-9700 CPU, processzor - Számla, garancia
- Több Lenovo Thinkpad x1 carbon gen 4 / 5 / 6 / 7 X1 Yoga gen3 6-9. gen i7, i5 procik
- Xbox Ultimate előfizetések
- Lenovo ThinkPad T14 3 Gen 16/256GB SSD, Újszerű, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700 XT 12GB ZALMAN S3 TG CM 700W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest