-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Songo
senior tag
Köszönöm szépen
Jelenleg a földszinten majdnem teljesen a sarokban van egy TP-link WR1043ND már vagy 8-10 éve. A tetőtérben is vannak olyan helyek ahol még elég a wifi a böngészésre, és többé kevésbé a youtubra is. Szóval kazdetnek bevállalok akkor egy ilyen 82est középre és meglátjuk.
Akkor már csak 1 kérdésem maradt.
Csak 2 eszközt lehet összekötni ethernet backhaul-al? vagy akár 3at is?
Köszönöm a kimerítő válaszokat -
Songo
senior tag
Ez egy szuper jó válasz volt én is köszönöm, mert nagyon szemeztem az ax73al főleg az ára miatt. vizsont nekem valószínűleg amiatt, hogy kivinném a jelet a házból előbb utóbb szükségem lesz a mesh-re és inkább hajlok az ethernet backhaul felé.
így e miatt akkor inkább én is hozzá dobok még pár nap pénzgyűjtést és az asust választom. köszönöm
De melyiket?Melyik az amivel jelenleg ezen a 80m2-en 3 szinten nagyjából tökéletes eredményt érhetek el és később 1 (vagy akár 2 további routert is hozzá tudok kapcsolni)
Az AX82Unál gyorsabb a másik 2 ajánlott de a 88as drasztikusan drágább. és sem a 88 sem a 92 nem tudja a vpa3at. ez nem túl nagy érvágás?
Mert teljesítmény tekintetében a 92 tűnik megfelelő választásnak talán.
Mindig ez van. egy alapvetően egyszerű kérdésből is úgy eltudok veszni a döntésképtelenségben. Mindig a legtökéletesebbet keresem ár értékben és hosszútávra
Köszönöm a segítséget -
Krinyo
senior tag
A supportot mindenki kihagyja, pedig nem mindegy, hogy a routered éveken keresztül kapja-e biztonsági frissítéseket (az AC68U-m 5 éves, de rendszeresen frissül és okosodik, február elején megkapta a csúnya NAT exploit elleni védelmet béta formában), vagy beérheted 1-2 frissítéssel, mint a TP-Linknél, aztán annyi volt. Azért ez piszkosul nem mindegy manapság már, a routered választ el a net sötét bugyraitól...
-
JohnnyWeiss
tag
Azért gondolkodtam el az EdgeRouter-en, mert jobban testreszabható, illetve láthatok néha rendes logokat, hogy mi történik, illetve miért nem történik valami. Jelenleg a WRD3600-am néha egyik/másik eszközt teljesen leszakítja a netről (semmit nem tudok kifele pingelni még IP-vel sem), míg a többi tök jól működik tovább. Hiába indítom újra a gépet, akkor sem megy. A routert kell újraindítani. És nem tudom megnézni, hogy mi a baja.
Régebben nem volt ilyen, lehet már nem bírja a sok eszközt. Általában amúgy VPN csatalkozás közben szokott ez előfordulni.A másik oldalon viszont ott van, hogy az AX73-al nem kell annyit tökölni a beállításnál, tud AX-et (ami lehet jól jön majd később). És ha nem lesz vele hasonló probléma, nem is akarok logot nézni. Illetve egy ideig talán még nincsen szükségem annyira Mesh-re sem. Ha meg igen, akkor lehet bővítek majd 2 Deco-val, bár akkor meg elég lenne egy olcsóbb router is.
Köszi a részletes leírást, sokat segített. Valószínűleg maradok az AX73-nál.
-
cigam
titán
Egy dolog szöget ütött: Mindég kiemelted, hogy a switch-be legyenek dugva az eszközök, és onnan menjenek a routerbe csak egyetlen szálon.
Miért gond ha az eszközök vegyesen vannak a switchben és a routerben is?
Minden switch-nek van uplink portja? Gondolok itt arra, hogy amelyiken nincs dedikáltan feltüntetett port, azokon mindegy? Pl. Zyxel GS1200-8 -
ddoki
csendes tag
Szia !
"A Kaon CG3000 az egy koax -os HGW. Azt nemigen fogják bridge módba rakni - IPTV esetén pláne. Azaz a router ünket AP módban üzemeltetjük célszerűen."
Ez egy újabb félrevezető információ. IPTV nélkül bridge módba rakják a Kaon HGW-t. Ez sajnos nem az első félrevezető információd. Ha már segíteni próbálsz, legyen 100%-ban igaz és megbízható az általad adott információ. Nem tudom milyen gyakorlati tapasztalat/ elméleti ismeret alapján próbálsz segíteni, de néha az az érzésem hogy a hosszú litániáiddal a tudásod hiányosságait akarod elfedni.Ezt veheted személyes sértésnek, építő kritikának a válaszodon nem fogok megsértődni. Viszont a kérdezőket nem szép dolog félretájékoztatni !
-
vzoole
csendes tag
#87383 Zebu
Hát adj egy ajánlatot aztán megálmodom, de tényleg valami budget megoldást kerestem... főleg, hogy lehet már nemsokára változik a környezet.#87384 dkess
A 100Mbps LAN miatt lőttem ki a többi olcsó TP-linket.DE
... nagyon alapos vagy!
Viszont már nem él a régi szituáció, ami igazából meg sem valósult, és már háromszor költöztem azóta. Őszintén szólva akkor állítgattam utoljára routert és azóta, azt és úgy használtam amit és ahogy a szolgáltató hozott.
Most nézelődök, hogy egy kicsit frissítsem a tudásom és az eszközeim. Akarok venni NAS-t meg a műszereket is rá akarom kapcsolni a hálózatra, hogy ne egyesével kelljen mindig dugdosni. -
wurci
tag
Köszönöm dkess a gyors választ!
Akkor Kaon CG3000 marad mint főrouter, és a wifi megy AX56U-ról és ezzel remélhetőleg wifi-n is most már nagyobb mint 200-300 mbit sebességet el tudok majd érni.
Ha pedig szolgáltató váltás lenne és mégis lehet bridge üzemmód akkor pedig van egy jó központi routerem.
Ezek szerint mindenképpen megéri a +10k-15k az AC65P képest ugye?
-
-
cigam
titán
Köszi a részletes választ. Nem kell a PC-re LAG, csak eszembe jutott, ha később bővítenék, akkor ott is be kell állítani majd valahogy (mezei W10Pro). Plusz abban is igazad lehet, hogy a 2.5/10G-s kapcsolat sokkal jobb lenne, de az áruk.... Az SMB3 Multichannel-re rá kellett keresnem, mert fogalmam nincs mi fán terem.
Maradnék inkább a 8(16) portos switch-nél, ami tudja a LAG-ot. Melyik lenne jó választás? -
cigam
titán
Hát kicsit szűkösen lennék, de pl. akkor a Pi kiesne a pixisből, és a routeren is van még 2db szabad csatlakozás. Elsősorban 2 gép és a NAS közötti kapcsolat lenne fontos. Gondolom elég ha a NAS van LAG-ban és ha mindkét gép dolgozik rá látszólag olyan lesz mintha csak velük foglalkozna. Vagyis mindkét gép egyszerre tudna adott mozgatni ~100MB-al.(Ha a többi eszköz/szolgáltatás éppen nem terheli)
Ugyanakkor nem tudom, hogy mi történik akkor, ha csak simán bedugom a NAS 2 LAN-ját a swihchbe. Kapna két IP-t, és minden megosztás elérhetővé válna mindegyiken, vagy dedikáltan egyik megosztás az A proton érhető el, és egy másik a B porton? Így LAG nélkül elérhető lenne a 2 gépen a teljes sávszélesség?
Plusz ha lenne még1 hálókártya a gépbe, akkor az op.rendszernek is tudni kellene a LAG-ot... Nem egyszerű dolgok ezek. Számoljunk a minimummal
- a NAS-nak kell LAG
- 3 gépnek kell Gbit
- a többi 4-nek elég a 100-as sebesség is. -
joey04
titán
A blog azért van, mert ha valamiről társalgás van, akkor nem kell újra és újra megfogalmaznom, hanem a passzoló részt bemásolom. Nem azért írodott hogy szórakoztasson másokat vagy bármi ilyesmi, kizárólag magamnak, ezért nem lehet kommentelni sem. Viszont az időpont miatt fontos, hogy látható legyen. A miért lényegtelen
visszatérve a routerre: nem a mostani eszközeimhez kell. Egy m1 macbook air lesz vélhetően az eszköz.
Vezetéken is 930 jön, ha a 900 összejön, az bőven jó.
-
cigam
titán
Huh... 300M-ás az internet csomagom, és a Vodafone gyári eszköze a router is. Arra közvetlenül csak a mediabox csatlakozik, és egy mezei switch. 7 vezetékes eszköz lóg rajtuk. Többek közt egy Raspberry Pi2, ami nem a sebesség bajnoka, viszont több mint 5 éve teszi a dolgát. Pl. a Pi-t cserélném le egy NAS-ra, amit csak tervezgetek, hogy adott keretbe mi férhet bele. És itt jött képbe a LAG-os eszközpark mennyivel lenne drágább, mint amennyivel gyorsabb.
Ha jól keresgéltem, akkor ez a switch jó lenne? -
Szaszabond
aktív tag
Köszi, a jelenlegi TP-Link TL-WR2543ND -nél csak jobb lehet, és igazából ezzel sincs semmi bajom
.
MÁS: Vezetékes backhaul működik switchen keresztül is (router switch - router) vagy csak direktbe (router - router)?
Illetve: Az AX92U és a kapcsolódó kliensek automatikusan dönti(k) el, hogy mely eszközöket szolgál ki 5 illetve 2,4 GHz-n, ahogy a legjobb, legstabilabb, leggyorsabb a kapcsolat, vagy nekem kell manuálisan beállítgatni ezeket majd valahogy?
-
cigam
titán
Másik topokban azt írták, hogy a routernek kell tudni... Nekem a switch is jó, hiszen az internet felé nem tudnám kihasználni, csak az +1 doboz lenne ami nem túl energiahatékony.
Router felé nincsenek nagy elvárások, mivel eleve egy NAS-hoz kellene, az USB nem szempont. Kis fogyasztás, biztonságos működés, támogatás (rendszeres hibajavítás, ha létezik ilyen). A torrent miatt sok kapcsolatot kezelése, de ez szerintem a komolyabb eszközöknél ez már nem lehet probléma.
Ja, és az ár is szempont -
Szaszabond
aktív tag
Köszi a választ. Kicsit ritkán tudok ránézni a fórumra. Hát anyagi megfontolásból szerintem az AX92U lesz a befutó. 2 db esetében már sok a különbség. Kellene egy kis lelki támogatás és nyugtatás, hogy nem járok ezekkel sem rosszul és megfelelőek lesznek arra amit leírtam anno. Mert a kérdésedre fogalmam sincs, hogy megérné e nekem a kicsit több rám és erősebb SoC.
-
Hoffer
őstag
Esetleg ez?
Xiaomi AIoT AX3600 -
Szaszabond
aktív tag
Szia,
Köszi a választ. Akkor most melyik párost is vegyem? Pénz nem fontos annyira, inkább a megbízhatóság és jövóállóság. Kábeles lesz a backhaul. Jópár eszköz kábelen is fog rájuk csatlakozni, de MESH-ként 20+ eszközt kellene kiszolgálni a WiFi-n. Hatótáv és sebesség is lényeg. Fogalmam sincs hogy melyik eszközöm 5GHz képes és melyik nem. Lesz rajta Lenovo Y580 laptop, Samsung S21, Tab S8 ha megjelenik, Xiaomi mi9T, Más Samsung telefonok, Huawei p10, xiaomi roborock S6 robotporszívó, Xiaomi mi box 4s, daikin klíma, Denon x2700H AV receiver, Samsung, Philips és LG TV-k. -
Tody56
aktív tag
Köszönöm szépen a részletes választ.
Sajnos akkor pedig el kell gondokodnom az MR600-on, mert muszáj ezt automatikusan váltogatnia a kábel és a 4g között.
A másik lehetőség, hogy függetlenül megy pl egy MR200 és ha elmegy a kábeles net, akkor csak rányom a család a wifire. -
Krinyo
senior tag
Az AX-es ASUS routereknél érhet meglepetés. Engem is ért, ugyanis AP-módban nincs routolva a multicast forgalom, ami az IPTV-nek kell! Ami az AC68U-n szó nélkül ment - AP-mód és a LAN-portok switch-ként üzemelve vitték az IPTV-t is - az az AX82U-nál sem megy. Router módban van IPTV-fül, ahol be lehet konfigolni (haha), de AP-módban nincs erre lehetőség! Szégyenszemre elő kellett vennem a gigabites switchemet az IPTV miatt, a router előtt elosztani a kábelt, mert megáll az adás pár másodperc után. Szégyen.
-
Gabesz87
veterán
Javítsatok ki, ha tévedek, de akkor ez azt jelenti, hogy nem minden mesh képes router tud vezetékes mesht? Csak wifin összekapcsolódva?
Az általam nézett Xiaomi routerek úgy láttam tesztek, és videók alapján, hogy vezetékesen is tudják. Valahogy majdcsak dűlőre jutok. AX56U egy fokkal már jobb árban, de valahogy legbelül mégis az AX3600 felé billen a mérleg.
Még egy (talán buta) kérdés mesh-el kapcsolatosan: úgy is működik a dolog, hogy a HGW a router, az utána kötött primary router AP módban van (vagy nem tudom mesh esetén van-e egyáltalán ilyen, vagy pedig arra valami külön működési mód van), és úgy kötöm hozzá a secondary-t szintén AP-ként? Arra gondolok, hogy a HGW/ONT lássa el a router szerepet továbbra is.
-
Gabesz87
veterán
Osztom a véleményed, én is így gondolom. Nekem csak arra van szükségem, hogy legyen wifi elérés, net mindenhol, nem akarok telóról streamelni, 4K Netflixezni, meg GB-os file-okat másolgatni hálózaton, ezért érzem túlzásnak a 70k-s routert.
Nekem is eszembe jutott a mesh, de perpill a fenti használati célre úgy gondolom, nincs rá szükségem, mivel most is használható az 5GHz-es wifi is. Nem szakadozik, szóval mondhatni stabil. Közeljövőben családi házba szeretnénk majd költözni, oda meg jó lesz majd a leendő router meshez, amit most venni akarok (ha szükség lesz rá).LAN portjai mint egy switch -ként is felhasználva használható lenne a vezetékes kliensek számára is a két helyiségben ...
