- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple Watch
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- VoLTE/VoWiFi
- Realme GT Master Edition - mestermunka
- One mobilszolgáltatások
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- iPhone topik
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
"Mert tízből kilenc ember tp-linket vesz."
Igen, ezt sajnálatosan a gazdasági helyzet okozza... Ha nem ennyit keresnének az emberek, akkor bizonyára többen vásárolnának minőségi cuccokat. Az ár nem minden...És valóban, az N16-ost nem használtam gyári fw-vel, de használtam előtte WL-500GP-t, RT-N10-et, és kezeskedem az RT-N16-ért is... Viszont többnyire mindenhol elmondom azt is, hogy mindenki jobban jár, ha feltol rá egy Tomato-t, még ha nem is akarja kihasználni a plusz szolgáltatásokat.
-
Nézz át a router gondok topikba, kicsit olvass bele, háromból kettő panaszosnak biztosan TP-LINK routerrel van baja...
RT-N16 gyári szoftveréről írtam már "pár sort". Itt találod...
http://itcafe.hu/tema/asus_rt-n16/hsz_1708-1708.html -
"A flood védelem torrentezés közben a regeteg kapcsolatot hajlamos támadásnak vélni. "
Igen, ez többnyire így van az SMC és a TP-LINK routereken... Hasonló kategória."És nem, nem fagynak csonttá reggelre, direkt belinkeltem egy screenshotot 31 nap uptime-ról."
Na ja... Az egy. Olyat én is tudok linkelni sokat ASUS-ról is. Ráadásul közben még azon fut a torrent is. De mi értelme lenne? Mint ahogy annak se sok értelme lenne, ha most összeszámolnám, hogy hány ember keresett már meg privátban, egy-két héttel azután, hogy megvette a TP routert, hogy ajánljak valami normális, megbízható routert helyette. -
A TP-LINK meg stabilitásban, megbízhatóságban nem az.... Ne is haragudj, de milyen router az, aminél úgy kezded a konfigolást, hogy kapcsold ki az összes tűzfalat, meg floodprotectet, meg ilyeneket??? Persze, a TP-LINK-en ki kell kapcsolni, mert egyéb esetben már 1-2 torrentnél megfagy, letiltja a netkapcsolatot, nem lehet elérni az admin felületet, meg ilyenek. Lehet, hogy route-ol 140-150 Mbit-el, vagy nem tudom mennyivel, csak sokra megyek vele, ha minden másnap reggel arra ébredek, hogy csonttá fagyott.
-
sunpower
tag
Köszi a választ Beri!
Valóban meggyőző a teljesítménye ez alapján.
Azért az érdekelne, hogy miért kell kilőni a dos védelmet és a spi tűzfalat?
Vírusirtó, meg tűzfal mondjuk van a gépemen, de ez gondolom plusz védelmet jelentene, nem? Vagy semmi köze hozzá?Intruder, ha jól tudom, neked asus n16-osod van. Azzal vannak hasonló tapasztalataid?
Torrent, megbízhatóság, stb.........A kettő közül csak kiderül hogy melyiket fogadom örökbe.
Ha esetleg másnak is van valamelyikkel tapasztalata, akkor ne fogja vissza magát!
Köszönöm.
-
kangoo70
csendes tag
Hidd el én lennék a legboldogabb, ha menne...
Nyomom én, nem azzal van a gond.
Még pár másodpercig is el tudok számolni, de nem villan a led sem, nem kapcsol ki a net sem.
Itt valami más gond van, nem a mi személyünk.
Lehet, hogy a v7.1-es valamiért más, mint a v7-es hardver.
Sajnos az eredeti fw-rel nem próbáltam a QSS-t, hogy működik-e egyáltalán.
Az biztos, hogy folyton ég, ha kell, ha nem. A WIFI led pedig egyáltalán nem ég, nem villog.Hogyan tovább? (a gomb nyomogatást ne erőltessük, mert nem az a megoldás (még))
Hogyan lehet feltenni olyan scriptet, ami fut a router bekapcsolása alatt folyamatosan és figyeli esetleg ezt a gombot. A Wikin a hasznos scriptek alatt vannak érdekességek, de ezeket hogyan lehet beépíteni a routerbe?
Van egy lap a WebGUI-n, ahol lehet futtatni scriptet, ott az ifconfig-gal le is oltottam, majd vissza a Wifit, de ezt a szappantartóról kellene tenni. -
kangoo70
csendes tag
Sorry...
