Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • dkess

    őstag

    válasz aaronlukacs #87037 üzenetére

    Igen, a kábeles backhaul lenne a megoldás a problémádra amit keresel. Ezt egyébként érdemes is lenne betervezni a következő nagyobb házfelújításnál (Cat6 kábellel legalább) - hosszútávú megoldás lenne. Ráadásul középtávon vissza is hozná az árát. Arról nem is beszélve, hogy minőségben ég és föld lenne a kettő. Persze amennyiben vannak - akár jelenleg használaton kívüli - kábelcsatornáink vagy olyan ahol elférne egy UTP (pl. szobákba menő koax -ok mellett akár), akkor nem kell nagyfelújításig várni feltétlenül. Legalább az érintett célszobá(k)ig elrángatva egy UTP -t a felhasználói élményen drasztikusan javítani tudnánk - WiFi ügyben is.

    Amennyiben hosszútávon maradnánk a jelenlegi felállásnál, akkor mondanék egy érdekes dolgot. Ne router+extender (ami akár lehet másik router) felállással kezdjünk első lépésben.

    Írtad, hogy a kábelen levő TV -n (ami a nappaliban van, ha jól gondolom) kívül van még 3-4 TV ami terv szerint WiFi -n lógna. Feltételezem ide koax kábelek mennek a Digi ONT -tól. Most amennyiben az UTP behúzása mellé valamiért nem lenne opció, akkor tehetünk a koax kábel két végére pl. egy ilyet: [link] (bővebb lista itt, de a linksebességre figyelni kell: [link] ).

    Amit észrevehetsz, hogy koax linksebesség 2.5 Gbps - a LAN csatlakozók pedig gigabit -esek. Ennek oka egyfelől, hogy itt is van elméleti-gyakorlati különbség illetve az, hogy nemcsak pont-pont kapcsolatot lehet létrehozni. Azaz pl. 3 eszköz használata esetén ez kettéoszlik (így is meglenne a gigabit minden relációban). Ugye ebben az esetben a Digi ONT -nál levő koax elosztó elé kötöd az egyiket és a végpont(ok)hoz a másikat. A TV -t nem zavarja - azzal párhuzamosan menne át. Amelyik hálóba telepítünk ilyet ott mondjuk lenne kábelvégen egy router aminek a LAN portjaiba lehet dugni TV -t, laptopot, bármit is akár ...

    A nappaliba a AX82U nem rossz ötlet. Aztán az érintett egyéb hálókba meg mehet mondjuk AX56U. Így, kábeles backhaul -al nagyon durva WiFi -d lenne. Sajnos a WiFi backhaul rendesen felzabálja az összes router/extender WiFi -jét - többek között ezért sincs sebességed már most sem (no meg a dual-band N -es router sem egy mai gyerek már).

    Egyébként az Asus AiMesh -t azért szeretjük, mert:

    - támogat kábeles backhaul -t (pl. TP-Link -nél a OneMesh nem - csak a Deco Mesh, meg az Omada -k ...),
    - amennyiben az összes Mesh eszköz AP módban fut, akkor is lehetséges. A TP-Link OneMesh -nél pl. a hálózati főrouter és az AiMesh Router szerepkörök nem tudnak szétválni (ugyanannak kell lennie),
    - az utóbbi időben kijött fw frissítésekkel különösen, de egyébként is eléggé használható kis rendszer ez ...

    Úgy egyébként már a jelenlegi eszközeiddel is sokat dobna egy fentebb pedzegetett kábeles backhaul - ugyanakkor nyilván AX -et egyik sem tud illetve a főroutered dual-band N -es WiFi -jétől sem szabad csodákat várni már.

    Hogy tetszik az ötlet?

Új hozzászólás Aktív témák