A nappaliban lévő N18U routert (AP-t) épp tegnap cseréltem le egy 8 portos TP-Link switchre, mert kell még LAN port -
huan
őstag
Többször megfigyeltem: Beteszel valamit a kosárba (bárhol) és ott hagyod, nem veszed meg. Másnap feljebb megy az ára, habi nem figyeled és úgy is megveszed, hisz betetted a kosárba... Nem mondom, hogy 100%, de 3 webáruházban is kosárba tettem egy AX82U-t, mindenhol emelkedett...
-
Megértelek és örülök is hogy nem sértettelek meg mert a legsegítőkészebb emberek között vagy a fórumon.
Igen sokmindenben egyetértek veled egyébként. Sokszor magamon tapasztalom viszont, hogy x macerával elérhető lenne egy 100%-os megoldás, de lustaságból vagy más ok miatt elég egy 70-80%-os is. -
“akár lakás átrendezéssel”
Nem akarom elvitatni a segítőkészségeteket, de az ilyen tanácsok az esetek 99%-ában nem segítenek. Pár napja követve a topikot szinte állandó tanács a kábelezés, fúrás, esetleg átrendezés. Elhiszem hogy kábellel a legjobb, de sok embernek ez egyszerűen nem annyira lényeges, hogy ennek alárendelje a lakását. A topik témájából adódóan itt routert keresnek. -
Zebu
addikt
TV miért lenne elég LAN-on? Nekem a c9pla korábban LAN-on volt, de mivel az csak 100mbit, 4k dolby vision kép, és atmos hangnál már laggolt/pufferelt szegényem. Mióta 5ghz wifin csatlakoztatom, ez megszűnt.
szerintem ilyen esetben a TV biztosabb wifi 5ghz-en, ha közel van az AP-hoz.
egyébként nem értem miért nem gbit lan van a tv-n ha már hdmi 2.1 is rákerült...
-
galaxys80
veterán
Nézd. Én tisztában vagyok vele, hogy 5 GHz-en egyik router sem fogja teljesen lefedni a házat. Nem is létszükséglet. Én azt szeretném csak, hogy a jelenlegi routeremnél egy kicsit erősebb, jobb legyen. Ezért érdekelne , hogy a 2 közül melyik érhetné meg nekem.
A mostani tplink 8 évet kiszolgált. Mostanában viszont haldoklik. Ezért cserélek csak.blakey
A tapasztalatom az, hogy a tplink és az Apple nem jönnek ki túl jól egymással. Ezért gondoltam most az Asusra. -
Daywalkerke
aktív tag
Egyszerűen nem találok szavakat, hogy mennyire hálás vagyok az újbóli segìtségedért, ìgy megint csak azt tudom mondani, hogy NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM!
A mai világban (sajnos) már nagyítóval kell az ilyen segítőkész embereket keresni mint te.
Árban úgy néztem, hogy még picivel olcsóbb is az RE305, úgyhogy ez lesz véve, természetesen első körben csak 1db, aztán ha ez nem lesz elég akkor még lehet belőle venni. -
Exelsior24
aktív tag
Hmm valóban Wikipédia is már ezt mutatja amit írtál, hogy SRD (25 mW) , ezek szerint változtattak a szabályzáson az évek során, vagy esetleg a régi cikkekben van hibásan.
Ami képeket találtam azok 2015-ös és 2016-os cikkek, vagy posztokból vannak ott még tilossal vannak jelezve és ki vannak húzva. -
M^xx
aktív tag
Igazad van most ránéztem és kicsit fölé lőttem nem tudom, hogy a napszak befolyásolja-e a pinget, de így 01:00 körül 32 körül van.
Tehát akkor azt mondod, nem hozna semmi minőség javulást egy gamer
router beszerzése, valahogy én is erre a következtetésre jutottam. Köszönöm a válaszod!
-
Kiskokó
veterán
Helló
Köszi neked is és Gubeknek is.
Ránéztem a linkre meg próbáltam a topicban keresni, de az összefoglaló például nem valami naprakész vagy csak én nem találtam amit kerestem.
A lényeg az, hogy látom komoly ez az új technika, de egyelőre nem igazán használnám ki.
Maradok még a "simánál". Még maradi kábeles fajta vagyok, TV-n stb netet se használok... gépre van kötve mind2 nagyTV a házban + a hangtechnika stb. De amúgy semmi extra.Köszi még egyszer.
-
sgeza
veterán
Köszi! Valóban nagy hirtelen ide írtam a kérdést, pedig nem idevaló.
Ezt a changelogot olvastam egyébként én is, de szerintem ez általánosságban az egész Merlin projektre vonatkozhat, mert bármelyik firmare-t letöltve ugyanaz a changelog.txt van mellékelve a zipben.
Egyébként a legfrissebb kiadást tette fel: 384.13_10. Ránézek majd azért, de ő azt mondja, hogy nem talál benne mesh funkciót. Valószínűleg tényleg nem várható sajnos. -
undercover
őstag
Nem annyira értek a WiFi-s dolgokhoz, szóval lehet valamit én nézek be. De mi számít brutálisan zavart környezetnek?
Kertes ház, van egy másik wifi kb 5 métere tőle egy másik szobában ami gyengébb mint ez, tehát nem hiszem, hogy zavarná. A szoba ahol van nincs másik wifi eszköz, csak a t-home router amit a szolgáltató adott. Ahogy mondtam egy szobáról van szó.
T-home router utp kábel(ami cat6) csatlakozik a Tp-linkhez, elvégeztem elvileg az alap beállításokat. És egy Xiaomi Mi9T telefonon 300-as net jön belőle, laptopon 350, de ott 433 az elméleti maximum, Next-Gen konzolon is ilyen 300, pedig szerintem abban gigás wifi kártya kell, hogy legyen.
Szóval a 300-at keveslem, 5ghz módban, vezetékesen jön a tplinkből az 1000-es net.
-
sgeza
veterán
Köszi mindenkinek a választ!
Azért is kérdeztelek erről titeket, mert én nem vagyok oda az ilyen Lyra kinézetű cuccokért. Csak feltételezem, hogy inkább a dizájn miatt kerül annyiba, amennyibe, és esetleg hasonló árban normálisabb routert lehet venni.
Az az AC58U és AC56U párosítás lehet, hogy nem hülyeség, erre mindenképpen felhívom a figyelmét!
A Lyra vajon csak a vezetékes lehetőségek terén lenne "gyengébb"? Vagy ezeknek az inkább jól kinéző cuccoknak más gyengesége is van esetleg a hagyományos kinézetű routerekhez képest?
Egyébként nem került 60k-be az AC87U, mert feketepéntekes akcióban rendelt egy ZyXelt talán valahogy 30 körül, viszont az elfogyott közben, ezért ezt ajánlották fel helyette. Ő meg elfogadta.
Jut eszembe, én meg megvettem közben az AX-58U-t!
-
sgeza
veterán
Nem tudom pontosan milyen eszköze van (ebben a pillanatban ő sem), mi van neki, de nem optika jön be. 1 db Koaxon kap mindent. Tehát gondolom az egy kábelmodem és egy router egyben. Nem ismerem igazán az IPTV-t, így végülis a kérdés az, hogy vajon maga a router funkciója átrakható-e bridge-be, hogy az égvilágon semmit ne csináljon? Mondjuk nem ez a sarkalatos kérdés, csak kíváncsi lennék, mert azért csak jobb lenne úgy.
Az Asus Lyra eszköznek mennyire van létjogosultsága egyébként? Szerintem 100.000 Ft körüli összeget nem annyira akarna rákölteni. Igazából ha a ráfordítandó összeget nézzük, ebben az árfekvésben (nem feltétlenül Fillérre pontosan) van-e értelme a Lyrának, vagy az teljesen hülyeség?
-
Soma01
veterán
Köszi!
Ahogy néztem a következő szóba jöhető eszköz az aiMesh miatt az a AC66U B1. Jól látom? Az jobb választás lenne? Vagy a felsorolt szempontok alapján nincs lényegeskülönbség?
Az AC66U megérné a 3x3 Mimo miatt?
Az AC57U v3 az csak 2x2. Ha sok eszköz csatlakozik akkor ez számít? Mert itt az lesz a legnagyobb terhelés, hogy sok eszköz lehet rajta egyszerre. -
Maxxy10
addikt
Hűha
Ne haragudj, de nem tudom mi az AP mód ès a bridge mód. A sebesség pontosan az amit írtál és nem is lesz nagyobb ennél. A lényeg az lenne, hogy legyen egy rendes wifi hálózat és ne arról a készülékről menjen amit a szolgáltató adott. Keret összeg kb 100£/ ~40e Ft. Speciális igény nagyon nincs csak, hogy stabil legyen esetleg az, hogy én a pcmről szoktam streamelni filmet és sorozatot az iPad-re, ha ez számít valamit. -
Soma01
veterán
Köszönöm!
Értem. Én is sokat olvasgattam és segítettem itt régebben és tudom, hogy sokan meglepőnek, hogy milyen árak vannak. Ők nem erre gondoltak...
Ár az AC57U ára plusz 2 felfelé. Ez az ésszerű maximum szerintem.
Az én esetemben azért merült fel egy AC57U-tól jobb router, mert fentebb ezt kaptam a kérdésemre: "Igen de jobb volna ha inkább egy erősebb eszközt választanál." Ok, nem gond az sem. De mi lenne az? Innen indultunk.
Az AC57U-val mi a "baj"? Honnan/miből tudatjuk előre, hogy jobb lenne nekem egy "erősebb"? Fentebb leírtam, mire kell. Amúgy csak netezés lesz telefonon, tableten... A YouTube lesz a legdurvább terhelés. A nehézség csak a nagy számú okos eszköz miatt lehet, amik nagy mennyiségű adatot nem forgalmaznak ugye. És persze a miatt is lehet gond, hogy alkalom adtán a 4 fős család kibővül vendégekkel olyan 25 főre. Aztán "ezek a mai fiatalok" alapon szinte mind netezni akar majd az ittlétük alatt is...1db fő router kell és egy AP (módú router). A Mesh szerintem aiMesh-el az egyik legolcsobb. (jó router, ap, mesh egyben) Az Asus routerek meg elég jók, ezért nézegettem ezeket.
-
Soma01
veterán
Nem kell semmi különös tulajdonság. Nem lesz rajta vinyó és nyomtató sem. (vpn se) Stabil router legyen, ami bírja a gigabites netet. Ennyi. Esetleg az kellene, hogy sok eszköz csatlakozása esetén is stabil maradjon és tudjon az aiMesh hálózat része (egy eleme) lenni. Esetleg vendég hálózat és annak sebesség korlátozása kellene.
Kellene majd egy olyan router, ami a fő router és kell egy ami ehhez vezetéken kapcsolódik és Mesh rendszert alkot a fő routerrel. Ha az AC57U mindkét helyen megfelel akkor ok, ebből kell kettő. Ha csak AP-nek jó, akkor kell még egy fő router, ami tökéletesen és gyorsan intézi a NAT-ot.
Pénz? Nem kell feleslegesen költeni olyasmikre (funkciók) ami nem kell. De a pénz nem lesz akadály. WiFi 6 nem kell. Még az 5 GHz se fontos. De az úgyis alap már.
Kertes házban lesz, minden AP egység be lesz kábelezve és annyi dara lesz betéve, amennyire szükség van. Szerintem 2db kell majd. 1 fő, ami router módú és 1 AP módú. -
zseko
veterán
Csupán visszajelzésként, mivel amúgy is csak ideiglenesnek szántuk így, egy S4 telefon + TL-WR844N alap filléres routerrel simán ment wifin a szobából wireless. De aztán inkább beraktunk helyette egy Alcatel MW40V Mobile Wifit, mert így egy eszközzel kevesebb, a simet első másodperctől simán kezeli, így nem kell szarakodni mobile stickkel és kompatibilitási problémákkal, plusz működik aksi nélkül is, fixen áramra kötve. A térerő inkább problémásabb lett, mint a wifijel (nem az eszköz miatt, mobillal ugyanez). Alig két pálcika, de ehhez is úgy kellett jó helyet keresni, net pedig 4/3Mbps (itthon duplája volt, térerő, netsebesség is). De használhatóan működik (eddig legalábbis, maradjon is így), fél-egy másodpercen belül reagál a kamera a mozgatásra.
-
Dragon3000
nagyúr
Úgy írtam, hogy tv esetében ha 4k remuxot néz hálózaton. Ha nála nincs ilyen elvárás, akkor a többi lényegtelen.
Torrent oldalakon sokszor találkoztam ezzel a gonddal kérdezőtől 60Mbps bitrate mellett, ebben a hang is benne volt már és akadt, wifire váltva megszűnt a gond, illetve sok tv nagyon elmarad a 100Mbps-től, a vicc, hogy még a milliós tv-ken sincs gigabites lan. Amúgy ami még jó lehetőség lehet ilyenkor az usb3-ról gigabites lan-ra átalakító, ha van a tv-n 3.0-s usb.
Ugye ezeket alapvetően streaming -re tervezték és ebből kifolyólag könnyen meglehet, hogy velünk maradnak a 8K -s TV -ken is
Én inkább úgy látom, hogy terelnek mindenkit a wifi felé, ha már úgyis bele kell rakni a mai világban, a lanon meg spórolnak pár dollárt és nem foglalkoznak tovább vele, ami a nagy tétel miatt így is tetemes összeg lesz a gyártónak. Azon csodálkozom, hogy itt még nem jöttek azzal az ötlettel, hogy nem kell rá lan. -
Dragon3000
nagyúr
TV esetében,h a hálózatban néz 4k remuxokat, akkor sok esetben jobb megoldás a wifi, mert legtöbb esetben a tv-k 100-as csatlakozása még a 100Mbps-et sem szokta hozni és sok film akadozhat ez miatt, míg ac wifi esetében sokkal nagyobb kapcsolati sebesség érhető el, ami megoldást jelent erre a gondra.
-
-
szaboi6512
őstag
Szerintem nem vagyok egyedül, ha azt mondom, hogy a "write-only" módban írogatott személyeskedéseid kb. a lőtéri kutyának nem fognak hiányozni ...
Hát nem sokan lehettek.....
Nekem még eddig mindig hitelesnek bizonyult, ami segítséget kaptam tőle, és biztosan nem én vagyok az egyetlen..... -
Magnat
veterán
"Namost, írd már le légyszíves, hogy milyen módon tudna a kérdező a fentebbieknél nagyobb sebességeket elérni a hwnat ki-bekapcsolgatásával mondjuk egy olyan routernél ami be sincs kötve a hálózatba (!!)." - dehát leírta, azt gyanítja, h a Dell noti korlátja amivel router nélkül történt a mérés.
Szerk.: megelőztek. -
viktorhu
veterán
Viszont digiről volt szó, ott pedig, ha a saját router natol, akkor a digis valószínűleg bridge módban van. Ha pedig bridge módban van, akkor a közvetlenül rá csatlakozó laptopnak kell a pppoe kapcsolatot létrehoznia a router helyett, ami gigabites kapcsolatnál már megterhelő lehet (ha jól látom, nem derült ki, hogy milyen hardver van a "2020-as Dell laptop"-ban).
Ettől még lehet simán a diginél is a hiba, csak tény, hogy tiszta mérés még nem történt, megér egy hwnat-os routeres mérést a történet, hogy kizárjuk azt, hogy a saját eszközök korlátozták be a sávszélességet.
(Szerk: aztán jöhet még a mérési módszer kérdése is
Én még mindig a parancssoros mérés pártján állok, az az egyetlen, ami nekem eddig minden eszközön megbízhatóan működött.)
-
woodworm
veterán
Ha már bizalmaskodunk, akkor idefigyelj öregem, láthatólag fingod nincs a kérdésről, hogy egy amúgy hwnatos, gigabites router esetén mi történik, ha openwrt kerül rá. A kérdező elmondta az első hozzászólásában, még véletlenül sem reagáltál rá.
A kérdező közlése szerint:
"TP-Link Archer C7 v4-et használok OpenWRT-vel, de lan-on max. 230mbit/sec-et tudok kisajtolni belőle.""a Huawei ONT-ra csatlakozva 480mbit/sec körül mozog a sebességem."
"OpenWrt-ben bekapcsoltam a software flow offload-ot, így kábelen:
Szelessav.net oldalán mérve: letöltés 578mbit/s, feltöltés 317mbit/s.
Speedtest.net oldalán mérve: letöltés 615mbit/s, feltöltés 308mbit/s"Szerinted pedig ezt közölte:
"A hwnat kérdése nyilván érdekes lenne, ha lenne bármilyen kapcsolata a felvetett problémával. Miért is? Azért, mert Zsombe azt írta, hogy pont ugyanannyi sebességet mért akkor is, ha a router NAT -olt és akkor is, ha közvetlenül a PC -re volt kötve az ONT. Pontosan ugyanannyit. Azaz kb. mindegy, hogy van hwnat vagy nincs, mert nem a router a korlátozó tényező ..."Neki is megismételted:
"Amennyiben ugyanannyit mérsz közvetlenül az ONT -ra kötve a PC -det, akkor logikailag sem a router a korlátozó tényező. Ezt viszont megerősítetted."Nyilván mentegetőzhetnél, hogy a wifire gondolt, de az sem pont egyforma az sw offload bekapcsolása előtt és után:
"5GHz-es wifin keresztül pedig 130-150mbit/sec-et."
vs.
"Ellenben 5Ghz-es wifin csak 220-230 a le- és feltöltés. "Félre ne értsd, véletlenül sem jókedvemben cseszem el itt az időmet veled évődve, csak a kérdező érdekében próbálok akadékoskodni, hogy tegyen meg a saját részéről minden megtehető lépést, mielőtt farkast kiált, mert lelombozó tud lenni, ha a szerelő azt mondja, akkor 5ezer lesz.
Hogy jó hírem is legyen, kicsit megcsömörlöttem a szómenéseidtől és másokat követve önkéntes megvonásban részesítem magam, ezután még kevesebbet látogatom a topikot. -
woodworm
veterán
Pedig tényleg komoly szövegértési problémáid vannak! Az esetében nincs hwnat, értsd már meg! Olvasd már el a hozzászólásait egyben! A méréseinél nincs olyan eset, amikor valamelyik eszköze nem érné el a korlátait.
A routeren nincs bekapcsolva az sw offload: ~200 Mbit/s, az soc erősen terhelve.
A routeren be van kapcsolva az sw offload: ~600 Mbit/s, az soc erősen terhelve.
Mivel mindkét esetben az soc csúcsra van járatva, nem tudni, hogy a wifi a szűk keresztmetszet vagy a rendszer van túlterhelve.Ha a laptop a router mögött dhcp kapcsolaton keresztül tud mérni 600 Mbit/s-os sebességet, közvetlenül az ont-re kötve pppoe kapcsolaton keresztül pedig nem (~400 Mbit/s), akkor az azt jelenti, hogy gyenge a hardvere hozzá.
Addig, amíg nem rak az ont mögé egy korrekt hwnat támogatással rendelkező routert vagy nem kapcsoltatja ki a bridge módot, hogy a router vagy az ont kezelje a pppoe kapcsolatot, addig nem fog korrekt eredményt kapni. Ha kábelen megvan a sebesség és a wifin továbbra sem, akkor lehet nyomozni miért így van. Megjegyzem, nekem a tp-linkek sohasem voltak egy sebességbajnokok wifin.
Ha pedig kábelen így sincs meg a sebesség, akkor lehet a digi felé jelezni a problémát. -
kusza80
tag
Tehát az nem működőképes, hogy az ONT-ból ami egyben a szolgáltató szerint idézem ("AC-Wi-Fi-vel rendelkező Digitális Elosztót (ONT) biztosítunk, így egyetlen eszközhöz csatlakozva használható ki a nagy sebesség vezetéken és vezeték nélkül egyaránt.") csatlakoztatom az egyik AC57 U v3-at? És abból a többibe?
Ez a kábelezés miatt lenne jó így megoldani mert, a középső szintre szeretnék egy switch et beiktani ami ellátná az asztali Pc illetve az xbox valamint egy androidos kütyü internet elérhetőségét kábelen.
Szerinted, szerintetek? -
woodworm
veterán
Valamit nagyon félreolvasol, mert teljesen különböző sebességeket mért az sw offload ki- (230 Mbit/sec) és bekapcsolása (578/317, 615/308 Mbit/s) során ill. közvetlenül az ontra csatlakozva (460/430 Mbit/s), kábelen. Ami konstans volt minden esetben, az a wifi sebesség, már a felsorolt eszközökből kiindulva: "Nem csak iMac-kel teszteltem, hanem iPad Air2-vel, iPhone Xr-rel és Dell notebookkal is. Egyik sem tudott többet".
-
kusza80
tag
Értem akkor efelé hajlok!
Akkor most még egy kérdés, de később lesz majd mégmiután megvettem őket.
A T-s modembe egy lan marad csak, mert 3 megy a TV-k hez. Azt az egy szabadon maradtat azt összekötöm az egyik Asus Router AC1200Mbps, RT-AC57U v3 el és abból pedig lan kábellel a másik 3-at?
Jól gondolom? -
Zsombe
senior tag
Attól tartok, hogy Digi egyből lepattintana, mert a garantált 300/75-öt teljesítik.
Vagyg ettől függetlenül érdemes panaszt tennem?
Nem csak iMac-kel teszteltem, hanem iPad Air2-vel, iPhone Xr-rel és Dell notebookkal is. Egyik sem tudott többet.
(amúgy nem tudom honnan az infó, de semmi baja nincs az iMAc Wifi képességeinek, legalábbis nálam) -
blakey
titán
A topikok 99,9%-a azért jön létre, mert valakinek problémája, kérdése van. Tehát semmit nem tudsz arról, hogy valójában mit is tud az eszköz, mert megint máshonnan szerzett infokat osztasz meg amit nyilvánvalóan más is elolvas ha akarja. Nekem saját tapasztalatom van AC65P+OpenWrt + iMac 4K 2017 kapcsán és megfelelően működik. Egy fórumtársunk által fordított OpenWrt verziót érdemes használni ahol minden megfelelően működik, van HW NAT is. Az OpenWrt új kernellel az AC65P-n nem képes HW NAT-ra.
-
Zsombe
senior tag
OpenWrt-ben bekapcsoltam a software flow offload-ot, így kábelen:
Szelessav.net oldalán mérve: letöltés 578mbit/s, feltöltés 317mbit/s.
Speedtest.net oldalán mérve: letöltés 615mbit/s, feltöltés 308mbit/s.Ellenben 5Ghz-es wifin csak 220-230 a le- és feltöltés. Tesztalany: 2017-es iMac 21.5" 4K.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Windows 11
- Elektromos cigaretta 🔞
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- NBA és kosárlabda topic
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Hosszabb bemutatót kapott a Borderlands 4
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Windows Insider Program
- További aktív témák...
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Új Bontatlan Mac Studio M4 Max 2025 14cCPU /32cGPU / 36GB RAM / 512GB SSD - Azonnal Átvehető Deák.
- BONTATLAN Új Iphone 16e 128-512GB 1év APPLE garancia gyári független Deák AZONNAL Átvehető Deák térn
- ÚJ bontatlan S9 45mm Silver Stainless steel Cellular milanese fémszíj 199.900 azonnal átvehető Deák
- ÚJ kipróbálásra felbontott MacBook Pro 16 M4 Pro 14CPU/20GPU 24GB/512GB SSD Magyar billentyűzet Azon
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
- 121 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged