Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • dkess

    őstag

    válasz JohnnyWeiss #87448 üzenetére

    Mindenekelőtt azzal kezdeném, hogy miért is írtam azt, hogy Ubiquiti választása esetén (a rendszer tanulása mellett) miért is fontos, hogy legalább középtávon második UAP -val is tervezz. Azért, mert amennyiben jelenleg az alábbi kettő alternatíva mellett gondolkodsz és később sem lenne második UAP, akkor szó nélkül az első opciót lenne érdemes választani, ha amúgy nem kell semmi Ubiquiti specifikus dolog (azt nem írtad, hogy miért gondolkodtál Ubiquiti -ban)?

    - TP-Link AX73 + C2 (mint "buta" AP)
    - EdgeRouter X & Unifi AC Lite + C2 (mint "buta" AP)

    Egyfelől olcsóbb, ugyanúgy nincs mesh, a főrouter Dual-Band AX -es WiFi -t tud (5 GHz -en 4x4 HT160 -al). Továbbá, ha lenne második UAP, akkor már tényleg nagyon más ársávban gondolkodunk.

    Viszont, ha az ER-X mellett lenne kettő UAP, akkor legalább mesh kábeles backhaul -al lehetne az előny, amiért pl. a többletárat kifizetjük.

    Most miért is volt ez a bevezető? Azért, mert most azt írod: "Csak egymással kel sorosan összekapcsolni őket?". Az előző hozzászólásodban meg ezt: "... kábellel rákötve a meglévő Archer C2 AC900-at AP-nek.". Most akkor van a ház hátsó részével kábeles összeköttetés vagy nincs? Amennyiben van, akkor miért szeretnénk daisy chain -elni az AP -kat? Mind a két AP legyen kábellel rákötve a routerre (azaz csillag topológia) ...

    Ezenkívül nem tudom mennyire olvastál utána az UAP -k tápellátásával kapcsolatban. Azt esetleg tudod, hogy nem mellékelnek PoE Injector -t egyikhez sem? Aztán az ER-X -ből két változat is van: az ER-X meg az ER-X-SFP. Az előbbi esetén még egy UAP -vel sem tudsz indulni, mert:

    - ahhoz kellene egy legalább 12 W -os táp (asszem csak 6 W -osat adnak mellé, de a lényeg, hogy ez nem elég) kell vagy 24V passzív PoE (amit szintén nem adnak mellé),
    - ugye azzal kezdtem, hogy a UAP mellé sem adnak PoE injector -t ...

    Azaz ezeket külön kell megvenned és be kell tervezni az árba ... ER-X-SFP -vel egy UAP -ig rendben vagy (igaz pár ezressel drágább, mint a sima ER-X) ...

    Egyébként "simán" tud menni. Tulajdonképpen a beállítása sem egy rakétatudomány. Csak érdekességképpen egy YouTube videó - véletlenül Edge Router X és 2 db Unifi AP AC Lite -al pont: [link] .

Új hozzászólás Aktív témák