Sajnos a file-ok nevében nincs benne a verzió, így azt hittem, hogy az általad belinkelt és az oldalon ajánlott verzió azonos. Most mi legyen?
Egyből rá-flash-elhetem a tiédet, vagy az csak gyárira való?
Gondolod azért nem működik rendesen a QSS?
Csináltam egy Factory Default visszaállítást is, de azóta bizonytalanul akar csatlakozni az internethez. DNS hibát ír ki a Win7. Aztán böngésző ki/be újra és akkor ok.
Most épp megy.
Köszi a sok segítséget! Ne add fel, mert még nincs vége, úgy tűnik! -
kangoo70
csendes tag
-
czanga
őstag
Természetesen. A hálózati beállításoknál kellett megváltoztatni a helyi kapcsolat ip címét, és még pár dolgot. Ez eddig rendben is van, de ekkore ugye a hálózatnak lőttek, és csak a kamerát láttuk, net sem volt. Nem írtam volna ide, ha elötte nem töltök el a gond megoldásával 4-5 órát.
Az angol utastás pedig ilyen pontot nem írt, csupán arra tért ki, hogy a böngészőben engedélyezni kell némely active x összetevőt, majdpedig belépni a kamerába, amit nem tudtunk elérni sajnos.
Vadászok valami netes tutorialt hozzá akkor.
-
Ezzel nem feltétlen értek egyet... Persze vitán felül áll, hogy ez valóban így lenne, laboratóriumi körülmények között, de mint azt Te is tudod, nincs két egyforma WiFi adapter, és nincs két egyforma helyszín. Viszont lehet (és ezek csak példa számok), hogy a router gyári firmware-el ad 17mW-al, az adapter amit most vett, ad 23mW-al, és ez esetben pl. növelhető a hatótávolság, ha egy custom fw-vel kicsit meghúzza a router rádióját. Valamint az, hogy A pontból B pontba elhallatszik egy adás, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy B pontból A pontba is elhallatszik! Ezek sajnos tények, és a valós helyzetet csak kipróbálás után lehet megmondani! Azt hiszem, neked igazán nem kell magyarázni, hogy ezt nem lehet "papíron kiszámolni", hogy hol lesz megfelelő a WiFi jelerősség, és hol nem.
szerk.:
A szabvány az egy dolog, a gyakorlat meg egy másik... Én sokáig PMR rádióztam is, néha még most is szoktam, ott is adott az 500mW-os szigorú szabvány, ami a gyakorlatban néha 260mW, néha 380mW, stb... Persze az 500-as határt nem lépi át, de lefelé van ingadozás rendesen. Az egyik rádióval 1800 métert lehet átbeszélni, a másik ugyanolyan típussal meg 2600-at. És ez ugyanígy van a WiFi adapterekkel is. -
Tosee
őstag
Szia!
A visszaállítás is megoldható: [link]. Szintén nem ördöngősség, csak le kell tölteni egy fájlt, majd a webes kezelőfelületről ráflashelni.
Ezzel kapcsolatban felmerült bennem egy kérdés... Szóval ha visszaállítom az általad linkelt oldalról letöltött "gyári" firmware-t akkor ha a gyártó ad ki újabbat, akkor azt rá tudom flashelni erre? -
rocket
nagyúr
TP-LINK WR841N-t neztem elsore, ez arban is megfelelo lenne.
-
kangoo70
csendes tag
Sziasztok!
Megvan végre a router: TPL-WR841ND
Most szépen megy az eredeti firmware-rel, de kellene rá a QSS kapcsoló átdefiniálása Radio On/Off-ra.
Olvasom a dd-wrt-t, de igen ijesztő... Első blikkre elég bonyolult és veszélyesa flashing
A HW verzió:7.1-es. Erre felmegy szerintetek a v7-re való verzió?
Ha nem sikerül valamiért, akkor dobhatom el a cuccot, vagy vissza lehet tenni vhogy az eredetit?
Még egy két felest le kell gurítanom, hogy bátorságot szerezzek! -
NewTiger
csendes tag
Nem. A szitu csak annyi, hogy a szüleimnél van egy kb 5 éves akkor is csak pár ezer forintba kerülő SMC 1 antennás router ami az emeleten van és egy szinttel lejebb és 2 szobával arrébb még viszonylag haszálható jel van (a laptoppal mászkáltam a lakásban, sárga volt az indikátor és még használhatóan lehet netezni). Otthon nagyjából ugyanilyen távolságban az Asus WL-500-el (nem tudom pontosan melyik verzió, most munkahelyen vagyok de azt tudom, hogy három antennás és tud N-es szabványt) már csak piros az indikátor ami a jelerősséget mutatja és már problémás a netezés másról már nem is beszélve, (PS3-on a firmware upgrade néha órákig tud tartani). Szóval a helyszín nem ugyanaz de nagyon hasonló és csak 1-2 méter lehet a különbség viszont a két eszköz között elvileg kategóriák vannak. Ezért gondoltam van olyan eszköz aminek ez a távolság nem akadály.
-
törölt tag
ebben azért nem lennék ennyire biztos jelen esetben, lévén az n-es eszközök jellemzően azért jobban teljesítenek a gyakorlatban, mint a g-sek, márpedig majdnem biztos, h egy g-s asusról van szó.
de majd megválaszolja szerintem, ha még visszanéz.
most nézem, 3 antennás. abban viszont lehet nem is volt g-s. -
NewTiger
csendes tag
-
toto1000
csendes tag
Digi Basenet csomagja van.Sebesség 40/20 Mbit/s
Erre ez a kettő jó ha wifiset szeretnék?Belépőszint wifivel - n lite wifi (150Mbit), 10/100 ethernet
TP-Link 741ND: 70-80Mbit körül megy, lite n wifi, Atheros AR7240 rev 2 @400Mhz, 4MB flash, 32MB RAM
TP-Link 743ND: ugyanaz, mint a 741, csak tud kliensként kapcsolódni vezeték nélküli hálózathoz. -
humax
senior tag
szia mester
igazaban nem ertek routerek huz, de a hogy olvastam,
ez valaszoltam TP-Link 1043ND.
jelenleg nincs szogsegem ra, de kesob lesz N-laptopom, meg gyorsabb internet, meg jovoben gondolva ( minden nap uj es uj technika jonn)ilyan arban, vagy kicsi tobbet tudsz jobbat ajnalni?
az jo lesz torrentnak is?mert volt egy reggi ami nem nagyon birta a torrentet.jelenlegi D-link sajnos egy kis aromszunet utan, nem indult ujra.
a 1043 ban van olyan ami aromszunet kor vedi magat, vagy vennem kell valami ami vedi ilyan kor a router?
-
-
-
-
Először is kösz a választ. Igen, jól értetted az lenne a feladat, de kábelt kihagynám a játékból, hisz akkor elég lenne egy megfelelő router meg 30 méter "tyúkbél" a feladat kivitelezéséhez.
(Korábban kihagytam, de beléptetés is van (PPPoE), és az Access Point eszközöket is hanyagolnám) -
kangoo70
csendes tag
Értem....
Belenéztem a dd-wrt honlapba.
Ez a bindeléses dolog hogy működik? Első blikkre nem találtam meg, honnan is induljak.
A hardwer OK lenne akkor, csak nehogy befürödjek, mert sehogy sem tudom majd lekapcsolni a WLAN-t. (természetesen a LAN rész továbbra is müködtetni akarom).
Van gyakorlatod ebben? (Mármint a dd-wrt-s bütykölésben?) -
kangoo70
csendes tag
Érdemes valamelyik chipre (verzióra) hajtani?
Közben eszembe jutott ez a MIMO dolog, hogy difi ez is...
Mit takar a MIMO? Valami kapcsolat van az antennák számával, ugye?
A leírásban egyébként azt írják, hogy az egyik 2x5dBi, a másik 3x3dBi antennás, a manuálban már max. 3dbBi-ről beszélnek. Gondolom ez az igaz, a másik csak elírás. -
kangoo70
csendes tag
Köszi!
Én nem nagyon láttam diffit a 841ND ésa 941ND specifikációba (csak az antennák száma és dB érték)
Teccik a 841ND. Szerintem ez bőven elég lenne.
A 841ND-nek hol van a QSS gombja?
[link]
Mi a különbség a különböző hardware verziók között? v3-v5-v7
A webshopoknál általában nem jelölik a verziót, tehát akkor csak ott dől el, ha kézbe veszed és megnézed a típustáblán, ugye? -
kangoo70
csendes tag
Semmi extra igényem sincs, mivel azt sem tudom mit lehet elvárni tőle (még nem volt routerem).
Én csak egyszerűen azt szeretném, ha a netbook-kal, amin van b/g/n-es wifi, lássam az 5 Mbps-es ADSL-t, ami most az asztaliba fut bele. Ami már szinte mindenben benne van: WEP/WPA/WPA2 stb, Firewall stb. gondolom kell. A hatótávolság meg úgyis csak akkor derül ki, ha megvan a szerkezet. Azért remélem 1-2 10-es válaszfalat átvisz, hisz látom a szomszédok wifijét is, bár nem túl jól.
Ja, és nem szeretném, ha a nap 24 órájában szórná a fejemre a jelet, ezért akarom ki-be kapcsolgatni, akár az asztali bekapcsolása nélkül isa wifi részt.
Mit értesz az alatt, hogy eljárt az Edimax felett az idő? Mit tudnak a többiek, amit ezek nem? Kinéztem elfogadható áron a BR-6226N ill BR-6424N típusokat. Ezek annyira elavultak már?
Láttam 18-20-ért is csinos kis routereket, csak nem érzem, hogy a sok extra funkció (amiket nem is értek) nekem feltétlenül hasznos volna. Akkor meg minek kiadni +10000 Ft-ot?
Egyébként az IT cuccok avulása olyan mértékű, hogy ha kibírnák sem érnének meg 4-5 évnél többet, mert jön egy új szabvány, MHz v. Gb.
Köszi a segítséget előre is! -
koshmar
veterán
Régi építésű, falusi házunk van (kulipintyóóó
), tehát 3 vályogfalat kéne "átvinnie".
Csak azért írom, mert gondolom, hogy a téglafal áthatolhatatlanabb ebből a szempontból.Az rendben van, hogy 300-ból 150 képes átvinni, de hogy 5-ből mennyit.
Úgy látszik, ez tényleg csak próba-cseresznye.
Soma01: Ez a középen elhelyezés érdekesen hangzik, de értem, mire gondolsz.
A modem jelenleg a ház jobb sarkában helyezkedik el, a laptopot én meg a ház bal felső sarkában szeretném használni.
Itt tényleg mókolásra lesz szükség. -
kangoo70
csendes tag
Köszi!
Hogy elkezdjem szűkíteni a szóba jöhető típusokat, honnan tudhatom, hogy mi támogatja a dd-wrt-t? (egyébként az mi?
Ha van is gomb rajta, akkor biztos nem üres, hanem vmit csinál vele. Milyen funkció lehet, ami feleleges, de rárakják egy gombra?
Egyébként pl. az Edimax BR6226N az nagyon vacak? Mert ha nem használhatatlan, akkor talán nem kell buherálni gombok bindelésével... -
tkazmer
addikt
köszi!
nézegettem ezeket a share portos routereket, a d-link honlapján van róluk egy lista, viszont az a gond, hogy maga a shareport szolgáltatás olyan rettentően bonyolult (ha A gép nyomtat, akkor lefoglalja magának a nyomtatót, ezt követően ha B gép nyomtatni szeretne, akkor kell küldenie egy kérést A gépnek, hogy adja át a nyomtatót, ezt A gépen a felhasználónak le kell okéznia, és ezt követően normál esetben átkerül a nyomtatő B géphez), hogy így gyakorlatilag nem is lenne sok értelme.
azért mégegyszer köszi az ötletet; úgy tűnik, hogy a technika világa még nem találta fel a nekem jó megoldást -
flash-
veterán
én a 7.2 es wrt54g ről beszéltem az van nekem.
és ddwrt vel meghalt a torrent rajta mindig.amúgy itt van sok fajta átalakító:
ezek közül melyik kell nekem akkor?
tehát rp-tnc antennát szeretnék sma aljzatú routerre csatlakoztatni.
melyik átalakító kell nekem?
http://www.antennawebshop.hu/index.php?page_info=1409 -
amd fun
csendes tag
Soma01 kérdezte hogy mi volt a kérdés és csak válaszoltam neki! Elolvastam mindent amit írtál és meg is köszöntem! de szerintem maradok a 300mbites-nél mert ha bővül esetleg a vonal késöbb akkor ne kelljel harmadszorra is routert vennem
majd idővel lecserélem az antennákat is de egyenlőre a célnak megfelel
köszönöm mégegyszer!
-
-
flash-
veterán
lattam az első hozzászólásod,és amúgyis amit kérdeztem az nincs a hsz ben.
TP-Link 941ND routert mennyire könnyen tudja a torrentezés megfektetni?
mennyire ajánlott router ez,ha torrentezik az ember?mert ahhoz képest hogy mindenki dicsérte pár éve a wrt54g linksys routert,nekem torrent sokszor megfektette.
pedig csak 5 megás netem van -
lorant80
tag
Az a gond, hogy nem oldható meg a kábelozás a felső szintre..., azzal tisztába vagyok én is, hogy akkor simább ügy lenne! A kábelozást azért emlegettem, hogy amikor már fent van a jel (Wifi formában) utánna még az sem zavar ha kábelon kell leosztani a gépeknek (egyenlőre laptopnak).
Ami a másik dolgot illeti..., engem is ez zavar, hogy ki tudja milyen lesz a net..., mivel nem a két eszköz közé tudnám tenni az extendert. Na de ettől amilyen most a net..., csak jobb lehet...!
Na, de agyalok még egy kicsit ez ügyben és utánna jövök és zaklatlak benneteket a "hülyeségeimmel"... hátha össze jön valami jó kis hállózat!
És köszönöm az eddigi segítségeket... -
-
hoffman_
nagyúr
Ne legyél már ilyen ellenséges. B*szok én rá, hogy 5 ezer vagy 25, meg tudnám venni 40-ért is, de tekintve hogy mocskosul nem használnék ki semmit belőle gondoltam ne lépjünk túl egy határt. Soha nem ár alapján választom ki amit venni fogok.
Itt jön be a képbe például, hogy tök laikus vagyok a dologhoz. Fogalmam sincs például, hogy a wifi-n kívül van-e érdemi különbség az R460 és a 841ND között. Ugyanakkor ott a probléma, hogy a félig meddig rendszergazdának tanult barátom meg óvai ntett az olcsósított routerektől, mondván hogy sok a probléma velük, pl firmware terén. Tekintve, hogy lövésem sincs, hogy ez hogy megy, ezért nem vagyok biztos semmiben. És egy olyan piacon ahol az általatok ajánlott rúterek 10-15 körül kezdődnek, egy 5k-s masina elvileg igencsak low-end.
-
lorant80
tag
Na akkor mostmár világos ... mit is tudnak az Extender-ek.
De ha kb. a két végpont közé kellene elhelyzeni, az nálam nem igen működik,
mivel az valahol a szomszéd lakásába lenne. De ha az én lakásomig nézem, akkor légvonalban van olyan max.:10m..., ebbe két plafon..., és mondjuk még egy fal..., mivel a lenti lakás (ahol a NET van) közvetlen alattam van. Az már sok lenne az extendernek? (az nem közép távon lenne, hanem az én lakásomban)Egyenlőre fent egy laptop van..., ami tud Wifi-t fogadni. De még ha nem is Wifi-n kapnám meg a NET-et hanem LAN-on az sem zavarna túlságosan csak hogy legyen rendes NET! De ha a LAN-os megoldás se olcsóbb akkor már inkább Wifi-s legyen!
Azért emlegettem a plussz LAN dolgot, mert lehet hamarosan a Laptop mellé jön egy asztali gép is és hogy ne akkor keljen elkezdeni agyalni és átalakítani a dolgokat, hanem már most olyan rendszert lőni be! Szóval ez az extender tudná egy asztali gépnek LAN-on osztani a NET-et? Vagy az a csatlakozás (LAN) másra van?
Soma01
Örülök, ha sikerült jól értelmeznem a dolgokat....
-
Greenbook
tag
amd fun linkelt oldalon nem antennák vannak hanem antennával egybeépített koplett eszközök.
http://www.wirix.hu/?page=product&id=439 például...
A döntés mindenképpen a tiéd de ne felejtsed el, hogy már most mennyíre teltett/zavart a sáv és az sem fog segíteni ha a szomszédod 2 nappal késöbb vesz egy jóféle mimo-s eszközt és rátelepszik a a sáv jórészére érthető okokból igencsak nagy térerővel... -
amd fun
csendes tag
Nagyon nagy vagy Beri köszönöm a segítséget! az 5 ghz cuccok nem olcsók most néztem meg csak a kültéri antennák olyan 20 ezer forinttól indulnak amiket megérné megvenni!
mimo 5 ghz -
Greenbook
tag
MIMO-s eszközök / antennák ide vagy oda 2.4GHz frekin ezt a sebességet kár eröltetni.
( távolság nagysága és a lakott terület miatti ezen a ferkin jelen lévő kiemelkedően nagy zaj nem javít a helyzeten )
Egyszerübb / célravezetőbb / olcsóbb 5GHz-es eszközökkel nekiállni, nulla közeli szopószorzó / vernyomásproblémák elkerülése végett...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- BANKMENTES részletfizetés Noblechairs HERO Fekete/Platinafehér Gamer Szék
- Samsung Galaxy Watch Ultra
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo ThinkPad T570, T580, P51s, P52s eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest